Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2011 21:56 - КАКВО Е ЗНАЧЕНИЕТО НА ИМЕТО БЪЛГАРИ ?
Автор: dolsineq Категория: История   
Прочетен: 18622 Коментари: 44 Гласове:
27

Последна промяна: 21.08.2011 22:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    В този постинг sparotok  ще ни отговори на въпроса,  какво е значението на  етнонима "българи"? Приятно четене! :)


             КАКВО Е ЗНАЧЕНИЕТО НА ИМЕТО БЪЛГАРИ
?

 

 

 

За значението на етнонима българи са правени много спекулации. Една група изследователи смятат, че идва от Волга, други твърдят, че е обяснимо с туркото буламак ( буламач), т.е. смесени хора. Разбира се подобни твърдения не могат да се нарекат сериозни. Хидронимът Волга се появява векове след като римляни, гърци, германи и др. споменават дедите ни. Да се търси етимология с помощта на тюркски език няма никаква логика защото няколко антропологически изследвания доказаха, че ние сме стар европейски народ. От това следва, че трябва да търсим обяснение на името българи в речиците на палеобалканските етноси. Там то ще бъде намерено лесно.

 

В една от работите си Ариан разказва за походът на Александър Велики срещу персийският владетел Дарий.  В армията на  македонският пълководец влизат тракийски племена – агрияни, пеони, одриси...бива споменат и народът балакрии. Явно това са били траки, обитаващи планината Балакрос ( Беласица), чието име притежава значението светла, сияйна.

image

До
XIX-ти век никой учен не обръща внимание на контингента от балакрии, но след освобождението на България през 1878 г. редица изследоваели се заеха ожесточено да обясняват, че балакрии било грешка, не ставало дума за племе, а за лично име Балакрий, или Балагрий. Може би са се поуплашили, да не би някой да се досети, че балакрии може да е преиначеното балкарии-балгарии-българи. За определени хора бе светотатство да се признае, че през първото хилядолетие преди Христа е съществувал тракийски етноним българи, предаван като балакрии/балагрии от старите летописци.

 

Случаи на метатеза се наблюдават редовно в древността. Тракиецът Орол е познат и като Олор, Залмоксис пък е записан и като Замолксис...няма никаква пречка балакрии, да не е балкарии, балгарии, българи. Да видим обаче дали има и други свидетелства за съществуването на етноним българи в Античността. Птолемей споменава, че в земите на мизите наречени по-късно българи съществува град Балкея / Балгея, от чието име нашите траколози бягат като дявол от тамян...защо ли? Изследователите тълкуващи значението на етнонима българи не благоволяват да споменат древните селища Баргасус, Баргуле, а също и личните имена Бологес, Балагрий, Барга/Балга, Баргус/Балгус, тракийският теоним Блегур. Укриване на данни не е научен метод, недопустимо е да се укриват сведения само защото са в противоречие с нечии неиздържани теории.

 

Учените ни обикновено премълчават и съществуването на  обитавалите Черноморските степи скитски народи наречени Белгии. ( Помпоний Мела, Свеотописание- III.5.36). Точно в същите земи, около пет века след Мела Йордан поставя българите ( De Origine Actibusque Getarum V-33). Дали ще е случайност? Интересен факт е това, че в земите на скитските белги са живели и мизите, наречени още българи. Отново случайност?

 

В Ирландските предания се разказва да древен и силен народ – болгите, наречени още белги. Техните стари селища били в Тракия и Скития ( където живеят белгиите на П. Мела). Болгите дошли на няколко вълни на Британските острови, облагородили земята, създали закони и премахнали лъжата и измамата ( S. McAlister, “Lebor Gabala Erenn”, Irish Texts Society, Dublin, 1941, part 4). Като царе на болгите в “Lebor Gabala Erenn” са посочени Умор, Гостен, Ган, Дела... Имената на болгските благороднициУмор и Гостен отговарят прекрасно на имената на старобългарските владетели Умор и Гостун ( явно династични имена),  а Ган и Дела са си нашите Ганьо и Дельо. Какъв е шансът това да е случайност?

 

 

 

Друго доказателство за зръзката на болгите с българите е факта, че по монетите на болгите/белгите има особени знаци. IYI няма нужда от коментар нали? Делата на болгите в Ирландия, Британия и Галия ще бъдат засегнати в друг постинг, нека сега обърнем внимание на значението на името българи.

http://www.celticcoins.ca/record.php?coin_id=612025


 

 

 

 

 

 

Стана ясно, че още през първото хилядолетие преди Христа, племена наречени болги / белги са обитавали Тракия и Скития. Това ни кара да потърсим смисъла на етнонима българи в палеобалканските езици. Тълкувайки значението на тракийските теоними В. Георгиев споменава древното божество Блегур ( Зевс Блекурос) и свързва името му с гръцкото прилагателно флегурос- огнен, сияен, пламтящ. Т.е. според нашият езиковед тракийската дума за светъл, сияен, огнен, пламтящ е блегур, но по една, или друга причина блегур отсъства в речника на тракийските думи...

 

 

 

Отново Георгиев прави тълкуване на тракийското лично име Бологес ( Вологес), свърза го с понятия за светлина...и отново нито поставя извлечената дума в речника, нито посочва паралелите с нашия език, а такива има. Блегур и Бологес, балакрии, белгии са свързани с нашата дума благ, чието най-древно значение е светъл, сияен. Сродни на благ-светъл са латвийската балганс – светъл, санскритската барга/балга- сияние, латинската fulgeo- светя, староирландските болг-благороден, мъдър, боилсг-сияние, пеласгийската балиосбял, светъл, сияен, тракийската бел-бял...

 

 

 

Ето това е истинското значение на Българин -сияен, благороден, мъдър. Не буламач, не размирник, не строител на кули, а благородник, светъл човек. Дедите ни напълно заслужават това название защото от техните среди произлизат светли личности като Орфей, Залмоксис, Евмолп, да не забравяме и ктистите –чистите тракийски монаси. Херодот не случайно нарича гетите най-праведният тракийски народ. Духовната чистота и нравствена сила на предците ни е била добре известна в древността. Болгите са били първите благородници на Ирландия, създали са закони за местното население и са прогонили лъжата и измамата. Ето затова на староирландски болг означава благороден, мъдър...В унгарският език пък полгар е гражданин, т.е. цивилизован, културен човек.

