Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2011 18:25 - БЪЛГАРИ В ИРЛАНДИЯ – МИТ, ИЛИ НЕУДОБНА ИСТИНА ?
Автор: dolsineq Категория: Политика   
Прочетен: 20780 Коментари: 57 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

БЪЛГАРИ В ИРЛАНДИЯ – МИТ, ИЛИ НЕУДОБНА ИСТИНА ?
sparotok.blog.bg/politika/2011/01/09/bylgari-v-irlandiia-mit-ili-neudobna-istina.664407

 

Повечето изследователи смятат, че сборникът с ирландски предания  Lebor Gabala Erenn  е псевдоистория. Това щеше да е така, ако представените данни нямаха никаква връзка с други исторически извори и не бяха подкрепени от наличието на определени археологически находки. Да видим обаче как стоят нещата, в Lebor Gabala Erenn  ( Книга на Нашествията в Ирландия) се твърди, че едни от първите колонизатори на Ирландия са стари източноевропейци. Те дошли под водачеството на Немед (Невед), чието древно царство е било в земите на Скития ( Северна България, Румъния и Украйна). Точно в същата област Помпоний Мела поставя скитските народи белги (Свеотописание- III.5.36), а няколко века по-късно Йордан класифицира този регион като български.  Виждаме, че даните от преданието съотвестват на признати исторически извори. Важно е също да се спомене, че древни артефакти от Британските острови – брадви, копия, мечове, ситули, ножове... са дефинирани от специалисти като внесени от вън и имат прототип в Скития и Тракия. Това показва, че този, който е внесъл нетипичните за Ирландия обекти е дошъл от земите на България. Присъствието на тракийски артефакти на Британските острови е потвърждение, за  това, че походът на древно племе болги от Тракия не е продукт на въображението, а реалност.

 



image

 


image




Разбира се тракийските артефакти на Британските острови не са единственото доказателство за контактът на келти и стари балкански народи. Днес Ирландия е известна като страната на друидите, но тази древна религия не се е зародила там. Явно мигранти от Галия ( Белгика)  са пренесли тайнственият култ. Самите гали са получили учението от траките. Според гръцкият летописец Хиполит доктрината на гетът Залмоксис за безсмъртието на душата става основа на друидизма.

 

 

 

 

 

Присъствието на стари балканци в Западна Европа е доказуемо чрез сравняване на погребалните ритуали. Келтското погребение от Галия Белгика ( Клермон-Феран), а също и други от Лондон, Данебъри, Тара (Ирландия) и др. са от същият тип както на старобългарското от Нови Пазар, само броят на хората и конете е различен.

 

 

                    image


 

 

Напълно естествено е, че дори и малка група балкански мигранти ще остави следи в земите на келтите. Заслужава да се спомене това, че точно във владенията на болгите са открити житни ями, типични за старите българи и използвани от траките още през Бронзовата Епоха.

 

 

 

Ранната миграция на поселници от Тракия и Скития към Западна Европа е засвидетелствана също от паралели в имена на тракийски, скитски и келтски племена:

 

 

 

1.В Тракия има племе АЕДИ, а при келтите АЕДУИ.

 

2.В Тракия има племе МОРИСЕНИ, а при келтите МОРИНИ.

 

3.В Тракия има племе БРИГИ, а в Ирландия БРИГАНТИ.

 

4.Името на тракийските БЕБРИКИ  е сродно на келтските БИБРОКИ.

 

5.Името на тракийските ТРЕРИ е сродно на келтските ТРЕВЕРИ.

 

6. Херодот свидетелства за НЕУРИ в Скития,  а Цезар пише за НЕРВИИ в Галия.

 

7. Мела споменава БЕЛГИ в Скития, Цезар разказва за БЕЛГИ в Галия.

 

 

 

Белгите ( Болгите) са били най-храбрите от всички келти, а и най-способните. Те изобретяват жътварски машини, нови типове рала и др. инструменти. Царете им са били богати и са секли свои монети. На някои от тях има много интересни знаци, Някои са подобни на свещеният старобългарски знак IYI, който е изсичан върху стените на Плиска, религиозни обекти, керамика и т.н.

 

 

 

Друго доказателство за присъствието на наши деди в Ирландия са споменатите в  Lebor Gabala Erenn  имена на царе: Умор, Гостен, Ган, Дела. Тези антропоними са познати добре на българите. Да не забравяме, че Умор и Гостун са имена на наши стари владетели... В земите на галите пък се употребяват имена като Авор ( Явор), Аспериус, Балан, Балио, Бато, Белена, Белено, Бодило, Бойо, Бойкус, Боисил, Борилус, Борисус, Венда, Весулус, Ветер, Гарус, Гетиус, Дейка, Дейко, Девана, Елениус, Каран, Кобер, Корсиус, Котус, Лад, Любена, Любия, Любиамус, Каменус, Медикус, Медула, Медуна, Место, Миро, Персинус, Рума, Румо, Тате, Тато, Татуло, Токетус, Траюс, Ярила, Яровидус...

 

 

 

Най-интересното е, че галските лични имена Аспериус, Борисус, Борилус, Токетус, Кобер, Корсиус, Курмисиус и Персинус отговарят прекрасно на старобългарските Аспарух, Борис, Борил, Токту, Кубер, Корсис, Кормисош и Персиян...Толкова много примери не могат в никакъв случай да се класифицират като случайност, просто няма как!

 

 

 

Поредното доказателство е от областта на лингвистиката. Понеже болгите са живели векове наред сред предците на ирландци и кимри ( уелсци) то е напълно естествено да има и доста общи думи.

 

 

 

ГЕЙЛИК – КИМРИШКИ – БЪЛГАРСКИ

 

 

 

БАЛ        -БАЛ                    -БЯЛ

 

БИТ         -БИТ                   -БИТ, БИТИЕ

 

БРАС       - БРЪС               - БЪРЗ

 

БРАТ        -БРЕТИН           -ВРЕТИЩЕ ( дреха)

 

БРИГ         -БРИГ                -БРЕГ, БРЯГ

 

БРОК        -БРОК               -БОРСУК

 

БРУИХ     - БЕРУИ            -ВАРЯ

 

ГАИР         -ГАИР               -ГОВОР

 

ГАР            -ГУРЕС             -ГОРЕЩ

 

ГАРВ          -ГАРУ               -ГРУБ

 

ГЕАР          -ХУЕРУ           - ГОРЧИВ

 

ГЛЕИД       -ГУЕЛД            -ГЛЕДАМ

 

ГОВА         -ГОВ                  -КОВАЧ  

 

ГРОСКАИМ-ГУРЕСОГИ  - ГОРЕЩЯ   

 

ДЕАС        -ДЕХЕИ             -ДЕСЕН

 

ДЕИХ        -ДЕГ                  -ДЕСЕТ

 

КАЛАД     -КАЛЕД             -КАЛЕН (здрав)

 

КАПУЛ      -КАБАЛ           -КОБИЛА

 

КАТАИР    -КАИР              -КАТЪ ( катун, лагер)

 

КЕТИР       -ПЕДУАР         -ЧЕТИРИ

 

КЛАИДЕВ  -КЛЕДИВ        -КЛАДИВО ( чук)

 

КОИРЕ       -ПАИР              -КОРИТО

 

КРУИВ       -ПРИВ              -ЧЕРВЕЙ

 

КОЛВ         -КЕЛВ              -КОЛ

 

КОИБЕ       -КАИБ              -КОПАЧ

 

КРО           -КРАИ                -КРЪВ

 

КУПУН     -КУПАН            -КОПАНЯ

 

КРОМ        -КРУМ               -ХРОМ (недъгав, крив)

 

КУ               -КУ                    -КУЧЕ

 

МАРВ         -МАРУ               -МЪРТЪВ

 

МУИР         -МОР                  -МОРЕ

 

НЕВ            -НЕВ                   -НЕБЕ

 

РАЧ            -АРАИТ              -РЕЧ

 

СУАН         -ХУН                  -СЪН

 

ТЕД             -ТЕНТ                 -ТЕНТИВА ( тетива)

 

ТРОМ          -ТРУМ               -ТРОМАВ

 

ФЕОРАГ    -ГУИУЕР           -ВЕВЕРИЦА (катерица)

 

ФЕР             -ГУР                  -ФРЬТЪ (мъж)

 

ФЛАД        -ГУЛАД             -ВЛАДЕТЕЛ

 

 

 

 

 

Западните автори обикновено премълчават ролята на болгите в оформянето на културата и обществото на старите британци. Някои стигат до там да наречат болгите торбаланци, зли и войнолюбиви варвари. Който обаче успее да си набави несъкратеният и нерЕдактиран вариант на Ирландската Книга на Нашествията -Lebor Gabala Erenn  ще прочете съвсем различни неща. На болгите се приписва въвеждането на високопродуктивно земеделие, създаването на първите закони и унищожаването на лъжата, мошеничеството и безчестието. Дори върховните богове на старите ирландци са свързани с болгите. Бащата на Медб ( упойващата с медовина) е от племето на болгите. Луг Самилдана ( най-надарения) е отгледан от Таилтиу – принцеса на болгите, на която е посветен един от най-големите келтски празници Лугнасад.

 

 

 

В различни легенди имената на оръжия със свръхестествена сила е дадено име Гае Болга и Калад Болг. Разбира се и в този случай учените се опитват да скрият истината тълкувайки Гае Болга като копие в торба! Изобщо не се опитват да обянят на своите читатели как се изполва това копие щом острието му е в торба?

 

Важното е никой да не свърже елемента БОЛГ с Болгите и тяхната прародина Тракия.

 

 

 

До началото на XIX-ти век не е било проблем да се каже, че болгите идват от Тракия. Ето един фрагмент от енциклопедия Британика - “The Thracian party become the ancestors of the second colonizing race, Firbolgs(Encyclopaedia Britannica, Dictionary of Arts, Sciences, and General Literature, 9th ed. Vol.V, Henry G. Allen and Co, 1833, p.299)...По-късно обаче тази информация изведнъж става непопулярна и се дава възможност на ограничени  и недобросъвестни личности да създават лъжи за дошлите от Тракия болги.

