Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2011 15:08 - Съкровищата на траките /http://www.bgtourinfo.eu/trakite.html/
Автор: dolsineq Категория: История   
Прочетен: 4188 Коментари: 6 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        В отговор на въпроса на  germantiger  : "Какво ни остави тракийската цивилизация след себе си?
  
Траките   - древни жители на нашите земи са оставили много следи от своята култура. Съвременната историография нарича "траки" племената, населяващи част от Югоизточна Европа от епохата на неолита до средните векове. Броят им достига около 90 племенни групи - одриси, мизи, гети, трибали, витини ... Занимавали са се със земеделие и занаятчийство, развивали оживена търговия.

Според Омировата "Илиада", траките участват в Троянската война под водачеството на цар Резос, убит от Одисей и Диомед. Първите, които основават своя държава, били одрисите (VI в. пр. Хр.). След IV в. пр. Хр. траките са под владичеството на македонската държава, Римската империя, Византия.

Чуждестранното робство и варварските нашествия се отразили неблагоприятно върху тракийското население. Голяма част от него е изтребено и асимилирано. След образуването на българската държава през 681 г. траките са третият етнос, който участва във формирането на българската народност.

Траките създават богата и оригинална материална култура. Близките контакти, които те поддържат с Егейско-Анатолийския свят, личат в паметниците на мегалитната култура, торевтиката (производство на изделия от метал), гробниците и т.н.

В религиозните вярвания на траките се съчетавали слънчевото и земното начало. В пантеона на траките властва Великата Богиня-майка Бендида или Зеринтия. Неин син и съпруг е Богът на умиращата и възраждащата се природа Залмоксис. Траките имали силно развит култ към мъртвите. Починалият владетел след смъртта си се изравнявал с божество, а гробницата му се превръща в светилище. Погребалните им обичаи са сложни и все още неизяснени напълно.

В зависимост от култа към земята или огъня са съществували два вида погребения - в гробници или изгаряне. Покойника полагали в скални гробници или в издълбани камери. Известни са камери с куполовиден, плосък и двускатен покрив. След това надгробната могила се засипвала.

Култът към Орфей (Тракийски орфизъм) съчетава култа към земята и слънцето, олицетворени от Дионис. Центровете му са Делфи и Самотраки, появява се в средата на II хилядолетие пр. Хр. Има две нива: аристократично и народностно. Първото ниво е за посветените в учението, а в народностното ниво са останалите. В основата на учението е идеята за самоусъвършенстването. Преодолелият ценностните изпитания става съпруг на Великата богиня майка и следователно е бог. Тази идея личи ясно от тракийските царе, които са едновременно царе, жреци и богове.
imageimageimageimage

Долината на тракийските владетели Край Kазaнлък има много древни тракийски паметници. Тук се е намирал Севтополис - столица на цар Севт III, Казанлъшката гробница, могилите Голяма Косматка, Светицата, Оструша, Шушманец, Грифоните, Хелвеция и други, без аналози в древната строителна практика. Намерени са много златни, бронзови сребърни находки. Много от тях са уникални: глава на мъж, дело на известния атински скулптор Фидий или на негов ученик; златната маска на цар Терес и много други.
Информация за "Долината на Тракийските владетели"
image

Музей нз трзкийското изкуство в село Александрово Музеят нз трзкийското изкуство е открит на 15.05.2009 г., в присъстивето на Техни Височества Акишино - принцът и принцесата на Япония, изграден е с финансова помощ от Япония. Тракийското културно наследство в региона е представено чрез движими паметници на културата, обхваща периода на късножелязната епоха. Посетителите могат да се запознаят с най-забележителните археологически паметници в Източните Родопи, Сакар планина и по долината на р. Марица.
Информация за Музеят нз трзкийското изкуство
image

Археологически резерват “Кабиле” Националният Археологически резерват “Кабиле” е на 8 км. от Ямбол. Тук са останките от античния тракийски град Кабиле - важен икономически, религиозен и културен център, възникнал към края на ІІ хил. пр. Хр. През 341 г. пр. Хр. е превзет от македонския цар Филип ІІ. Резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. През 72/71 г. пр. Хр. градът е превзет от римляните начело с Марк Лукул, а след 120 години става част от римската провинция Тракия.
Информация за Археологически резерват “Кабиле”
image

