Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2016 14:54 - Великден. Най-светият християнски празник!
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 2512 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.04.2016 08:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Наближава Великден. Всеки ден от седмицата се нарича Велики, тъй като в петъчния ден е времето на разпъването на Божия Син Исус Христос. Това е времето на Неговите велики мъки, а в неделя възкръсва.

Не случайно вие четете този постинг. Господ има добри намерения за вас. Ако отворите сърцето си - Той ще влезе и ще ви направи свои.

Наскоро прочетох следното:

"Дотогава, докато избираш да вървиш по свой собствен път, ти ще пропускаш1 Божия план за твоя живот. Никога няма да бъдеш истински удовлетворен и винаги ще усещаш, че нещо ти липсва."

 Библията завява, че хората, които не са вярващи и чиито души не са спасени са духовно мъртви.

image

Духовно мъртвият човек има нужда от Бог, който да оправи живота му и да го възкреси

Много хора временно около големите християнски празници стават набожни2 и се сещат за това, че има Господ. За някои това е време наистина да обърнат живота си към Господ, а за други като минат празниците да се върнат в бълвоча си (както се изразява Божието слово). 
Да, за много хора това е време за едно добро начало поемайки пътя да се следва Исус Христос и неговото учение, но християнството е следването на пътя на Господа и воденето на сериозен чист, морален живот. Господ вижда всичко и знае всичко, включително и мислите ви. Той иска да ви даде вода, от която никога няма да ожаднеете и вечен живот, който дори и да изгубите този ще ви бъде дарен от Него.

Според написаното в Новия завет всеки, който повярва, че Исус е Божий Син и е умрял на кръста и е възкръснал на третия ден ще се спаси.

"Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш.
Защото със сърце вярва човек и се оправдава, и с уста прави изповед и се спасява." (Римляни 10:9-10)

Исус възкръсна за нашите грехове, за нашите съдби и нашите животи водейки ни в път към праведност.

И тъй като на Великден хората масово се поздравяват с "Христос вoскресе" - те изповядват с устата си, че Исус е възкръснал. Това е едно добро изповядване на Исусовото възкресение и единствено остава въпросът дали го казват с вяра в сърцето си, което е път към спасението на дадената личност. От тук нататък следва изграждането на съответната личност - да започнат да си четат Библията, да спазват Божииите духовни и морални стандарти и да се молят (по възможност всеки ден). 

С наближаването за Великденските празници хората се подготвят по един или друг начин за тяхното отпразнуване. Трябва обаче да се има предвид, че много неща превърнали се в традиция сред много от християните след повече от 1900 години съществуване на християнството имат езически корени или са директно въведени езически практики посветени на други демонични божества и са противни на Господ. Господ гледа сърцата на хората, но той не е безразличен за тези неща. Ще отделя някой и друг ред да хвърля светлина по тези въпроси.

По времето, когато Господ започва да ръководи еврейската нация към обетованата земя ги предупреждава да следват Него и да не се учат на традициите от другите езически народи, които са му противни:

  „Когато ГОСПОД, твоят Бог, отсече пред теб народите, които отиваш да завладееш, и ти ги завладееш и се заселиш в земята им, внимавай на себе си да не се впримчиш след тях, след като бъдат изтребени пред теб, и да не разпитваш за боговете им, като казваш: Как служат тези народи на боговете си, за да направя и аз така? Да не постъпваш така спрямо ГОСПОДА, своя Бог; защото те са вършили за боговете си всяка мерзост, която ГОСПОД мрази; понеже дори синовете си и дъщерите си изгарят с огън за боговете си.” (Второзаконие 12:29-31)

При даването на десетте Божии заповеди на Синайската планина първата от всички заповеди гласи:

„Да нямаш други богове освен мен” (Изход 20:3)

С даването на Божиите заповеди има и обещание за вярващите, които ги спазват да имат успех и благословение:

"Тази книга на закона да не се отдалечава от устата ви,  но да размишлявате върху нея денем и нощем,  за да пазите и да вършите според написаното в нея. Защото тогава ще имаш успех в пътя си и ще бъдеш мъдър и ще преуспяваш". (Исус Навин 1:8)

Така някои традиции без преувеличение могат да бъдат наречени дяволски. Много хора не са наясно с този въпрос. По тази причина Господ издига свои служители, които да се откроят от масата и да обясняват тези неща. По този начин стараещите се да следват Господа могат да придобият по-правилна представа за тези неща и да спазват Божиите заповеди и повеления без отклонения. Във връзка с отношението на Бог към нещата идващи от езичеството и предупреждението за християните да не смесват тъмнината със светлината в Новия завет в Библията неслучайно пише:

„Не се впрягайте с невярващите; защото, какво общо имат правдата и беззаконието? Или какво общение има светлината с тъмнината? И какво съгласие има между Христос и Велиал? Или какво съучастие има вярващият с невярващия? И какво споразумение има между Божия храм и идолите?” (Второ послание до Коринтяните 6:14-16)