 

 

 

Присъствието на българи в Ирландия, Британия и Галия не може да е мит. Преданията са подкрепени от исторически извори, археологически находки, лингвистика, паралели в названия на келски и тракийски племена, идентични погребални ритуали в Тракия, Галия и Британските острови, идентични лични имена, идентични стопански методи ( зърнените ями)...Това е мечта за всеки непредубеден учен- да има доказателства от всяка област.

 

 

 

За съжаление обаче присъствието на стари българи в Ирландия пречи на мнозина. Признаването на това, че болги и българи са имена на един и същи народ запраща в кошчето за боклук хиляди томове “научна литература” защото става ясно, че нито траките са изчезвали, нито българите са дошли от Азия, напротив, болгите, наречени още българи са стар тракийски народ, част от който достига дори до Британските острови. Присъствие на българи в Антична Тракия обяснява защо автори като Д.Хоматиян, М.Аталиат, Й.Малала, Й.Цеца, Фулко и др. са свързвали дедите ни с палеобалкански народи...тези летописци просто са знаели истината и не са се боели да я кажат .

 

 

 

Излиза, че е било пълно заблуждение да се твърди, че българите са азиатци понеже ирландските предания представят Атила не само като от същият род с болгите, но и роднина на ирландците, които определено не са монголоиди- “....from Fathachta came Partholon and (also) Neimheadh, son of Aghnoman, and, accordingly, the Fir Bolg and Tuatha De Danann . It is from the posterity of this Fathachta came the great Attila, who brought Pannonia under his sway, and was a length of time perturbing the state of Rome, destroyed and depopulated Aquileia, and made many raids on Germany....”

 

 

 

Да се признаят заслугите на болгите в Галия и Британските острови означава българите да да бъдат определени като създатели на култура и закони, а това за определени групи хора е немислимо светотатство.

 

 

Важното обаче е ние да знаем истината, да знаем, че дедите ни са били градители, да знаем, че поискаме ли можем сами да създадем едно по-добро общество. Не ни трябва помощ от вън тъй както на дедите ни никой не е помагал. Обедиени от един идеал те са вършели чудеса. Подавайки ръка един на друг, застъпвайки се за по слабите и държейки се като горди, честни хора поставяме една добра основа върху, която ще бъдат изгдигнати стените на новият ни живот.
                                                        
sparotok.

 





Гласувай:
25



Спечели и ти от своя блог!
1. sparotok - КАН- водач
02.08.2011 18:33
Снеже, знаеш ли, че нашата дума СГАН на ирландски е СГАН:)
А КАН- водач е ...CEAN...
Чудеса, а, какво ще кажеш!:)
цитирай
2. dolsineq - Снеже, знаеш ли, че нашата дума СГАН ...
02.08.2011 18:54
sparotok написа:
Снеже, знаеш ли, че нашата дума СГАН на ирландски е СГАН:)
А КАН- водач е ...CEAN...
Чудеса, а, какво ще кажеш!:)

.............................................
Има доказателства и те са реални, но виж с думата "сган" не бих се гордяла...:)
цитирай
3. get - - Хехе - Долси, откъде ли според англичаните са заели в езика си думата за МОТИКА ?
02.08.2011 19:12
- Още и търнокоп, тоест този инструмент е от едната страна със широка, като на мотика част а от другата е заострена, като на кирка !!
- Виж от Викито - Какво пише ? :))) - МОТИКА, ТЪРНОКОП - MATTOCK англ.
"As a simple but effective tool, mattocks have a long history. Their shape was already established by the Bronze Age in Asia Minor and Ancient Greece- Като един прост но ефективен инструмент, МАТОКА(търнокопа) има дълга история. Той е вече налице от времето на Бронзовата ера в Мала азия и древна Гърция !
- Но като опре въпросът до ETYMOLOGY - започва една нескончаема мъка ... мъ-ъка !! :))
- Думата обясняват, че е правилно да се произнася като ма/етък ... е с неустановен произход ??! Той нямал връзка с другите аналогични думи за мотика от Германската езикова група . Но имало подобни в Келтските езици, които според гордите британци са заели думата от тях !?? :))) - Как се произнася тя в групата на келтските езици ? Welsh: matog, Irish: matóg, Scottish Gaelic: màdog .
Па после за да не останат съвсем в необрано лозе се мъчат да я изведат от вулгарен латински matteuca, е да де но там съответният инструмент изгрежда така :http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/Batong2.jpeg - тоест това е палка, сопа за бой !!:))
- Мъките продължават по-натам, като правят вече връзка към славянските ... но забележи Балто-славянските и старо-църковно-славянският(този пък Що ли за език ще е ?) :)) на църковно славянски(попски) е "motyga" ма то фанариотските попове дето измислиха този език - се накъсват по цял да копаят с "мАтиГа" , пък на литовски е "matikas"

- Но нали беше "открита" в древна Гърция МОТИКАТА - Там как ли се произнася ? - Аха, ето как, "макела" ... досущ, като английското MATTOCK :)))

- Извода ми, ако следва да е "правилният" е ... най-вероятно ние сме взели в българският наименованието на мотиката от ... английският !! :)))

- Пък имам още една думичка ... пак английска или гръцка "kist", при която отбелязваме същите езиковедски еквилибристики !!

- от ГетКАН тауро-скитский
цитирай
4. dolsineq - @ 3. get -
02.08.2011 20:49
То дето ги мързи да работят е едно на ръка, ама и лъжат като гладни ромалета. Честно Гет, но май като българка си се чувствам най - добре. Много са на крали, и въпреки всичко пак е останало за нас. Май Господ наистина е българин.
Да вземат да попрочетат за тая щедра земя, дето е богата не само с грънци, ама то ако нямаше с какво да се пълнят, дали аджеба щяха и те да съществуват?
"kist" - четох за тази дума скоро, ако не греша значеше "чист". Ами да му мислят тия, дето само с лъжа си го докарват. Веднъж стомничка за вода, втори път стомничка за вода, трети - няма да има, щото стомничката се чупи... :)))
цитирай
5. germantiger - ...
02.08.2011 22:52
Като стана дума за мотика, се сещам ако не греша за плуг - германска дума в руски и в български, трябва да проверя коя точно беше, иначе мога да посоча доста небългарски думи в българския.

Любопитното е, че имам речник на древноруския език, ей Богу далеч е от старобългарския дори (този последния съм го учил няколко години).

Треверите извеждат по собствени сказания потеклото си от германски отвъдрейнски племена, нищо че са "приемани" за гали и основна движеща сила в бунта на Верцингеторикс... Сами са го подчертавали това си германско родство и е записано от римски историци. Утре или тези дни ще ви дам превода, автора ако се съмнявате а аз съм убеден, че ще се усъмните във всичко що не е тракийско ;) Впрочем тук изникват няколко въпроси към вас - траките са българи също, или иначе казано българите са едни от тракийските племена, славяните също влизат във вашата всеобща трако-българо-славянска теория, тогава защо българския и славянския езици са различни и това е записано в извори - разграничението е ясно?! Тук предполагам един ваш лесен ужотговор с тази разлика, че след него аз ще направя едни още по-лесни заключения, но да не говорим още за нероден Петко:)

Аз нямам аргументирана позиция дали в Ирландия е имало българи, според вашите аргументи, има, склонен съм да ги приема, но това, че е имало българи, не прави ирландците бъгари, а един от формиращите ги народи, същото е с днешните англичани - формирани са от много племена и народи, като основната или огромна част от тях са германски племена, това, че е имало и доста други е неоспоримо и не е в противоречие.

...

Понеже споменавате няколко английски думи, то аз мога да ви напиша 9БЕЗ МАЙТАП ХИЛЯДИ), които са от германски в английския, а в староанглийския са буквално германски (не от) - факт.

...

ОЩЕ НЕЩО ДОЛСИНЕЯ С ГЛАВНИ БУКВИ - ЦИТИРАНИЯ ИЗВОР НЕ Е БЪЛГАРСКИ, А ИРЛАНДКСИ - ЗНАЧИ ДОЛСИНЕЯ НИКОЙ НЕ Е КРАЛ В ИРЛАНДИЯ ОТ ТЕБ ИЛИ БЪЛГАРИТЕ - ХОРАТА СА СИ ГО ПИСАЛИ! ВЛИЯНИЯТА МЕЖДУ НАРОДИТЕ - ЕЗИКОВИ, ТЕХНОЛОГИЧНИ АКО ЩЕШ, КУЛТУРНИ, ДЕМОГРАФСКИ НЕ ЗНАЧАТ КРАЖБА - ЗНАЧАТ ТОЧНО ТОВА - ВЗАИМОПРОНИКВАНЕ, РАЗВИТИЕ И ВЗАИМСТВАНЕ - ТОВА Е СВЕТОВЕН ПРОЦЕС И НЕГОВИЯ ОБЕКТ НЕ Е КРАЖБАТА ОТ БЪЛГАРИЯ, ЕРГО ТРАКИЯ!
Вече гърците ако са крали, това е друга бира...
цитирай
6. germantiger - От Манол в постинга на Павел, контрааргументите вие ще постнете
02.08.2011 23:05
41. mglishev - Я да разсеем малко заблуди :)
09.01 22:49
Тракийско племе "болги" няма. Има келтско племе белги. Всеки може да напише "Bolgoi" или "Bolgi", за да се увери, че нито един античен извор не засвидетелства съществуването на такова племе в Скития или на Балканите. После да пробва с "Belgae" и да помисли над разликите.

Келтското племе скоти, по произход от Ирландия, се прехвърля в Каледония в края на Античността и променя името на страната - това е днешна Шотландия, тоест страната на скотите. Поради звуковото сходство местни църковни автори започват да приписват "скитски" произход на скотите. По същия начин бритите (уелсците) си пиписват произход от античния герой Брут, а датчаните - от даките. Трябва да се внимава с древната литература, защото може да заблуди неподготвения ;)

Оставам с впечатлението, че бъркаш историческите скоти с легендарните Фир Болг и оттам - скитите с ирландците :P

Скития все пак не е Тракия. Следователно дори да имаше скитско племе скоти или пък болги (а няма, както посочих по-горе), то няма как да е едновременно и тракийско. По същия начин и евентуалното тракийско племе "болги" (каквото не е засвидетелствано) няма как да е и скитско. Всякакви народи са наричани "скити", само траките не са ;) Следователно каквото се отнася до скитите, не важи автоматично и за траките ;)

Fir Bolg от ирландския епос може и да имат историческа връзка с белгите, но няма нито един ирландски, уелски или шотландски автор, древен или съвременен, който да е предложил някаква тяхна връзка с Тракия, със Скития или дори със скотите от Ирландия и Шотландия (над което си струва да се помисли).

