Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2011 07:03 - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО АСПАРУХ
Автор: dolsineq Категория: История   
Прочетен: 12695 Коментари: 33 Гласове:
15

Последна промяна: 05.08.2011 16:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


            ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО АСПАРУХ

 

 

 

Спекулациите и предположенията относно името на княз Аспарух са много. Изследователи като Амбери, Фехер и Немет направиха отчаяни опити да намерят тюркска етимология. Като обяснение даваха изрази като беден човек, другар-вълк, другар, който дава...След време обаче дори и защитниците на тюрко-алтайската теория за произхода на българите ( Симеонов, Бешевлиев) признават, че името на нашият древен владетел в никакъв случай не е тюрко-алтайско.

А.Куник, В. Томашек, В.И. Абаев, М. Фасмер и др. свързват частицата АСПА с древноиранска дума за кон. Относно окончанието РУХ  Абаев смята, че то отговаря на авестийската дума РАОЧА- лъч, светлина, гръцката ЛЕУКОС- светлина, а като произход името трябва да е било скитско...Кои обаче са скитите, на които Аспарух дължи името си, къде са живели, с какво са известни?

 

В древността този народ е обитавал обширни територии, от нашата Добруджа та чак до Индия. Скитски находки са намирани също в Германия ( Фетерсфелде) и Близкия Изток ( там те основават свой град носещ името Скитополис). Скитите участват в събарянето на Асирийската Империя, владеят Мала Азия три десетилетия, а Египет се спасява от нашествие благодарение на многото дарове, които фараонът Псамитех I дава на скитският владетел с молба да не води война с него. Дори и персийският цар Дарий не успява да покори този войнствен и пълен с енергия народ.

 

Днес скитите са наречени иранци, но за повечето хора, това е едно не особено ясно понятие. Иранци е алтернативната форма на арийци – хората покорили Индия и голяма част от Мала Азия. В индийските пурани източните скити са определени като потомци на кшатрия – воинската класа на ведическите арийци. Персите наричат същите източни скити сака хаома варгаскити пиещи хаома ( свещеното питие на арийците). Според Страбон източните скити – саките и тези от Европа ( обитавали и нашата Добруджа ) са един и същи народ. Дион Касий пък твърди, че тракийското племе даки е клон на скитите, т.е. скити и траки са роднини. Свидетелството на римския летописец се потвърждава от идентичните погребални ритуали на траки и скити, а също и от стила на изкуството им, оръжията, обичаите ( най-фрапиращият е правенето на чаши от черепа на враговете). Разлика между траки и скити е това, че населението на повечето тракийски племена е било уседнало, а скитите са скитали понеже основният им поминък е бил скотовъдство.

 

Това, че траките са роднини на скитите, а и че самите траки са арийци ( иранци)  се потвърждава и от Стефан Византийски, който ни осведомява, че скитите са тракийски народ, а и, че  по-старото име на Тракия било Ария. Това не трябва да ни учудва защото най-раните погребения от арийски тип се появяват в черноморските степи – трето хилядолетие преди Христа. В същият този район е опитомен и конят – свещеното животно на древните арийци ( иранци). Фактите показват, че в дълбока древност тракийски и сродните им тракийски племена са предприели поход ( миграция ) към Средна Азия където са покорили значителна част от местното население и са го повлияли езиково и културно. Поради това влияние дедите на перси, пащуни, дарди и др. започват да говорят езици показващи много общи белези с арийския ( иранския),  т.е. същинските арийци (иранци) са траки и скити, докато азиатските народи са само иранизирани, тъй както испанците, португалците и французите не са от потеклото на старите римляни, а само са повлияни от потомците на Ромул и Рем.

 

Най-древните, истинските иранци ( арийци) са древно Балканско население, затова получаваме потвърждение и от топонимите оставени в Малка Скития ( Добруджа). Там преобладават селища съдържащи частицата ДЕВА/ДАВАселище, място за полагане на стан. Според В. Георгиев ДЕВА/ДАВА са обясними с българският глагол девам/дявам – полагам, слагам ( основи на селище).

Други топоними съдържат думи като бела, тама, дери, ости, пади, вода отговарящи на нашите бела ( бяла), тъма, дера, уста, пад ( падина), вода... Виждаме, че езикът на старите арийски скити (иранци) изобщо не се е губил, ние си го говорим и днес, а това показва също, че сме местно население, не пришълци от Азия. Сродните наши думи с тези на народите от Иран, Афганистан и Индия се дължат на влиянието на част от нашите предци, които в дълбока древност са извършили поход към Среда Азия и са покорили местното население. Толкова за скитите, нека обърнем внимание на значението на името АСПАРУХ.

 

Антропонимът АСПАРУХ наистина съдържа елементът АСПА-кон. На санскрит вариантът е АСУ, АСВА като първоначалното значение е бърз, бързак, движещ се бързо. Сродни думи на АСУ, АСВА и АСПА са тракийските теоними АСДУЛ, АСПИОС, ЕСВЕНИС ( и двата със значение ездач) а също и нашите глаголи ЯЗДЯ ( придвижвам се бързо),  ОАСВАМ СЕ, ОЯСВАМ СЕ,  бързам. Да не забравяме и старобългарската СПЕХЪ бързина.

