Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2011 18:00 - Едвин Сугарев: Искат да обяздят Бойко Борисов
Автор: dolsineq Категория: Политика   
Прочетен: 984 Коментари: 1 Гласове:
2



Едвин Сугарев: Искат да обяздят Бойко Борисов  20 февруари 2011, 12:24
София, България изпрати на приятел image image image image image Едвин Сугарев на един от поредните митинги Снимка: Иван ГРИГОРОВ   Алексей Петров не може да прости, че му врътнаха кранчетата на контрабандата, които течаха към него и БСП. Едвин Сугарев е сред известните политици и общественици от началото на демократичните промени в България като председател на “Екогласност”, депутат във ВНС и 36-ото и 37-ото Народно събрание. Като член на НКС на СДС обяви гладна стачка срещу президента Желю Желев преди кандидатирането му за втори редовен мандат. От 1998 г. бе посланик в Индия, но след като държавен глава стана Георги Първанов, напусна поста.

- Г-н Сугарев, какво е обяснението ви за взрива в редакцията на в. ”Галерия”?
- Този взрив беше организиран точно на годишнината от арестуването на Алексей Петров и беше на същия булевард, по който преминават еврокомисарите, преценяващи доколко България е готова за Шенгенското пространство. Фактите говорят за това, че този взрив е преднамерен и организиран от кръгове, близки до самия вестник.

- Още в деня на атентата премиерът Бойко Борисов каза: “Същият човек, който взриви мой близък (Цветелина Бориславова), който стои зад побоя на журналиста Огнян Стефанов, стои и сега зад атентата.” Премиерът визира Алексей Петров!
- Аз мисля, че в този случай Бойко Борисов е прав. Да – същият човек е!

- Добре, не е ли прозрачен този акт? Министър-председателят не е толкова глупав, за да не се досети, че Алексей Петров би могъл да стои зад взрива?
- Всички се досещат откъде идват флашките, които някакви субекти с шлифери и шапки носят в същия “вестник”. Но въпреки това те имат ефект. Така че едно е досещането, друго са негативните ефекти върху нестабилността на правителството в момента. В крайна сметка правителствата се сменят, но по-лошото е, че се нанася удар върху геополитическите шансове на България. Тези удари вредят изключително много и това е едно наистина предателско дело.

Дестабилизацията на държавата е очевидна. Ставаме свидетели на един парадокс, в който няколко човека въртят на пръста си държавата и я разиграват като мечка на мегдан. Това е, общо взето, ситуацията в момента. Другият много по-сериозен парадокс е, че всички политически сили използват това разиграване за своите собствени цели. И тези цели често не са свързани с български, а с чужди интереси. Имам предвид, че това се случва точно в момент когато се решава дали България ще продължи работата си по руските енергийни проекти, или ще ги стопира, каквато тенденция се очерта напоследък.

Според мен целият натиск и цирк с флашките е свързан имено с тези стратегически интереси, които има Русия в България. Те не засягат само страната ни, те са свързани с много по-широки хоризонти на очаквания. Примерно Русия разчита чрез строежа на АЕЦ - Белене да направи пробив в контекста на Европейския съюз чрез евентуалното забавяне на внасянето на вноската за „Набуко” и така да получи предимство при правенето на своя конкурентен проект „Южен поток”. Това са сериозни интереси, за отстояването им не се жалят никакви средства. Парадоксалното е обаче, че изведнъж всички политически сили започват да експлоатират скандалите. Тези флашки, СРТ-та се експлоатират независимо от това, че още няма яснота дали са реални или монтирани – а това е много вероятно според сегашните експертизи.

Като казвам всички политически сили, в това число поставям и синята коалиция, която поставя абсолютно идентичните искания с другите за махането на Цветан Цветанов. Това го правят заедно с БСП, с президента Георги Първанов и с българската мафия преди всичко. Точно това каза Алексей Петров:

„Махни Цветанов и нещата ще си дойдат на мястото.”

Това беше неговото лично послание към Бойко Борисов.

