Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2011 14:55 - Васил Божков / Черепът / и тракийското изкуство
Автор: dolsineq Категория: История   
Прочетен: 16961 Коментари: 27 Гласове:
29

Последна промяна: 03.06.2011 07:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
              Ще си позволя една волност. Докато четете статията, ще послушате и едно автентично изпълнение на кавал от Никола Ганчев. Сигурна съм, че  ще усетите фалша на един псевдорадетел за опазване на тракийското наследство и волната свобода, лееща се от тракийската мелодия.  Народ с такава музика няма как да  е военолюбив и агресивен. Всъщност някога може и да е бил, но сега е точно това, което  виждате по-долу...
       Поздрав от вятъра!!! /за всички, които са в час с играта/

                       image

7 Април 2011


Сребърна глава на овен с позлата, III-I век пр. н. е. - също безценен експонат. Снимка: Булфото

Интересни неща се случиха за 2 седмици, откак Васил Божков откри изложба в Националния исторически музей със свои златни антики.

За това време в страната са арестувани, задържани за кратко или им е направен обиск общо 85 колекционери, основно нумизмати и хора, които събират дребни антики с ниска стойност, най-често глинени и др. предмети, съдове. Това са пресметнали нумизмати, които често стават жертва на акции на полицията.

Докато полицията тършува и конфискува евтините монети на нещастниците из цялата страна, едрият колекционер Божков представа златни съкровища на стойност поне 30-40 млн. евро, в залите на Националния музей. Това е само малка част от колекцията му, която се оценява разтегливо от около 100 до над 200 млн. евро. В колекцията му (виж снимките) има уникати като златни венци на тракийски владетели, златни маски и предмети като от Панагюрското златно съкровище. Може вече да се каже, че неговата колекция с тракийско злато е по-богата от тази на Националния исторически музей.

Какво впечатлява в изложеното от Божков? Всички ценни предмети са от разбити тракийски могили в България. Те са датирани и описани от проф. Маразов, най-известния български траколог. За никого няма съмнение, че са изкопани у нас. По точно това са национални ценности, окрадени от иманяри и продадени после на Васил Божков. Самият той в интервю за в. „Труд” през 2006 г. заяви: „Купувам от хора, които купуват от иманяри”. Кратко и ясно самопризнание.

Никой досега не го е разпитал от кого купува, как. Защото продажбата на такива предмети се наказва от Наказателния кодекс със затвор до 3 г. и глоба до 10 000 лв. Отделно Законът за паметниците на културата наказва с глоба до 5000 лв. човек, който не съобщи за намерен подобен предмет в едноседмичен срок. Божков е намерил доста предмети за последните 6-7 години, барем някоя друга глоба да му бяха друснали, като не го разпитват как си трупа богатството.

image Златен венец на тракийски владетел. Изкопан от неизвестна тракийска могила. Цената му на търг може да стигне милиони. Божков не го е купил на търг. Снимка: Булфото Златен венец на тракийски владетел. Изкопан от неизвестна тракийска могила. Цената му на търг може да стигне милиони. Божков не го е купил на търг. Снимка: Булфото imageЗлатен венец на тракийски владетел. Изкопан от неизвестна тракийска могила. Цената му на търг може да стигне милиони. Божков не го е купил на търг. Снимка: БулфотоimageПредмет, подобен на предметите от тракийското златно съкровище. Снимка: БулфотоimageСребърна глава на овен с позлата, III-I век пр. н. е. - също безценен експонат. Снимка: БулфотоimageЗлатна маска. Снимка: БулфотоimageТракийски съд с украса. Снимка: БулфотоimageСнимка: БулфотоimageТри златни венеца от колекцията на Васил Божков, с несъмнен произход от тракийски могили по българските земи. Снимка: Булфото imageЗлатна апликация. Снимка: БулфотоimageСнимка: БулфотоimageТракийски съд с украса. Снимка: БулфотоimageЕлектронова (сплав от сребро и злато) апликация. Снимка: БулфотоimageСъд, подобен на ениз от Панагюрското съкровище. Снимка: БулфотоimageПроф. Иван Маразов на откриването на изложбата пред златен и сребърен съд. Снимка: БулфотоimageСнимка: БулфотоimageНа откриването на изложбата отляво надясно: зам.-министърът на културата Чобанов, Кирил Христосков, бивш служител на ДС и ГДБОП, който се е занимавал с иманярството, а сега шеф на фондацията на Божков - “Тракия”, проф. Иван Маразов, Божидар Димитров, Валери Стефанов, шеф на Съюза на колекционерите в България. Снимка: БулфотоimageСнимка: Булфото