 

Окончанието РУК, РУХ наистина може да е свързано с авестийската дума раоча, санскритската руча- сияние, светлина... да не дабравяме и старобългарската луча- светлина, сияние. Във ведически санскрит както и в  тракийския ( древният български) и имало взаимозамяна на Р и Л. Санкритските глаголи рияти и лияти имат значение лея, в езикът на траките пък имаме залт и зард –злато ( Залд-апа, Зард-апа). От тази особеност може да се види, че в далечното минало нашата дума луча –лъч, сияние може да е звучала и като руча, рука- сияние, лъч.

 

Аспарух, имащ варианти Еспор, Есперих означава светъл конник. Семантично името му има същата постройка като епитетът на тракийският конник Вед Еспис – виден, светъл ездач, т.е. може да се каже, че името на нашият древен владетел е тракийско, все пак няма докуметирани скитски теоними, или антропоними съдържащи елемент асп, азд, есп.

 

Отгърнахме още една страница от истинската ни история и не само разбрахме какъв е произходът на името Аспарух, но и кои всъщност са истинските иранци - скитите обитавали в дълбока древност нашата Добруджа, а също и траките, чиято древна държава е носила името Ария...Дедите ни са познавали периоди на възход и падение, но след всяко бедствие са се въздигали и са си връщали старата мощ. В нашите вени тече същата кръв, можем да съдадем една богата и благоденстваща България, трябва само да го поискаме и да действаме като силни хора, както и подобава на българи!
                       image
                          снимка Пламен Иванов

  sparotok.blog.bg/politika/2010/10/01/proizhod-i-znachenie-na-imeto-asparuh.614244


        Скитополис
        




Гласувай:
15



Спечели и ти от своя блог!
1. shtaparov - "Анализът" за името Аспарух,накратко:
05.08.2011 08:19
За името Аспарух "Анализът" вече си е казал мнението. То е двусъставно и съответно има две форми-съкратена и разгърната. Съкратената форма има няколко варианта,които заедно с произлизащите от тях други,предимно по-късни имена образуват следния /или подобен/ порядък:

1. Аспар /съкрат.форма/= Еспор /Испор,Астор,Ездар- т.е.Ездач,Гаспар,Каспар,Оскар и т.н./,
Вестар /Вестоносец/, Звяздар /Звездар- Звезден,Син на звездите/,и т.н.
2. Аспарух /разгърн.форма/= Есперих/Исперих,Аспахрук,Астерик,Аспарчик,Аспартак= Спартак или Спархук/, Гаспарик /Вездолик,Звездолик/, Звяздород /Роден от звездите,Кармично надарен/, Ездилав /Ездислав,Звездислав/,и т.н. Всички тези варианти са от семантичното гнездо на името Аспарух,към което могат да се изброят още доста варианти,които го свързват с общото "Именно семантично гнездо". Но,когато му дойде времето.
цитирай
2. dolsineq - За името Аспарух "Анализъ...
05.08.2011 09:41
shtaparov написа:
За името Аспарух "Анализът" вече си е казал мнението. То е двусъставно и съответно има две форми-съкратена и разгърната. Съкратената форма има няколко варианта,които заедно с произлизащите от тях други,предимно по-късни имена образуват следния /или подобен/ порядък:

1. Аспар /съкрат.форма/= Еспор /Испор,Астор,Ездар- т.е.Ездач,Гаспар,Каспар,Оскар и т.н./,
Вестар /Вестоносец/, Звяздар /Звездар- Звезден,Син на звездите/,и т.н.
2. Аспарух /разгърн.форма/= Есперих/Исперих,Аспахрук,Астерик,Аспарчик,Аспартак= Спартак или Спархук/, Гаспарик /Вездолик,Звездолик/, Звяздород /Роден от звездите,Кармично надарен/, Ездилав /Ездислав,Звездислав/,и т.н. Всички тези варианти са от семантичното гнездо на името Аспарух,към което могат да се изброят още доста варианти,които го свързват с общото "Именно семантично гнездо". Но,когато му дойде времето.

......................................
Благодаря за анализа, shtaparov! И за мен е интересен произхода на името на родоначалника на българската държава. Та в същата последователност бих искала да разгледам и връзката на траките със скитите и келтите. Предишният постинг постави и такъв момент, та има ли или няма връзка между тези три етносни групи?
цитирай
3. germantiger - МОЯ КОМЕНТАР КОГАТО СИСТЕМАТА БЕ БЪГЛИВА И НЕ Е ПРИЕЛА НИКА МИ
05.08.2011 17:37
Слабите "моменти" в постинга:

1. Споменавайки, че други отчаяно не са успели да обяснят името, не показваш защо и в какво така ОТЧАЯНО не са успели - ако можехме да ги прочетем, вероятно не би ни се "сторило" така!

2. Споменаваш възможно обяснение през гръцки дори, през скитски и "изведнъж" правиш заключението, цитирам те:
"Кои обаче са скитите, на които Аспарух дължи името си, къде са живели, с какво са известни?"
Съжялвам, но въобще не си доказало, че го дължи на скитите - това първо и едва след него може да е второто - да се занимаваш с тези скити и да разсъждаваш както после си направила.