- Иван Костов не играе ли като византиец в случая – уж подкрепя силно Бойко Борисов, но е за категоричното отстраняване на Цветанов?
- Лошото е, че самата Синя коалиция не знае какво точно играе. Защото нито е в опозиция, нито е съюзник на управляващите. Опитва се да стои между два стола – което, първо е опасно, второ е неприлично като поза. Ако трябва да бъдем точни, никой няма интерес в момента от изборите, а целият натиск върху Цветанов е свързан с идеята по някакъв начин да бъде обязден Бойко Борисов, да бъде направен послушен и да изпълнява това, което се иска от него. От друга страна, при евентуално пропадане на следващите парламентарни избори, от срив на електората на Бойко биха имали полза дори малки парламентарни структури като Синята коалиция. Тъй като те се надяват по този начин заграбеният от тях електорат от ГЕРБ да се върне при тях. Но това според мен е малко вероятно.

- Когато Алексей Петров казва: ”Махни Цветанов”, има предвид това обяздване на Бойко, за което говорите?
- Да, разбира се. Другото, което има предвид, е да се спре пресирането на престъпния свят в България. Което очевидно е доста осезателно и е довело до пресъхване на някои от кранчетата, които пълнеха джобовете на мафията и черните партийни каси - и най-вече тези кранчета, който са свързани с контрабандните канали.

- Алексей Петров е свързан с тях?
- Естествено, че е свързан с тях. Това беше една от основните му функции като съветник (де факто управляващ ДАНС) - да направи така, че да преразпредели влиянията върху контрабандните канали и да осигури по този начин икономически силен гръб на БСП.

- Сега обаче Петров е първият, който се кандидатира за президент?
- По-скоро го кандидатираха. Но и той самият намекна, че е готов при определени условия да поеме такава роля. Трябва да се има предвид, че е много странно подсъдим по един куп членове по Наказателния кодекс да се кандидатира за президент. А той според новото законодателство не би могъл да се ползва от имунитета, който имат другите кандидати. Така че това е една много трудна роля.

Другото, което е много важно – има една много голяма разлика между двамата.

Бойко Борисов има силна лична харизма.

Той може всякакъв да е, може в миналото да е бил също такъв гангстер като Петров, но има харизма, докато Алексей Петров няма. Той просто действа отблъскващо и резултатът от подобно явяване на избори ще бъде минимален. Според мен Петров по-скоро иска да намали възможността да бъде осъден ефективно и по някакъв начин да избегне раирания костюм.

- Някои разчетоха във взрива безскрупулната предизборна борба на Алексей Петров, която била в пълен ход?
- Аз не бих казал, че това е предизборната борба точно на Алексей Петров. Защото той е по-скоро изпълнител. Това е предизборната борба на БСП плюс президента, плюс един куп неидентифицирани политически субекти. Тя е в ход още от Нова година, когато се появиха първите СРС-та. И тя е напълно в съгласие с обсъждания месеци наред план на „Позитано” 20 за точно такава тежка компроматна атака срещу една единствена фигура в правителството с идеята тя да бъде свалена, като по този начин правителството се дестабилизира и Бойко Борисов бъде принуден да поеме сам ролята на кандидат за президент - съзнавайки, че друг негов човек няма да успее.

Идеята е да пуснат Борисов по президентската писта, след което ГЕРБ да се саморазпадне,
както обичайно се случва с лидерските партии от този тип. И на новите избори да се стигне до създаване на нова тройна коалиция от типа на старата, в която примерно ГЕРБ да играе ролята на НДСВ.

- Как е бизнесът на Алексей Петров? Той влезе в ареста, вероятно е загубил доста пари?
- Той е мултимилионер, бизнесът му е добре развит. Ако прегледате оценката на „Лев инс” към момента, в който той прехвърля парите – говоря за акциите на израелски бизнесмени с твърде съмнително застрахователно отношение, опит и разбиране на нещата, ще видите, че става дума за една много, много солидна сума. И второ – не забравяйте, че всички структури на „Лев инс” се контролират от любовницата му Ина Павлова – тя е упълномощена за това. Така че бизнесът му е същият, какъвто е бил преди това, само че твърде развит междувременно - не без помощта на израелски капитали. По- интересно е с какъв произход са тези капитали и дали не са свързани с някои руски мафиоти, които са намерили пристанище в Израел.

