Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2012 11:02 - Червената шапчица – Братя Грим
Автор: dolsineq Категория: Забавление   
Прочетен: 13700 Коментари: 14 Гласове:
21

Последна промяна: 12.10.2012 11:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Въпросът е на живот и смърт: "Търси се бодигард за Червената шапчица"...;)  Червената шапчица Имало едно време едно сладко момиченце, което всеки харесвал от пръв поглед, но най-много го обичала баба му. Веднъж тя му подарила шапчица от червено кадифе и понеже му стояла толкова добре, че момичето не искало повече да носи нищо друго, започнали да го наричат Червената шапчица. Един ден майка му му заръчала "Eла, Червена шапчице, вземи това парче торта и бутилка вино и ги занеси на баба си - тя е болна и слаба и те ще я освежат. Тръгни рано, преди да стане горещо, не се отклонявай от пътя и се дръж прилично за да не паднеш и да счупиш шишето, че тогава за баба ти няма да остане нищо. А когато влезеш при нея, не забравяй да пожелаеш добро утро и не оглеждай навсякъде."

"Ще направя всичко така", обещала Червената шапчица на майка си. Бабата обаче живеела в гората, на половин час път от селото. Щом влязла в гората Червената шапчица срещнала Вълка. Но тъй като не знаела, какво лошо животно е той, тя не се уплашила от него. "Добър ден, Червена шапчице", казал той. "Благодаря, Вълчо." "Накъде си тръгнала толкова рано, Червена шапчице?" "При баба." "Какво носиш под престилката?" "Торта и вино. Вчера приготвихме тортата, болната и слаба баба ще се зарадва и подкрепи." "Червена шапчице, а къде живее баба ти?" "Къщата й е на четвърт час нататък в гората, под трите дъба, където има плет от лески, сигурно знаеш мястото", отговорила Червената шапчица. Вълкът си помислил "Момиченцето ще е вкусно хапване, по-апетитно от старата. Трябва добре да обмисля как да ми паднат и двете." Затова повървял още с Червената шапчица, а след малко й рекъл "Слушай, Червена шапчице, не видя ли красивите цветя в гората, защо не ги разгледаш? Нима не чуваш, как хубаво пеят птичките? Вървиш все едно бързаш за училище, а в гората е толкова забавно."

Червената шапчица отворила очи и видяла проблясващите около дърветата слънчеви лъчи и красивите цветя навсякъде. Помислила си "Баба ще се зарадва, ако й занеса букет, а и още е рано - ще успея да стигна навреме" и се отклонила от пътеката да бере цветя в гората. След всяко скъсано цвете си харесвала друго, по-красиво и влизала все по-дълбоко в гората. Вълкът пък се насочил право към къщата на бабата и почукал на вратата. "Кой е отвън?" "Червената шапчица, нося ти торта и вино, отвори ми." "Бутни резето", извикала бабата, "твърде слаба съм и не мога да стана." Вълкът отворил, влязъл, без да продума се насочил към леглото на бабата и я изял. После облякъл дрехите й, сложил си бонето й, излегнал се в леглото и дръпнал завесите.

Червената шапчица се била отнесла в брането на цветя и едва когато била събрала толкова много, че не можела да носи повече, се сетила за баба си и тръгнала към къщата й. Учудила се, когато видяла отворената врата, и се почувствала толкова странно, когато влязла в стаята, че си помислила "Хм, Боже мой, толкова обичам да съм при баба, а днес усещам страх." Казала високо "Добро утро", но не получила отговор. Тогава се приближила до леглото и дръпнала завесите настрани - там лежала баба й, която била нахлупила бонето над очите си и изглеждала някак причудливо. "Бабо, какви големи уши имаш!" "За да те чувам по-добре!" "Бабо, какви големи очи имаш!" "За да те виждам по-добре!" "Бабо, какви големи ръце имаш!" "За да те държа по-добре!" "Бабо, каква ужасна голяма уста имаш!" "За да те изям по-добре!" Едва изрекъл това Вълкът скочил от леглото и излапал бедното момиче.