 

 

 

Борбата между силите на доброто и злото е вечна, тя никога няма да престане. Противоположностите винаги ще са в конфликт, тъмнината ще се опитва да покрие всичко със студената си сянка, но светлината ще си пробива път и ще спасява живота отново и отново. Както при първичните елементи на природата, така и при хората съществуват контрасти. Едни избират пътят на бездушието и безличието, стават крадци, хулители и присмехулници. Други вземат на плещите си огромно бреме, спасяват, помагат и даряват любов. Следващите доброто поемат по стръмен и трънлив път, изпълнен с много премеждия и болка. Те биват гонени, хулени, бити, горени на клада, но побеждават мъчителите си и сливайки се с божественото получават възхищението и преклонението на милионите пробудени.

 

 

 

Ние българите сме светъл народ, който се е славел със своята справедливост. В нас е заложена упорита непримиримост към злото, което погубва душите на хората. Ние сме вечните бунтари и будители, тези които разкъсват черната завеса на лъжите. Напълно естествено е, че точно тези качества са ни превърнали в мишена за силите на тъмнината.Тези, които й служеха се постараха да омърсят името българи и успяха да заблудят мнозина. За да почетем предците си трябва да извадим наяве истината за тях. Потомците на светлината не трябва да тънат в забвение!

sparotok.blog.bg/politika/2011/01/02/kakvo-e-znachenieto-na-imeto-bylgari.660741







Гласувай:
27



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. dolsineq - Защо не допуснем и обратният вар...
21.08.2011 22:02
Защо не допуснем и обратният вариянт - българите да са дали името на р. Волга /Болга/ :)
цитирай
2. sparotok - има логика
21.08.2011 22:25
Има логика Волга да е получила името си от живеещите край нея българи, защото името българи е по-старо от името Волга-Ател-Ра.
Поздрави!
цитирай
3. dolsineq - Има логика Волга да е получила името ...
21.08.2011 22:33
sparotok написа:
Има логика Волга да е получила името си от живеещите край нея българи, защото името българи е по-старо от името Волга-Ател-Ра.
Поздрави!

........................................
Дори и Омир споменава името "българи" в "Илиада"... - Павел, прави ми впечатление, че където и да са се установявали, навсякъде държавата им е носила име сходно с "българи". Много силна традиция са имали в това отношение.
цитирай
4. kleopatrasv - Чудесни сте, вие историците. На...
21.08.2011 23:50
Чудесни сте, вие историците. Научавам все изненадващо неподозирани неща!
цитирай
5. shtaparov - Тежката дума на "Анализа"
22.08.2011 00:44
"Анализът" сочи недмусмислено,че Балакрии= Бълъгрии /Бълъгарии/,и никое друго
тълкувание няма да бъде по-точно от това. В случая обаче се касае не за всички Българи,
а само за едно от стотиците наши древни племена,населявали над 50% от територията
на Евразия до момента на налагането на монотеистичните религии!
цитирай
6. syrmaepon - Стратег на име Балакр
22.08.2011 09:20
"Оттуда он пошел на Фригию мимо озера, которое называется Аскинией, и в котором сама собой осаждается соль; местные жители пользуются ею, и в морской соли не нуждаются. На пятый день он прибыл в Келены. Кремль в этом городе представляет собой отвесную со всех сторон гору; в качестве гарнизона сатрап Фригии поставил туда тысячу карийцев и сотню наемных эллинов. (2) Они и отправили к Александру послов с сообщением, что если к ним в условленный день, который они указали, не придет подмога, то они сдадут крепость. Александру это показалось выгоднее, чем осаждать кремль, неприступный со всех сторон. (3) Он оставил сторожить Келены около полутора тысяч солдат, пробыл здесь десять дней, назначил сатрапом Фригии Антигона, сына Филиппа, а командовать союзниками поставил вместо него стратега Балакра, сына Аминты, и выступил на Гордий. Пармениону он послал приказ встретить его там с войском. Парменион и встретил его с войском. (4) Молодожены, которые были посланы в Македонию, прибыли в Гордий, и вместе с ними пришло и набранное ими войско под командой Птолемея, сына Селевка, Кена, сына Полемократа, и Мелеагра, сына Неоптолема. Пеших македонян было 3000, всадников же около 300, фессалийских всадников 200, элейцсв же полтораста, их вел элеец Алкия. "

http://militera.lib.ru/h/arrian/01.html

А в тоя откъс дето сте го копирали може ли точно да преведете текста?Не става ли въпрос за същия стратег?
цитирай
7. syrmaepon - Пак там - книга трета
22.08.2011 09:26
"Стратегами в войске, которое оставалось в Египте, он назначил Певкеста, сына Макартата, и Балакра,сына Аминты, навархом же Полемона, сына Ферамена. Телохранителем вместоАрриба он поставил Леонната, сына Онаса: Арриб скончался от болезни. (6) Умер и Антиох, начальник лучников; вместо него он поставил начальником над лучниками критянина Омбриона. Над союзной пехотой, которой командовал Балакр, поставил он командиром Калана (Балакр оставался в Египте). (7) Говорят, что Александр разделил власть над Египтом между многими людьми, восхищаясь природой этой страны, которая представляла собой естественную крепость: поэтому он и счел небезопасным вручить управление всего Египта одному человеку. Римляне, думается мне, научились от Александра зорко следить за Египтом: поэтому и посылают они туда наместниками не сенаторов, а только людей из всаднического сословия."

