Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2012 19:21 - ЙОСИФ СТАЛИН 1879 - 1953
Автор: dolsineq Категория: История   
Прочетен: 48633 Коментари: 117 Гласове:
20

Последна промяна: 16.05.2012 12:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Постингът е продължение на постинга на Борето: boristodorov56.blog.bg/politika/2012/05/09/izkustvoto-na-ada-tova-syshto-e-chast-ot-syvetskiiat-9-mai-i.951402  И аз се двоумях, дали да го пусна, но надделя реализмът, едва ли с подминаванета на фактите,  ще изчезне и миналото...
ЙОСИФ СТАЛИН 1879 - 1953. Една уникална личност - Секция Интернет

imageСталин, чието истинско име е Йосиф Висарионович Джугашвили, беше дълги години диктаторът на Съветския съюз. Роден е в 1879 г. в град Гори, Грузия. Родният му език е грузинският — много различен от руския, който научава по-късно и който винаги е говорил с подчертан грузински акцент.

Сталин е израснал в беднотия. Баща му, обущар, който пиел прекомерно и биел жестоко сина си, умира, когато Йосиф е единайсетгодишен. Като малък посещава църковно училище в Гори, а в юношеските години учи в Духовната семинария в Тбилиси, но в 1899 г. е изключен, защото разпространява подривни идеи. Той се включва в нелегалното марксистко движение, а в 1903 г., когато партията се разцепва, взема страната на болшевиките. През годините до 1917-а е активен партиен член и е арестуван най-малко шест пъти. Тъй като присъдите му са обикновено леки и поне един-два пъти успява да се измъкне, възможно е да е бил двоен агент през част от този период. И тъкмо по това време възприема доста подходящия псевдоним Сталин — човек от стомана.

Сталин не е играл истински голяма роля в комунистическата революция през 1917 г. През следващите две години обаче е много активен, а в 1922-а става генерален секретар на комунистическата партия. Този пост му осигурява голямо влияние в ръководството й и е важен фактор за успеха му в борбата за власт, която се води след смъртта на Ленин.

Ясно е, че Ленин е искал да остави за свой приемник Троцки. Дори в политическото си завещание Ленин заявява, че Сталин е твърде безогледен и трябва да бъде махнат от поста генерален секретар. Но след смъртта му в началото на 1924 г. Сталин успява да потули Лениновото завещание. Той се съюзява с Лев Каменев и Григорий Зиновиев, двама важни членове на Политбюро, с които образува „тройка“, или триумвират. С общи усили те успяват да разгромят Троцки и последователите му. След това Сталин, гений във вътрешните политически борби, се обръща срещу Зиновиев и Каменев и също ги съкрушава. Разгромил в борбата за власт „лявата опозиция“ (Троцки, Каменев, Зиновиев и последователите им), Сталин продължава напред и възприема някои от най-важните им политически предложения. Скоро след това се нахвърля и върху водачите на дясното крило в комунистическата партия — негови довчерашни съюзници — и разгромява и тях. В началото на 30-те години той вече е единственият диктатор на Съветския съюз.

От тази силна позиция Сталин започва в 1934 г. нечувани политически чистки. Събитието, което формално слага началото им, е убийството на Сергей Киров, висш комунистически функционер и един от съветниците на Сталин, на 1 декември 1934 г. Предполага се обаче, че Сталин лично е наредил Киров да бъде убит — донякъде, за да се отърве от него, но най-вече за да има предлог за последвалите големи чистки.

В течение на няколко години много видни комунистически функционери от революцията през 1917 г., служили при Ленин, са обвинени от Сталин в измяна и са екзекутирани. На големите публични процеси повечето от тях правят открити самопризнания. Все едно президентът Томас Джеферсън да беше арестувал подписалите Декларацията за независимостта и конституцията, да ги обвини в измяна и да ги екзекутира след пълните им „самопризнания“ на публични процеси. В 1938 г. идва ред и на Хенрих Ягода — това е човекът, оглавявал дотогавашните чистки. Той е изправен пред съд, признава, че е изменник, и е екзекутиран. По същата причина приемникът му — Николай Ежов, става поредната жертва на чистките и също е убит.

Освен в партията, чистките от средата на 30-те години се разпространяват и в съветските въоръжени сили. Те не са насочени предимно срещу антикомунисти или контрареволюционери. (Повечето от тях са премахнати по време на Лениновото управление.) Сега те са срещу самата комунистическа партия. Сталин се справя с комунистите много по-успешно от царската полиция. Например от членовете на Централния комитет на партията, избран на конгреса в 1934 г., повече от две трети са избити в последвалите чистки. От това явно следва, че главното съображение на Сталин е било да предотврати създаването на някаква независима групировка в страната.

С безогледно използване на тайната полиция, с произволни арести и екзекуции и продължително заточаване в трудови лагери на всеки, който, макар и плахо, критикува неговото управление, Сталин успява да постави в безропотно подчинение целия народ. Към края на 30-те години той вече е създал може би най-абсолютната диктатура в наше време — управление, което се меси в живота на всеки и за всичко и което не признава никакви граждански свободи.

Към икономическата политика, следвана от Сталин, се отнася насилствената колективизация на земеделието. Тя е крайно непопулярна сред хората и много от тях й се противопоставят. Но в началото на 30-те години по негово нареждане милиони селяни са или избити, или обречени на гладна смърт и накрая Сталиновата политика се утвърждава.

Друга цел, следвана усърдно от Сталин, е бързата индустриализация на Съветския съюз. Тя е осъществена отчасти благодарение на „петгодишните планове“, възприети по-късно от много други страни. Въпреки многото й недостатъци индустриализацията се оказва успешна. Независимо от огромните материални загуби през Втората световна война Съветският съюз излиза от нея като втората индустриална сила в света. (Но в крайна сметка Сталиновата земеделска и индустриална политика нанася тежки загуби на съветската икономика.)

През август 1939 г. Хитлер и Сталин подписват прословутия пакт „за ненападение“. Само след две седмици Хитлер нахлува в Полша от запад, а няколко седмици по-късно същото прави Съветският съюз от изток и завладява източната част от страната. През същата година Съветският съюз заплашва с въоръжено нахлуване трите независими страни Латвия, Литва и Естония, които се предават без бой и са присъединени към СССР. По подобен начин — след заплаха със сила — е присъединена и част от Румъния. Но Финландия отказва да се поддаде на заплахи, русите нахлуват и завладяват земите й. Тези присъединявания често се оправдават с обяснения, че въпросните територии са необходими за отбраната на Съветския съюз в случай на нападение от страна на нацистка Германия. Но когато войната завърши и Германия бе напълно разгромена, Сталин не понечи да се откаже от контрола върху присъединените територии.

В края на Втората световна война съветските армии окупираха голяма част от Източна Европа и Сталин използва това, за да настани там комунистически правителства, послушни на Съветския съюз. Марксистко управление беше създадено и в Югославия, обаче в нея нямаше руски войски и тя не се превърна в руски сателит. За да не би останалите комунистически страни в Източна Европа да последват примера й, Сталин се погрижи да се организират чистки в източноевропейските сателитни държави.

В периода непосредствено след войната започна студената война. Някои хора се опитват да винят за нея западните лидери, но повече от очевидно е, че главната причина за студената война е експанзионистичната политика на Сталин и неутолимото желание да разпростре комунистическата система — съветската власт, по цялото земно кълбо.

През януари 1953 г. съветското правителство оповести, че група лекари са арестувани, защото заговорничели да ликвидират високопоставени съветски функционери. Това прозвуча така, сякаш Сталин подготвя следващата поредица нечувани чистки. Но на 5 март 1953 г. 73-годишният диктатор умря в Кремъл. Тялото му беше балсамирано и поставено на почетно място редом до Ленин в мавзолея на Червения площад. През следващите години обаче славата му помръкна и днес той е ненавиждан като тиранин във всички земи, които някога владееше.

Сталиновият семеен живот не е много благополучен. Той се оженва в 1904 г., но след три години жена му умира от туберкулоза. Яков, единственото дете от този брак, е пленен от германците през Втората световна война. Те предлагат размяна, но Сталин отхвърля предложението и Яков умира в немски военнопленнически лагер. В 1919 г. Сталин се оженва повторно. Втората му жена умира в 1932 г, уж сама посегнала на живота си, но има слухове, че Сталин лично я е убил или е наредил да бъде убита. От втория брак се раждат две деца. Синът, офицер от военновъздушните сили, става алкохолик и умира в 1962 г. Сталиновата дъщеря Светлана забягва от Съветския съюз и в 1967 г. пристига в Съединените щати.

Най-отличителната черта на Сталин е неговата жестокост. Никога не са го вълнували чувства като милост или състрадание. При това е толкова подозрителен, че това граничи с параноя. Обаче е и изключително способен човек: енергичен, упорит, хитър, с необикновено силен дух.

Като съветски диктатор в продължение на близо четвърт век Сталин е оказал огромно влияние върху живота на много хора. Фактически, ако цялостното влияние на даден диктатор върху собственото му поколение съответства на броя на хората под негов контрол, на личните му безобразия и на времето, през което е бил на власт, июгава Сталин е може би най-забележителният диктатор в историята. Приживе той изпраща милиони хора в трудовите лагери, обрича ги на явна или пък гладна смърт. (Не може да се уточни колко хора са загинали при неговите чистки, но числото е някъде около 30 милиона.)

Ето защо няма съмнение, че кратковременното влияние на Сталин е огромно. Но подобно на съвременника му Адолф Хитлер, с когото често е сравняван, не е ясно какво ще бъде трайното му влияние.

Приживе Сталин разшири границите на Съветския съюз, създаде империя от сателити в Източна Европа и превърна СССР във велика сила с влияние във всички краища на земното кълбо. Но през последните няколко години внушителната съветска империя в Източна Европа рухна, а самият Съветски съюз се разпадна на петнайсет независими държави.

По времето на Сталин СССР беше огромна полицейска държава. След неговата смърт смъртоносната хватка на тайната полиция лека-полека се отпусна. Днес русите се радват на такава лична свобода, каквато никога не е имало в страната.

Сталиновата икономическа програма е извлечена от идеите на Маркс и Ленин. Маркс предлагаше такава линия, Ленин започна да я осъществява, но Сталин е този, който успя да премахне частното селско стопанство и частните предприятия в Съветския съюз. Тази негова политика се оказа катастрофална и сега е напълно изоставена.

Въпреки това ни се струва, че с казаното дотук значително подценяваме цялостното влияние на Сталин. Той е не само още един властолюбец и диктатор, управлявал двайсет и пет години огромна страна. Със студената война, започната от него, той дълги години след смъртта си доминираше в историята на целия свят. Нито една война — дори Втората световна — не е имала такова въздействие в света, каквото имаше студената война. Засегнати от нея бяха не само СССР и САЩ. Всяка страна на земята беше заплетена в дипломатическите и икономическите възли на това противоборство, а в много краища на света се водеха и истински войни. Оръжейната надпревара между двете суперсили — най-голямата и най-скъпата оръжейна надпревара в историята, която беше само един от елементите на студената война, костваше много трилиони долари. А може би най-лошото е, че дълги години целият свят живееше под заплахата на ядреното оръжие, което можеше да унищожи напълно съвременната цивилизация.

Студената война си спечели огромна ненавист и повечето хора искрено желаеха нейния край. Но десетилетия наред мъртвият, отречен от всички Сталин упражняваше по-голямо влияние — по-голямо истинско въздействие върху света — от всяка жива политическа личност. За него може би повече, отколкото за всеки друг, може да се каже, че „злотворството на някои хора живее и след тях“.

Студената война отдавна отмина и на пагубното влияние на Сталин може би най-после идва краят. Но не бива да забравяме, че вината за неговите престъпления трябва да бъде приписана и на Ленин, който го предхождаше и подготви сцената за него. Тъй или иначе, Сталин е един от титаните в историята: злият гений, който няма да бъде забравен скоро.


www.kakvo.org/josif-stalin-1879-1953-edna-unikalna-lichnost/internet/statia





По спомените на дъщерята на диктатора, която се отрича от фамилията на баща си и кръщава децата си в православна църква - Светлана Алилуева (п. 2011); За децата на Сталин съм писал подробно в блога си назад - който иска, да се рови, има док. филми и много снимки; Джак Б. Салвадор

deathmetalverses.blog.bg/video/2012/05/16/stalin-1992-s-robyrt-diuval-na-ispanski.954557







Гласувай:
25



Спечели и ти от своя блог!
1. dimenzed - Един умствено недодялан грузински ...
09.05.2012 19:42
Един умствено недодялан грузински евреин, с истерични изблици на параноя и най-голям касапин на България и половин Европа! Дано по-бързо съборят позорните паметници на това анти-човешко нищожество у нас!!!!
цитирай
2. dolsineq - Един умствено недодялан грузински ...
09.05.2012 19:49
dimenzed написа:
Един умствено недодялан грузински евреин, с истерични изблици на параноя и най-голям касапин на България и половин Европа! Дано по-бързо съборят позорните паметници на това анти-човешко нищожество у нас!!!!

...................................
Мислиш ли, че като ги изтрием от лицето на Земята и се опитаме да ги забравим, няма да се появи и някой втори Сталин, още по–отмъстителен и кръвожаден?
цитирай
3. dimenzed - Нека България и Европа пак да си п...
09.05.2012 19:53
Нека България и Европа пак да си помнят какви ги е чинил червения дявол, но без неговите окупационни паметници да грозят държавата ни!
цитирай
4. podvodni - Развлекателно четиво.
09.05.2012 19:55
Развлекателно четиво.
цитирай
5. dolsineq - Нека България и Европа пак да си п...
09.05.2012 20:04
dimenzed написа:
Нека България и Европа пак да си помнят какви ги е чинил червения дявол, но без неговите окупационни паметници да грозят държавата ни!

.......................................
Непримирим си до мозъка на костите. Всеки има право на мнение. И в природата змията е опасна, но въпреки това Бог я е сътворил, а на нас е дал памет, да не забравяме за нейното съществуване...:)
цитирай
6. dolsineq - Развлекателно четиво. . . . . . . . . . . ...
09.05.2012 20:06
podvodni написа:
Развлекателно четиво.

..............................
Ако искаш сериозно четиво, отвори историята на КПСС.
цитирай
7. merlin68 - dolsineq,
09.05.2012 20:21
само поради голямото ми уважение към другите ти постинги, няма да съм твърде краен в оценките на този.
Но ще те посъветвам, преди да препубликуваш нещо, да провериш поне основната фактология. Иначе се получава гьобелсовата представа за истината - една лъжа повторена 1000 пъти...
Буквално на всеки ред в това писание има освен неправилни тълкувания и фактологични грешки. Няма да ги изброявам всички, а и не дочетох материала до край.
Първо, Сталин, не е арестуван по дребни обвинения, той три пъти е осъждан на каторга в Сибир и три пъти бяга от там (не знам дали можеш да си представиш какво точно е да избягаш от Сибир).
Второ, той става Главсек, след смъртта на Ленин, а не преди това
Трето, Троцки, е един от най-ужасните в смисъл кървави революционери. Между впрочем също като Ленин, той и всички от обкръжението му са емигранти, живели луксозно дълги години в чужбина с неясно каква издръжка (мнозина твърдят еврейска, но аз не знам). Същият троцки (евреин по произход) се среща с Хитлер и обсъжда с него плановете за съдбата на СССР след германската му окупация, ,достоен е от Хитлер с названието "почитен ариец". Последователите на Троцки останали в СССР след изгонването му, заемат ръководни длъжности в партията и саботират страната. Те заемат ръководни постове в НКВД и са инициатори на голяма част от репресиите (без да оневинявам Сталин, който е изморил също не малко хора). На практика до средата на 30-те години в СССР съществува двувластие. Убийството на близкият до Сталин, Киров, просто прелива чашата на търпението и Сталин повежда открита и жестока борба срещу троцкистите.
Сталин реабилитира десетки хиляди офицери от Червената армия, вкарани по затвори и мазета на НКВД от въпросните подривни елементи. Десетки хиляди други офицери вече са избити преди това, това е план за обезкървяване на Червената армия, преди германското нападение. Съветвам те да се запознаеш с биографията на един от "репресираните" от Сталин генерали - Рокосовский.
цитирай
8. merlin68 - По отношение на пакта Рибентроп...
09.05.2012 20:32
По отношение на пакта Рибентроп-Молотов и поделянето на Европа между Сталин и Хитлер, също те съветвам да почетеш преди да даваш трибуна на половинчати истини и неверни внушения. Някак ти убягва факта, че СССР, е последната велика сила в Европа сключила с Германия такъв пакт. Първа е Полша, пакта с Хитлер е не само за ненападение, но и за "съвместни дейстивя против болшевизма", по това време има само една болшевишка държава:) Следва Мюнхенският договор, където Англия и Франция, подписват с Хитлер пактове за не нападение и му подаряват Чехословакия.
Но ако искаш да се запознаеш с политиката в навечерието на ВСВ, във факти и дати, прочети постинга ми:
http://merlin68.blog.bg/history/2011/08/28/mojeshe-li-da-byde-izbegnata-vtorata-svetovna-voina.810017
Там ще видиш и някои други гледни точки относно окупацията на балтийските републики и Финландия, включително становището на Чърчил по въпроса.
Ето ти и мнението на американският конгрес по въпроса с окупацията на Финландия:
цитат от обзора за Финландия от библиотеката на Конгреса на САЩ:

Въпреки значителните загуби нанесени от войната Финландия успява да запази своята независимост. Освен това ако СССР е била заинтересована, няма съмнение че Финландия е щяла да загуби своята независимост. Финландия излиза от войната с разбиране за този факт и е настроена за създаване на нови и конструктивни отношения с СССР[32].
цитирай
9. podvodni - Скучно четиво
09.05.2012 20:36
dolsineq написа:
podvodni написа:
Развлекателно четиво.

