Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2011 16:58 - ОРФЕЙ- ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СТАНА БОГ
Автор: dolsineq Категория: История   
Прочетен: 18666 Коментари: 46 Гласове:
27

Последна промяна: 15.08.2011 20:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   И отново с блогът на sparotok.  Мит или реалност е Орфей?

 

 

 

 

 

            ОРФЕЙ- ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СТАНА БОГ

   

Има личности, чийто пример продължава да буди възхищение дори и хилядолетия след смърта им. Нашият Орфей е доказателство за това. Създадени са много статуи, художествени мозайки и фрески изабразяващи славният певец. Името на тракийският благородник е преплетено в безброй легенди и предания, а учението му е оказало изключително голямо значение в оформянето на европейската култура. На Орфей се приписват въвеждането на постенето, прогонването на епидемии, предсказването на бъдещето и пречистването от греховете. Не кой да е, а сам хиперборейският  Аполон, дава на великият тракиец златна лира, от чийто струни се отронват вълшебни звуци трогващи дори  строгите богове.

 

 

 image




Певецът с магически глас не само е лекувал душите на болните, но е показал пътят към божественото. Няма друг мъдрец, мислител и философ, който в онази отдалечена епоха да е успял да проникне така дълбоко в съществото на битието и да се докосне до безкрайните полета на вечността. Поради тази причина мнозина тръгват по стъпките на великият тракиец и в последствие биват създадени учения подобни на неговото. Питагоризмът и вярата на келтските друиди нямаше да съществуват без мъдростта литнала от устните на Орфей, попила в старата тракийска земя и в сърцата на нейните обитатели, а после чрез техните слова разпространила се навсякъде и посяла семето на любовта към доброто.

 

 

 

 

 

Учението на славният тракиец променя значително обществото на древна Гърция. Проклий твърди, че цялата елинска теология ( наука за божственото) е рожба на орфеевата мистагогия ( въвеждане в мистериите). Знае се също, че известните мислители Питагор и Платон са почерпили много от извора на знанието потекъл от сърцето на безсмъртният тракиец. Орфеевата доктрина става дори основа на елинската духовност, наука и философия, като продължава да оказва силно влияние дори и във ранните векове на християнството. Вярата във възкресението и в безсмъртието на душата се считат за основни принципи на орфеизма. Това е причината траките да приемат сравнително лесно носещото същите идеали Исусово учение. Интересна подробност е това, че ранните християни са наричали Спасителя Вторият Орфей! Няма грешка, Христос е наричан Вторият Орфей! Това показва колко важна е била личността на благородният тракиец в древността и какъв дълбок отпечатък е оставила в съзнанието на хората. Орфей е отъждествен с нашият Господ от когото идва спасението и просветлението. В това разбира се няма нищо чудно, и Орфей, и Христос са носители на доброто, изцеляват болни, борят се със злото и имат достъп до вечната мъдрост. Двамата са орисани с жестока и мъченическа смърт, но побеждават телесното и се сливат с вечността. Житейският им път става пример за подражанение на тези търсещи абсолютната истина за човещкото съществуване.

 

 

 

Има много и различни предания за Орфей. Разбира се най-известно е това, в което благородният тракиец се влюбва в красивата нимфа Евридика, намира щастието в съвместният живот с нея, но загубва съпругата си, ухапана от отровна змия. От мъка по нея той слиза дори във ада, успява да трогне лодкарят Харон, който го превежда през Стикс в света на мъртвите. С песните си и опияняващата мелодия на своята лира разтърсва сърцето на бог Хадес, който му връща любимата при условие, че тя ще върви след Орфей, но докато той стигне светът на смъртните не бива да се обръща назад и да поглежда към любимата си.  Можеш ли обаче да вървиш из смрязяващите кръвта подземия на ада и да не се безпокоиш за тази, с която си делил всичко. Нали с всяка стъпка ще те нападат мисли добре ли е тя, следва ли ме, ще бъдем ли отново заедно?  Разтърсван от терзания Орфей се обръща, за да види как опечалената Евридика се стапя в мрака, отнесена обратно в ледената прегръдка на Хадес. Като мълния болката прониква в сърцето на младият тракиец. Със сълзи на очи той отново умолява богът на смъртта да му върне любимата, но този път господарят на подземният свят е неумолим. Нито сладкият глас, нито вълшебната мелодия на златната лира го трогват. Прокрусен от мъка Орфей се завръща в света на хората, но там няма радост за него. Вместо весела музика пръстите му изтръгват тъжни ноти от струните, гласът, който е омайвал дори дивите зверове сега докарва само сълзи и тъга.  Срещайки празнуващи вакханки Орфей намира смърта си.Служителките на богът на екстаза биват разгневени от поведението на певецът, който вместо да слави Дионис оплаква загубената си любов. В пристъп на неконтролируема ярост вакнанките убиват Орфей, разкъсват тялото му на части, а главата му хвърлят в река Марица, чиито води я отнасят чак до остров Лесбос. Скърбящите музи събрали частите от орфеевото тяло и ги погребали с почести в подножието на Олимп. Преданието разказва, че славеите от това място пеели много по-запленяващо отколкото тези от други региони. Това разбира се се дължало на факта, че тленните останки на тракийският музикант лежат там.

 

 

 

Това е легендата предадена от елините. Те обаче са приели всичко буквално и не са успели да вникнат в смисъла на тази трагична и вълнуваща история. А историята на Орфей и Евридика съдържа дълбока мъдрост. В съдържанието са вплетени важни концепти, до които велики мислители ще достигнат едва след дълги векове. Чак около хиляда години след великият тракец, Буда ще заключи, че привързването води до нещастие, че материалният свят е една илюзия, която ни е оплела с невидими окови причиняващи страданиие на душа и тяло. По-мъдър урок е трудно да се даде. Не е възможно по-добре да се каже, че трябва да живеем днес, сега, да се насладим на всеки момент, да обръщаме внимание на близките си, защото хубавият сън може внезапно да свърши. Всеки момент е уникален и никога няма да се повтори, такова е естеството на света. Нито плач, нито молби ще върнат загубеното, затова е по-добре да се радваме на любовта и топлината давана от близките ни докато можем. Трябва да превърнем момента във вечност обръщайки очи към красотата на човешките отношения и пиейки от щастието поднесено ни от божията обич. Да, душата е безсмъртна, отново ще потеглим по определен път, но вече няма да е същото, а не е и нужно. Децата са щастливи защото за тях всичко е ново. Танцуващите листи на дървото, безкрайният полет на облаците, опияняващият аромат на цветята, щумът на водопада и танцът на морските вълни изглеждат съвсем различно в детските очи. Невинните се радват истински и затова детската душа е изпълнена със светлина. Младите кипят от енергия защото не са натоварени с бремето на светските грижи, които животът струпва на плещите ни. Колкото и стоически да гледаме на изпитанията те оставят дълбоки белези в нашето съзнание и ни карат да остаряваме.