Щом се заситил Вълкът легнал обратно в леглото и захъркал шумно. В това време край къщата минавал ловецът, който си казал "Колко силно хърка старицата, ще погледна дали мога да се погрижа за нея." Влязъл и като стигнал до леглото видял спящия в него Вълк. "Къде те намирам, стари пакостнико, а те търсих толкова време!" Ловецът заредил пушката си, но се сетил, че Вълка може да е изял бабата, и решил да не стреля, а взел ножица и започнал да реже стомаха на животното. След само няколко разреза той видял Червената шапчица, а след още няколко момичето изскочило и извикало "Ах, колко бях изплашена, колко тъмно беше в търбуха на Вълка!" След това излязла и старицата, която едва дишала, но също била жива. Червената шапчица бързо донесла няколко големи камъка, с които напълнили стомаха на Вълка. Когато се събудил, той понечил да скочи и да си тръгне, но камъните били толкова тежки, че го съборили мъртъв на земята.

Така и тримата били доволни. Ловецът съдрал кожата на Вълка и си я отнесъл вкъщи, бабата изяла тортата и изпила виното, които внучката й била донесла, и се пооправила, а Червената шапчица се зарекла, че никога няма да се отклонява от пътя в гората, когато майка й го е забранила.

Разказват също, че друг път, когато Червената шапчица носела сладкиш на баба си, един друг Вълк се опитал да я заговори и отклони от пътя. Червената шапчица обаче се опазила и изтичала право в къщата на баба си. Разказала й, че е срещнала Вълка, че му е пожелала хубав ден, но той гледал толкова лошо, че ако не била на открита пътека, сигурно е щял да я изяде веднага. "Ела", казала бабата, "да залостим вратите за да не може да влезе." Скоро на вратата потропал Вълка и извикал "Отвори, бабо, аз съм Червената шапчица и ти нося сладкиш." Двете си замълчали и не отворили. Вълкът обиколил къщата и скочил на покрива, където смятал да изчака, докато Червената шапчица си тръгне, да се промъкне след нея и да я изяде в тъмното. Бабата обаче заподозряла плановете му. Пред къщата имало голямо каменно корито и старицата казала "Вземи ведрото, Червена шапчице, вчера готвих наденички, искам да отнесеш водата, в които са врели, в коритото." Червената шапчица отнесла толкова вода, че коритото се напълнило. Миризмата на наденички се издигнала и стигнала до носа на Вълка. Той подушил, навел се надолу, но започнал да се пързаля и накрая паднал от покрива право в коритото, където се удавил. Червената шапчица се прибрала благополучно вкъщи и никой вече не се опитал да й навреди.


Това е оригиналният текст на приказката, публикуван в сборника Детски и домашни приказки на Братя Грим от 1812 г.

image







Гласувай:
21



Спечели и ти от своя блог!
1. mitkaloto - Развесели ме!Поздрави!
12.10.2012 11:05
Развесели ме!Поздрави!
цитирай
2. dolsineq - Развесели ме!Поздрави!. . . . . . . . . ...
12.10.2012 11:30
mitkaloto написа:
Развесели ме!Поздрави!

...............................
Петък е, което значи разпущане, Митак. Весели почивни дни и настроение, и не забравяй да ги уловиш с камерата...;)
цитирай
3. mt46 - Интересно!
12.10.2012 11:31
Приказката има доста версии, в т. ч. осъвременени, пародийни...
цитирай
4. dolsineq - Приказката има доста версии, в т. ч. ...
12.10.2012 11:55
mt46 написа:
Приказката има доста версии, в т. ч. осъвременени, пародийни...