Не се казва "кимришки", а камбрийски, брит(ан)ски или уелски. И не "гейлик", а гаелически или гаелски.

Уж "стъписващите" прилики между българския, ирландския (гаелски) и уелския (британски) не са никак стъписващи. Все пак българският и келтските езици са все от голямото индоевропейско семейство. Заедно с още доста други езици. От което не следва, че ирландците, немците или индусите са българи :)

Забавно е, че Спароток допуска възможността траки (за него българи) да са нахлули в Ирландия (което кой знае как е пропуснато от всички древни и нови световни автори, но не и от него). Същевременно не допуска, че българите може да са нахлули... на Балканите :)

И не допуска, че за римските автори "скитски" може да означава не само скитски, но и "варварски", което да доведе до смесване на понятия.

И не допуска, че за няколко века след даден автор населението на дадена област може да се е сменило, така че ако в VІ в. Скития евентуално е "българска", то няколко века по-рано може и да не е била ;)

Впрочем, тук отново имаме проява на вътрешни противоречия у Спароток, защото от една страна дори ако вярваме на текстовете му, ще излезе, че той би трябвало да допуска възможността за промяна на население: нали преди Фир Болг в Ирландия все пак трябва да е имало друго население :)
Освен това от Полибий, Диодор и други антични автори знаем, че траките са си траки, а скитите са скити, при това често враждуват помежду си. Е, няма как да са един и същи народ. "Скитски" и "тракийски" просто не са синоними. Нито пък са синоним на "българи".
Нито пък "скити" е синоним на "белги" - инак изразът на Мела би означавал "български българи", което е безмислица ;)

Впрочем, днешните белгийци и ирландци биха останали много изненадани и вероятно доста развелени, ако някой им каже, че произхождат от траки или скити. Хей, чакай! Кои белгийци? Фламандците или валонците са повече
белги,
сиреч траки,
тоест скити,
демек българи
(защото според теб всяко име е синоним на всички други)?

Или кои са повече "болги" - ирландците, уелсците, бретонците или шотландците?

Та ирландските легенди смятат Фир Болг за надвит и изчезнал народ, изместен последователно от Туата де Данан и от милезийците, чиито потомци най-сетне са скотите, уж от "Скития", тоест прадедите на ирландци и шотландци. Стига човек да отвори "Богове и герои" на лейди Огъста Грегъри, за да се увери, че между Фир Болг и "скитските" скоти в самата Ирландия не се прави никакъв паралел.

Всъщност няма какво и да се говори. Човек трябва само да си повтори наум фразата: "българско нашествие в Ирландия ок. V в. пр. Хр.", за да я отхвърли на мига като безумна. Историята все пак не е фентъзи и нещата не стават, както ни хрумне, а текат като дълги процеси със своя вътрешна логика.

Все пак, благодаря за поредното забавно четиво. Спароток, знам, че ще ти хареса "В търсене на истинското Средновековие" на Веселина Вачкова, потърси си го. Пълно е с такива щурави хипотези като твоите.

Трепетно очаквам да прочета, че античните италийски волсци са волжки българи :P

Впрочем, британският автохтонист Дейвид Рос твърди, че никога не е имало нашествия на големи групи континентално население по Британските острови в историческо време. И понеже автохтонистите са съидейници, ми е чудно как се съчетава ирландският автохтонизъм със Спаротоковия. Май никак, щото не може траките хем да са нахлули в Ирландия, хем да не са нахлули :)

А ако се върнем към Франческа Уайлд, тя пък ще ни уверява, че ирландците произхождат от финикийците, а англосаксите и скандинавците - от скитите... На кого да се довери човек, на Дейвид Рос ли, на мадам Уайлд ли, на Спароток ли... или на никого от тримата :D

Благодаря за поредното забавно четиво :D :D :D
цитирай
7. germantiger - ...
03.08.2011 00:06
НЕ споделям напълно коментара на Манол, но коректно го копирах целия, вие може да опонирате сами или с постинги на Спароток, там с Глишев са направили минипоредица, гет също е писал...

ТЪЙ-КАТО В СЛУЧАЯ ПАВЕЛ Е ПОЗЛВАЛ ЗА ИЗВОР ЕДНО ЛЕГЕНДАРНО СЪЧИНЕНИЕ, ТО СЕЩАМ СЕ ЗА:

мит за тракийския цар Димоед (ей не ги бъркай, че в античността бол диомеди) та този бил голямо лайно "щото" хранел конете си с човешко месо, обаче шибания Херкулес се появил, съсякъл Димоед и с него нахранил собствените му коне. Такива митове знам много, а с фригийците е гавра буквално - те колко бой и срам търпят в митовете... въх ;)

АЗ И ЗА ТОВА НА МИТОВЕ НЕ ВЕРВАМ!
цитирай
8. dolsineq - "ОЩЕ НЕЩО ДОЛСИНЕЯ С ГЛАВНИ ...
03.08.2011 06:21

"ОЩЕ НЕЩО ДОЛСИНЕЯ С ГЛАВНИ БУКВИ - ЦИТИРАНИЯ ИЗВОР НЕ Е БЪЛГАРСКИ, А ИРЛАНДКСИ - ЗНАЧИ ДОЛСИНЕЯ НИКОЙ НЕ Е КРАЛ В ИРЛАНДИЯ ОТ ТЕБ ИЛИ БЪЛГАРИТЕ - ХОРАТА СА СИ ГО ПИСАЛИ! ВЛИЯНИЯТА МЕЖДУ НАРОДИТЕ - ЕЗИКОВИ, ТЕХНОЛОГИЧНИ АКО ЩЕШ, КУЛТУРНИ, ДЕМОГРАФСКИ НЕ ЗНАЧАТ КРАЖБА - ЗНАЧАТ ТОЧНО ТОВА - ВЗАИМОПРОНИКВАНЕ, РАЗВИТИЕ И ВЗАИМСТВАНЕ - ТОВА Е СВЕТОВЕН ПРОЦЕС И НЕГОВИЯ ОБЕКТ НЕ Е КРАЖБАТА ОТ БЪЛГАРИЯ, ЕРГО ТРАКИЯ!
Вече гърците ако са крали, това е друга бира..."
цитирай
....................................................
Съвсем точно, Тигре! Древната Тракийска култура не е само наша, тя е и Балканска, и Европейска. Пренесена по-един или друг начин извън пределите на полуострова, тя принадлежи на всички, но да не се забравя, че се е зародила на Балканите, а не само в Гърция, нали?
цитирай
9. sparotok - мит
03.08.2011 11:43
germantiger написа:
НЕ споделям напълно коментара на Манол, но коректно го копирах целия, вие може да опонирате сами или с постинги на Спароток, там с Глишев са направили минипоредица, гет също е писал...

ТЪЙ-КАТО В СЛУЧАЯ ПАВЕЛ Е ПОЗЛВАЛ ЗА ИЗВОР ЕДНО ЛЕГЕНДАРНО СЪЧИНЕНИЕ, ТО СЕЩАМ СЕ ЗА:

мит за тракийския цар Димоед (ей не ги бъркай, че в античността бол диомеди) та този бил голямо лайно "щото" хранел конете си с човешко месо, обаче шибания Херкулес се появил, съсякъл Димоед и с него нахранил собствените му коне. Такива митове знам много, а с фригийците е гавра буквално - те колко бой и срам търпят в митовете... въх ;)

АЗ И ЗА ТОВА НА МИТОВЕ НЕ ВЕРВАМ!


И Троя бе считана за мит, но Шлиман я намери.
Разбира се всеки мит, всеки исторически извор трябва да се провери критично, а това в случая е направено.Дадени са находки от Бритaнските острови имащи прототипи в Тракия.Щом толкова далеч на запад има тракийски мечове, копия, ситули, брадви...то някои ги е занесъл там...а това показва, че в митът има голяма доза истина.
Д.Д.
цитирай
10. balkanec - Още за народа Болг в Ирландия
03.08.2011 14:09
"НАРОДЪТ БОЛГ" - ИЗСЕЛНИЦИ ОТ БАЛКАНИТЕ В АНТИЧНОСТТА
http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/FirBolg.htm
цитирай
11. анонимен - ot juli
03.08.2011 14:26
Abe,toq manol o6te li di6a Balgarski vazduh?Izrod takav da se maha6 ot o4ite mi,4e.....ama nema da se qdosvam s taq ameba sega.Dolsineq,do4uh ot tuk,ot tam,4e sportniq ni komentator/BOG da go prosti/mislq ,4e se kazva6e Nikolai Kolev/ama ne sam sigurna,ne pomnq imena/e kazal na svoi priqteli,4e ne toi e izvikal/spontanno/GOSPOD e BALGARIN,a nqkoi drug s negoviq glas,tova trqbva da se razni6ti,za6toto i mnogo hora ot blizkite mu predpolagat,4e e bil ubit,az v momenta ne sam v BG ,no kupih na sparotok edna kniga ot NL/za podarak,moje da vi e ot polza/Tuk ,4istq ka6tata na edin holandec,koito ima mnogo stari knigi,ta vednaj go popitah ,4uval li e za trakite,toi kaza razbira se i vze da tarsi iz bibliotekata si razni knigi da mi pokazva ,ama kato ne moga mnogo da 4eta na holandski,ta taka,kato se varna v BG ,6te ostavq telefon koito iska da mi se obadi da mu dam knigata,bqh q opredilila za sparotok,no ako toi ne q iska 6te q dam na drug.Ot 5-6 meseca vi 4eta vsqka svobodna minuta,MOLQ VI ne spiraite !! I ne obra6taite vnimanie na takiva gnidi kato gli6evci.BADETE ZDRAVI I SILNI KATO BALGARI !
цитирай
12. tsekotelefona - !!!!
03.08.2011 16:28
Спароток е велик човек.
цитирай
13. dolsineq - И при тях срещнах обичая да режат ...
03.08.2011 17:58
И при тях срещнах обичая да режат главата на противника и да я превръщат в чаша за жертвоприношение: http://oakgate.hit.bg/KELTSKA_MATERIALNA_KULTURA1.html
цитирай
14. анонимен - Тигре! Древната Тракийска култура ...
03.08.2011 20:35
Тигре! Древната Тракийска култура не е само наша, тя е и Балканска-Уважаема госпожо или госпожа БАЛКАН ( БАЛ-КАН) ОЗНАЧАВА ГОЛЯМО ЦАРСТВО,има смисъл само на Български език.
цитирай
15. dolsineq - Тигре! Древната Тракийска култура ...
03.08.2011 21:02
анонимен написа:
Тигре! Древната Тракийска култура не е само наша, тя е и Балканска-Уважаема госпожо или госпожа БАЛКАН ( БАЛ-КАН) ОЗНАЧАВА ГОЛЯМО ЦАРСТВО,има смисъл само на Български език.