 

 

 

 

 

 

Опитът да се търси вечен живот и да се победи смърта носи само печал. Орфей постига невъзможното карайки Харон да допусне в царството на мъртвите, звършва подвиг смилявайки Хадес и измолвайки съпругата си обратно...но всичко е напразно. Един поглед назад и красивият пясъчен замък се срива...

 

 

 

Поуката в тази тъжна история е, че човек не трябва да се самопогребва в миналото. Можеш да хвърлиш много усилия, да направиш чудеса, но просто няма да си струва, в крайна сметка ще бъдеш затрупан от тъга и печал. За да победиш смърта трябва просто да се научиш да живееш като бог. Да се изпълниш с доброта и любов, да създаваш красота и да не се привързваш към нищо защото и няма смисъл, ще бъдеш разкъсан на части от своите собствени спомени и терзания. С отслабването на духовната сила идва и краят а тялото. Вместо да се покриваш със сивата прах на един безкраен живот е по-добре да се прераждаш отново и отново, и да поглеждаш на света с очите на дете, да бъдеш обновен и чист всеки път, за не носиш бремето на спомените от предишният живот. Само така щастието и радостта могат да траят вечно. Плътта е временна, колкото и добре да се грижим за телата си, те са обречени на гибел и тлен, така е било, така и ще бъде. Привързването към материалното неизбежно ще накара душата да страда.

 

 

 

 

 

 

 

Орфеевото послание е ценно, то е един важен житейски урок, но в древността е било разбрано само от малцина. В Тракия учението на безсмъртният певец става популярно макар да бива леко променено от по-късни мислители като Залмоксис- обожественият гетски духовен водач. Всъщност тази промяна е в положителна насока защото се касае за развитие, т.е. следва се напътствието на обаятелният учител човек да не се приковава към миналото, а  да гледа напред, да се пречиства постоянно и да се обновява непрекъснато. Залмоксис успява с прости думи да предаде мъдростта на Орфей и с това печели боговението на своят народ, а дори и на други далечни племена (келтите).
 

 

 

 

Няколко века след Залмоксис Посидоний свидетелства за друго тракийско орфическо общество, така наречените ктисти. Те били от племето на мизите ( наречени в по-късни времена българи) които се въздържали от месоядство и се хранели само мляко, сирене, мед и зеленчуци. Поради тази причина Омир ги нарича богобоязливи и капнобати. С възхищение гръцкият историк Страбон разказва за тяхната духовна извисеност. Ктистите не се боели от нищо, въздържали се от насилие и живеели в хармония с околният свят, това ги е направило чисти. Да, самата дума ктисти е гръцкото предаване на българското прилагателно чисти. Понеже в езикът на южните ни съседи няма нито звук, нито буква Ч, то те предават тракийската дума чисти като ктисти.

 

 

 

Неин вариант срещаме в санскритските чита-чист, чистота и свита- светлина. Една интересна подробност е това, че ранните тракийски християни са наречени катари, т.е. чисти. Тяхното верую бива демонизирано от гърците и е наречено ерес, с което се започва жестокото преследване на хората, които ние познаваме като богомили....

 

 

 

 

 

 

Дали Орфей е предполагал как неговото учение ще промени света, дали е осъзнавал въздействието си върху хората? Как е приел ролята си на духовен водач, откъде е почерпил силата да се придържа към доброто дори и в тежки изпитания? На много въпроси няма да получим отговор, но едно е ясно, славният тракиец е заслужил напълно своето обезсмъртяване. Част от него живее и във нас, защото ние сме потомци на тези, които жадно попиваха орфеевата мъдрост, видяха света с очите на Господа и се преродиха във вечността. Добротата и чистосърдечето са типични черти на българина, както също благородството и милосърдието. Само тези, които са духовно чисти и нравствено извисени са в състояние да простят на враговете си и да им отвърнат с добро както правеха дедите ни. Ние сме особен народ, дадени са ни много дарби и положителни качества, затова и сме орисани да разпространяваме посланието на любовта. Премеждията и неволите не са пречупили предците ни, няма да пречупят и нас защото всъщност са закалка за битката на доброто срещу злото. Придържайки се към старите си идеали ние се връщаме към нашите корени, а това е най-сигурният начин да оцелеем в тези трудни времена. Няма  от какво да се страхуваме, искрата на живота гори вечно в сърцата на смелите.

 

sparotok

 

 

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/11/28/orfei-chovekyt-koito-stana-bog.641973.







Гласувай:
27



Спечели и ти от своя блог!
1. kleopatrasv - Добротата и чистосърдечето са т...
15.08.2011 20:01
Добротата и чистосърдечето са типични черти на българина, както също благородството и милосърдието. Само тези, които са духовно чисти и нравствено извисени са в състояние да простят на враговете си и да им отвърнат с добро както правеха дедите ни.

Много точно казано! Аплодисменти от мен за силните думи!
цитирай
2. alexs - Добротата и чистосърдечето са т...
15.08.2011 20:14
kleopatrasv написа:
Добротата и чистосърдечето са типични черти на българина, както също благородството и милосърдието. Само тези, които са духовно чисти и нравствено извисени са в състояние да простят на враговете си и да им отвърнат с добро както правеха дедите ни.

Много точно казано! Аплодисменти от мен за силните думи!

Да много точно! Можем да се гордеем, че по нашите зами е живял Орфей
Човекът, който стана бог!
цитирай
3. vbu - Нещо закъсня с отговора си...
15.08.2011 21:03
... и отговори на всичкото отгоре с чужди думи. Всъщност не си и отговорила! И не бъркай митологията с историята. Големи каши стават така.
цитирай
4. dolsineq - @ vbu - Нещо закъсня с отговора си...
15.08.2011 22:01
vbu написа:
... и отговори на всичкото отгоре с чужди думи. Всъщност не си и отговорила! И не бъркай митологията с историята. Големи каши стават така.

