Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2011 22:28 - ПРОИЗХОДЪТ НА ТРАДИЦИОННАТА БЪЛГАРСКА НОСИЯ
Автор: dolsineq Категория: Политика   
Прочетен: 26999 Коментари: 61 Гласове:
28

Последна промяна: 23.07.2011 16:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        И отново с постингите на sparotok  :)
  Искам да направя едно малко уточнение. Всеки ден, докато се върне  sparotok,  ще поствам по една  статия от неговият блог  по свой избор.  Така отново ще имаме възможност да си припомняме за  факти и истини, забулени в мъглата на неизвестността или съзнателно прикривани от официалната ни история.


 

ПРОИЗХОДЪТ НА ТРАДИЦИОННАТА БЪЛГАРСКА НОСИЯ


  До преди около шесдесет години народната ни носия бе и вид документ за самоличност. По отличителните й белези можеше да се разбере от коя област идва даден човек, от кой род е и дори дали е семеен, или не. Шевиците по дрехите не бяха просто шарки, а древни мотиви предавани от поколение на поколение.

 

Малцина са тези, които знаят колко стара е тази традиция. Известно е, че ние българите сме изключително консервативни, но истината за възрастта на нашата носия ще надхвърли и най-смелите очаквания. Кройката на българските поли и сукмани, бродираните орнаменти по тях, и т.н. са на поне 3500 години.

 

През 70-те години Д. Нортън-Тейлър извършва проучване относно възникването на ранната келтска цивилизация. Проследявайки влиянията оформили обществото на келтите, британският учен разглежда и материалната култура на тракийските земи от времето на Бронзовата Епоха. Веднага му прави впечатление, че “дрехите” на идолите, а и украсата им е типична за облеклото на съвременното население от долното течение на река Дунав [1] стр. 21.

 

Друг изследовател обърнал внимание на същият факт е Г. Ардеа, който представи своя работа на Третия конгрес по Тракология състоял се във Виена на 3-6- ти юни 1980 година. Според Ардеа мотивите от националната носия (  и бродериите) на румънците се срещат още при траките ( гетите) [2] стр. 274-282. Това, което бе пропуснато да се добави е фактът, че същите тези мотиви са типични и за българската носия, а също и, че според историческите извори гетите са основен компонет на населението на Дунавска България. Пренебрегва се и това, че румънците са били дълги векове под българско влияние. Ако някой румънски учен иска да проучи документи от XIV-ти век той трябва да знае старобългарски, защото всички документи от този период са на старобългарски [3] стр. 165-169.

 

 

Нека обаче да се върнем към произходът на нашата народна носия. Наистина идолите от Бронзовата епоха на Тракия имат “дрехи”, които по форма и орнаменти могат да се определят като български. Прилагам реконскрукция на древна тракийска женска носия. Кройката и шевиците са взаимствани от тези на идолите, намерени в наши и румънски земи.

 

Фиг.1             

 

                   image

 

 

Трябва да се добави, че сред орнаментите от Бронзовата епоха има приемственост с тези от Медно-каменната, а това показва, че коренът на българската традиция е още по-стар. Това е и доказателство, че сме местен народ, а не азиатски пришълци. Може някои други народи ( като румънци и чуваши ) също да имат шевици подобни на нашите, но най-старите мотиви са от земите на България. Да не забравяме, че от най-дълбока древност трако-пеласгите са мигрирали в различни посоки и са повлиявали всеки по пътя си, понеже са били носители на по-висока култура.

 

Фиг. 2 и Фиг. 3 представят съпоставка на орнаменти от Медно-камената, Бронзовата и Желязната епоха на Тракия с типични български орнаменти, които могат да се срещнат по шевици, колани и т.н.

 

                   image

 Фиг.2

 

                   image

 

Фиг.2

За мъжката тракийска носия от Бронзовата епоха няма данни. До този момент, в нашите земи са намирани само женски идоли с имитирана носия*. Съществуват обаче редки реалистични** изображения на тракийски мъже от Античността. От мраморни релефи и стенописи може да се види, че дрехите на гетите показват поразителни прилики с различни български носии. На Фиг. 4 може да се види, че гетите са имали дълга риза със свободно пуснати поли. Това обаче е и български костюм с най-консервативни стил. Неговото необикновено дълга запазване се дължи на това, че е изключително пригоден към условията за основният поминък – земеделие и скотовъдство [4]. Наметалата на гетите са заменени от ямурлуци, които са и по-функционални, но от своя страна самият ямурлук  е от тракийски по произход [5], [6] стр. 308.

                          image                          

 Фиг.4

Ето, нашият истински “паспорт” – традиционната българска носия показва ясно и убедително къде са корените ни. Предаваните от поколение на поколение кройки и шевици са от Бронзовата епоха на Тракия, а доста мотиви от украсата на ризи и елечета крият произхода си в далечната Медно-Каменна епоха. Защо да се чудим тогава, че тук в България всичко е мило и родно! Та всяка наша клетка е пропита с тракийска кръв! В характерът на българина са съчетани по един уникален начин духът на лечителят Орфей и на богът на войната Арес. Тази невероятна комбинация на възвишена любов и на необуздаема първична сила ни кара да мислим, че сякаш сам Бог е оставил частица от себе си в нас.

 

Използвана литература и пояснения:

 

1.D. Norton – Taylor, De Kelten, Time-Life Books BV, Brepols Fabrieken,  Eindhoven, 1975;

 

 

 

2. Gh. Aldea, Elements de Comunication des Geto-Daces Preserves dans l’art Populeaire Roumain, Driter Internationaler Thrakologischer Kongress zu Ehren W. Tomascheks, 2-6 Juni, 1980, Wien, Bd.1, Swjat, Sofia, 1984;

 

3. Г. Ценов, Праотечеството и праезика на Българите, Хелиопол, София, 2000;

4.  http://74.125.77.132/search?q=cache:PKBM3_gqU4MJ:project-bulgaria.free.bg/docs/narodni%2520kostjumi.doc+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8E%D0%BC&cd=2&hl=nl&ct=clnk&gl=nl

5. тракийски етнически субстрат http://www.promacedonia.org/nk_etno/nk_3.htm#1

 

 

 

6.N.Kolev, Spuren aus der Kultur der Thraker in dem Traditionellen Ackerbau und der Viezucht der Bulgaren, Driter Internationaler Thrakologischer Kongress zu Ehren W. Tomascheks, 2-6 Juni, 1980, Wien, Bd.1, Swjat, Sofia, 1984;

 

*Има египетски изображения на траки от XIV-XIII-ти и XII-XII –ти  век преди Христа. Бойците са с дълги бели, или пъстри  ( бродирани) дълги ризи. Главата е бръсната, като са оставени една или три кики.

 

** Под реалистични трябва да се разбере неелинизирани. На гръцките вази срещаме предимно образи на елинизирани траки.

sparotok.blog.bg/politika/2010/02/01/proizhodyt-na-tradicionnata-bylgarska-nosiia.484480

          Нека тази хубава песен бъде поздрав и за моята дъщеря, която успешно се пребори с кандидатстудентската конкуренция.
        Здраве, щастие и късмет, дете! :)






   


     И един въпрос с повишена трудност: - "Прилики и разлики между тракийската и  индиянската култури"...:)









Гласувай:
29



Спечели и ти от своя блог!
1. tutankhamon661 - dolsineq
22.07.2011 22:35
Големи пререкания за тези пусти носии.
Хубави са, няма спор.
цитирай
2. dolsineq - Големи пререкания за тези пусти ...
22.07.2011 22:41
tutankhamon661 написа:
Големи пререкания за тези пусти носии.
Хубави са, няма спор.

