Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2011 19:11 - Да си спомним за Аспарух Лешников /Димитър Караиванов /
Автор: dolsineq Категория: Музика   
Прочетен: 4526 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 24.02.2011 21:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

АСПАРУХ ЛЕШНИКОВ

Вокал и китара, е роден на 16 юли 1897 год. в град Хасково и умира на 31 юли 1978 год. в София.

Не са много певците в кратката история на българската естрада, които да могат да съперничат на Аспарух Лешников по международна известност, тиражи на издадените грамофонни плочи или броя на концертните турнета по света. През двадесетте и началото на тридесетте години на двадесети век го наричат по целия свят “РИЦАРЯТ НА ГОРНОТО ФА”, а песните станали популярни в негово изпълнение, които сега наричат стари шлагери се пеят и до днес.
           
                        

Като всички големи таланти, така и Аспарух Лешников още като дете става солист на църковен хор в град Стара Загора. След като учи известно време при Иван Вулпе и Петър Райчев, Лешников заминава за Берлин. По съвет на Олга Книпер – Чехова, която е била покорена от изпълненията на Лешников на руски романси, той се явява на конкурса в ЩЕРНИШЕН КОНСЕРВАТОРИУМ (звездна консерватория или кансерватория за звезди и на звезди б.а.). Тук Аспарух Лешников печели едната от четерте отпуснати стипендии за 180 кандидати.

              

През 1928 год. постъпва в най-големия ревю-театър на Берлин “ГРОССЕШАУШПИЛХАУС” сега
“ФРИДРИХЩАТПАЛАС” и е включен в секстета “КОМЕДИЕН ХАРМОНИСТ” – един от
най-популярните вокални състави по онова време в Европа. С този състав Аспарух Лешников концертира в Германия, Англия, Франция, Белгия, Холандия, Швеция, Италия и другаде, както и в Америка. Повече от 280 негови песни са издадени на стотици хиляди грамофонни плочи по целия свят. Това е повече от сегашните тиражи на най-известните групи. За съжаление бляскавата кариера на секстета е прекъсната през 1933 год. с идването на Хитлер на власт, защото трима от членовете на групата са евреи и трябва да бягат и се крият от нацизма. Аспарух Лешников се завръща в България и записва повече от сто плочи, между които е и песента “Жени има много красиви по света”.

  

Тази песен се изпява и от краля на рокендрола Елвис Пресли през 1961 год. във филма “Брлу Хавай” и е кръстена там “Но Мор” или (никога повече б.а.).
Когато чух тази песен в изпълнение на Елвис, то аз предположих, че когато Елвис Пресли служи като редовен войник в окупационните войски на САЩ в Германия той чува тази песен на Аспарух Лешников, харесва я и я включва в репертоара си, но не било така...
Ето какво пише за Елвис Пресли в едноименната си книга Волфганг Тилгнер:
“Това, че името на Елвис се свързва с най-слабата поредица от филми на една звезда в историята на Холивуд не е случайно” и по-нататък “ Всичките те се отличават с две неща: печеливши са и нямат нищо общо с действителността”. Нека да припомним и изказването на самия продуцент Хал Уолис от 1970 год., когато с така наречената “смяна на одеждите” най-сетне се слага край на трагедията: “Филмите с Пресли са снимани, естествено, по чисто икономически съображения” и т.н. По същото това време Елвис Пресли е взимал страхотни хонорари за тези филми и Елизабет Тейлър започнала да се възмущава как било възможно Елвис да взима по-големи пари от нея. Тогава същият продуцент Уолис и казва: “Ако не е Елвис Пресли с тези филми ти нямаше да взимаш нищо сега, защото с парите от тези филми правим сериозните филми, в които ти играеш сега” (става въпрос за филма “Клеопатра” и други филми финансирани от филмите направени от Елвис б.а.). Според същият автор истинската трагедия не била в самите филми: “Те можеха да си гният в архивите като напразно изхабена филмова лента – казва той и продължава – ако наред с безотговорно низките снимачни разходи нямаха и друга, безотговорно висока цена – музиката, развитието, достоинството и влиянието на Елвис в период, в който в рокмузиката се извършва епохален прелом...”! Първият филм сниман от Торъг през 1961 год. по тази рецепта, се нарича “Сини Хаваи”(Блу Хаваи). Много от песните били плагиати и дават примери с различни песни, които са 14 на брой само в този филм, между които е и песента на нашия Аспарух Лешников под заглавието “Но мор”(никога повече б.а.) и за която американските “специалисти” казват, че била версия на “Ла Палома”, в която откривали твърде далечна прилика с музиката от Тихоокеанския район?!...
Че как няма да е далечна приликата с музиката от тихоокеанския район, като районът е чист Балкански.
През това време автора на тази песен Аспарух Лешников през петдесетте и шестдесетте години е напълно забравен. Първи за него се сещат Германците през 1965 год., поканват Лешников в тогавашното ГДР и го правят почтен гост на Дрезден, а през 1968 год. – на тържествен юбилей на “Фридрихщатпалас” и го удостояват със златна значка и званието почтен член на този театър. У нас го удостояват посмъртно през 1979 год. с ордена “Кирил и Методий”.
А какво щяха да направят американците от село Холивудово калифорнийско, ако недай си Боже ние им бяхме взели и използвали някоя от техните песни, а?...