Иначе казано не доказваш че името му е скитско
На какво основание след това започваш да пишеш за тези скити и името

3. След това правиш извода, че дори иранците са скити и следователно траки след като скитите са тракийски народ?!
Би трябвало да знаеш, че в различни исторически пвериоди с названието скити са наричани РАЗЛИЧНИ НАРОДИ!!! Не един, не два, а много народи, както и с името траки често са били наричани всички северни според античните гърци варвари.

...

За старанието - браво, за излседователската работа също браво, може да си права в заключенията си, показах ти обаче манипулативните или спорните "моменти" в твоя постинг.
цитирай
4. sparotok - do germatiger
05.08.2011 18:12
Адаш, хайде моля те да уточним найкои неща, за да се изяснат нещата за всички:
1.Прав си, че дори в Средновековието с названието скити са наричани народи имащи друга етническа принадлежност като печенегите например.Това обаче се дължи не само на факта, че са обитавали областта Скития, но и на това, че дълго време са били подвластни на истинските скити, увоили са част от езика и обичайте им.Поне до 10-ти век печенегите са верни съюзници на Българите.Точно печенегите убиват украинеца Светослав.
Трудно е да се разграничат скитите от северните траки както езиково, така и по отношение на материлната култура.Потърси работите на М.Душек по този въпрос.
Щом два съседски народа делят език, материална култура, бит, обичаи и погребални ритуали, то тези народи са били една общнст в отминалите времена.
2.Никъде не е правен извод, че иранците са скити, посочено е само, че върху иранците има тракийско влияние, има разлика, нали?
3.Не са представени спекулациите на Амбери, Фехер и Немет, за да не се утежнава материала, ако имаш желание набави си работата на Б.Симеонов и провери сам как стоят нещата.

Държа отново да отбележа, че така наречените старойндиски и староиранкси думи АСУ, АСВА, АСПА се обясняват прекрасно с българските (о)асвам се, (о)ясвам се, spehy.Това означава, че името Аспаруx/Еспор е древнобългарско.

С уважение!
Димитър
цитирай
5. germantiger - ...
05.08.2011 18:35
По първа точка ми даваш чудесни идеи за келтогерманите, с които разбира се гет няма да се съгласи, защото той и "келтите иска", независимо, че са описани като високи и светли (нещо, което примерно днешните българи не са - факт).

Сега вече по същество:

1. Написаното от теб в точка 1 е правилно, аз самия нямам твоите познания за да споря в детайл с теб. Логично ми изглежда написаното от теб с малката забележка, че смея да предполагам, че не всички народи наричани в средновековието скити са били подчинени на скити. За другото ок с теб, но този фин момент го отбелязвам. Още един едър, не фин елемент - съмнявам се, че можеш да ми докажеш, че скитския и тракийския езици са един и същ или поне със сигурност да се почти "припокриват" и точно в онова време, когато все пак езиците не са били така словно богати на думи, което всъщност би улеснило твоето доказване.

2. Прав си, че в постинга никъде не е заявено явно, че иранци са тракийци, но не е задължително едно "нещо" да е заявено, за да е внушено.
Тук разбира се си прав - не споря, че не си го написал (в случая не ти а Павел-Спароток). Да! Не е написано и аз не трябва да ти измислям и слагам в устата думи, които не си казал-написал, но за огромна част от аудиторията смея да предполагам написаното, че иранците са древно балканско население (което също безусловно неможеш да докажеш, но да приема за истинно) ще значи, че траки и иранци са много повече от родствени (нещо, което също не е доказано ясно до момента). За огормна част от четящите "автоматично" иранците "стават" траки, но хайде да не подценявам хората, може и да греша в предположението ми.

3. В трета точка мисля, че грешиш, защото когато произхода на едно име се обяснява с различни думи в различни езици, това трудно предполага категорично заявения му произход в точно един от тези езици.

...

Иначе казано аз не оспорвам фактологията или твоя доказателствен материал, в него в сравнение с теб аз съм слаб - не тази история ми е интерес и сила, но забелязвам лекото преминаване към заключения, които са видимо дискутируеми, поне според мен.
цитирай
6. bgwest - Името се пази и до днес от северните ...
05.08.2011 22:14
Името се пази и до днес от северните траки/скити,келти...все траки/под формата "Гаспар"...А наставката "рух","рих"/РАЙХ/ е титла.
Естествено,няма нищо общо с "Готите-германци":)))))
Просто съвпадение,като стотици други:)))))
цитирай
7. germantiger - ...
06.08.2011 01:38
За разлика от Вас bgwest, аз разполагам с набор от германски имена завършващи на рих/рик:

1. Аз имам голям брой германски имена завършващи на рих/рик, вие толкова тракийски нямате

2. Аз имам подобна именна традиция сред германците векове наред и то с тези имена херцози и крале дори завършващи на рих/рик иг/их, династия също, вие тракийски не

3. Днес в Германия има много такива имена, а в България примерно почти няма

...