..............................
Ако искаш сериозно четиво, отвори историята на КПСС.

Наистина развлекателно, но несериозно четиво. Има много противоречия, демагогика и лъжи.
цитирай
10. dolsineq - 7,8 merlin68
09.05.2012 20:43
Мерлин, благодаря за линка, ще прочета постингът ти. Много информация и филми има за Сталин, а с този постинг съм далеч от мисълта да правя история. Тук има една цялостна характеристика на образа на Сталин, която до известна степен задоволява потребностите ми.
цитирай
11. boristodorov56 - Всичките тези култур-прогресисти не са повече от долнопробни манипулатори. Те не оправдават Сталин, а комун. онанизма!
09.05.2012 21:21
Сталин е ясен.
Не необходимо да се лустросва или крие неговата личност, особено като се знаят делата му.

Все пак многознайните му защитници тук да вземат да прочетат, освен Историята на КПСС и някоя друга книжка за този болшевишки канибал.

Препоръчвам им книгите на Виктор Суворов - точно той безпощадно и с факти от съветски официални източници разкри за широката публика истината за ВСВ и Чичо Джо.
Затова е една от най-мразените личности от почитателите на комун.онанистическата религия.

цитирай
12. mariniki - абсолютно съм съгласна...
09.05.2012 21:22
от първата до последната дума...
ако енергията на тази титанична личност беше впрегната
в правилната посока...щеше да извърши невиждани чудеса...но...
а времето слага всичко на мястото му......
цитирай
13. dolsineq - Този е ненадминат. . . . . . . . . . . . . . . ...
09.05.2012 21:30
aries70 написа:
Този е ненадминат.

........................
Дори и само тази информация е достатъчна да ни даде представа какъв е бил Сталин... Отказал е размяна за синът си, явно е влязъл в ролята на Бог...:)
цитирай
14. dolsineq - 13. mariniki - абсолютно съм съгласна...
09.05.2012 21:52
mariniki написа:
от първата до последната дума...
ако енергията на тази титанична личност беше впрегната
в правилната посока...щеше да извърши невиждани чудеса...но...
а времето слага всичко на мястото му......

.............................
Интересни са такива личности, успели няколко поколения да психират...
цитирай
15. lyubomircholakov - През 1937 г. Сталин наказва със с...
09.05.2012 22:00
През 1937 г. Сталин наказва със смърт най-жестоките палачи на руския народ - разстреляни са около 10 хиляди (това са по данни на Виктор Суворов в книгата му "Очищение" - препоръчвам я на всеки, който се интересува кого точно е разстрелял Сталин през 1937 г.: все чекисти, началници на концлагери, следователи, прокурори, масови убийци...). Например, през 1937 г. е разстрелян Тухачевски - който с отровни газове избива през 1920 г. около 100 хиляди селяни в Тамбовска губерния, а основната му тактика по време на Гражданската война е да разстрелва заложници: 100 селяни за убит червеноармеец. Именно Сталин със статията си "Главозамайване от успехите" спира през 1933 г. масовите реквизиции на храни от селото, които водят до невиждан глад. Трябва да се има предвид, че до 1935 г. Сталин има силна партийна конкуренция и не е справедливо да носи цялата отговорност за репресиите. Впрочем, именно Суворов пише всичко това. А Троцки живее в Ню Йорк преди революцията на издръжка на банкера от Уолстрийт Якоб Шиф (Шифт), който се хвали през 30-те години, че е дал 20 милиона долара за руската революция (днешни около 600 милиона). Касиер на революцията, който превежда парите, е Андрей Парвус (Израел Лазаревич Гелфанд), който де факто ръководи революцията от Стокхолм - именно той разработва операцията с пломбирания вагон, чрез която Ленин и бандата му са прехвърлени от Цюрих в Русия, а германците с готовност подпомагат това, за да отслабят Русия, с която воюват тогава. Последната среща на Троцки при отпътуването му от Америка е с американския президент Уудроу Уилсън на един канадски остров - това също навежда на известни размисли, нали?
И това, че Сталин е отказал размяна за сина си, е добре обяснено от самия него с думите му: "Аз не разменям капитан за фелдмаршал" - какво недостойно има в това?
На младини Сталин е великолепен поет - на 17-годишна възраст негови стихове влизат в христоматия по грузинска литература.
Четете и мислете, преди да си съставяте мнения, а не обратно!
цитирай
16. raders - По отношение на пакта Рибентроп...
09.05.2012 22:02
merlin68 написа:
По отношение на пакта Рибентроп-Молотов и поделянето на Европа между Сталин и Хитлер, също те съветвам да почетеш преди да даваш трибуна на половинчати истини и неверни внушения. Някак ти убягва факта, че СССР, е последната велика сила в Европа сключила с Германия такъв пакт. Първа е Полша, пакта с Хитлер е не само за ненападение, но и за "съвместни дейстивя против болшевизма", по това време има само една болшевишка държава:) Следва Мюнхенският договор, където Англия и Франция, подписват с Хитлер пактове за не нападение и му подаряват Чехословакия.
Но ако искаш да се запознаеш с политиката в навечерието на ВСВ, във факти и дати, прочети постинга ми:
http://merlin68.blog.bg/history/2011/08/28/mojeshe-li-da-byde-izbegnata-vtorata-svetovna-voina.810017
Там ще видиш и някои други гледни точки относно окупацията на балтийските републики и Финландия, включително становището на Чърчил по въпроса.
Ето ти и мнението на американският конгрес по въпроса с окупацията на Финландия:
цитат от обзора за Финландия от библиотеката на Конгреса на САЩ:

Въпреки значителните загуби нанесени от войната Финландия успява да запази своята независимост. Освен това ако СССР е била заинтересована, няма съмнение че Финландия е щяла да загуби своята независимост. Финландия излиза от войната с разбиране за този факт и е настроена за създаване на нови и конструктивни отношения с СССР[32].


:) Демек, финландците са много благодарни на болшевиките, че са им отнели половината територия. Ашколсун, какво велико прозрение...
цитирай
17. dolsineq - 12. boristodorov56 - Всичките тези култур-прогресисти не са повече от долнопробни манипулатори. Те не оправдават Сталин, а комун. онанизма!
09.05.2012 22:02
boristodorov56 написа:
Сталин е ясен.
Не необходимо да се лустросва или крие неговата личност, особено като се знаят делата му.

Все пак многознайните му защитници тук да вземат да прочетат, освен Историята на КПСС и някоя друга книжка за този болшевишки канибал.

Препоръчвам им книгите на Виктор Суворов - точно той безпощадно и с факти от съветски официални източници разкри за широката публика истината за ВСВ и Чичо Джо.
Затова е една от най-мразените личности от почитателите на комун.онанистическата религия.


....................................
Постингът ти много ме впечатли, Боре. С много неща сме свикнали и приели като нормални в живота ни, но карикатурите или татуировките много недвусмислено говорят за отминалото време.
цитирай
18. merlin68 - raders,
09.05.2012 22:48
от забележката ти ми става ясно, че въобще нямаш каквато и да е представа от събитията преди, по-време, а и след ВСВ. От подобни четива като копираното тук, си и обречен да си останеш невежа по въпроса.
Знам, че е безсмислено, но ще се опитам да ти представя няколко факта свързани с Финландия и какво налага съветската окупация.
Финландия е под владичеството на Руската империя, това предопределя до голяма степен негативно отношение на фините към руснаците. В навечерието на германското нападение над СССР, Сталин не може да си позволи германците да излязат директно на 50км. от Ленинград, пропуснати любезно от финландците. това прави от стратегическа гледна точка ВРЕМЕННАТА окупация задължителна.
Временна военна окупация по време на ВСВ, се прилага и от САЩ, и от Англия. И двете страни, напълно признават правото на СССР, в тази ситуация с оглед отбраната на Ленинград да извърши подобна окупация.
Ето какво заявява финландският президент Рюти, на германския посланик в Хелзинки, през 1941г.:
"Ако Петербург не продължи да съществува като значителен град, то река Нева би била най-добрия избор за граница в Карелския провлак... Ленинград трябва да се ликвидира като важен град.[31]."
След нахлуването на германците в СССР, финландците действат като техни съюзници и обезпечават северната част в блокадата на Ленинград.
Без буфера който СССР си осигури окупирайки част от Финландия, Ленинград би паднал. Без буфера осигурен с окупацията на половин Полша, би паднала Москва - СССР, при това положение би загубил войната.
Сталин, би бил некадърник ако не бе извършил тези окупации.
цитирай
19. merlin68 - Мерлин, благодаря за линка, ще п...
09.05.2012 23:04
dolsineq написа:
Мерлин, благодаря за линка, ще прочета постингът ти. Много информация и филми има за Сталин, а с този постинг съм далеч от мисълта да правя история. Тук има една цялостна характеристика на образа на Сталин, която до известна степен задоволява потребностите ми.


Удивяваш ме, как е възможно мислещ човек, да бъде удовлетворен от "една цялостна характеристика", 90% от която е абсолютна лъжа. Нима потребностите ти не са свързани с това да търсиш истината, а с това да затвърждаваш предубежденията си?
Удивявам се и на себе си, защото за пореден път се поставям в ролята на адвокат на човек когото не бих искал да ми бъде вожд. Да, не харесвам Сталин, не желая нему подобен човек да ръководи която и да е страна в света, обаче има едно голямо НО. Днес в денят на Победата, в денят на Европа, и на фона на последните събития свързани с изборите в Гърция и Франция, не е лошо да се замислим какво води на власт хора като Хитлер и Сталин. Вместо това ние се крием зад псевдо характеристики на тези диктатори. Трябва ясно да си дадем сметка, че както Сталин, така и Хитлер не са били сами, десетки милиони са ги боготворили. Ние сами създаваме чудовища, а после с лъжи се опитваме да ги забравим. Сега Европа е поела по същия път.
цитирай
20. dolsineq - Мерлин, благодаря за линка, ще п...
09.05.2012 23:31
merlin68 написа:
dolsineq написа:
Мерлин, благодаря за линка, ще прочета постингът ти. Много информация и филми има за Сталин, а с този постинг съм далеч от мисълта да правя история. Тук има една цялостна характеристика на образа на Сталин, която до известна степен задоволява потребностите ми.



Удивяваш ме, как е възможно мислещ човек, да бъде удовлетворен от "една цялостна характеристика", 90% от която е абсолютна лъжа. Нима потребностите ти не са свързани с това да търсиш истината, а с това да затвърждаваш предубежденията си?
Удивявам се и на себе си, защото за пореден път се поставям в ролята на адвокат на човек когото не бих искал да ми бъде вожд. Да, не харесвам Сталин, не желая нему подобен човек да ръководи която и да е страна в света, обаче има едно голямо НО. Днес в денят на Победата, в денят на Европа, и на фона на последните събития свързани с изборите в Гърция и Франция, не е лошо да се замислим какво води на власт хора като Хитлер и Сталин. Вместо това ние се крием зад псевдо характеристики на тези диктатори. Трябва ясно да си дадем сметка, че както Сталин, така и Хитлер не са били сами, десетки милиони са ги боготворели. Ние сами създаваме чудовища, а после с лъжи се опитваме да ги забравим. Сега Европа е поела по същия път.

.............................
Мерлин, за мен е важно основното за Сталин, а за подробностите си има други хора.
цитирай
21. dolsineq - 16. lyubomircholakov
10.05.2012 09:27
И това, че Сталин е отказал размяна за сина си, е добре обяснено от самия него с думите му: "Аз не разменям капитан за фелдмаршал" - какво недостойно има в това?
На младини Сталин е великолепен поет - на 17-годишна възраст негови стихове влизат в христоматия по грузинска литература.
Четете и мислете, преди да си съставяте мнения, а не обратно!
цитирай
......................................
Трудно ми е да приема такава постъпка за нормална, дори и животните не правят така, а до последно защитават децата си, но когато бясът надделее, разумът умира...
цитирай
22. kostadin - Ами всичките изказвания показват ...
10.05.2012 09:52
Ами всичките изказвания показват едно :
Само злобеете срещу майсторството на човек ,който бе обсебил повече от половината човечество.По принцип е лошо ,когато критикуваш работата на някой ,пък било Сталин или Хитлер без да си бил до него в момента на развиващата се история.Тъпо е да се занимаваме със тези сенки .По добре е да говорите как да се организира живота на хората така ,че повечето да са доволни и щастливи
цитирай
23. lyubomircholakov - И това, че Сталин е отказал размяна ...
10.05.2012 10:01
dolsineq написа:
И това, че Сталин е отказал размяна за сина си, е добре обяснено от самия него с думите му: "Аз не разменям капитан за фелдмаршал" - какво недостойно има в това?
На младини Сталин е великолепен поет - на 17-годишна възраст негови стихове влизат в христоматия по грузинска литература.
Четете и мислете, преди да си съставяте мнения, а не обратно!
цитирай
......................................
Трудно ми е да приема такава постъпка за нормална, дори и животните не правят така, а до последно защитават децата си, но когато бясът надделее, разумът умира...


Ако го беше сторил, днес щяха да го обвиняват именно в това - че е използвал огромната си власт, за да урежда и спасява сина си. Хитлер е предложил да го размени за Паулус. Сталин просто дава пример за саможертва. Човешката история е пълна с такива примери - прегледайте само римската история, там има примери дори когато военачалник наказва със смърт сина си, защото е нарушил заповед. Затова и до днес ползваме законите, оставени ни от Римската империя. Не виждам никакъв бяс у Сталин при тази постъпка - в момента, когато цялата страна дава милиони жертви, всяко семейство получава известия за смърт на съпрузи, синове, братя, той да се договаря с Хитлер за спасението на сина си?! Що за морал би имал тогава? Какво са щели си помислят милионите руснаци, загубили синове по бойните полета? Мислите, че му е било лесно? Според Вас е трябвало да постъпи като абсолютен егоист? Предубедена сте към него под влияние едновременно и на комунистическата, и на демократичнтата пропаганда, които странно защо са толкова единодушни в негативната си оценка за Сталин; при това демократичната пропаганда просто повтаря измишльотините на Хрушчов от 1956 г. пред ХХ конгрес на КПСС. Хрушчов тогава има причина да си измива ръцете със Сталин, също както заловен бандит се оправдава с нарежданията на шефа на бандата; но странно е защо демократите повтарят същите пропагандни комунистически тези?
цитирай
24. kostadin - 16. lyubomircholakov
10.05.2012 10:26
Не може да се отрече ,че Сталин е гениален тактик при насъскването на огромни човешки маси една срещу друга с цел постигане на собствените си замисли.
Но не е стратег ,защото след смъртта му започва и разпадът.Стратег е Бисмарк или Аспарух
Така ,че тук поставяме проблема как една тактика може да подсигури среването на стратегическият ум на един Ленин,Хитлер,Рузвелт или Чърчил
Сталин е човека който е знаел ,че може да се намесваме само в настоящият момент.
Е накрая и той е сбъркал и си е заплатил с живота.
Но така е с големите дървета -тях бурите първи ги посичат.
цитирай
25. dolsineq - Ами всичките изказвания показват ...
10.05.2012 10:33
kostadin написа:
Ами всичките изказвания показват едно :
Само злобеете срещу майсторството на човек ,който бе обсебил повече от половината човечество.По принцип е лошо ,когато критикуваш работата на някой ,пък било Сталин или Хитлер без да си бил до него в момента на развиващата се история.Тъпо е да се занимаваме със тези сенки .По добре е да говорите как да се организира живота на хората така ,че повечето да са доволни и щастливи

..................................
Явно така сме прогнозирани хората, че да симпатизираме на лошото и да се радваме на чуждото нещастие иначе няма как да си обесня тази масова психоза по фашизма и комунизма... Всъщност мисля, че за да се настанят трайно тези две политически системи на власт, беше задействан първичният инстинкт на човека за оцеляване, като причината дойде от страхът от властимащите.
цитирай
26. kostadin - Нещата между хората и властимащите ...
10.05.2012 10:37
Нещата между хората и властимащите също са предопределени.Има прост начин да се излезе от тази зависимост ,но хората са лениви паразити.Ние не правим изключение щом списваме тука
цитирай
27. dolsineq - 24. lyubomircholakov
10.05.2012 10:53