.........................................
Естествено, че Орфей е тракиец, прекалено голяма хапка щеше да е за гърците, ако си го бяха присвоили, а и няма как да се защитят. Земята по-малко открива тайните на миналото и не се знае в кой момент ще предостави находка, която би разобличила лъжите им.
Дали Орфей е мит или реалност? Защо не запиташ същото и за Исус, а го приемаш като аксиома на даденост без доказателство за съществуването му?
цитирай
5. iuliuscaesar - тук виждам една приказка и нищо п...
15.08.2011 22:21
тук виждам една приказка и нищо повече. да правиш от митологически персонажи действителни личности и при това да вярваш на всичко в митологическия текст си е чисто детска работа.
по същата логика Херкулес е бил еди къв си е ходил от испания до индия, че и троя превзел и т.нат.
а според митологията орфей явно е бил женен за гъркиня:) все пак евридика е гръцко име.

спаро е пропуснал да отбележи че ктистите не са правили секс, според източниците.
ако това наистина е така, то по обясними причини ще са доста малко тея ктисти.
да не говорим че са си рязали гениталиите и са ги хвърляли в огъня. ама нейсе.

залмоксис пък е роб на питагор и явно мошеник. след като се върнял в тракия почнал да е ебава с траките.

сравнението с иисус е нелепо.
за самия иисус има евангелия, които са писани 70-100г. след смъртта му. освен това откриха надпис с името на Пилат Понтийски, а и преброяването за което се говори в библията е действителен акт.

за орфей имаме сведения стотици години по-късно. дори и да е бил историческа личност, то повечето неща естествено са му приписани
цитирай
6. dolsineq - тук виждам една приказка и нищо п...
15.08.2011 22:46
iuliuscaesar написа:
тук виждам една приказка и нищо повече. да правиш от митологически персонажи действителни личности и при това да вярваш на всичко в митологическия текст си е чисто детска работа.
по същата логика Херкулес е бил еди къв си е ходил от испания до индия, че и троя превзел и т.нат.
а според митологията орфей явно е бил женен за гъркиня:) все пак евридика е гръцко име.

спаро е пропуснал да отбележи че ктистите не са правили секс, според източниците.
ако това наистина е така, то по обясними причини ще са доста малко тея ктисти.
да не говорим че са си рязали гениталиите и са ги хвърляли в огъня. ама нейсе.

залмоксис пък е роб на питагор и явно мошеник. след като се върнял в тракия почнал да е ебава с траките.

сравнението с иисус е нелепо.
за самия иисус има евангелия, които са писани 70-100г. след смъртта му. освен това откриха надпис с името на Пилат Понтийски, а и преброяването за което се говори в библията е действителен акт.

за орфей имаме сведения стотици години по-късно. дори и да е бил историческа личност, то повечето неща естествено са му приписани

..............................................
В образа на тракиеца няма нищо нереално, а точно обратното - идеалът за чист морал във всички сфери на битието, който за съжаление е видно, че е невъзможен, затова и трудно се приема Орфей за реален образ. А, колкото до Евредика, все пак смесените бракове са най-добрият гарант за политически мир между различните, в случая траки и гърци, но както виждаш и природата се е възпротивила в техният случай.
цитирай
7. dolsineq - НИКОЛА ГИГОВ "ОРФЕЙ и АЗБУКАТА" http://www.bogdanbogdanov.net/pdf/12.pdf
15.08.2011 23:42
Орфей се добира в Египет до „Книга на мъртвите“ с тайните й
космически кодове. Кои са тези скрити книги от бог Тот, за които
се споменава, че са били точно 78 страници, гравирани върху
златни пластинки – с цифри и букви. Словото е дар от боговете,
по-силно от огъня. Огънят топли човека отвън,а Словото топли
човека отвътре. Балсамирането е тайна на тайните. Орфей е
участвал в балсамирането наравно с египетските жреци. И той
влага златен скарабей в гърдите на покойния. (Такъв скарабей е
открит в с. Любча, Смолянско).
Словото в Египет е окото на сокола. Орфей търси елементи от
иероглифите на Египет и финикийските букви, за да създаде нова
азбука. Той е реформаторът, преносителят и създателят на тази
нова азбука. Тя ще свърже хората и племената завинаги.
Пет неща се смятат за дарове от небесата: Огънят, Любовта,
Словото, Музиката и Пшеницата. Бог Хермес върви винаги за-
едно с изображенията на Орфей и Евридика. За Хермес смятат,
че е донесъл Божественото слово от небесата и е притежавал 42
книги. Той е водачът на Орфей.
В пренасянето на писмеността пряк помощник е и „фини-
киецът“ Кадъм. И „финикиец“ ли е Кадъм, след като е брат на
тракийския цар Финей. Същият Финей, който е предсказател и
който посочва пътя до Босфора на преминаващите аргонавти.
Тогава Финикия се е смятала за „Краят на Тракия“.
Страбон е написал: “Богатството на Кадъм произлизало от
рудниците на Тракия“. Чрез Хермес и Кадъм Орфей се доближава
до тайните на буквите. И когато Орфей вижда в подземията на
Египетските пирамиди светлинния знак „А 1“ вече знае, че това
е първата буква и първото число. ТОВА Е БОЖЕСТВЕНИЯТ
ЗНАК. В съединението на буквите, числата и музиката е кодът
на божествата и там е Свещеният език.
Орфей сам е записал този свой стих: “ИЛИ КОГАТО В ЕГИ-
ПЕТ СЪЗДАВАХ СВЕЩЕНОТО СЛОВО“. Поел факела от бог
Хермес и от Египетските пирамиди, Орфей знае тайния знак „Е“.
Хермес го е донесъл (може би чрез Атлантите) чрез 42 свещени
книги и ги предава на Орфей. От тогава, от всички букви в азбука-
цитирай
8. vbu - 4 &6. Защо мислиш че вярвам в Христос?
15.08.2011 23:48
Дори и да вярвам, аз и милиони други, прави ли го по-реален това? Християнството и Орфизмът са едно, Христос и Орфей съвсем друго. Има ли нещо което да е написал Орфей? Или Христос?
Лошото е, че и двамата са убити от сънародниците си.
цитирай
9. dolsineq - Дори и да вярвам, аз и милиони други, ...
16.08.2011 00:11
vbu написа:
Дори и да вярвам, аз и милиони други, прави ли го по-реален това? Християнството и Орфизмът са едно, Христос и Орфей съвсем друго. Има ли нещо което да е написал Орфей? Или Христос?
Лошото е, че и двамата са убити от сънародниците си.