Именно:

Фредерик/Фридрих в по-късен етап ист. и име
Лудвиг/Людовик в по-късен етап ист. и име
Ерих име
Улрих име
Хайнрих име
Хендрик ст. име
Хилдерик сказание
Вундерлих име певец
Витциг ист ВСВ
Биттрих ист ВСВ
Либих име
Виллрих художник
Седрик сказание
Меровиг ист
Гензерих сказание
Вулдерих сказание
Рудерих сказание
Албрих нибелунгенлиид
Амелрих нибелунгенлиид
Витих нибелунгенлиид
Хелфрих нибелунгенлиид
Теодерих нибелунгенлиид и ист.
Дидерих ст. име
Хайлвиг ст. име
Еммерих име
Хлодвиг/Хлодовиг ист
Лайпцих се произнася

Нещо повече - голяма част от тези имена, които посочих нагоре СА ОТ ГЕРМАНСКИ САГИ-СКАЗАНИЯ, ТАКИВА В БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПАМЕТ НЯМА ИЛИ АКО ИМА ТЕ СА ЕДИНИЦИ, В ГЕРМАНСКАТА ОБАЧЕ СА ДЕСЕТКИ И ТОЧНО МОГА ДА ПОСОЧА КОИ със заглавията!

Този списък мога да увелича с имена и топоними, тези драснах сега по памет, не след търсене! И те така... ;)

А женски имена, имена с райх във фамилията... да започвам ли и тях?!
Думи завършвеащи на рих/рик/иг/ик/их в германски да напиша ли :)
цитирай
8. get - - Ще се съглася, ако миотговориш на няколко измъчващи ме "прости" въпроси !?
06.08.2011 11:12
germantiger написа:
По първа точка ми даваш чудесни идеи за келтогерманите, с които разбира се гет няма да се съгласи, защото той и "келтите иска", независимо, че са описани като високи и светли (нещо, което примерно днешните българи не са - факт).


- Казваш келто-германи и-и-и пак наблягаш на расово-антропологичния момент ?!!
Пък аз ще ти отговоря с думите на of Diodorus Siculus' Biblioteca historica v.32.5, in a passage "...and were called Gallo-Graeci because of their connection with the Greeks" - Хайде да ги наричаме Гало- Гърци, :) тоест това са пак келто(...?) но които живеят в Мала азия и създават там държава Галатия !!
- Тази държава се създава от народ ... следите на който се проточват от северна Италия, които след военната хегемония на латините-римляни се изтегля в посока Изток ... север-изток, преминава северно и южно на р.Дунав ... слиза в Тракия, от там се срещ в мала Азия ?? - Военните предводители са Leotarios and Leonnorios(относно имената представляват интерес - но затова в друг пост)
- По интересното е ако се проследи генезиса на тези гали-келти-германи ?! Най-старото им етноназвание е "Volcae" ... тук пак да няма объркване при изписването на лат."В" с "V" ?? - Защото подобни на тях са срещат, като bo(u)ii, също и taurisi - от което е елементарно да изведем образуващият корен БОУ/ТАУР, тоест БИК !!??
- Веселето в цялата картина е, че част от тези хора се разделят едните отиват на изток ... правят държавите Галатия и Б/витиния пък другите на запад ... като казват, че са основали гр.Тулуза . Относно Тулуза, професор Фрицлер пишеюки историята на Ба/уварците, заявява че техни предци основават Тулуза, на която мера е носел титлата БАИЛ ??!
- Наложеният в научната литература "индо-европейски езици"~семейство ... Как да го разбирам ?!

от ГетКан б(о)аиИЛ туроскитский :))
цитирай
9. germantiger - ...
06.08.2011 12:53
Разбира се, че ще наблягам на расово-антропологичния тип, не защото съм крайно-десен или подобна глупост, а защото С ОПИСАНИЕТО НА ВЪНШНИЯ ВИД НА ВСЕКИ НАРОД ОБИКНОВЕНО ЗАПОЧВАТ ХРОНИСТИ, ЛЕТОПИСЦИ, ВЪОБЩЕ АВТОРИ И ЗАЩОТО ТОВА Е НАЙ-ЕСТЕСТВЕНОТО КОЕТО ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ ПРИ СБЛЪСЪК ИЛИ КОНТАКТ С НЕПОЗНАТО ПЛЕМЕ. :) Дори когато се запознаваш с "нов човек", то първото което прави впечатление е външния му вид - това пространно е обяснено в психологията дори.

Нещо повече - питал съм неведнъж като какъв "външен вид" са описани траките - чудното е, че няколко автохтонисти не ми дадоха ясен отговор, дадоха ми дори противоречиви предположения, а някои признаха, че траките са описани като блондини, други като рижави, ако написаното от тях е вярно - това поставя сериозни и много любопитни въпроси, въобще веселие както ти обичаш да пишеш.

Гледам обаче за die Kiste и за имената в предходния ми коментар, мълчанието вече продължава ден. Очаквах по-голяма изобретателност в препратките и витиеватите еквилибристики ;)
цитирай
10. get - :))) - Е-ех, тези расови теории :))) ??!
06.08.2011 13:45
germantiger написа:
Разбира се, че ще наблягам на расово-антропологичния тип, не защото съм крайно-десен или подобна глупост, а защото С ОПИСАНИЕТО НА ВЪНШНИЯ ВИД НА ВСЕКИ НАРОД ОБИКНОВЕНО ЗАПОЧВАТ ХРОНИСТИ, ЛЕТОПИСЦИ, ВЪОБЩЕ АВТОРИ И ЗАЩОТО ТОВА Е НАЙ-ЕСТЕСТВЕНОТО КОЕТО ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ ПРИ СБЛЪСЪК ИЛИ КОНТАКТ С НЕПОЗНАТО ПЛЕМЕ. :) Дори когато се запознаваш с "нов човек", то първото което прави впечатление е външния му вид - това пространно е обяснено в психологията дори.