....................................
Благодаря за информацията, анонимен! А в още по-далечни времена Стара планина е носила името Матерна /Майчина/ планина.
цитирай
16. анонимен - Хектор
03.08.2011 21:16
dolsineq написа:
анонимен написа:
Тигре! Древната Тракийска култура не е само наша, тя е и Балканска-Уважаема госпожо или госпожа БАЛКАН ( БАЛ-КАН) ОЗНАЧАВА ГОЛЯМО ЦАРСТВО,има смисъл само на Български език.

....................................
Благодаря за информацията, анонимен! А в още по-далечни времена Стара планина е носила името Матерна /Майчина/ планина.
.Рила ( РИ-ЛА) означава свещенна планина..:)
цитирай
17. get - - Разбирам чувствата Ви - но позволете да изкажа становището си !!?
03.08.2011 21:52
анонимен написа:
Тигре! Древната Тракийска култура не е само наша, тя е и Балканска-Уважаема госпожо или госпожа БАЛКАН ( БАЛ-КАН) ОЗНАЧАВА ГОЛЯМО ЦАРСТВО,има смисъл само на Български език.


- Бел, Б(иа)ял, Баал ... го има документирано в изключително много документи и народи поселяващи източно средиземноморие, Анатолия и Балканите - Та според тях - Това е Господар(ят) !! - Жалкото е че, "източниците" на информация са от население изповядващо верска и расова нетърпимост, спрямо тези, чието е това божество ?!!
- Втората частица Кан я има документирана в близък Изток и Анатолия при население говорещо лувийски("индо" ЕВРОПЕЙСКИ език) по-точно КанАнитите, финикийците(вероятни наследници на тези които се упоменават под по-старото етносно наименование "плщм-п/БЕЛищим", карийците !!
- КАН - Според съществуващи преводи на тази дума - Същата се среща със смисъл Предводител, Водач, Вожд, ГОСПОДАР и др. близки !!
- От това, което ви посочвам може да се изведе хипотезата - че при приблизителна възстановка ... наименованието на планината даваща името на полустрова ни ... същото е със значение Белият Бог или Бога на Белите ... ?? - нещо като, п(б)елгари, пеласци ... или най-точното беласци - а най-точното бел(боул)г/кари !! - Някой веднага би апострофирал - Защо използвам толкова букви при изписването на "бел(боул)г/кари" - И затова има конкретно обяснение ... но чакам, контратезите на тези дето продължават да ни търсят пра-български юрти из Плиска :))))) - Специално така завършвам поста си !! - в честа на Германа, тоест германският тигър :))) !! -

от ГетКАН БОУил таУро-скитский
цитирай
18. get - - Ще трябва да те разочаровам Долсинея относно допускането ти за "кисти", че е равнозначно на "ктиисти" - Не !!
03.08.2011 22:09
dolsineq написа:
То дето ги мързи да работят е едно на ръка, ама и лъжат като гладни ромалета. Честно Гет, но май като българка си се чувствам най - добре. Много са на крали, и въпреки всичко пак е останало за нас. Май Господ наистина е българин.
Да вземат да попрочетат за тая щедра земя, дето е богата не само с грънци, ама то ако нямаше с какво да се пълнят, дали аджеба щяха и те да съществуват?
"kist" - четох за тази дума скоро, ако не греша значеше "чист". Ами да му мислят тия, дето само с лъжа си го докарват. Веднъж стомничка за вода, втори път стомничка за вода, трети - няма да има, щото стомничката се чупи... :)))


- Това по-скоро е свързано с погребални практики и етимологията на наименованието им "kist(i)", което според англичаните следва да е от гръчки произход - Но !! - на гръцки тази дума се превежда, като ЖЪЛТЪК ??! - Просто изпаднал съм в крайно недоумение, "какви жълтъци" са погребвали древните "британци" в тези специфични гробове ??!

- Германски тигре ... Помогай !?! - виж дали в старо немски или някое "готландско" наречие дали няма да се намери обяснение за интригуващата ме дума !! :))))

от ГетКАН БОУил таУро-скитский

П.П. Пък за "Tuatha Dé Danann ("peoples of the goddess Danu") - най-вече за богинята, ако има интерес ще си "говорим" в следващите постове откъде е нейният произход и дали името на същата не се среща в БЪЛГАРСКИЯТ ФОЛКЛОР ??!
цитирай
19. dolsineq - Гет, погребалните могили са преди ...
03.08.2011 22:20
Гет, погребалните могили са преди всичко тракийски обичай, поне така сочат информациите, ами как тогава да си обесня появата им в Ирландия и Германия? Е, там те са много малко на брой, но е факт, че ги има.
Келти са живели дълго време по нашите земи, приели са определено много традиции от местното тракийско население - включително и шаманството, но никъде не срещнах да го покажат. Явно се чувстват неудобно, също както и заглавието на статията: "БЪЛГАРИ В ИРЛАНДИЯ – МИТ, ИЛИ НЕУДОБНА ИСТИНА ?"
http://www.mikridoxipara-zoni.gr/surroundings_bulgarian.html
цитирай
20. анонимен - do - GERNANTIGER...
03.08.2011 22:59
;TIGRE; - TAKA I TAKA WE SE ROVIW VAV VAWITE NEMSKI PE4NEZI, DA TARSIW, I DA NI DOKAZEW DUMATA - PLUG - POTARSI I DUMATA - RALO - ..MEZDU DRUGOTO... MOZE I DA IZROVIW NEWO....NA NEMSKI...
цитирай
21. get - - Хм, ще ти отговоря по друг начин, тоест малко "по-отделече" !!
03.08.2011 23:06
dolsineq написа:
Гет, погребалните могили са преди всичко тракийски обичай, поне така сочат информациите, ами как тогава да си обесня появата им в Ирландия и Германия? Е, там те са много малко на брой, но е факт, че ги има.
Келти са живели дълго време по нашите земи, приели са определено много традиции от местното тракийско население - включително и шаманството, но никъде не срещнах да го покажат. Явно се чувстват неудобно, също както и заглавието на статията: "БЪЛГАРИ В ИРЛАНДИЯ – МИТ, ИЛИ НЕУДОБНА ИСТИНА ?"
http://www.mikridoxipara-zoni.gr/surroundings_bulgarian.html


- Това за което намеквам погребенията, които свързват с "кисти" ... а смени една буквичка в думата - Мисля ще стане ясно и на най-загубеният читател, за какво иде реч (?) в тези специфични погребения са полагали "КоСТИ" НЕ "жълтъци" ... на първо време можеш да погледнеш във Вики-то, от кога са (епоха) тези погребения ??? - Преинтересно !! :)) - Ще установиш, че те се намират в югозападна Англия и Ирландия !! ... а от там е един хвърлей място до Уелс ... който до кога е самостоятелна държава - Пък там има още едни интересни митове и легенди ?? - Пък защо скотите си извеждат произхода от скитите в техните стари легенди ?? - Та, от там ще ти стане колко сме били ние "различни" наричаните от VІ-V векове пр.хр. с едно несвойствено етноназвание тракийци със келтите ??! - Келтите ... поне тези, които са били ситуирани на териториите на Чехия, Словакия, северна Италия и отчасти в Швейцария са ни родствени по произход и език - Не случай на запад някои историци са възприели да наричат тази култура "Ла Тене" и с наименованието келто-СЛАВИКА !!? - По отношението на Славика-та съм малко резервиран - Но ... това е друга тема !! :))

от ГетКан боуИЛ тауро-скитский !!

П.П. Ако търсиш повече информация за погребенията "чукни" във Викито "kist" :))
цитирай
22. dolsineq - http://www. occultism. biz/co...
04.08.2011 00:08
http://www.occultism.biz/content/view/1028/124/- утре ще го дочета, Гет. :)
цитирай
23. germantiger - "Контрапример"..
04.08.2011 01:09
dolsineq написа:
Гет, погребалните могили са преди всичко тракийски обичай, поне така сочат информациите, ами как тогава да си обесня появата им в Ирландия и Германия? Е, там те са много малко на брой, но е факт, че ги има.
Келти са живели дълго време по нашите земи, приели са определено много традиции от местното тракийско население - включително и шаманството, но никъде не срещнах да го покажат. Явно се чувстват неудобно, също както и заглавието на статията: "БЪЛГАРИ В ИРЛАНДИЯ – МИТ, ИЛИ НЕУДОБНА ИСТИНА ?"
http://www.mikridoxipara-zoni.gr/surroundings_bulgarian.html


От мой постинг преди:
Сега отварям автореферата на Валери йотов Василев на дисертация за присъждане на научната и образователна степен „Доктор” – Въоръжението и снаряжението от българското средновековие VII – XI век и ето един пасаж за МЕЧ.