...........................................
През 60-те г край Градешница са открити плочка и кивот от архиолога Богдан Николов, които според изследванията на д-р Стефан Гайд са на Орфей. Съхраняват се в историческия врачански музей.
http://sanovnik.bg/n3-2112-%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%85%D0%B0_%D0%BA%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%9E%D1%80%D1%84%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%8F_%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82
цитирай
10. vbu - 9. То през 2004 и гроба му откриха в Родопите
16.08.2011 00:38
сега остава и лирата му да намерят, ама няма, нали Зевс я е направил съзвездие.
Та сама казваш, че в Египет е научил всичко. Така че първоучителите са били май други. А знаеш ли и колко древни гърци са ходили в Египет? Там поне е имало какво да научат.
Орфей измисля азбуката но не написва и един ред?!
А тези работи дето ги пише Гигов за А1 и за Е (то всъщност е двойно Е) доста е закъснял.
цитирай
11. dolsineq - @ 10. vbu - 9. То през 2004 и гроба му откриха в Родопите
16.08.2011 06:53
vbu написа:
сега остава и лирата му да намерят, ама няма, нали Зевс я е направил съзвездие.
Та сама казваш, че в Египет е научил всичко. Така че първоучителите са били май други. А знаеш ли и колко древни гърци са ходили в Египет? Там поне е имало какво да научат.
Орфей измисля азбуката но не написва и един ред?!
А тези работи дето ги пише Гигов за А1 и за Е (то всъщност е двойно Е) доста е закъснял.

...............................................
И Троя беше легенда, до момента в който немският ахеолог Шлиман не откри
останки от нея.
Относно знания и първоучители отдавна е доказано, че под слънцето няма нищо ново. Орфей синтезира в житейската си философия най-доброто за създаване на едно морално извисено и справедливо общество, в което водещи да са музиката и поезията.
Има много неразчетени плочки от него период, така че бързаш с извода си, че не е писал "нито ред". Платон в своя труд "Държава" дава сведение, че жреците, извършващи орфическите ритуали, са разполагали "с куп книги от Мусей и Орфей, потомци според тях на Луната и Музите." стр. 53 http://www.bogdanbogdanov.net/pdf/12.pdf
цитирай
12. get - - Та той и Питагор е една приказка ... !!
16.08.2011 10:08
... ако се зачетем ?!
iuliuscaesar написа:
тук виждам една приказка и нищо повече. да правиш от митологически персонажи действителни личности и при това да вярваш на всичко в митологическия текст си е чисто детска работа.
по същата логика Херкулес е бил еди къв си е ходил от испания до индия, че и троя превзел и т.нат.
а според митологията орфей явно е бил женен за гъркиня:) все пак евридика е гръцко име.

спаро е пропуснал да отбележи че ктистите не са правили секс, според източниците.
ако това наистина е така, то по обясними причини ще са доста малко тея ктисти.
да не говорим че са си рязали гениталиите и са ги хвърляли в огъня. ама нейсе.

залмоксис пък е роб на питагор и явно мошеник. след като се върнял в тракия почнал да е ебава с траките.

сравнението с иисус е нелепо.
за самия иисус има евангелия, които са писани 70-100г. след смъртта му. освен това откриха надпис с името на Пилат Понтийски, а и преброяването за което се говори в библията е действителен акт.

за орфей имаме сведения стотици години по-късно. дори и да е бил историческа личност, то повечето неща естествено са му приписани

- При внимателен прочит на данните, установяваме че, от него и най-близките му ученици няма останало нищо ... авторството на, което да се преписва на някой от тях ??!
Всичко, което имаме, е от времето на Платон !!

- Относно Орф(п)ей още ни е твърде рано да прозрем в истините завещани ни от него !!!

- Показателен пример потвърждаващ мнението ми, е изказаното от теб Юлко .... " то по обясними причини ще са доста малко тея ктисти.
да не говорим че са си рязали гениталиите и са ги хвърляли в огъня. ама нейсе."

- Мда-а, ама нейсе !! :)))
цитирай
13. syrmaepon - Дори и да вярвам, аз и милиони други, ...
16.08.2011 10:10
dolsineq написа:
vbu написа:
Дори и да вярвам, аз и милиони други, прави ли го по-реален това? Християнството и Орфизмът са едно, Христос и Орфей съвсем друго. Има ли нещо което да е написал Орфей? Или Христос?
Лошото е, че и двамата са убити от сънародниците си.

...........................................
През 60-те г край Градешница са открити плочка и кивот от архиолога Богдан Николов, които според изследванията на д-р Стефан Гайд са на Орфей. Съхраняват се в историческия врачански музей.
http://sanovnik.bg/n3-2112-%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%85%D0%B0_%D0%BA%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%9E%D1%80%D1%84%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%8F_%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82


Преди всичко не трябва да се вярва на всяка излязла книга на пазара.
До колкото си спомням там пише,че орфей са наричали жреца,тоест това е длъжност,не лично име.Освен това скелетът,кивотът и писмото за които пише в книгата са от преди 7хил.години,името траки ни е познато от гърците в далеч по-късен период и нямаме никакво основание да твърдим,че става въпрос за едни и същи хора.Някакви преселници,било от Египет,било от Мала Азия ,но никой не знае как са се наричали,във всеки случай не и траки,защото тази дума е измислена от гърците.
цитирай
14. joysii - Много се извинявам, че те притес...
16.08.2011 11:57
Много се извинявам,че те притеснявам тук.
Наистина ти писа,че ще триеш всички мои коментари.Надявам се преди да изтриеш този поне да го прочетеш.
Питам те нещо.Но разбира се - в моя блог, в коментарите,защото тук достъпът ми е забранен.
Моля те, би ли отговорила на въпроса ми?
Ако сметнеш това за нужно,де.
Ако не искаш - не ми отговаряй.
Поздрави и хубав ден.
цитирай
15. apostapostoloff - Дайте да изясним нещата окончателно!
16.08.2011 12:45
Орфей е кумански бог, но тъй като куманите произлизат от албанците, а те са потомци на траките, Орфей е един изцяло български Бог.
цитирай
16. vmir - Добро есе,
16.08.2011 12:58
поднасящо по приятен начин знания и факти, жалко е, че мнозина никога не са чели художествена историческа литература, за да могат да сравнят и оценят достойнствата на това есе и да престанат да се изживяват като пазители на някакви "истини" за които нямат идея как и защо са били изфабрикувани.
цитирай
17. iuliuscaesar - гете ми ти все ктисти се пишеш, не ...
16.08.2011 17:12
гете ми ти все ктисти се пишеш, не знам дали ти липсва ама повечето хора не издържат продължително време:)
цитирай
18. letopisec - Доли, за първи път чувам, че Иисус Христос е
16.08.2011 17:43
наричан "втория Орфей", това че Св.Павел го нарича "втори Адам" знам, но...това твойто метафора ли е, за да предадеш витиеват стил на есето си, или наистина ще ми цитираш кой го е нарекъл "втори Орфей". Това е въпросът ми, иначе есето ти ми харесва...
цитирай
19. letopisec - а, сега видях, че това било
16.08.2011 17:44
есе на Спароток, браво...значи има художествени дарби..
цитирай
20. get - - Още ни е твърде рано да прозрем в истините завещани ни от него !!! ... най-вече за теб ...!?
16.08.2011 18:03
iuliuscaesar написа:
гете ми ти все ктисти се пишеш, не знам дали ти липсва ама повечето хора не издържат продължително време:)