Ако го беше сторил, днес щяха да го обвиняват именно в това - че е използвал огромната си власт, за да урежда и спасява сина си. Хитлер е предложил да го размени за Паулус. Сталин просто дава пример за саможертва. Човешката история е пълна с такива примери - прегледайте само римската история, там има примери дори когато военачалник наказва със смърт сина си, защото е нарушил заповед. Затова и до днес ползваме законите, оставени ни от Римската империя. Не виждам никакъв бяс у Сталин при тази постъпка - в момента, когато цялата страна дава милиони жертви, всяко семейство получава известия за смърт на съпрузи, синове, братя, той да се договаря с Хитлер за спасението на сина си?! Що за морал би имал тогава? Какво са щели си помислят милионите руснаци, загубили синове по бойните полета? Мислите, че му е било лесно? Според Вас е трябвало да постъпи като абсолютен егоист? Предубедена сте към него под влияние едновременно и на комунистическата, и на демократичнтата пропаганда, които странно защо са толкова единодушни в негативната си оценка за Сталин; при това демократичната пропаганда просто повтаря измишльотините на Хрушчов от 1956 г. пред ХХ конгрес на КПСС. Хрушчов тогава има причина да си измива ръцете със Сталин, също както заловен бандит се оправдава с нарежданията на шефа на бандата; но странно е защо демократите повтарят същите пропагандни комунистически тези?
................................................
И тук си имаме примери за саможертва – Борис 1 убива синът си Владимир Расате, но го прави в името на каузата да пребъде България, а не да наложи един перверзен морал... Всъщност не искам да съм категорична, болшевизмът беше прокаран, защото селяните живееха като добичета, гладът и нищетата се ширеха по цялата руска земя и само дворяните бяха добре, но лошото е, че и след 70 г, когато бях в Русия, те пак живееха за съжаление зле...
цитирай
28. demonwind - Само две
10.05.2012 10:57
седмици са делели Европа от Апокалипсиса. Някой ден хората ще осъзнаят, че макар и описван като най-големия сатрап (дори името му е забранено в Германия), Хитлер просто се е опитал по своему да спаси Европа. И донякъде е успял, що се касае поне до Запада. А че Сталин може да се сравнява единствено с Чингис Хан или Тамерлан, това за мен е чистата истина. Откак прочетох тази книга, разбрах много неща, които дотогава само предполагах...

http://chitanka.info/workroom/entry/5494

Поздрави!
цитирай
29. dolsineq - 29. demonwind - Само две
10.05.2012 11:23
demonwind написа:
седмици са делели Европа от Апокалипсиса. Някой ден хората ще осъзнаят, че макар и описван като най-големия сатрап (дори името му е забранено в Германия), Хитлер просто се е опитал по своему да спаси Европа. И донякъде е успял, що се касае поне до Запада. А че Сталин може да се сравнява единствено с Чингис Хан или Тамерлан, това за мен е чистата истина. Откак прочетох тази книга, разбрах много неща, които дотогава само предполагах...

http://chitanka.info/workroom/entry/5494

Поздрави!

.................................
demonwind, войната тогава беше не само идеология, но и пари, а зад Хитлер стояха големите "акули", които имаха икономически интереси, та само Хитлер без тях нищо не можеше да направи. Мисля, че и без Хитлер пак щеше да има война, Германия трудно би преглътнала хапчето на победена страна от Първата световна война...
цитирай
30. darktales - 29. demonwind
10.05.2012 11:24
Ако Хитлер наистина искаше да спаси Европа, трябваше да търси примирие още веднага след декември 1941. Писанията на фантаста Виктор Суворов не са някакъв сериозен довод.
цитирай
31. kostadin - И тук си имаме примери за самож...
10.05.2012 11:26
dolsineq написа:

И тук си имаме примери за саможертва – Борис 1 убива синът си Владимир Расате, но го прави в името на каузата да пребъде България, а не да наложи един перверзен морал... Всъщност не искам да съм категорична, болшевизмът беше прокаран, защото селяните живееха като добичета, гладът и нищетата се ширеха по цялата руска земя и само дворяните бяха добре, но лошото е, че и след 70 г, когато бях в Русия, те пак живееха за съжаление зле...

Изказаното тук е подтвърждение на факта ,че историята се пише от победителите( победители от областта под Дунава)По тази причина България остава без земите над Дунава.
След този християнски насилстван акт (нищо ,че е в разрез с разбиранията на Христос)българският етнос е разкъсан едни са мюсулмани -Волжска българия ,другите в Хазария са еврей ,а хан Батай се превръща в руски герой(Не съм спазил реда хронологически)
Крепостното право има своят момент на възникване и е добре да се справиш с този научен проблем.Законът на българите и първите султани е еднакъв -всеки дошъл в земите им е свободен човек.Добре е да знаеш ,че земята периодически се е преразпределяла между членовете на всяка община в до християнският период на прабългарите.
цитирай
32. dolsineq - Ако Хитлер наистина искаше да спаси ...
10.05.2012 11:53
darktales написа:
Ако Хитлер наистина искаше да спаси Европа, трябваше да търси примирие още веднага след декември 1941. Писанията на фантаста Виктор Суворов не са някакъв сериозен довод.

................................
Точно това се замислих и аз преди малко – Хитлер е един трагичен образ, привидно гениален, а всъщност марионетка в ръцете на олигарсите...
цитирай
33. demonwind - 31. darktales
10.05.2012 11:55
Според мен не са фантасмагории, защото се основават на базата на действителни документи, които дори не са секретни. Кой знае... А и Хитлер е бил същия като Сталин, та надали е щял да падне на колене пред него. Идеята на Суворов е, че войната е била замислена още преди Сталин, като начин комунизма да победи в света.
Каквото и да говорим, бития си е бит, останалите сме ние, за съжаление ;) Когато атовете се ритат, магаретата реват. Само дето едно време и ние сме били атове, пък сме "еволюирали" не до магарета, ами направо до катъри ;)

Поздрави!
цитирай
34. dolsineq - 32. kostadin
10.05.2012 12:28
Изказаното тук е подтвърждение на факта ,че историята се пише от победителите( победители от областта под Дунава)По тази причина България остава без земите над Дунава.
След този християнски насилстван акт (нищо ,че е в разрез с разбиранията на Христос)българският етнос е разкъсан едни са мюсулмани -Волжска българия ,другите в Хазария са еврей ,а хан Батай се превръща в руски герой(Не съм спазил реда хронологически)
Крепостното право има своят момент на възникване и е добре да се справиш с този научен проблем.Законът на българите и първите султани е еднакъв -всеки дошъл в земите им е свободен човек.Добре е да знаеш ,че земята периодически се е преразпределяла между членовете на всяка община в до християнският период на прабългарите.
цитирай
................................
Тук доколкото разбирам няколко исторически момента хващаш. Първото ти изречение предполагам е за Аспарух и договорът му с византийският император. ... Българите са били един многоброен и неуправляем народ, затова и е било трудно да имат своя държава, въпреки усилията на Борис 1 да създаде единна държава... 200 г под византийска власт, 500 г под турско управление, а за съвременната ни история нищо по–различно, ами тогава на кого да се сърдим, а?...:)
цитирай
35. vmir - 20. merlin68,
10.05.2012 12:47
merlin68 написа:

Без буфера който СССР си осигури окупирайки част от Финландия, Ленинград би паднал. Без буфера осигурен с окупацията на половин Полша, би паднала Москва - СССР, при това положение би загубил войната.
Сталин, би бил некадърник ако не бе извършил тези окупации.


Така, така! Държавният суверенитет е нищо, щом пречи на някого. По силата на същия принцип, и Хитлер е невинен като божа кравичка, щом СССР му е бил трън в окото.

Ами ако САЩ и GB не баха открили втори фронт, за да облекчат натиска срещу Сталин, ако например като незначителна екстричка не бяха ни бомбардирали, а ние бяхме се опънали на руснаците, за да защитим националното си обединение, ако не бяха си затваряли очите съюзниците на Сталин като например за свалените от Сталин техни самолети, опитващи се да доставят провизии и оръжие на избиваните във Варшава стотици хиляди поляци, само защото не симпатизират на комунизма и т.н., даваш ли си сметка колко милиона още жертви щеше да струва "кадърността" на Сталин? И в името на какво трябваше с цената на десетки милиони жертви да оцелее СССР, за да се разпадне в мирно време? За да има сега лъжи, че в соц лагера имало един живот... и да е пълно сега с лъжци, които могат да обяснят всичко с "правото" на СССР да окупира и да се разпорежда със съдбите на останалите както намери за добре. По същата логика Русия трябва да настоява да е най-щастлива на света и за целта да поиска по 1000 евро за барел нефт, защото в противен случай ще си взриви ядрените арсенали и така ще унищожи по-щастливите и благоденстващи по света. Каква чудовищна несправедливост - да работиш и печелиш от труда си, вместо да продаваш нефт по 1000 евро барела...
цитирай
36. darktales - 34. demonwind
10.05.2012 12:55
Аз не споря за това кога е била замислена войната, кой какво е искал и т.н. Ако става за въпрос, идеята пък за разширяване на Изток датира още от времето на Хайнрих І Птицелов, който в идеологията на национал-социализма е бил смятан за баща на немската нация, а Химлер съвсем сериозно е смятал сам себе си за негова реинкарнация.

Всеки може да мечтае каквото си иска, за мечтите ни нека предели да няма, както се пееше едно време :))))) Фердинанд е мечтаел да влезе на бял кон в Константинопол, а Полша от 1930-те години - съвсем сериозно! - е имала комитет за придобиване на колонии и е настоявала пред Лигата на нациите да й бъдат дадени територии в Африка: http://pics.livejournal.com/fon_eichwald/pic/00083xab
А ако не й ги дадяли доброволно, се е подготвяла да си ги придобие със сила (преди да я налегнат по-належащи проблеми). Който иска, може да се смее, но какво толкова? Защо не? Къде е казано, че за едни може, а за други не?

Колкото до Льодакола, основното положение в него е, че Сталин буквално си е отгледал Хитлер от първите му стъпки в политиката, специално с цел да го хвърли срещу Запада един ден, та да може Сталин след това да погълне и едните, и другите. Да речем, че и това е така, т.е. че Сталин е желаел това и е правил някакви стъпки в тази посока. Както знаем от историята, Хитлер подготвя хегемонията си над Европа в следната последователност: възстановяване и въоръжаване на армията; заемане на Рейнска област; присъединяване на Австрия; заемане на Чехословакия, всичко това без да му се налага да влиза във война, и вече след това започва с блицкриговете. Нека всичко това той да е направил с помощта на Сталин. Но къде са били гарантите на Версай? Те биха могли да го спрат съвсем лесно в началото. Мусолини е предотвратил първия опит за аншлус с два телефонни разговора. Може би Сталин е дърпал конците и на Англия и Франция? Ако е така, трябва еднозначно да го признаем за гений на всички времена и народи.



цитирай
37. demonwind - 37. darktales
10.05.2012 13:06
А замислял ли си се за нещо много по-страшно? Че някой може да е дърпал конците на самия Сталин...
Иначе поляците са късметлии - едни оциганени Франция и Великобритания са обица на ухото на всички, които са имали мераци за колонии из Африка и други "екзотични" местенца ;)
И ако Хитлер и Сталин са поробвали и избивали хората с огън и бомби, то сега е още по-страшно - хората се закрепостяват с ипотеки, заеми, и най-важното - пожизнен труд (по неофициални данни на ЕС, до 2025 г. пенсионната възраст трябва да е съответно 75 за мъжете и 72 за жените). Ще започваме живота си с памперси в люлката и ще го свършваме с памперси на работното място... ;)
Иначе Суворов е вкарал малко крайности в книгите си, но така става с човек, отвратен до дъно от комуняги и производните им...
цитирай
38. boristodorov56 - Русия винаги е била най-големия враг на България
10.05.2012 13:17
А нима идеята за разширяване на руската империя към Проливите - независмо под какъв ник е - не е още от вpемето на Петър I ?

Нима панславизма на Екатерина II е нещо различно от тази идея?

Нима комун. онанизма на болшевишките евреи няма мечта за перманентна революция и завладяване на целия свят?

Нима следсъветска русия не покани България в ОНД?

Нима сега Путин не цели налагане на волята си чрез газта по тези земи?


Никой нормален българин и разумно мислещ патриот не може да третира Русия другояче освен като враг!

В горните две категории не включвам безродните комун. онанисти, които имат русия за своя родина и не са раждани, а изсрани от Надежда Крупска - яловицата!
цитирай
39. kostadin - Не знам кой в кого се е огледал, но ...
10.05.2012 14:46
Не знам кой в кого се е огледал ,но наскоро гледах снимка от къщата на ротшилдите във Виена Там беше показано как Хитлер и Ленин играят шах.

За империята на руснаците -ами преди нея е имало и империя на рода Дуло това и до днес го знаят и редовите китайци Те помнят кога сме им били съседи.Но по принцип не е правилно да си изберем парче от времето и да правим обобщ6ения за това или онова

Руснаците не са ни врагове Това даже Борис III го е знаел
цитирай
40. kostadin - vmir - 20. merlin68, !
10.05.2012 14:51
Цените на нефта не се правят в Русия мило момче .
Ако имахме държавна рафинерия щяхме да копуваме нефта с отстъпка от световните цени
цитирай
41. boristodorov56 - 40. kostadin - Къде го е казал Цар Борис III ? Я дай линк да го видят всички или посочи публикация?
10.05.2012 14:55
Можеш да се върнеш още по-назад в историята - отпреди Потопа, но това не променя фактите, които съм изредил.

Впрочем, руснаците и Руската империя са два различни щата, ако не ти е ясно.
цитирай
42. kostadin - Абе момко, не мислех, че ти е приятно ...
10.05.2012 16:09
Абе момко ,не мислех ,че ти е приятно да се правиш на абдал.
До влизането на руснаците в BG ние имаме дипломатически отношения с тях .В този смисъл те за нас са агресори защото независимо от прреговорите в Турция подготвят и изпълняват нахлуването си.

Борис много добре помни първата световна война водена от баща му ,когато българските войници са отказвали да стрелят сруще братушките
Сигурно това различие между народ и правителство и власт поставяща правителството го има и при други държави. и все пак изхождайки от максимата ,че всеки народ заслужава правителството си не е възможно да се провежда някаква политика ,пък било и война без съгласието на народаВсе пак той е изпълнителят на заповедите на уравляващите.
би могло да се работи за изправяне на впечатленията ти ,но това става само ,ако имаш нужда и когато говориш за петър I или нещо по друго е добре да имаш едно на ум ,че нещата не започват от избраният от тебе момент.
Не знам на колко лазарника си ,но аз със моите години мога върху собствените си усещания да правя добре разликата и повярвай ми ,че съм бил и пряко засегнат от комунистическият режим но твърдо ти казвам Тогава се живееше по добре и имаше все пак надежда и за децата ни.
цитирай
43. анонимен - 38. demonwind
10.05.2012 19:20
Ами не знам, аз всякакви неща съм чувал, като например че Хитлер получавал сигнали от Алдебаран чрез дългите коси на Мария Орсич. Но на нея в един момент й омръзнало да разнася коса до петите, подстригала се малко, сигналите се прецакали и край. Суворов и още повече Бунич и те ги разправят горе-долу някакви такива. Но може би и в тази история има някаква поука и идва да покаже, че не бива да се доверяват световните работи на жена:)))))

Няма по-страшно от войната, според мен. Учене, работа, ипотеки, изкарва се все някак, не е толкова зле положението.
цитирай
44. merlin68 - vmir,
10.05.2012 19:41
на идиотските ти коментари показващи тотално неразбиране, липса на знание и манталитет на махленски манипулатор, няма да се спирам.
Ще коментирам единствено това "а ние бяхме се опънали на руснаците, за да защитим националното си обединение"
Ти автор на постинга Башибозуците http://vmir.blog.bg/politika/2011/06/04/bashibozucite.759365 в който съвместно с турския шовинист Атила, поругаваш паметта на загиналите в баташкото клане и лансираш тезата, че ние българите сме виновни за всичко, а турците само са се опитвали да ни разтърват. Ти ли бе мекере жалко, ще ми говориш за национално обединение!
vmir, такива като теб будят в мен само погнуса!
цитирай
45. blm - Надежда за чии деца?
10.05.2012 20:24
повярвай ми ,че съм бил и пряко засегнат от комунистическият режим но твърдо ти казвам Тогава се живееше по добре и имаше все пак надежда и за децата ни.
..................................................................
Ние знаем и чии са децата, за които имаше надежда. Точно заради тях политическата власт бе сменена за икономическа, но остана в ръцете на същата олигархия.
цитирай
46. merlin68 - А нима идеята за разширяване на р...
10.05.2012 22:17
boristodorov56 написа:
Русия винаги е била най-големия враг на България
А нима идеята за разширяване на руската империя към Проливите - независмо под какъв ник е - не е още от вpемето на Петър I ?

