Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2011 14:55 - Откъде идват корените на гръцкия фолклор?
Автор: dolsineq Категория: История   
Прочетен: 21574 Коментари: 51 Гласове:
25

Последна промяна: 30.07.2011 06:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Какво ще кажат комшиите -  елини за това хоро? Наше или тяхно е? 
 


       "Трите пъти" - Гърция



         "Трите пъти" - България


     MΠΟΓΔΑΝΟΣ /Богданово/ хоро - май единствената разлика е само в замяната на българското "б" с гръцкото "п"...:)
      Дори и стъпките   са си нашенски, ами провикванията?.. :)
              


               А, сега чуйте и вижте нашата си  "Тракийска ръченица"!  :)


   

               Благодаря на get  за тези находки! :)


                                       Koи са кариотите?

                 След
Руско-турската война от 1828-1829 година Кариотите се преселват от Голям Боялък (Шарково) и Малък Боялък (Малко Шарково), Казълагачско (Елховско), Голям Манастир и Малък Манастир, Каваклийско (Тополовградско). През 19 век под натиск от страна на Цариградската патриаршия започват да се гърчеят, а през 1904 година за тях работи гръцко основно училище, в което преподават двама учители, една учителка и учат около 200 деца, издържани от патриаршията. През 1906 година около 100 семейства доброволно заминават и се установяват в Гърция, а гръцката въоръжена пропаганда в Македония прави опит да ги привлече на своя страна и да създаде селски чети от кариоти.
                    Константин Иречек в своите „Пътувания по България“ описва кариотите така:
Носията на кариотите е съвършено българска, с калпака заедно. Мъжете не знаят всички български, но има и жени, които знаят. Пеенето на песни с чужди примесици, напр. с български рефрени, като „вакла Яне!“, показва, че тези гърци отчасти са само погърчени българи; в Кавакли, сега съвършено гръцки, една махала и до днес се нарича Булгар махала. Според топографичната номенклатура, която с малки изключения е съвършено турска, може да се съди, че християнското население и тук е от по-нов произход.







Гласувай:
25



Спечели и ти от своя блог!
1. dolsineq - Едно от любимите ми хора...:)
29.07.2011 15:13
Едно от любимите ми хора...:)
цитирай
2. karambol5 - :)) Находката е страхотна и братята ...
29.07.2011 16:32
:)) Находката е страхотна и комшиите елини нищо не могат да кажат :)))))
И на мен ми е от любимите хора ;))
цитирай
3. dolsineq - :)) Находката е страхотна и комш...
29.07.2011 16:36
karambol5 написа:
:)) Находката е страхотна и комшиите елини нищо не могат да кажат :)))))
И на мен ми е от любимите хора ;))

............................................
Отвън елини, отвътре - траки...:)
цитирай
4. get - Уважаема Долсинея, тази кражба не е от вчера или от античността !! - Аз лично се познавам с ...
29.07.2011 16:58
... така наречените кариоти, които са българско езични ... но благодарение на Екатерина Велика(немкинята нимфоманка и мъжеубийца) са били предадени на гръцките великошовинисти !! Това е предимно население с произход от източна Тракия и черноморието. То съзнателно и планомерно още от 1800 г. е отродявано от българскиятси корен !!
- Този процес продължава и в настоящият момент - видно е от клиповете, носия, танци ... фолклорна и др. единтичност на нас, но изключителни великогръцки щовинисти ... "благодарение" на гръцката държавна и църковна пропаганда !!

- Народ, койюто не познава историята си - обречен е да повтаря едни и същи грешки до безкрай !! - дано по-скоро се осъзнаят и други българи !!

- Богданово хоро, се играе и при нас от тракийците !!

- Поради всичко това побеснявам от простотиите, които ми сипе едно момче, кое как следвало да се пише и чете на гръцка "грамата" !! - Лошото е че при опонирането си използва некоректни трикове ... !!
- По отношение на изписване изговаряне на Б и МП при гърците мислу, че това е направено тенденциозно ! - В частност този проблем, ще ви даде отговор, как се е наричала в действителнот Македонската столица, която те твърдят че е Пела(!?) също така и за еднни от най-старите поселенци на балканите гръцко изписване "п"еласги !! - Така че, Юлко, като си толкова знаещ в гръцката гграмата - А кажи ми как правилно да прочета произнеса тези две думи !! Пела-Бела; пеласги-беласци; пеларги-беларги !! - мога да продължа с поне още дузина примери !!

- Ти българин ли си бе момче или адвокат на гърците ! ... ако си такъв, поне дано ти плащат добре ... ма при тази криза дет ги тресе ... по-добре пиши за готите-германи - Ех, Германия си е Германия !!?? :))
цитирай
5. germantiger - ...
29.07.2011 17:09
Get, както винаги четете историята както Дявола - Евангелието и типично (за повечето) българи търсите вината в друг, нежели в себе си.