...

;)


- Нищо витиевато няма в отговорите ми :). Просто си се пристрастил към нещо което е съпътстващо а не основно определящо !! - Ще ме накараш да ти приложа линкове към фотографиите на тези, които изповядваха теориите ... та и издадоха законодателство за чистота на "немската" кръв !! Та "първите" мъже на Райха ? - по-скоро аз съм ариец - Хехехе !! - Ако продължа в този дух, той и така любимите ти "славяни" са ви първи братовчеди приятелю ??! - да не говорим за 80-те процента ешкенази - Да, да, поне толкова съставдляват те от съвременните "евреи" - Руси, бели синеоки хора !!
- Лошото е че, именно от тяхната религиозна литература и морален кодекс се взема фундамента за по-късните генетични и расови теории . Като при "германец"а от Прага , монаха Мендел :))) !!

germantiger написа:
Гледам обаче за die Kiste и за имената в предходния ми коментар, мълчанието вече продължава ден. Очаквах по-голяма изобретателност в препратките и витиеватите еквилибристики ;)

- Ами поне да си бе направил труда да се запознаеш от кога са датирани тези специфични погребения - пък после да ми правиш етимологични обосновки на думата от средновековният германски ??!
- Кога отиват германците в Англия приятелю ? ... поради това и британският е компилация от няколко езика ... предпоследен дойчландският !!

от ГетКан баиЛ ТУРоСкитский

П.П. Да оставим настрани некрасивите намеци ... без да ме познавате ... за професията, която съм упражнявал или политически убеждения (което е в сферата на вашите предположения !) - Но това, наместо да го адресирате директно към мен "виновника" да го поствате в блога на Катана днес не е красиво !!
germantiger написа:
"- голяма част от днешните автохтонисти или траколюбци в блогбг и то активно спорещите такива са бивши милиционери, други открито признали комунисти
- голяма част от автохтонистите поддържат тезата, че всъщност траките са протославяни, че славяните са "произлезли" от траките
- че всъщност славянските езици, са тракийски такива

Иначе казано за голяма част от новите траки, славяни и българи са едно и всъщност значи траки в античността!

Оставям настрана, че не правят разлика между расови, антропологични типове, между племена и народи и между еизк и езикови групи - три различни "неща", на които изследването може да е само интердисциплинарно. Не споменавам и това, че отричат философската, социологическата и математическата мисъл на древна Елада или въобще изкуството и книжнината на елинизма (нищо, че я ползват като извори). Вече типичната омраза на повечето от тях към запада, който бил им окрал келтите (които също са траки или "почти" такива като внушение), че готи, франки, бавари са траки - ама разбира се, че са... нищо, че на моите аргументи ясно и аргументирано опровержение нямаше в ред мои коментари и постинги."


Ще завърша, не желая да разисквам теми за раси и народи - Само ще каже ,че пълното основание да смятам, че както и в момента си същесвува етносно и езиково близко население ... условно ще го нарека "славянско" ... нещата са стояли по същият начин и преди хулядолетия !!
- Относно "неуважението" към културата на "елините", моля не придавайте етносен оттенък на същите ... а относно "откритията" - Можете ли да ми кажете ! - Кой е открил "питагоровата теорема" ?
цитирай
11. germantiger - ...
06.08.2011 19:30
Съвсем нормално е да коментирам общо автохтонистите при Катана, както вие-автохтонистите често и ПЪРВИ ПРЕДИ МЕН коментирате и наричате други потребители с думи от типа "кръга Глишев" - това е най-мекото определение, другите ви определения за явно псуване често, заклеймяване и обиди.

В този ред на мисли:

- първи автохтонистите характеризират мен или други (лично към мен)
- първи автохтонистите псуват и ползват цинизми (лично към мен първи)
- едва днес писах забележете БЕЗ ПСУВНИ, БЕЗ ПРЕДИВИКАТЕЛЕН "ТОН" да охарактеризирам впечатлението ми от много автохтонисти в сайта

Освен това, драги съвсем нормално е да разсъждавам върху поддръжниците на другите теории и ТЕХНИТЕ ПОЗИЦИИ ИЛИ ОСНОВНИ МАРКЕРИ, КОИТО СЪМ ОПОМЕНАЛ!

Иначе забелязвам ти си се пристрастил към ешкенази, марабни, каталани и прочие всевиновници ;) Това, че автохтонистите не коментирате нещо основно като външния вид на траките в смисъл на коса, очи, ръст, но коментирате прическипримерно е вече комично.