Първо пише извори, методика итн, после количеството на находките, тяхното състояние итн. А ето цитата:

„Любопитно е, че повечето имат първообрази или са повлияни основно от образци със северен (варяжки) или северноевропейски произход. ЦЕНТРОВЕТЕ НА ПРОИЗВОДСТВО НА МЕЧОВЕ СЕ ЛОКАЛИЗИРАТ ПО СРЕДНОТО ТЕЧЕНИЕ НА Р. РЕЙН, ОТКЪДЕТО СЕ ИЗНАСЯТ ПРЕЗ СЕВЕРНА ГЕРМАНИЯ КЪМ СКАНДИНАВИЯ. ПОСРЕДСТВОМ ВАРЯГИТЕ (В СЛУЧАЯ НОРМАНИТЕ) И ЧРЕЗ ТЪРГОВИЯ ПОПАДАТ НА МНОГО МЕСТА В ЗЕМИТЕ НА ДНЕШНА РУСИЯ И НА БАЛКАНИТЕ.”

КАКВО "ИЗЛИЗА" - ГЕРМАНСКИ МЕЧОВЕ В БЪЛГАРИЯ И ТО МНОГО ОБРАЗЦИ - ФАКТ!

„Ко стана”... сега германци ли са българите по „аналогия” щом германите са траки поради факта на тракийските ромфеи в земите на древните германи?! Не, разбира се!

Или всъщност българите са германци по една особена (немоя) логика, дали да я "развия", не бих!
цитирай
24. get - - Ако останеш само с този "източник" (!) - Ще сбъркаш !!
04.08.2011 01:25
dolsineq написа:
http://www.occultism.biz/content/view/1028/124/- утре ще го дочета, Гет. :)


- Това е латинизираната (чети устройваща ги) версия за историята на келтите !! :)) - към нея притури и по-късните писаницити на католическата църква и още по-късните от германската ... най-общо западна историческа школа !! :(((

- Ако, не ти се е убил интереса относно тях мога да ти дам още "извори" но на база съвременни изследвания. Средновековните не струват и спукана пара, като тази от Бохемия-Моравия http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5c/BIATEC_pri_NBS_1.jpg ... дето имаме един вожд BiATEC ... пък "германците"-вандали, говорят чехски - Хехехе !!
- Пък за етноназванието на Boii-те от северна Италия за които казват, че "the bouii were originally a class, "the cattle owners." - Хехе !! - значи били кравари ?? ... пък това ? "Boii would be from the o-grade of "bhei", which is "bhoi". Such a connection is possible if the original form of Boii belonged to a tribe of Proto-Indo-European speakers" - Значи извода е че Боиите са народ от ЗАБЕЛЕЖИ !! - ПРОТО ИНДО ЕВРОПЕЙСКИ ГОВОРЕЩИ ?? !! - Хахаха !! - Това са пак келти - Не забравяй !

- Пък в този линк http://www.occultism.biz/content/view/1028/124/ - не мога да разбера откъде нашите "златни" историци си вадят извода, че "траките" се разбунтували срещу "господарите" си келти и им бастисали държавата !! :)))

- Схваващаш ли хумора и-и-и ... историческата мъ-ъ-ъка, да се направят келтите каквито и да са ... но само Не ! ... родствени на теехните роднини !! :))))

от bouii"л" ГетКан тауро-скитский - Схващаш ли защо толкова упорито държа да се подписвам по този начин ??! :))
цитирай
25. germantiger - ...
04.08.2011 01:37
1. Гет, са ли келтите тракийски народи (защото са племена не едно)?

2. Ако келтите са тракийски народи, то всички ли келтски племена са такива и ако не кои?

После няма да те питам на какви основания и доказателства ги определяш като тракийски, ако го направиш.

Разбира се, с уважение от българо-германеца или всъщност трако-тракиеца - аз!
цитирай
26. germantiger - ДОЛСИНЕЯ ОТ VALSODAR ЗА МОГИЛИТЕ КОИТО ТИ СПОМЕНАВАШ КАТО преди всичко ТРАКИЙСКИ (каквото и да значи това)
04.08.2011 01:46
4. valsodar - Погребални могили са срещани в следните страни :
01:08
Албания
Босна и Херцеговина
България
Хърватия
Унгария
Сърбия
Австрия
Белгия
Великобритания
Чехия
Германия
Ирландия
Италия
Португалия

Швеция
Норвегия
Дания

Индия
Белуджистан

Гърция
Анадола
Леванта

Китай
Япония
Корея

Канада
Съединените щати
цитирай
27. germantiger - ОТ CUCU ЗА ШАМАНИЗМА И ТВОЕТО РАЗСЪЖДЕНИЕ, ЧЕ КЕЛТИТЕ СА ГО ПРИЕЛИ ОТ ТРАКИ
04.08.2011 01:48
А иначе келтите имат държава на Балканския полуостров в продължение само на ок. 60 г. (смешно кратко от историческа гледна точка) и ако приемем, че те заемат шаманството от траките, то тогава якутите, алтайците, аборигените в Австралия, индианците в двата Америки, те от кого са го заели?!
цитирай
28. germantiger - ...
04.08.2011 01:53
die Kiste на германски днес значи сандък, нещо старо, каса... май по Вашата витиевата логика много лесно ще го докарам до древно погребение... хем старо, хем затворено, хем погребална камера ;)
Подобни волности обаче аз не си позволявам за сега, вероятно и в бъдеще, освен като зевзечене.

Та това е отговра гет за дума "като" кист
die Kiste на германски сандък, каса, старо

Та като се разтърси човек, попада на интересно инфо, ако Спароток беше "герман" какъв ли чудесен постинг би направил ;)
цитирай
29. анонимен - DO GERMANTEGIR?
04.08.2011 02:02
... TA , TIGRE, KATO NI OBIASNIW, ZA PLUGA - RALOTO....POGLEDNI , NEBOSKLONA (NEBETO- ZVEZDITE) , NAMERI , SAZVEZDIETO - ;ORION; - ASTRONOMITE KAZVAT 4E TOVA E , NAI KRASIVOTO SAZVEZDIE (I AZ GO OBOZAVAM) , OT MOIATA BALGARSKA ;KANBANARIIA; AZ GO OPRELI4AVAM NA - RALO - NE NA ;PLUG;...MOZE I DA GREWA, NE SAM ISTORIK, NO SAGLASISE - ;KOGATO FAKTITE - GOVORIAT..; - NE E LOWO, NE GERMANZITE - NEMZITE DA ZAMAL4AT ! MOITE UVAZENIIA KAM GERMANSKATA NAZIIA, NO TUK SE OBSAZDA -DREVNA ISTORIIA, TIGRE, A VIE..PLUGOVE ,..GERMANIIA ...KOMBAINI...E , IMAITE I VIE PONE MALKO UVAZENIE....
цитирай
30. germantiger - ...
04.08.2011 02:08
Анонимен не те разбрах какво да проверя или каква ти е болката, пък може и сърбежа?
Това няма да промени звездите на небето, които със сигурност са тракийски, макар наречени на гръцки митове и божества, но пък всъщност и те са тракийски.

Иначе в българския език думата данък всъщност идва от руски дань което е от danegeld пари за датчаните викинги с които пари руснаците са се откупвали от варяжките нападения... и после тази дума в българския!
А geld да му се не види е германска дума за пари, те така...

А про по знаеш ли колко гръцки турски думи има в българския или колко латински във всички западни езици?! За уважението си прав обаче, вероятно трябва да е взаимно, ако съм те засегнал - извини ме, съвзем сериозно:)

...

По "новата" тема - келти и траки -АЗ НЕ СЕ СЪМНЯВАМ, ЧЕ ТРАКИТЕ СА ПОВЛИЯЛИ НА КЕЛТИТЕ, ТОВА Е СИГУРНО, НО ПЪК ЗА МЕНЕ СИГУРНО, ЧЕ ПОВЛИЯВАНЕТО Е ВЗАИМНО, НЕ САМО ЕДНОСТРАНЕН ПРОЦЕС.

А, че гърците са заимствали вероятно крали от траките в това до голяма степен, вече се уверих.

С уважение към всички и без ирония.
цитирай
31. get - - ХЕХЕ - Не спиш лии по това време приятелю ?!!
04.08.2011 02:12
germantiger написа:
1. Гет, са ли келтите тракийски народи (защото са племена не едно)?

2. Ако келтите са тракийски народи, то всички ли келтски племена са такива и ако не кои?

После няма да те питам на какви основания и доказателства ги определяш като тракийски, ако го направиш.

Разбира се, с уважение от българо-германеца или всъщност трако-тракиеца - аз!


- Как ти звучи прото индо европейски НАРОД ??! :))))

http://www.artsales.com/images/Bronze_Sword_eastern_Germany_1000BCE.jpg - ето ти един "германски" меч 1 000 год. пр.Хр. !! от "източна" Германия !! :))
- Това пък - http://www.artsales.com/ARTistory/Ancient_Ships/Ancient_Weapons_Bronze_Age_Daggers_and_Swords.html - Нещо не ми се отвори връзката ? - имам в предвид от тази страница разгледай "Swords and Scimitars" ... "15. Myceneanean Sword with Gold Handle 1600 BCE, Composite illustration of blade and handle from Pylos created in Photoshop." :)) - Е, бронзови ахейски ... но не идват от централна Европа а от балканите !!

- Тук прекъсвам да разглеждам - проблема с мечовете ... от Германия или България са ... ?
- Искам да ти кажа нещо най-приятелски !! - Все още не можеш да излезеш от "нещо си"(!) за което ти подсказвам от първият момента на виртуалното ни познанство - етнос, нация, народ ??!! ... и ред още понятия от този порядък, на които държат толкова много тези(?), които и двамата тъй "обичаме" !!? :))

от bouii"л" ГетКан тауро-скитский
цитирай
32. germantiger - ...
04.08.2011 02:54
Струва ми се, че или не разбираш въпросите гет, или витиевато бягаш от отговорите :) ?!

Прото-индоевропейски народ срещам рядко, да не кажа въобще в написаното от спароток и теб, обикновено срещам траки навсякъде, та ако трябва пак да повторя ясните си и конкретни питания или?!

За да те улесня, можеш да отговориш на въпросите ми само с да или не :)
цитирай
33. get - - Хехе - добър финт, но ... ще ти отговоря с въпрос(и) !! :)))
04.08.2011 04:22
germantiger написа:
Струва ми се, че или не разбираш въпросите гет, или витиевато бягаш от отговорите :) ?!

