Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2012 22:27 - Българските традиции – Кукери
Автор: dolsineq Категория: История   
Прочетен: 11430 Коментари: 28 Гласове:
14

Последна промяна: 06.01.2012 23:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

кукери (кукерски игри)                                                                                                                   

image
 

                    image

В България по време на Нова Година и Заговезни се провеждат специални обредни ритуали наречени Кукерски игри. Кукерските игри са изпълняват само от мъже, който обличат предварително изработени от всеки участник специални маски.
      Повечето от маските са с дървена конструкция. Върху нея са налепят разноцветни конци, лепят се парченца разноцветни платове, огледала, лъскави пайети и други елементи. Най-старинни се считат маските представящи вида на овен, козел и бик. Тяхното задължително присъствие в Кукерските игри доказва тезата, че кукерските игри по произход са свързани с древните дионициади. Въздействието на маскираните кукери допълнително се подсилва и от звука на окачените по тях медни и тучени (ляти, бронзови) звънци.
      Някои маски имат две лица. От едната страна носът е чип и лицето е добродушно; от другата носът е гърбав, а лицето зловещо. Тези маски са символ на доброто и злото, които съществуват неразделно в света и са неотменими. Голямо значение за символиката на маските имат и цветовете на украса. И тук преобладава червения цвят - символ на плодовитостта на обновяващата се природа, на слънцето и огъня; черният цвят олицетворява земята и нейната богиня майка, а белият е символ на водата и светлината.
      Кукерските игри целят чрез специални магически танци и страшните маски да бъдат уплашени и прогонени за винаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанската година.
image      В някои селища през нощта срещу Нова година се изпълнява обичаят "камили". Важно място сред подготовката му заема осигуряването на обредния реквизит. В основата на обичая стои древната огромната идея за превъплъщението, затова голямо значение се отдава на маската, като основен характеризиращ компонент. Маските по изумителен начин е проявена голямото майсторство и е изразена голяма фантазия. Те се съхраняват грижливо и всяка година се освежават. Традиция се забелязва при предпочитането на определени материали, така и в образите, символиката и начина на обработката на маските и костюмите. Всяка епоха внася нови участници в обичая.
      "Камилата" правят от две върбови дръвчета, с дължина 1 - 1,5 метра, които са съединени в двата си края с две перпендикулярни пръчки. Двете успоредни дръвчета са свързани с няколко извити пръчки от габър или дрян. Така направения скелет покриват с чул. Главата на "камилата" е покрита с кожа или на нея е нанизана невестулка. Завързват хлопки отпред и отзад на "камилата" и й поставят опашка. Така направената камила носи момък, който е облечен в носия, с бели навуща, с черни върви, обут в цървули. Момъкът трябва да бъде здрав и силен, за да може да играе и при среща с друга "камила" да я победи.
      Дивиджиите са облечени в кожуси с козината навън. На кръста се завързват кожен ремък и на него прикрепят отзад звънци и хлопки. На главата си поставят маска. Маската се прави от шаяк и се украсява с цветни конци, панделки, дантели, пулове. Дивиджията носи в едната си ръка дървена сабя, а в другата топуз. В миналото в обичая участвали само ергени, през последните години вземат участие и женени мъже.
      След излизането на коледарите на двора играят дивиджиите и камилата, носеща името "Марийка". Те говорят малко и извършват различни ритуални действия. Участниците в обичая не трябва да бъдат разпознати от своите съселяни за да бъде привлечено плодородието и игрите им да бъдат успешни. Маската им дава възможност да извършват действията, които в друго време без маска биха били възприети като разпуснатост и разюзданост. Маскираните скачат, дрънкат със звънци, търкалят се по земята, точат сабята си с топуза, правят различни шеги. Клатушкането и повалянето на участниците се прави с цел, да легне от тежко жито класът на нивата. Чрез търкалянето по земята те се стремят да поемат жизнена сила от земята, за да бъдат здрави. На звука на звънците се приписват профилактични свойства, прогонва се всякаква лошотия. Те са неизменен атрибут на карнавалните игри у всички народи и се смята, че имат предпазно, отгонително-магично въздействие.
      Камилата пада на земята, дивиджията започва да си точи сабята, като обяснява на стопаните: "Камилата ми идва от далеч и е обосяла, трябват ми пари, за да и купя подкови, иначе ще трябва да я заколя." Домакинът дава парче наденица за подкова и пари. Диведжията "подковава" камилата, като върху крака и държи топуза и удря със сабята. Но камилата пак не става, тя се е разболяла, трябва и лекарство – парче кебап, за да оздравее. Дивиджията натърква с месото тялото и главата на "животното" и то се изправя. В тази "смърт" и "възкръсване" на зооморфното същество се олицетворява смъртта в природата през зимата и нейното възкръсване през пролетта. Ритуалното убийство, често срещан епизод в карнавалните игри, можем да приемем като магичен акт. За да се обезпечи възраждането на природата през пролетта, по принципите на подражателната магия е нужно да се извърши или инсценира убийство и възкресяване.
image      Обхождането на къщите става само през нощта: "Не бива слънцето да ги свари по пътищата." След обикалянето на цялото село коледари, дивиджии и камили се събират сутринта на мегдана, където са излезли всички селяни. Те ги развличат с весели сцени, играят своебразни буйни кукерски танци. Подскачат високо, "за да расте високо житото", раздрънкват звънци, размахват саби и топузи. Борят се камилите от две групи и по резултатите от тази борба се гадае за благополучието през годината. Вярват, че ако паднат капки кръв ще има берекет през годината. Обичаят завършва с общо селско хоро на мегдана. Със събраните пари и храни участниците в карнавала си устройват гощавка.
      В сцените, които разиграват маскираните лица, и в диалога, който водят, се чувства гротеска, пародия. Ако артистичността на участниците е на високо ниво, то зрелището може да има не само развлекателен, но и естетически характер.
      През нощта срещу Васильовден групата обикаля къщите, водят се шеговити разговори с домакините. Подаряват им се краваи, пари и булката за благодарност целува ръка на стопанина. По време на посещенията по домовете, по улиците, при среща с различни случайни хора или с насъбралите се зрители кукерите правят комични и цинични закачки, разиграват различни сцени. Зрителите също се закачат и шегуват с маскираните. Шествието е шумно и весело. Игрите са наситени с богата зрелищност, действена конфликтност, разнообразни костюмирани персонажи, комически сцени и ефектни импровизации. Това е едно истинско народно празненство, пълно със свежест, хумор и сатира - народен театър на открито, в който зрители и изпълнители са действащи лица. На смеха приписват особена магическа сила и се стремят да въздействат с нея на животинския и растителен свят. Често магическата функция в народните обреди е наситена с театрални елементи. Затова много от изследователите приемат, че игрите с маски представляват първообраз на театъра.
      Повече снимки от Кукерските игри ще откриете в картината галерия.


