Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2016 14:00 - МАЛКО ЯСНОТА В СПОРОВЕТЕ ЗА КРАЯ НА ВОЙНАТА СРЕЩУ ГЕРМАНИЯ
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 2006 Коментари: 2 Гласове:
-2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image Васил Давидов преди 11 часа ·   

 

На днешната дата, 7 май 1945 г., в 2 часа и 41 минути след полунощ началник-щабът на вермахта генерал Алфред Йодл подписва в Реймс, Франция, в щаба на главнокомандващия съюзническите армии в Европа генерал Айзенхауер безусловната капитулация на Германия, с което страната приключва участието си във войната и слага оръжие по всички фронтове. В церемонията е участвал и шефът на съветската военна мисия във Франция ген.Суслопаров, който също е подписал капитулацията след спешни разговори с Москва. Капитулацията влиза в сила от 0 часа на 8 май и естествено за целия свят датата 8 май е свързана с края на войната в Европа. Сталин обаче часове по-късно излиза с нервна декларация, че не е упълномощавал съветския представител да подписва такъв акт и е настоял пред съюзниците на следващия ден в Берлин да се състои повторение на церемонията по капитулацията, като тоя път водеща роля да играе неговият маршал Жуков. Така че в малките часове на 9 май се е състояло някакво фарсово представление (нещо като РАТИФИКАЦИЯ НА КАПИТУЛАЦИЯТА ОТ ГЛАВНОТО КОМАНДВАНЕ НА ИЗТОЧНИЯ СЪЮЗНИК). От германска страна подписва фелдмаршал Кайтел. Западните съюзници не твърде охотно са се съгласили на това, ясно е, че капитулация, още повече безусловна, се подписва един път, но не са искали да обтягат ненужно отношенията със съветите. Войната срещу Япония е продължавала с пълна сила, там тежестта е била изцяло на гърба на американската армия, затова са пратили свои генерали от ръководството на авиацията на повторната церемония. Ето защо 9 май се приема за край на войната единствено в бившия СССР – единствено в тяхното съзнание (и разбира се в съзнанието на българските съветофили) Германия е капитулирала на тая дата, като нека отбележим – именно пред тях като водеща сила в коалицията, с решаваща роля за победата!! Само че простата истина е, че германците най-добре от всички са знаели кой ги е победил, разгромил и поставил на колене и разбира се, точно пред него са сложили оръжие.

А защо 9 май е Ден на Европа ли? Ето защо: На 9 май 1950 г. Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, представя своята декларация пред международната преса в Париж. С нея той призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към създаването на европейската федерация". Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира Шуман, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като "Декларацията на Шуман" и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси. И така – само 5 години след края на опустошителната война основните участници в нея намират сили да загърбят пораженията и мрачните спомени, да си подадат ръце и да поемат по пътя на разбирателство, добросъседство, съвместно преодоляване на разрушенията и икономическо възмогване. На това място човек няма как да не си спомни за провежданите на същата дата с неистова упоритост и предизвикателно-сплашваща показност тежки военни паради на червения площад вече 71 години, сякаш за тия хора времето е спряло и светът е замръзнал в развитието си... И по всичко изглежда, че думата "сякаш" в последното изречение е излишна.

Приложение: Факсимиле от Акта на капитулацията.




Гласувай:
0



1. krumbelosvet - Не дочетох.
02.11.2016 15:17
Що за евтин цирк, мирът да се подписва във Франция? Това прилича на опит за антисъветска коалиция. Само Германия и др.фашисти имат полза.
цитирай
2. goro6 - Не е точно така
25.09.2017 23:14
Според мен този цирк в Париж е явна провокация и Сталин макар и късно се е усетил. Западните съюзници са се съгласили с повторение на церемонията, поради вероятността съветските войски да продължат пътя си. Заразен си от болестта фили-фоби и не забелязваш, че в света има реалности, от които колкото и да искаме не можем да избягаме. "Фарсовото" изпълнение е законното и затова се празнува в света на 9-ти под различни имена. Кой е победил Райха знаят най добре германците и твоите твърдения са плод на партизански чувства. Интересно с какво те плашат военните паради? На мен ми доставят удоволствие без да съм съветофил. Ако покажеш американски парад ще те поздравя. Айде до писане и не се плаши, СССР го няма, а Русия упорито строи капитализма.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625413
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031