..................................
Така е! В народната носия е пресъздадена красотата на природата и душата на българката. :)
цитирай
3. bgwest - Това, което казва Спароток е ист...
23.07.2011 01:25
Това,което казва Спароток е истина/според мен/на 100%
Но тази истина ще ни вкара в резерват....като индианците...
цитирай
4. dolsineq - Това, което казва Спароток е ист...
23.07.2011 06:01
bgwest написа:
Това,което казва Спароток е истина/според мен/на 100%
Но тази истина ще ни вкара в резерват....като индианците...

.....................................................
Ще ти отговоря с думите на Кирил Философ: "След това му зададоха още много въпроси, като го изпитваха по всички изкуства, които и самите те познаваха. Той им обясни всичко. Като ги обори и по тия въпроси, те го попитаха: "Отде ти знаеш всичко това?" А той им рече: "Някой си човек почерпал малко вода от морето и като я носел в един мех, хвалел се пред минувачите: "Виждате ли, ето вода, каквато няма никой друг освен мене." Но дошъл един крайморец и му рекъл: "Не те ли е срам да говориш така и да се хвалиш с тоя смрадлив мех? Та ние имаме цяла морска бездна!" Така постъпвате и вие. А всички изкуства са произлезли от нас." - Кирил Философ в диспут със сарацините www.slovo.bg/showwork.php3
цитирай
5. joysii - Не зная дали ти и Спарчо знаете, но е ...
23.07.2011 09:54
Не зная дали ти и Спарчо знаете, но е всеизвестно,че българските шевици имат голямо сходство и прилики с мотиви за украса на дрехи при индианците.
Бихме ли могли да бъдем толкова инфантилизирани,и да започнем да твърдим, че те са българи или пък ние-индианци??
..................
Ако човек иска да научи нещо за произхода и развитието на българската носия във времето има един прекрасен учебник, който децата четат още в първи курс, като следват история- етнолотия.
Ама който не е учил история,пише своите тъпотии, и има още по- глупави от него дето само чакат поредната му изцепка, че да я налапат като....да не кажа какво.
цитирай
6. joysii - Спарчо щял да ходи на планина. На...
23.07.2011 10:07
Спарчо щял да ходи на планина.
Направо да си остане в там за вечни времена. Че тук ни зарина с глупости.
Приятно да му е.
Кой знае какви върховни фантасмагории ще четем като се завърне.
Впрочем той е доста предвидим.
Може да напиша два -три постинга с предполагаеми теми дето ще чепка като си дойде.
Достатъчно е да врътна всеки детайл от нашето ежедневие и съвременност към тракийски произход - ето ти една супер "научна" Спарчова простотия.
цитирай
7. dolsineq - Не зная дали ти и Спарчо знаете, но е ...
23.07.2011 10:35
joysii написа:
Не зная дали ти и Спарчо знаете, но е всеизвестно,че българските шевици имат голямо сходство и прилики с мотиви за украса на дрехи при индианците.
Бихме ли могли да бъдем толкова инфантилизирани,и да започнем да твърдим, че те са българи или пък ние-индианци??
..................
Ако човек иска научи нещо за произхода и развитието на българската носия във времето има един прекрасен учебник, който децата четат още в първи курс, като следват история- етнолотия.
Ама който не е учил история,пише своите тъпотии, и има още по- глупави от него дето само чакат поредната му изцепка, че да я налапат като....да не кажа какво.

.........................................
Сега чуваме... :Р
цитирай
8. dolsineq - Спарчо щял да ходи на планина. На...
23.07.2011 10:42
joysii написа:
Спарчо щял да ходи на планина.
Направо да си остане в там за вечни времена. Че тук ни зарина с глупости.
Приятно да му е.
Кой знае какви върховни фантасмагории ще четем като се завърне.
Впрочем той е доста предвидим.
Може да напиша два -три постинга с предполагаеми теми дето ще чепка като си дойде.
Достатъчно е да врътна всеки детайл от нашето ежедневие и съвременност към тракийски произход - ето ти една супер "научна" Спарчова простотия.

..............................................
Няма как да стане, Джойси! Всеки ден, докато се върне Павел ще пушам по една негова статия, та шеш не щеш ще продължаваш да четеш "глупостите" му, скъпа...:)
цитирай
9. joysii - 8. dolsineq
23.07.2011 11:23
Така трябва.
Та ако някой е пропуснал да разбере какво значи приказки за лека нощ, да се светне.
Защо е тази самоубийствена преданост към него!?
Наистина не те разбирам.
И като запълниш блога си със спарчовите глупости, кой ще те чете?
Или....да не би да търсиш слава и популярност на негов гръб...я сега аз да те питам това дето ти постоянно лансираш при мен! :):)
цитирай
10. dolsineq - Така трябва. Та ако някой е пропу...
23.07.2011 11:28
joysii написа:
Така трябва.
Та ако някой е пропуснал да разбере какво значи приказки за лека нощ, да се светне.
Защо е тази самоубийствена преданост към него!?
Наистина не те разбирам.
И като запълниш блога си със спарчовите глупости, кой ще те чете?
Или....да не би да търсиш слава и популярност на негов гръб...я сега аз да те питам това дето ти постоянно лансираш при мен! :):)

............................................
Джойси, добавила съм още един клип. Можеш да го коментираш, а, ако искаш и на въпроса можеш да отговориш....:)
цитирай
11. joysii - 10. dolsineq
23.07.2011 11:44
Да , клипчето е приятно за гледане - като детска книжка за около 4 годишна възраст - красивичко, романтично, емоционално.
Но...за съжаление образователният му характер се изразява само в запознаване ПРИБЛИЗИТЕЛНО с бита и външността на индианците.
Впрочем клипът е напълно подходящ за илюстрация на Спарчова статия - елементарна, наивна, съвсем ненаучна и с голяма доза вдетеняване.
.............
Долси - ще оплетеш конците, момиче. В стремежа си да направиш услуга на оня мухльо, ще го изложиш още повече. Защото пък ти съвсем емоционално и спонтанно подхождаш към сериозни исторически тематики. И се издънваш мнооооого яко.
цитирай
12. dolsineq - Да, клипчето е приятно за гледане - ...
23.07.2011 11:48
joysii написа:
Да , клипчето е приятно за гледане - като детска книжка за около 4 годишна възраст - красивичко, романтично, емоционално.
Но...за съжаление образователният му характер се изразява само в запознаване ПРИБЛИЗИТЕЛНО с бита и външността на индианците.
Впрочем клипът е напълно подходящ за илюстрация на Спарчова статия - елементарна, наивна, съвсем ненаучна и с голяма доза вдетеняване.
.............
Долси - ще оплетеш конците, момиче. В стремежа си да направиш услуга на оня мухльо, ще го изложиш още повече. Защото пък ти съвсем емоционално и спонтанно подхождаш към сериозни исторически тематики. И се издънваш мнооооого яко.

................................................
Джойси, досега само обиди и ругатни сипеш. А кога нещо поучително ще напишеш?...:)
цитирай
13. анонимен - Виж, скъпа. . . недообразована си, ...
23.07.2011 13:58
Виж, скъпа... недообразована си, не владееш еици, не познаваш историческите извори (даже и най-популярните), нямаш достатъчно обща култура, изказът ти е крайно беден. Наясно ли си каква голяма вреда - чрез пъченето си и неутолимото желание да си на първа линия - причиняваш на разпространението на теорията за местен произход?
ГБ
цитирай
14. dolsineq - Виж, скъпа. . . недообразована си, ...
23.07.2011 14:04
анонимен написа:
Виж, скъпа... недообразована си, не владееш еици, не познаваш историческите извори (даже и най-популярните), нямаш достатъчно обща култура, изказът ти е крайно беден. Наясно ли си каква голяма вреда - чрез пъченето си и неутолимото желание да си на първа линия - причиняваш на разпространението на теорията за местен произход?
ГБ

...................................
Виж, драги ГБ, дето и името си не посочваш от скромност! Излишно е да показваш "култУрата" си пред една необразована жена. Все едно тя няма да те разбере, поради липса на езикова подготовка...
цитирай
15. germantiger - ...
23.07.2011 14:09
Манипулативното:

- липса на ясен акцент
- липса на ясни цитати с преводи от посочените автори
- отделни "парчета" от контекста на авторите и то семпли, малки такива
- за сметка на това пък, внушение не само за общи мотиви, но и общ произход
- отново подчертаване всъщност на единствения акцент, а именно - траките са първи, ерго българите са първи и отново само винаги първи

Хубавото:

- труда за направата на постинга от спароток
- оформлението, клиповете и мотива му за българското
- търсенето и събирателската му дейност, със сигурност и общите мотиви по същество

...