... приученият да не мислиш ... и изобщо продукт на "академичните" КАНОНИ !

- Както гръцките подражатели и компилатори не са стигнали до същностното (при него) така и за теб, който следва логиката им(елинска) - ще е проблем да го осмислиш !! ... Бързам да те предпазя РЯЗАНЕТО НА ГЕНИТАЛИИ идва именно поради това при "елЯ-ни"те !!
- Предвид "елЯ-ни"те ... да те питам - Как се произнася на "новогръцки" ... простата нашенска думичка "ела" (в смисъл - ЕЛА ... при мен !!) - Хай, напиши го (с лат. транскрипция) човече за нас ... незнаещите ! - Молим !!?


написал:))) ГетКан боил туро-скитский (от "ония" дет изразяваха ВОЛЯта в Боулев/териона) :))))
цитирай
21. dolsineq - @ 18. letopisec - Доли, за първи път чувам, че Иисус Христос е
16.08.2011 19:43
letopisec написа:
наричан "втория Орфей", това че Св.Павел го нарича "втори Адам" знам, но...това твойто метафора ли е, за да предадеш витиеват стил на есето си, или наистина ще ми цитираш кой го е нарекъл "втори Орфей". Това е въпросът ми, иначе есето ти ми харесва...

..........................................................................
Аз пък съм изненадана, че едва сега го чуваш, Летописецо, пък и никой не се е родил научен, нали така?...;)
цитирай
22. bls - и аз го чувам за първи път,
17.08.2011 11:41
бихте ли ми цитирали кой го е казал?
цитирай
23. get - - Не знам дали САМООБЯВИЛИЯТ се за "апостол" Шаул го е казвал това ... а всъщност не е ... !!
17.08.2011 22:58
bls написа:
бихте ли ми цитирали кой го е казал?


... толкова важно !!
- Но относно Орфей, като "добрият овчар" при първите християни ... ето инфо: http://www.religionfacts.com/jesus/image_gallery/4C_christ_as_orpheus.htm

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
24. iuliuscaesar - гете, че то "ела" не е ...
18.08.2011 11:58
гете, че то "ела" не е български глагол. това е гръцки глагол.
българският е "дойди", който вече не се употребява.
цитирай
25. germantiger - ...
18.08.2011 13:35
Сещам се за два елински мита:

Първия за Филомела - дъщеря на атинския цар Пандион, изнасилена от нейния зет - тракийския цар Терей, който я лишил и от език. За да си отмъсти, тя заедно със сестра си убила сина на Терей, след което боговете я превърнали в славей, сестра й в люстовица, а Терей в папуняк!
КАТО МИТ ВЕРОЯТНО ИНТЕРЕСЕН И ПОУЧИТЕЛЕН, КАТО МИТ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ТРАКИТЕ - ОБИДЕН И АБСУРДНА ГЛУПОСТ!

Другия мит е за Алкестида - дъщеря на Пелий (на български). Баща й дал обет, че ще бъде жена на този който впрегне заедно лъвове и глигани В КОЛЕСНИЦА. Адмет с помоща на Аполон успял да направи този впряг, като бога му обещал да го спаси от смърт ако друг приеме да умре вместо него. по-късно Адмет заболял тежко и Алкестида поискала и се жертвала заради него умирайки. Херакъл (т.е. Херкулес) я изтръгнал от подземния свят...
ОТНОВО МИТ - НЕРЕАЛНА ФАНТАЗИЯ, А ПО ОТНОШЕНИЕ НА ТРАКИТЕ ЛИКВИДИРАЩ УНИКАЛНОСТТА НА ОРФЕЙ, КОЙТО ВЛИЗА В ПОДЗЕМНОТО ЦАРСТВО КАТО ЕДИНСТВЕН УСПЯЛ ДА ВЪРНЕ НЯКОГО ОТ МЪРТВИТЕ "ДОЛУ' - ЕВРИДИКА ЗА КРАТКО. ПО ОТНОЕШЕНИЕ НА ЕЛИНИТЕ - ЗА ТЯХ ЧУДЕСЕН МИТ, КЪВ ПИЧ Е ХЕРАКЪЛ, БАШ БАБАИТ ;)

Извода е, че извори, митове, "свитъци" много и противоречиви, също един и същ извор може да "въздига едни и да принизява други'... истината къде е Божа работа:)

Поне от летописец СЪС СИГУРНОСТ ПРАВЯ РАЗЛИКА ВЕЧЕ МЕЖДУ МОНГОЛОИДНИ И ЕВРОПЕИДНИ ХУНИ, ТОВА ВЕЧЕ ДА без съмнение!
За всичко друго спорове ще има още може би десетилетия, ако не и след това и няма нищо лошо да се търси и чете!
цитирай
26. get - - Аве цезарю на теб и логиката ти ... дЖелезен си !! :))
18.08.2011 13:40
iuliuscaesar написа:
гете, че то "ела" не е български глагол. това е гръцки глагол.
българският е "дойди", който вече не се употребява.