Отново ще Ви припомня, че подлогите и слугите, които извратиха и се погавриха със своята история в полза на РУСИЯ бяха БЪЛГАРСКИТЕ лъжеисторици след 9 септември 1944г.

Иначе казано на българина винаги друг му е виновен, вместо да се заеме като Паисий (независимо от грешките в историята му), като Раковски (независимо от саМскрита му) и да се бори за ЧЕСТНА своя история не за великобугарска или чуждопоклонническа.

Стремежа на фиромци/бюрмовци, на турци/пантюркисти и българи/тракомани да са фундамента на света е опит на крадци и комплексари. Желанието да си велик, не значи истинност!

...

А за постинга поздравления и както съм писал по-преди и преди теб get в другия постинг:

Кражбата в историята не е от днес, няма да отмине и "утре" - мисля в това всички сме убедени!
Византийците и гърците това го умеят нагло векове наред, за елините не съм така убеден, защото за мен те са епоха в Античността и част от фундамента на днешния бял да го нарека свят.
цитирай
6. iuliuscaesar - ГЕТЕ колко пъти трябва да ти кажа. ...
29.07.2011 17:57
ГЕТЕ колко пъти трябва да ти кажа. произнасят се пеласги и пела.
това е още еразъм ротердамски е установил че античното произношение се различава от сегашното. това е направено чрез много примери от античните текстове.
най-забавният е този с овцата - в един гръцки текст се изрежда кое животно какви звуци издава. за овцата е записано βηβη (дано го изкара на гръцки) на новогръцки това се чете "ви-ви", което си е жива глупост, всички знаят че овцата бека, вероятно и античните овце са бека ли. това означава че трябва да се чете бе-бе.
по такъв начин са изнамерени доста примери и то доста по убедителни. това което ти казвам е забавно и винаги първо се споменава когато учиш старогръцки - за разведряване на аудиторията.
доказателствата са неоспорими, колкото и да не ти се иска на тебе. целия свят чете старогръцки именно по този начин. вероянтно ще казеш че още еразъм преди 500г. е започмнал конспирацията хаха.
между другото единствените които четата по райхлин, т.е. в и и са гърците. интересно нали??? в българия се е четяло под гръцко влияние по райхлин, но после минаваме на правилното.

дори и за фиражка като теб вероятно е лесно да разбере това което написах току що. ако искаш оспорвай го повече на този въпрос с "б"то няма да отговарям, дори спароток който беше заблуден като теб преди година го осветлих и вече не споменава за тия глупости - беласги, бела и майната му гъзина.

странно е човек който не знае бъкел старогръцки да оспорва мнението на филолозите от цал свят. при това при наличието на солидни доказателства.
но ти тези доказателства никога не си ги виждал и едва ли някога ще чуеш за тях освен ако някой тъпак като мен не вземе да си губи времето да те осветлява.

но пак ти казвам по тоя въпрос повече няма да говоря. има си филологически учебници просветлявай се - отркивай америка и топлата вода.
цитирай
7. joysii - Хайде сега пак детската градина - ...
29.07.2011 18:06
Хайде сега пак детската градина - кой ,какво, от кого взел и кое е първично - яйцето или кокошката.
Аз ако се вдъхновя и врътна дупе в един кючек, туркиня ли ще стана, бе Долсинея? Или пък ще твърдя,че туркините са ми откраднали танца?
Или ако му прасна една бясна самба ще стана бразилка?
Нееее, ще се светна,че бразилците са ни окрали тракобългарските танци!
.........................
По традиции и обичаи трудно се правят изводи за произход.
Циганите като празнуват и християнски и мюсюлмански празници...какви са тогава?
цитирай
8. dolsineq - @ 4. get
29.07.2011 18:17
Гет, разсширила съм постинга и с кариотите. Доказателствата сами идват, без да се налага да полваме западни учени и американски изследвания. Достатъчно е само да проследим традициите им.
цитирай
9. dolsineq - Хайде сега пак детската градина - ...
29.07.2011 18:19
joysii написа:
Хайде сега пак детската градина - кой ,какво, от кого взел и кое е първично - яйцето или кокошката.
Аз ако се вдъхновя и врътна дупе в един кючек, туркиня ли ще стана, бе Долсинея? Или пък ще твърдя,че туркините са ми откраднали танца?
Или ако му прасна една бясна самба ще стана бразилка?
Нееее, ще се светна,че бразилците са ни окрали тракобългарските танци!
.........................
По традиции и обичаи трудно се правят изводи за произход.
Циганите като празнуват и християнски и мюсюлмански празници...какви са тогава?

...................................
Я върви при летописеца, там да ближете раните си...
цитирай
10. get - - Тъй Еразъм ти е обяснил как да четеш гръцката транскрипция на българските дууми ...
29.07.2011 18:54
... в гръцкият език !!