Имам няколко книги не на български за общите мотиви между келти и германи, книгите са обемни, някои са швейцарски (разбира се на германски език). Изпълнение са с много фотографии, карти и разбира се текст. Ако направя постинг ползвайки тях, то ще трябва да е поредица постинги и със сигурност ще надминат този тук както в текст, доказателствен материал, така и в изображения.
Дали да направя вече е мой избор и решение, вероятно ще се въздържа!

Не се съмнявам, че траките са повлияли на много други народи, както и почти всеки народ е търпял и "упражнявал" влияние над други, било съседни, било по-далечни, в това спор няма.
Несъгласието ми е в "подтекста" или внушението на Спароток, а именно:
- първенството, общия произход и незачитането често пъти на другия!
цитирай
16. dolsineq - Манипулативното: - липса на ...
23.07.2011 14:22
germantiger написа:
Манипулативното:

- липса на ясен акцент
- липса на ясни цитати с преводи от посочените автори
- отделни "парчета" от контекста на авторите и то семпли, малки такива
- за сметка на това пък, внушение не само за общи мотиви, но и общ произход
- отново подчертаване всъщност на единствения акцент, а именно - траките са първи, ерго българите са първи и отново само винаги първи

Хубавото:

- труда за направата на постинга от спароток
- оформлението, клиповете и мотива му за българското
- търсенето и събирателската му дейност, със сигурност и общите мотиви по същество

...

Имам няколко книги не на български за общите мотиви между келти и германи, книгите са обемни, някои са швейцарски (разбира се на германски език). Изпълнение са с много фотографии, карти и разбира се текст. Ако направя постинг ползвайки тях, то ще трябва да е поредица постинги и със сигурност ще надминат този тук както в текст, доказателствен материал, така и в изображения.
Дали да направя вече е мой избор и решение, вероятно ще се въздържа!

Не се съмнявам, че траките са повлияли на много други народи, както и почти всеки народ е търпял и "упражнявал" влияние над други, било съседни, било по-далечни, в това спор няма.
Несъгласието ми е в "подтекста" или внушението на Спароток, а именно:
- първенството, общия произход и незачитането често пъти на другия!

.......................................
Както се казва - едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш /да не казвам чий е израза, че пак ще ме обвинят в пъчене/ ... :)
цитирай
17. elinora - Долси,
23.07.2011 15:30
изгледах клипчетата с бълг. национални носии с интесес. Жалко, че не пише там коя носия от коя област е, защото не ги знам. Харесвам женските носии с хубавите украшения за глава обаче :)
цитирай
18. dolsineq - изгледах клипчетата с бълг. нац...
23.07.2011 15:49
elinora написа:
изгледах клипчетата с бълг. национални носии с интесес. Жалко, че не пише там коя носия от коя област е, защото не ги знам. Харесвам женските носии с хубавите украшения за глава обаче :)

..............................................................................
Прибавих и клип с информация за българските носии, Ели: http://vbox7.com/play:99114f44 И за мен беше интересна тази информация. Да си знаем корените, пък на който не му харесва това, да върви, да търси другаде куллтурата...:)
цитирай
19. анонимен - Интимните и задушевни разговори
23.07.2011 17:56
между авторката и Джойси винаги ме развеселяват и ободряват:))))
цитирай
20. dolsineq - @19. poligor - Интимните и задушевни разговори
23.07.2011 18:38
poligor написа:
между авторката и Джойси винаги ме развеселяват и ободряват:))))

.....................................................
И коя от двете те весели повече, Полигоре?.....:)
цитирай
21. germantiger - За Долси ;)
23.07.2011 19:26
По повод твоите думи за искането, моженето и правенето.
Не, че е нужно да го напомням, но пък няма да се лиша от удоволствието:

Постинга ми за Александър от нито един потребител не бе оспорен по същество или опроверган с инфо.
Дума не видях по преведеното и набрано от мен за войната.
Иначе казано правя едни постинги на които отговор "ви" липсва?!
цитирай
22. dolsineq - По повод твоите думи за искането, ...
23.07.2011 19:38
germantiger написа:
По повод твоите думи за искането, моженето и правенето.
Не, че е нужно да го напомням, но пък няма да се лиша от удоволствието:

Постинга ми за Александър от нито един потребител не бе оспорен по същество или опроверган с инфо.
Дума не видях по преведеното и набрано от мен за войната.
Иначе казано правя едни постинги на които отговор "ви" липсва?!

........................................................
Съпричастна съм към "болката" ти, Тигре, но моята слабост е към онова, което Павел пише...:)
цитирай
23. algara - . . . Постинга ми за Александър от ...
23.07.2011 19:51
germantiger написа:
...Постинга ми за Александър от нито един потребител не бе оспорен по същество или опроверган с инфо.
Дума не видях по преведеното и набрано от мен за войната.
Иначе казано правя едни постинги на които отговор "ви" липсва?!


Тигърчо, ако искате да Ви четат и коментират хората, не им изпращайте лични съобщения от вида: "Ако си почитател/ка на Спароток..." . Пишете, защото вярвате в нещата, които пишете, а не за да опонирате на някого. Нищо от написаното от Вас не бих прочела, поднесено по този начин. Има една думичка - добронамереност - тя би Ви рекламирала прекрасно.
цитирай
24. joysii - до Тигърчето
23.07.2011 20:03
На едната Спарчо й е слабост, другата не би чела нищо против него,...Тигреее, спукана ти е работата. Нямаш шанс да те разберат.
Спарчото им е звезда пътеводна и хранител на самочувствието...ти къде се слагаш, коте!?:):)
цитирай
25. joysii - пак до Тигърчето, извинете
23.07.2011 20:09
Само още нещо,че пропуснах - според Алги ,добронамереност означава след всеки постинг на Великия да се пише в транс нещо от сорта на - благодарим ти, ти си неотразим, браво, продължавай своето дело, ние с трепет очакваме следващия ти постинг, и да питаш него за всичко свързано с българската история.Щото ,да знаеш, той, и никой друг, ще те светне най-компетентно.
Нищо ,че не е историк.
цитирай
26. algara - На едната Спарчо й е слабост, дру...
23.07.2011 20:18
joysii написа:
На едната Спарчо й е слабост, другата не би чела нищо против него,...Тигреее, спукана ти е работата. Нямаш шанс да те разберат.
Спарчото им е звезда пътеводна и хранител на самочувствието...ти къде се слагаш, коте!?:):)

Ти на всяка манджа мерудия ли си решила да ставаш?! Я отивай да си подреждаш хладилника (или Тигъра те е упълномощил да отговаряш вместо него, безпътнице?!)
цитирай
27. анонимен - джосито е платена плювачка
23.07.2011 20:28
джосито е платена плювачка да знаеш за 500 лева окепазява всеки глей ако не вярваш

500 лв. на месец, за да плюеш в интернет
Контролираното използване на чатове и форуми, за да се прокара тезата на една партия, вече става с пари, пише "168 Часа" в новия си брой. Поне една фирма предлага определен брой поствания във форуми на месец. За това плащали на хора в градовете с висока безработица по 500 лв. месечно, за да защитават определена теза.

Парите към фирмата отивали за "цялостно рекламно обслужване" и не се фактурирало наемането на професионални тролове.