Так была выстроена передовая линия Александрова войска. За ней он поставил другую линию так, чтобы иметь два фронта. Начальникам этих стоявших сзади отрядов было приказано, в том случае, если они увидят, что персидское войско окружает македонцев, повернуть в полный оборот и принять варваров. (2) На тот конец, если бы пришлось развернуть фалангу или сомкнуть ее, были выстроены подковой на правом крыле, рядом с царской илой, половина агриан под командой Аттала, за ними македонцы-лучники под начальством Брисона, рядом с лучниками так называемые «чужестранцы-ветераны» со своим начальником Клеандром. (3) Впереди агриан и лучников стояли всадники — «бегуны» и пэоны, предводительствуемые Аретой и Аристоном. Впереди же всех находилась конница наемников под командой Менида. Впереди же царской илы и всех «друзей» находилась другая половина [121] агриан и лучников, а также метатели дротиков Балакра. Они были выставлены против колесниц с косами. (4) Мениду и его людям было приказано, если вражеская конница начнет объезжать их крыло, повернуть и напасть на них сбоку. Таково было расположение войска у Александра на правом крыле."
цитирай
8. syrmaepon - Книга четвърта
22.08.2011 09:29
Меха для переправы были готовы; войско в полном вооружении стояло у реки, и машины по данному знаку стали метать стрелы в скифов, скакавших на лошадях по берегу. Некоторые были ранены; одному стрела пробила насквозь щит и панцирь, и он упал с лошади. Скифы испугались стрел, летящих на такое большое расстояние, и того, что богатырь их убит, и отошли немного от берега. (5) Александр, видя их смятение, начал переправу под звуки труб; он шел впереди, войско за ним следовало. Он распорядился, чтобы первыми на берег вышли лучники и пращники: они должны были камнями и стрелами удерживать скифов и не давать им приблизиться к выходящим на берег пехотинцам до тех пор, пока не переправится вся конница. (6) Когда все оказались на берегу, он пустил на скифов сначала одну гиппархию чужеземцев и четыре илы солдат, вооруженных сариссами. Скифы встретили их, окружили на своих лошадях, поразили — многие немногих — и скрылись беспрепятственно. Александр ввел между рядами всадников лучников, агриан и прочих легко вооруженных воинов, которыми командовал Балакр, и повел их на скифов. (7) Когда они сблизились, он приказал трем гиппархиям «друзей» и всем конным дротометателям броситься на скифов. Сам он поспешно повел остальную конницу, построив ее глубокими рядами; теперь взять ее в окружение, как раньше, скифы уже не могли: одновременно с нападением конницы, легковооруженные воины, перемешанные со всадниками, не давали скифам возможности увернуться и напасть снова. И тут у скифов началось поголовное бегство. (8) Их пало около тысячи, в том числе один из их предводителей, Сатрак; в плен взято было человек полтораста. [144] Врага преследовали стремительно, и воины замучились от сильной жары; все войско терпело жажду, и сам Александр на скаку пил воду, какая там была. (9) А была эта вода плохой, и у него началось сильное расстройство. Поэтому и не удалось догнать всех скифов; я думаю, что если бы Александр не заболел, то их всех бы перебили во время их бегства. Он же в чрезвычайно тяжелом с
цитирай
9. syrmaepon - Ще помоля авторът на постинга
22.08.2011 09:43
да посочи точно мястото ,главата от произведението на Ариан оот дето е взет цитата и ако може да го преведе
цитирай
10. letopisec - Арриан Квинт Эпий Флавиан "Поход Александра", кн. 3; М., 1993
22.08.2011 10:05
11
Войско Дария всю ночь оставалось в том же порядке, в каком и было первоначально поставлено, потому что лагерь не был у них обведен надежным укреплением, а кроме того, они боялись ночного нападения. (2) Персам, между прочим, очень повредило тогда и это долгое стояние в полном вооружении, и страх, обычный ввиду грозной опасности, но не тот, который возникает сразу, внезапно, а тот, который уже задолго овладевает душой и порабощает ее.
(3) Войско у него построено было таким образом (план войскового расположения, составленный Дарием, был впоследствии, по словам Аристобула, захвачен): на левом крыле у него стояла бактрийская конница и вместе с ней дай и арахоты; рядом с ними персы, всадники и пехотинцы вперемежку; за персами сусии, и наконец кадусии. (4) Левое крыло выстроилось до самой середины всего войска. На правом стояли солдаты из Келесирии и Междуречья, а также мидяне, за ними парфяне и саки, затем тапуры и гирканы, затем албаны и сакесины — эти тоже до середины войска. (5) В середине же, где находился царь Дарий, стояли родственники царя, персы, «носители айвы»; инды, карийцы, именуемые «выселенцами» и марды-лучники. Уксии, вавилоняне, люди с Красного моря и ситаксны были поставлены в глубину. (6) Впереди на левом крыле против правого Александрова крыла находились: скифская конница, около тысячи бактрийцев и сотня колесниц с косами. Слоны и колесниц с 50 стояли около царской илы Дария. [120] (7) На правом крыле впереди была выстроена армянская и каппадокийская конница и стояло 50 колесниц с косами. Эллины-наемники стояли возле Дария, по обе стороны его и персов, бывших с ним: их выставили против македонской фаланги как единственных солдат, которые могли этой фаланге противостоять. (8) У Александра расположение войска было такое: правое крыло занимала конница «друзей»; впереди стояла царская ила со своим илархом Клитом, сыном Дропида, за ней ила Главкия, рядом ила Аристона, потом Сополида, Гермодорова сына, потом Гераклида, Антиохова сына, за нею Деметрия, сына Алфемена, рядом с ней воины Мелеагра, самой крайней из царских ил была та, которой командовал Гегелох, сын Гиппострата. Веси конницей «друзей» командовал Филота, сын Пармениона. (9) В македонской фаланге, рядом с конницей находилась агема щитоносцев, а за ней прочие щитоносцы. Командовал ими Никанор, сын Пармениона. Рядом с ними стоял полк Кена, Полемократова сына; затем Пердикки, Оронтова сына; потом Мелеагра, Неоптолемова сына; затем полк Полиперхонта, сына Симмии; затем Аминты, сына Филиппа. Этим полком командовал тоже Симмия, так как Аминта был отправлен в Македонию набирать войско. (10) Левое крыло македонского войска занимал полк Кратера, Александрова сына (Кратер же командовал и всей пехотой на левом крыле). Рядом с ним находилась союзная конница под предводительством Еригия, сына Лариха. Рядом с ними на левом крыле стояла фессалийская конница, которой командовал Филипп, сын Менелая. Всем левым крылом командовал Парменион, сын Филоты; вокруг него стояли всадники из Фарсала, составлявшие цвет и большинство фессалийской конницы.
12
Так была выстроена передовая линия Александрова войска. За ней он поставил другую линию так, чтобы иметь два фронта. Начальникам этих стоявших сзади отрядов было приказано, в том случае, если они увидят, что персидское войско окружает македонцев, повернуть в полный оборот и принять варваров. (2) На тот конец, если бы пришлось развернуть фалангу или сомкнуть ее, были выстроены подковой на правом крыле, рядом с царской илой, половина агриан под командой Аттала, за ними македонцы-лучники под начальством Брисона, рядом с лучниками так называемые «чужестранцы-ветераны» со своим начальником Клеандром. (3) Впереди агриан и лучников стояли всадники — «бегуны» и пэоны, предводительствуемые Аретой и Аристоном. Впереди же всех находилась конница наемников под командой Менида. Впереди же царской илы и всех «друзей» находилась другая половина [121] агриан и лучников, а также метатели дротиков Балакра. Они были выставлены против колесниц с косами. (4) Мениду и его людям было приказано, если вражеская конница начнет объезжать их крыло, повернуть и напасть на них сбоку. Таково было расположение войска у Александра на правом крыле.
На левом подковой поставлены были фракийцы под командой Ситалка, рядом с ними союзная конница под начальством Койрана, за ней всадники одрисы под командой Агафона, Тиримова сына. (5) Впереди же всех стояла здесь чужеземная наемная конница под начальством Андромаха, Гиеронова сына. Для охраны обоза назначена была фракийская пехота. Всего войска у Александра было: конницы около 7000 и пехоты около 40000.
13
Когда войска сошлись, стало видно, что Дарий со своим окружением: персами «носителями айвы», индами, албанами, карийцами-»выселенцами» и лучниками-мардами стоят против Александра и царской илы. Александр двинул вправо свое правое крыло, а персы двинули на него свое левое крыло, которое заходило дальше Александрова правого фланга. (2) Уже скифские всадники подъезжали вплотную к передовым отрядам Александра, но Александр продолжал идти вправо и уже почти выходил за пределы того пространства, которое расчистили под дорогу персы. Дарий испугался, как бы македонцы не вышли на пересеченную местность, где его колесницы окажутся ни к чему, и приказал всадникам, выстроенным перед левым крылом, объехать неприятельское правое, которое вел Александр, и не дать ему возможности вести свое крыло дальше. (3) В ответ на это Александр приказал Мениду бросить на них находившуюся под его командой наемную конницу. Скифские всадники и бактрийцы, которые были к ним приданы, устремились на нее и отогнали назад, так как значительно превосходили числом маленький отряд Менида. Александр приказал бросить на скифов отряд Арсты, пэонов и чужеземцев; (4) варвары дрогнули. Другой отряд бактрийцев, подойдя ближе к пэонам и чужеземцам, заставил своих беглецов повернуть обратно; завязалась упорная конная схватка. Воинов Александра пало больше: варвары подавляли своей численностью, а кроме того, и сами скифы и лошади их были тщательно защищены броней. Несмотря на это македонцы выдерживали натиск за натиском и, нападая отрядами, расстроили ряды врагов.
(5) В это время варвары пустили на Александра свои колесницы с косами, рассчитывая в свою очередь привести в расстройство его[122] фалангу. Тут они совершенно обманулись. Одни колесницы агриане и люди Балакра, стоявшие впереди конницы «друзей», встречали градом дротиков, как только они приближались; на других у возниц вырывали вожжи, их самих стаскивали вниз, а лошадей убивали, (6) Некоторым удалось пронестись сквозь ряды: солдаты расступались, как им и было приказано, перед мчавшимися колесницами. В этом случае чаще всего и сами колесницы оставались целы, и неприятелю, на которого неслись, вреда не причиняли. Их, впрочем, захватили конюхи Александрова войска и царские щитоносцы.
цитирай
11. stela50 - Поздрави за постинга ... чета с интерес
22.08.2011 10:23
и напредвам в изясняването на истините в историята .
Четейки литература и вашите постинги ,стигам до ясни изводи
за правотата на написаното от Спароток и трудната мисия ,
ако мога така да я нарека ,с която се е заел . Фактите в световен мащаб,
както и новите научни исторически прозрения също са доказателства
за древния ни произход ... Благодаря ви .
Благодаря , Долцинея !
цитирай
12. dolsineq - да посочи точно мястото, главата от ...
22.08.2011 11:27
syrmaepon написа:
да посочи точно мястото ,главата от произведението на Ариан оот дето е взет цитата и ако може да го преведе