Напоследък някои вестници пускат подадени им PR-съобщения, че Божков купува антиките си от богати колекционери в чужбина. Дори жълти вестници разпространяват слухове, пускани от хора около Божков, как той се пазарил с еди кой си богаташ в чужбина да му продаде един или друг предмет. Тиражират се и версии, че Божков купува предмети на аукциони в Европа. Дори с такива документи узаконява колекцията си. Възможно е, но досега на обществото не е показано нищо в това отношение, освен откъслечни изявления на Божидар Димитров, че с колекцията на Божков всичко е законно.

Истината е тъжна - Божков е изкупил почти цялата продукция на иманярите от разбитите тракийски могили. На изложбата на добитото през 2010 година от археолозите през февруари т. г. бяха показани няколко златни обеци и пръстени и счупени глинени гърнета (виж тук). Докато Божков излага всичко ценно, ограбено от иманярите. И много публични фигури го хвалят, че той спасил тези предмети от изнасяне в чужбина. Трябва всички тия лъскащи образа на Божков медии и личности да се изяснят - или е спасил предметите от изнасяне, или ги е купил от чужбина. Кое е вярното? Ту едно говорят, ту друго.

В e-vestnik неотдавна пуснахме снимки и текст (виж тук), в който обяснихме как тракийски предмети се появяват на търг в чужбина, купуват се по договорка с организаторите дори и без наддаване, от неизвестни посредници, зад които вероятно седи богат български купувач (към тракийското изкуство има слаб колекционерски интерес в чужбина).

Така или иначе разбиването на тракийски могили продължава. Щом има голям купувач, ще има и бригади, които разбиват и доставят.

Това на практика е ефектът „Божков”. А дали купува направо от иманяри или от хора, които купуват от иманяри, няма значение.

image Три златни венеца от колекцията на Васил Божков, с несъмнен произход от тракийски могили по българските земи. Снимка: Булфото

Шеф на фондацията на Васил Божков „Тракия” е Кирил Христосков, бивш служител на 6-о управление на Държавна сигурност и на ГДБОП, който се е занимавал дълги години с иманярите (виж го на снимката). А може би пак се занимава, вече в друго качество?

МВР и прокуратурата демонстративно не повдигат въпроса за колекцията на Божков. Никой не иска да го разпитва, да го обискира да види какво и откъде го има. А МВР се занимава с далеч по-маловажни случаи и бърка по къщите на притежатели на монети за по няколкостотин лева.

Тия дни например приключи (засега) дело срещу проф. д-р Димитър Драганов, бивш директор на музея в Ямбол, работил години наред и в музея в Русе. Той е един от известните български нумизмати. Обвинен е от прокуратурата и задържан от МВР, защото имал в себе си 500 монети от колекцията на братя Бобокови, за да ги опише и проучи, да пише труд върху тях. Оправдан е, засега.

На фона на съкровищата на Божков такова дело показва извращенията на правораздавателните органи. В жертви се превръщат дребни колекционери, а едрият Божков е недосегаем.