Партията или фирмата изпращала опорни точки с тези по определени въпроси, които са им важни. Давали се и определени сайтове и форуми, които са важни - освен всекидневниците главно цел на професионалните хейтъри били женските и здравни сайтове, където изведнъж се появявали необичайни теми.

Повече по темата четете в новия брой на "168 Часа".
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=972860
цитирай
28. shtaparov - Българите- народ с много лица
23.07.2011 20:29
Много,много по-стари са нашите носии- поне на 5000 години,а по аналогия мислим и за още по- дълбока възраст! В Шумеровавилония например
са намерени накити на шумерска принцеса,чиято възстановка сочи пълно съвпадение с шопските женски носии за глава! Има и логика в това: в най-нови изследвания световната наука указва,че Шумерите са дошли в Междуречието от центъра на Гетските земи,намирал се между Днестър и Стара планина. А името "Шопи" означава в "Ангеловия анализ" "Готи" (Гети)! Последният въпрос е как са се озовали шопите в районите,обитавани някога от Трибали,Агриани и
Дентелети? Ами по заповед на Аспарух. По него време част от племената Склавини (Скловени,наречени по-късно Славяни и Словени),които като част
от Гетските (Готските,Шопските) племена се връщат да живеят в старите си
земи около днешна Добруджа,са преселени из западните краища на тогавашната Българска империя,обхващащи земите от Стара планина до Адриатическо море. Така те освободили място,в което да се заселят част от Царските Скити,
застанали начело на империята,а именно- Аспаруховите Българи!
Днешните жители на Добруджа са частични потомци на тези хора,макар че много от тях са вече турци. Всъщност повечето от добруджанските турци са потомци не толкова на Аспаруховите Царски Скити (Оногури,Венетари,
Ванандари),понеже много от тях са прогонени към Русия и Украйна по време
на византийската власт или са асимилирани от византийската управляваща върхушка,а на Печенеги,Кумани и Татари,заселени плътно в района след XI-XIII век. Печенегите,Татарите и Куманите също са потомци на древно- Български племена както Маджарите и Фините,но са претърпели процеси на частична тюркизация в земите на Средна Азия,където са живели много векове.
Те били запазили и много остатъци от древната си езическа вяра,при което
за султанскаите власти не било никак трудно да спрат процесите на ре- Българизация сред тях и да започнат процес на ислямизация и повторна ретюркизация.
цитирай
29. joysii - ан 27
23.07.2011 20:32
За 500 лв Спарчо ръси глупости по сайтовете.
Аз не съм такава плюнка.
Обиди към мен няма да помогнат на Спарчо да стане по специалист.
цитирай
30. анонимен - joisito е платена плювачка
23.07.2011 20:34
joisito е платена плювачка
500 лв. на месец, за да плюеш в интернет
Контролираното използване на чатове и форуми, за да се прокара тезата на една партия, вече става с пари, пише "168 Часа" в новия си брой. Поне една фирма предлага определен брой поствания във форуми на месец. За това плащали на хора в градовете с висока безработица по 500 лв. месечно, за да защитават определена теза.

Парите към фирмата отивали за "цялостно рекламно обслужване" и не се фактурирало наемането на професионални тролове.

Партията или фирмата изпращала опорни точки с тези по определени въпроси, които са им важни. Давали се и определени сайтове и форуми, които са важни - освен всекидневниците главно цел на професионалните хейтъри били женските и здравни сайтове, където изведнъж се появявали необичайни теми.

Повече по темата четете в новия брой на "168 Часа".
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=972860
цитирай
31. joysii - Алги, не плямпай много, че ако ма...
23.07.2011 20:35
Алги, не плямпай много,че ако махнеш моите коментари, Долси ще остане с един самотен и некоментиран постинг и ще види Първа на кукувден.
А аз искам да стигне до там, нали знаеш.
..............................
Що да съм безпътница,бе!?:):):)
Имам си път , и си го харесвам, особено напоследък.
цитирай
32. algara - @ Джойси
23.07.2011 20:42
Радвам се за теб - следвай си пътя!
@ Долси - извинявам се, че оцапах блога ти с поредният спор с никаквицата! Няма да си го позволявам вече.
цитирай
33. shtaparov - Парадоксите на времето
23.07.2011 20:51
joysii написа:
Само още нещо,че пропуснах - според Алги ,добронамереност означава след всеки постинг на Великия да се пише в транс нещо от сорта на - благодарим ти, ти си неотразим, браво, продължавай своето дело, ние с трепет очакваме следващия ти постинг, и да питаш него за всичко свързано с българската история.Щото ,да знаеш, той, и никой друг, ще те светне най-компетентно.Нищо ,че не е историк.

То и Първанов не е политик,ама както виждате,не иска да излиза от политиката. Той пък
само се води историк,а нищо негово не сме чели по история. Но така е при социализма,глупизма и кретенизма- където историците зарежат историята и се завтекат да вършат работата на политиците,а багеристи и баретисти се кандидатират за депутати,там икономисти,лекари и юристи се притичват на помощ на историята и започват да вършат работата на историците. И,повярвайте ми,повечето я вършат тази работа много по- качествено и по-добросъвестно от тях! Причината: историци при социализма са ставали предимно хора,попаднали случайно в бранша най-често по партийно поръчение. Те,макар
и да се броят на книга за професионалисти,не обичат нито историята,нито България,понеже са
възпитани в специалните им школи като партийни песове,а не като Българи. За разлика от тях любителите- историци най-често са много по-подготвени, понеже обичат историята по призвание свише и се занимават с нея от деца. Съответно- в България не може да се има никакво доверие към мнението на "професионалните" историци,като изключим учителите по история разбира се,които обикновено са много наясно с повечето от истините за България,но са принудени да преподават лъжи,за да изпълняват програмите на министерството и да пазят хляба си.
цитирай
34. joysii - Долси, извинявай, но след акато ...
23.07.2011 21:11
Долси , извинявай, но след акато Алгара ме нарича безпътница и никаквица, ще изтриеш ли моя коментар, ако отбележа между другото, че я намирам за тъпа гъска?
цитирай
35. germantiger - Неудобно е да се самоцитирам, но наложително в случая...
23.07.2011 21:16
Algara кое в "това" Ви се струва недобронамерено, моля да бъдете конкретна с цитат или ще остана с впечатлението, че словоблудствате или добронамерено написано - празнословите?!

15. germantiger - ...
14:09
Манипулативното:

- липса на ясен акцент
- липса на ясни цитати с преводи от посочените автори
- отделни "парчета" от контекста на авторите и то семпли, малки такива
- за сметка на това пък, внушение не само за общи мотиви, но и общ произход
- отново подчертаване всъщност на единствения акцент, а именно - траките са първи, ерго българите са първи и отново само винаги първи

Хубавото:

- труда за направата на постинга от спароток
- оформлението, клиповете и мотива му за българското
- търсенето и събирателската му дейност, със сигурност и общите мотиви по същество

...

Имам няколко книги не на български за общите мотиви между келти и германи, книгите са обемни, някои са швейцарски (разбира се на германски език). Изпълнение са с много фотографии, карти и разбира се текст. Ако направя постинг ползвайки тях, то ще трябва да е поредица постинги и със сигурност ще надминат този тук както в текст, доказателствен материал, така и в изображения.
Дали да направя вече е мой избор и решение, вероятно ще се въздържа!

Не се съмнявам, че траките са повлияли на много други народи, както и почти всеки народ е търпял и "упражнявал" влияние над други, било съседни, било по-далечни, в това спор няма.
Несъгласието ми е в "подтекста" или внушението на Спароток, а именно:
- първенството, общия произход и незачитането често пъти на другия!

...

