Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2011 22:19 - КАК ЕДИН ДОБРУДЖАНЕЦ СТАНА ИМПЕРАТОР НА РИМ?
Автор: dolsineq Категория: Политика   
Прочетен: 18670 Коментари: 56 Гласове:
24

Последна промяна: 26.07.2011 18:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

    

 

 

 

КАК ЕДИН ДОБРУДЖАНЕЦ СТАНА ИМПЕРАТОР НА РИМ?

 

 

 

 

 

Старите летописци не винаги са давали справедлива оценка на хората станали владетели на Римската Империя. Едни са възхвалявани и превъзнасяни, за други се казва, че били груби варвари, недодялани и жестоки. Като такъв е описан и Максимин Тракиецът.

                 

 

 

image

 

 

 

 

Той е роден през 171 година в бедно селско семейство обитаващо селце в земите на днешна Добруджа. Херодиан (Herodianus)твърди се, че баща му бил гот носещ името Мика, а майка му била аланка*, която наричали Абаба. Още в младите си години Максимин впечатлявал с огромният си ръст и поради тази причина бил привлечен в тракийската конница служеща на империята. Със смелостта и невероятната си сила Максимин спечелил уважението на легионерите и най-вече това на пеоните ( И. Христов, Римските Императори в Тракия). Обръщал внимание на всеки войник и така те от негови ученици и подчинени се превръщали боговеещи го приятели. Благодарение на енергичните си действия тракиецът бързо се издигал в ранг, станал дори до чин генерал, а по-късно и управител на провинция Месопотамия ( днешен Ирак).

 

 

 

След смъртта на Александър Север ( последният от династията на Северите) Максимин бил провъзгласен за император на Рим. Роденият в  беднота тракиец стигнал до възможно най- престижното място в цивилизования свят. Легионерите били във възторг знаещи, че силен и решителен мъж ще ги води срещу враговете. Нарекли Максимин дори новият Аякс ( герой от Илиада прославен със своята мъжественост). Тракиецът оправдал названието си като разбил германското племе алемани нахлуло в земите наимперията. Това било истински подвиг защото както съобщава Херодиан германите били евакуирали хората си и всички се криели в гори и блата. Там те били изгодна позиция докато римската войска не била в състояние да се разгърне, формира и атакува както в равнината. При подобна ситуация, в миналото римляните вече били загубили три легиона ( под командата на Квинтилий Вар). Максимин обаче не се изплашил, пръв навлязъл с коня си в блатото и пръв съсякъл атакуващ го алеман. Останалите войници засрамени, че са оставили императора сам в първата редица, се се втурнали напред и се включили в битката. Много римски бойци паднали, но за сметка на това германската войска била смазана и заплахата за Вечния град отклонена...Възторгът на легионерите бил неописуем.

 

 

Сенаторите от друга страна изпаднали в ужас виждайки как един варварин се издига над тях. Максимин не се е интересувал от Рим и неговия сенат. Като истински син на Арес тракиецът пътувал от военен лагер на военен лагер. Вместо в луксозна вила спял в обикновена палатка и вместо фина тога носел ленените дрехи на легионера.

 

 

Разбирайки, че тракиецът няма да се поддаде на умелите им манипулации, римските благородници организирали преврат. Сенаторите Балбиен и Пулпин се обявили като претенденти за престола. Разяреният Максимин решил да накаже престъпниците, но ръката на убийци ( навярно платени от сенаторите ) сложила край на живота на този смел мъж...

 

 

От имената на родителите на славния тракиец можем да разберем много важни неща. За бащата на Максимин се казва, че бил гот носещ името Мика. Оставим ли за момент настрана модерните преводи и прегледаме ли старите издания ще видим, че името не е Мика а MECCA, което според мен означава меч...т.е. името е българско*.


 

 

 

image

 

Бърдо е друго старо българско лично име със същата семантика. То идва от думата бърдъмеч ( Н.Иванова, П.Радева – Имената на българите). С абсолютно същото значение е и имено на стария илирийски цар Бардул ( мечът).

 

 

Готът  Mecca не е герман, а  гетът Мечъ. Ако Максимин носеше германска кръв старите автори щяха да го споменат. Те обаче наричат Махимин Thrax (тракиец) и споменават за извънредно високият му престиж сред пеоните в римската армия. По това време в легионите са служели германски племена като  тунгри и сугамбри, но те не са считали Максимин за свой човек...защото не е и бил такъв. През 171 година, когато Максимин е роден няма германи в Мизия (земите между Дунава и Стара планина)...този факт обаче се премълчава от хората определящи готите за германски народ.

 


 

 

Както спомена Г. Сотиров ( Убийството на Юстиниановата Самоличност) името на майката на Максимин Абаба е опорченото Баба, т.е. кърмачка, жена. Отново виждаме, че се касае за българско име. То е показва връзка с тракийския топоним Бабуле ( град на одрисите).


 

 

Жалко е само, че не знаем истинското име на Максимин. Възможно е то да е било със значение голям, едър, тъй като Maximinus показва връзка с латинските думи maximitas големина, maxime -специален, най-добър.

 

 

Може днес да не знаем как е бил назоваван Максимин от родителите си, но от животът му можем да се поучим. По негово време траките са били подчинени на Римската Империя и са били считани за кръвожадни варвари. Благодарение на смелостта, силата и постоянството си Максимин успява от най-обикновен човек да стане император на Рим. Виждаме, че за волевите хора не съществуват пречки. За да се постигне трудното са нужни усилия, а за постигане на това, което повечето считат за невъзможно се искат много усилия...но трудът си заслужава.

 

 

Пояснения:


 

 

* Аланите са сарматско племе, а според Прокопий ( Bello Gothico) сарматите принадлежат към голямато семейство на гетите – славен тракийски народ. От друга страна гети и готи са наименования на едни и същи хора – траки, които според Страбон ( Geographia, VII -3-1)в древността са обитавали земи от днешната област Швацрвалд в Германия до река Днестър в Украйна. В работата си “Готи и Гети” проф. Чилингиров показа убедително кои са били истинските гети и към чие минало по право принадлежат.