...................................
Попаднах на българският превод: http://forum.kajgana.com/threads/%D0%9A%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%82%D1%83%D1%81-%D0%9A%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%83%D1%81-%D0%A0%D1%83%D1%84%D1%83%D1%81-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80-%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8.32837/
В момента Павел отсъства и няма как да получите отговор.
цитирай
13. balkanec - Отново чудесен постинг
22.08.2011 11:47
Поздрави :)
цитирай
14. letopisec - и да присъства Павел, не сме малоумни, както той се опитва да ни изкара...
22.08.2011 12:20
dolsineq "В момента Павел отсъства и няма как да получите отговор."

НА КОЛКО МЕСТА В ТАЗИ КНИГА СЕ СПОМЕНАВА ИМЕТО НА ПЪЛКОВОДЕЦА БАЛАКР, че се опитва Спароток да ни манипулира, че това били българи?????????
цитирай
15. letopisec - По същият, безотговорен от научна гледна точка, начин
22.08.2011 13:20
Спароток може да напише, че и ханаанския бог Бал, е българин ??????
цитирай
16. kabuli - Ясно е,
22.08.2011 14:19
че лекарите са спрели да посещават отделението ви.
цитирай
17. dolsineq - @ 17. kabuli - Ясно е,
22.08.2011 14:45
kabuli написа:
че лекарите са спрели да посещават отделението ви.

..........................................
Ще доуточниш ли репликата си?
цитирай
18. dolsineq - @ 16. letopisec - По същият, безотговорен от научна гледна точка, начин
22.08.2011 15:11
letopisec написа:
Спароток може да напише, че и ханаанския бог Бал, е българин ??????

.................................................
Летописецо, не си ли чувал никога за пеласгите? - "Пеласгите са споменати в Библията под името филистимляни, а земите по поречието на р. Струма са се наричали в Древността Палестина, както и Стара планина се е наричала Кавказки планини (по Владимир Цонев)."
"Лингвистичните изследвания(1) доказват, че „пелесет" или филистимляните от Библията са всъщност пеласги от Крит, които вероятно по време на похода на „морските народи" през XII в. пр. н. е. се заселили на Палестинска земя, давайки й своето име. Археологическите разкопки на Ж. Берар в Палестина доказват също тезата за пеласгийския критски произход на филистимляните. Керамиката, която е намерена във филистимските градове в Ханаан, е предимно микенска. Освен това, откритите сред руините кани за пиво, снабдени с човки и филтър за задържане на ечемичените люспи в прясната бира(2), доказват, че филистимляните също като микенците и гърците имали голяма слабост към това древно питие.
Разкопките на селища близо до Газа(3) в Палестина откриват микенска керамика от ХII-ХI в. пр. н.е., която напомня керамиката от късноминойския период III С/в. Филистимски теракотови статуетки на стоящо и седящо женско божество наподобяват микенски култови и вотивни предмети. Скалните гробници по крайбрежието на Палестина, датирани от XII в. пр. н.е., приличат на микенските. Фибулите са от същия тип като кипърските и други егейски острови. Корабите, на „пелешет" от релефите на Мединет Хабу са различни по конструкция от египетските. Тези данни свидетелствуват за присъствието на егейски народ в южното крайбрежие на Палестина през ХII-ХI в. пр.н.е. „Всичко това - пише А И. Немировский, - дава основание да се съгласим с хипотезата за присъствие на пеласги по крайбрежието на Палестина и да се използува археологическия материал за „Филистимския оазис" за изучаването на Пеласгийската проблема в цялост".
Филистимляните са притежавали знания и умения да добиват и обработват метали. Сред развалините на Бет-Шан в Палестина са намерени много бронзови кинжали, топори и статуетки, отнасящи се към средата на II хил. пр. н.е. Предполага се, че бронзът е получил широко разпространение в Палестина вече в края на III хил. пр. н.е. Желязото влиза в употреба около ХII-ХI в. пр. н.е. и се смята, че филистимляните са имали монопола върху добиването му, пазейки
ревниво тайната. На това вероятно те дължели превъзходството си над евреите(4). В Библията (Първа книга на царете, 13:19) се казва: „В цялата Израелска земя нямаше ковачи, понеже филистимляните се бояха да не би евреите да правят мечове или копия". Филистимляните,сами добивали желязото, а не го получавали от другаде, защото в Тел-Джем са открити находки от пещи за топене на желязна руда и леене на желязо."