Прото-индоевропейски народ срещам рядко, да не кажа въобще в написаното от спароток и теб, обикновено срещам траки навсякъде, та ако трябва пак да повторя ясните си и конкретни питания или?!

За да те улесня, можеш да отговориш на въпросите ми само с да или не :)


- Какви ли бяха обстоятелствата и силите, които започнаха да налагат теорията, че в България има "добруджанска", шопска, "македонска" ... и т.н. нации ??
- Кого ли визирам, като употребявам думичката "тези" ??
- По отношение на траките - та това не е самоназвание, а някаква терминология наложена от "тези" ?!!! :)))

- За да те ""улесня" ... къде освен на балканите имаме "скитска" пустиня, където живял аскИта свети Амун ? - Ами сега ?? ... Хехе - ако си достатъчно търпелив ... щастието на откривател ще те споходи !! :))

от Гет "ктист" ... последното ти самият го цитираш в постовете "про и анти" "траките", които, отново дебело подчертавам - Не знам какво означават ??!
цитирай
34. анонимен - DO GERMANTEGIR? PREPRO4ETI SI KOM -5 -;...MOTIKA ...PLUG...
04.08.2011 09:10
21. анонимен - do - GERNANTIGER...
03.08 22:59 ;TIGRE; - TAKA I TAKA WE SE ROVIW VAV VAWITE NEMSKI RE4NEZI, DA TARSIW, I DA NI DOKAZEW DUMATA - PLUG - POTARSI I DUMATA - RALO - ..MEZDU DRUGOTO... MOZE I DA IZROVIW NEWO....NA NEMSKI...
цитирай
35. анонимен - туранският произход Българите
04.08.2011 09:13
Основна статия: Образуване на българската народност
Според най-разпространената теория българската народност се формира в резултат на сливането на три племенни общности на Балканския полуостров в периода V - X век -траки , славяни и прабългари. На практика етногенезиса на днешния български народ е по-комплексен. През V-VI век българската група от славяните заселва Мизия, Тракия и Македония, където се смесват с потомците на елинизираните и романизирани траки, илири и други народи, като готи, сармати, келти, даки и елини . Втората фаза в образуването на етническия облик на съвременния български народ започва със създаването на Дунавска България от Аспаруховите прабългари и със заселването на Куберовите прабългари в дн. Македония през VII век, преминава през унифицирането на правото, административното устройство в държавата от кан Крум (803-814 г.) и завършва през IX-X век с приемането на християнството за единна религия и въвеждането на старобългарски език за официален в страната [45]. През този период и в следващото хилядолетие към етногенезиса на българите допринасят власи, гърци, кумани, печенеги и други индо-европейски и тюркски народи прииждащи към българските земи.
“Днешните българи СА БЕЗ СЪМНЕНИЕ СЛАВЯНИ, но старите, които дойдоха от Волга (?), без съмнение НЕ СА СЛАВЯНИ, а твърде вероятно турски народ.”
Немско-руският историк А. Шльоцер (18 в.) е титулован за "баща на източноевропеистиката".
Основна статия: Тюркски народи


Образ на победоносен прабългарски конник от кана № 2 от съкровището Наги сент Миклош от 9 век
Теорията за туранският произход на прабългарите като самостоятелен древно тюркски Огурско езичен народ, сроден на хуни, авари и хазари, формирал се около средата на ІІ век в Средна Азия чрез смесване на прототюрки, останки от източния хунски етнос и сарматски племена е поддържана от Геза Фехер, Веселин Бешевлиев, Иван Шишманов, Стефан Младенов, Васил Гюзелев, Димитър Ангелов, Петър Петров, Л. Н. Гумилев, А. Куник, М. Микола, В. Томашек....
цитирай
36. анонимен - Българи емигранти в Ирландия
04.08.2011 11:07
Аз знам че в Ирландия работят много Българи, другото което пишете е доказателство за дълбоките комплекси за малоценост, който изпитвате вие българите, просто ставате за смях и приличате на клоуни от някакъв цирк, много сте жалки, найстина много жалки!!! Спомних си за думите на един мой познат, който живее в Германия – немците обичали да се шегуват, че когато терминалът на летището се напълни с мъже, изглеждащи като таксиметрови шофьори и жени, облечени като проститутки, значи е кацнал или самолетът от Румъния, или от България. Такъв е животът.
цитирай
37. germantiger - ...
04.08.2011 14:54
Get, задавайки ми въпроси без първо да си отговорил на моите показваш некоректност, каквато обикновено не ти е присъща - убеден съм :)

Нямам нищо против да ми задаваш "твои" въпроси за твое знание, както аз мога да започна да задавам "мои" въпроси за "мое" знание в което ти нямаш задълбочени познания. Със сигурност твоите въпроси ще ме доведат до повече истини и това, което ще науча търсейки ще ми е от полза, но работата е там - знаеш, всеки има свое развитие, свои теми и път. Мен ме интересува войната и военната история, най-вече Втората Световна, там са ми преките да ги нарека интереси.

...

Иначе за мошеплемето имам доста ревизионистична литература, десетки заглавия (вярно малко съм прочел от тях), на български също имам това, което всеки има - на Николов (Бог да го прости) поредицата, няколко на Антонов, Ифандиев итн.
цитирай
38. dolsineq - Гет, попаднах на един много инте...
04.08.2011 19:52
Гет, попаднах на един много интересен филм: http://zahariada.blog.bg/history/2011/02/15/prorochestvata-na-predcite-sveshtenata-zemia-na-altai-dok-vi.686999 ..., та в него има същото изображение на жена яздеща кон, както при келтите. Става въпрос за скитите, чиито легенди се преплитат с келтските.
цитирай
39. dolsineq - А иначе келтите имат държава на Б...
04.08.2011 20:18
germantiger написа:
А иначе келтите имат държава на Балканския полуостров в продължение само на ок. 60 г. (смешно кратко от историческа гледна точка) и ако приемем, че те заемат шаманството от траките, то тогава якутите, алтайците, аборигените в Австралия, индианците в двата Америки, те от кого са го заели?!

..................................
Не са ти точни данните - два века келти и трибали живеят в съседство, та няма начин да не са обменили и житейски опит...:)
цитирай
40. анонимен - DO GERMANTIGER
04.08.2011 21:30
;Get, задавайки ми въпроси без първо да си отговорил на моите показваш некоректност, каквато обикновено не ти е присъща - убеден съм :) ;
A VIE ZAWO NE OTGOVORIHTE NA KOM. 21- ZA VAWIIAT KOM. - N-5, SAWO I NA KOM. 35 - POVTORNO ZADAVAN... MOITE UVAZENIIA KAM VAS...ZARADI TAVA I KAM VAVAS SE OBARNAH, ZADA POLU4A NEWO SMISLENNO !!! INA4E BIH SE OBARNAL KAM -JOISI
цитирай
41. анонимен - ;)
05.08.2011 17:16
Първо не отговорих, защото въпрос няма, има "подмятане" (лошо няма и две 'замятания" да са на лице или по гръб).

Второ въпроса вярно не е на кирилица (за мен това не е изискване и никъде не съм го посочил), но въпроса е неясен - какво трябва да проверя, първо плуг, после рало, после може да му/ти хрумне да проверя и за хурка?!

Трето човека може да провери сам, не аз да го "нося на гърба" си, имам какво друго да правя, вместо да изпълнявам нечии задания и да проверявам концерт по желание.

Като има контраинфо човека да го предложи. Тогава аз ще споря или ще се съглася с него.
цитирай
42. germantiger - ...
06.08.2011 01:29
40. dolsineq - А иначе келтите имат държава на Б...

Не са ти точни данните - два века келти и трибали живеят в съседство, та няма начин да не са обменили и житейски опит...:)

...

Долсинея явно не четеш внимателно ; писах за държава, не за съжителство, а и инфото не е мое, а от потребител cucu - споменал съм по-горе, но отново няма кой да чете ;)

Предполагам знаеш за келтската държава в земите на дн. България, мисля с център Тиле около дн. Ямбол ако добре помня предполагаем на келтската държава тук!

...

Горния "анонимен" коментар е от мен, но системата на блогбг се беше сбъгясала и не отчете ника ми:

Първо не отговорих, защото въпрос няма, има "подмятане" (лошо няма и две 'замятания" да са на лице или по гръб).

Второ въпроса вярно не е на кирилица (за мен това не е изискване и никъде не съм го посочил), но въпроса е неясен - какво трябва да проверя, първо плуг, после рало, после може да му/ти хрумне да проверя и за хурка?!

Трето човека може да провери сам, не аз да го "нося на гърба" си, имам какво друго да правя, вместо да изпълнявам нечии задания и да проверявам концерт по желание.

Като има контраинфо човека да го предложи. Тогава аз ще споря или ще се съглася с него.
цитирай
43. dolsineq - @ 28. germantiger - ОТ CUCU ЗА ШАМАНИЗМА И ТВОЕТО РАЗСЪЖДЕНИЕ, ЧЕ КЕЛТИТЕ СА ГО ПРИЕЛИ ОТ ТРАКИ 04.08 01:48
06.08.2011 08:02
germantiger написа:
А иначе келтите имат държава на Балканския полуостров в продължение само на ок. 60 г. (смешно кратко от историческа гледна точка) и ако приемем, че те заемат шаманството от траките, то тогава якутите, алтайците, аборигените в Австралия, индианците в двата Америки, те от кого са го заели?!

.......................................
40. dolsineq - А иначе келтите имат държава на Б...

Не са ти точни данните - два века келти и трибали живеят в съседство, та няма начин да не са обменили и житейски опит...:)

...

Долсинея явно не четеш внимателно ; писах за държава, не за съжителство, а и инфото не е мое, а от потребител cucu - споменал съм по-горе, но отново няма кой да чете ;)

Предполагам знаеш за келтската държава в земите на дн. България, мисля с център Тиле около дн. Ямбол ако добре помня предполагаем на келтската държава тук!"
.......................................
Тигре, обичаш да си винаги най-отгоре и в това няма нищо лошо, но спорът е какво келтите са възприели от местното население на Балканите.
Определено са си харесали тази земя, затова са и направили тук държава, но много малко са ги оставили да се наслаждават на красотите й, затова и продължили по-късно на север.
цитирай
44. get - - Прочети повече за "амазонките" !!
06.08.2011 09:15
dolsineq написа:
Гет, попаднах на един много интересен филм: http://zahariada.blog.bg/history/2011/02/15/prorochestvata-na-predcite-sveshtenata-zemia-na-altai-dok-vi.686999 ..., та в него има същото изображение на жена яздеща кон, както при келтите. Става въпрос за скитите, чиито легенди се преплитат с келтските.