 

 

 

 

 

**Дълго време се твърдеше, че меч е германска (готска) дума -mekeis, но след време езиковедите бяха принудени да признаят, че това не е така. Типичните германски думи за меч са sword, zwaard, schwert, swerd...да не забравяме и, че типичното оръжие на германските народи е копието, не меча. Най-старите мечове са намерени в земите на траките. Най-старият железен меч в Европа е тракийски...Не случайно тракийското племе дии е наречено махайрофоримечоносци. Одрисите пък са се славели с огромните си ромфеи – дълги, едноостри мечове. Дори Омир споменава тракийските мечове, а Овидий твърди, че те нанасяли тежки рани.

sparotok.blog.bg/politika/2011/03/13/kak-edin-dobrudjanec-stana-imperator-na-rim.706042



Гласувай:
25



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Да не би да е заспала Джойси?
25.07.2011 22:42
Ще бъде пак интересно.
цитирай
2. yotovava - Знаех за този тракиец,
25.07.2011 23:00
но не и толкова подробности.

Хубава вечер от мен.
Валя
цитирай
3. dolsineq - но не и толкова подробности. Хубава ...
25.07.2011 23:04
yotovava написа:
но не и толкова подробности.

Хубава вечер от мен.
Валя

..........................
Лека вечер, Валя! :)
цитирай
4. joysii - Долсинея се прекръсти на Спароток - ...
25.07.2011 23:17
Долсинея се прекръсти на Спароток - тъпия фантазьор.
Абе ДОлсинея, гаджето на дон Кихот не беше ли ДУлсинея, "У" ?????
Ти името си не знаеш, история си зачепкала.
Ей такива като вас двамцата и компания ни представят пред очите на света като пълни кретени.
После защо българите нямали самочувствие?
Ами как ще имаме самочувствие като принадлежим на тъп народ, в който преобладават глупаци като вас, които разчитат за всичко на собствения си плитък акъл и потъпкват дори постиженията на родната си наука.
В този блог стана гадно.
Съжалявам,наистина.
Защото разочарованието ми от теб е много по-голямо отколкото това от оня перко. Той поне е куку, това е ясно, но ти ...мислех ,че си по-умна жена.
Хубава вечер, Снежана.
цитирай
5. dolsineq - Долсинея се прекръсти на Спароток - ...
25.07.2011 23:24
joysii написа:
Долсинея се прекръсти на Спароток - тъпия фантазьор.
Абе ДОлсинея, гаджето на дон Кихот не беше ли ДУлсинея, "У" ?????
Ти името си не знаеш, история си зачепкала.
Ей такива като вас двамцата и компания ни представят пред очите на света като пълни кретени.
После защо българите нямали самочувствие?
Ами как ще имаме самочувствие като принадлежим на тъп народ, в който преобладават глупаци като вас, които разчитат за всичко на собствения си плитък акъл и потъпкват дори постиженията на родната си наука.
В този блог стана гадно.
Съжалявам,наистина.
Защото разочарованието ми от теб е много по-голямо отколкото това от оня перко. Той поне е куку, това е ясно, но ти ...мислех ,че си по-умна жена.
Хубава вечер, Снежана.

.............................
Както се казва в моята къща, моя си работа е какво ще правя. Гледай си в твоята купичка, че да не останеш само с надупването си пред хладилника...;)
цитирай
6. germantiger - 1...
26.07.2011 00:28
Апропо Баба е "вариант" на Али Баба, нежели Бабуле... :)

Сега сериозно - преди време Спароток беше явно немощен пред това от мен:

По повод на готите дето уж били българи думите

Готтесберге

Гьоттинген

имената Готшалк

Готтард (вкл. прохода св. Готтард)

Готтланд в Скандинавия

старото название Готтенхафен

племето готони/гутони споменато от Тацитус още

думата Готт-Бог


Имената франкски (нали и франките били траки ерго българи;), основно на крале, техни синове, жени и свита:

Хлотар (дн. Лотар)

Хлодвиг-Хлодовиг (дн. Лудвиг)

Хилдерик

Меровиг

Ландерих

Атаулф и Аларих братята ги знаем готи

Огер-Одгер-Аутхар

Гунтрам (Гунар, Гунтер, Гюнтер)

Фредегунд (имена на гунд още и още мога да посоча)

Дагоберт

Хилдеберт (Херберт, Хуберт)

Хлодомер

Фарамунд (Розамунд, имена на мунд още цяла група)

Тотила за който отново претендират „некои” бългхари тръгва в едно сказание с тримата свои приближени Вулдерих, Рудерих и Блиндин

Теодерих (не само вест/визиготския с това име)

Завършек на ик, иг, их са различни „форми”, някои и на произнасяне досега, примерно Лайпциг се пише, но се произнася ЛайпциХ, също имена като Фредерик, днес са ФридриХ итн...

...

Почти винаги за жени вземат принцеси от други германски народи като:

Клотхилд-бургундка (то и бург я „изкараха” българска дума)

Хилдегард-баварка (чудно и баварците бяха българи нали, а името и в германската традиция на имена завършващи на –гард мога да напиша цяла група ;)

Теоделинд-Детлинд (баварска принцеса)

Още пример с вандал Гензерих-Гелимер-Хилдемер (защото вандалите Натан тук в блога и тях ги зачерква като германци...)

Берих крал на готите при преселението им и то петия им крал (нали и готите „станаха” българи ;)

Фридигерн-гот (този беше и „онзи”, който 378г. мачка и убива императора Валент, сина му и армията при Адрианопол, но той щом е гот значи ерго българин е за теб).
цитирай
7. germantiger - 2...
26.07.2011 00:30
ЗА БЪЛГАРИТЕ – КОМИКА ГАНЧО ЦЕНОВ:

След един бърз поглед на „Произходътъ на българите” забелязах невежеството му в имената на рик-не били характерни за германците-готите... вероятно пропуска имена като Фридрик/их, Седрик/их, Фридерике-колко щеш германски принцеси с това име, най-известна сестрата на Луизе фон Пройссен, пропуска имена като Хилдерих, Теодерих (няма да коментирам), Либих, Улрих, званието фенрих...

Пише Ценов, че Вулфила и Улфила било Вълко или Въло...не били германски... Вулфила явно не му звучи като Волф, Беовулф, Улфила не му звучи като Улф, Урс въобще... но като Въло му допада... Мир не било германско-да, така е, нищо, че местоименията се превръщат от дих в дир, от мих в мир, за вир-ние не коментирам, за Донир-Донар няма дори да пиша, за Фенрир не е чувал ли, Херсир итн...

Вече имам и германски имена от митовете завършващи на ир и мир по повод Ганчо Ценов, които той твърди, че не са германски и не се „сеща” такива:

Фимбултир-великият дух на света преди всяко нещо-сътворителя от бездната на космоса.