Питагоровата теорема признавам не знам кой я е открил, но примерно знам кой е открил автомобила, печатането, чиповете, телевизора, хеликоптера, мотоциклета, ядрения разпад, скенера, трамвая, рентгена, дори пастата за зъби, а вие сещате ли се ;)

http://www.vbox7.com/play:de77d68f
цитирай
12. germantiger - ...
06.08.2011 19:46
http://history.rodenkrai.com/files/dnk_na_bulgarite.pdf

Интересно изследване, което според мен поставя проблеми пред автохтонистите... Келтите явно няма да "излязат" траки, балтославяните също ще са спорни за траки, а всъщност населението на България изглежда доста смесено сравнено с немалко други народи днес.
цитирай
13. dolsineq - http://history. rodenkrai. co...
06.08.2011 21:06
germantiger написа:
http://history.rodenkrai.com/files/dnk_na_bulgarite.pdf

Интересно изследване, което според мен поставя проблеми пред автохтонистите... Келтите явно няма да "излязат" траки, балтославяните също ще са спорни за траки, а всъщност населението на България изглежда доста смесено сравнено с немалко други народи днес.

................................
Не се вързва с историческите документи, пък и как да й вярвам на Деси, като на мен не са ми правили ДНК-тест. ;)
цитирай
14. germantiger - ...
06.08.2011 21:41
Това не е изследване на Деси, сам човек няма ресурса и знанието, нито "реквизита" и инструментариума за подобно изследване, иначе на Павел вярваш избирателно - винаги ме е забавлявала тази витиевост ;) :)
цитирай
15. dolsineq - Това не е изследване на Деси, сам ...
06.08.2011 22:02
germantiger написа:
Това не е изследване на Деси, сам човек няма ресурса и знанието, нито "реквизита" и инструментариума за подобно изследване, иначе на Павел вярваш избирателно - винаги ме е забавлявала тази витиевост ;) :)

.............................................................
Митак, трябва ли и аз да се забавлявам от това, че ти вярваши и всеотдайно си предан на немската кауза за историческа достоверност на представените от теб факти? Ти си убеден в правотата им, нека и аз имам същото право! :)
цитирай
16. germantiger - ...
06.08.2011 22:50
Това не е "немска кауза", а изследване, може да се съмняваш в него, да намираш контрааргументи, но не и да ми пишеш за каузи:)

http://history.rodenkrai.com/files/dnk_na_bulgarite.pdf

...

Това е списък от имена, реално съществували и съществуващи, не е кауза ;)

Фредерик/Фридрих в по-късен етап ист. и име
Лудвиг/Людовик в по-късен етап ист. и име
Ерих име
Улрих име
Хайнрих име
Хендрик ст. име
Хилдерик сказание
Вундерлих име певец
Витциг ист ВСВ
Биттрих ист ВСВ
Либих име
Виллрих художник
Седрик сказание
Меровиг ист
Гензерих сказание
Вулдерих сказание
Рудерих сказание
Албрих нибелунгенлиид
Амелрих нибелунгенлиид
Витих нибелунгенлиид
Хелфрих нибелунгенлиид
Теодерих нибелунгенлиид и ист.
Дидерих ст. име
Хайлвиг ст. име
Еммерих име
Хлодвиг/Хлодовиг ист
Лайпцих се произнася

...

Това са заключения на базата "наука" логика, не базирани на нечии каузи:

1. Аз имам голям брой германски имена завършващи на рих/рик, вие толкова тракийски нямате
2. Аз имам подобна именна традиция сред германците векове наред и то с тези имена херцози и крале дори завършващи на рих/рик иг/их, династия също, вие тракийски не
3. Днес в Германия има много такива имена, а в България примерно почти няма

...