- Мъ как тъй ... по-младий(истоорический) народ болгарского, ще да е дал дума на по-старий такъв гречкаго ?? - Това ли ти е логиката ??!! - Ми ха, да направим допускането, че нещата обратно !! :))
- Щот примерно, как ще ми преведеш от или на гръчка грамата древната им дума за "стара жена" БАуБА ??!
- Или "подниа", ил "Три-под", ил БРИЗеИДА, ил ТАЛАС(к)А, ил БУЛлевТЕРИон ... да продължавам ли с думата за "котва" - Туй дето съм ти го изредил ако търсиш установим корен в "древно"гръцкият ще е Мъ-ъ-ка !! :)))

- Моритури те салутант !!

написал:))) ГетКан боУил туро-скитский (от "ония" дет изразяваха б/ВОЛЯта в Боу/лев/тери/она) :)))) ... дет Пизистрат го окепази ... то той направи нещо подобно и с Илиадата !!
цитирай
27. vbu - 26. get. По-голямата част от "доводите" ви са кьор фишеци
18.08.2011 22:02
И на спароток съм го казал. Неща, които ги пише в гръцките учебници ги представяте като велики тайни и конспирации. Богове, имена, думи и топоними с негръцки произход в Гърция е световно известна истина и никой не я крие. Вие сега ли откривате Америка? Василевс не гръцка дума - звучи ефектно за тълпата но си е чист кьор фишек.
Бауба идва от баобаб - щото кожата й е набръчкана като кората му и първи траките са ходели на сафари в Кения.
И да вземеш да понаучиш тоя гръцки, че здравата куца.
цитирай
28. iuliuscaesar - гета е написал толкова глупости в ...
19.08.2011 08:35
гета е написал толкова глупости в коментар 26, че няма смисъл за комантар.
цитирай
29. get - - Първо на свой гръб усетих последствията от "академичното" образование, което ... !!
19.08.2011 09:01
... се дава от българската образователна система !!
- Но като гледам, какви поражения е нанесъл и на останалите, се плаша ... от папагалщината ?!!
vbu написа:
И на спароток съм го казал. Неща, които ги пише в гръцките учебници ги представяте като велики тайни и конспирации. Богове, имена, думи и топоними с негръцки произход в Гърция е световно известна истина и никой не я крие. Вие сега ли откривате Америка? Василевс не гръцка дума - звучи ефектно за тълпата но си е чист кьор фишек.
Бауба идва от баобаб - щото кожата й е набръчкана като кората му и първи траките са ходели на сафари в Кения.
И да вземеш да понаучиш тоя гръцки, че здравата куца.

- Благодаря за съвета, но ... вече уча гръцкият ! Бихте ли ме посъветвали, приоритетно с коя по-точно форма на тоя пусти гръЧки да започна ?!

- Относно "василевс" ... мисля не съм го споменавал ? ... но аргумента ви относно "бабата"-баобаб направо ме развесели !! :))

Трето с което завършвам (защото ми става досадно) - от какви подбуди движени гърците ще възприемат негръцки думи за техни "изконни" си богове, населени места, топоними и т.н. от ЧУЖДОЕЗИЧЕН произход ... и другото, което смущава моето въображение и интелект - Какъв ще да е този от негръцки произход-ЕЗИК, който е залегнал в гръцката реч ?! ... Казано простичко, ДЕТЕТО ЛИ УЧИ МАЙКА СИ НА ЧЛЕНОРАЗДЕЛНА РЕЧ ... ИЛИ на практика Е ОБРАТНОТО ?!?

от Гет неразумеещий (но не юродиви !!)
цитирай
30. vbu - 29. get. Наистина е досадно да ти обяснявам
19.08.2011 10:37
едни и същи неща пет пъти. Напразно е. Само за гръцкия ще ти кажа - научи този който е дал думи като полиция, цикъл, Григор и хиляди други изконно присвоени.
цитирай
31. get - - А-а-а ! - не така ... нъл възприехте патерналистична позиция - поради това ...
19.08.2011 11:33
... нема мърдане ! :)) - Шъ требе да поучавате мен неукият Григор полицай .
vbu написа:
едни и същи неща пет пъти. Напразно е. Само за гръцкия ще ти кажа - научи този който е дал думи като полиция, цикъл, Григор и хиляди други изконно присвоени.

- Ако не - то това поне ще е едно менторсване от ваша страна и проява на :((( вкус !

- Та пак отново да попитам ... нали не съм ви досадил !!
- Съгласен съм при два съседни народа да има културни, социални и езикови влияния !
- Но в този момент в мен изплуват чувствата на огорчение от такива едни слова с които ни наричат съседите ни, като "Вулгари, простаци, тюрки татари ... ет цетера !!"
- Та позволете простодушният ми въпрос ! - Ние българите, действително ли сме татари и тюрки(тюркоезични) по произход !?? - Действително ли се натрапихме на територията, на висококултурната Византия през VІІ в. ?!! - Действително ние ли сме причината, която доведе до упадъка на величието, на тази ГРЪЦКА ИМПЕРИЯ и цивилизация ??! :(((

- Моля ви обяснете ми, смъкнете от сърцето ми мъката и терзанието от тези тежки мисли и чувства !!

от Гет ктист
цитирай
32. vbu - 31. get. Ни най-малко желая да поучавам някого, все пак знам, че нищо не знам.
19.08.2011 14:17
Отворен съм за всичко ново но го приемам само ако ми се стори логично. И няма логика в това един само народ да е дал всичко. Всеки народ е бил първи в нещо, но не и във всичко. Просто защото няма супер раси и свръхчовеци - само подходящи обстоятелства.
Както и няма еднопосочен културен обмен при сравними нива на култура. Това е възможно само при огромна разлика в развитието на контактуващите народи - например испанците и маите. Каквото и да са научили гърците от траките са го научили добре, толкова добре, че по-късно им стават учители. И не само на траките.
Тези и още неща по въпроса съм ги казал и в други коментари - ако ти е интересно потърси ги.
Колкото до благозвучните епитети нека не си кривим душата - сипят се обилни и от двете страни. Защо е така не знам, може би някои се чувстват като на футболен мач. И точно като на мач псуват и отбора си (народа си) ако загуби.
Дали сме тюрки или славяни или траки? Сега си имаме интернет, видеокамери, очевидци и журналисти на събитията в момента, днес, и въпреки това цари лъжеинформацията. Какво да се каже за събития с давност стотици и хиляди години? Вие си имате ваши доказателства, другите тяхни си и то не по-малко убедителни.
Хайде научи гръцкия и влез в някой сайт на гърци-автохтонисти да видиш какво става там. Има на много да се научите как се работи с историята и митологията. Спароток направо е любител пред тях. Един пример - отломка от звездолет на която пише "Елефтерия" (свобода) на старогръцки разбира се. А пък вие се хвалите, че сте първи майстори на колесниците.
Хеле мале да взема да ги постна тея неща не знам как ще наваксате.
цитирай
33. dolsineq - @ 22. bls
19.08.2011 16:02
bls написа:
бихте ли ми цитирали кой го е казал?