"Пеласгите"
Божидар Динков
"Любомъдрие"
София 1999
http://ziezi.net/palestina.html
цитирай
19. letopisec - 19. dolsineq
22.08.2011 16:14
"Летописецо, не си ли чувал никога за пеласгите? - "Пеласгите са споменати в Библията под името филистимляни, а земите по поречието на р. Струма са се наричали в Древността Палестина, както и Стара планина се е наричала Кавказки планини (по Владимир Цонев)."

ДОЛСИ, БЛАГОДАРЯ ТИ. ЗНАЕХ СИ, ЧЕ СЕ БЪЗИКАШ С ИСТОРИЯТА. ЗНАЧИ СТАРА ПЛАНИНА БИЛА КАВКАЗ И ПРОМЕТЕЙ ТАМ Е БИЛ ОКОВАН, А НИЕ СИ МИСЛЕХМЕ, ЧЕ ТРАКИТЕ Я КРЪСТИЛИ ХЕМУС?
цитирай
20. letopisec - И как така филистимците, иврит "Плиштим" ги свързвате с пелазгите? Да не би библейските "плиштим" да са траки, като мизите?
22.08.2011 16:32
Macalister R., The Philistines, their history and civilization, Chi., 1965; Dothan Т., Archaeological Reflections on the Philistine problem, «Antiquity and Survival», 1957, v. 2, № 1; Mitchell Т. С., Philistia, в кн.: Archaeology and old testament study, ed. by D. W. Thomas, Oxf., 1969, p. 404–27.
цитирай
21. iuliuscaesar - абе тоя човек няма ли да спре с глу...
22.08.2011 16:55
абе тоя човек няма ли да спре с глупостите. Балакрос син на Аминта бил българин. хаха по-голяма глупост не бях чувал.
ааа и в одисея българи не се споменават, жено:)
цитирай
22. get - - ХЕЙ ЗА ТОВА НЕУВАЖИТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ КЪМ ДАМИТЕ - Ще се намеся Юлко !!
22.08.2011 17:10
iuliuscaesar написа:
абе тоя човек няма ли да спре с глупостите. Балакрос син на Аминта бил българин. хаха по-голяма глупост не бях чувал.
ааа и в одисея българи не се споменават, жено:)


- Марс, Арес ... синонима им е бел/бляскав/светещ от там и Арг(с) - Сребро !! Аргентум !! - По късно Бел в близък изток го има документирано, пак като БЕЛ/БиаЛ/БААЛ ... последното най-късна документирана форма !!
- Една от жриците му се нарича "из-Бел" в библейската литература е споменавана, като ДжезаБЕЛ, ИезаВЕЛ !!
- Да ти припомня ли и единият от държавнотворческите на България народи, че се е наричал СЪРМАти - Преведено зе теб "специалиста" е "СРЕБЪРНИ" !!

- Относно финикийци-филистимци-палестинци-пелесет-пелагри-п/белгари - Нещо да си чувал - щот мога да ти затрупам с информация не от мен си от, а от много по-сериозни от мен и теб изследователи по въпроса !! - Излез от провинциализма си и задължителният за нашето образование ... компендиум задължителна литература български историко !!

- Без уважение, докато не се държиш възпитано !!

от Гет
цитирай
23. dolsineq - абе тоя човек няма ли да спре с глу...
22.08.2011 17:16
get написа:
iuliuscaesar написа:
абе тоя човек няма ли да спре с глупостите. Балакрос син на Аминта бил българин. хаха по-голяма глупост не бях чувал.
ааа и в одисея българи не се споменават, жено:)


- Марс, Арес ... синонима им е бел/бляскав/светещ от там и Арг(с) - Сребро !! Аргентум !! - По късно Бел в близък изток го има документирано, пак като БЕЛ/БиаЛ/БААЛ ... последното най-късна документирана форма !!
- Една от жриците му се нарича "из-Бел" в библейската литература е споменавана, като ДжезаБЕЛ, ИезаВЕЛ !!
- Да ти припомня ли и единият от държавнотворческите на България народи, че се е наричал СЪРМАти - Преведено зе теб "специалиста" е "СРЕБЪРНИ" !!

- Относно финикийци-филистимци-палестинци-пелесет-пелагри-п/белгари - Нещо да си чувал - щот мога да ти затрупам с информация не от мен си от, а от много по-сериозни от мен и теб изследователи по въпроса !! - Излез от провинциализма си и задължителният за нашето образование ... компендиум задължителна литература български историко !!

- Без уважение, докато не се държиш възпитано !!

от Гет

................................
Благодаря на Гет за отговора, а колкото до iuliuscaesar нека друг път не "мисли" на глас.
цитирай
24. get - - Задачка-закачка за теб Летописецо, като знаеш толкова за Хемус !!
22.08.2011 17:19
letopisec написа:
"Летописецо, не си ли чувал никога за пеласгите? - "Пеласгите са споменати в Библията под името филистимляни, а земите по поречието на р. Струма са се наричали в Древността Палестина, както и Стара планина се е наричала Кавказки планини (по Владимир Цонев)."

ДОЛСИ, БЛАГОДАРЯ ТИ. ЗНАЕХ СИ, ЧЕ СЕ БЪЗИКАШ С ИСТОРИЯТА. ЗНАЧИ СТАРА ПЛАНИНА БИЛА КАВКАЗ И ПРОМЕТЕЙ ТАМ Е БИЛ ОКОВАН, А НИЕ СИ МИСЛЕХМЕ, ЧЕ ТРАКИТЕ Я КРЪСТИЛИ ХЕМУС?