Панагюрско златно съкровище Панагюрското златно съкровище е рядък археологически паметник от времето на елинистичната епоха. Открито е през 1949 г. Състои се от девет съда с богата украса, тежи 6 кг и 164 г. Най-големият съд е амфора с дръжка във форма на кентаври. Сцената на дъното й показва малкия Херакъл, който удушва две змии. Има и седем ритона. Фиалата тежи 846 г и има диаметър 25 см - най-голямата и най-тежка фиала от античния свят с уникална украса.
Информация за Панагюрското съкровище
image

Перперикон Перперикон е в Източните Родопи на 15 км от Кърджали на скален връх висок 470 м. Край него тече златоносната река Перперешка, с много красиво устие в язовир "Студен кладенец". Удобната речна долина е създала великолепни условия за живот от дълбока древност. Вече столетие археолозите търсят прочутото в древността светилище на бог Дионис. Смята се, че неговото намиране ще е равно на откриването на Троя и Микена. Информация за него дава Херодот, поисвайки тракийското племе сатри. Те пазели храма и свещения град Перперикон.
Информация за Перперикон
image

Историко-археологическият резерват Сборяново Историко-археологическият резерват "Сборяново" е разположен на 10 км. от Исперих в каньона на река Крапинец. Първите следи от човешки живот по тези места са от края на каменната и началото на каменно-медната епоха. Тракийските племена гети превръщат района в политически, културен и религиозен център (I хил. пр. Хр.). В резервата се включват над 140 археологически и културни паметници на траки-езичници, българи-християни и хетеродоксни мюсюлмани, някои от които функционират и до наши дни.
Информация за резервата Сборяново
image

Татул Татул се намира на 15 км източно от Момчилград, един от най-величествените мегалитни паметници по българските земи. Светилището е от ХІІ в пр.н.е. тук са се пренасяли жертви на древните тракийски божества. Татул е бил и средище за наблюдение на изгрева и залеза на Слънцето в определени дни от годината, когато жреците са гадаели за бъдещето. Татул е само част от много голям култов комплекс, на север има други скални масиви с вдълбани в тях трапецовидни ниши и гробници. Има хипотеза, че тук е погребан Орфей.
Информация за Татул
image

Тракийската гробница край село Мезек Село Мезек се намира на българо-гръцката граница, на 10 км. от Свиленград. Селото е удостоено със Златен печат на уникално европейско селище. Тракийската куполна гробница е открита е през 1931 г. Построена е през IV в. пр. Хр. и е най-голямата и запазена гробница от този вид. Общата й дължина е 30 м., коридорът е дълък 21 м., широк 1,60 м. и е висок 2,60 м.
Информация за гробницата край Свещари
image

Тракийската гробница край село Свещари Тракийската гробница край село Свещари е от първата половина на III век пр. Хр., разкрита е през 1982 г. Състои се от коридор и три сводести помещения. Централната камера е украсена с каменна пластика, релефи и стенописи. На фасадата е изобразен конник, получаващ златен венец от богиня и религиозна процесия. Гробницата е в Списъка на ЮНЕСКО за световното природно и културно наследство.
Информация за гробницата край Свещари
image

Тракийската гробница край село Старосел Старосел е археологическа сензация, най-големият открит досега култов тракийски царски комплекс с мавзолей. Археологическите находки в района свидетелстват за селища отпреди 7-8 хилядолетия. През V в. пр. Хр. тук е било разположено древно тракийско селище с могъщи вождове и богата аристокрация. В района има още 9 могили с уникални архитектурни елементи и цветна украса.
Информация за Старосел
image

Тракийски култов комплекс край Стрелча Тракийският култов комплекс „Жаба Могила“ датира от V в. пр. Хр. от времето на племето беси. Комплексът се състои от гробница–мавзолей и храм-светилище. В гробницата са открити колесница, конски скелети с амуниции и глинени съдове.
Информация за комплекса край Стрелча



image
 
image image
 






Гласувай:
16



Спечели и ти от своя блог!
1. demograph - Хей Тракийке,
02.07.2011 00:57
Хубава си като идеята ти да показваш тракийските паметници. Слагам си този ти постинг в архива.
цитирай
2. germantiger - ...
02.07.2011 01:23
Подобен въпрос не съм задавал, най-малкото защото ме обиждаш с убеждението си, че не знам какво ни е оставила, още повече с лафовете, че ти ще ми отвориш очите (е аз друго няма да "ти" отварям), да ме прощаваш за липсата на маниери :)

...