Още с наближаването на Великден както в римокатолическата, така и в православната църква има традиционен 40 дневен пост. Някои вярващи хора считат, че постът е неяденето на месо и се хранят почти както обикновено, само че изключвайки от менюто си месото, а има и такива, които смятат, че рибата не е месо - да не би да ресте по дърветата? Има хора, които цял живот не ядат месо - да не би да постят? В Библията има достатъчно примери за това, какво е пост - пълно въздържание от храна, а може и от вода. Най-често това е тримеренето - в продължение на три дни не се яде и не се пие нищо3, като това специално е обявено пред Бог. Като пример може да се посочи изпратеният от Бог пророк Йона в Ниневия, където хората си слагат вретища и всички и хора и животни в продължение на три дни си налагат пост за покаяние и молба към Господ да отмени злата участ за техния град-държава и Годпод променя това!
В ранното християнство обикновено са постели два дни седмично, но са постели в различни дни от фарисеите, които също постели два дни седмично. В много църкви е останало и е прието да се пости петъчен ден. Дори от здравословна гледна точка диетолозите препоръчват гладуване един ден седмично или ядене в края на деня. А, ако човек знае методи за прочистване на организма може да комбинира нещата - хем пост, хем пречистване с полезен за здравето ефект.

Друга широко разпространена традиция от XVI век насам е боядисването на яйца. Тази традиция се разпространява в християнския свят от Германия и има езически корени.

image

image

В желанието си да направят красиво направени яйца понякога някои хора определено отделят доста време (добре би било да отделят и време за четенето на Библията) 

Яденето на яйца е много полезно, дава и белтъчини и полезни мазнини4, но боядисването на яйца нищо не ви ползва пред Бог. Никъде в Библията не пише да се боядисват яйца. Въпреки че можете да  срещнете поне 3-4 различни версии твърдящи откъде произлизало "християнското" боядисване на яйца, това не отговаря на истината, а са само превърнали се в легенди щуротии с които се тъпчат гласвите на неуки хора, които не познават Библията или още в добавка историята на този въпрос.
Ето истината без увъртания - боядисването на яйца произлиза от Близкия Изток, където бил разпространен култът към езическата богиня Астарта или наричана още в някои райони Ищар. Яйцата, като символ на плодородието се боядисвали червени с човешка кръв от принесени в жертвоприношение тримесечни бебета заченати от жриците на богинята заченати по времето на демонична оргия олицетворяваща инцест връзката между богинята и сина й Тамуз. Оргията се изпълнявала всяка година през пролетта (от там идва и идеята за женски празник посветен на Богинята - 8-ми март, въведен по-късно от жени членуващи в тайни общества). От тази отвратителна практика чрез приемственост в различни култове се разпространява боядисването на яйца. Така например в зороастризма (който е по-ранен от християнството) в Персия Новата година се отбелязвала (и все още се чества) с езически празник наричан Ноуруз по време на пролетното равноденствие през март и се боядисвали яйца.

В Германия и още някои страни от западния свят за Великден е разпространен и Великденския заек. Какво лошо? Някакъв там заек?
Някъде в Библията да пише нещо за Великденски заек? - Не! Някъде нещо да ни напомня? Хмммм...
В различни езически култури заекът бил считан за свещено животно. Ако се разровим "случайно" откриваме, че заекът е свещено животно в култовете на богинята Ищар или Астарта, позната още като "Кралицата на небето" във Вавилон и Месопотамия, в чест на която се извършвала свещена храмова проституция и през пролетта се правели оргии. В Библията се изобличава, както принасянето на деца към демоничните езически божества, така и оргиите, които правели езичниците под дърветата и това се отнася точно за споменатите езически "богини":

„които сте разпалвани от похот към идоли под всяко клонесто дърво, които колите деца край потоци, между скални пукнатини?” (Исая 57:5)"

Ще използвам цитат от книгата ми Езическите празници и чествания в християнството, където описвам произходите на част от грешно считаните за християнски празници:

"Според някои легенди Ищар представляваща лунна богиня дошла от луната като рано сутринта в неделен ден през първото пълнолуние след пролетното равноденствие кацнала в река Ефрат в огромно лунно яйце и нейни символи са яйцето и заека. Заекът се счита за нейно животно, тъй като зайците най-често нощно време излизат да си търсят храна. Според някои твърдения яйцата боядисани в човека кръв на принасяни в жертва кърмачета се оставяли половин година до зимното слънцестоене и в деня на раждането на Тамуз се очаквало да се излюпят. Според други до следващата година до времето на следващия подобен ритуал. По тази причина боядисваните яйца първоначално са били единствено червени и едва по-късно е въведено боядисването в различни цветове и рисунките върху самите яйца. Тогава символизирайки плодородието със светлите цветове на пролетта на принципа на имитативната магия се боядисвали яйца и се поставяли в заешко леговище. През същото годишно време, когато сега се прави Великден в миналото в чест на Ищар се ядели яйца и зайци. Правели се и сладки и краваи с кръст в средата символизиращи женската плодовитост. В Библията се споменава, че езическите народи в Месопотамия и Ханаан са принасяли децата си в жертвоприношения:

„защото те са извършили за боговете си всяка мерзост, която Господ мрази; понеже за боговете си са изгаряли с огън и синовете си и дъщерите си.” (Второзаконие 12:31)

 „И проляха невинна кръв, кръвта на синовете си и на дъщерите си, които пожертваха на ханаанските идоли; и земята се оскверни от кръвопролития.” (Псалми 106:38)

Зa човешките жертвоприношения в Римската империя християнският апологет от Картаген - Тертулиан пише в Апологетика на християнството:

"В Африка невръстни деца се принасяха публично в жертва на Сатурн чак до проконсулата на Тиберий. Той повеси живи жреците като на оброчни кръстове по същите тези дървета, които скриваха престъпленията им в сянката си. Призовавам за свидетели войниците на баща ми, които изпълниха тази заповед на проконсула. Но това кощунствено жертвоприношение тайно се извършва и до днес." (Apologetiqum IX, 2-3)

image

Тук може да се спомене, че съвсем неслучайно заекът е включен в логото (емблемата) на порнографското списание Playboy. Създателят Хю Хефнър, който членувал в сатанинска секта в която принасяли в жертвоприношения зайци към дявола, След две сбирки, на които присъствал Хефнър заради убийството на млада жена вкарват ръководителя в затвора и сектата се разпада. Дори първата от жените на Хю Хефнър (който е защитник на хомосексуализма) е членувала също в сектата (разбира се бракът им се разпада по прелюбодейство, което е нещо нормално за подобни хора). 

image

Основен въпрос още през втори век сред християните било времето за Великден. Между източните християни и римските християни представители на Западната църква имало разлика във времето на честване. Римските християни понеже са били под влияние на езическия си бакграунд са обръщали внимание на дните от седмицата. В езичеството всеки ден от седмицата е свещен и е посветен на различно божество. А наследниците на Исусовата църква са чествали датата по еврейския календар.
 
Исус Христос е разпънат на 14 авив, а възкръсва на 16 авив (наричан още нисан от времето на Вавилонския плен). Така тази година преведено на Григорианския календар, който ползваме - Възкресението на Христос се пада на 24 април, а разпъването му е два дни по-рано на 22 април.  

Бъдете благословени! Приемете Божия помазаник Исус Христос за ваш спасител и се радвайте в Господа!

 "...радвайте се, че имената ви са написани на небесата" (Лука 10:20)

"И душата ми ще се радва в Господа; ще се радвам в Неговото спасение" (Псалм 35:9)

"Но знаем, че всичко съдействува за добро на тия, които любят Бога, които са призовани според Неговото намерение." (Псалми 121:1)

По-раншни мои постинги, за Великден:

http://ernest.blog.bg/history/2013/05/05/isus-vyzkrysna-chestito-vyzkresenie-koga-e-vyzkresenie-tazi-.1107106

http://ernest.blog.bg/history/2012/04/09/chestito-vyzkresenie-hristovo-koga-e-vyzkresenie-tazi-godina.937367

http://ernest.blog.bg/history/2011/04/19/koga-e-istinskoto-vreme-za-razpyvaneto-i-vyzkresenieto-na-is.732389

http://ernest.blog.bg/history/2011/04/21/isus-vyzkrysna.733275


http://ernest.blog.bg/history/2015/04/08/nablijava-velikden.1352658


Ще завърша постинга с няколко песни на християнската рок група Petra, като поздрав за всички, които празнуват Великден.

------------------------

1 Аз бих добавил - и различни неща в живота си. Хората, които не са с Господа до голяма степен са като листа, които вятърът разпръсва във всякакви посоки, както се мени.

2 Според някаква статистика направена около християнски празници преди няколко години 85% от Българите се считат за християни, според друга са 78%, но Господ знае със сигурност колко са неговите избрани. Не може някой да живее греховен живот и на два-три пъти в годината да се сеща за Господ и да си въобразява, че е християнин, но Господ е дал изходен път за всеки в живота, който го потърси, независимо от положението в което се намира. Стига да реши да Го следва с цялото си сърце и всичкия си ум и да се отрече от греха и това, което не е от Господа и му пречи да се се развива духовно.

3 Някои хора в зависимост от тяхното здравословно състояние могат и да пият вода. Всеки трябва сам да си реши как да го прави. 
 
4 Преди години, а може би все още има спортисти и трениращи по собствена инициатива, когато тренират и са се подложили на диета да ядат яйца, но без жълтъка. В някои случаи за 2-3-4 седмици може да се приеме за нормално и добре, но ако е постоянно, примерно 1-2 г. е глупост (най-добре е балансираното хранене). Съдържаните в жълтъците на яйцата мазнини са полезни и организмът има необходимост от тях. Не е задължително някой като спортува непременно да е релефен (зависи и от отправното състояние, когато започва), но това обикновено след време малко или много започва да се получава. За по-лесно орелефяване могат да се ползват различни спортни добавки.
 









Тагове:   великден,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665989
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031