- Казах ти да погледнеш линка към Богдановото хоро - Там то и в момента се изписва, като "Мп"огданово, на елиника грамата !! - Туй според правила(от каревуса или Е. Ротердамски) или т-ъ-ънки сметки е се изписва така ??!!

- На тях не им ли е известна думата-име Богдан, което се среща на север от тях ? - Известно им е ? - Тогава малаките - що ги пишат тъй бе ??!!

- Явно ще трябва да се превежда статията от английски за да зацепеш, че това което ми преразказваш от учебниците и е прието за азбучна истина ... не е съвсем така а е в резултат на една сложна денационализаторска и агресивна политика !!

- За минийските погребения - що пише, че ги копаели от "моугули" (предавам фонетично) "гръцката" дума за погребална "могила".
- Нямало реформи в гръцкият език ? - Да, ама Не !! - то не само език ами и стара религия половината е окрадена и не могат да изведат на половината си богове значението на имената на боговете си !! - пък що така дори през новобългарски са разбираеми за нас съвременните последни ... "мохикани" оцелели от този голям етносен масив разсипал се от Египет, близък Изток, Анатолия и Източна европа ??!
- Не започвайте пак да грачите глупости - и да започвате да ми вменявате, че едва ли не, съм си извеждал родството от първата маймуна !! - Твърдя, че последните непретопени и неунищожени от тази стара и богата култура и човешкии масив сме ние българите ... без претенции да се извеждам внук на Ахил или правнук на Александър Македонски !!
- Национализма, суперетнизма, богоизбраността оставям за Вас - опонентите си !!

от ГетКан Тауро-скитский
цитирай
11. tota - Поздрави!
29.07.2011 19:05
Това е подходът да кажем кои сме ние и кои те - нашите съседи? Какво е пренесено от нашето най-голямо богатство - фолклора. Всичко друго може да се промени песни и танци - не .

Хубава вечер!
цитирай
12. iuliuscaesar - ми след тази глупост която изръси не ...
29.07.2011 20:14
ми след тази глупост която изръси не виждам смисъл да се коментира.
български език преди колко хиляди години?????

ти прочете ли онова сведение за различието между българския и славянския език???
ние в момента говорим на славянски. българския какъвто и да е бил той си е отишъл със Самуил, че и по рано.

а ти ми разчиташ неща от преди 3-4000г. със съвремене български, т.е. славянски. вероятно има и други фантазьори като тебе които правят същото и в другите славянски държави - чехи, поляци, сърби, хървати, руснаци, украинци и т.нат. навсякъде има такива загубеняци, не си само ти. само незнам ако влезеш в спор с един такъв като тебе от сърбия, как ще се разберете.

той ще ти обяснява че разчита бОЙотия през сръбски, ти ще му разправяш че е през български и т.нат. и имена на богове и градове през сръбски ще ти разчете гагрантирам ти.
а от страни хърватинът кво ще прави??? най-много да ви отпере по един шамар и на двамата и да каже няма да ми пипате историята.

протсот ис нямаш представа колко си смешен отстрани с тия филологически напъни.
цитирай
13. vbu - 10.get
29.07.2011 20:15
Виждам, че си много начетен човек, и обясняваш значението на имената на боговете даже. Моля, обясни ми значението на "човек" - защо сме се нарекли човеци а не с някоя друга дума.
цитирай
14. germantiger - ...
29.07.2011 20:48
Сега вече Долсинея, гласувах за постинга след добавката за кариотите, защото гърците са гърцизирали и избивали българи векове наред, но особено преди и между двете световни войни!

Тези им престъпления нямаха съд и света за тях почти не знае!

Обаче заглавието ти - "Откъде идват корените на гръцкия фолклор" е манипулативно и неистинно (меко казано).
цитирай
15. vbu - dolsineq защо така срещу гърците?
29.07.2011 21:03
Нещо лично или просто патриотично? Тази омраза и ирония прави ли те по-добра от тях? Повече българка ли се чувстваш след сензационното откритие, че в Гърция играят български хора, или от това, че траките ходили до Испания?
цитирай
16. dolsineq - Нещо лично или просто патриотично? ...
29.07.2011 21:36
vbu написа:
Нещо лично или просто патриотично? Тази омраза и ирония прави ли те по-добра от тях? Повече българка ли се чувстваш след сензационното откритие, че в Гърция играят български хора, или от това, че траките ходили до Испания?

...............................
Слабост са ми гърците, затова...:)
цитирай
17. vbu - 16
29.07.2011 21:58
dolsineq написа:
vbu написа:
Нещо лично или просто патриотично? Тази омраза и ирония прави ли те по-добра от тях? Повече българка ли се чувстваш след сензационното откритие, че в Гърция играят български хора, или от това, че траките ходили до Испания?