............................................................
- Благодаря на Гет за насочващия линк! :)

" Макар и не по-често, почти като Добрите овчарско мотив, Христос се появява в началото на християнското изкуство под формата на гръцкия бог Орфей. Този стенопис на Христос като Орфей е в катакомбите на Петър и Марцел в Рим, и датира от 4 век. Друг пример на Христос като Орфей е в Катакомбната на Domitilla.

В гръцката митология Орфей бил син на Аполон и музите. Той е музикант от Тракия, който свири на лира и пееха толкова красиво, че са опитомени и диви животни, реките спря да слуша.

Когато съпругата на Орфей "," Евридика ", е бил убит от ухапване от змия, той слезе в подземния свят, за да я върне. Неговите песни били толкова хубави, че Хадес най-накрая се съгласи да позволи на Евридика да се завърне в света на живите. Орфей е бил нападнат и убит, които го разкъсали на парчета от менадите (женски последователи на Дионис). Главата му се носеше надолу по реката, все още пее, и дойде да почива на остров Лесбос.

Способността на Орфей ", за да укроти дивите животни с неговата песен, героичните си пътуване в подземния свят, и му насилствена смърт за всички ще има напомни ранните християни на Исус. Климент Александрийски пише, че Христос, за разлика от Орфей, опитомява дори дивите зверове: човешкото същество. И Умберто Утро, ръководител на отдел на Ватикана Музей на раннохристиянското изкуство, наскоро обясни, "Точно както Орфей опитомен диви зверове с музиката си, неговия образ се превръща в изображение на Христос, който с думите си, трансформира живота на грешниците. (2 )"
http://www.religionfacts.com/jesus/image_gallery/4C_christ_as_orpheus.htm
цитирай
34. dolsineq - @ 25. germantiger -
19.08.2011 16:50
germantiger написа:
Сещам се за два елински мита:

Първия за Филомела - дъщеря на атинския цар Пандион, изнасилена от нейния зет - тракийския цар Терей, който я лишил и от език. За да си отмъсти, тя заедно със сестра си убила сина на Терей, след което боговете я превърнали в славей, сестра й в люстовица, а Терей в папуняк!
КАТО МИТ ВЕРОЯТНО ИНТЕРЕСЕН И ПОУЧИТЕЛЕН, КАТО МИТ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ТРАКИТЕ - ОБИДЕН И АБСУРДНА ГЛУПОСТ!

Другия мит е за Алкестида - дъщеря на Пелий (на български). Баща й дал обет, че ще бъде жена на този който впрегне заедно лъвове и глигани В КОЛЕСНИЦА. Адмет с помоща на Аполон успял да направи този впряг, като бога му обещал да го спаси от смърт ако друг приеме да умре вместо него. по-късно Адмет заболял тежко и Алкестида поискала и се жертвала заради него умирайки. Херакъл (т.е. Херкулес) я изтръгнал от подземния свят...
ОТНОВО МИТ - НЕРЕАЛНА ФАНТАЗИЯ, А ПО ОТНОШЕНИЕ НА ТРАКИТЕ ЛИКВИДИРАЩ УНИКАЛНОСТТА НА ОРФЕЙ, КОЙТО ВЛИЗА В ПОДЗЕМНОТО ЦАРСТВО КАТО ЕДИНСТВЕН УСПЯЛ ДА ВЪРНЕ НЯКОГО ОТ МЪРТВИТЕ "ДОЛУ' - ЕВРИДИКА ЗА КРАТКО. ПО ОТНОЕШЕНИЕ НА ЕЛИНИТЕ - ЗА ТЯХ ЧУДЕСЕН МИТ, КЪВ ПИЧ Е ХЕРАКЪЛ, БАШ БАБАИТ ;)

Извода е, че извори, митове, "свитъци" много и противоречиви, също един и същ извор може да "въздига едни и да принизява други'... истината къде е Божа работа:)

Поне от летописец СЪС СИГУРНОСТ ПРАВЯ РАЗЛИКА ВЕЧЕ МЕЖДУ МОНГОЛОИДНИ И ЕВРОПЕИДНИ ХУНИ, ТОВА ВЕЧЕ ДА без съмнение!
За всичко друго спорове ще има още може би десетилетия, ако не и след това и няма нищо лошо да се търси и чете!

..............................
С една малка корекцие, Тигре. Впрегнати са лъв и мечка, а не лъв и глиган. :)
От легендите за Орфей и цар Терей има поне един извод, който още на пръв прочит се вижда - гърците не толерират смесените бракове с траките, с което подчертават "чистотата" на гръцкия етнос. :)
цитирай
35. get - :))
19.08.2011 22:14
dolsineq написа:
bls написа:
бихте ли ми цитирали кой го е казал?

............................................................
- Благодаря на Гет за насочващия линк! :)
....

- Моля винаги в услуга на тези, които защитават Бог и богАриите ! :))

dolsineq написа:

Климент Александрийски пише, че Христос, за разлика от Орфей, опитомява дори дивите зверове: човешкото същество.

- Ах, с каква "радост" ме изпълва споменаването на "бащите", на църквата от СТАРОЗАВЕТНАТА (чети юдео-талмудическа) екзегическа схола в Александрия ! :((
- Подобно на това завешано от тях на византийските фанариоти !!
dolsineq написа:
... още на пръв прочит се вижда - гърците не толерират смесените бракове с траките, с което подчертават "чистотата" на гръцкия етнос.


от Гет ктист
цитирай
36. анонимен - Сайта е бъглив - от german_tiger
20.08.2011 19:28
Не Долси, на корекцията ти правя моя корекция - в митра са лъвове и глигани и то не един лъв и един глиган, а много!
цитирай
37. dolsineq - Не Долси, на корекцията ти правя моя ...
20.08.2011 19:50
анонимен написа:
Не Долси, на корекцията ти правя моя корекция - в митра са лъвове и глигани и то не един лъв и един глиган, а много!