traditions-bg.com/bg/sub_7.php

                              
         
                  




Гласувай:
14



Спечели и ти от своя блог!
1. mt46 - За много години, Долсинея!
06.01.2012 22:29
Поздрав за постинга! Все още някои традиции са живи...
цитирай
2. dolsineq - Поздрав за постинга! Все още някои ...
06.01.2012 22:34
mt46 написа:
Поздрав за постинга! Все още някои традиции са живи...

.........................................
За много години, Марине! Постингът е по идея на други хора, но кои точно ще разбереш от следващият постинг. Малка тайна...:)
цитирай
3. bojo12345 - Много хубаво си разказала за този красив кукерски...
07.01.2012 07:12
Танц зареждащ с много позитивна енергия.
Красиви са народните ни традиции.
Поздрави за постинга!
цитирай
4. hristo27 - Уникално и самобитно българско!. . ...
07.01.2012 09:30
Уникално и самобитно българско!...
цитирай
5. stela50 - За много години , Долсинея !
07.01.2012 11:37
Поздрави за постинга и сърдечни пожелания за здраве и добри дни ,
щастие и успехи , сбъднати желания и обич !
Хубав празничен ден!
цитирай
6. dolsineq - bojo12345 -Много хубаво си разказала за този красив кукерски...
07.01.2012 12:43
bojo12345 написа:
Танц зареждащ с много позитивна енергия.
Красиви са народните ни традиции.
Поздрави за постинга!

-----------------------------------------
Танцът е наистина интересен, Божо, но моята изненада беше от друго естество, но затова малко по–късно. И да уточня нещо, статията не е моя, за съжаление...:)
цитирай
7. voinov50 - Жива, здрава и берекетна 2012 година !!!
07.01.2012 17:07
Още за кукерите:

http://voinov50.blog.bg/hobi/2010/12/31/kukeri-lovene-na-mechkata.659940

http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=113077

Поздрави от Пирин! :)
цитирай
8. dolsineq - Уникално и самобитно българско!. . ...
07.01.2012 17:34
hristo27 написа:
Уникално и самобитно българско!...