Както е известно, в Закона за културните ценности имаше срок да се регистрират колекции. На нумизматичните дружества Министерството на културата им даде съответните разрешения и те имаха само две седмици срок да регистрират колекциите на своите членове. Успели са да се регистрират само малко повече от 60 души. А в България има към 7000 колекционери само на монети. Те всички са извън закона, а Божков е законен. И на откриването на изложбата му присъства зам.-министърът на културата Чобанов, който е най-консервативен към колекционерите и за изискванията на закона.

Още експонати от колекцията на Божков, показани на предишни изложби и от каталога му

image Златен венец на тракийски владетел, V в. пр. Хр., от колекцията на Васил Божков. Такъв античен шедьовър не е успял да открие до смъртта си археологът Георги Китов. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г. Златен венец на тракийски владетел, V в. пр. Хр., от колекцията на Васил Божков. Такъв античен шедьовър не е успял да открие до смъртта си археологът Георги Китов. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г. imageЗлатен венец на тракийски владетел, V в. пр. Хр., от колекцията на Васил Божков. Такъв античен шедьовър не е успял да открие до смъртта си археологът Георги Китов. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.imageСребърна апликация, III в. пр. Хр. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.imageСребърен ритон с позлата, IV в. пр. Хр. Подобни експонати има в Панагюрското и Рогозенското съкровище. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.imageСребърен съд, IV-III в. пр. Хр. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.imageСребърен ритон с позлата, IV в. пр. Хр. Подобни експонати има в Панагюрското и Рогозенското съкровище. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.imageСребърен съд с позлата, V в. пр. Хр. Подобни експонати има в Рогозенското съкровище. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.imageСребърен съд с позлата, II в. пр. Хр. Подобни експонати има в Рогозенското съкровище. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.imageСребърен рог с позлата, VI-V в. пр. Хр. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.imageСребърно украшение от конска сбруя, III в. пр. Хр. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.imageСребърен съд с позлата, V в. пр. Хр. Подобни експонати има в Рогозенското съкровище. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.imageСребърен съд с позлата, II-I в. пр. Хр. Подобни експонати има в Рогозенското съкровище. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.imageЗлатна маска, V в. пр. Хр. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.imageЗлатна огърлица, V-IV в. пр. Хр. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.imageСребърен съд с позлата, IV в. пр. Хр. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г. imageМраморна статуя на момиче, I-II век. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.imageСребърен съд с позлата, IV в. пр. Хр. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г. image Част от т. нар. кратери в колекцията на Васил Божков, IV век пр. Хр. Това са украсени съдове, използвани обикновено за смесване на вино и вода в древна Гърция. Цената им зависи от това колко са запазени, от стила на изображенията и др. и обикновено варира между 10 и 50 хил. евро според качеството. Част от т. нар. кратери в колекцията на Васил Божков, IV век пр. Хр. Това са украсени съдове, използвани обикновено за смесване на вино и вода в древна Гърция. Цената им зависи от това колко са запазени, от стила на изображенията и др. и обикновено варира между 10 и 50 хил. евро според качеството. imageЧаст от т. нар. кратери в колекцията на Васил Божков, IV век пр. Хр. Това са украсени съдове, използвани обикновено за смесване на вино и вода в древна Гърция. Цената им зависи от това колко са запазени, от стила на изображенията и др. и обикновено варира между 10 и 50 хил. евро според качеството.imageСтатуя на възрастна жена, II-III век. imageБронзови статуетки на Венера (вляво и вдясно), I-III век. В средата са статуетка на Меркурий, II-III век, и глава на млад мъж (бюст на император), IV век.imageСребърни съдове, I век пр. Хр.-I век сл. Хр.imageБронзови фигурки на животни, I-III век.imageКратери, V век пр. Хр. Това са украсени съдове, използвани обикновено за смесване на вино и вода в древна Гърция. В българските музеи няма толкова богата колекция от кратери.imageБронзови кинжали и върхове на копия от XVIII-XVI век пр. Хр., от къснобронзова и ранножелязна епоха. imageСребърни съдове с позлата (вляво) и от чисто сребро , II-IV век пр. Хр.imageМраморни глави на Дионис, Аполон и на сатир (вляво) и статуя на Хигия, II-III век.imageСребърни съдове от IV век пр. Хр.imageСребърни украшения за дрехи (вляво) и златни нагръдници (вдясно), IV-III век пр. Хр.imageБронзови статуетки на (отляво надясно) Атина/Минерва, Юнона и Асклепий, II-III век.imageЗлатни украшения, IV-III век пр. Хр.imageКратери, V-IV век пр. Хр. Това са украсени съдове, използвани обикновено за смесване на вино и вода в древна Гърция. В българските музеи няма толкова богата колекция от кратери.imageСребърни украшения (вляво) и златни медальони с полускъпоценни камъни (вдясно), I-III век.imageБронзови бюстове-балсамарии, I-III век.imageМраморни фигури (вляво) и статуя на вълк от варовик (вдясно), I-III век.image
Украшения, гривни, пръстени с гема, I-III век.