P.S.
Благодаря Джойси за разяснението, то лошо няма всяка или всеки да има предпочитания, това е естествено. Хубаво е конкретиката да е пред лаладжийството, но пък кой-както избере ;)
Иначе algara, ако желаех да съм недобронамерен и заядлив, щях да започна с въпроса защо и Долсинея начена да поства в секция/категория Политика, вместо в история. Подобен въпрос обаче си е дребнаво дразнене и е излишен - всеки си пише, където пожелае, друг пък се съобразява - въпрос на избор, култура и ред.

Клиповете пък са готини - виж за това голямо БРАВО заслужено!
цитирай
36. joysii - 33. shtaparov
23.07.2011 21:16
"в България не може да се има никакво доверие към мнението на "професионалните" историци,".
.........................
Да, прав сте, когато ПРОФЕСИОНАЛИСТИ е в кавички - не може да им се има доверие.Това са предимно тукашните"историци".
Но ако те са едни съвестни хора, които провеждат своите изследвания със знания и компетентност, тогава....това, което Вие отбелязвате в коментара си....са пълни глупости, уважаеми.
В БАН работят и стойностни хора, а тукашните тъпаци не струват пред тях и пукната пара.
цитирай
37. algara - Долси, извинявай, но след акато ...
23.07.2011 21:18
joysii написа:
Долси , извинявай, но след акато Алгара ме нарича безпътница и никаквица, ще изтриеш ли моя коментар, ако отбележа между другото, че я намирам за тъпа гъска?

Ха-ха! Май дори не осъзнаваш колко си смешна, безроднице xD
цитирай
38. joysii - 37. algara
23.07.2011 21:21
Уууу, голямо шоу!
Поздрави,Алги! :):):):):)
цитирай
39. algara - Algara кое в "това" Ви се ...
23.07.2011 21:28
germantiger написа:
Algara кое в "това" Ви се струва недобронамерено, моля да бъдете конкретна с цитат или ще остана с пвечатлението, че словоблудствате или добронамерено написано - празнословите?!



Вие не сте добронамерен! Наричайте ме словоблудница, щом Ви харесва, но пак няма да Ви чета! Спароток защитава някаква хипотеза тук! Вие какво защитавате? Кажете си позицията! И не, няма да я прочета в писанията Ви, докато имате за самоцел да оборвате Павел! Това не е научна ПОЗИЦИЯ.
цитирай
40. algara - Уууу, голямо шоу! Поздрави, А...
23.07.2011 21:32
joysii написа:
Уууу, голямо шоу!
Поздрави,Алги! :):):):):)


Ти да не прекали с алкохола!?
цитирай
41. joysii - 40. algara
23.07.2011 21:40
Безродница! Алкохол!Какво ще ми лепнеш още?
Малеее,Алгара, супер си, да знаеш.
И всичко това трябва да изтърпявам само защото смея да не харесвам месията Спароток.
Алгара, ама ще те посъветвам и теб ,както и Вишнята наскоро - да си го начукаш, гълъбче!
цитирай
42. algara - Безродница! Алкохол!Какво ще ми ...
23.07.2011 21:44
joysii написа:
Безродница! Алкохол!Какво ще ми лепнеш още?
Малеее,Алгара, супер си, да знаеш.
И всичко това трябва да изтърпявам само защото смея да не харесвам месията Спароток.
Алгара, ама ще те посъветвам и теб ,както и Вишнята наскоро - да си го начукаш, гълъбче!

Lol, нещо друго да имаш за казване?! Аз нищо не ти приписвам - "каквото си направиш сам, цяло село не може да ти го направи"...
цитирай
43. germantiger - ...
23.07.2011 21:50
algara написа:

Вие не сте добронамерен! Наричайте ме словоблудница, щом Ви харесва, но пак няма да Ви чета! Спароток защитава някаква хипотеза тук! Вие какво защитавате? Кажете си позицията! И не, няма да я прочета в писанията Ви, докато имате за самоцел да оборвате Павел! Това не е научна ПОЗИЦИЯ.


Аз не държа Вие или някой друг задължително да ме чете - първо това е нагло (ако го исках) и второ - нереално е.

В никой случай нямам самоцел или цел да оборвам Павел, интересите ми са в друга история, не в Античността за която пише Спароток, най-вече.

Понеже съм кавалер, то спирам диалога с Вас, защото явно Ви изнервя, предизвиква Вашата явна недобронамереност и защото губим времето на двама ни.

P.S.
САМИЯ ПАВЕЛ Е СПОМЕНАВАЛ, ЧЕ ТЪРСИ И СЕ РАДВА НА КОНСКТРУКТИВНА КРИТИКА!
Надявам се, прочели сте този негов призив под няколко постинга.
И още нещо - липсата на добронамереност не е аргумент в спор по същество, тя евентуално е аргумент при мотивация на позицията и културата на нейното поднасяне. Добре е да знаете това algara, за да не изпадате в неловки ситуации, когато квалифицирате опонентите си (защо си го позволявате вече е друг въпрос).
цитирай
44. algara - @ germantiger
23.07.2011 22:18
Толкова много думи, за да НЕ отговорите на един въпрос!? Павел се опива да защити автохтонната теза. Исках да разбера какво защитавате Вие - тюркската, иранската или някоя друга хипотеза. Докато се опитвате да докажете, че Едикойси не е прав, без да декларирате позицията си ясно, нямате право да съдите простите читатели в пристрастност. Колкото до "неловките" ситуации и квалификациите - очевидно не сте чели всички публикации и коментари на персоната, която защитавате.
цитирай
45. germantiger - ...
23.07.2011 22:22
Най-сетне сте формирала въпрос и без въпросителен знак на края, а именно - каква хипотеза защитавам аз.

Никоя от споменатите, защото нямам знанието и съответно критерия да съм убеден в една от многото.

Не защитавам Джойси, а след като е писала споменавайки мен, то аз й отговорих повече дипломатично.

...

Гледам, посетила сте блога ми algara, дано сте останали вярна на желанието си да не ме четете ;)
Айде спирам да се зевзеча и живи-здрави.

Винаги е приятно да се спори с жени, защото рядко изпростявате като нас-мъжете, които често стигаме твърде бързо до цинизъм и простащина!
цитирай
46. dolsineq - @ 28. shtaparov - Българите- народ с много лица
23.07.2011 22:26
shtaparov написа:
Много,много по-стари са нашите носии- поне на 5000 години,а по аналогия мислим и за още по- дълбока възраст! В Шумеровавилония например
са намерени накити на шумерска принцеса,чиято възстановка сочи пълно съвпадение с шопските женски носии за глава! Има и логика в това: в най-нови изследвания световната наука указва,че Шумерите са дошли в Междуречието от центъра на Гетските земи,намирал се между Днестър и Стара планина. А името "Шопи" означава в "Ангеловия анализ" "Готи" (Гети)! Последният въпрос е как са се озовали шопите в районите,обитавани някога от Трибали,Агриани и
Дентелети? Ами по заповед на Аспарух. По него време част от племената Склавини (Скловени,наречени по-късно Славяни и Словени),които като част
от Гетските (Готските,Шопските) племена се връщат да живеят в старите си
земи около днешна Добруджа,са преселени из западните краища на тогавашната Българска империя,обхващащи земите от Стара планина до Адриатическо море. Така те освободили място,в което да се заселят част от Царските Скити,
застанали начело на империята,а именно- Аспаруховите Българи!
Днешните жители на Добруджа са частични потомци на тези хора,макар че много от тях са вече турци. Всъщност повечето от добруджанските турци са потомци не толкова на Аспаруховите Царски Скити (Оногури,Венетари,
Ванандари),понеже много от тях са прогонени към Русия и Украйна по време
на византийската власт или са асимилирани от византийската управляваща върхушка,а на Печенеги,Кумани и Татари,заселени плътно в района след XI-XIII век. Печенегите,Татарите и Куманите също са потомци на древно- Български племена както Маджарите и Фините,но са претърпели процеси на частична тюркизация в земите на Средна Азия,където са живели много векове.
Те били запазили и много остатъци от древната си езическа вяра,при което
за султанскаите власти не било никак трудно да спрат процесите на ре- Българизация сред тях и да започнат процес на ислямизация и повторна ретюркизация.