- Ще видиш ча в гръчки "извори" те са поставени първоначално да обитават в Мала азия ... вече през нашата ера те са дадени да обитават в приазовието ?! Тук ще направя една реминисценция, че в движението си някак много докарват движението на "кимерийците" ... същите ако VІІІ в. пр.хр. са от едната страна на Кавказ в последствие ги виждаме ситуирани над Кавказ ... в последствие четем една легенда в която ни се обяснява как скитски младежи се женят за амазонки и се създава нов народ на ... сарматите (?!) !!
- Странен факт представлява историята около Митридат Евпатор, който резидира в пропонтида ... мала Азия а също и в Боспорското царство при войните му с римляните ! Като той оказва твърде успешна съпротива на последните !!

- Относно келтите, скитите и траките - Отново казвам !! - На някои иим е твдърде удобно да създава от тях отделни народи !! - При един задълбочен прочит и проучване на факти относно тях се вижда, че те произхождат от един етносен масив и са явна близко езиково родствени ... плюс културни и религиозни вярвания !!

от ГетКан тауро-скитски
цитирай
45. dolsineq - @45. get
06.08.2011 20:16
Четох описанието на Страбон за скитите: http://antichniavtori.wordpress.com/2008/11/13/sgk7c4/ И аз се питам, защо от траки, кимерийци и скити се правят различни народи? Не са ли по-виновни в случая българските историци, че са приели по този начин да боравят с различни имена, вместо да приемат само едно. Има достатъчно исторически документи. Днес постнах "Зографска българска история", която също потвърждава факта.
Не само, че са обитавали Мала Азия, скитите са построили и градове там. Мисля, че са били щастливи хора, Гет - смели и свободолюбиви, и най-важното - не са имали роби. Яли са конско месо, кобилишко прясно и кисело мляко, но най-много се изненадах от конете им. Страбон ги описва като малки и много пъргави, поради което ги скопявали. Излиза, че прочутата арабска порода коне е скитски патент.
Частичният потоп е предизвикал една голяма група от автохтонното население да тръгне преди 7000 г на Изток и да се завърне след време със същите народностни белези. Това е уникално, Гет!
цитирай
46. germantiger - ...
07.08.2011 21:04
Долсинея явно не знаеш, че келтите всъщност идват от север за да си направят държава тук, не от изток или юг;)

А това от Страбон чете ли го:

"Някои от германците както казах живеят около океана. Известни са тези от устието на Райн до Албия (Албис-Елбе-Елба). Най-известни от тях са сугамбри и кимври...

... кимврите били грабители и разбойници и извършили поход до Меотида (Азовско море) и че от тях Боспора (Керченския пролив) получил наименованието киммерийски, всъщност кимврийски, защото гърците наричат киммерийци - кимврите."

Разбира се, и тук явно става дума за грешка както гети-готи различни народи, както кимврите и кимерите вероятно са различни народи. Иначе казано кимерите не са германи за мен въобжще, въпроса е дали са тракийци или българи според иранска, тюркска или чисто българска теория друга.

Готите и киврите германски, гетите тракийски, а кимерите може би български?! А про по името кимври казват древните било на германски грабители-разбойници.

В съюз киврите и тевтоните се бият с Гай Марий и Рим, преди това разбиват няколко римски армии, за тази война имам подробно извори, където киврите са изобразени като светлокос северен народ, който явно е различен от българите!
цитирай
47. get - - Долсинея, колкото повече чета "историята" ... излизат все повече "бели конци" с коита е съшита ! :((
07.08.2011 21:25
dolsineq написа:
Четох описанието на Страбон за скитите: http://antichniavtori.wordpress.com/2008/11/13/sgk7c4/ И аз се питам, защо от траки, кимерийци и скити се правят различни народи? Не са ли по-виновни в случая българските историци, че са приели по този начин да боравят с различни имена, вместо да приемат само едно. Има достатъчно исторически документи. Днес постнах "Зографска българска история", която също потвърждава факта.
Не само, че са обитавали Мала Азия, скитите са построили и градове там. Мисля, че са били щастливи хора, Гет - смели и свободолюбиви, и най-важното - не са имали роби. Яли са конско месо, кобилишко прясно и кисело мляко, но най-много се изненадах от конете им. Страбон ги описва като малки и много пъргави, поради което ги скопявали. Излиза, че прочутата арабска порода коне е скитски патент.
Частичният потоп е предизвикал една голяма група от автохтонното население да тръгне преди 7000 г на Изток и да се завърне след време със същите народностни белези. Това е уникално, Гет!


- Защо и кога е направено това ... ? ... мисля първо след утвърждаване на "елинизма" :((( !! - Второ след институционализиране на "християнството" !?! - Трето през 11 век. когато започва "дранг нах остена" на "Свещената римска империя" ... която е толкова римска, колкото на времето Турската империя е била "турска" !! ... или пък визнатийската е била на "византийци"-те !!! :(((
- Герман ... колкото и да ми се напъва да изкарва в черноморските степи, че е имало германци ... Просто да забрави !!! - По-скоро да вземе пример от "фюрера" на "Хилядолетният" райх и запично сериозно да се занимава с БЪЛГАРСКА история ... дори му разрешавам и малко да си пооткрадне от нея, както е направил ХиДлер а по-късно и "анкъл Джо" с псевдоним "Сталин" !!!
- Ще обобщя, че с народа ни и близки до него (народи) - но забележи ЕДИН ЕТНОС (!!) се води война(религозна, културна, и всяка една друга, като доста често избива и в пряка военна агресия !) от поне 16 в. пр.Хр. и тя до момента не е спряла - поради това и упадъка на съвременното ни общество !!

- Това следва да осъзнае Герман-а(който поради знак на симпатия наричам с това прозвище, тъй като това е едно от имената на един много стар наш бог !! ... много от преди елини, римляни и други, по-късно появили се народи и нации !!)

- И отново дебело подчертавам - Когато той успее да се измъкне от уловката(матрицита) на нациолно и расовото си мислене - Ще разбере каква е истината !! - В противен случай му остава да марширува, като потурнаците-прусаци във вечен марш ... музиката за която поръчват други - Не ние БОГарите !! - Защото ние сме бау"ер-ите, които откъдето са минали градове са правили !!

от ГетКан бои"л тауроСкистскй ... сакски(не саксонски) и масагетски :)))
цитирай
48. dolsineq - Долсинея явно не знаеш, че келтите ...
07.08.2011 21:53
germantiger написа:
Долсинея явно не знаеш, че келтите всъщност идват от север за да си направят държава тук, не от изток или юг;)

А това от Страбон чете ли го:

"Някои от германците както казах живеят около океана. Известни са тези от устието на Райн до Албия (Албис-Елбе-Елба). Най-известни от тях са сугамбри и кимври...

... кимврите били грабители и разбойници и извършили поход до Меотида (Азовско море) и че от тях Боспора (Керченския пролив) получил наименованието киммерийски, всъщност кимврийски, защото гърците наричат киммерийци - кимврите."

Разбира се, и тук явно става дума за грешка както гети-готи различни народи, както кимврите и кимерите вероятно са различни народи. Иначе казано кимерите не са германи за мен въобжще, въпроса е дали са тракийци или българи според иранска, тюркска или чисто българска теория друга.

Готите и киврите германски, гетите тракийски, а кимерите може би български?! А про по името кимври казват древните било на германски грабители-разбойници.

В съюз киврите и тевтоните се бият с Гай Марий и Рим, преди това разбиват няколко римски армии, за тази война имам подробно извори, където киврите са изобразени като светлокос северен народ, който явно е различен от българите!

..........................
Ако келтите идват от север, защо тогава имат връзка с индоевропейската група? Знаеш какъв е пътят на развитие на тази група.
цитирай
49. dolsineq - @48. get - - Долсинея, колкото повече чета "историята" ... излизат все повече "бели конци" с коита е съшита ! :((
07.08.2011 22:33
"- Защо и кога е направено това ... ? ... мисля първо след утвърждаване на "елинизма" :((( !! - Второ след институционализиране на "християнството" !?! - Трето през 11 век. когато започва "дранг нах остена" на "Свещената римска империя" ... която е толкова римска, колкото на времето Турската империя е била "турска" !! ... или пък визнатийската е била на "византийци"-те !!! :(((
.....
- Ще обобщя, че с народа ни и близки до него (народи) - но забележи ЕДИН ЕТНОС (!!) се води война(религозна, културна, и всяка една друга, като доста често избива и в пряка военна агресия !) от поне 16 в. пр.Хр. и тя до момента не е спряла - поради това и упадъка на съвременното ни общество !!

- Това следва да осъзнае Герман-а(който поради знак на симпатия наричам с това прозвище, тъй като това е едно от имената на един много стар наш бог !! ... много от преди елини, римляни и други, по-късно появили се народи и нации !!)

- И отново дебело подчертавам - Когато той успее да се измъкне от уловката(матрицита) на нациолно и расовото си мислене - Ще разбере каква е истината !! - В противен случай му остава да марширува, като потурнаците-прусаци във вечен марш ... музиката за която поръчват други - Не ние БОГарите !! - Защото ние сме бау"ер-ите, които откъдето са минали градове са правили !!

от ГетКан бои"л тауроСкистскй ... сакски(не саксонски) и масагетски :)))"
........................................................................

Гет, преди време постнах при теб ето този коментар: "Орфей предхожда със своята доктрина Исус и въпреки това водещ е Исус, тракийската цивилизация предхожда Критската, но водеща е Критската, Зевс с хитрост, превърнал се бик примамва Европа и я принася на острова, данайците с хитрост превземат Троя, но кои са данайците?...:)"
Съгласна съм изцяло с коментара ти, Гет. Историята е пари, а парите - политика! Един прокълнат народ управлява света и разпръсква навсякъде семето на злобата и самоунищожението.
цитирай
50. germantiger - ...
08.08.2011 00:51
Долсинея явно никак не ти са ясни "основни положения":

Разселението на индо-европейските народи протича на няколко вълни, келтската е преди германската, а германската преди балто-славянската...