. e-vestnik.bg/11401/vasil-bozhkov-izlozhi-kato-svoe-izkopanato-ot-trakiyskite-mogili/
    Иван Бакалов
           





Гласувай:
29



Спечели и ти от своя блог!
1. dolsineq - „Купувам от хора, които купуват от ...
02.06.2011 15:01
„Купувам от хора, които купуват от иманяри”. Кратко и ясно самопризнание на Черепа"
цитирай
2. mt46 - Поздрав за постинга!
02.06.2011 18:31
У нас едрите риби са над закона... У нас се толерира едрата частна /безчестна/ собственост, а дребната собственост се потиска, смазва... Националните богатства преминаха в ръцете на шепа "богоизбрани"...
цитирай
3. dolsineq - У нас едрите риби са над закона. . . У ...
02.06.2011 18:55
mt46 написа:
У нас едрите риби са над закона... У нас се толерира едрата частна /безчестна/ собственост, а дребната собственост се потиска, смазва... Националните богатства преминаха в ръцете на шепа "богоизбрани"...

...........................................................
Само един човек ако е, с мед да го нахраниш, Марине. Морална и физическа деформация на целият управленчески апарат. Иманяри, псевдоархиолози, колекционери-вандали, защитени от закона, висши чиновници - един затворен кръг от псевдо родолюбци, чието място е зад решетките.
цитирай
4. анонимен - Законът на криминалните култургрегери гласи :
02.06.2011 20:41
Когато парите са мръсни, се използват само за мръсни далавери, в резултат на което се превръщат в чисти съкровища.
цитирай
5. dolsineq - Когато парите са мръсни, се изпо...
02.06.2011 21:26
andreshko написа:
Когато парите са мръсни, се използват само за мръсни далавери, в резултат на което се превръщат в чисти съкровища.

.........................................................
Со кротцето и со благото потънаха в морето. Остана само со кютекут...
цитирай
6. injir - , , Гарван гарвану око не вади., , / из ...
02.06.2011 22:59
,,Гарван гарвану око не вади.,, / из фолклора/
цитирай
7. dolsineq - , , Гарван гарвану око не вади., , / из ...
02.06.2011 23:21
injir написа:
,,Гарван гарвану око не вади.,, / из фолклора/

................................................
И затова го сравняват с овца, за съжаление...:(
цитирай
8. hatanasov - Не случайно...
02.06.2011 23:26
точно на него Иван Славков продаде заграбеното от дядо му Тодор Живков, жилище за 300 000, след като наследниците на убития от комунистите фабрикант Добри Минов заведоха дело и Батето беше застрашен да го загуби.
цитирай
9. dolsineq - точно на него Иван Славков продаде ...
02.06.2011 23:29
hatanasov написа:
точно на него Иван Славков продаде заграбеното от дядо му Тодор Живков, жилище за 300 000, след като наследниците на убития от комунистите фабрикант Добри Минов заведоха дело и Батето беше застрашен да го загуби.