Кладенеца Хвергелмир

Първото живо същество великана Имир

Дъщерята на Имир-Бур

Бергелмир-единственото дете на Имир незахвърлено в морето оцеляло от убийствата на боговете срещу децата

Ножа на Один-Гунгир

Осмокракият му кон-Шлайпнир

Мамир/Мимир-великана който пазел извора на знанието

Химир и Тир-великан и неговия син в двубой с Тор

Вълка Фенрир в края на света...но и началото на нов свят след залеза на боговете

Балдр-сина на Один и Фригг и Суртр-господарят на Муспелхайм
цитирай
8. germantiger - 3...
26.07.2011 00:32
Отново за Ганчо Ценов според който имена като Вулфила и Улфила не са готски-германски...да ама не, обаче явно са готски-германски. ПРОДЪЛЖЕНИЕ ОТ ПРЕДХОДНИЯ ПОСТИНГ

Аудумла-кравата на живота в митовете

Валхала-царството на мъртвите и задгробния живот, всъщност дворец на радостта направен от злато

Беовулф със своя отряд гаути

Дворец Хиндарфил

...

Хермодр-отново име макар не на „мир” или „ир”, за които явно Ганчо Ценов не е чувал в германо-скандинавската митология!

Фраир-бог на слънчето сред ваните

„Думи на Фафнир”-германска сага

В трите общи саги-„Думи на Регин”, „Думи на Фафнир” и „Думи на Сигрдрива” се срещат още имена с подобно „звучене”-Хрейдмар-баща на Отр, Регин и Фафнир, също и един бог от аз/сите-Хенир.

...

Именно-думата може да има вековен произход, чужд или "общочовешки", НО НАРОДА СПОРЕД СВОЕТО СЛОВНО БОГАТСТВО и "звучене" я променя и "усвоява".
Именно защото их, мунд, унд са характерни германски точно за това теудо е теодорих с изв. за напосоки примера.

Забележи днес това "звучене" е характерно дори за шведите примерно Бьорклунд и за днешните езици от германска езикова група, но за българския макар спорно включен в "славянската” езикова група те не са характерни!

За имената на –мунд

Думата мунд-уста на германски

Мундарт и диалекта „му”

Мундатвалд

Думата конунг

Торисмунд

Зигмунд

Сигизмунд

Боемунд

Кунигунде

„Първа песен за Хелги, убиеца на Хундинг”
цитирай
9. germantiger - Финално за разбиращите германски език и английски (само първия линк)
26.07.2011 00:34
ОТ МЕН - ТАМ КЪДЕТО КЬОРАВО ТРАКИЙСКО НЕ СЪЗИРАМ (вероятно защото съм сляп като Бах-баща не Омир)?!

ТУК ЧЕТЯЩИТЕ АКО СЕ ЗАРОВЯТ ЩЕ ЗАНЕМЕЯТ В РАЗЛИКАТА ГЕРМАНСКО И ТРАКИЙСКО ИЛИ БЪЛГАРСКО!

Германските имена (сайта е за "всякакви"), в случая германските и готски или франкски имена РАЗЛИЧНИ от българските:
http://www.behindthename.com/nmc/ger.php

Тук етнология, после приказки и сказания събирани по цяла Германия и РАЗЛИЧНИ от българските въобще!

http://www.sagen.at/index.html
http://www.sagen.at/texte/sagen/sagen.htm < тук за всяка държава
http://literaturnetz.org/maerchen
http://www.1000-maerchen.de/1518d97d8d0a88911989259659470c58/classics,1.htm

... ето и билдгалерията
http://www.sagen.at/fotos/index.php

Средновековие
http://www.genealogie-mittelalter.de/

Примерно името Аделайд/Аделхайд има родителите, съпрузите, децата им, обаче НЯМА българско име въобще!
http://www.genealogie-mittelalter.de/adelheid_fuerstinnen/adelheid_fuerstinnen.html

Пак за Средновековие и автори
http://www.stefanjacob.de/Geschichte/Unterseiten/Literatur.php?Auswahl=Fr&#65533;hmittelalter

ТУК САМО ИЗВОРИ ДА ИСКАШ ИМАМ ГИ ОТ KORDON ТУК В БЛОГБГ
http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/index.phtml?id=2070

... и баварския, който няма потресаваща разлика въобще с германските диалекти, но е явно РАЗЛИЧЕН от български:
http://www.bayrisches-woerterbuch.de/z.html

...

ТОВА ПО ПОВОД, ЧЕ ГОТИ, ФРАНКИ И БАВАРИ "БИЛИ" БЪЛГАРИ ;)
Да, да, ама не (по вестник "Юманите", не по присвоилия си лафа Бочаров променил подредбата на думите).
цитирай
10. germantiger - Иначе по същество
26.07.2011 00:56
- с името Мика днес има немалко суоми-финландци, микел-михел,мики-михи са имена ползвани от древността сред германските народи от които произлизат днес исландци, шведи, норвежци, датчани, холандци, фламандци, англичани и германци.

- чин или ранк/ранг генерал в римската армия е нямало

- по какво съди Спароток, че германи не са разпознавали Максимин като свой (войните и сблъсъците между германски племена са описани от кой ли не в древността, от цялата поредица автори имам ги конкретно:
ЦЕЗАР, СТРАБОН, ВЕЛИЙ ПАТЕРКУЛ, ПЛИНИЙ СТАРШИ, ТАЦИТУС, ПЛУТАРХ, ФЛОР, АППИАН, ДИОН КАСИЙ, АММИАН МАРЦЕЛИН... )

- "типичното оръжие" с което германските народи са известни в античността и ранното средновековие са бойните брадви, някой би казал неточно секири, обаче сещам се Павел писа за една тракийска, та харесал си е брадвите вероятно и тях за тракийски. Това, че копието е било достъпно за изработка и ползвано от неумелите германи в древността не го прави тяхно "типично или традиционно" оръжие, по-скоро то е такова за елините!

Очаквам Спароток да докаже или поне обяви, че и Стилихон е тракиец, ерго българин, в никой случай не може да е половин германец, или ще е ларж - един за цвят ще остави ;)
Всъщност крайно време е за спокойни нравоучения с думи за истината от негова страна - лошо няма, може пък и да е тракиец императора! Няма нищо лошо, дори е похвално човек, да е слуга на истината! Силно се съмнявам обаче, в истинноста на заявления: готите са траки, ерго българи или елинска култура не съществува - тя е заграбена от грЪците и всъност тракийска еле българска!
Ако някой пожелае сериозно, би могъл да размаже (простете за думата), но точно да размаже този тип ваши "изводи" и това не е сложно, дори ще е грозно!
Аз просто се въздържам да го правя, а мога. Хубавото е, че Спароток извършва голяма дейност с много четене, мислене, събирачество дори, за една патриотична кауза.