.......
Благодаря за коментара.
цитирай
47. dolsineq - А към останалите коментриращи м...
23.07.2011 22:29
А към останалите коментриращи малко учтивост няма да навреди на никой. Благодаря на Тигъра, че спазва етикецията! Все пак с дами разговаря....:)
цитирай
48. get - - Тигърчето колко и да се пъне, най-много до "тевтонският лес" да стигне, като древност !!
23.07.2011 23:13
- Второ с националистичните му изцепки в контекста на расови теории, школи е генотипове не е мръднал май от теориите, които широко са разпространявали преди около два века ! :(((

- Защо толкова се чувства лично ангажиран срещу нашите твърдения, че българите не са пришълци както ни набеждават руската и австрийски(чети и германска) исторически школи - Отново не мога да схвана ??!
- Твърде шизофренно започва да става, пък като започне да ругае турските гастарбайтери в "Готландско" - а в същото време опосредствено работи в подкрепата именно на тезата за това, че протобългарите са тюрки по произход !!

- Но ти Долсинея не губи кураж - на прав път си !! Като потвърждение само ще постна така наречената "Змийска богиня" от Крит - виж кройката на дрехата й !!
http://patepis.com/wp-content/uploads/torino_2009_html_6919f13f.jpg

- Пак отново ще заостря вниманието ви към по-късните "наследници"(гърците), които си присвояват неоснователно Да са наследници на крито-микенска култури ! - Погледнете техните дрехи !! Междувпрочем дори в късната червенофигурна атическа керамика има запазени рисунки на богове и хора от Тракия - Ще видите, че при същите отново се повтаря така специфичното облекло на Минойците а не "чаршафите" на африканските прищълци в Европа гърците !!
- Като потвърждение може да се посочи и цитираните думи на Светослав Киевски от Павел Дякон ... при което се казва, че византийците са пришълци и натрапници на тези територии ! - така че, към Х-ти век това все още си е било неоспорим факт !!

- И отново се връщам към това с което започнах - кои исторически школи, през 19-ти век подмениха този факт движени от чисто патриотарство, за да се докажат, че са най-големите европейци - Ами сред тях бе и германската историческа школа !! - Която допълнително дотам бе обнагляла, че започна да изкарва примерите на геноцид с/у местно население още от ХІ в. на немските рицари-разбойници, като видите ли ... "Цивилизационен поход" !!

от Гет ктист
цитирай
49. germantiger - ...
23.07.2011 23:35
Ех гет, ех... на стари години, а още не си се научил ;)

Принуждаваш ме да ти задам няколко въпроса, след като ти си позволяваш ПРЪВ да гадаеш моите бъдещи постинги, извини ме, но аз не си позволявам да "предполагам" до къде ти ще стигнеш или въобще да характеризирам това което често постваш в коментари под различни постинги.

Съветвам те добронамерено да не правиш това което аз не правя с теб, за да не се окажеш в комична ил неудобна ситуация на човек не познал, а и културата която ти безспорно имаш, този път не е възспряла устрема ти.

След като ти си позволяваш спам - пишейки за мен, то като втори след теб, аз ще трябва да те питам, примерно това:

1. Първия и най-важен въпрос: кой в последните десетилетия бе най-отявлен поддръжник и разпространител на тюркската теория в България и българското образование? Ще ти помогна с няколко примерни отговори - българи, руски комунисти или някакви германци, които ти обичаш да коментираш по принцип в коментари и в частност когато диалогизираш с мен?

2. КОГА БЪЛГАРСКИ ПЕШАК Е ВОЮВАЛ И ДАВАЛ СОБСТВЕНА КРЪВ ОСВОБОЖДАВАЙКИ ГЕРМАНСКИ ЗЕМИ, КАКТО ГЕРМАНСКИЯ ВОЙНИК ОСВОБОДИ БЪЛГАРСКИ ЗА БЪЛГАРИТЕ 1941Г?

3. КОГА БЪЛГАРСКИ КАЙЗЕР Е УПРАВЛЯВАЛ ГЕРМАНСКАТА ИМПЕРИЯ, КАКТО ГЕРМАНЕЦ ПО КРЪВ САШО БАТЕНБЕРГ БЕШЕ БЪЛГАРСКИ КНЯЗ?

Последните два въпроса са с главни букви просто защото съм ги копирал от мои коментари. Моля да бъда извинен за главните, но досега всеки който съм питал в блогбг не ми е дал отговор на тях.
Надявам се, един начетен гет включително келтски такъв да ми отговори или в най-лошия случай един подготвен бивш червен милиционер да ме осведоми ;)

P.S.
Колкото до елините, то тяхната заслуга и фундамент в световната култура е философската, социологическата и дори математчиеската мисъл, изкуствата и най-вече писаното наследство, което са оставили и без да щат на всички нас! На това траките отговор нямат - просто факти, не предпочитания.

Без лоши чувства от един скромен неавтохтонен мелез :)
цитирай
50. анонимен - на вниманието на блогъра germantiger
23.07.2011 23:59
Уважаеми господине, прощавайте, че се намесвам във дискусията Ви с get, но искам да уточня няколко неща по отношение на Вашите твърдения.

Първо, КОГА БЪЛГАРСКИ ПЕШАК Е ВОЮВАЛ И ДАВАЛ СОБСТВЕНА КРЪВ ОСВОБОЖДАВАЙКИ ГЕРМАНСКИ ЗЕМИ, КАКТО ГЕРМАНСКИЯ ВОЙНИК ОСВОБОДИ БЪЛГАРСКИ ЗА БЪЛГАРИТЕ 1941Г? - Немския Вермахт не освобождава български земи, а цели да си осигури фланга, предполагам знаете, че в Средиземно море се е намирало значително количество от Британската Кралска Флота. Окупацията на Гърция не е от любов към българите, а част от стратегията на Хитлер, целяща осигуряването на петролните залежи в Източна Европа.

Второ - КОГА БЪЛГАРСКИ КАЙЗЕР Е УПРАВЛЯВАЛ ГЕРМАНСКАТА ИМПЕРИЯ, КАКТО ГЕРМАНЕЦ ПО КРЪВ САШО БАТЕНБЕРГ БЕШЕ БЪЛГАРСКИ КНЯЗ?
- Вие би трябвало да знаете, че Атила е владял доста германски народи, не сте ли чели Das Nibelungen Lied? Царе на старите германи са Укромир, Радагаст ( Радагайс) и др.Въпреки, че тези личности са определени за германи, личните им имена нямат обяснение нито на немски, нито на шведски и т.н.
Не поставяйте немците на твърде висок пиедестал преди да знаете всичко за тях.
Какво споделя Тацит за германите

They themselves loiter. Such is the amazing diversity of their nature, that in the same men is found so much delight in sloth, with so much enmity to tranquillity and repose.

Of learning and of any secret intercourse by letters, they are all equally ignorant, men and women.

The moment they rise from sleep, which they generally prolong till late in the day, they bathe, most frequently in warm water; as in a country where the winter is very long and severe.

If you will but humour their excess in drinking, and supply them with as much as they covet, it will be no less easy to vanquish them by vices than by arms.

What is marvellous, playing at dice is one of their most serious employments; and even sober, they are gamesters: nay, so desperately do they venture upon the chance of winning or losing, that when their whole substance is played away, they stake their liberty and their persons upon one and the last throw. The loser goes calmly into voluntary bondage. However younger he be, however stronger, he tamely suffers himself to be bound and sold by the winner. Such is their perseverance in an evil course: they themselves call it honour

With them in truth, is unknown even the use of mortar and of tiles. In all their structures they employ materials quite gross and unhewn, void of fashion and comeliness. Some parts they besmear with an earth so pure and resplendent, that it resembles painting and colours. They are likewise wont to scoop caves deep in the ground, and over them to lay great heaps of dung.