........................................................
Атанасов, предлагам да си сложим всички по една овца за аватар. Така поне ще се сърдим само на себе си.
цитирай
10. d3bep - ТОй работи на национално ниво. . . . ...
03.06.2011 00:25
ТОй работи на национално ниво....
Никакви иманяри, иманярите са му конкуренция.
Много от най - известните... историци на българия са се облажили от парите му.
Нема лошо, стига да не беше такова състоянитео.

Задигнати националн исъкровиища + съкровища менте - поне според мене...

Даже и доскорошният министър, лицето дето все забравям да му изфърля книгите - как се казваше? - и той е в кръга му.
Нема да докопате Божков, гледайте той да не докопа вас....
цитирай
11. tili - Чудесен постинг!
03.06.2011 04:04
Преди месец видях изложбата, дори си платих, за да снимам. И оттогава нещо все ме спира да направя нещо със снимките. Всъщност - точно това е. Ти си го казала много точно! Сигурно никой нищо няма да направи. България стана частно село на шепа бандити!
цитирай
12. dolsineq - Ами какво да кажа, освен че е спазена ...
03.06.2011 06:59
Ами какво да кажа, освен че е спазена тракийската традиция за изкуствената деформация, но не на черепите, а на мозъците на съвремените българи, техни наследници. Тези безценни, исторически находки не са собственост само на България. "Колекционерството" на Черепа отдавна е прехвърлило границата на разрешените методи за доставяне и крайно време е ЮНЕСКО да го разнищи.
цитирай
13. sparotok - закон
03.06.2011 07:34
Един мой учител по математика каза веднъж - законът е като бариера, лъвовете я прескачат, влечугите пълзят под нея, спират са само работните кончета ( каквито сме ние обикновените хора)....тъжно, но истина.

Единствената утеха е, че тези безценни находки са останали в България, много по-голяма част подобни артефакти е вече далеч от Родината и никога няма да бъде видяна от нас, нито ще принадлежи на националното ни богатство.
цитирай
14. tera - Гледах и аз изложбата
03.06.2011 08:50
http://tera.blog.bg/drugi/2011/05/15/noshtta-na-muzeite.747414

Чувствата ми са смесени - от една страна адмирации за реставраторската работа, от друга - такива съкровища би следвало да са притежание на държавата. Дълга тема...

цитирай
15. hristo27 - Коментарът е излишен. 21 години ...
03.06.2011 09:55
Коментарът е излишен.
21 години демокрация по български.
цитирай
16. hatanasov - ЮНЕСКО?
03.06.2011 12:25
Шефът е от една и съща организация с черепа.
цитирай
17. d3bep - Единствената утеха е, че тези ...
03.06.2011 12:36
sparotok написа:


Единствената утеха е, че тези безценни находки са останали в България, много по-голяма част подобни артефакти е вече далеч от Родината и никога няма да бъде видяна от нас, нито ще принадлежи на националното ни богатство.

ЧУвам една версия, не знам доколко е вярна, н оче дори прословутото панагюрско съкровище при нас, дето го разкарваме с инкасота и кво ли още не....

Било реплика...
Оригинала не бил в нас.
Не знам дали е вярно... Но нема да ме учуди.
цитирай
18. dolsineq - Единствената утеха е, че тези ...
03.06.2011 12:44
d3bep написа:
sparotok написа:


Единствената утеха е, че тези безценни находки са останали в България, много по-голяма част подобни артефакти е вече далеч от Родината и никога няма да бъде видяна от нас, нито ще принадлежи на националното ни богатство.

ЧУвам една версия, не знам доколко е вярна, н оче дори прословутото панагюрско съкровище при нас, дето го разкарваме с инкасота и кво ли още не....

Било реплика...
Оригинала не бил в нас.
Не знам дали е вярно... Но нема да ме учуди.