...............................
Слабост са ми гърците, затова...:)

Те и на мен са ми слабост че толкова години си вадя хляба в Гърция, но там хората са толерантни към чуждата история. Например, от години вече всички улици "Василий Българоубиец" са преименувани. В учебниците по история се отдава дължимото на траките и на приноса им в оформянето на древногръцката култура. Но това не ни стига, искаме всичко да е наше. Е, то така не става, рием рием пък то на гърба ни се сипе. И като са крали, то е защото не сме пазили.
цитирай
18. dolsineq - Нещо лично или просто патриотично? ...
29.07.2011 22:10
vbu написа:
dolsineq написа:
vbu написа:
Нещо лично или просто патриотично? Тази омраза и ирония прави ли те по-добра от тях? Повече българка ли се чувстваш след сензационното откритие, че в Гърция играят български хора, или от това, че траките ходили до Испания?

...............................
Слабост са ми гърците, затова...:)

Те и на мен са ми слабост че толкова години си вадя хляба в Гърция, но там хората са толерантни към чуждата история. Например, от години вече всички улици "Василий Българоубиец" са преименувани. В учебниците по история се отдава дължимото на траките и на приноса им в оформянето на древногръцката култура. Но това не ни стига, искаме всичко да е наше. Е, то така не става, рием рием пък то на гърба ни се сипе. И като са крали, то е защото не сме пазили.

.....................................
Ако ти напишеш роман, но някой друг си присвои твоето авторство и го издаде от свое име, как ще реагираш?
цитирай
19. vbu - 18. тракийки роман
29.07.2011 22:37
Посочи ми един тракийски автор преди елинизацията на Тракия.
цитирай
20. dolsineq - Посочи ми един тракийски автор п...
29.07.2011 22:46
vbu написа:
Посочи ми един тракийски автор преди елинизацията на Тракия.

.....................................
Орфей!
цитирай
21. bgwest - ZEIMPEKIKO.
29.07.2011 22:56
Зейбекика–може би най древният тракийски танц.Смесица от ръченица и тежко хайдушко хоро.Тракийски боен танц/танцуван след поредна победа/.Пренесен в Гърция/южните траки/от малоазийските траки,караманите,в 20-те години...след Гръцко-турската война.За 2-3 години този танц се разпространява и превзема цяла Гърция.Макар че, произхода му е от македония,тракия и малаазия......
.....Задейства се целият управляващ елит на Гърция.Цялата държавна машина налага ново име и фалшива история за произхода на този танц.Така се ражда/измисля/танца СИРТАКИ.....
.......Ей тва трудно го прощавам.
Хубавото е,че в северна Гърция,като им кажеш"Това е сиртаки,нали?"–гръка отговаря-"Сиртаки?Не.това е ЗЕЙБЕКИКО.


П.П.Във фолклора е скрито много.Поздрави за Долсинея и Гет.
цитирай
22. dolsineq - Зейбекика–може би най древният ...
29.07.2011 23:11
bgwest написа:
Зейбекика–може би най древният тракийски танц.Смесица от ръченица и тежко хайдушко хоро.Тракийски боен танц/танцуван след поредна победа/.Пренесен в Гърция/южните траки/от малоазийските траки,караманите,в 20-те години...след Гръцко-турската война.За 2-3 години този танц се разпространява и превзема цяла Гърция.Макар че, произхода му е от македония,тракия и малаазия......
.....Задейства се целият управляващ елит на Гърция.Цялата държавна машина налага ново име и фалшива история за произхода на този танц.Така се ражда/измисля/танца СИРТАКИ.....
.......Ей тва трудно го прощавам.
Хубавото е,че в северна Гърция,като им кажеш"Това е сиртаки,нали?"–гръка отговаря-"Сиртаки?Не.това е ЗЕЙБЕКИКО.


П.П.Във фолклора е скрито много.Поздрави за Долсинея и Гет.

.................................................
Същата информация и уикито прочетох: "ейбекико (на гръцки: ζεϊμπέκικο) е гръцки традиционен танц в размер 9/4 и бавно темпо. Състои от сложни стъпки, подскоци и прикляквания, които танцьорът импровизира. Традиционно се танцува само от мъже, но в съвременността понякога танцуват и жени. Изпълнява се индивидуално в кръг от публика, която е коленичила и поощрява танцуващия с ръкопляскания и провиквания. До преди няколко десетилетия е съществувал обичаят публиката да чупи чинии на пода около танцуващия.