Нима панславизма на Екатерина II е нещо различно от тази идея?

Нима комун. онанизма на болшевишките евреи няма мечта за перманентна революция и завладяване на целия свят?

Нима следсъветска русия не покани България в ОНД?

Нима сега Путин не цели налагане на волята си чрез газта по тези земи?


Никой нормален българин и разумно мислещ патриот не може да третира Русия другояче освен като враг!

В горните две категории не включвам безродните комун. онанисти, които имат русия за своя родина и не са раждани, а изсрани от Надежда Крупска - яловицата!


Борко за съжаление самозаблудите са трудно лечими, но ако ти вярваш в пропагандните заучени глупости които си написал отгоре, то моля не ги вменявай като верую на всички нормални българи:)
Има българи които помнят, че дедите им са се сражавали рамо до рамо с русите за свободата си, помнят, че този "най-голям враг" на България, плати за свободата и с кръвта на 200 000 свои синове. Нормалните българи помнят, че докато бяха в съюз с руснаците, живееха не по-зле от тях, между впрочем и победените германци от ГДР, не бяха унизени и ограбени, а живееха като равни с победителите. Помнят българите, че не си спираха парното по онова време, стояха на топло по времето на онзи съюз.
А днес българите виждат, че в новият ни "общ европейски дом" на тях е отредена втората класа. Днес българите знаят, че ако Путин, ни е питал дали искаме да ставаме част от ОНД, то европейците въобще не ни питаха, те ни наложиха условия и днес ни спускат директиви, а ние живеем като в колония, така ни и управляват.
Така, че Борко, не ми обяснявай какво трябва да знае нормалният българин.
цитирай
47. dolsineq - 44. анонимен
10.05.2012 22:52
анонимен написа:
Ами не знам, аз всякакви неща съм чувал, като например че Хитлер получавал сигнали от Алдебаран чрез дългите коси на Мария Орсич. Но на нея в един момент й омръзнало да разнася коса до петите, подстригала се малко, сигналите се прецакали и край. Суворов и още повече Бунич и те ги разправят горе-долу някакви такива. Но може би и в тази история има някаква поука и идва да покаже, че не бива да се доверяват световните работи на жена:)))))

Няма по-страшно от войната, според мен. Учене, работа, ипотеки, изкарва се все някак, не е толкова зле положението.

...................................
Вече знам как може да влезеш като анонимен, въпреки, че съм изключила функцията за анонимни коментари. Жените не са втора ръка, господин Многознайков...:)
цитирай
48. vmir - 45. merlin68,
10.05.2012 23:33
merlin68 написа:
на идиотските ти коментари показващи тотално неразбиране, липса на знание и манталитет на махленски манипулатор, няма да се спирам.
Ще коментирам единствено това "а ние бяхме се опънали на руснаците, за да защитим националното си обединение"
Ти автор на постинга Башибозуците http://vmir.blog.bg/politika/2011/06/04/bashibozucite.759365 в който съвместно с турския шовинист Атила, поругаваш паметта на загиналите в баташкото клане и лансираш тезата, че ние българите сме виновни за всичко, а турците само са се опитвали да ни разтърват. Ти ли бе мекере жалко, ще ми говориш за национално обединение!
vmir, такива като теб будят в мен само погнуса!


А ти си толкова неспасяемо ограничен, че не заслужаваш дори погнусата ми. Това, че ти е кеф да се мразим с турците, с макетата и с всеки, когото ни посочат за враг от Москва, е перверзно отношение на тип, който от простотия толкова ненавижда сънародниците си, че не признава нуждата им от собствена държава. Непоправимо тъп и продажен си, интриганте. Върви си в Русия да ближеш задници. Нямаш място между нормалните българи.
цитирай
49. darktales - 48. dolsineq
11.05.2012 02:46
Не съм влизал анонимно, но не знам защо така ме изписа. Световният ционистки заговор пак нещо. Това за жените беше просто шега.
цитирай
50. dolsineq - Не съм влизал анонимно, но не знам ...
11.05.2012 08:51
darktales написа:
Не съм влизал анонимно, но не знам защо така ме изписа. Световният ционистки заговор пак нещо. Това за жените беше просто шега.

...........................................................
При мен също се получава, ако изключа и включа нета. Мога да влизам анонимно, дори и при забранената функция за анонимните коментари и да поствам мнението си, без да се отрази името ми... За всичко си има чалъм...:)
цитирай
51. kostadin - повярвай ми, че съм бил и пряко за...
11.05.2012 09:43
blm написа:
повярвай ми ,че съм бил и пряко засегнат от комунистическият режим но твърдо ти казвам Тогава се живееше по добре и имаше все пак надежда и за децата ни.
..................................................................
Ние знаем и чии са децата, за които имаше надежда. Точно заради тях политическата власт бе сменена за икономическа, но остана в ръцете на същата олигархия.

Не намесвай децата на "елита" Говоря за децата на обикновените българи и ти много добре разбираш това.
цитирай
52. kostadin - Абе хора не говорете смешни неща. ...
11.05.2012 09:48
Абе хора не говорете смешни неща .Ако бяпме във съюза щяхме да получаваме заплати и живот такива каквито бяха във ГДР или Владивосток т.е. минимум три пъти по високи от тези на сродни професии в Москва и Ленинград.Съюза не ни искаше ,както не прие през 90 -те години и югославия независимо от гласуването в парламента на Русия Елцин не подписа документа .Нещата кой накъде да иде винаги са се вземали някъде другаде
цитирай
53. boristodorov56 - 47. merlin68
11.05.2012 10:45
Виждам, че ти се ще да ми сложиш обичка, но merlin68 - всички тези екстри, които изреждаш са лъжа и то много елементарна.
Аргументите ти са не само смешни, но и показват ограниченост - нещо типично за мислещите като небългари.
Нямам желание да ти обяснявам неща, които са всеобщо понятни и известни, само заради факта, че ни си наясно нито с историята на България, нито със събитията в нея.
Имай малко самоуважение и не се изказвай неподготвен - глупостта не винаги е поносима за околните.
цитирай
54. boristodorov56 - 53. kostadin
11.05.2012 10:53
Костадине,
когато използваш махленски аргументи да защитаваш тезата си - никога не забравяй, че и другите хора в този сайт са чели нещичко за историята, както и, че също са живели по времето са соца.

Иска ни путин! Иска ни - защото от тук минава най-прекия път на нефта и газта за Европа от находищата в Каспий.
Нали за този пряк път водят войната от 1877/78 год. с Турция!

Понимаеш?

Анадън му!
цитирай
55. dolsineq - 47. merlin68
11.05.2012 11:20

Борко за съжаление самозаблудите са трудно лечими, но ако ти вярваш в пропагандните заучени глупости които си написал отгоре, то моля не ги вменявай като верую на всички нормални българи:)
Има българи които помнят, че дедите им са се сражавали рамо до рамо с русите за свободата си, помнят, че този "най-голям враг" на България, плати за свободата и с кръвта на 200 000 свои синове. Нормалните българи помнят, че докато бяха в съюз с руснаците, живееха не по-зле от тях, между впрочем и победените германци от ГДР, не бяха унизени и ограбени, а живееха като равни с победителите. Помнят българите, че не си спираха парното по онова време, стояха на топло по времето на онзи съюз.
А днес българите виждат, че в новият ни "общ европейски дом" на тях е отредена втората класа. Днес българите знаят, че ако Путин, ни е питал дали искаме да ставаме част от ОНД, то европейците въобще не ни питаха, те ни наложиха условия и днес ни спускат директиви, а ние живеем като в колония, така ни и управляват.
Така, че Борко, не ми обяснявай какво трябва да знае нормалният българин.
..................................
Помня Мерелин, как да не помня... Помня младите момичета и момчета, че бяха интернирани в селото ни, защото с облеклото и музиката подстрекавали останалите младежи, помня, че баща ми трябваше да си пусне "доброволно" молба за напущане, защото с приказките си злепоставил някакъв шеф, помня, че самата аз бяха подложена на натиск от бившето МВР, защото не съм "играела" по свирката им, помня, че за да се издигнеше в йерархията, трябваше да стъпиш върху нечия глава, А за да завършиш висше, трябваше да има разрешение и от профсъюза ... изобщо много неща помня, но не ми се ще да си вдигам адреналина...:(
цитирай
56. kostadin - . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ...
11.05.2012 15:16
dolsineq написа:

................................
Тук доколкото разбирам няколко исторически момента хващаш. Първото ти изречение предполагам е за Аспарух и договорът му с византийският император. ... Българите са били един многоброен и неуправляем народ, затова и е било трудно да имат своя държава, въпреки усилията на Борис 1 да създаде единна държава... 200 г под византийска власт, 500 г под турско управление, а за съвременната ни история нищо по–различно, ами тогава на кого да се сърдим, а?...:)

Много западноевропейски деятели са заинтересовани да си мислиш така за Българите.Ще ти спомена само факта ,че в Бавария и до ден днешен в манастирите има запазени книги на кирилица останали още от времето ,когато са били православни.В италия има цели области носещи все още спомена за българското си потекло В Румъния до преди век и половина или два официалният език е българският.Пустите брити някога са били изпратени от Атила да бранят океанските брегове на империята му .Ако стигнеш до другият океан и китайската стена ще чуеш от японците ,че ни познават като комшиите ,а съвремените китайци и до ден днешен пазят спомена за нас.Мислиш ли ,че държава разпростряла се на два континента се прави без организация на съществуващите племена?
А за държавност говорят намерените текстове още от времето преди Херодот.Писменост и то една и съща между 3 континента не е нужна на никого ,ако няма държавност или организация обединител.
Голяма част от историята е преиначена и объркана с една единствена цел да се забрави миналото на народите.Християните се молят на гроба Господен в Ерусалим ,но колко са обърнали внимание на факта ,че божият кръст открит от майката на Константин Велики е открит край Цариград ,нищо,че сегашната традиция си мълчи за това ,че там има писмени спомени увековечени в камък и черква в прослава на божият син...Много внимателно трябва да подхожда човек ,когато говори за миналото.
цитирай
57. kostadin - Обички на мъж -не харесвам Още по - ...
11.05.2012 15:19
Обички на мъж -не харесвам Още по - малко не слагам.Твоето изказване освен думата аргумент има ли и нещо по - конкретно да каже като опровержение на това, което съм написъл?

Интересно защо, по същото време, руснаците воюват и в Каквакз ,пак срещу турците -сигурно за да поставят другият край на другата тръба ,която вече е спусната към Китай ,но малко по на изток- през Сибир.
Когато говориш за Русска империя не забравяй за англ. ,френска ,испанска ,турска...империи Другите да не би да са агънца .Трябва да ти кажа и още нещо Действията на руснаците са съгласувани с европейските императори По тази причина България днеска не е на три морета ,както би трябвало да е А най- ясният отговор защо западняците не ни обичат е даден от фр. министър председател пред Стамболийски ...Те ни помнят още от времето на кръстоносните походи.
цитирай
58. dolsineq - 57. kostadin
11.05.2012 16:10
С всичко, което си написал за миналото ни съм съгласна, Костадине, а тук в блог бг има и много блогове /Спароток, Дали да, Панацея, Щапаров и др/, които пишат с посочване на материали за историята ни. Знам и друго, че историята се пише от победителите, та в миналото може и да сме били велики, но по важното е сега какви сме. Моята земя с нищо не отстъпва по хубост и плодородие, дори смея да твърдя, че е много по–живописна и магична – Родопа, Странджа, Рила, финният, лечебен пясък, девствените брегове на р. Велека, безбрежният добруджански пейзаж... нямат край, а на практика какво става – упадък на туризма и американско нашествие, а ние сме индианците на Европа. Пълна трагедия, съпроводена от цигания, мафия и байганьовщина. Болно ми е, дори като пиша това, че ни завещаха раят на Земята, а ние "великите" от миналото българи се осрахме на метеното, но на каквото сме си постелили, на това и ще легнем!
цитирай
59. kostadin - Анджък де! Чети ги !Спараток осо...
11.05.2012 16:17
Анджък де! Чети ги !Спараток особеноНо той се занимава с предисторията по времето на траките главно.
Ако искаш да разбереш потеклото на древните етноси чети Омир и започни да търсиш произхода на античните герой Над –90% ще се окажат от тракийски характер.Даже и гръцките и римските богове са тръгнали от тези земи.Марс например е владеел земите около стара и средна гора.Пустият му пазач на овце и пръв войн в Рим.А братята Кирил и Методи защо ли са били в Херсон...после са създали бързо азбуката -съобразили са се с по древно познание според мене и не само според мене.Сред траките достойно място са заемали и прабългарите .
За красотите на родината ни спор нямамеИмаме спор за загубените красоти в онези части ,които сме забравили -главно по вина на т. н. западна цивилизация и годините прекарани в робство - на изток и юг все още ни помнят в историческият смисъл на казанотот. е. има документи и сведения ...може да започнеш от ведите .Ти знаеш ли ,че френските крале до Наполеон са коронясвани пред православна библия написана на кирилица?

Страшното не е ,че вече не сме велики погледнато от най меркантилни и силови положения ,а че не се раждат българи.И эза това не ни е виновен нито Сталин ,нито Хитлер ,...Димитров или нито Бойко.
Необхфодими са две неща Храна и енергия Вече не можем сами да си произведем храната ,а за енергията ни лъжат ,че я нямаме и не можем да я получим освен срещу заробване.
цитирай
60. dolsineq - 60. kostadin
11.05.2012 17:30
За "Илиада" си прав, ценна книжка, а относно Омир има много загатки, дали е съществувал. Липсват доказателства за рожденната му дата и родно място, а така също и съвременници, които да доказват съществуването му. Липсва и оригинал на "Илиада", а само много добре запазено копие на гръцки език.
цитирай
61. kostadin - Има добри изследвания на тази тема ...
11.05.2012 17:57
Има добри изследвания на тази тема от Кръстьо Мутафчиев.
Омир е малко като предпотопната цивилизация, но явно не е лъгал в повествованието си за произхода на героите и никак не се е съобразил с желанието на класическа демократична робовладелска гърция да блесне пред света.
Във връзка с темата ми се ще да кажа само едно и Сталин и Хитлер пък и другите водещи личности през 20 век са жертви на неправилното разбиране на хората за мястото на човека и неговото влияние върху природата.Заблужденията продължават и днес-
мненията в този пост отразяват тази неразбория.Крайно време е човечеството да разбере ,че не може да стои над природните закони.

Най - главното е да разберем ,че няма как човечеството ,чрез трудът си да увеличава капитала на планетата Ние само можем да харчим.В този смисъл всяка човешка дейност е организирана погрешно и към това сме тласкани от всички социални ,научни и икономически хипотези за по голяма тежест наричани теории ,които се създават под влияние на желанията за глобално господство на шепа хора -под 0,01 % наричащи себе си елит използвал доста век8ове фокуса с парите.Ние сме изправени пред избора или да живеем подчиняваики се на природните закони или ще изчезнем като вид ,независимо от всичко изприказвано от хората за справедливост ,равноправие ,подчинение в името на постигането на някакви си или никакви глобални или локални цели
цитирай
62. merlin68 - Борко за съжаление самозаблу...
11.05.2012 18:13
dolsineq написа:

Борко за съжаление самозаблудите са трудно лечими, но ако ти вярваш в пропагандните заучени глупости които си написал отгоре, то моля не ги вменявай като верую на всички нормални българи:)
Има българи които помнят, че дедите им са се сражавали рамо до рамо с русите за свободата си, помнят, че този "най-голям враг" на България, плати за свободата и с кръвта на 200 000 свои синове. Нормалните българи помнят, че докато бяха в съюз с руснаците, живееха не по-зле от тях, между впрочем и победените германци от ГДР, не бяха унизени и ограбени, а живееха като равни с победителите. Помнят българите, че не си спираха парното по онова време, стояха на топло по времето на онзи съюз.
А днес българите виждат, че в новият ни "общ европейски дом" на тях е отредена втората класа. Днес българите знаят, че ако Путин, ни е питал дали искаме да ставаме част от ОНД, то европейците въобще не ни питаха, те ни наложиха условия и днес ни спускат директиви, а ние живеем като в колония, така ни и управляват.
Така, че Борко, не ми обяснявай какво трябва да знае нормалният българин.
..................................
Помня Мерелин, как да не помня... Помня младите момичета и момчета, че бяха интернирани в селото ни, защото с облеклото и музиката подстрекавали останалите младежи, помня, че баща ми трябваше да си пусне "доброволно" молба за напущане, защото с приказките си злепоставил някакъв шеф, помня, че самата аз бяха подложена на натиск от бившето МВР, защото не съм "играела" по свирката им, помня, че за да се издигнеше в йерархията, трябваше да стъпиш върху нечия глава, А за да завършиш висше, трябваше да има разрешение и от профсъюза ... изобщо много неща помня, но не ми се ще да си вдигам адреналина...:(


В коментара ми съвсем умишлено никъде не споменавам нито СССР, нито БКП, нито социализма, казвам само, че стандарта на страните в този съюз бе еднакъв - нямаше страни втора ръка.
Това дали го помните с Борко?
цитирай
63. merlin68 - Виждам, че ти се ще да ми сложиш об...
11.05.2012 18:36
boristodorov56 написа:
Виждам, че ти се ще да ми сложиш обичка, но merlin68 - всички тези екстри, които изреждаш са лъжа и то много елементарна.
Аргументите ти са не само смешни, но и показват ограниченост - нещо типично за мислещите като небългари.
Нямам желание да ти обяснявам неща, които са всеобщо понятни и известни, само заради факта, че ни си наясно нито с историята на България, нито със събитията в нея.
Имай малко самоуважение и не се изказвай неподготвен - глупостта не винаги е поносима за околните.