Примерно БЕЛИЗАРИУС - ВЕЛИЗАРИЙ (КАЗАНО ТУК) Е БЕЗ СЪМНЕНИЕ ТРАКИЕЦ И Е БИЛ И РАЗБИЛ МНОГО ГЕРМАНСКИ ПЛЕМЕНА, уважавам го с арменеца Нарсез по едни времена са били умение и сила!
цитирай
11. анонимен - Това декапитира:
26.07.2011 01:00
dolsineq написа:
Готът Mecca не е герман, а гетът Мечъ.

Разочарован съм, колкото Джойси.:(

цитирай
12. анонимен - Мога да следя с интерес спора и за...
26.07.2011 11:02
Мога да следя с интерес спора и закачките, но не разполагам с необходимото за да се набутам в лютеницата.

Затова ще го карам по повърхността и ще попитам: Таз едновремешна добруджанска барета да няма родствена връзка с популярния напоследък ... Карфиол Петроф?

Лек ден,
цитирай
13. анонимен - По същество - Михаел е от иврит!
26.07.2011 11:15
По същество - Михаел е от иврит!
цитирай
14. анонимен - Thereark Sac,
26.07.2011 11:21
Досега никой ли не забеляза, че това е пост на Спараток? При това прочетен от над 5 хиляди души.
http://sparotok.blog.bg/politika/2011/03/13/kak-edin-dobrudjanec-stana-imperator-na-rim.706042
Каква е целта на копирането на този пост си знае само "авторката".
цитирай
15. dolsineq - Досега никой ли не забеляза, че това ...
26.07.2011 12:10
анонимен написа:
Досега никой ли не забеляза, че това е пост на Спараток? При това прочетен от над 5 хиляди души.
http://sparotok.blog.bg/politika/2011/03/13/kak-edin-dobrudjanec-stana-imperator-na-rim.706042
Каква е целта на копирането на този пост си знае само "авторката".

...........................................
Друг път си отваряй очите повече. Постингът ми завършва с насочващ линк към автора на темата.
цитирай
16. анонимен - голям смях бе душа
26.07.2011 12:11
какви са тези дето правят превратът срещу Махимин , Балбиен и Пулпин ей хора измислихте нова история, като сте преписвали от някъде голямо бързане е било
цитирай
17. germantiger - ...
26.07.2011 12:29
13. анонимен - По същество - Михаел е от иврит!
11:15
По същество - Михаел е от иврит!

...

Още по същество от мен:

MICHAEL
Gender: Masculine
Usage: English, German, Czech, Biblical, Biblical Latin
Other Scripts: &#1502;&#1460;&#1497;&#1499;&#1464;&#1488;&#1461;&#1500; (Ancient Hebrew)
Pronounced: MIE-k&#601;l (English), MI-khah-el (German) [key]
From the Hebrew name &#1502;&#1460;&#1497;&#1499;&#1464;&#1488;&#1461;&#1500; (Mikha'el) meaning "who is like God?". This is a rhetorical question, implying no person is like God. Saint Michael was one of the seven archangels in Hebrew tradition and the only one identified as an archangel in the Bible. In the Book of Revelation in the New Testament he is portrayed as the leader of heaven's armies, and thus is considered the patron saint of soldiers.
The popularity of the saint led to the name being used by nine Byzantine emperors, including Michael VIII Palaeologus who restored the empire in the 13th century. It has been common in Western Europe since the Middle Ages, and in England since the 12th century. It has been borne (in various spellings) by rulers of Russia (spelled Михаил), Romania (Mihai), Poland (Micha&#322;), and Portugal (Miguel). Other more modern bearers of this name include the British chemist/physicist Michael Faraday (1791-1867) and basketball player Michael Jordan (1963-).

MICHEL
Gender: Masculine
Usage: French, German
Pronounced: mee-SHEL (French), MI-khel (German) [key]
French form and German diminutive of MICHAEL. Michel de Notredame, also known as Nostradamus, was the 16th-century French astrologer who made predictions about future world events.

MICHI (2)
Gender: Masculine & Feminine
Usage: German
German diminutive of MICHAEL or MICHAELA

MICAH
Gender: Masculine
Usage: Biblical, English
Other Scripts: &#1502;&#1460;&#1497;&#1499;&#1464;&#1492; (Ancient Hebrew)
Pronounced: MIE-k&#601; (English) [key]
Contracted form of MICAIAH. Micah was a minor prophet of the Old Testament who predicted the destruction of Jerusalem. It was occasionally used as an English given name by the Puritans after the Protestant Reformation, but it did not become common until the end of the 20th century.
цитирай
18. germantiger - ...
26.07.2011 12:35
Не е удобно, но ще се самоцитирам от вчера:

- с името Мика днес има немалко суоми-финландци, микел-михел,мики-михи са имена ползвани от древността сред германските народи от които произлизат днес исландци, шведи, норвежци, датчани, холандци, фламандци, англичани и германци.

Иначе казано (за анонимния) посочил съм по отношение на темата, че това име е в германо-скандинавската именна традиция и Е ДОПУСТИМО ЗА ГОТ-герман, макар без произхода на името да е античноскад, разбира се без да оспорвам:
MICAIAH
Gender: Masculine & Feminine
Usage: Biblical
Other Scripts: &#1502;&#1460;&#1497;&#1499;&#1464;&#1497;&#1456;&#1492;&#1493;&#1468; (Ancient Hebrew)
Pronounced: mie-KAY-&#601; (English) [key]
Means "who is like YAHWEH?" in Hebrew. This name occurs in the Old Testament belonging to both males and females.
цитирай
19. анонимен - OTT ornigh
26.07.2011 12:45
15, мърло не ми казвай дали да си отварям очите. След моя коментар си направила поправката в 12:08 и си го отделила с един ред, иначе го беше сбутала никой да не разбере, че е линк.
Ти си го изкопирала, глупачке и за какво - да ти се чуди човек на тъпата тиква.
цитирай
20. iuliuscaesar - ми да поредната инсинуация и ама...
26.07.2011 12:58
ми да поредната инсинуация и аматьорщина.
максмин е роден в тракия и за това го наричат тракиец. в изворите обаче ясно е казано, че баща му е гот, а майка му е аланка. не видам какво повече има да се коментира.
В изворите е записано и че след като станал император всячески се опитвал да скрие произхода си. отделно че бил абсолютен простак и чревеугодник, да не говорим че за трите си години като император никога не е стъпвал в рим.
цитирай
21. solomon - Да пълниш блога си
26.07.2011 13:27
само с чужди постинги е смешно.
цитирай
22. dolsineq - 15, мърло не ми казвай дали да си о...
26.07.2011 14:26
анонимен написа:
15, мърло не ми казвай дали да си отварям очите. След моя коментар си направила поправката в 12:08 и си го отделила с един ред, иначе го беше сбутала никой да не разбере, че е линк.
Ти си го изкопирала, глупачке и за какво - да ти се чуди човек на тъпата тиква.