Вероятно танцът произлиза от турския танц зейбек, характерен за планинските воини зейбеки (по произход тюркмени и юруци), които обитават западна Мала Азия в периода 13-19 век." ... но с тазо разлика, че те са тюркмени и юруци.
http://www.youtube.com/watch?v=ytdtmxrF8lw&feature=related
цитирай
23. joysii - Ама Долсинея, съвземи се, бе жена. С ...
29.07.2011 23:42
Ама Долсинея, съвземи се,бе жена.
С тоя постинг съвсем изпростя. Моля те , подхождай по-разумно към историческата тематика.
Разбери ,че нищо не вдяваш и много се излагаш.
Поне не бъди така категорична в становищата си,че много тъпа изглеждаш отстрани.
И се опитай да си по-малко наивна.
....................
И какви рани да ближа при летописеца? Че кой ме е наранил, бе скъпа?
Та ти не можеш на един въпрос да ми отговориш, нямаш компетентно мнение по нито един от постингите дето пляскаш тук по поръчка на изветрялия Спароток. Това ли да ме нарани, че да ближа рани?
Много си глупава понякога, извинявай.
цитирай
24. bgwest - Не Долсинея
29.07.2011 23:43
В началото на 20те г.,Гърция,подведена от "великите":)))сили,обявява война и навлиза в Турция.Бързо,бързо завземат крайбрежните егейски градове на турция.Дори без съпротива./Най вероятно всичко е предварително нагласено от Англия/Но окрилени от бързата победа,Гърците се отправят към Анкара/не към истанБУЛ,забележи/Навлизат дълбоко в малаазия.Въпреки предупрежденията на великите сили,да не го правят.Резултата е – разбитата гръцка армия се прибира в Гърция с 2 милиона/два милиона!!!/бежанци.Следват години на пълна мизерия бедност.Тези бежанци/два милиона/заливат Гърция не само с присъствие,но с отчаяние и безисходица.Именно тогава към танца се прибавя счупването на чинии.И гърците мноо са патили от "великите сили".

Голяма част от тези бежанци/карамани/ бягайки в Гърция,впоследствие там са заявявали,че искат да стигнат до Майка България....Ама майката не ги е искала.
Политика тогавашна.кво да се прави!
цитирай
25. анонимен - Членуването научи!
30.07.2011 00:05
гръцкиЯ фолклор е в заглавието
цитирай
26. bgwest - В грешка си. Каквото и да имаш в пр...
30.07.2011 00:14
В грешка си.Каквото и да имаш в предвид,полигоре.....Членуването е вярно.
цитирай
27. vbu - 20. dolsineq
30.07.2011 00:23
И какво е написал Орфей и на какъв език и как са му го откраднали гърците?
цитирай
28. vbu - 26. bgwest
30.07.2011 01:21
bgwest написа:
В грешка си.Каквото и да имаш в предвид,полигоре.....Членуването е вярно.

Ти си в голяма грешка, че даже си направил и ти три праавописни грешки.
цитирай
29. dolsineq - гръцкиЯ фолклор е в заглавието. . . . ...
30.07.2011 06:20
poligor написа:
гръцкиЯ фолклор е в заглавието

......................................
http://www.copaste.net/_edu/view.php?edulesson=43
цитирай
30. dolsineq - И какво е написал Орфей и на какъв ...
30.07.2011 06:31
vbu написа:
И какво е написал Орфей и на какъв език и как са му го откраднали гърците?

.............................
Ще ти отговоря със самостоятелен постинг по-нататък.
цитирай
31. анонимен - Пряко допълнение и поясняващото го определение се членува с кратък член. Авторката го е коригирала.
30.07.2011 09:38
bgwest написа:
В грешка си.Каквото и да имаш в предвид,полигоре.....Членуването е вярно.


Правилното е ПРЕДВИД, а не в предвид или на предвид.
Две грешки в един коментар са ужасно много.
Уважавам Спароток и феновете му, но ги моля да уважават езика ни.
цитирай
32. vbu - 31. dolsineq
30.07.2011 10:04
dolsineq написа:
vbu написа:
И какво е написал Орфей и на какъв език и как са му го откраднали гърците?

.............................
Ще ти отговоря със самостоятелен постинг по-нататък.