След като ме обвиняваш в лъжа "най елементарна", то ако си достоен човек, би следвало да посочиш къде лъжа и да докажеш, че лъжа с факти.
Кое е лъжа?
Че хиляди руски войници дадоха живота си за свободата ни? За да могат днес чокундури като теб да ги наричат "най големият враг на България"
Или е лъжа, че в СИВ, българите бяха с не по-нисък стандарт на живот от руснаците?
Или е лъжа, че не мръзнеха през зимата с изключени радиатори?
Или може би лъжа като казвам, че никой не е питал българите дали искаме да влизаме в ЕС?
Кое е лъжа?
Докажи, че лъжа или покажи, че си мъж и се извини!
цитирай
64. kostadin - Винаги е имало втора ръка страни ...
11.05.2012 19:36
Винаги е имало втора ръка страни Едно време това бяха колониите сега към тях прибавят и православните държави.
Как мислиш -дали хората от победените за момента страни ще се съгласят?
цитирай
65. germantiger - НЕ СЪМ БОРИС, НО ДА ТИ ОТГОВОРЯ АЗ
11.05.2012 20:03
ЦИТАТ ОТ МЕРЛИН
Че хиляди руски войници дадоха живота си за свободата ни? За да могат днес чокундури като теб да ги наричат "най големият враг на България"
Или е лъжа, че в СИВ, българите бяха с не по-нисък стандарт на живот от руснаците?
Или е лъжа, че не мръзнеха през зимата с изключени радиатори?
Или може би лъжа като казвам, че никой не е питал българите дали искаме да влизаме в ЕС?
Кое е лъжа?
Докажи, че лъжа или покажи, че си мъж и се извини!

ОТ МЕН

ДА, ДЕСЕТКИ ГЕРМАНСКИ ВОЙНИЦИ И ПРЕЗ ПСВ В СЪРБИЯ И РУМЪНИЯ И ПРЕЗ ВСВ В ЮГОСЛАВИЯ ДАДОХА ЖИВОТА СИ ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБЕДИНЕНИЕ, ЗА ДА МОГАТ ЧУКУНДУРИ КАТО ТЕБ ДНЕС ДА НЕ СИ ГО СПОМНЯТ.

ДА, ПО ЧЕРВЕНО ВРЕМЕ ЗАПАДНЯКА ХОДЕШЕ НА ХАВАЙ, БЪЛГАРИНА НЕ, ДА ПО ЧЕРВЯЕНО ВРЕМЕ ЗАПАДНЯК КУПУВАШЕ МЕРЦЕДЕС И БАНАНИ, БЪЛГАРИНА ПОЧТИ НЕ, ДА ЗАПАДНЯК ПО ЧЕРВЕНО ВРЕМЕ ЖИВЕЕШ ПО-ДОБРЕ ОТ БЪЛГАРИНА, ДНЕС ТОЖЕ!

ДА, НИКОЙ НЕ ПИТА БЪЛГАРИЯ ДАЛИ ДА Е СОЦДЪРЖАВА СТАЕЛИТ НА МОСКВА, НИКОЙ НЕ ПИТА БЪЛГАРИЯ ДАЛИ ДА Е В СИВ ИЛИ ВЪВ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР, ДНЕС СЪЩО НИКОЙ НЕ ПИТА ДАЛИ ДА Е В НАТО И ЕС, ДА!

И най-сериозното голямо ДА - за да са тези заплатите в бг не е виновен селянина във фландрия или бирата в бавария, не е виновен някой в дъблин или лалетата в ниската земя - виновен е на първо място ганьо червения който днес прави бизнес или просто простия балкански манталитет на ачкаканина да си иска за него, но за работниците му не (И ПАК С НЯКОИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ, ЗАЩОТО СВЕСТНИ БЪЛГАРИ ИМА НЕМАЛКО).

И ДА, манталитета и ПРАКТИКАТА на бгполитиката е да се гъзи - този манталитет не е швейцарски, нашенски е!

И ДА - проблемите нямат лесно обяснение, ВИНА ИМА ВЪН И ВЪТРЕ И ЧУЖДА И ТУКАШНА!

1. НЯМА ДОБЪР ВЪНШЕН ГОСПОДАР, ЗАЩОТО НЕ Е БЪЛГАРОЛЮБИВ

2. НЯМА ЕДНА ПОЗИЦИЯ ПРАВИЛНА - ТРЯБВА ДА ИМА ПОЛИТИКА С ПОГЛЕД НАВСЯКЪДЕ - И КЪМ ЗАПАД И КЪМ ИЗТОК И КЪМ ЮГ АКО ЩЕШ

3. НЯМА ЕДИН ПРАВ В СПОРА - АКЦЕНТИТЕ ВИ/НИ СА РАЗЛИЧНИ И ВСИЧКИ ИМАТЕ/ИМАМЕ ПРАВОТА И ПРОПУСК, ИМАМЕ И ПРИСАНТИМАНТ, НЯКОИ И ЛЮБОВ ЧУЖДОНАРОДНА!

Ако за мен е разбираемо да я чувствам, то за вас немиксираните българи ТРЯБНВА ДА Е УВАЖЕНИЕ, НЕ ЛЮБОВ КЪМ ДРУГ!
цитирай
66. merlin68 - germantiger,
11.05.2012 20:51
не си Борис, и по-добре да си бе траял, това че ти отговарям не означава, че не очаквам извинението на Борис.
Първо, нито един немски войник, нито през първата, нито през втората световни войни не е умрял за България! За освобождението и от османско също - тогава Бисмарк заявява, че не би пожертвал нито един прусак за онези конекрадци отвъд Дунав.
Напротив, заради продажността на Фердинанд, в защита на немските интереси България преживя две национални катастрофи и от най-проспериращата и голяма страна на Балканите се превърна в най-бедната.
Второ, когато германският войник, тръгна подир безумните сатанински идеи на един луд фюрер, да избива "низшите" народи, бе смазан от същите тези "получовеци". Само че, "получовеците" се оказаха далеч по-големи човеци и не изтребиха германците, нито ги поробиха, а живееха с тях като с равни в мир и сътрудничество. Лъжа ли е това тигре?
Трето, може да си купиш, мерсдесе, БМВ, банани, или курви, но никога не можеш да си купиш достойнство, нито любов!
Четвърто, в моите коментари никъде не става дума за червени, но хора като теб и Борко, пълни само с идеологически лозунги, това никога няма да го разберете!
Пето, в България има много повече западни фирми от колкото български (поне като обем на дейност), ако българския работодател е стиснат, тогава къде са европейските заплати от западните работодатели?
Шесто, ако си мислиш, че германеца има друг манталитет много различен от българския със знак плюс, то жестоко грешиш в стил Хитлер. Иди по черноморските ни курорти и погледай, мъртво пияните, надрусани и не приличащи на хора млади "арийци". Не манталитета е различен, а оградата която го държи. В България просто огради няма, затова всякакви добичета щъкат.
И седмо, нищо лошо няма в това да изпитваш уважение към руският народ (ти би трябвало също да го имаш), няма лошо и като българи да обичаме руснаци, украинци, словаци, сърби - все наши братя по кръв, език, традиции.
цитирай
67. darktales - 67. merlin68
12.05.2012 00:25
Трудно е да се спори смислено с хора, които са си присвоили правото да определят кой бил българин и кой не...
цитирай
68. merlin68 - Ген. Деникин, е главнокомандващ ...
12.05.2012 16:50
Ген. Деникин, е главнокомандващ въоражените сили на бялото движение и заместник на върховният управител на Русия (Колчак), след победата на болшивиките емигрира. Деникин, отхвърля предложението на нацистите да оглави белогвардейска руска армия на страната на Германия против СССР и като главнокомандващ издава заповед забраняваща участието на белогвардейци на страната на Германия против СССР.
Да видим какво казва този изявен борец против комунистите за Сталин, в разгара на ВСВ:
„Когато Сталин летеше за Техеран, аз много преживявах да не му се случи нещо. И чак когато по радиото съобщиха, че е пристигнал благополучно се успокоих, защото разбирах – без него с Русия е свършено”

Да видим какво казва за Сталин (при това след смъртта му, когато Сталин вече е оплют от комунистите), лежалият в ГУЛАГ и репресиран по времето на Сталин, архиепископ Лука (В.Ф.Войно-Яснецки):
„Сталин спаси Русия и показа какво значи тя за света. Затова аз, като православен християнин и патриот дълбоко му се покланям”.

Ето мнението на още един репресиран в ГУЛАГ свещеник Димитрий Дудко:
"Ние, православните люде, изпитали върху себе си гоненията заради вярата, трябва да забравим обидата, както и подобава на християни и с нужното внимание и любов да погледнем на всичко. В юношеските си години и аз не разбирах Сталин и в стихотворенията си написах: „Струва ми се, че ти си палач”. Не, той не беше палач! И сега, заедно с владиката Лука, възкликвам: „Сталин е от Бога даден вожд на Русия!”.

Когато в британският парламент научават за смъртта на Сталин, настъпва радост, всякакви депутати упражняват красноречието си за сметка на покойника. Чърчил напуска демонстративно парламента. На въпрос от журналист, защо е така афектиран, той отговаря (цитирам по памет):
Не мога да гледам как интелектуални джуджета се надсмиват над гроба на гения. Отивам в къщи където с чаша уиски ще почета смъртта на моят велик враг.
цитирай
69. germantiger - ...
12.05.2012 20:11
Там е работата Мерлин, че военната история ти е слаба "страна", а именно:

- ГЕРМАНИЯ Е ДАЛА НА БЪЛГАРИЯ В 1941Г. С ГЕРМАНСКА КРЪВ НА СВОИ ВОЙНИЦИ И БЕЗ КАПКА БЪЛГАРСКА КРЪВ ЗА АДМИНИСТРИРАНЕ МАКЕДОНИЯ, ЗАПАДНА-ЕГЕЙСКА ТРАКИЯ И ОСТРОВИ В ЕГЕЙСКО МОРЕ, А КОГА БЪЛГАРСКИ ВОЙНИК Е ОСВОБОДИЛ ГЕРМАНСКИ ЗЕМИ СЪС СВОЯ КРЪВ?!
- ПРЕЗ ПСВ ГЕРМАНСКИТЕ ВОЙСКИ ПОД КОМАНДВАНЕ НА МАКЕНЗЕН БАЩА ГАЗЯТ РУМЪНИЯ НА СЕВЕР ПРЕЗ КАРПАТИТЕ, БЪЛГАРИТЕ ОТ ЮГ
- ПАК ПРЕЗ ПСВ ГЕРМАНСКИ И АВСТРИЙСКИ ЧАСТИ НАСТЪПВАТ ОТ СЕВЕР В СЪРБИЯ, БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ОТ ИЗТОК
- На берлинския конгрес Бисмарк играе за България, макар и без да го прави за конекрадците отвъд Дунав не заслужаващи живота на нито един померански гренадир, а именно:
ПРЕЗ НОЩА НАХЛУЗИЛ ПРУСКИЯ СИ ОСТРОВЪРХ ШЛЕМ-ПИКЕЛХАУБЕ, ТОЙ БЛЪСКА ПО ВРАТАТА КЪДЕТО Е ОТСЕДНАЛА ТУРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ, ОКОЛО ПОЛУНОЩ... ЗАПЛАШВА ГИ, ИГРАЕ ГО ПОБЕСНЯЛ И ГРЪМОГЛАСНО ЗАПЛАШВА ТУРЦИТЕ ДА ПРИЕМАТ ПОРЕДНИЯ РУСКИ КОМПРОМИС! (до този момент русия отстъпва пред натиска на англия и франция в полза на турция). НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН ТУРЦИТЕ ПРИЕМАТ, А АКО НЕ БЯХА БЪЛГАРИЯ ВЕРОЯТНО БИ БИЛА ОЩЕ ПО-МАЛКА СЛЕД 1878 Г.

хайде сега ми драсни, кога български пешак е освоб0ждавал изконно германски земи, както германеца го е направил за българина, разбира се, не заради тъмните му очи, но е факт.

Та конкретика драги, факти... ?!

Главата ми никога не е била пълна с лозунги - писал съм го десетки пъти:

СВЕТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ СИЛА, ПАРИ И УМ СТОЯЩ ЗАД ТЯХ
ЧОВЕК ОТ СТРАХОВЕ, ПОТРЕБНОСТИ И СТРАСТИ, ПОРОЦИ И ЕВЕНТУАЛНО ИДЕАЛИ
ДРУГОТО Е БОШ ЛАФ... лично мен идеологии никога не са ме вълнували!

Аб пропо някои млади германци се напиват по черноморието, докато немалко млади българи крадат коли, въртят проституки в "германия", а за напиването и курвалъка тук в държавата на чалгата няма да графоманствам.
цитирай
70. kostadin - Доколкото ми е известно от истор...
12.05.2012 21:45
Доколкото ми е известно от историата прабългарите с един от братята на Аспарух търсят убежище при тези мили хора .-приети са радушно и са изклани поголовно през ноща.
цитирай
71. merlin68 - Тигър,
12.05.2012 23:50
ако на теб историята ти е по-добре позната, не се напъвай да наричаш черното бяло:)
Германците не освобождават български земи в Македония и Егейска Тракия, те водят война за своите си цели с тези две държави. Част от завзетите земи Хитлер поставя под ВРЕМЕННО УПРАВЛЕНИЕ на съюзна България. Фюрера не дава тези земи на България, спестява си окупационна армия за наша сметка, този ход е и пропаганден трик за заздравяване на немските позиции в страната. Германските позиции в България са силно разклатени от безчинствата на гестапо и българските им слугинажи и от икономическата криза в следствие на това, че България трябва да изхранва една значима част от германската армия. Именно заради окупирането от българската армия на тези територии, България попада сред страните загубили войната.
Не бива да забравяме и фактите свързани с отношението на фюрера към други негови съюзници, да речем Полша. Поляците първи в Европа сключват договор за ненападение и съвместни действия против болшевизма с Германия. Фюрерът им обещава Украйна, вместо това знаем добре какво получават - ШЕСТ МИЛИОНА ЖЕРТВИ.
Къде е хлопал Бисмарк посред нощ и дали е хлопал, няма никакво значение, факт е че на Берлинският конгрес, територията на Санстефанска България, бе намалена почти петкратно и това благодарение на Англия, Австро-Унгария и с мълчаливата подкрепа на Германия. Страните които винаги са действали против интересите на поробените балкански народи, отнеха от нас това което Русия ни бе спечелила с цената на кръвта на своите синове!
За ПСВ, пак ще ти повторя, България бе доведена до национална катастрофа от един цар - предател в защита на немските и Австро-Унгарски интереси.
Единственото реално добро за страната ни с участието на германската политика е връщането на Добруджа. Тук Германия има участие, но крайната дума и в този случай е на руснаците през 45г.
цитирай
72. germantiger - ...
12.05.2012 23:58
71. kostadin - Доколкото ми е известно от истор...
21:45 Доколкото ми е известно от историата прабългарите с един от братята на Аспарух търсят убежище при тези мили хора .-приети са радушно и са изклани поголовно

...

А доколкото аз помня, милите българи нападат подло лангобардския крал Гримуалд, колят, убиват и отвличат дъщеря му < това е преди случая в Бавария с Дагоберт!

...

Мерлин - продължавам да те образовам:

От bolg: Всъщност още в англо-руското споразумение от 30 май 1878г., сключено преди свикването на Берлинския конгрес, за княжество България се е предвиждало да заема територията между Дунав и Стара планина, Софийският санджак е на юг от Стара планнина и е трябвало да остане в Румелия. Бисмарк е посъветвал Шувалов да се позове на труда на Хохщетер, според който Ихтиманските възвишения и планините южно и югозападно от София имат еднакъв скален състав с този на Балкана и са част от него. Затова Софийския санджак трябвало да се числи към земите между Дунав и Стара планина. Това си звучи направо нелепо, не знам и дали наистина е съществувал този геолог Хохщетер и ако е реална личност, дали изобщо се е занимавал със скалния строеж на българските планини, но все пак, колкото и странно да звуяи, този довод постига целта си пред англичаните (headbang) И добре, че е станало така.