- Къде при коя ... условно ще я нарека държава се среща, като нейно наименование думичка корен на ХЕМус ?
- Втори въпрос - Как така, след като тази държава отстои доста далеч от нас може да има връзка с наименованието на балканите ?!

- Като си отговорим на тези два въпроса - Ще продължим по-натам изследванията си ?! :))

от ГетКан туро-скитский боил Джермански !!

П.П. Като написах джермански - Да те питам Германе от кога и кого е наложено името Германия, германци ??
цитирай
25. get - - Простичък въпрос и елементарен отговор "летописец"
22.08.2011 17:25
letopisec написа:
Macalister R., The Philistines, their history and civilization, Chi., 1965; Dothan Т., Archaeological Reflections on the Philistine problem, «Antiquity and Survival», 1957, v. 2, № 1; Mitchell Т. С., Philistia, в кн.: Archaeology and old testament study, ed. by D. W. Thomas, Oxf., 1969, p. 404–27.


- "Пилищим" се опутребява в египетски надписи във връзка с така наречената инвазия на "морските народи" ... С уточнението че, те не са се придвижвали по море а и по суша през Мала азия, Близък изток та към Египет !!
- Това се свързва с така нареченият колапс на "бронзовата ера" ! - Доста автори го свързват с тектонична дейност вследствие на което идва и упадъка на крито-минойската цивилизация и налагането на Египет, като хеггемон в източно средиземноморие !
- Но тук ми се струва, че има един смущаващ момент - май египтяните, които са реалните агресори се изкарват жертви - Защото както казах, след това се започва военна инвазия от "жертвата" Египет и налагането му като хегемон !
- Има и още неща ... нно разговора може да избие, към расови теории !! плюс подмяна в религии !!

от Гет ктист
цитирай
26. letopisec - Get, а белуджи кои са и
23.08.2011 08:30
каква е връзката на съвременните пакистанци с пелазгите? И ако може вземи някакво отношение и към горната статия, за етноним ли иде дума в нея или за многократно споменат от Ариан пълководец?
цитирай
27. syrmaepon - По този линк има точно посочен руския превод,който ползвах и аз
23.08.2011 09:39
dolsineq написа:
syrmaepon написа:
да посочи точно мястото ,главата от произведението на Ариан оот дето е взет цитата и ако може да го преведе

...................................
Попаднах на българският превод: http://forum.kajgana.com/threads/%D0%9A%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%82%D1%83%D1%81-%D0%9A%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%83%D1%81-%D0%A0%D1%83%D1%84%D1%83%D1%81-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80-%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8.32837/
В момента Павел отсъства и няма как да получите отговор.

цитирай
28. syrmaepon - Мисля,че намерих откъса
23.08.2011 09:55
е от Квинт Курций Руф (Quintus Curtius Rufus)

"Post phalangem Argyraspides erant: his Nicanor Parmenionis filius praeerat. In subsidiis cum manu sua Coenos, post eum Orestae Lyncestaeque sunt positi; post illos Polypercon, mox peregrini milites: huius agminis princeps Amyntas aberat: Philippus Balacri eos regebat in societatem nuper adscitos. Haec dextri cornus facies erat. In laevo, Craterus Peloponnensium equites habebat, Achaeorum et Locrensium et Malieon turmis sibi adiunctis"

http://www.forumromanum.org/literature/curtius4.html
цитирай
29. syrmaepon - Това е руския превод глава 13 книга 4
23.08.2011 09:59
"26. Итак, он приказывает разбросать земляной вал, выводит свои войска и ставит так: на правом фланге всадников, которых называют отборным войском, во главе с Клитом; к нему он присоединил конные отряды Филота и рядом с ним поставил остальных начальников конницы. 27. Последним стояло крыло Мелеагра, за которым находилась фаланга. Позади нее были среброщитные воины; ими командовал сын Пармениона Никанор. 28. Во вспомогательных частях стоял со своим отрядом Кен, за ним Орест и Линкест, позади всех Полиперкон, командир иноземного отряда. Начальником этого войска был Аминта. [78] Фалек вел балакров, только недавно принятых в союзники. Таков был состав правого фланга. 29. На левом фланге стоял Кратер с пелопоннесскими всадниками и присоединенными к ним отрядами ахейцев, локров и малиейцев. Эту группу замыкали фессалийцы под командой Филиппа; пеший строй был прикрыт конницей. Таков был состав левого фланга. 30. Во избежание обхода последняя колонна была окружена сильным отрядом. Фланги он тоже укрепил вспомогательными отрядами, поставив их не прямо по фронту, а с боков, чтобы они были готовы к битве, если враг попытается окружить их строй. 31. Здесь находились агриане, которыми, как и критскими стрелками, командовал Аттал. Последние ряды он отвел от линии фронта, чтобы весь строй укрепить наподобие круга. "

Обаче в глава 6 се говори

"Впрочем, не только сам царь покорял города, все еще не признававшие ярмо власти Александра, но и его командиры, отличные вожди, проникали во многие места: Калат — в Пафлагонию, Антигон — в Ликаонию, а Балакр, одержав победу над командиром Дария Гидарном, захватил Милет. 14. Амфотер и Гегелох при помощи флота в 160 кораблей подчинили власти Александра острова между Ахайей и Азией. Взяв Тенедос, они решили захватить также и Хиос, так как жители острова их призывали. 15. Но командир Дария Фарнабаз, захватив граждан, державших сторону македонцев, снова передал город с небольшим гарнизоном людям своей партии: Аполлониду и Афинагору. 16. Военачальники Александра упорно продолжали осаждать город, полагаясь не столько на свои силы, сколько на стремление самих осажденных. И они не обманулись в расчете: между Аполлонидом и военными командирами началась распря, давшая македонцам возможность ворваться в город. "

Така,че трудно е да се каже ,какво се има предвид под "балакров" - може би и хората на Балакрий

http://www.forumromanum.org/literature/curtius4.html

Никъде в постинга не ни се съобщава,че цитатът е от Квинт и кой знае защо ни се говори за Ариан.?
цитирай
30. syrmaepon - По нататък книга 8 гл 11
23.08.2011 10:15
"Хотя инды и узнали о его упорстве, все же два дня и две ночи пировали, хвастаясь не только своей самоуверенностью, но и победой, причем, по своему обычаю били в барабаны. 21. Однако в третью ночь не стало, слышно барабанного боя, а по всей горе запылали факелы, зажженные варварами для того, чтобы им было безопаснее убегать темной ночью по каменистому бездорожью. 22. От Балакра, посланного на разведку, царь узнает, что инды покинули скалу и бежали; тогда он дал знак всем разом поднять крик и этим нагнал страх на беспорядочно бегущих врагов. 23. Многие, как будто их уже настигал враг, стремительно падали со скользких камней и неприступных утесов. Те, кто оставался невредимым, бросали на произвол судьбы многих людей, повредивших себе при падении какую-нибудь часть тела."