.................................
Отделих го от темата да се вижда. Сега ще го оцветя и в червено, че да го виждаш по-ясно...:-)))))))))))Р
цитирай
23. dolsineq - само с чужди постинги е смешно. . . . . ...
26.07.2011 14:29
solomon написа:
само с чужди постинги е смешно.

.................................
Смей се, палячо пардон "solomonе"! ... :-))))))))))Р
цитирай
24. анонимен - не само
26.07.2011 15:03
solomon написа:
само с чужди постинги е смешно.

и смешно,и безмислено,и безмозъчно
Нямаш ли свои идеи за постинг?
цитирай
25. germantiger - ПРОДЪЛЖЕНИЕ от вчера:
26.07.2011 15:08
И още имена на готите германци, нямащи общо с гетите - траки от мен:

GOTTFRIED m German
German form of GODFREY... [more]

GOTTHILF m German
Derived from German Gott "God" and hilf "help"... [more]

GOTTHOLD m German
Derived from German Gott "God" and hold "lovely"... [more]

GOTTLIEB m German
German form of GOTELEIB

GOTTLOB m German
Derived from German Gott "God" and lob "praise"...

ОТ КИРИЛ МИЛЧЕВ - letopisec тук в блога, КОГОТО НЕ ПОЗНАВАМ, НО ПРОЧЕТОХ В ДРУГ БГФОРУМ – ЗАЩО ГОТИТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ!

Йордан пише De origine actibusque Getarum, повече известна като Getica, през 551 г. и основно ползва като исзточник готската хроника на Касиодор (487-583), завършена до 530 г. Последната е на латински и е „опит да се създаде за германския народ такова благородно минало, каквото е имал Рим” (Ото Манчън-Хелфън). Йордан също пише своята хроника на латински, но за разлика от високообразования Касиодор, неговият латински е много лош. Самият Йордан, който е бил и духовно лице, признава в Гетика, че е слабо образован. Това е видно не само на формално-езиково ниво, но и като съдържание на летописа му. В него Йордан смесва две хипотези за произхода на готите. От една страна, следвайки Касиодор, Йордан отъждествява миналото на готите и тракийските гети, а от друга – преразказва немски легенди за произхода на готите от о. Скандза (Скандинавия). Между другото, очевидно Касиодор е теоретикът в древното минало на тракийските гети да бъде отъждествено с готите, вследствие на което той задълбочено проучва и дава сведения за траките от извори, които днес в голямата си част отсъстват, но благодарение на компилациите на Йордан учените могат да експлицират „тракийският пласт” в хрониката на Касиодор и да разширят познанията си за траките. Естествено, германското готско минало няма нищо общо с това на тракийските гети, но масовите сведения на късно – античните автори, че гети и готи са едно и също (Йордан цитира само Павел Орозий, ок. 415 г.), е предпоставка за размисъл дали действително името на припонтийските траки гети не е заето като етноним (готи) от германските племена, които очевидно асимилират тези траки в териториите около Карпатите.

От Херодот знаем, че балканските гети, които били най-войнствените траки, са включени във войските на персийският цар Дарий, с които той форсира Дунав и отива да воюва със скитите. Очевидно оттогава част от траките-гети колонизират територии по северното Черноморие. Много от сведенията в Гетика на Йордан трябва да се интерпретират внимателно. Така например, той твърди, че остроготи и визиготи било най-древното разделение между готите, но Амиан Марцелин знае други етноними. Йордан пише, че хуните произлезли от вещици, което явно демонстрира степента му на суеверие. Л.Н.Гумильов смята, че това сведение на Йордан носи информация за расата на хуните (???). Интересен факт е, че до победата на хуните над готите, Йордан описва миналото на готите дори в Античността, без да загубят война. Що се отнася до данните за хуните около времето на Атила, Касиодор и Йордан основно са ползвали Приск Панийски, но Йордан дава и свои сведения. Той нарича бащата на Атила – Мундзук, и с това име ни е оставил в загадка, до момента, в който стана ясно, че то е прозвище, получено от топонимът Мундияк, упоменат от Олимпиодор и обхващаш земите на север от дн. Букурещ...
цитирай
26. анонимен - dolsineq,
26.07.2011 15:57
ти си не просто палячо,ами грандпалячото на блога
цитирай
27. анонимен - Ill's aoadarab
26.07.2011 16:06
germantiger, какво се обясняваш с долсинеята, не разбра ли че само е изкопирала статията от спароток и бъкел не вдява от тематиката.
Виж, че даже не може да обясни защо го е направила, толкова е куха.
цитирай
28. pin777 - И сега един кавър на темата
26.07.2011 16:07
http://pin777.blog.bg/drugi/2011/07/26/kak-edin-dobrudjanec-stana-imperator-na-varna-d.790545
цитирай
29. анонимен - Историк...КАК ЕДИН ДОБРУДЖАНЕЦ СТАНА ИМПЕРАТОР НА РИМ?
26.07.2011 17:28


КАК ЕДИН ДОБРУДЖАНЕЦ СТАНА ИМПЕРАТОР НА РИМ?

Как,как бе?Всички се пулим и недоумяваме! Значи не отговаря на истината,че там само златно жито зрей и прост народ живей!
цитирай
30. vishnichka - Абе как не Ви омръзна да обиждате, да се подигравате?
26.07.2011 17:54
Няма да Ви посочвам, че сте много!
Нито повод Ви се дава, нито Ви се влиза в тона...