´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Не съм много сигурна в това, Ице. Географското ни разположение е сериозна предпоставка да не претендираме за автентичност. Няма да ти хареса отговорът ми, но е факт.
цитирай
9. dolsineq - Поздрави за постинга и сърдечни ...
07.01.2012 17:57
stela50 написа:
Поздрави за постинга и сърдечни пожелания за здраве и добри дни ,
щастие и успехи , сбъднати желания и обич !
Хубав празничен ден!

..........................................................
За много години, Таня! Благодаря за хубавото пожелание. С поздрав от Алпите приеми и моите пожелания за здраве, късмет и лично щастие! :)
цитирай
10. watchtowerman - Ще помоля,
07.01.2012 18:01
ако е възможно да се даде целия текст. В момента отдясно е орязан и се губи смислова връзка.
Благодаря и за отговора-коментар, че не считате кукерските игри за автентично български. А за преработка на Дионисиеви мистерии - израз на тракийски религиозни възгледи.
цитирай
11. sparotok - кукери
07.01.2012 18:34
Кукерските игри са изключително древни. Тракийските кукери са накарали гърците да мислят, че сатирите и силените са полухора-полуживотни:)

Облечените с кожи и украсени с рога кукери са поизплашили здраво южните ни съседи :)

Интересно, че словени и хървати също познават кукерските игри

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Kurenti_v_Ptuju.JPG

http://www.carnaval.com/slovenia/carnival/

http://en.wikipedia.org/wiki/Kurentovanje

Името куренти напомня на тракийското коруванти...

Добре дошла отново в блога:)



цитирай
12. borjanmljakov - Кукерството е отблъскващ и крайно примитивен обичай,
07.01.2012 21:39
характерен за изостанали и малокултурни общества, а блогерът спароток очевидно е неграмотен.
цитирай
13. dolsineq - 12.borjanmljakov -Кукерството е отблъскващ и крайно примитивен обичай
07.01.2012 22:11
borjanmljakov написа:
характерен за изостанали и малокултурни общества, а блогерът спароток очевидно е неграмотен.

.................................................................
Можеш да обиждаш само в собственият си блог. Тук ще се държиш като човек, а не примат!
цитирай
14. kleopatrasv - Традициите се предават от поколение ...
07.01.2012 22:13
Традиците се предават от поколение на поколение и все още се спазват в някои райони на страната.е най-вече "кукерството" е известно в планините. Край Дунава правим слаб опит на този ритуал, но само на Заговезни и няма нищо общо с тези маски и облекла. Просто е съвсем различно. Поздрави за поста, интересно ми беше...:)))
цитирай
15. dolsineq - 7. voinov50 - Жива, здрава и берекетна 2012 година !!!
09.01.2012 18:07
voinov50 написа:
Още за кукерите:

http://voinov50.blog.bg/hobi/2010/12/31/kukeri-lovene-na-mechkata.659940

http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=113077

Поздрави от Пирин! :)

´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Благодаря за линковете, Войнов! За много години, жив и здрав, че има още много да се пише. И аз съм фен на традициите, но не понасям осъвременените. Предпочитам оригинала...:)
цитирай
16. dolsineq - 10. watchtowerman - Ще помоля,
09.01.2012 18:18
watchtowerman написа:
ако е възможно да се даде целия текст. В момента отдясно е орязан и се губи смислова връзка.
Благодаря и за отговора-коментар, че не считате кукерските игри за автентично български. А за преработка на Дионисиеви мистерии - израз на тракийски религиозни възгледи.

................................................................
Забелязах, че има проблем с текста, затова съм постнала и насочващ линк, където няма да имате проблем с четенето... Помня кукерските посещения от детството си и определено не считам, че са ехо от Дионисовите празници. Кукерите насаждат страх и имат за цел да предпазват, ако недай си Боже се "подхлъзнем" в живота.
цитирай
17. dolsineq - Кукерските игри са изключително ...
09.01.2012 19:27
sparotok написа:
Кукерските игри са изключително древни. Тракийските кукери са накарали гърците да мислят, че сатирите и силените са полухора-полуживотни:)

Облечените с кожи и украсени с рога кукери са поизплашили здраво южните ни съседи :)

Интересно, че словени и хървати също познават кукерските игри

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Kurenti_v_Ptuju.JPG

http://www.carnaval.com/slovenia/carnival/

http://en.wikipedia.org/wiki/Kurentovanje

Името куренти напомня на тракийското коруванти...