Явно не знаеш, че германските племена преди да "слязат" от Скандза-Скандинавия, хилядолетия преди това са дошли от Азия, както впрочем почти всички евронароди, спори се за баски, албанци и някои други "особени"...

Майтап няма-това не го ли знаеше ?!?!?!

Гет, аз нищо не изкарвам - Страбон ти казва, че германци там е имало, не аз, правиш разлика между имената ни, нали ;) И още нещо гет - рискуваш да загубиш уважение в очите ми, след като започваш да ми пишеш за хилядолетен Райх и расови "уклони" в мен, при положение, че аз съм ти цитирал Страбон, не расология. Ако нямаш аргументи в момента, постарай се и намери, колкото до личните нападки мисля, че и аз го мога чудесно това лалане, нали?!
цитирай
51. dolsineq - Долсинея явно никак не ти са ясни ...
08.08.2011 06:48
germantiger написа:
Долсинея явно никак не ти са ясни "основни положения":

Разселението на индо-европейските народи протича на няколко вълни, келтската е преди германската, а германската преди балто-славянската...

Явно не знаеш, че германските племена преди да "слязат" от Скандза-Скандинавия, хилядолетия преди това са дошли от Азия, както впрочем почти всички евронароди, спори се за баски, албанци и някои други "особени"...

Майтап няма-това не го ли знаеше ?!?!?!

Гет, аз нищо не изкарвам - Страбон ти казва, че германци там е имало, не аз, правиш разлика между имената ни, нали ;) И още нещо гет - рискуваш да загубиш уважение в очите ми, след като започваш да ми пишеш за хилядолетен Райх и расови "уклони" в мен, при положение, че аз съм ти цитирал Страбон, не расология. Ако нямаш аргументи в момента, постарай се и намери, колкото до личните нападки мисля, че и аз го мога чудесно това лалане, нали?!

............................
Вече го знам, Митак, благодарение на твоята информация. Между другото май и проучването на Деси беше в същата последователност, но странно защо балканските артефакти предхождат скандинавските? :)
цитирай
52. get - - Прощавай не съм искал да те обидя ... но за мен "изворите" са твърде дискредитирани ... !
08.08.2011 08:31
germantiger написа:
Долсинея явно никак не ти са ясни "основни положения":

Разселението на индо-европейските народи протича на няколко вълни, келтската е преди германската, а германската преди балто-славянската...

Явно не знаеш, че германските племена преди да "слязат" от Скандза-Скандинавия, хилядолетия преди това са дошли от Азия, както впрочем почти всички евронароди, спори се за баски, албанци и някои други "особени"...

Майтап няма-това не го ли знаеше ?!?!?!

Гет, аз нищо не изкарвам - Страбон ти казва, че германци там е имало, не аз, правиш разлика между имената ни, нали ;) И още нещо гет - рискуваш да загубиш уважение в очите ми, след като започваш да ми пишеш за хилядолетен Райх и расови "уклони" в мен, при положение, че аз съм ти цитирал Страбон, не расология. Ако нямаш аргументи в момента, постарай се и намери, колкото до личните нападки мисля, че и аз го мога чудесно това лалане, нали?!

- Както например такъв е случаят със "В"улфиловота "сребърна библия"(Кодекск аргентум) !!
- Ако не бяха така големи аспирациите на готите-германци(не исидоровите готи !) от Скандавляния да са хегемон в централна и източна Европа ... вероятно нямаше да настъпи този исторически хаос ??!

Пояснявам още малко ... ако не бе това убийство (на хартия) на местното протобалканско население под вида илири и траки ... с което се създава изкуствев исторически хиатус - Нещата щяха да си дойдат по местата !! Скитите "останаха живи" за да обслужват имперските интереси на управляваната от германци Руска империя - В тази връзка може да ти представляват изображенията на трона на Иван Грозни ... там има доста показателни изображения за политическите тежнения на управлявалите Русия от времето поне на Петър Алексеевич наричан Велики !!

- Пък за шльоцеровите теории, че всички европейски народи произхождат от Азия просто е смешна !!

от Гет тауроскитский
цитирай
53. germantiger - ...
08.08.2011 15:36
Всъщност българите трябва до земи да благодарят на много германски историци писали за българска или "прото"българска история, но благодарността не е добродетел с която се отличават доблестните трако-българи ;)

Всъщност доста преди Екатерина Велика започва руската политика антибългарите, Иван грозни сещам се няма нищо германско, а Пьотър Великий пък "хептен', но всъщност на българина друг му е виновен, разбира се, за предпочитане виновния не е руснак почти никога ;)

Дискредитирани са изворите разбира се, нали и аз това казвам за Ирландия, за Йорданес и за кой-ли не, дойдохме си на думата, че трако-българите се ползват само от удобните извори избирателно, а когато нечия теория не им "уйдисва" я обявяват за манипулирана, ретроградна и смешна, тъй-тъй... ама смех:)
То теориите трябва да се борят с аргументи, не да се определят като комични или драматични, щото определящия ги, вероятно ще буди смях.
цитирай
54. germantiger - ...
08.08.2011 18:21
Нямам нищо против автохтонистите да са прави или след време да "излязат" прави, но аз капитулирам ;)

Сега ще си дам няколко дни почивка, няма да коментирам, защото просто немога да се боря срещу всемира тракийски :)

1. Трако-българската теория им дава:
първенство на Балканите заявено за бгземите днес
първенство да фантазират всеевропейски-континентално
дава им възможности да пръскат това сродство към мала Азия, Средиземноморието

2. Трако-българската теория им дава отново братско сливане със славянското море, с маддъ Рашшъ, дава им нов панславянски "блок" вече и исторически не само идеологически обоснован (измислен всъщност)!

3. Трако-българската теория им дава космичност и божественост, която те смесват с първия човек, атланти, богове и какво ли не.

Лошо няма, може да е истинна тази теория, и аз като простосмъртен се оттеглям за някое-друго време далеч от боговете на всемира ;)
цитирай
55. germantiger - ...
11.08.2011 23:25
- ТРАКИ, СЛАВЯНИ И БЪЛГАРИ НЯМА КАК ДА СА ЕДНИ И СЪЩИ ПЛЕМЕНА, АКО ЧОВЕК ИМА ЗДРАВ СМИСЪЛ В СЕБЕ СИ!

- НИТО АНТРОПОЛОГИЧНО, НИТО ИСТОРИЧЕСКИ, НИТО ЕТНОЛОГИЧНО, НИТО ДОРИ МИГРАЦИОННО МОГАТ ДА СА ЕДНО!

- НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ ДА СА В ОСНОВАТА НА ВСИЧКО ОТ МИКЕНА И КРИТ, ПРЕЗ ЕЛАДА, ДО ИРЛАНДИЯ И СКАНДЗА,РАЗБИРА СЕ ПЪРВО И ЗАВИНАГИ НА БАЛКАНИТЕ, ПРИ ВСЯКО ПОЛОЖЕНИЕ В ДОНСКИТЕ СТЕПИ, ЧЕ И ДО КИТАЙ ИЛИ КЪМ ПЕРСИЯ... "алоууу"?!

Автохтонизма днес катожелание да си ВСИЧКО И ВСИЧКИ, ВИНАГИ ПРЪВ, ВСЕСВЕТОВЕН И ВСЪЩНОСТ ТРАКО-БЪЛГАРО-СЛАВЯНИН!
цитирай
56. germantiger - ...
12.08.2011 00:23
Георги Пизидийски в поемата "Аварската война"

"Наистина войната не беше проста и единствена, но беше преплетена и бешесе разпростряла сред различни и смесени племена. Защото СЛАВЯНИН СЕ БЕШЕ СПОРАЗУМЯЛ С ХУН, СКИТ С БЪЛГАРИН И ПАК МИДИЕЦ СЪС СКИТ, ТЕ ИМАХА РАЗЛИЧНИ ЕЗИЦИ И ЗЕМИ, БЯХА РАЗДЕЛЕНИ И ДЪЛГО ВРЕМЕ СЕ НАМИРАХА В БЛИЗКИ ОТНОШЕНИЯ. Повдигнаха общата война срещу нас..."

РАЗГРАНИЧЕНИЕТО И ПЛЕМЕННО И ЕЗИКОВО МЕЖДУ СЛАВЯНИ И СКИТИ И БЪЛГАРИ... факт!

Разбира се, с уговорката, че авторите преди векове яко са се излагали в немалко "комични" извори като истинност и все пак за автохтонистите "полезно четиво"!
цитирай
57. get - - Това може да се тълкува, както "про" така и "контра" на моята теза в частност ... !!?
16.08.2011 10:35
germantiger написа:
Георги Пизидийски в поемата "Аварската война"

"Наистина войната не беше проста и единствена, но беше преплетена и бешесе разпростряла сред различни и смесени племена. Защото СЛАВЯНИН СЕ БЕШЕ СПОРАЗУМЯЛ С ХУН, СКИТ С БЪЛГАРИН И ПАК МИДИЕЦ СЪС СКИТ, ТЕ ИМАХА РАЗЛИЧНИ ЕЗИЦИ И ЗЕМИ, БЯХА РАЗДЕЛЕНИ И ДЪЛГО ВРЕМЕ СЕ НАМИРАХА В БЛИЗКИ ОТНОШЕНИЯ. Повдигнаха общата война срещу нас..."

РАЗГРАНИЧЕНИЕТО И ПЛЕМЕННО И ЕЗИКОВО МЕЖДУ СЛАВЯНИ И СКИТИ И БЪЛГАРИ... факт!

Разбира се, с уговорката, че авторите преди векове яко са се излагали в немалко "комични" извори като истинност и все пак за автохтонистите "полезно четиво"!

... така и отнесено към второто и по-важно ми твърдение ... за НАЦИОНАЛИЗМА и ЕТНОСНОСТТА при предаването на различни исторически значими събития и процеси ... а също относно основните движещи сили при тях !?

от Гет тауро-скитский
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3178259
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930