....................................
Днес е изложено в Бургас, в казиното. Дано само не го разиграят и на рулетка...
цитирай
19. d3bep - Да, докараха го с инкасо, видях, но ...
03.06.2011 13:56
Да, докараха го с инкасо, видях, но твърдят, че това коеот е в България не е оригинала.
Може б исамо слух, не знам :)

"Казиното" е прякор, никой не помни там да е имало казино.
цитирай
20. dolsineq - ТОй работи на национално ниво. . . . ...
03.06.2011 17:44
d3bep написа:
ТОй работи на национално ниво....
Никакви иманяри, иманярите са му конкуренция.
Много от най - известните... историци на българия са се облажили от парите му.
Нема лошо, стига да не беше такова състоянитео.

Задигнати националн исъкровиища + съкровища менте - поне според мене...

Даже и доскорошният министър, лицето дето все забравям да му изфърля книгите - как се казваше? - и той е в кръга му.
Нема да докопате Божков, гледайте той да не докопа вас....

..............................................
Да се надяваме, че няма да ме докопа, Стефане, пък и нищо не съм му направила, че да ме гони...;)
цитирай
21. dolsineq - Преди месец видях изложбата, дори ...
03.06.2011 17:48
tili написа:
Преди месец видях изложбата, дори си платих, за да снимам. И оттогава нещо все ме спира да направя нещо със снимките. Всъщност - точно това е. Ти си го казала много точно! Сигурно никой нищо няма да направи. България стана частно село на шепа бандити!

...........................................................
Тили, историята винаги си отмъщава на профаните... Все пак си била там, пусни снимките за такива като мен, които нямат възможност да посетят изложбата.
цитирай
22. dolsineq - :)
03.06.2011 17:51
sparotok написа:
Един мой учител по математика каза веднъж - законът е като бариера, лъвовете я прескачат, влечугите пълзят под нея, спират са само работните кончета ( каквито сме ние обикновените хора)....тъжно, но истина.

Единствената утеха е, че тези безценни находки са останали в България, много по-голяма част подобни артефакти е вече далеч от Родината и никога няма да бъде видяна от нас, нито ще принадлежи на националното ни богатство.

.........................................
Павел, знаеш ли, че 64=65, ако не вярваш погледни това: http://kushel.blog.bg/drugi/2011/05/30/izkustvoto-na-spora-sofizma-ot-drevnostta-do-blog-bg.756669 ;)
цитирай
23. dolsineq - http://tera. blog. bg/drugi/2...
03.06.2011 19:51
[quote=tera]http://tera.blog.bg/drugi/2011/05/15/noshtta-na-muzeite.747414

Чувствата ми са смесени - от една страна адмирации за реставраторската работа, от друга - такива съкровища би следвало да са притежание на държавата. Дълга тема...
...............................................
Жалко, че си била без телефон, тера. Можеше много неща да се покажат.
Не съм сигурна, че такива експонати трябва да се държат в частни имения. Копия - да, но оригиналът според мен трябва да е собственост на държавата.
цитирай
24. dolsineq - Коментарът е излишен. 21 години ...
03.06.2011 20:15
hristo27 написа:
Коментарът е излишен.
21 години демокрация по български.

...........................
Навсякъде ги има тези неща, Ице, но тук са без всякакъв контрол.
цитирай
25. dolsineq - Шефът е от една и съща организация с ...
03.06.2011 20:17
hatanasov написа:
Шефът е от една и съща организация с черепа.

....................................................
Пирати ли са?... ;)
цитирай
26. hatanasov - 25. dolsineq - Шефът е от една и съща организация с ...
06.06.2011 23:28
Агенти от ДС
цитирай
27. dolsineq - Агенти от ДС. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ...
07.06.2011 06:54
hatanasov написа:
Агенти от ДС

.................................................
Дори и без да се задълбочаваш, само на първи прочит е достатъчно да "прогледнеш: http://dolsineq.blog.bg/poezia/2011/06/04/bastet-bast.759530 - краде се като за "световно"...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3168585
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031