...

Още нещо Мерлин - разбира се, че райха атакува сърбия и гърция за своя интерес, но от това се ползва България и е в нейна полза - същото е с Освободителната руско-турска война - правена за интерес руски, но в полза на българското.

А ПРОПО ПРЕЗ ВСВ ГЕРМАНЕЦА НЕ ПРИНУЖДАВА БЪЛГАРИНА ДА КЪРВИ В ПОЛЗА НА ГЕРМАНСКОТО НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ, ДОКАТО РУСНАЦИТЕ И ТЕХНИЯ БГСЛУГИНАЖ ПРИНУЖДАВАТ БЪЛГАРИ НА ФРОНТА ДА УМИРАТ, А ПСОЕЛ ГИ ГЛАСУВАТ ПОБЕДИНИ - ФАКТ!
цитирай
73. dolsineq - 47. merlin68
13.05.2012 00:16
"...Нормалните българи помнят, че докато бяха в съюз с руснаците, живееха не по-зле от тях, между впрочем и победените германци от ГДР, не бяха унизени и ограбени, а живееха като равни с победителите..."
.................................................
merlin, от 6 месеца съм в Австрия и мога да направя разлика как живеехме ние преди и как пролетариите тук. Ами какво да ти кажа, не може дори и да се сравнява – пълни хладилнице, баня с вана, най–малко по две коли в гаража, през уйкенда сред природата, почивки в чужбина... Така ли живееше работникът в България преди? ... Банани по нова година, за кола се чакаше по 10 г, а панелките са бетер от затвор...
цитирай
74. merlin68 - Долсинея,
13.05.2012 09:11
много ми е неприятно, когато уж мислещи хора въобще не схващат за какво става дума и си баят каквото си знаят.
Ще обясня само още веднъж. Нямам за цел в коментарите си да правя сравнения между "социализма" и "капитализма". Правя сравнение между ЕС и СИВ, мястото на България в тези два съюза и отношението в тях към страната и народа ни. И повтарям отново, ако в СИВ, българите бяха третирани като равни на всички останали членове на организацията и живееха със същия стандарт, то в ЕС това въобще не е така. В ЕС българите (а и не само) са третирани като втора ръка хора и икономически, и политически. Това което пишеш ти показва това което казвам - разликата в стандарта. България в ЕС е просто една колония, в която българите са принудени да работят за чужди фирми получавайки възнаграждение за труда си в пъти по-ниско от работещите в същите фирми на запад. Това е дискриминация непозната в СИВ.
Ако имаш аргументи против това което казвам, моля сподели ги, ако мислиш да продължаваш да си баеш за идеология по добре задръж, аз на лозунги и празни приказки съм се наслушал отдавна.
цитирай
75. merlin68 - germantiger,
13.05.2012 09:47
можеш да "образоваш" хора като dimenzed, borman, и други подобни точещи лиги по нацизма и несъстоялото се величие на третия райх. Да образоваш в общо приетия смисъл на тази дума очевидно ти липсва квалификация.
Ако оакването наричаш "оборване", да продължаваш да ме "оборваш".
България, не се ползва от завзетите от райха земи в Югославия и Гърция! Повтарям, тези територии са предадени на България за ВРЕМЕННО управление, а не са присъединени към територията на страната ни. Казано просто, райха си спестява финансовите средства и военната сила необходими за окупацията на тази територия. Същата тази финансова и военна тежест поема България. За защитата на Германските интереси в окупираните територии, българите плащат от джоба си и с кръвта на синовете си (включително и моят дядо е пролял кръв там, за щастие не всичката си). Заради тази окупация, България излиза от войната като победена страна съюзник на Хитлер.
Реско-турската война, завършва с възраждането на българската държава след почти пет вековно иго.
Сравнение между Руско-турската Освободителна за нас война и немската окупация на Гърция и Югославия, може да направи само болен мозък, или нагъл исторически шарлатанин. Ти тигър от кои си?
По горе ти отговорих на "А ПРОПО ПРЕЗ ВСВ ГЕРМАНЕЦА НЕ ПРИНУЖДАВА БЪЛГАРИНА ДА КЪРВИ В ПОЛЗА НА ГЕРМАНСКОТО" - Българинът кърви и плаща за да защитава немски интереси в Югославия и Гърция.
Що се отнася до Болг, когато искаме ние с него можем да си спорим и сами, не е нужно да ни посредничиш.
цитирай
76. merlin68 - Още нещо Дулсинея,
13.05.2012 11:03
аз съм съгласен, че съотношението стандарта на живот в западните капиталистически държави и източните социелистически е в полза на капитализма.
Пак повтарям, не разглеждам предимствата и недостатъците на двата обществени строя.
Понеже темата е Сталин, ще отбележа, че именно по време на неговото управление е построена материална база предразполагаща към доближаване със западния стандарт. Сталин застава на чело на една разорена от ПСВ и гражданската война страна. В годините на управлението му, страната преживява и побеждава в най-разрушителната в историята война. Въпреки тежкото наследство и военните години, след Сталин остава модерна индустриална държава (спорно е дали САЩ или СССР са с най-развита икономика през 50те години). За годините на сталиновото управление имаме икономически ръст СЕДЕМСТОТИН пъти над базата която той заварва (мисля, че друг аналог в световната история няма). От коня с ралото до модерното земеделие, от тачанката до атомното оръжие. Сталин остави след себе си една огромна империя с пряко влияние над половината свят. Няма по-ефективен държавник в световната история.
Как стана така, че наследниците му комунисти за последващите 40 години осраха напълно постигнатото от ръководителя Сталин и от народите на СССР, е съвсем друг въпрос:)
Не знам дали ти е известно, че култа към личността на Сталин, не се е простирал само в СССР, а за целият следвоенен свят той е бил герой с почти свръхестествени способности. Какво да направят в такъв случай некадърните му наследници и алчните им западни колеги? Естествено продължаваща вече над половин век масова оплювация на личността му. Прав е Чърчил, интелектуални джуджета десетилетия глъмеят над гроба на гения.
В горен коментар казах, че не харесвам Сталин и не желая никоя страна да се управлява от такъв човек, но ще се поправя. Не харесвам и не искам човек като Сталин да управлява, но ако времето го налага, ще се моля да имаме точно такъв държавник. Ако сме умни не ще допуснем подобни времена, но май не сме!
цитирай
77. dolsineq - много ми е неприятно, когато уж м...
13.05.2012 12:27
merlin68 написа:
много ми е неприятно, когато уж мислещи хора въобще не схващат за какво става дума и си баят каквото си знаят.
Ще обясня само още веднъж. Нямам за цел в коментарите си да правя сравнения между "социализма" и "капитализма". Правя сравнение между ЕС и СИВ, мястото на България в тези два съюза и отношението в тях към страната и народа ни. И повтарям отново, ако в СИВ, българите бяха третирани като равни на всички останали членове на организацията и живееха със същия стандарт, то в ЕС това въобще не е така. В ЕС българите (а и не само) са третирани като втора ръка хора и икономически, и политически. Това което пишеш ти показва това което казвам - разликата в стандарта. България в ЕС е просто една колония, в която българите са принудени да работят за чужди фирми получавайки възнаграждение за труда си в пъти по-ниско от работещите в същите фирми на запад. Това е дискриминация непозната в СИВ.
Ако имаш аргументи против това което казвам, моля сподели ги, ако мислиш да продължаваш да си баеш за идеология по добре задръж, аз на лозунги и празни приказки съм се наслушал отдавна.

....................................................
Мерлин, или ти не разбираш за какво говориш, или не искаш да си признаеш, но един конкретен въпрос тогава, за да уточним нещо: "Какъв политически строй има в ЕС?" И да продължа, в Тирол, районът е планински, имам предвид областта на Ройте и местното население работи в гр. Гармиш /Германия/ за чужди фирми и е много добре заплатено.
Мерлин, по–старото поколение не е научено да работи по западен стандарт, липсва му подготовката и квалификацията, така че няма как да иска равно заплащане...:)
цитирай
78. germantiger - ...
13.05.2012 13:30
И пак греда Мерлин, за няколко днитвърде много пропуски!

ПРЕЗ ВСВ БЪЛГАРИЯ, ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ СЕ ПОЛЗВА ОТ ЗЕМИТЕ В МАКЕДОНИЯ И ЕГЕЙСКА ТРАКИЯ:

1. СТРОЯТ СЕ БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА И ЧИТАЛИЩА

2. ПРОВЕЖДА СЕ ПРОБЪЛГАРСКА ПОЛИТИКА НА ПОСРЕЩНАЛОТО КАТО ОСВОБОДИТЕЛИ ГЕРМАНЦИТЕ И БЪЛГАРИТЕ

3. УСТАНОВЯВАТ СЕ БЪЛГАРСКИ КАЗАРМИ И ФОРТИФИКАЦИЯ, КОЕТО СТАБИЛИЗИРА ПОЗИЦИИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И ГИ ЗАТВЪРЖДАВА, ПОСЛЕ ТЯ НЕ Е ИЗПОЛЗВАНА, ЗАЩОТО СЕ ИЗТЕГЛЯТ ПО ЗАПОВЕД ОТ СОФИЯ

4. ПРАВЯТ СЕ И ГРЕШКИ - ГЛАДНИ ГЪРЦИ ЗА ДА НЕ УМРАТ ОТ ГЛАД СА ПРИНУЖДАВАНИ ДА СЕ ПИШАТ БЪЛГАРИ И ЕДВА ТОГАВА ПОЛУЧАВАТ ПРОДОВОЛСТВЕНА ПОМОЩ

5. АДМИНИСТРИРАНЕТО Е ЕТАП ПРЕДИ АБСОЛЮТНАТА ВЛАСТ, КОЯТО ВЕРОЯТНО И ЛОГИЧНО ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ПОЛУЧЕНА ОТ БЪЛГАРИТЕ СЛЕД ВОЙНАТА, НО НЕ БИ!

6. ЗАБЕЛЕЖКА - СЕГА, ДОРИ ДНЕС ЗА ДА СЪЗДАДЕШ БЪЛГАРСКО ЧИТАЛИЩЕ ИЛИ УЧИЛИЩЕ ТИ ТРЯБВАТ ГОДИНИ СПЪНКИ, ПРЕЧКИ, ДОРИ ДИСКРИМАНАЦИЯ НА БЪЛГАРИТЕ В ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ И ТИ ТРЯБВАШЕ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ДА ПРИНУДИ СЪРБИТЕ... ЗАЩОТО ПО ЧЕРВЕНО ТВОЕ РУСКО ВРЕМЕ БЪЛГАРИТЕ В ЮГОСЛАВИЯ И МАКЕДОНИЯ БЯХА СЪРБИЗИРАНИ И ТО... ДА - УСПЕШНО!!!
цитирай
79. merlin68 - Долсинея,
13.05.2012 13:39
аз съм казал каквото имам да кажа, някои не са ме разбрали (въпрос на възможности), други се правят, че не ме разбират (въпрос на нагласи).
В ЕС има същия обществен строй както и у нас, и според мен той е по-конкурентен от социализма такъв какъвто го познаваме с теб. Въпросът е защо по времето на социализма и членуването на България в СИВ, резултатите икономически и като стандарт на живот бяха по-добри от днес.
Изводите които ти правиш, че българите са по-мързеливи и затова взимат по-малко, аз не приемам. Няма как да слугуваш на някого и да достигнеш неговият стандарт на живот - това е моят извод.
цитирай
80. merlin68 - Тигър,
13.05.2012 14:08
приятно ми е да си общувам с теб когато се аргументираш разумно, в случая обаче проявяваш неаргументирана пристрастност. Няма как да завъртиш на обратно добре известните факти от преди 65 години. Няма как да убедиш нормално разсъждаващ човек (изключвам кръга на на нацистките ти приятелчета), че гърци, сърби, включително и българското население от региона са посрещнали като освободители германците и българските окупационни части. Строителството на казарми и прочие дейности са разход за България, без каквато и да е възвращаемост. Агитацията на българската кауза под дулата на оръжията има негативен ефект. Пряко последствие от тази германоугодна наша дейност е обявяването на България за победена като съюзна страна на Хитлер. Това са фактите.
Що се отнася до настоящето, проблеми с българското малцинство има в Сърбия, има проблеми и с българите в Македония. По отношение на Македония, моето убеждение е, че днес на сила не може да направиш никого българин, това е въпрос на самоосъзнаване и в този процес, острото противопоставяне с крясъци, псувни и тем подобни методи не помага. За Сърбия и отношението към нашите сънародници там. Това отношение е функция на взаимоотношенията между двете страни, колкото по-добри са те, толкова и положението на сънародниците ни там ще е по-добро. За прекрояване на граници в настоящия момент не може въобще да се говори, а говоренето има негативен ефект върху сънародниците ни. Сърби и българи са близки братски народи с общ произход, история, култура, език, вяра и т.н. и това е факт колкото и някои хора да не им се ще. С политиката на противопоставяне трябва да се приключи, българите в Сърбия, както и сърбите в България трябва да се приемат като братя.
цитирай
81. dolsineq - аз съм казал каквото имам да кажа, ...
13.05.2012 18:03
merlin68 написа:
аз съм казал каквото имам да кажа, някои не са ме разбрали (въпрос на възможности), други се правят, че не ме разбират (въпрос на нагласи).
В ЕС има същия обществен строй както и у нас, и според мен той е по-конкурентен от социализма такъв какъвто го познаваме с теб. Въпросът е защо по времето на социализма и членуването на България в СИВ, резултатите икономически и като стандарт на живот бяха по-добри от днес.
Изводите които ти правиш, че българите са по-мързеливи и затова взимат по-малко, аз не приемам. Няма как да слугуваш на някого и да достигнеш неговият стандарт на живот - това е моят извод.

..................................
Я по–внимателно чети какво пиша, а не говори като пенсиониран учител, Мерлин. Между квалифициран работник и калпав разликата е от тук до Луната. При нас двама работят, двеста акъл дават, а тук двеста работят, а двама акъл дават. Разбираш ли сега каква е разликата?
"Въпросът е защо по времето на социализма и членуването на България в СИВ, резултатите икономически и като стандарт на живот бяха по-добри от днес." – някой те е излъгал, Мерлин. Никога не сме били добре, а страхливи и се задоволявахме с трохите от баницата.
цитирай
82. merlin68 - Долсинея,
13.05.2012 19:25
очевидно е, че ако едно време сме се задоволявали с трохите, то днес трохите са по-малко. Дали трябва да ти вадя статистика за очевидни неща? Ще спомена само, че в последната година (далеч не най-добрата от онова време) по БВП, България е на 25 място в света, може да провериш сега на кое сме, че ме срам да кажа.
Как тогава бяхме квалифицирани, а днес не сме, на какво се дължи това, дали не е на разбитото ни образование? Комунистите разбира се са виновни:)))
Много внимателно съм прочел какво пишеш и то е едно клише повтаряно на българина десетилетия от негодните ни управляващи за да оправдаят бедността на народа си.
цитирай
83. dolsineq - очевидно е, че ако едно време сме се ...
13.05.2012 20:40
merlin68 написа:
очевидно е, че ако едно време сме се задоволявали с трохите, то днес трохите са по-малко. Дали трябва да ти вадя статистика за очевидни неща? Ще спомена само, че в последната година (далеч не най-добрата от онова време) по БВП, България е на 25 място в света, може да провериш сега на кое сме, че ме срам да кажа.
Как тогава бяхме квалифицирани, а днес не сме, на какво се дължи това, дали не е на разбитото ни образование? Комунистите разбира се са виновни:)))
Много внимателно съм прочел какво пишеш и то е едно клише повтаряно на българина десетилетия от негодните ни управляващи за да оправдаят бедността на народа си.

...............................
На никави места ни сме били, Мерлине, всичко се беше изсмукано от пръстите на комунистите, за да се създава изкуствен рейтинг на политическата им с/ма. Фалш и порнография беше цялата ни икономика, а произведената продукция отиваше за братушките, защото само там имаше реален пазар, затова и след 10.11 икономиката ни се срина, та загубихме и ожалените трохички...
цитирай
84. germantiger - ...
13.05.2012 21:11
Мерлин, за теб вината днес България да е трагедия в много отношщения за огромна част от народонаселението в нея - причините за теб са най-вече външни и западни!

За ммен Мерлин, причините са не в "строя", а в хората които го правят. Причината заплатите да са това не е в Брюксел или Уошингтън, а първо в бгработоидателите (много от тях черявени наследници или просто балкански боклуци ачкакани и до днес).