Не се напъвай толкова, няма нужда от самостоятелен постинг. Една дума само ще ти свърши работа - нищо!
цитирай
33. анонимен - баща ми беше от Малко Шарково(Малък ...
30.07.2011 10:24
баща ми беше от Малко Шарково(Малък Боялък),семейството му са дошли от беломорска Тракия,от село до Александропулос,всички шарковци са били бежанци от беломорието заменили гърчеещите се кариоти и всички са били богати в Гърция,но идват в БГ голи и боси,всичко им взимат гърчолята,и гърците дължат милиарди на българите като турците,но......никога няма да видим родното ни наследство.
цитирай
34. protogenes - Да светна господин Гет, че в сред...
30.07.2011 11:00
Да светна господин Гет, че в средногръцки както и в съвременния такъв съчетанието "МП" се произнася като античната бета, сиреч като "б". И не, промените в езиците не са част от великата конспирация, която все се привижда вам, автохтонците. Да ви светна ли, че в съвременният гръцки език има доста доволно количество заемки от турски, латински, италиански, албански и от езици от славянската група, сиреч български и малко сръбски? И обратно, в новобългарският също така има много заемки от турски,гръцки, че дори от влашки. Да ви е щуквало, че това е просто част от нормалното развитие на езиците, особено на тези на Балканския полуостров? Не, разбира се, че не. Дай, видиш ли, да плюем по Цезаря, задето знае езици и ни поправя глупостите, и по Джойси, която защитава хората, които всъщност работят, вместо да драскат безумни глупости в западащ блог портал. Най-малкото вземете се засрамете, че ви е сбъркано името - DVLCINEA идва от DVLCIS,IS , сиреч по латинскому "сладък", и винаги се е пишело с едно хубавко и гръмко латинско "V". Като не знаете езици и сериозни историци не четете, просто си стойте и мирувайте, вместо да вадите гръмки заключение, неподкрепени с каквото и да е. Впрочем да ви е минавало през ума, че немалко български хора в Северна България имат аналози в Румъния? Не, то се знае, че Държавна сигурност се е погрижила за това, историците са ги купили червените,зелените, турците, фашистите, марсианците и всички други, които искат истината за трако-бългаските фентъзи империи да не излиза наяве.
цитирай
35. dolsineq - Да светна господин Гет, че в сред...
30.07.2011 11:10
protogenes написа:
Да светна господин Гет, че в средногръцки както и в съвременния такъв съчетанието "МП" се произнася като античната бета, сиреч като "б". И не, промените в езиците не са част от великата конспирация, която все се привижда вам, автохтонците. Да ви светна ли, че в съвременният гръцки език има доста доволно количество заемки от турски, латински, италиански, албански и от езици от славянската група, сиреч български и малко сръбски? И обратно, в новобългарският също така има много заемки от турски,гръцки, че дори от влашки. Да ви е щуквало, че това е просто част от нормалното развитие на езиците, особено на тези на Балканския полуостров? Не, разбира се, че не. Дай, видиш ли, да плюем по Цезаря, задето знае езици и ни поправя глупостите, и по Джойси, която защитава хората, които всъщност работят, вместо да драскат безумни глупости в западащ блог портал. Най-малкото вземете се засрамете, че ви е сбъркано името - DVLCINEA идва от DVLCIS,IS , сиреч по латинскому "сладък", и винаги се е пишело с едно хубавко и гръмко латинско "V". Като не знаете езици и сериозни историци не четете, просто си стойте и мирувайте, вместо да вадите гръмки заключение, неподкрепени с каквото и да е. Впрочем да ви е минавало през ума, че немалко български хора в Северна България имат аналози в Румъния? Не, то се знае, че Държавна сигурност се е погрижила за това, историците са ги купили червените,зелените, турците, фашистите, марсианците и всички други, които искат истината за трако-бългаските фентъзи империи да не излиза наяве.

................................
Явно не си чул как се изговаря на гръцки - "емПогданос", а колкото до никът ми - "Долсинея" изписвам го с "о" по свой вкус.
цитирай
36. zelas - Българския фолклор е най-автен...
30.07.2011 13:07
Българския фолклор е най-автентичното свидетелство за това кои са българите. Гърците никога не са имали европейски фолклор, техният звучи много африкански. А този който твърди, че били толерантни и включвали вече траките в историята си да се замисли защо го правят(?).

Внимавайте, когато данайците носят дарове.
цитирай
37. dolsineq - Българския фолклор е най-автен...
30.07.2011 13:24
zelas написа:
Българския фолклор е най-автентичното свидетелство за това кои са българите. Гърците никога не са имали европейски фолклор, техният звучи много африкански. А този който твърди, че били толерантни и включвали вече траките в историята си да се замисли защо го правят(?).

Внимавайте, когато данайците носят дарове.

................................
Ключът към "елинската" култура започна с фалшифицирането на "Илиада".
цитирай
38. balgarski7vinarki - sasedite se uvajavat i si pomagat kogato sa dovolni ot sasedstvoto
30.07.2011 13:54
Ili po-tochno -ako sa sploteni ot obshti razbirania za jivota.
V dneshnite vremena na strukturirane na sistemite , spored men i na kontinentalen priznak , napr. zashto Germania "nalja" 50 mlrd.pomosht za Gr- moje bi zaradi "lulkata na Evropeiskata zivilizazia " i strategicheskata shema za zakrila na Kontinenta ot chujdi Kiber-planove za jivot.
A za obshtnostta na kulturite-da, ima ja i tova e estestveno -i haresvaneto pomejdu im e estestveno i neobhodimo.
цитирай
39. dolsineq - Ili po-tochno -ako sa sploteni ot ...
30.07.2011 14:03
balgarski7vinarki написа:
Ili po-tochno -ako sa sploteni ot obshti razbirania za jivota.
V dneshnite vremena na strukturirane na sistemite , spored men i na kontinentalen priznak , napr. zashto Germania "nalja" 50 mlrd.pomosht za Gr- moje bi zaradi "lulkata na Evropeiskata zivilizazia " i strategicheskata shema za zakrila na Kontinenta ot chujdi Kiber-planove za jivot.
A za obshtnostta na kulturite-da, ima ja i tova e estestveno -i haresvaneto pomejdu im e estestveno i neobhodimo.