Толкова ли е трудно да влезете в този гостоприемен блог без лайномети?!
цитирай
31. анонимен - добре казано
26.07.2011 17:55
анонимен написа:
ти си не просто палячо,ами грандпалячото на блога


само излага добрия човечец с подлизурството си, все едно е бебчо, когото хвалят в детскита градинка
цитирай
32. dolsineq - ти си не просто палячо, ами гранд...
26.07.2011 17:58
анонимен написа:
анонимен написа:
ти си не просто палячо,ами грандпалячото на блога


само излага добрия човечец с подлизурството си, все едно е бебчо, когото хвалят в детскита градинка

.......................................
Едни са тако, други вако... :)
цитирай
33. joysii - Великата светлина Спраоток си п...
26.07.2011 17:59
Великата светлина Спраоток си пусна къдрава руса коса, облече рокля в черно-бяло райе, хвана една червена роза в ръка и се захили до уши.
цитирай
34. joysii - 30. vishnichka
26.07.2011 18:04
ООоо,Вишнята довтасала да говори за "лайномети".
Вишня,чий е всъщност този блог - на Долсинея или на онова куку Спароток?
На тебе ясно ли ти е?
Че аз нещо не схващам.
Оня се омете в планината да изумува на спокойствие щуротиите си и остави на пост вярната Долсинея да затрупва сайта със стари негови глупости. Таман ги позабравихме-хайде сега - отново.
Каква досада е тоя глупак!
цитирай
35. анонимен - Историк...КАК ЕДИН ДОБРУДЖАНЕЦ СТАНА ИМПЕРАТОР НА РИМ?
26.07.2011 18:13

Благодаря,че светнахте нас простолюдието от българския народ!
цитирай
36. joysii - Долсинея, ама ти наистина разбираш ...
26.07.2011 18:15
Долсинея, ама ти наистина разбираш от история,скъпо, толкова, колкото аз от твойта икономика - точно - никак.
Чудя се дали да не се посмеем тук с моите приятели по повод на публикуваните напоследък постинги.
Или да те зачешем с въпроси по темите за троянски войни и римски императори...или да ти напиша няколко опровержения на тия простотии тук дето си ги изтипосала.
Знаеш ли тогава как ще си прехапеш езичето и няма да можеш да защитиш и ред от глупостите дето ги пише Спароток, а ти имаш наивността да публикуваш отново и отново??
Жалко,че през седмицата всички са заети с експедиции по разкопки.
Иначе ,мила...:):):):):)
цитирай
37. joysii - Последно - сетих се нещо имам идея ...
26.07.2011 18:20
Последно - сетих се нещо имам идея заглавието на следващия ти постинг да е...нещо от сорта на "Как една руса икономистка и един луд ще напишат ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ"
Но това трябва да е в категория Литература, защото ще е доста хумористично четиво.Фейлетонче...вероятно.
А аз ще помисля по въпроса дали все пак не може нещо да се направи, така че българите да не изглеждат винаги като стадо безмозъчни овце със Спароток - перкото начело.
цитирай
38. vishnichka - 34. joysii
26.07.2011 20:34
joysii написа:
ООоо,Вишнята довтасала да говори за "лайномети".
Вишня,чий е всъщност този блог - на Долсинея или на онова куку Спароток?
На тебе ясно ли ти е?
Че аз нещо не схващам.
Оня се омете в планината да изумува на спокойствие щуротиите си и остави на пост вярната Долсинея да затрупва сайта със стари негови глупости. Таман ги позабравихме-хайде сега - отново.
Каква досада е тоя глупак!



Ми как ще схванеш, мила Джойси... имаш ли с какво?
Акъла ти стига да подценяваш не само българите, които пишат, ами и другите, които ги четат! Ама те и обобщенията ти са такива, като конкретиката ... безсмислена и често папагалеста!
цитирай
39. germantiger - ...
26.07.2011 20:52
27. анонимен - Ill's aoadarab
16:06
germantiger, какво се обясняваш с долсинеята, не разбра ли че само е изкопирала статията от спароток и бъкел не вдява от тематиката.
Виж, че даже не може да обясни защо го е направила, толкова е куха.

...

За анонимен непознат
Ти "кво", направление ли ми даваш?!
Долсинея преди дни беше споменала, че започва поредица постинги на Спароток докато той отсъства тя да ги припомня от своя блог, това още в началото го беше декларирала.

...

За вишничка
Надявам се нямаш предвид и мен в числото на "лайнометите", защото никъде не съм "плюл" Спароток, Долсинея или инфото им, най-много да съм си позволил лека ирония, но и нея едва ли?! Ако желаеш посочи ми къде точно и какво общо имам с словесни "фекалии"?
цитирай
40. vishnichka - 39. germantiger - ...
26.07.2011 21:08
Не, разбира се, визирах тези с обидите (тъпа, куха, мърла, проста, перко и прочие провокации...) Вие от категорията си водите културна и аргументирана дискусия, която следя с интерес, а този спам наистина отравя атмосферата й...радвам се, че Долси е така търпелива... Поздрави!:)
цитирай
41. joysii - 38. vishnichka
26.07.2011 21:21
Вишня, Вишняяяя, голЕмо дърво си, да знаеш!
Аз съм била папагалствала!
Че по-безумен папагал от Спароток тракиеца изветрял има ли тук,бе!?
Не мога да го бия по повторения да се сцепя.
Ей го- пуска стари постинги по сто пъти по разни чужди блогове на предани мадами.
Аз така ли правя,бе Вишня дървена?
цитирай
42. dolsineq - @ 25. germantiger
26.07.2011 21:29
Внушителен мъж е бил Максимин. 2.40 м никак не си е за подценяване. Навярно видът му е бил причината, за да започва името с "макси" - голям.
Тигре, мисля, че това име, дадено му от ромеите е по-скоро обидно, отколкото възхваляващо, затова и е съставено от две съвсем противоположни по значение думи - "макси" и "мини", съответно голям и малък. Трудно биха преглътнали такава обида византийците. Един неук тракийски овчар да ги управлява. Но който си го може, го доказва с делата си и историята не забравя за него, а който само плюе няма да казвам докъде стига. То се вижда, достатъчно е само да погледнеш коментарите след постинга и сам ще си отговориш...:)
цитирай
43. анонимен - БРАВО!
26.07.2011 21:50
ДОЛСИНЕЯ, ХИЧ ДА НЕ ТИ ПУКА ОТ СМЕХУРКОВЦИТЕ, АКО НЕ БЕШЕ КАЗАЛА ИСТИНАТА, ТЕ НЯМАШЕ ДА ТЪРЧАТ ДА МЪРСУВАТ ТУК.НАЛИ ЗНАЕШ, ЧЕ ЧОВЕКА СЕ ПОЗНАВА ПО ДУМИТЕ МУ, ДЖОЙСИ И ШАЙКАТА Й СА ДЕГЕНЕРАТИ.