Вън или вътре е повече проблема - за теб е вън, за мен вътре - работодател, работник, държава - това обикновено не става в бг.
цитирай
85. merlin68 - очевидно е, че ако едно време сме се ...
13.05.2012 21:36
dolsineq написа:
merlin68 написа:
очевидно е, че ако едно време сме се задоволявали с трохите, то днес трохите са по-малко. Дали трябва да ти вадя статистика за очевидни неща? Ще спомена само, че в последната година (далеч не най-добрата от онова време) по БВП, България е на 25 място в света, може да провериш сега на кое сме, че ме срам да кажа.
Как тогава бяхме квалифицирани, а днес не сме, на какво се дължи това, дали не е на разбитото ни образование? Комунистите разбира се са виновни:)))
Много внимателно съм прочел какво пишеш и то е едно клише повтаряно на българина десетилетия от негодните ни управляващи за да оправдаят бедността на народа си.

...............................
На никави места ни сме били, Мерлине, всичко се беше изсмукано от пръстите на комунистите, за да се създава изкуствен рейтинг на политическата им с/ма. Фалш и порнография беше цялата ни икономика, а произведената продукция отиваше за братушките, защото само там имаше реален пазар, затова и след 10.11 икономиката ни се срина, та загубихме и ожалените трохички...


Така е, може би си права, на никакви места не сме били, всичко беше фалш и лозунги. Днес обаче сме още по-бедни, болни и все по необразовани, а фалша и лозунгите продължават. Мисля, че това е формулировка която бихме приели и двамата.
А сега сравни тези хора които ни управляваха и ни управляват в момента със Сталин и с това което той е направил за своето управление. Може би тогава ще разбереш защо и нацистите, и комунистите, и демократите са единодушни, че той е изчадие адово.
цитирай
86. merlin68 - Тигър,
13.05.2012 22:06
безспорно проблема не е в обществената организация, а в хората които я управляват. Няма в световната история обществена организация която да е сама по себе си гаранция за просперитет, независимо от управляващите я.
Българската икономика бе напълно лишена от пазарите си и западна. След това запада приватизира всичко което му хареса в страната ни, останалото бе унищожено или едва крета. След това ни казаха ето това са нашите правила, това е свободния пазар, заповядайте и се конкурирайте с нас. И пак ти повтарям, като обем на дейност западните фирми в България имат много по-голям дял от българските, къде тигър са европейските заплати давани от тях?
В СИВ такива неща нямаше, заедно се строеше, заедно се планираше и стандарта бе еднакъв за всички ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗА ПОБЕДЕНИТЕ ГЕРМАНЦИ!
Новите победители ни превърнаха в роби, а демократично избраните ни управници всъщност са губернатори. Съвсем до скоро от всички премиери на страната ни можеше да се чуе как се хвалят и въртят опашки когато ги похвалят от Брюксел и Вашингтон. Бойко бе връх в това отношение, нямаше седмица в която да не заяви, че истинските му оценки се получавали от Вашингтон и Брюксел. През последната година не го повтаря, явно някой пиар се е сетил, колко нелепо е това. България от 20 години съответства напълно на термина "бананова република".
Тигър, за глада, мизерията, корупцията, хиперинфлацията в Германия след ПСВ кой бе виновен? Неспособността и манталитета на германците или нещо друго?
цитирай
87. dolsineq - 86. merlin68
13.05.2012 22:21

Така е, може би си права, на никакви места не сме били, всичко беше фалш и лозунги. Днес обаче сме още по-бедни, болни и все по необразовани, а фалша и лозунгите продължават. Мисля, че това е формулировка която бихме приели и двамата.
А сега сравни тези хора които ни управляваха и ни управляват в момента със Сталин и с това което той е направил за своето управление. Може би тогава ще разбереш защо и нацистите, и комунистите, и демократите са единодушни, че той е изчадие адово.
...........................................
Някъде ми попадна много интересна информация за финансирането на Октомврийската революция, та още от зората си този строй се оказа изкуствен и насила натрапен. Естественият ход на еволюцията сама го отхвърли и постепенно всичко си идва на мястото, жалкото е само, че нашето поколение загуби...:( За Сталин си прав, за мен той е също изчадие адово...
цитирай
88. merlin68 - Така е, може би си права, на ник...
13.05.2012 22:34
dolsineq написа:

Така е, може би си права, на никакви места не сме били, всичко беше фалш и лозунги. Днес обаче сме още по-бедни, болни и все по необразовани, а фалша и лозунгите продължават. Мисля, че това е формулировка която бихме приели и двамата.
А сега сравни тези хора които ни управляваха и ни управляват в момента със Сталин и с това което той е направил за своето управление. Може би тогава ще разбереш защо и нацистите, и комунистите, и демократите са единодушни, че той е изчадие адово.
...........................................
Някъде ми попадна много интересна информация за финансирането на Октомврийската революция, та още от зората си този строй се оказа изкуствен и насила натрапен. Естественият ход на еволюцията сама го отхвърли и постепенно всичко си идва на мястото, жалкото е само, че нашето поколение загуби...:( За Сталин си прав, за мен той е също изчадие адово...


:)
цитирай
89. dolsineq - Така е, може би си права, на ник...
13.05.2012 22:47
merlin68 написа:
dolsineq написа:

Така е, може би си права, на никакви места не сме били, всичко беше фалш и лозунги. Днес обаче сме още по-бедни, болни и все по необразовани, а фалша и лозунгите продължават. Мисля, че това е формулировка която бихме приели и двамата.
А сега сравни тези хора които ни управляваха и ни управляват в момента със Сталин и с това което той е направил за своето управление. Може би тогава ще разбереш защо и нацистите, и комунистите, и демократите са единодушни, че той е изчадие адово.
...........................................
Някъде ми попадна много интересна информация за финансирането на Октомврийската революция, та още от зората си този строй се оказа изкуствен и насила натрапен. Естественият ход на еволюцията сама го отхвърли и постепенно всичко си идва на мястото, жалкото е само, че нашето поколение загуби...:( За Сталин си прав, за мен той е също изчадие адово...


:)

.....................
:)
цитирай
90. germantiger - ...
14.05.2012 13:18
87. merlin68 - Тигър,
В СИВ такива неща нямаше, заедно се строеше, заедно се планираше и стандарта бе еднакъв за всички ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗА ПОБЕДЕНИТЕ ГЕРМАНЦИ!

...

Един сериозен детайл... - незнам защо пропускаш, ЧЕ ПОБЕДЕНИ БЯХА И УНГАРЦИ, РУМЪНЦИ, СЛОВАЦИ, ЧЕ И БЪЛГАРИ!
цитирай
91. anonymousbulgaricus - От едно просто есе за "свет...
14.05.2012 14:15
От едно просто есе за "светлата" личност на др. Джугашвили, докате сте я докарали.... Водите няколко спора едновременно, което никога не може да доведе до някакъв позитивен резултат. А мисля, едно е безспорно - Сталин с всичките му реални, приписвани, митични и т.н. постижения е един грозен диктатор, довел до много мъки, страдания и смърт на милиони хора и довел до крайност концепцията за "тоталитаризъм" и това е казано във въпросното есе, което авторката на блога е постнала.

Всичко друго, за което спорите - кой какъв е във ВОСР, кой какви отношения има с Германия преди ВСВ и съответно каква отговорност носи за генезиса на Хитлер и последвалите беди, кой какъв е бил във войната и какъв принос има за нея, какви са материалните резултати в икономика и политика от управлението на Сталин, каква е била България по време на СИВ, колко руснаци са загинали за през 1877-78 г., какви са причините за сегашното състояние на икономиката ни, какви са заплатите в българските поделения на западни фирми и т.н. са съвсем други неща и въпроси, които нямат нищо общо с конкретната личност на въпросния другар.

В исторически план, той може само да се съпоставя с другите потенциални наследници на Ленин - Троцки, Зиновиев, Бухарин, Каменев, Киров и евентуално това, което те биха направили на негово място - едва ли щеше да е по-различно. В крайна сметка в конкретното историческо време неговата борба за еднолична власт е борба за физическо оцеляване и той по една или друга причина побеждава. Последвалите изяви на личните му качества не са уникални нито за негови съвременици диктатори, нито за Русия в исторически план, още по-малко за революциите и поведението на техните водачи след успеха им, също в исторически план. Просто мащабите на 20 век, дават различен мащаб и на възможността да ги "изяви" пълноценно, за съжаление.

Германия след ПСВ е жертва на обстоятелствата и Англия с Франция и Русия от другата страна я гледат като буфер срещу другия. ГКП и ГСДП са най-големите комунистическа и съответно социалистическа партии в света след ПСВ - по-големи даже от съветските. Хитлер и Мусолини за едните са "национал", за другите са "социалисти" в широкия смисъл на понятията, докато и двете страни, флиртувайки с тях ги изпускат и това води до това, до което води - ВСВ. По същия начин, германското разузнаване и командване си е мислело, че ще може да контролира Ленин и болшевиките, щото ги държи финансово, ама хей на, не се получава, въпреки че поне целта - да бъде извадена Русия от войната и да не се налага на немската армия да води обичайните кланета, на която я подлага руската такава е постигната.
цитирай
92. dolsineq - 92. anonymousbulgaricus
14.05.2012 16:30
Дори и по този начин предадено, есето недвусмислено показва какъв човек е бил Сталин. Ампутиран откъм любов, състрадание, съпричастие към хората, Сталин е нарицателен образ за омраза и самобичуване. Не мисля, че такива хора са щастливи, самолюбието им може и да е нахранено, но сърцето им е празно и безчувствено. Това се прокрадваше като четох и аз статията, затова и я постнах. Сталин затвърди един противочовешки политически строй за съжаление, като се възползва от Хитлер и наложи надмощие.
цитирай
93. anonymousbulgaricus - Да, това казвам и аз:)
14.05.2012 16:48
Да, това казвам и аз:)
цитирай
94. merlin68 - 87. merlin68 - Тигър, В СИВ такива ...
14.05.2012 18:41
germantiger написа:
87. merlin68 - Тигър,
В СИВ такива неща нямаше, заедно се строеше, заедно се планираше и стандарта бе еднакъв за всички ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗА ПОБЕДЕНИТЕ ГЕРМАНЦИ!

...

Един сериозен детайл... - незнам защо пропускаш, ЧЕ ПОБЕДЕНИ БЯХА И УНГАРЦИ, РУМЪНЦИ, СЛОВАЦИ, ЧЕ И БЪЛГАРИ!


Пропускам ги защото, основните участници са СССР и Германия, иначе няма проблем, да така е - българи, унгарци и т.н. също са победени и също живеят на равна нога с победителите.
цитирай
95. merlin68 - Ето това е Долсинея.
14.05.2012 18:47
"Дори и по този начин предадено, есето недвусмислено показва какъв човек е бил Сталин. Ампутиран откъм любов, състрадание, съпричастие към хората, Сталин е нарицателен образ за омраза и самобичуване. Не мисля, че такива хора са щастливи, самолюбието им може и да е нахранено, но сърцето им е празно и безчувствено."

Това трябваше да бъде постинга ти, израз на твоето отношение към личността на Сталин, отношение с което до голяма степен съм съгласен.
Може би цитираната от теб статия (с неизвестен автор) и да внушава подобно отношение към Сталин, но за мен тя по-скоро е пропаганда почиваща на неверни факти и манипулативни интерпретации.
цитирай
96. dolsineq - "Дори и по този начин преда...
14.05.2012 19:04
merlin68 написа:
"Дори и по този начин предадено, есето недвусмислено показва какъв човек е бил Сталин. Ампутиран откъм любов, състрадание, съпричастие към хората, Сталин е нарицателен образ за омраза и самобичуване. Не мисля, че такива хора са щастливи, самолюбието им може и да е нахранено, но сърцето им е празно и безчувствено."

Това трябваше да бъде постинга ти, израз на твоето отношение към личността на Сталин, отношение с което до голяма степен съм съгласен.
Може би цитираната от теб статия (с неизвестен автор) и да внушава подобно отношение към Сталин, но за мен тя по-скоро е пропаганда почиваща на неверни факти и манипулативни интерпретации.

.............................
.............................
Мерлин, не се ли научи да четеш между редовете? За 45 г "народна власт", не успя ли да схванеш цинизма в политиката и да си правиш реални изводи за средата, в която сме живели? Имах късмета да завърши икономика и съм наясно с теорията на старият ред. Нищо не трябваше да се приеме в буквален смисъл, трябваше всичко през огледало да минава, затова и писах, че дълго се двоумях, дали да я постна в блога си. Писана е в традиционният мелодраматичен стил, с прикриване на основните моменти...:)
цитирай
97. merlin68 - anonymousbulgaricus,
14.05.2012 19:13
тук няма да ти отговарям, но пусни в блога си постинг за Сталин и обещавам да си поговорим с факти:)
цитирай
98. dolsineq - Статията е видяна 1656 пъти По ...
14.05.2012 19:23
Статията е видяна 1656 пъти
По материали от: www.epochtimes-bg.com
Размер на шрифта:Увеличете размера на текстаНамалете размера на текста
Русия призна, че Сталин е наредил клането при Катин

Русия призна, че Сталин е наредил клането при Катин

Съветската пропаганда вменила отговорността на нацистките престъпници

Руската Дума прие днес декларация, признаваща избиването на хиляди полски офицери от НКВД през 1940 г. в Катин като "престъпление", наредено от Сталин. Това стана при първото четене на декларация в този смисъл, съобщиха руските медии.

"Публикуваните документи, които в продължение на години са били в тайните архиви, не само разкриват мащаба на тази ужасна трагедия, но и свидетелстват за факта, че престъплението в Катин е било извършено по личната заповед на Сталин и на други съветски ръководители", се казва в приетата днес декларация. "Отговорността за това престъпление беше вменена от съветската пропаганда на нацистките престъпници", което предизвика "гнева, огорчението и недоверието на полския народ", се казва още в текста на декларацията.

Руският парламент изразява "дълбокото си състрадание към всички жертви на неоправданата репресия, на техните семейства и на близките им", завършва декларацията, приета, след като тази година Москва и Варшава предприеха безпрецедентно сближаване от годините на СССР насам.

След инвазията на съветските войски през септември 1939 г. в източните полски области в съответствие с германо-съветския пакт 22 000 полски офицери, пленници на Червената армия, бяха убити в Катинската гора, в Медное (Русия) и в Харков (Украйна). В продължение на десетилетия СССР твърдеше, че убийствата са били извършени от нацистите. Едва през април 1990 г. съветският лидер Михаил Горбачов призна отговорността на страната си масовите кланета.

През април тази година руският премиер Владимир Путин, който заедно с полския си колега Доналд Туск почете жертвите от масовото убийство, изложи и своето предположение за причината, подтикнала съветския диктатор Йосиф Сталин да нареди клането. "Моето лично мнение е, че той е поръчал този разстрел от желание за мъст", посочи той.

"За мой срам едва наскоро разбрах, че през 1920 г. военната операция в хода на съветско-полската война е била ръководена лично от Сталин. Тогава обаче Червената армия е разбита и голяма част от войниците са пленени от поляците. По последни данни около 32 хил. съветски военни умират от глад и болести, докато се намират в полски плен", разказа Путин в хода на пресконференция след възпоменателните мероприятия в Катин, разположен в Смоленска област.

Путин, който е бивш агент на КГБ, който пък е наследник на НКВД, не поднесе извинения за убийствата край Катин и наблегна на общите страдания на руснаци, поляци и други народи от режима на Сталин. "С десетилетия цинични лъжи те се опитваха да прикрият истината за разстрелите в Катин. Това е същата фалшификация, като да се хвърля вината за тези престъпления върху руския народ", каза Путин.

Руският премиер подчерта, че Русия няма какво да крие във връзка с това престъпление и всички свързани с него документи и сведения вече са добре известни.

От своя страна Доналд Туск определи срещата си с Путин за "преломен момент" в полско-руските отношения заради големия й символизъм и изрази надежда, че двете страни ще продължат работят за заздравяване на връзките си въпреки противоречивото си минало.


