Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2010 08:47 - Техническият проект на АЕЦ "Белене” ще бъде одобрен до края на годината
Автор: dolsineq Категория: Политика   
Прочетен: 965 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 14.11.2010 12:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/1376550633-Tehnicheskiyat_proekt_na_AETs_Belene_shte_bade_odobren_do_kraya_na_godinata.html

Най-важното от няколко часовата визитата на Путин и разговорите му с българския премиер Бойко Борисов обобщават Димитър Анестев и Радослава Домусчиева:

Самолетът на Владимир Путин кацна на правителствения ВИП с близо два часа закъснение. Премиерите на България и Русия имаха близо 20 минути среща на четири очи. След пленарните разговори двете делегации подписаха акционерното споразумение и устава на компанията, която ще строи газопровода "Южен поток" в българската отсечка.

„Сега за транзита на руския природен газ България получава годишно по 600 милиона долара или евро, не помня, а когато се осъществи проектът „Южен поток”, то България ще получава почти два и половина милиарда. Ето, тези средства ще можете да ползвате, за това да доставяте газ на потребителите на още по-ниски цени”, заяви Путин.

„А представете си сега да имаме два милиарда и нещо постъпления в нашия бюджет. Така че, ние с този договор даваме възможност на следващото поколение да ползва това, което ние днес подписахме. А ние, разбира се, работим и по „Набуко” със същия темп. Така че България наистина да бъде един газов център с подписването на днешния договор”, заяви на свой ред премиера Борисов.

България и Русия ще имат равни дялове в новата компания, която ще строи тръбата „Южен поток” през България. Русия се е съгласила дори сметките с парите за тръбата да се съхраняват в Българската банка за развитие.

Въпросът за нови отстъпки от цените на газа ще продължи да бъде обсъждан и разговорите ще се водят между държавните компании. Темата за АЕЦ „Белене” днес не бе обсъждана.

„Българската страна настояваше руските партньори да назоват крайната цифра. Аз мога да я кажа сега, но не мога да го направя, защото трябва да се съгласува с българската страна”, коментира Путин.

Премиерът Борисов повтори, че сумата от 3,9 милиарда евро не е крайната и че руската страна не отчита много фактори, като например високите лихвите по кредитите, които ще оскъпят драстично проекта.

„Цената излиза съвсем друга, нали. Но понеже те бяха некоректни да говорят това през цялото това време. Затова искаме експертите да доуточнят крайната цена - с лихвите, със заемите, с всичко. И да знаем, че АЕЦ „Белене” струва едиси колко”, обясни Борисов.

„Това, което чухме като цена, си го знаехме и преди и няма нищо ново. Новината днес е „Южен поток”, беше коментарът на енергийният министър Трайчо Трайков.

В София Путин получи от Бойко Борисов и българско овчарско куче.

Днес имаше спекулации от руската ИТАР-ТАСС че ще получим още отстъпки от действащата цената на природния газ, но такива на практика не бяха обявени. Това значи ли че за Русия темата вече е напълно приключена и не можем да очакваме никакво ново намаление на цените?

Премиерът Путин намекна по време на пресконференцията, че разговорите за цените на газа за България ще продължат да се водят на ниво държавни компании. Това, което не чухме, за съжаление, днес е неговият категоричен ангажимент, че такива отстъпки ще има. Иначе предстоят още доста разговори между руската „Газпром” и „Българският енергиен холдинг” и „Булгаргаз”. В момента тепърва се уговарят детайлите как ще изглежда новият договор за директни доставки без посредници. Така че надеждите за нови отстъпки все още не са угаснали.

По темата за цената за „Белене” - какво да очакваме оттук нататък?

Енергийният министър Трайчо Трайков изчисли пред репортерите, че към днешна дата като крайна цена „Белене” ще ни струва над 6,3 милиарда евро. Страната ни не е съгласна да плати толкова много пари и преговорите ще продължат. Трайков дори разкри, че целта ни е да смъкнем от тази цена поне един милиард евро. Но и тази тема очевидно ще се дискутира следващите няколко месеца.

Преди да си замине от България, руският премиер беше приет и от президента Георги Първанов. На срещата Първанов изрази задоволството си, че "рестартирането на двустранните отношения", което с Путин са започнали преди години, намира своята приемственост и при новото българско правителство.

Третото посещение на Путин в България не можеше да мине без среща с Първанов, който като президент беше домакин на предишните две визити.

"След около година колебания и търсения на нови параметри, аз се радвам, че има възможност за активизиране на работата по основните енергийни проекти", заяви българският държавен глава.

След срещата, Путин и делегацията се отправиха към катедралния храм "Св. Александър Невски", където са изложени мощите на Йоан Кръстител. Районът около църквата беше отцепен час по-рано, което изнерви стотиците миряни, дошли да се поклонят.

Премиерът Борисов се извини на чакащите за неудобството. В храма Путин беше посрещнат лично от патриарх Максим, който подари на руския премиер икона.

След храма, двамата премиери се оттеглиха на среща, която в предварителната програма беше наречена "късен обяд". Заради закъснението на Путин обаче този късен обяд се превърна в "ранна вечеря". И то в същия ресторант, в който Борисов заведе Берлускони на рождения си ден преди няколко месеца.

С руския премиер пристигнаха и министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, генералният директор на Държавната корпорация за ядрена енергетика „Росатом" Сергей Кириенко. Българският премиер даде ясно да се разбере, че ще има пълни стенограми на разговорите, за да има "пълна прозрачност.











Тагове:   АЕЦ,   одобрен,


Гласувай:
8



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Бойко играе като селски хитрец.
14.11.2010 13:38
Но пък ние имаме една поговорка: "Хитрата сврака с двата крака".
цитирай
2. dolsineq - Но пък ние имаме една поговорка: ...
14.11.2010 13:48
kushel написа:
Но пък ние имаме една поговорка: "Хитрата сврака с двата крака".

.............................
Учим се, kushel, учим се...;)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3178990
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930