............................
Това е вариант от тук: http://theplamen.blogspot.co.at/2011/04/blog-post.html Допадна ми превода му, Марине. Весел уйкенд и празночно настроение. :)
цитирай
5. stela50 - Не зная защо, но приказките винаги повече са ме натъжавали...
12.10.2012 12:02
Но основният въпрос тук наистина ме усмихна - не само Червената
шапчица се нуждае от Бодигард може би - и бабата непременно
трябва да има поне Паник - бутон ... Нищо ,че е мъдра и предвидлива.
Благодаря за чудния пост, Снежи...
Картинката и песничката са един вълнуващ спомен...
Щастливи есенни дни, мила !
цитирай
6. amiranda - Хубава приказка. Обичам я :)
12.10.2012 13:53
Хубава приказка. Обичам я :)
цитирай
7. dolsineq - 5. stela50 - Не зная защо, но приказките винаги повече са ме натъжавали...
12.10.2012 14:03
stela50 написа:
Но основният въпрос тук наистина ме усмихна - не само Червената
шапчица се нуждае от Бодигард може би - и бабата непременно
трябва да има поне Паник - бутон ... Нищо ,че е мъдра и предвидлива.
Благодаря за чудния пост, Снежи...
Картинката и песничката са един вълнуващ спомен...
Щастливи есенни дни, мила !

.......................................
Права си, Таня, изобщо не помислих за бабата. Май бодигардът и на мен ми въздейства, нищо, че не съм Червената шапчица...:)
Идеята дойде от картинката, после сетих за песничката, а въпросът е идея на един фб приятел...
Весел уйкенд и неприменно разходка в парка, Таня...:)
цитирай
8. dolsineq - Хубава приказка. Обичам я :). . . . . . ...
12.10.2012 14:06
amiranda написа:
Хубава приказка. Обичам я :)

.......................................
И аз, въпреки, че Снежанка и 7–те джуджета по ми пасва... и да не си помислиш, че е заради бодигарда?...;) Весел уйкенд и много настроение! :)
цитирай
9. hristo27 - Върви вълкът през гората, а на среща ...
12.10.2012 14:35
Върви вълкът през гората, а на среща му Червената шапчица. Вълкът казал:
-Червена Шапчице, ще те изям!
И я изял.. Продължил по-нататък, а насреща му Зелената шапчица. Вълкът и на нея казал:
-Зелена шапчице, ще те изям!
-Ами, опитай?-казал граничарят и се прицелил с автомата!

цитирай
10. dolsineq - Върви вълкът през гората, а на среща ...
12.10.2012 16:59
hristo27 написа:
Върви вълкът през гората, а на среща му Червената шапчица. Вълкът казал:
-Червена Шапчице, ще те изям!
И я изял.. Продължил по-нататък, а насреща му Зелената шапчица. Вълкът и на нея казал:
-Зелена шапчице, ще те изям!
-Ами, опитай?-казал граничарят и се прицелил с автомата!


.........................
Видиш ли зелено, бягай, че става напечено..., аве също като еколозите, очите им все към "зеленото" гледат... Весел уйкенд и внимавай със "зеленото", Ице...:)
цитирай
11. mariniki - прочетох с интерес...
12.10.2012 20:10
нещо толкова познато... и с друг нюанс.
прелестна картина и песен...
поздравявам те..
цитирай
12. audan - Разкриване на тайни около Червената шапчица
12.10.2012 20:35
http://www.youtube.com/watch?v=zSDoVzzeLbA&list=PL6E0F93E40933EDB5&index=12&feature=plpp_video
цитирай
13. dolsineq - 11. mariniki - прочетох с интерес...
12.10.2012 20:44
mariniki написа:
нещо толкова познато... и с друг нюанс.
прелестна картина и песен...
поздравявам те..

................................
Това е нещо като разпущане, Мариники или вдетиняване, а може да е и професионално изкривяване. 25 г да работи човек в детска градина си е доста сериозен аргумент, нали?...:)
Много слънце и празнично настроение през двата почивници!...:)
цитирай
14. dolsineq - 12. audan - Разкриване на тайни около Червената шапчица
12.10.2012 21:04
audan написа:
http://www.youtube.com/watch?v=zSDoVzzeLbA&list=PL6E0F93E40933EDB5&index=12&feature=plpp_video

.........................................
:))))))))))) Децата най–добре знаят коя е истинската Червена шапчица. Много пъти съм се изненадвала от въображението им... Момиченцето казва, че тя /Червената шапчица/ е малко черничка и това ми хареса, защото то я приема като реален образ, а не нещо недействително и измислено...:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3168989
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031