..............................................
Доколкото се сещам от прочетеното, глиганите не са били по мерака на елините. Религията им отричала свинското.
цитирай
38. get - - Интересно, това за релегия и свинско при гръцката религия откъде го изкара ??
22.08.2011 11:48
dolsineq написа:
анонимен написа:
Не Долси, на корекцията ти правя моя корекция - в митра са лъвове и глигани и то не един лъв и един глиган, а много!

..............................................
Доколкото се сещам от прочетеното, глиганите не са били по мерака на елините. Религията им отричала свинското.


- Малко повече разяснения - Плеазе !?

от Гет ктист
цитирай
39. dolsineq - Не Долси, на корекцията ти правя моя ...
22.08.2011 12:41
get написа:
dolsineq написа:
анонимен написа:
Не Долси, на корекцията ти правя моя корекция - в митра са лъвове и глигани и то не един лъв и един глиган, а много!

..............................................
Доколкото се сещам от прочетеното, глиганите не са били по мерака на елините. Религията им отричала свинското.


- Малко повече разяснения - Плеазе !?

от Гет ктист

................................
Виждала съм изрисувани лъвове, коне, мечки, змии, бикове, но не и глигани по елинските керамични плочки и предмети. Глиганът е характерен при келтите. :)
цитирай
40. vbu - Глигани глигани и още глигани
22.08.2011 23:52
http://www.theoi.com/Gallery/M23.1.html
http://www.theoi.com/Gallery/M23.3.html
http://www.ma-shops.com/goudbeek/item.php5?id=1158
http://www.qwiki.com/q/?_escaped_fragment_=/Erymanthian_Boar
http://www.flickr.com/photos/9437621@N05/3899735882/
http://www.superstock.com/stock-photos-images/1158-1818
http://www.flickr.com/photos/astute-gallery/459012928/
http://www.citizendia.org/Naucratis_Painter
http://www.ancientgreecejourney.co.uk/places/Athens%20other%20sights.htm
http://4815162342execute.files.wordpress.com/2011/08/calydonian-boar-hunt.jpg
http://www.greek-islands.us/ancient-greek-coins/crete-lyttos-coins/
http://www.fotopedia.com/items/flickr-2854084912

Потърси в гугъл "creokakkabos" и ще откриеш любимо ястие на елините.
цитирай
41. dolsineq - http://www. theoi. com/Galler...
23.08.2011 12:41
vbu написа:
http://www.theoi.com/Gallery/M23.1.html
http://www.theoi.com/Gallery/M23.3.html
http://www.ma-shops.com/goudbeek/item.php5?id=1158
http://www.qwiki.com/q/?_escaped_fragment_=/Erymanthian_Boar
http://www.flickr.com/photos/9437621@N05/3899735882/
http://www.superstock.com/stock-photos-images/1158-1818
http://www.flickr.com/photos/astute-gallery/459012928/
http://www.citizendia.org/Naucratis_Painter
http://www.ancientgreecejourney.co.uk/places/Athens%20other%20sights.htm
http://4815162342execute.files.wordpress.com/2011/08/calydonian-boar-hunt.jpg
http://www.greek-islands.us/ancient-greek-coins/crete-lyttos-coins/
http://www.fotopedia.com/items/flickr-2854084912

Потърси в гугъл "creokakkabos" и ще откриеш любимо ястие на елините.

..................................

"Така че, ако си поръчате черни маслини с крема сирене за начало имате съюзник в битката срещу респираторни инфекции, а ако питаш за популярните creokakkabos (парчета месо със сладък сос, изработени от мед, мащерка и оцет, поднесени с леблебия пюре) разшири възможностите ви за яснота с едно ястие, което има Антибиотични и антибиотик правомощия!" - Дали е свинско месо?....:)
При толкова много риба, едва ли?....;)
Разгледах с интерес всички линкове, които си ми посочил. Интересен е линкът с Артемида, която понякога е рисувана с глава на глиган. В Троянската война тя е на страната на троянците, а не на данайците. Не е ли странно, че за древните елини глиганът е чудовище?
цитирай
42. анонимен - 41. Гарантирам ти, че месото е свинско.
23.08.2011 20:23
Ако намекваш че данайците са се страхували от тракийците защото са били силни и свирепи като глигани, едва чи е било така. Най-малко защото Диас е бил на тяхна (на елините) страна.
Не само глиганът, но и всички противници на героите са били чудовища и някои от тях със свръхестествени способности. Кучета и змии с много глави, коне човекоядци, птици с метални човки, златорунни овце, медузи с дехидратиращ взор - обикновен човек не би се справил с тях.
http://www.archeon.gr/en/
Това е ресторант който предлага изключително древногръцка кухня. По запазени рецепти, само с познатите на времето продукти.
цитирай
43. dolsineq - Ако намекваш че данайците са се с...
23.08.2011 20:51
анонимен написа:
Ако намекваш че данайците са се страхували от тракийците защото са били силни и свирепи като глигани, едва чи е било така. Най-малко защото Диас е бил на тяхна (на елините) страна.
Не само глиганът, но и всички противници на героите са били чудовища и някои от тях със свръхестествени способности. Кучета и змии с много глави, коне човекоядци, птици с метални човки, златорунни овце, медузи с дехидратиращ взор - обикновен човек не би се справил с тях.
http://www.archeon.gr/en/
Това е ресторант който предлага изключително древногръцка кухня. По запазени рецепти, само с познатите на времето продукти.

.............................................
Първо - как става номерът с анонимното коментиране? Забранила съм го в блога си и второ - ако е станал бъг, то е редно да си напишеш ника, за да повярвам на думите ти.
цитирай
44. vbu - Няма номер бъг на блога е...
23.08.2011 21:00
...сега го видях. Не е за първи път, пък и се бях включил от телефона си и буквите са ситни.
цитирай
45. dolsineq - @ 44. vbu - Няма номер бъг на блога е...
23.08.2011 21:12
vbu написа:
...сега го видях. Не е за първи път, пък и се бях включил от телефона си и буквите са ситни.

...........................................
Ясно... Относно свинското не съм съгласна. Ако разгърнеш "Илиада" ще прочетеш, че освен агнешко и овче, друго месо почти не се консумира, а от глиганите се ползват само зъбите и бивниците за украса.
цитирай
46. vbu - 45. Слава богу, че не е останала само Илиада...
23.08.2011 21:46
.. от древността. Потърси за Athenaeus - Атиней и Archestratus - Архистрат. Виж и за дипнософистите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3168551
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031