Моят извод е следния.Прерових и двете произведения.Ариан говори само за стратег Балакър или Балакрий/зависи как се приема преводът на името/
Квинт само веднъж употребява думата балакри с неясен смисъл.
цитирай
31. get - - За да ти отговоря коректно на поставеният въпрос - Ще трябва да се заровим в праистория ... !?
23.08.2011 10:18
letopisec написа:
каква е връзката на съвременните пакистанци с пелазгите? И ако може вземи някакво отношение и към горната статия, за етноним ли иде дума в нея или за многократно споменат от Ариан пълководец?


... по-точно, Как върви цивилизацията от Индия към Европа или обратното ??!
- Отделно за металургия - Къде е "открит" бронза и обработката му ?
Защото това кореспондира най-вече с неща от началото до края на "бронзовата ера" !??
- Ако четеш индийски и проиндийски западни автори - Те ще ти "докажа", че всичко "гтръгва" от там !!
- Ако се зачетеш в сериозни изследвания на археолози и специалисти от др. науки(например металургия) нещата променят вектора си ! ... това съобразено металообработка и спефичните погребални практики "хокерни погребения" !!

- По отношение на това спорят цели исторически школи - А ти ми кажи, какво мнение споделяш !!??

- Моето е ЯСНО (!) ... всичко се отпочва/тръгва от причерноморският и част от средиземноморският ареал, като по този начин се създава този праобраз на цивилизацията ... чиито деца сме и ние с теб !! ... а също и "древните" индийци с техните още по-"древни" Веди ... които пък етимологично са свързани със старобългарският глагол веда(н)ти - Зная ! - Та кой на кого е занесъл знания и култура - Сам си отговори !! ... преценил съм че притежаваш достатъчно интелект ... и при съществуващи най-нови изследвания ... моето мнение не е меродавно !!
- Хм, като заговорих за културни влияния - Можеш ли ми каза от какъв езиков произход е името Каравелов ?

от Гет ктист
цитирай
32. letopisec - И аз си мислех, че Спароток не прави разлика между Квинт Ариан и Квинт Руф, но не вярвах...
23.08.2011 12:44
syrmaepon написа:
е от Квинт Курций Руф (Quintus Curtius Rufus)

"Post phalangem Argyraspides erant: his Nicanor Parmenionis filius praeerat. In subsidiis cum manu sua Coenos, post eum Orestae Lyncestaeque sunt positi; post illos Polypercon, mox peregrini milites: huius agminis princeps Amyntas aberat: Philippus Balacri eos regebat in societatem nuper adscitos. Haec dextri cornus facies erat. In laevo, Craterus Peloponnensium equites habebat, Achaeorum et Locrensium et Malieon turmis sibi adiunctis"

http://www.forumromanum.org/literature/curtius4.html

цитирай
33. dolsineq - @ 32. letopisec - И аз си мислех, че Спароток не прави разлика между Квинт Ариан и Квинт Руф, но не вярвах...
23.08.2011 14:23
letopisec написа:
syrmaepon написа:
е от Квинт Курций Руф (Quintus Curtius Rufus)

"Post phalangem Argyraspides erant: his Nicanor Parmenionis filius praeerat. In subsidiis cum manu sua Coenos, post eum Orestae Lyncestaeque sunt positi; post illos Polypercon, mox peregrini milites: huius agminis princeps Amyntas aberat: Philippus Balacri eos regebat in societatem nuper adscitos. Haec dextri cornus facies erat. In laevo, Craterus Peloponnensium equites habebat, Achaeorum et Locrensium et Malieon turmis sibi adiunctis"

http://www.forumromanum.org/literature/curtius4.html


.....................................
Преди да критикуваш, се научи правилно да изписваш имената. Казва се Флавий Ариан, а не Квинт Ариан. При натовареността на Спароток е твърде възможно да сбърка с фотокопието, но това не ти дава право да генералничиш.
цитирай
34. get - - Една бележка относно ДРЕВНОСТТА на БЪЛГАРИТЕ, кои земи поселяват и др. неща, като ... !!
24.08.2011 09:03
... как например, византийските автори "авторитетно"(!) извеждат етносността на народите и на героите ?!!
- В изложението си Спараток основателно притеснен от аспирациите на „тюркофилите”, относно произходът на нас „БОу/БОГ/Ариите” пише !
Sparotok написа:

„Хидронимът Волга се появява векове след като римляни, гърци, германи и др. споменават дедите ни.”

- Да видим, какво пише Стефан "Византийски"(527-565) в посветеният си на Юстинян І - етнографическо произведение «Ethnica» («Описание на народите»). За изготвянето му са ползвани множество произведение от гръцки и латински автори, които в последствие били "загубени" !!?
ЦИТАТ: "Mieza; city in Macedonia which was also called Strymonion; from Mieza, the daughter of Beres the Macedonian ..." (мой превод) "„Миеза, град в Македония, който също е наричан Стримон, от Миеза дъщерята на Берес македонеца, както Тиагенес ни казва в своята Македоника, Берес имал три деца Миеза, Вероиа и OLGANOS(Олганос) от които има(произлизат – б.моя) имената на една река и един град Бероиа(Я) и една област Стримон !!
ЗАБЕЛЕЖКА: Между другото, имаме персонифициране на реката Олганос, като син на Берес, чията статуя можем да видим ... пак открита там на територията на Македония в гр.Миеза, тоест Миза, като Мизи или Мизия !! :))
Ето и самият "Олганос" (?!) - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Olganos.jpg
- Ще досадя още малко с обясненията си, като направя едно мое допускане и кажа че, името на този македонски "принц", в действителност е звучало приблизително ... ВОуЛ+Г/кано(с) !!

написа(л) боУил ГетКан(ос), изразител на б/ВОЛята в БоуЛевТериона ... нали така "цезарю" Юлко :))) ?!!


цитирай
35. bls - въпросът е, че т.нар. Спароток масово греши...
24.08.2011 09:14
dolsineq написа:
letopisec написа:
syrmaepon написа:
е от Квинт Курций Руф (Quintus Curtius Rufus)

"Post phalangem Argyraspides erant: his Nicanor Parmenionis filius praeerat. In subsidiis cum manu sua Coenos, post eum Orestae Lyncestaeque sunt positi; post illos Polypercon, mox peregrini milites: huius agminis princeps Amyntas aberat: Philippus Balacri eos regebat in societatem nuper adscitos. Haec dextri cornus facies erat. In laevo, Craterus Peloponnensium equites habebat, Achaeorum et Locrensium et Malieon turmis sibi adiunctis"

http://www.forumromanum.org/literature/curtius4.html


.....................................
Преди да критикуваш, се научи правилно да изписваш имената. Казва се Флавий Ариан, а не Квинт Ариан. При натовареността на Спароток е твърде възможно да сбърка с фотокопието, но това не ти дава право да генералничиш.