ШАПКА ТИ СВАЛЯМ!
Д.Д.
цитирай
44. анонимен - Максимин Тракиеца
26.07.2011 21:59
Сега ми става ясно що го плюят тоя Максимин, такъв бил, онакъв бил, пък то грехът на човека се състоял в това, че се родил тракиец.Нас българите се така ни нареждат, едва ли не баш гангстерите, ей няма край омразата към българското!

От мен имаш дълбок поклон Снежана, Бог да те пази!
цитирай
45. antivlaks - :)))
26.07.2011 22:00
Дрън дрън,че пляс !!!
Весело е при вас !!!
цитирай
46. анонимен - на вниманието на господина подвизаващ се под името joisii
26.07.2011 22:07
На вниманието на господина подвизаващ се под името joisii - Ти за култура не си ли чувал, за такт, възпитание, уважение към околните?Това са неща, които се учат първите 7 години, сега може да е късно вече, но поне не се излагай.Чета Спароток и Долсито от доста време, те може да не са прави да много неща, но поне не трупат мръсотия в блога както правиш ти, минаваш всякаква граница, осъзнай се joisii!
цитирай
47. germantiger - ...
26.07.2011 22:56
42. dolsineq - каза:
21:29
Внушителен мъж е бил Максимин. 2.40 м никак не си е за подценяване. Навярно видът му е бил причината, за да започва името с "макси" - голям.
Тигре, мисля, че това име, дадено му от ромеите е по-скоро обидно, отколкото възхваляващо, затова и е съставено от две съвсем противоположни по значение думи - "макси" и "мини", съответно голям и малък. Трудно биха преглътнали такава обида византийците. Един неук тракийски овчар да ги управлява. Но който си го може, го доказва с делата си и историята не забравя за него, а който само плюе няма да казвам докъде стига. То се вижда, достатъчно е само да погледнеш коментарите след постинга и сам ще си отговориш...:)

...

Бъркаш ги византийците с римляните.
Последните са управлявани от какви ли не императори особено в късната империя, от полусирийци, от полугерманци, от "войнишки императори", легионите често са си "вършили" метежи и издигали свои "лидери", после императори!

Като погледнеш бюстовете на част от императорите ще видиш какви ли не антропотипове особено в късната римска империя. За името Максимин нали се будалкаш, не го мислиш сериозно, нали ?!?!?!
Това за 2.40 също е филм ;)

Отделно и точно на вишничка благодаря за отговора.
От друга страна Джойси си е пиперлива не от днес, това понякога й е стила, в края на краищата анонимни често я псуват или предизвикват.
Всички сме големи хора, така-че няма проблем да изпростеем понякога, едва ли трябва да има обидени или ощипани госпожици, ще се търпим като сме в един блог, няма кво да мрънкаме! Убеден съм Долси и Джойси едва ли имат наистина проблем, мисля че не!
Кой-знае какво не е станало.
Да не се превземаме ;)
цитирай
48. germantiger - ...
26.07.2011 23:09
47. danailvdimitrov каза - този блог все едно е на gernantiger ...? много злоба , много нещо
22:27

една забележка : Гот значи Бог .

Вярно е това само че нас ни наричат също така народа Болг,Богии ,Боженци .

Ето защо Гот или готи би трябвало да се тълкува като болги ,богии....

...

Ще излезе, че "вас" или нас ви/ни наричат и рая > РАЙСКИ НАРОД СМЕ ЗНАЧИ
То и гявури ни наричат, почти гяволи, нищо, че не сме шейтановци, то българи с тази фамилия също има!

Свободните аналогии в смисъл:
траки > тураки > турки > турци
са абсолютни глупости и идотщини

В коментарите ми има раздразнение, не злоба, просто защото ако някой посяга на българската история - ти danailvdimitrov, би се засегнал, би се гневил и би реагирал.
Аз, Данаиле, тъй-като от хлапак съм свикнал някой да се гаври и посяга на германската история за разлика от теб няма да се оплаквам или мрънкам, няма и да се засегна (свикнал съм с плюването по германското още от червено време), та аз реагирам и понякога мога да съм груб, но не се оплаквам.
цитирай
49. germantiger - Още за danailvdimitrov
26.07.2011 23:10
Под мои постинги съм пояснил защо моята позиция и реакция е такава и като полугерманец/полубългарин ще копирам и тук:

НЕОБХОДИМО ОБЯСНЕНИЕ, БЪЛГАРСКО - ГЕРМАНСКО

АЗ ИСКАМ ДА СЕ УЧА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ В СВЕТА ЗА КАКВОТО И ДА Е, факт е, че сред световното, то - българското заема малък дял, този ми избор, може би дразни?!

Искам да съм глобален в знанието и регионален в пазенето. Това, че ще избера запада в професионализъм и почти всичко, не значи, че не бих си пазил българското и искам то да се развива! Обаче за някои от вас това е недопустимо - искате не само да си пазите курника, но и да сте най-големи сред света, е да де, но няма как да стане нито за българи, нито за германци, нито за друг народ.

Вие сте водени от патриотарство, еле траките са българи и те са първи, велики и всевелики в античността, вие се "облягате" на желанието да сте (дори когато и ако не сте)! Аз "стъпвам по пътя" - всекиму според заслугите (или поне се опитвам, но разбира се имам своите предпочитания).

Избрал съм Германия съзнавайки, че не мога да съм германец, както не мога да съм и българин. Аз съм и двете - ако някой мелез ти каже - аз съм такъв(!), значи те лъже! Реално той или аз не можем да сме едно от две. Това не притеснява моя избор да мисля за германското в историята и културата като нещо над българското.

Причините поради които това е така са историческа съдба, ако щеш "шанс или нещастие", има обяснение, дори оправдание, има и постижения в които България е над Германия, но обикновено е забележимо обратното. Избора ми не трябва да обижда никого и той е мое право, всичко друго е демагогия.

Аз съм избрал едно с приоритет, на първо място, но не искам, няма и не мога да се отрека от другото, напротив - българското е изградило у мен фундаментални качества и те са ми били от полза!

...