Майтапа е, че кауза имаш ти и Спароток, ясно заявена, претенциозна, да не кажа грандизна, в това няма нищо лошо, допри е похвално. Но вие сте водени явно от чувства, не от истинност в немалко от постингите и коментарите си, аз съм воден от същото пред "тясно ориентираните германски" мои постинги в които не греба с шепи от историята на други - при вас това се случва винаги.
цитирай
17. atil - Основателя на Сарматската дина...
06.08.2011 22:58
Основателя на Сарматската династия бил цар АЛАБУГА-БУЛГАР(808 - 775 г.пр.Хр.).Управлявал 33 години.Отначало обединил горските и степните територии на Идел,затова получил прозвещето "Черем - Меша иджибак" - "Повелител на гората и степта".Неговите потомци добавяли това звание към името си и тяхната династия получила названието "Черемишска"("Сарматска").
Според едно булгарско предание след неговата смърт Тангра придал на неговата душа вид на крилат змиевиден дракон(барадж) и му заповядал да бъде покровител на българската земя.Неговия любим лагер(ставка-временна столица)
бил град Иджибак в областта Кубан.Названието на този град се произнасяло и като АСПАК.Този град по-късно Каган Куртбат отвоювал от сербийците(тюркутите) в 630 г. и го дал на сина си Атил-Телес,наречен заради това - АСПАРУХ.(Т.е."Ставка Аспак").
Изображението на Алабуга-Булгар било изсечено върху камък и поставено над гробната му могила до Алабуга(днешния гр.Елабуга).
цитирай
18. germantiger - ...
06.08.2011 23:10
Ето инфо от Атил, ха сега КОЙ Е ПРАВ?!
Нека уважаваме всяко знание и аргументи.
цитирай
19. atil - А какво означава думата е друг въ...
06.08.2011 23:10
А какво означава думата е друг въпрос т.е. прякора,прозвището на основателя на Балканска България.Той е бил княз - улугбек и наместник на баща си на изток.По време на междуособиците три години след смъртта на Кубрат,завладял Северен Кавказ.Тази област била наричана - Бурджан а тамошните българи - бурджани(днешните им потомци са карачаевците,балкарците и кумиките.На в източен Кавказ имало старо булгарско княжество около гр.Варачан днешен Дегестан.Освен няколко алански рода които също заминали на запад с Аспарух никой друг не е говорил индоарйско наречие.От 4 век основен език на всички български племена в Източна Европа става огузо-булгарския или тюркския език.
цитирай
20. dolsineq - Основателя на Сарматската дина...
06.08.2011 23:12
atil написа:
Основателя на Сарматската династия бил цар АЛАБУГА-БУЛГАР(808 - 775 г.пр.Хр.).Управлявал 33 години.Отначало обединил горските и степните територии на Идел,затова получил прозвещето "Черем - Меша иджибак" - "Повелител на гората и степта".Неговите потомци добавяли това звание към името си и тяхната династия получила названието "Черемишска"("Сарматска").
Според едно булгарско предание след неговата смърт Тангра придал на неговата душа вид на крилат змиевиден дракон(барадж) и му заповядал да бъде покровител на българската земя.Неговия любим лагер(ставка-временна столица)
бил град Иджибак в областта Кубан.Названието на този град се произнасяло и като АСПАК.Този град по-късно Каган Куртбат отвоювал от сербийците(тюркутите) в 630 г. и го дал на сина си Атил-Телес,наречен заради това - АСПАРУХ.(Т.е."Ставка Аспак").
Изображението на Алабуга-Булгар било изсечено върху камък и поставено над гробната му могила до Алабуга(днешния гр.Елабуга).

.................................
Интересна информация. Благодаря, Атила!
цитирай
21. bgwest - до Germantiger
06.08.2011 23:34
Тигре,искаш да знаеш как са изглеждали Траките?О.К.
Има много изображения на траки,излезнали при разкопки.имам вредвид статуи,отливки,лица гравирани върху чаши/караново/и др.
Обърни внимание на разположението на ушните миди спрямо очите им.ушите са разположени доста под линията на очите при всички.Цвета на косата и очите не е толкова важен./макарче траките са били бели,високи,с тъмни очи и коси,но това е без значение/
Та,има един руски академик,който е работил цял живот по тази тема.Още преди 20тина години,той установява,че разположението на ушите спрямо очите е пряко свързано с разположението и работата на хипофизата и главният мозък на индивида.С други думи, тази очна линия издава умствения багаж/пипето,вродения интелект/на индивида.Той твърди,че човек с разположени ушни миди доста под линията на очите/анфас/,е много трудно да бъде манипулиран и подвеждан.И обратно.Индивид с уши на линията на очите и над тях е по-примитивен.:)))
Лично аз напълно споделям неговите твърдения.
цитирай
22. germantiger - ...
07.08.2011 00:42
Ако гет те прочете ще каже, че си се пристрастил в "расизма", или не - тъй-като си чист българин и пишеш в полза на траките няма да го напише ;)

Сега вече сериозно:

Първо благодаря за конкретното инфо, защото рядко получавам такова за външен вид на траки.
Второ косата, очите и ръста са повече от важни, независино, че светлата коса и очи са рецесивни, не доминантни и именноза това, когато в древността се каже за някой племе, че е светлокосо то това е сериозен аргумент, защото трудно това оцелява ако е примесено с несветло. Също така по извори да се установи кой е бил светъл и тъмен е по-лесно и достоверно отколкото по изследвания на такива светила след векове като споменатия.

Трето, ако се загледам, веропятно ще се полаская, че според академика аз също съм трудно манипулируем и въобще не съм примитив, обаче като погледна в душата ми мисля, че съм и подвеждан и атавистичен нерядко...

Инфото ти беше интересно и неочаквано и пак блг за конкретиката, макар да се съмнявам в нея, но пък поради липса на друга я приемам, също така може и да е истинна!

...

И все пак аз питам най-вече за изворово описание от атнични автори, защото отливките или съкровищата могат да са стилизирани, да са чужди донесени тук или някой да напише, че е имало глава на негроид в което аз дълбоко се съмнявам, но не един казва че го има в едно от тракийските съкровища. Същото е с "фреките" или вазописа - там също често е стилизация, но пък тя трябва да се взема под предвид несъмнено.