Пловдив
Димитър Караиванов

           



Гласувай:
8



Спечели и ти от своя блог!
1. dolsineq - Митко, много съжалявам, но не от...
24.02.2011 19:31
Митко, много съжалявам, но не открих оригинала на песената ""Жени има много красиви по света" в изпълнение на Аспарух Лешников.
цитирай
2. sparotok - трагедия
24.02.2011 20:07
Трагедията на българина е в това, че има много способности, но позволява на мошениците да го грабят и използват.
Време е да започнем да извличаме полза от дарбите си и да спрем да превиваме покорно гръб...

Я виж каква хубава "американска" музика са използвали холивудските тарикати:)

http://www.youtube.com/watch?v=BIQKqU7X8-s&feature=related
цитирай
3. dolsineq - Трагедията на българина е в това, че ...
24.02.2011 20:32
sparotok написа:
Трагедията на българина е в това, че има много способности, но позволява на мошениците да го грабят и използват.
Време е да започнем да извличаме полза от дарбите си и да спрем да превиваме покорно гръб...

Я виж каква хубава "американска" музика са използвали холивудските тарикати:)

http://www.youtube.com/watch?v=BIQKqU7X8-s&feature=related

..............................................
Чисто българска народна музика. Ако е открадната, би следвало да има законова намеса...
цитирай
4. hatanasov - Ари
24.02.2011 23:26
както е известен прочутият Аспарух Лешников, не беше изобщо "забравен", а подобно на останалите свои колеги от културата мина през комунистическите концлагери. Освен, че пропагандираше джаза, той беше и "фашист".
цитирай
5. анонимен - Никаква трагедия няма тук!
25.02.2011 04:59
Групата на Ари Лешникофф (това е творческият му псевдоним) "Комедиен хармонист" е първата вокална група, която завладява света. Те са имали успех, далеч по- голям от този на "Бийтълс". Били са любимци и на Рузвелт, и на Хитлер.

Лешников е най- преуспелият певец на популярна музика. Той има толкова световни хитове, колкото нямат Елвис и Джагър взети заедно!

Трагедията на Ари е КОМУНИЗМЪТ. Тъй като бил между любимците на Хитлер, комунягите го правят... уличен метач!
цитирай
6. dolsineq - Лош късмет. Само защото Ари е бил ...
25.02.2011 15:53
Лош късмет. Само защото Ари е бил люмец на Хитлер, е получил незслужено и тези удари на съдбата. Защо ли се е върнал в България? С таланта си във всяка европейска страна /западна/ би бил "добре дошъл!"
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3180199
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930