Their lands, however somewhat different in aspect, yet taken all together consist of gloomy forests or nasty marshes; lower and moister towards Noricum and Pannonia; very apt to bear grain, but altogether unkindly to fruit trees; abounding in flocks and herds, but generally small of growth.

Their horses are nowise signal either in fashion or in fleetness; nor taught to wheel and bound, according to the practice of the Romans: they only move them forward in a line, or turn them right about, with such compactness and equality that no one is ever behind the rest.

http://www.gutenberg.org/files/2995/2995-h/2995-h.htm


Какво казва Цезар за германите

They do not live much on corn, but subsist for the most part on milk and flesh, and are much [engaged] in hunting; which circumstance must, by the nature of their food, and by their daily exercise and the freedom of their life (for having from boyhood been accustomed to no employment, or discipline, they do nothing at all contrary to their inclination), both promote their strength and render them men of vast stature of body. And to such a habit have they brought themselves, that even in the coldest parts they wear no clothing whatever except skins, by reason of the scantiness of which, a great portion of their body is bare, and besides they bathe in open rivers.
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0001%3Abook%3D4%3Achapter%3D1

Moreover, even as to laboring cattle, in which the Gauls take the greatest pleasure, and which they procure at a great price, the Germans do not employ such as are imported, but those poor and ill-shaped animals, which belong to their country; these, however, they render capable of the greatest labor by daily exercise
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0001%3Abook%3D4%3Achapter%3D2

С най-добри чувства!
С.Танев



цитирай
51. germantiger - Не внимавате господин Танев, ама никак... ;)
24.07.2011 01:17
В Нибелунгенлийд Атила и неговите хуни са обрисувани на монменти комично и страхливо - чудесен е примера в който преди да се избиват помежду си германците колят хуните на Атила и точно пред очите му, а той изумен и изненадан е пасивен.

Предполагам знаете кой бие Атила при Халон-Калон или Каталунските поля (както неправилно ги наричат някои), а именно битката не в Каталуния, а в днешна Франция където Вестготите на Торисмунд и римляните на Флавиъс или тук както се казва Флавий Аеций разбиват хуните в първата загубена битка на самия Атила. За боя мога да Ви превеждам много и от различни езици, но Вие чудесно знаете, че вестготите разбиват фланга на остготите и след това подгонват Атила, който в този бой има реалната опастност да бъде взет в плен.

Ще добавя още нещо, а именно че в битката при Недао пак германци (някой би ги конкретизирал като гепиди) бият големия син на Атила и след тази битка хунския съюз престава да бъде онази страшна сила грабила и покорявала части в източна и централна Европа.
ТА ОТТОГАВА ДУМАТА В ИСЛАНДСКА ЗА ГЕРМАНЕЦ Е СЪС ЗНАЧЕНИЕ НА ОСВОБОДИТЕЛ - любопитен факт.

Хубаво сте написал за Атила, но вероятно Ви убягва факта, че много германски народи са били ударна сила на хунския съюз след подчинението им, така-че можем да теоретизираме доста по темата как и доколко ги е владял особено в динамичен и подвижен съюз като хунския.

Ако желаете да цитирам аз изаворите за безпросветните траки, за това как продавали децата си, смятали до 4, за мръсния български народ и подобни недобронамерени текстове на които аз рядко хващам вяра.

...

Ако желаете - драснете и ще бъде изпълнено без проблем от мен.

Иначе за Тацитус и Гайъс Джулиъс Сийзър - първия мога да Ви го представя на латински ако желаете и това не е майтап - сам Вие може да го намерите на този класически език ако желаете - учил съм го, а Цезар си е пич, него мога и на български да резюмирам...
следва
цитирай
52. germantiger - За херр Танев 2
24.07.2011 01:20
От Цезар "преразказ"
Секваните и арверните открай време поддържали връзки с германците отвъд Рейн и за това при поредното им противопоставяне с другото галско племе на едуите, секваните викат Ариовист и германците му на помощ-впоследствие именно на него за тази услуга отстъпват земите в днешен Елзас. Ариовист после сключва договор с Цезар и е провъзгласен за приятел на римския народ, след време обаче става враг на Цезар и Рим. Когато самия Цезар напредва в земите на секваните (Везанцион, по-късно Безансон) той пише в записките си как римските войници разквартировани там започват да общуват с населението, което им разказва за физическата сила на германците, за военните им умения, за смелостта им и тези разкази повлияят дотолкова, че в римските войски се разпространяват настроения за отстъпление стигащо до неподчинение.
Цезар също така пише за жените-предсказателки, които били на особена почит при германците преди бой, дори с препоръка кога да започне едно сражение-примерно преди или след пълнолуние. Ариовист губи в битка от Цезар при отстъплениеето на което са убити двете жени на Ариовист преди да преминат бягайки рейн, както и едната му дъщеря, другата е пленена. ЗАВЛАДЯВАНЕТО НА ГАЛИЯ
Германски племена според Цезар:
Убии-стари съюзници на Рим
суеби/свеви (нападат отвъд рейн) и сугамбри-крият се в горите от Цезар и са негови врагове впоследствие той опожарява земите им, докато те се изтеглят в горите
узипети и тенктери също преминават Рейн принудени от суеби и др.
Цезар също разказва за германците които от ранна възраст укрепвали тялото си с труд и физически упражения, запазвали целомъдрието си до 20-годишна възраст и въобще неженените и девствените били на голяма почит.
цитирай
53. germantiger - За херр Танев 3
24.07.2011 01:22
Пак от Цезар
По време на ВЕЛИКОТО ГАЛСКО ВЪЗСТАНИЕ обсадените в Новиодун гали се предават, но в този момент когато предават заложници на Цезар се приближава авангарда на Верцингеторикс и галите хващат оръжие...започва кавалерийско сражение между хиляди римляни и гали, което е решено с изпратения отряд германска конница 400 германци преди това набрани на служба при Цезар. Германската конница решава и още един бой-когато Цезар и войките му се насочват към Провинция (Прованс), римските войски се проточват в колони, което Верцингеторикс счита за бягство и решава да атакува с голяма гласка конница като всеки гал въобдушевено се кълне поне два пъти да премине през римския ред преди да се върне при жената и децата си...започва бой който решава германската конница на десния фланг тя завзема възвишение от което се спуска и разпръсква галите обръщайки ги в бягство. Третия случай описан от Цезар в записките му за галската война е коагто при Алезия римляните изграждат укрепения пояс към блокирания в нея Верцингеторикс, пояс 17 км и на който галския възстанник се опитва да попречи с кавалерийски рейдове един от които прераства в упорит бой решен решен отново след като цезар насочва германците в боя.
Германци му печелтя сблъсък дори в Африка!
...

Иначе да добавя още:

- РУСКИЯ „НИ” ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ АЛЕКСАНДЪР II ВСЪЩНОСТ Е ГЕРМАНЕЦ ПО МАЙКА

- ГЕРМАНЕЦ Е И ТОТЛЕБЕН-ПРЕВЗЕЛИЯ ПЛЕВЕН, ГЕРМАНЕЦ Е И ДИБИЧ-ЗАБАЛКАНСКИ

- ПСВ ГЕРМАНСКИ ВОЙСКИ НА МАКЕНЗЕН СТАРШИ ГАЗЯТ РУМЪНСКАТА АРМИЯ НАД КАРПАТИТЕ, БЪЛГАРИТЕ ПОБЕЖДАВАТ РУМЪНЦИТЕ НА ЮГ

- ПСВ АВСТРО-ГЕРМАНСКИ ВОЙСКИ БИЯТ СЪРБИТЕ ОТ СЕВЕР, БЪЛГАРИТЕ НАСТЪПВАТ ОТ ЗАПАД

- ГЕРМАНИЯ Е „ДАЛА” НА БЪЛГАРИЯ В 1941Г. С ГЕРМАНСКА КРЪВ НА СВОИ ВОЙНИЦИ И БЕЗ КАПКА БЪЛГАРСКА КРЪВ ЗА АДМИНИСТРИРАНЕ МАКЕДОНИЯ, ЗАПАДНА-ЕГЕЙСКА ТРАКИЯ И ОСТРОВИ В ЕГЕЙСКО МОРЕ
цитирай
54. germantiger - За херр Танев 4
24.07.2011 01:30
Драснете какво желаете:

Да отворите тема за германите и аз да Ви постна преводи от:

ЦЕЗАР, СТРАБОН, ПАТЕРКУЛ, ПЛИНИЙ СТ., ТАЦИТ, ПЛУТАРХ, ФЛОР, АППИАН, КАСИЙ, МАРЦЕЛИН... Тацит знаете колко ги венцехвали германите незаслужено, започвайки с него някак сам нацелихте "греда"!