.......................................
Културата е и пари, затова гърците ни се присмиват, че лежейки, Европа ги хрантути.
Все пак писането на кирилица не е само прищявка, но и уважение към историята ни, Надя. :)
цитирай
40. apostapostoloff - Корените на нашия фолклор намираме във
30.07.2011 14:31
фолклора на гагаузите, които произлизат от траките, а траките, както е известно, са албанци.

А на езиковедите ще кажа това: най- правилно е на във предвид. Най- вече във. Във, вътре , де. Само вътре. Всичко вътре!
цитирай
41. vbu - 38. илиада
30.07.2011 16:46
Сигурно не ти харесва старогръцкото копие на тракийския оригинал. Или си прочела и първите папируси споменаващи за Троянската война.
цитирай
42. get - - Хехе, Долсинея виждам че, докато ме е нямало и "полковата артилерия" се е намесила ?? ...
30.07.2011 20:25
... имам предвид господина от Националната гимназия за древни езици и култура :)))(тоест нещо със средна огнева мощ !) :)))
dolsineq написа:
protogenes написа:
Да светна господин Гет, че в средногръцки както и в съвременния такъв съчетанието "МП" се произнася като античната бета, сиреч като "б".... която все се привижда вам, автохтонците. Да ви светна ли, че в съвременният гръцки език има доста доволно количество заемки от турски, латински, италиански, албански и от езици от славянската група, сиреч български и малко сръбски? И обратно, в новобългарският също така има много заемки от турски,гръцки, че дори от влашки. Да ви е щуквало, че това е просто част от нормалното развитие на езиците, особено на тези на Балканския полуостров? Не, разбира се, че не. Дай, видиш ли, да плюем по Цезаря, задето знае езици и ни поправя глупостите, и по Джойси, която защитава хората, които всъщност работят, вместо да драскат безумни глупости в западащ блог портал. Най-малкото вземете се засрамете, че ви е сбъркано името - DVLCINEA идва от DVLCIS,IS , сиреч по латинскому "сладък", и винаги се е пишело с едно хубавко и гръмко латинско "V". Като не знаете езици и сериозни историци не четете, просто си стойте и мирувайте, вместо да вадите гръмки заключение, неподкрепени с каквото и да е. Впрочем да ви е минавало през ума, че немалко български хора в Северна България имат аналози в Румъния? Не, то се знае, че Държавна сигурност се е погрижила за това, историците са ги купили червените,зелените, турците, фашистите, марсианците и всички други, които искат истината за трако-бългаските фентъзи империи да не излиза наяве.

................................
Явно не си чул как се изговаря на гръцки - "емПогданос", а колкото до никът ми - "Долсинея" изписвам го с "о" по свой вкус.

- Кви славянски езици уважаеми господине представител на "академичната" ни "мисъл" ??!
ЗАЩО НА КАЖЕТЕ СТАРОБЪЛГАРСКИ !! ... и от там нещата ще си дойдат по местата !!

- Кви конспирации ви се привиждат - Това което ви се показва от Долсинея в поста й - Е ЖИВ ФАКТ !! - Историко социален процес, подплатен и подкрепян от политически аспирации на "великите" СИЛИ !! - Казах ви от кога започва, най-вече в ново време това дебългаризиране на местно население от ИЗТОЧНА ТРАКИЯ и ЧЕРНОМОРИЕ !! - този процес не е спрял и до самият НАСТОЯЩ МОМЕНТ !! - Какво да си губя времето и нерви в дребнотемие, какви, от кога и кого са ваведените норми за писане и четене на БЪЛГАРСКИТЕ ДУМИ в този език, който има претенции че е по-стар от този на минийци, пеласги, миносци, канаанити и ред др. народностни наименования !! ... ТОВА ДОСТИГА ЛИ ВИ ДО ГЛАВИТЕ !!
- Денационализация на местно балканско БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ, на база претенции от една държава, която явно има агресиивни и некоректни политически попълзновения спрямо НАРОДЪТ НИ !!