цитирай
36. buditeli - И аз събрах някои неща за значението на името "Българин"
24.08.2011 09:24
http://buditeli.blog.bg/drugi/2010/11/24/imeto-quot-bylgarin-quot.639817
цитирай
37. dolsineq - @ 35. bls - въпросът е, че т.нар. Спароток масово греши...
24.08.2011 15:13
bls написа:
dolsineq написа:
letopisec написа:
syrmaepon написа:
е от Квинт Курций Руф (Quintus Curtius Rufus)

"Post phalangem Argyraspides erant: his Nicanor Parmenionis filius praeerat. In subsidiis cum manu sua Coenos, post eum Orestae Lyncestaeque sunt positi; post illos Polypercon, mox peregrini milites: huius agminis princeps Amyntas aberat: Philippus Balacri eos regebat in societatem nuper adscitos. Haec dextri cornus facies erat. In laevo, Craterus Peloponnensium equites habebat, Achaeorum et Locrensium et Malieon turmis sibi adiunctis"

http://www.forumromanum.org/literature/curtius4.html


.....................................
Преди да критикуваш, се научи правилно да изписваш имената. Казва се Флавий Ариан, а не Квинт Ариан. При натовареността на Спароток е твърде възможно да сбърка с фотокопието, но това не ти дава право да генералничиш.


.......................................
Коментирането от различни никове в никакъв случай не те прави неуязим, Летописецо...
цитирай
38. dolsineq - @ 36. buditeli - И аз събрах някои неща за значението на името "Българин"
24.08.2011 15:30
buditeli написа:
http://buditeli.blog.bg/drugi/2010/11/24/imeto-quot-bylgarin-quot.639817

......................................................
Изчетох постингът ти с интерес. Бих искала да ценим, онова което прадедите са ни оставили...:)

цитирай
39. dolsineq - @ 14. letopisec - и да присъства Павел, не сме малоумни, както той се опитва да ни изкара...
24.08.2011 16:51
letopisec написа:
dolsineq "В момента Павел отсъства и няма как да получите отговор."

НА КОЛКО МЕСТА В ТАЗИ КНИГА СЕ СПОМЕНАВА ИМЕТО НА ПЪЛКОВОДЕЦА БАЛАКР, че се опитва Спароток да ни манипулира, че това били българи?????????

...........................................
До този извод достига и д-р Н. Тодоров, позовавайки се на Стефан Византийски и Херодот:

"И така, българин – това е човек с остригана глава, или гола глава. Оттам идва
и гръцкото значение на думата фалакрос=балакрос=балагрос=балгарос=българ
ин – човек с гола (остригана) глава.
Фалакрите (балакрите, балагрите, българите) за пръв път се споменават
от “бащата на историята” – Херодот. Расказвайки за племената, живели в
Скития по негово време и преди него, той споменава и племето “фалакри”,
което живяло до племето иседони (Херодот, Истории, Книга четвърта):"
http://www.vestnik-koreni.com/v-ci%20pdf/br11.pdf

цитирай
40. letopisec - аха, той Херодот пише и за
25.08.2011 12:32
циклопи, аримаспи...и за амазонки...значи не сме пелазки вече, а сме фалакри...или нещо като фалос?????????? Все пак това не променя факта, че Спароток, а и ти...а да не говоря за Мъррлин, спекулирате и манипулирате...При това при липсата на елементарна научна добросъвестност...
цитирай
41. dolsineq - @ 40. letopisec - аха, той Херодот пише и за
25.08.2011 13:12
letopisec написа:
циклопи, аримаспи...и за амазонки...значи не сме пелазки вече, а сме фалакри...или нещо като фалос?????????? Все пак това не променя факта, че Спароток, а и ти...а да не говоря за Мъррлин, спекулирате и манипулирате...При това при липсата на елементарна научна добросъвестност...

.......................................................
Разтвори книжките, Летописецо и си попълни празнотите, и не сменяй същността на темата в постинга.
цитирай
42. letopisec - Спароток,
26.08.2011 09:25
понеже това е твой пост, да те попитам, след като отново си тук: 1. Защо продължаваш да криеш самоличността си? Това някакъв авторски трик ли е или нещо друго; 2. Ти участва ли в учредяването на конгрес на тракедонизма и беше ли на сбирките в Кърджали и Стара Загора?; 3. Защо, след като твърдиш, че се занимаваш с история, пишеш в категория "Политика" в блог.бг? Това случайно ли е или не? 4. Добре дошъл и от мен, надявам се да коригираш част от автохтонната си теория и да се завърнеш към изводите на Вл. Георгиев за траките.
цитирай
43. dolsineq - понеже това е твой пост, да те поп...
26.08.2011 10:51
letopisec написа:
понеже това е твой пост, да те попитам, след като отново си тук: 1. Защо продължаваш да криеш самоличността си? Това някакъв авторски трик ли е или нещо друго; 2. Ти участва ли в учредяването на конгрес на тракедонизма и беше ли на сбирките в Кърджали и Стара Загора?; 3. Защо, след като твърдиш, че се занимаваш с история, пишеш в категория "Политика" в блог.бг? Това случайно ли е или не? 4. Добре дошъл и от мен, надявам се да коригираш част от автохтонната си теория и да се завърнеш към изводите на Вл. Георгиев за траките.

...............................................
Тези дни Павел ще излезе с още един постинг, в който ще можеш да прочетеш отговора на въпросите си.
цитирай
44. atil - Поздрави за постинга!Пак без да ...
28.08.2011 14:02
Поздрави за постинга!Пак без да искате отивате точно в целта, както се случва и на други.Алпа Бури,Булг(който се явявал в образа на вълк, можел с огнения си поглед да изпепели каквото поиска.Така той наказвал прелюбодейците например.Може би това има връзка с израза :"Да изгориш от любов...".Точно той научил древните българи да правят пещи за топене на метал и да изпичат глината.Т.нар.тракийски племена са изселници от Идел(Източна Европа и Северен Казахстан) и тяхната култура докрая остава точно булгарска.Затова тези следи за булг,балк и т.н. и светлината,огъня не са случайни а закономерни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3180536
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930