Или да отворите тема за изворите отнасящи се за траки, защото тук основно те са коментирани от автохтонисти?!

...

Разбира се, че с добри чувства можем да продължим ако не утре, то от новата седмица ако желаете аз ще се ангажирам да дискутирам с вас от понеделник-вторник със сигурност ще мога.

...

Иначе и Вие не успяхте да ми дадете отговор кога български войник е освобождавал за германеца, така както германския го направи за обединението на България за жалост кратковременно.
За царете също не Ви се получи някак, ако желаете бъдете по-конкретен защо мислите, че споменатите две имена не приемате като германски, а нима припознавате като български или?!
Ако Ви съмнява окончанието -ир при първия ще се радвам да Ви покажа набор от имена, на които дори Спароток не възрази и нямаше контрааргумент, просто изчаквам господин Танев какво ще предложите, моля...
цитирай
55. germantiger - ...
24.07.2011 01:43
И разбира се, извинявай Долсинея за спама (без ирония), но моя ако забележиш е в отговор на постинги адресирани за мен, за това отговарям макар и спамейки след инициативата на други.

Вероятно в бъдеще ще направя няколко постинга с изворов, антропологичен, археологичен "материал" за древните германи, та там на воля да спорят с мен, да показват колко трака или българина е по-по-най итн.
Лошо няма, може и да е...

Така в отделен постинг ще е най-добре, но дотогава, винаги се ангажирам да отговарям под постинги където пишат лично към мен, другаде ако не съм видял ще пропускам.

...

Разбира се, германският Веермахт цели да си осигури крилото или фланга (макар това да са две различни "неща"), в това съмнение и спор няма, но за българите в Македония и егейска-западна Тракия това е Освобождение.
Естествено руската империя започва войната 1877-1878 за свой интерес, но за българите това е великото дело Освобождението.

Естествено никоя държавна политика не би направила каквото и да е за друга държава подбудена от алтруизъм! Никой не е длъжен с нищо на българите с изключение на руснаци за писменост, вяра, книжнина, както и румънци за държавност.
Света не е длъжен да дава нещо на България или друга държава, но това не променя акта на Освобождение!
цитирай
56. dolsineq - Get, благодаря за линка. . . Разг...
24.07.2011 12:46
Get, благодаря за линка... Разгледах отново и клипчетата с носиите, а за удоволствието от видяното, няма да коментирам. Изчетох и този материал: http://ebox.nbu.bg/unclo10/view_lesson.php?id=183 и както и очаквах, нито думичка за тракийски мотиви в женското облекло на минойките. Орнаментите в украсата на полата и блузата - тези извити лулички са направо крещяшо биещи на очи. Етажността на облеклото при тракийката - фуста, пола, престилка, елече изцяло съвпада с многокатищната пола от статуетката на "Змийска богиня" от Крит. Откритата гръд при критянките, символизираща еротизъм и първостепенната роля на жената - създаделка на живота, при тракийките е също на почит - отворени нагръдници, но скромно прикрити с красива дантела.
И това силно пристягане в кръстта, нехарактерно за широката роба при гъркинята, но задължително изискване в облеклото при минойките и тракийките е също показателно за общото между двете култури.
цитирай
57. dolsineq - Вярвам ти, Тигре, имаш много мат...
24.07.2011 13:58
Вярвам ти, Тигре, имаш много материал и хубави постинги ще направиш. :)
цитирай
58. iuliuscaesar - боже боже колко мъка има на тоя пл...
24.07.2011 18:23
боже боже колко мъка има на тоя плантариум
цитирай
59. dolsineq - боже боже колко мъка има на тоя пл...
24.07.2011 19:35
iuliuscaesar написа:
боже боже колко мъка има на тоя плантариум

.........................................
Кой както си го направи...
цитирай
60. get - - Благодаря ! :)))
25.07.2011 12:28
germantiger написа:
Надявам се, един начетен гет ... подготвен бивш червен милиционер да ме осведоми ;)

- За "високото" мнение, във връзка с милицонерите ... при това "червени" :)))

germantiger написа:
Първия и най-важен въпрос: кой в последните десетилетия бе най-отявлен поддръжник и разпространител на тюркската теория в България и българското образование? Ще ти помогна с няколко примерни отговори - българи, руски комунисти или някакви германци, които ти обичаш да коментираш по принцип в коментари и в частност когато диалогизираш с мен?

- Защо да изключваме от цялата картина ? - кой бе " най-отявлен поддръжник и разпространител на тюркската теория в България" (?) създателите на теорията !!?
- Най-точно ще си отговорим на въпроса, ако кажем ! - Кой бе създател на "велико" германизма и пантюркизма !
- Да ви подсказвам ли ? - или вече сте стигнали сам до максимата,(която междувпрочем съм я чувал, от интелигентни французи и руснаци) че ... ВСЯКА "велика" НАЦИЯ, Е МАЛКО ИЛИ МНОГО ЛУДА ВЪВ ... ВЕЛИЧИЕТО СИ !?!

- :))) - Поради тази приичина "великите" германи са и ГОТ-и а РОСС-ите са "славяни" ... пък едни "други" дето си търсят "колената" станаха тюрки !! - както виждате картинката е доста оплетена от лиични пристрастия, тънки сметки и др. работи за да говорим за обективност при трактовката на този въпрос в историческата "наука" !?? :(((

- Приключвам с ... социализма и комунизма, ако им преписвате и национализъм ще сте в голяма грешка ... това е и по отношение на хитлеровият "национализъм" !! - Хехе - да не говорим пък за патриотизма, който преписват ортодоксалните "исти" на Сталин-Джугашвили ! :)))

- С уважение !
цитирай
61. germantiger - ... ;)
25.07.2011 18:15
Забелязвам, че са минали 2 дни в които имах гости, но пък Вие отново не сте намерили отговор на моите въпроси, get!

Това безсилие и бягане от отговор за пореден път ми показва, че съм прав.
Та отново ще попитам, защото някак не е етично от Ваша страна да дискутирате с мен, но да не отговаряте на моите зададени въпроси, все пак мисля че се уважаваме или?!

Първия и най-важен въпрос: кой в последните десетилетия бе най-отявлен поддръжник и разпространител на тюркската теория в България и българското образование? Ще Ви помогна с няколко примерни отговори - българи, руски комунисти или някакви германци, които Вие обичате да коментирате "по принцип" в коментари и в частност когато диалогизирате с мен?

...

Особено трябва да Ви вълнува този въпрос, Вие сте направил вял опит да му отговорите, но някак май Ви липсва доблестта и истината пред самия себе си, пред българина!

Най-отявлени привърженици десетилетия наред на тюркската теория бяха... (продължете Вие или друг сам изречението, а ако не можете, то мога да Ви дам и джокери).
Забележете, много от днешното инфо с което привържениците на иранската теория или автохтонистите подкрепят тезите си всъщност често е от германски или австрийски учени, ако не знаете имената им, мога и в това да помогна.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3178007
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930