И така блг за инфото bgwest, но изворово описание ако има някой?!
цитирай
23. germantiger - ...
07.08.2011 01:51
Иначе много приятен постинг и като оформление и спокойна музика, общо взето като го пусна и нямам въобще желание за спор, но за дискусия да :)
цитирай
24. dolsineq - Иначе много приятен постинг и като ...
07.08.2011 12:14
germantiger написа:
Иначе много приятен постинг и като оформление и спокойна музика, общо взето като го пусна и нямам въобще желание за спор, но за дискусия да :)

.................................
Благодаря! :)
цитирай
25. letopisec - ЧЕТОХ И РАЗБРАХ ТОВА:
08.08.2011 15:22
Влюбил се момък в девойка. Девойката веднага му задала няколко въпроса:- Имаш ли 2 мерцедеса?- Не! - отговорил момъкът.- Имаш ли вила на два етажа?...- Ами...не! - пак измънкал младежът.- Тогава няма за какво да си говорим!Огорченият влюбен поискал съвет от баща си.- Не знам какво да ти кажа сине. Щом толкова я харесваш, можеш да продадеш Бентлито и Ламборгинито и да купиш 2 мерцедеса, но да бутаме 2 етажа от вилата, заради някаква кифла, глупаво ми се струва.
цитирай
26. germantiger - ...
08.08.2011 15:39
25. letopisec - ЧЕТОХ И РАЗБРАХ ТОВА:
15:22
Влюбил се момък в девойка. Девойката веднага му задала няколко въпроса:- Имаш ли 2 мерцедеса?- Не! - отговорил момъкът.- Имаш ли вила на два етажа?...- Ами...не! - пак измънкал младежът.- Тогава няма за какво да си говорим!Огорченият влюбен поискал съвет от баща си.- Не знам какво да ти кажа сине. Щом толкова я харесваш, можеш да продадеш Бентлито и Ламборгинито и да купиш 2 мерцедеса, но да бутаме 2 етажа от вилата, заради някаква кифла, глупаво ми се струва.

...

Добро, добро, дори най-добро, смях се от сърце ;)
цитирай
27. dolsineq - 25. letopisec - ЧЕТОХ И РАЗБРАХ ТОВА:
08.08.2011 17:18
letopisec написа:
Влюбил се момък в девойка. Девойката веднага му задала няколко въпроса:- Имаш ли 2 мерцедеса?- Не! - отговорил момъкът.- Имаш ли вила на два етажа?...- Ами...не! - пак измънкал младежът.- Тогава няма за какво да си говорим!Огорченият влюбен поискал съвет от баща си.- Не знам какво да ти кажа сине. Щом толкова я харесваш, можеш да продадеш Бентлито и Ламборгинито и да купиш 2 мерцедеса, но да бутаме 2 етажа от вилата, заради някаква кифла, глупаво ми се струва.

......................................
А, аз разбрах, че колкото и да им се иска на някой да вкарат българите в рамките на тюрко-алтайската теория за произхода им, няма да успеят. Българите няма какво да губят, но виж гърци и италиянци доста биха загубили.
цитирай
28. germantiger - ...
08.08.2011 18:22
Нямам нищо против автохтонистите да са прави или след време да "излязат" прави, но аз капитулирам ;)

Сега ще си дам няколко дни почивка, няма да коментирам, защото просто немога да се боря срещу всемира тракийски :)

1. Трако-българската теория им дава:
първенство на Балканите заявено за бгземите днес
първенство да фантазират всеевропейски-континентално
дава им възможности да пръскат това сродство към мала Азия, Средиземноморието

2. Трако-българската теория им дава отново братско сливане със славянското море, с маддъ Рашшъ, дава им нов панславянски "блок" вече и исторически не само идеологически обоснован (измислен всъщност)!

3. Трако-българската теория им дава космичност и божественост, която те смесват с първия човек, атланти, богове и какво ли не.

Лошо няма, може да е истинна тази теория, и аз като простосмъртен се оттеглям за някое-друго време далеч от боговете на всемира ;)
цитирай
29. syrmaepon - Аз имам въпрос -
08.08.2011 18:42
и след като тракийски език = българския = скитския = иранския

защо днес не говорим ирански?



http://os.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8

Не беше ли тракийския - славянски ? Или се лъжа ?
цитирай
30. dolsineq - и след като тракийски език = бълг...
09.08.2011 12:08
syrmaepon написа:
и след като тракийски език = българския = скитския = иранския

защо днес не говорим ирански?



http://os.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8

Не беше ли тракийския - славянски ? Или се лъжа ?

............................................
И в една малка България, ако сравниш маджурския с македонския ще се изненадаш, колко са неразбираеми двата диалекта, а са все на една етносна група езици. Относно иранския може на някой да му се иска да е български, но не е. Дълго време български и ирански племена са живели съвместно в Мала Азия и като доказателство са оставили множество български топоними, вкл. и градове по техните земи. Част от българските племена са тръгнали на Изток поради климатичните промени.
цитирай
31. syrmaepon - И все пак,аз не разбрах -
10.08.2011 08:50
на какъв език говорят траките последно ?
цитирай
32. dolsineq - на какъв език говорят траките по...
11.08.2011 21:44
syrmaepon написа:
на какъв език говорят траките последно ?

................................
Ами на какъвто и българите. :)
цитирай
33. colyo - Попаднах на нещо много интересно ...
13.11.2012 09:33
Попаднах на нещо много интересно докато ровичках уикипедията относно боспорското царство. На никой ли не му направи впечатление името на последната династия "Аспургите". http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B5
Освен, че звучи подозрително близо до Аспарух, но и царството се е намирало на територията на бъдещата Велика България.
Мисля, че занимаващите се с история би следвало да знаят има ли реална връзка с имената.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3177760
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930