Ако държиш да ме питаш какво съм свършил в полза на България пред чужденци - малко е, но мога да го напиша по списък и подред! Въобще не е нужно да давам отчет на теб или други, обаче нямам проблем да го сторя, усещай го като жест на добра воля от моя страна, не като високомерие!
Ако съм те засегнал с коментарите ми - съжалявам! Пиша го без ирония и се старая да съм единствено рязък само с хора, които лично ме провокират.
цитирай
50. dolsineq - @ 48. germantiger
27.07.2011 17:16
Бъркаш ги византийците с римляните.
Последните са управлявани от какви ли не императори особено в късната империя, от полусирийци, от полугерманци, от "войнишки императори", легионите често са си "вършили" метежи и издигали свои "лидери", после императори!

Като погледнеш бюстовете на част от императорите ще видиш какви ли не антропотипове особено в късната римска империя. За името Максимин нали се будалкаш, не го мислиш сериозно, нали ?!?!?!
Това за 2.40 също е филм ;)
...........................................................
Помолих дъщеря си да се цъкне с един баскетболист / в Албена се провежда международен турнир по баскетбол/ и да ти покаже колко е висок спортиста - 2.30 м! Много си скептичен, Тигре.
цитирай
51. germantiger - ...
27.07.2011 19:05
Долси, Долси, не внимаваш... ;)

Дикембе Мутомбо мисля беше 2,38 преди години, P L или Прийст Лодърдейл беше ако не греша 2.22, така-че "твоя" едва ли е 2,30, а такъв българин доколкото знам и няма с тази височина въобще.
цитирай
52. dolsineq - За едно е редно да се говори а, за друго да се мълчи.
27.07.2011 21:42
germantiger написа:
Долси, Долси, не внимаваш... ;)

Дикембе Мутомбо мисля беше 2,38 преди години, P L или Прийст Лодърдейл беше ако не греша 2.22, така-че "твоя" едва ли е 2,30, а такъв българин доколкото знам и няма с тази височина въобще.

.........................................................
Нямам време, Тигре да отговарям на всички коментари, затова ще се възползвам от отговорът си на предният постинг, който по същество се отнася и за тази тема:

"Знаеш ли, на кого е този афоризъм, Тигре - "За едно е редно да се говори а, за друго да се мълчи."? Няма начин да не се досетиш - на Омир! Хубава мисъл, нали? Та за кое е редно да говорим и за кое да мълчим? Приемаш, че друг е писал, а Омир е диктувал, щото е бил сляп, но не знаеш кога е живял, къде е роден, не можеш да посочиш негов съвременик, но можеш да твърдиш, че е бил сляп, само защото е споменато, че е диктувал.
Как така за ръстта на Максимиан Тракиеца не приемаш информацията за правдоподобна, а за Омир, че е незрящ се съгласи от раз при положение, че целият му живот е поставен на кантар. Как да го нарека това твое качество освен некоректност към историческата информация и определено предпочитание, изцяло в ущърб на българската кауза... Та пак за Омир - сляп е бил не Омир, защото той никога не е съществувал, слепи са всички ония, които са се поддали на гръцката провокация."
цитирай
53. germantiger - ...
28.07.2011 23:41
Отново не успяваш и вече:

1. След явната ти грешка, че Омир е писал Илиада (а не е)
2. След незнанието ти, че е бил сляп (и други са я записали и преписвали)
3. След незнанието на Спароток за германо-скандинавските именна традиция от "сродните" на Мика
4. След грешката в ранга генерал
5. След свободните съчинения за баскетболист на 2,30м днес в БГ
... ти придаваш драматизъм на коментара ти?!

Или нищо друго не ти е останало или просто се изнизваш, а АЗ КАТО КАВАЛЕР ЩЕ ТИ ГО ПОЗВОЛЯ ;)
цитирай
54. анонимен - ot juli-do 44 i dolsi
03.08.2011 15:22
Dolsineq,ne spirai,prodaljavai,BADI JIVA I ZDRAVA !Pravi mi vpe4atlenie,4e obra6ta6 vnimanie na glupaci kato joisi,ne go pravi ! DO 44 -Taka e priqtel,mnogo hora znaqt istinata za BALGARITE-BOJIITE SINOVE,te za tova e bitkata/tiq hora imat mnogo ,ama mnogo pari/ i edinstvenata im cel e uni6tojavaneto na ISTINSKATA istoriq na BALGARIA i razbira se na na6ata BALGARIA,tova v momenta koeto stava v celiq svqt e bitka mejdu DOBROTO i zloto,ama nema stra6no,4e koi ne e 4uval,4e BALGARITE nqmat ZAGUBENA bitka !!!
цитирай
55. анонимен - henna tattoo pictures
23.09.2011 15:16
Nice postЎ­ Thanks for sharing your such a nice person!Ў­
цитирай
56. goro6 - Тигре, много труд влагаш
27.12.2019 07:40
но заиграването с окончанието "их" ме навежда на мисълта, че и Исперих ще излезе чист германец. Траки е работен термин. Няма народ или народи наричащи себе си траки. Всички народи са родствени и са резултат от разпадането на единната Българска империя. Знаеш че някога хората са говорели един език. След като Господ им разбъркал езиците, започва началното създаване на нациите. Всички народи говорели, само човеците от едно племе останоли без език. Затова съседите им ги нарекли немци, демек неми. Дошли готите, създали им език, кръстили ги на родното си място Герман, култивирали ги и вместо да им благодарят, дивите германски племена взели, че ги избили. Георги Димитров е знаел добре с кого си има работа и на Лайпциския процес им казал, каквото им казал. Главното е, че кралете им не хоресвали езика си и общували на него само с конете си. Обвинителите мълчали като пукали. Отклоних се. След като се сдобили с език и писменост, се оказало, че нямат история и тръгнали да я създават. От тук взели, от там взели и се получило това, което самоуверено цитираш. Забравя се само едно. Където има война, първи са. Все на бой налитат. Знаеш ли кой все боя си търси. Тези които избиват комплекси. Но споко, ти се палиш, защото във вените ти тече българска кръв. Германец повече оръжие няма да хване. Точно затова агент Меркел повика дивите тълпи, с надеждата да ги използват, когато трябва и срещу когото е необходимо. Но трябва едно да се знае. Кръвта на готите чака възмездие и то рано или късно ще дойде. Ние се надлъгваме, но Бог знае най добре кой-кой е. Българите са на път да изчезнат, но проблемите пред зложелателите им тепърва предстоят. Идва Видов Ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3169042
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031