- Говорите за Майкъл Чорни?
- Примерно, но не е само той. Има доста такива като него. Бизнесът на Петров процъфтява под контрола на негови доверени хора. Той може да си бъде в ареста, може да бъде в затвора, но бизнесът му ще процъфтява.

- При това положение няма логика Бойко Борисов да стои със скръстени ръце?!
- Надявам се! Другият вариант е да се договори с Алексей Петров, а това ще е най-неприятният вариант за България. Това означава,че първо – ще се гарантира отново управление тип тройна коалиция. Второ – отново ще започнат отвличанията и всички гангстерски безобразия, на които бяхме свидетели. И трето – ще се направи един гигантски геополитически завой към Русия - нещо, което окончателно ще ни изключи от кръга на партньорите на ЕС.
Аз горещо бих посъветвал Бойко да стисне зъби и да издържи докрай, каквото и да му струва това.

- Бойко обаче е сам?!
- Човек като него никога не е сам. Първо – той може да разчита на доста сериозни бизнесмени в България, хора със силно влияние. Второ - когато става дума за сблъсък между български и небългарски интереси, между легална власт и мафия, човек трябва да заеме позиция. Смятам, че доста хора в България ще го разберат и ще го подкрепят.

- Оставаме с впечатление, че БСП и Георги Първанов са най-тясно свързани с българската мафия?
- Това не е голяма тайна. Вземете само натиска върху покойния Илия Божинов да прехвърли една фирма с таксита под ръководството на Алексей Петров, за да се направи, забележете, партийна структура за проследяване. Това говори много ясно за тези връзки.

- Да, но в съда все няма доказателства?
- Защото най-често тези, които могат да ги представят и знаят за какво става дума, умират по най-скоропостижен начин. Като самия Илия Божинов.

- Алексей Петров се кани да даде „фундаментално” интервю пред Сашо Диков?
- Колкото повече наближава времето да се внесе обвинителният акт в съда, толкова “по-фундаментални” ще бъдат интервютата му в неговия вестник („Галерия”) в неговото радио (К2) и в неговата телевизия (Канал 3). Вече ги има и трите.

- Гледахте ли интервюто на проф. Вучков с Бойко Борисов?
- Не, аз не мога да трая проф. Вучков, така че не му гледам интервютата. Но ми го разказаха. Било е доста комично. Премиерът стоически е издържал, мълчейки срещу говорещия непрекъснато професор.

Аз се чудя защо изобщо подобен тип фигури като проф. Вучков,

като Слави Трифонов, биват почитани от висши политици и ги оставят да си правят каквото си искат. Според мен това е грешна стъпка. Колкото и да се харесват на много хора подобен тип предавания, един политик не трябва да пада до тяхното равнище.

- Георги Първанов си харесва Слави Трифонов?
- Ами да, изглежда много хора в България харесват чалга живота, чалга съзнанието и чалга политиката. Гледат на всичко, което става, като на един голям сеир, не се тревожат особено. Именно подобен тип предавания подхранват подобно усещане.

- Какво ще загуби Бойко Борисов, ако махне Цветанов?
- Според мен няма да го махне. Тук Волен Сидеров е абсолютно прав - Бойко ще направи голяма грешка, ако го махне. Не защото Цветанов е връх на сладоледа, има хора, които биха се справи по-добре от него, а защото Бойко ще покаже слабост. Ще покаже, че е способен да отстъпи под външен натиск, което ще бъде използвано много ефективно по-нататък. А освен това няма да е справедливо някак си, защото Цветанов наистина си слага главата в торбата и аз не бих дал пукната пара за живота му в момента, в който той престане да бъде министър.

Едно интервю на Мария ДРУМЕВА
    www.blitz.bg/news/article/100120





Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. hatanasov - Същия човек...
25.02.2011 00:13
или просто ДС?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3180786
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930