Публикувана на
2010-12-02 18:06:00
от bg-history

цитирай
99. merlin68 - Долсинея,
14.05.2012 21:13
аз също съвсем скоро разбрах за убитите в полски плен 32 000 руски войници през 1920г. Всъщност научих за това именно от пресконференцията на Путин в Катин. Виж за 4 000 полски офицери разстреляни в Катин, знаех още от ученик. Едва ли някой не знае за Катин, а колцина са тези които знаят убитите от поляците осем пъти повече руснаци? За чия пропаганда говорим? Или руската кръв не е ценна като полската?
Цитата на Путин е поорязан за нуждите на статията. Всъщност той казва, че мотива на Сталин за разстрела на тези полски офицери е мъст. Отмъщение за избитите 32 000 руски войници, за които никой нищо не знае, защото руска пропаганда за тяхната съдба няма. Сталин лично взима участие във войната с Полша през 20 година. Съдбата на тези войници е лично негова болка.
Но мъст не е точно определение на това което предприема Сталин спрямо полските офицери.
Десетки хиляди полски войници и офицери са приети от СССР, ввъоражени и се бият с нацистите заедно с Червената армия. Други десетки хиляди полски войници и офицери не пожелали да се бият съвместно с русите са транспортирани безпрепятствено до съюзническите войски и се бият заедно с англичани и американци на западния фронт. Това недвусмислено говори, че Сталин не е имал намерение да убива просто за отмъщение. Очевидно е имало някакво разследване, очевидно тези 4000 полски войници са сметнати от Сталин за съпричастни към убийствата на 32 те хиляди съветски войника през 20 година.
Приписването на разстрела им на гестапо е политически целесъобразен ход на Сталин, но е неприемлив и осъдителен. Все пак Сталин е бил злодей, какво можем да очакваме.
Трябва да отбележа обаче, че въпреки официалното признаване от Москва на разстрелите в Катин, много историци (включително полски) са на мнение, че това е просто политика, а разстрелите са в действителност дело на нацистите. Има доста аргументи в тази насока, аз лично не се наемам да твърдя каква е истината. Но е сигурно, че в пълен обем тя няма да излезе на яве.
цитирай
100. dolsineq - 100. merlin68
14.05.2012 21:31
Между панената и братята явно тази неприязън ще си остане и за в бъдеще. След "самолетната катастрофа" очаквам и поляците да направят своя удар, но къде ще бъде насочен си е загадка. За избитите 22 000 руснака от статията разбрах, затова и включих клиповете... Всъщност на практика се получава мечешка помощ – револйцията се финансира от частни лица, но със златото изнесено от Русия...
цитирай
101. merlin68 - Между панената и братята явно тази ...
14.05.2012 22:06
dolsineq написа:
Между панената и братята явно тази неприязън ще си остане и за в бъдеще. След "самолетната катастрофа" очаквам и поляците да направят своя удар, но къде ще бъде насочен си е загадка. За избитите 22 000 руснака от статията разбрах, затова и включих клиповете... Всъщност на практика се получава мечешка помощ – револйцията се финансира от частни лица, но със златото изнесено от Русия...


Да, враждата между Полша и Русия има вековна история, Катин е само епизод от нея. Признанието на Кремъл за разстрелите е политически ход и със сигурност в замяна русите очакват някаква полза. Сближаване на отношенията с поляците ще е изгодно и за двете страни, а Катин бе голяма и прясна дупка пречеща на това сближаване. Путин, на практика прехвърли отговорността за разстрелите лично върху Сталин. Той не само, че не счете за необходимо Русия да се извини, но дори не намекна, че СССР има вина за случая, всичко бе сложено на гърба на Сталин:) - политически целесъобразен ход, ако Сталин имаше как да разбере за това което направи Путин в Катин, щеше да го поздрави:)
В тази политическа ситуация, не е чудно, че доста историци продължават да считат, че всъщност германците са извършили разстрелите в Катин.
цитирай
102. germantiger - ...
15.05.2012 01:45
102. merlin68 - Между панената и братята явно тази ...
14.05 22:06
В тази политическа ситуация, не е чудно, че доста историци продължават да считат, че всъщност германците са извършили разстрелите в Катин.

...

Положително германците са извършили всички разстрели по всяко време и срещу всеки, дори тези които не са извършени и тези които ще бъдат разкрити в бъдеще :) ;) :О

Австрийците също са участвали, но те имат един зор:

ИСКА ИМ СЕ ДА НАПРАВЯТ БЕЕТОВЕН АВСТРИЕЦ, А ХИТЛЕР ГЕРМАНЕЦ, АМА ЯДЕЦ , майтап да става, както казвахме младежки!
цитирай
103. anonymousbulgaricus - Убитите поляци са по официални д...
15.05.2012 10:51
Убитите поляци са по официални данни 25 100, но според някои изследователи са към 22 000 - т.е. възможно е някои от тия пленени 25 000 души по някакви причина да не е разстрелян към момента на говоренето. Те са избити по докладна на Берия, резюлирана от Сталин, Каганович и Калинин. Избитите в Катина са 4421, останалите са избити в други лагери и затвори в Украйна и Беларус по същото време. Печално известният генерал от НКВД - Блохин е записал в сметката си към 7000 лично застреляни с пистолети Валтер, че руските Нагани много бързо прегрявали.
Обосновката на Берия, с която предлага разстрела им е - "Изхождайки от това, че всички те се явяват закоренели и непоправими врагове на съветската власт..." - стр. 3 от докладната., като заключението е да се "разгледат в специален порядък (от НКВД) с прилагане на най-високата мярка на наказание - разстрел.". За изпълнение на задачата е предложил трима висши функционери от НКВД, като Сталин е сменил единия от тях, като ръкописно е сложил името на заменилия го. В същата докладна е определено, че разглеждането на делата ще стане без да се призовават арестуваните и без обвинение, постановление за края на следствието и обвинителен акт....
За отмъщението.... Сталин носи пряка отговорност за погрома при Варшава във войната през 1920 г. Той лично забранява на Егоров, силите на командавния от него Югозападен фронт (както е заповядал главнокомандващия Каменев) да подкрепи Западния фронт на Тухачевски и точно там на фланга атакуват поляците и следва характерната за историята на двата народа полско-руска сеч. А целите на войната са формулирано много ясно от другия важен другар - Троцки - "Нашата война против белогвардейска Полша е революционна самоотбрана, свещена защита на независимостта на трудещите се, на щастливото бъдеще на нашите деца и внуци“. Червеноармейци! Червени моряци, червени казаци! Вие трябва да нанесете такъв удар по полските помешчици и капиталисти, че ехото от него да прозвучи по улиците на Варшава и целия свят!"
цитирай
104. anonymousbulgaricus - Тъй че, и да има реванш, от Сталин, то ...
15.05.2012 10:54
Тъй че, и да има реванш, от Сталин, то не е заради загиналите в полски лагери руснаци, а защото това е поредния му провал като военен лидер по време на ВОСР, който дава в ръцете на политическите му противници да искат отстраняването му от Ленин. Като цяло полско-руските отношения са рядко кървави в исторически план и в това отношение се радват на пълна взаимност, въпреки че балансът от кланетата в крайна сметка е категорично в полза на Русия и СССР.
цитирай
105. darktales - @
15.05.2012 12:27
Интересно колко често се говори за "чудото на Висла", а в същото време се забравя, че преди червеноармейците да стигнат Висла, поляците са били на Днепър. Колкото и да се рекламира тази война като "антиболшевишка", Полша я е започнала не за друго, а с цел да се разшири на изток до границите от 1772. Не е трудно да си представим какво е било мнението на водачите на Бялото движение за тези амбиции, а все пак те са били тези, които са изнесли най-голямата тежест на борбата срещу болшевизма.
Първо Полша игнорира линията на Кързън, после на свой ред го правят Съветите. През 1939 СССР се увеличава на запад до тази линия, само около Белосток отива малко повече на запад. Ей Богу, не харесвам начина, по който Сталин постъпва с прибалтийските държави и Финландия - стратегически може да е имал основания, но постъпва като насилник - но ако бях на негово място, просто бих направил същото с Полша. Тези територии са били в Руската империя, после са преминали към Полша по силата на Рижкия договор. Когато Полша вече я няма - може да има някакво задгранично правителство, но то няма силата дори един камък да премести в Полша - къде да отидат тези територии? Сталин си ги е прибрал обратно. След войната границата между двете държави минава точно по линията на Кързън - ако има малки разлики, те са в полза на Полша. Това е и сегашната източна граница на Полша.
И всъщност, със своите претенции, чувствително надвишаващи възможностите, Полша не само е ускорила началото на ВСВ, но може би е попречила и за разгрома на болшевизма. Поведението на поляците накрая причинява такива разногласия в Антантата и в отношенията й с Бялото движение, че воденето на съвместни действия срещу Съветите става невъзможно. Те, глупаците, ако не бяха толкова алчни, можеха наистина да допринесат за спасението на Европа както от болшевизма, така и от ВСВ. А инак всички обвиняват евреите:))))))
цитирай
106. dolsineq - Благодаря на anonymousbulgaricus ...
15.05.2012 12:41
Благодаря на anonymousbulgaricus и darktales за хубавите коментари. Полша се е оказала костелив орех за Русия, стори ми се прекалено ВСВ да е подпалена от поляците, но исторически погледнато всеки си брани интересите.
цитирай
107. anonymousbulgaricus - Да, Полша се опитва да се възползва ...
15.05.2012 13:04
Да, Полша се опитва да се възползва от ситуацията и да възстанови едва ли не полското величие от времето на Полско-литовската уния и като територия и като влияние в Европа, което създава известна бъркотия в международните отношения и в антиболшевишките сили. Тя и затова Полша бърза, преди да са се намесили Англия и Франция, за да ги постави в положение, на .... това е положението и мърдане няма. Така че цялата случка с разходката на поляците до днепър и обратно и на руснаците до висла и обратно е една ненужна много кървава касапница, крайният резултат от която е едно голямо нищо и за двете воюващи сили и едно голямо прецакване на антиболшевишките сили едновременно с това.
цитирай
108. darktales - . . . Полша се е оказала костелив орех ...
15.05.2012 13:46
dolsineq написа:
... Полша се е оказала костелив орех за Русия, стори ми се прекалено ВСВ да е подпалена от поляците, но исторически погледнато всеки си брани интересите.


Не, ВСВ е започната от Адолф Хитлер, който е допуснал грешката да смята, че англичаните не искат да се бият и след като не искат, няма и да се бият. За първото е бил прав, но във второто е бъркал. Полша допринася с това, че прави невъзможен и последния опит за дипломатическо уреждане на проблема. Кой знае дали коридорът щеше да е достатъчен за Хитлер, може би по-скоро не, но след като не се е случило, няма и как да сме сигурни.
В края на 1930те атмосферата е такава, че едва ли има "невиновни" държави, освен може би тези, които предпочетоха да запазят неутралитета си дори и с риск да станат жертва на един или друг агресор. Времето показа, че в далечен план те са били най-прави, но България за съжаление не беше сред тях. Полша също не може да се причисли към "невиновните", защото в настъпилата криза постоянно се оглежда какво може да откъсне от съседите си, а също така съвсем сериозно се е готвела, колкото и смешно да ни звучи сега, да се сдобие с колонии в Африка.
Тъй че исканията на Хитлер са звучали съвсем неприемливо за поляците, макар че точно преди това благодарение на него да са получили (не без малко насилие) част от Чехословакия. Те по-скоро биха опитали да завземат част от Германия, както и са разчитали да направят при една война с Англия на своя страна.
Проблемът на втората Полска република е бил, че макар и производно на Версай, тя постоянно се е опитвала да нарушава споразуменията му там, където й е изгодно, дори и това да пречи по някакъв начин на държавите-гаранти. Колкото до отношението на поляците към Русия, то донякъде прилича на това на гърците спрямо Турция - те още не могат да се начудят как така Московското княжество, а не Полша става водеща сила в Източна Европа.
цитирай
109. germantiger - ...
15.05.2012 15:17
109. darktales:
В края на 1930те атмосферата е такава, че едва ли има "невиновни" държави, освен може би тези, които предпочетоха да запазят неутралитета си дори и с риск да станат жертва на един или друг агресор.

...

АБСОЛЮТНО ИСТИННО!
цитирай
110. merlin68 - anonymousbulgaricus,
15.05.2012 18:38
не знам от къде вадиш цитати от докладна на Берия? Да не би да разполагаш с достъп до архива на КГБ? Или се позоваваш на ксерокопието дадено неофициално (по приятелски) от Елцин на Валенса? Известно ли ти е, че точно този "документ" е най-оспорван по отношение на Катин. Руски историци (за имена сега няма да ровя) с достъп до въпросния архив твърдят, че там такъв документ няма. Това е и едно от главните основания да се гледа на Путиновото признание, като на чисто политически ход.
До колкото ми е известно няма все още официално становище на руските и полски специалисти относно архива по катинския случай, аз дори не знам дали се работи съвместно по случая.
Сведенията ти пък за печално известния Блохин, въобще пък не знам от къде си ги извадил, чий архив говори за това което описваш?
Нали си историк, що не проявиш повече професионализъм?
цитирай
111. merlin68 - 109. darktales: В края на 1930те ...
15.05.2012 18:53
germantiger написа:
109. darktales:
В края на 1930те атмосферата е такава, че едва ли има "невиновни" държави, освен може би тези, които предпочетоха да запазят неутралитета си дори и с риск да станат жертва на един или друг агресор.

...

АБСОЛЮТНО ИСТИННО!


Много целесъобразно е да се разпредели на широко вината за ВСВ, но фактите говорят в друга посока:)
Аз например се чудя каква точно е вината за избухването на ВСВ, на страни като Румъния, Югославия, Гърция, Чехословакия, Холандия, България?
Каква е вината на СССР?
Ако трябва да търсим вина извън пряко виновните за започването на войната Германия, Япония, Италия и до голяма степен Полша и Унгария, то се набива на очи съпричастността на Атглия и Франция, които не изпълниха задълженията си като гаранти на Версайския договор. През 1938г. с Мюнхенското съглашение, и последвалото нападение над Чехословакия, окончателно рухва версайската система и ВСВ, става неизбежна. Страните присъединили се след тази дата (като България например), просто нямат никакъв полезен избор, в този смисъл вина не може да им се вменява.
цитирай
112. germantiger - За Мерлин
15.05.2012 18:55
Без да "изземвам функциите" на потребител anonymousbulgaricus, ще спомена че тази "записка" или документ съм я гледал въвя филм за Катин. Дали е истинна не мога да твърдя защото "лично" не съм се запознал с нея.

Иначе казано Мерлин, не само анонимниябългарин я е виждал, а пропо филма в който бе представена беше руски и на руски език.
цитирай
113. merlin68 - Без да "изземвам функциит...
15.05.2012 19:26
germantiger написа:
Без да "изземвам функциите" на потребител anonymousbulgaricus, ще спомена че тази "записка" или документ съм я гледал въвя филм за Катин. Дали е истинна не мога да твърдя защото "лично" не съм се запознал с нея.

Иначе казано Мерлин, не само анонимниябългарин я е виждал, а пропо филма в който бе представена беше руски и на руски език.


Аз тигър, това не го оспорвам, също съм гледал филми с подобни твърдения, но автентичността е спорна, това имам предвид. Затова и имам претенция към анонимния, тъй като знам, че е историк за разлика от нас. На него не му е позволено като нас да се позовава на филми:)
Също так специално за теб искам да подчертая, че нямам изградено становище дали Катин е дело на руснаците, или на германците. По-скоро съм склонен да приема, че официалната позиция която изказа и Путин, е близка до истината и СССР, КГБ или Сталин лично са отговорни за случая. Но все пак съмнения има, ние едва ли ще ги решим:)
цитирай
114. kostadin - Не е добре когато се разчита на къ...
15.05.2012 21:37
Не е добре когато се разчита на късата човешка памет.Добре е да се знае ,че първият полски крал е бил руски княз ,който не е успял да се наложи за трона на русия.През годините след октомврийската революция поляците разбиват цяла армия и избиват военноплениците.Катин е слледствие от тези исторически създали се отношения.Още по интересно е разбиването на самолета на полският президент, но това е друга тема макар и вече прояснена.На пилота са задавани грешни данни и координати получавани от западен източник.
цитирай
115. dolsineq - Благодаря на всички за съдържат...
15.05.2012 23:21
Благодаря на всички за съдържателните коментари, като особенно интересно ми беше да чета за историята на Полша. Искам да споделя нещо, което ми се случи в профила на фб точно преди самолетната катастрофа с президента. Два дена преди катастрофата в профилът ми постъпиха няколко молби за приятелство от поляци. Стори ми се много странно това, имайки предвид, че до него момент не бях комуникирала с тях. Дали е било случайност?
цитирай
116. germantiger - ...
16.05.2012 00:01
115. kostadin:
Още по интересно е разбиването на самолета на полският президент, но това е друга тема макар и вече прояснена.На пилота са задавани грешни данни и координати получавани от западен източник.

...

Ахааа... това е още по-спорно от записката за катин, това направо, че и накриво е без съмнение истинно ;)
Разбира се, Чернобил е пъклено западно дело, Курск (Бог да ги прости матросите) също, трагедията в театъра и Ост-Норд също, като се замисля градушката завчера в България също, а днес попаднах в една дупка пътна - тя е дело на западните милитаристи като се замисли чиляк ;)
Иначе сериозно ако те попитам какви са ти аргументите и доказателствата за това, кой го е публикувал, ако е истина какъв ще е резонанса както казват, лично ти от кои служби си та си тъй уверен в това инфо итн итн итн, ако желаеш да се позапитаме едни сериозни въпроси?
цитирай
117. merlin68 - По-добре е да се задоволим с исто...
16.05.2012 19:49
По-добре е да се задоволим с историята, не че в нея ще решим загадките, но иначе пък навлизаме в дълбоката конспирация:)
цитирай
118. dolsineq - Ако не сте гледали този филм: htt...
16.05.2012 20:04
Ако не сте гледали този филм: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9LUrEP3uo3Y не го прескачайте, по спомени на дъщерята на Сталин е.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3168782
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031