от ГетКАН тавроСКИТСКИ
цитирай
43. atil - Абе това е ясно отдавна, нали Сев...
31.07.2011 14:20
Абе това е ясно отдавна,нали Северна Гърция е българска а Западна Тракия населена с български помаци...!Вие вижте другата музика от юг- от нея по-турска може би е само турската!И това не е никакъв резултат от никакво турско присъствие там а именно това е - Елинската музика - т.е. булгарската!Елада и елин са булгарски думи,означава - изобилна ,цветуща страна.А главния тотем - бика Самар- символ на плодородието в тенгрианството.Почитан е в целия Близък изток и особенно в Египет(като Апис,носили са амулети подобни на бичи глави-муски).И днес в гръцкия език елада означава - крава.
Но по-важното е да се позанимаем със себе си и своите работи и да има най-после някакво развитие и напредък...Защото ако си слаб и смотан ,каквото и да приказваш,колкото и прав да си никой няма да ти обърне внимание...Гръцките хрантутници фалираха и пак живеят по-добре от нас!
цитирай
44. анонимен - ot juli
31.07.2011 14:48
ni6to 4udno,4e nqkoi ni nari4at"vulgarni"za primer sa vzeli JOYSII,gnus me e ,4e ima takiva kato neq....koi znae za6to nari4a6ti sebe si-balgari
цитирай
45. atil - Между другото гърците(същинските ...
31.07.2011 18:24
Между другото гърците(същинските гърци - дорийците които се настаняват в южната част на полуострова и части от Мала Азия на границата на 1 и 2 хилядолетие пр.Хр.)не са дошли от никаква Африка а са си чисти индоарийци(или индоевропейци) и старата им родина е на север от днешна България в областта Галиция(между Румъния,Полша и Украйна).Най-близките роднини на гърците в Европа са власите и каракачаните.
цитирай
46. syrmaepon - Гръцка музика
02.08.2011 09:54
http://www.youtube.com/watch?v=7IGvwgNAdrY&feature=related
цитирай
47. анонимен - 45. atil
04.08.2011 11:29
Хахахаха,
абе, пич, ти виждал ли си на живо дорийски грък, че пишеш глупости? По-черни са и от цигани.
цитирай
48. shtaparov - Прагърците са носели сериозен процент циганска кръв
20.08.2011 14:13
joysii написа:
Хайде сега пак детската градина- кой,какво, от кого взел и кое е първично - яйцето или кокошката.Аз ако се вдъхновя и врътна дупе в един кючек, туркиня ли ще стана, бе Долсинея? Или пък ще твърдя,че туркините са ми откраднали танца?Или ако му прасна една бясна самба ще стана бразилка?
Нееее, ще се светна,че бразилците са ни окрали тракобългарските танци!.........................
По традиции и обичаи трудно се правят изводи за произход.Циганите като празнуват и християнски и мюсюлмански празници...какви са тогава?

Циганите са традиционни вековни копирачи и присвоители,Джойси- точно като техните потомци елините,носещи смесената кръв на египти,етиопи и Скито- Българи!
цитирай
49. shtaparov - Внимание- поредната гръцка кражба!!!
20.08.2011 14:28
Това,което се представя напоследък като "гръцки" фолклор,всъщност е пладнешка кражба в ущърб
на България- до преди 30-40 години в продължение на векове никой и никога не е и помислял да представя този фолклор за гръцки,а само за Български! Но гърците усетиха,че работата с Българите става дебела,особено след падането на комунизма,и взеха мерки в последните десетилетия да си присвоят много от нашата древна култура,защото в противен случай властта им в тъй наречената "Северна Гърция" /всъщност- "Гръцка окупационна и колониална зона в Южна България"/ ще стане много уязвима и ще се разклати още повече. Сега те се обосновават с това,че "гърци славофони" или "гърци вулгарофони" от севера изпълняват този фолклор,значи той е... гръцки. Но по тяхната логика ние твърдим,че Българите- елинофони /каракачани,понтийци и пр./ не притежават нищо гръцко освен езика си,и винаги са си били... Българи! А колкото и да е чудно проучванията сочат,че ние ще сме много по-прави да твърдим това,отколкото гърците да твърдят обратното,понеже ние,без да крадем нищо,ще защитим своето! Но да се защитят честните хора от набезите на патологични мошеници и присвоители,които при това са се обградили с ортаци,винаги е било трудна и непосилна работа,особено когато има твърде много за крадене...
цитирай
50. shtaparov - Истината не е за всекиго
24.08.2011 21:10
vbu написа:
Виждам, че си много начетен човек, и обясняваш значението на имената на боговете даже. Моля, обясни ми значението на "човек" - защо сме се нарекли човеци а не с някоя друга дума.

Малко си сгрешил адреса,приятел- това го мога само аз. Скромност не ми липсва,но тук става въпрос за Истината.
цитирай
51. shtaparov - Откраднато от гърци:
24.08.2011 21:16
Отвратителни,патологични елински хайдуци- гнус ме е да слушам как ни копират! За такива безсрамни мошеници трябва да се предвиди специална съдебна процедура в ООН! Накарали са група Българи да играят Българските си хора,притурили са им гръцки преводи и хоп- "гръцка" култура /пардон- гръцка кражба/!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3168679
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031