Добре дошла отново в блога:)




´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
За много години, Павел! Мъчно ми беше за блога, по– точно за блогерският живот, за хората стоящи зад него...:)
Павел, направи ми силно впечатление, че на "чана" тиролците казват "knopka". Има прилика с българското "хлопка", нали?...:)
цитирай
18. dolsineq - Традиците се предават от поколение ...
09.01.2012 19:49
[quote=kleopatrasv]Традиците се предават от поколение на поколение и все още се спазват в някои райони на страната.е най-вече "кукерството" е известно в планините. Край Дунава правим слаб опит на този ритуал, но само на Заговезни и няма нищо общо с тези маски и облекла. Просто е съвсем различно. Поздрави за поста, интересно ми беше...:)))[/quote
................................................................
За много години Клео! Да си жива и здрава, да продължаваш да правиш хубави снимки, че от теб се уча!...:)
При нас за съжаление само в читалището вече се правят традициите...Хубавото е, че децата го приемат с интерес.
цитирай
19. borjanmljakov - Ха ха ха.
10.01.2012 11:00
ОК, кукерството е изтънчен обичай на висококултурно общество, а пък блогерът спароток не е неграмотен, а даже напротив - много грамотен.

Надявам се това да е добре като за твоя блог.
цитирай
20. dolsineq - borjanmljakov - Ха ха ха.
10.01.2012 14:57
borjanmljakov написа:
ОК, кукерството е изтънчен обичай на висококултурно общество, а пък блогерът спароток не е неграмотен, а даже напротив - много грамотен.

Надявам се това да е добре като за твоя блог.

....................................................
Не се дръж като обидено дете, Боряне. Това, че си се научил да щракаш на компютър, не те прави по умен. Всяко общество си бележи във времето нуждата от свои традиции и обичай.
Погледнах блогът ти и го сравних с посещенията на Спароток. Няма да коментирам повече. Оставам на теб, като умен хомосапиенс да си направиш извода.
цитирай
21. borjanmljakov - Оказва се, че си по-глупава, отколкото предполагах.
11.01.2012 15:28
.
цитирай
22. dolsineq - 21. borjanmljakov - Оказва се, че си по-глупава, отколкото предполагах.
11.01.2012 19:38
borjanmljakov написа:
.

...............................................
Аз съм си моя блог, ти какво правиш при глупавите?
цитирай
23. borjanmljakov - Удовлетворен съм от това, че се припознаваш като глупава.
13.01.2012 15:48
В твоя блог съм, защото глупостта е интересен въпрос, поне за мен.
цитирай
24. dolsineq - В твоя блог съм, защото глупостта е ...
13.01.2012 20:24
borjanmljakov написа:
В твоя блог съм, защото глупостта е интересен въпрос, поне за мен.

...............................................................
Щом си се абонирал за моя блог, поне с думи прости, като за простовата жена обясни ми, кои прости неща ти харесват при мен....:)
цитирай
25. borjanmljakov - Нищо при теб не ми харесва.
17.01.2012 17:38
Вече писах, че глупостта ми е интересна. Това е и причината да попрочтам кво става в блога ти (не съм абониран, разбира се).
цитирай
26. dolsineq - @25. borjanmljakov - Нищо при теб не ми харесва
17.01.2012 17:43
borjanmljakov написа:
Вече писах, че глупостта ми е интересна. Това е и причината да попрочтам кво става в блога ти (не съм абониран, разбира се).

..............................................
Боряне, на мен нещо като не ми харесваь не го посещавам, а ти пак си тук. Как да го рабирам?..:–)))))))))))
цитирай
27. borjanmljakov - Няма как да го разбереш.
18.01.2012 11:01
Нали вече ти писах, че си глупава.
цитирай
28. dolsineq - 27. borjanmljakov - Няма как да го разбереш. 11:01
18.01.2012 11:45
borjanmljakov написа:
Нали вече ти писах, че си глупава.

.......................................
То да си глупава не е диагноза така, че ако се понапънеш малко мозъка, може пък и да схвана за какво идва реч... Я ми дай малко повече информация за Спароток. Защо го намесваш в коментарът си, след като си в моя блог?....:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3180308
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930