Със сигурност след 4-те ми постинга АНТИСПАРОТОК, макар по смисъл първия да не е против Павел, та сега с този твой постинг ме мотивира да направя следващ в който да сравня елинската и римската цивилизации с тракийската. Защо да го правя ли, защото на лс няколко пъти те провокирах питайски - нима мислиш, че траките превъзхождат като цивилизация в световната съкровищница на човечеството (и без да използвам точно тези думи), в Античноста - древна Елада и класическия Рим ?!

Тракийската култура е твръдесемпла до титаните на света.
Това може да е тема на следващ мой постинг - нелоша идея, но не любонародна днес, за това се замислям да я реализирам ли?!
цитирай
3. bozman - "Тракийската култура е тв...
02.07.2011 02:21
"Тракийската култура е твръдесемпла до титаните на света".
--- За сравнение е лесно Тайгър, по-трудно е да се отдели "елинската цивилизация" от тракийската култура. Ето това ако се свърши, вече може да се сравнява. Аз предлагам първо да изключиш Партенона от гръцката култура, защото той НЕ Е гръцка култура. Ами само това да се направи и цялата гръцка култура в информационен план, просто пада в прахоляка като бедно циганче. Тук не говоря за позитивни решения, които могат да доведат до резонно сравнение. Само ти говоря да се разбере от мнозинството европейци, че Партенона, символа на Атина и елините е негръцки паметник. Аз твърдя, че само от този факт "гръцката цивилизация" ще се обърне по гръб в едно обозримо бъдеще, като картинка от плочки на домино. Останалото ще дойде от само себе си и Титана ще се окаже един пренадут балон, много повече отколкото материала му позволява. Скоро прегледах стари книги, К. Керам, К. Кларк, Ъруинг Стоун и т.н. Много архивно ми звучат, много надъхани предположения на гръцката гениалност, с една дума, едно възрожденско евро мислене, което се основава на повсеместните хвалебствията за гърците, а не на точното разпознаване на гръцката идентичност, на фона на микенската, критската, които може да са точно тракийска култура - името нищо не значи.
Поздрави.
цитирай
4. dolsineq - @ 1. demograph - Хей Тракийке, 00:57
02.07.2011 07:05
demograph написа:
Хубава си като идеята ти да показваш тракийските паметници. Слагам си този ти постинг в архива.

...................................
Може и така да се каже. Коренът на баща ми е от Одринска Тракия....:)
цитирай
5. dolsineq - Подобен въпрос не съм задавал, н...
02.07.2011 07:10
germantiger написа:
Подобен въпрос не съм задавал, най-малкото защото ме обиждаш с убеждението си, че не знам какво ни е оставила, още повече с лафовете, че ти ще ми отвориш очите (е аз друго няма да "ти" отварям), да ме прощаваш за липсата на маниери :)

...

Със сигурност след 4-те ми постинга АНТИСПАРОТОК, макар по смисъл първия да не е против Павел, та сега с този твой постинг ме мотивира да направя следващ в който да сравня елинската и римската цивилизации с тракийската. Защо да го правя ли, защото на лс няколко пъти те провокирах питайски - нима мислиш, че траките превъзхождат като цивилизация в световната съкровищница на човечеството (и без да използвам точно тези думи), в Античноста - древна Елада и класическия Рим ?!

Тракийската култура е твръдесемпла до титаните на света.
Това може да е тема на следващ мой постинг - нелоша идея, но не любонародна днес, за това се замислям да я реализирам ли?!

.......................................................
Ще бъде интересна съпоставка, тигре. Да не забравиш и за етруските паметници...;)
цитирай
6. dolsineq - "Тракийската култура е тв...
02.07.2011 07:22
bozman написа:
"Тракийската култура е твръдесемпла до титаните на света".
--- За сравнение е лесно Тайгър, по-трудно е да се отдели "елинската цивилизация" от тракийската култура. Ето това ако се свърши, вече може да се сравнява. Аз предлагам първо да изключиш Партенона от гръцката култура, защото той НЕ Е гръцка култура. Ами само това да се направи и цялата гръцка култура в информационен план, просто пада в прахоляка като бедно циганче. Тук не говоря за позитивни решения, които могат да доведат до резонно сравнение. Само ти говоря да се разбере от мнозинството европейци, че Партенона, символа на Атина и елините е негръцки паметник. Аз твърдя, че само от този факт "гръцката цивилизация" ще се обърне по гръб в едно обозримо бъдеще, като картинка от плочки на домино. Останалото ще дойде от само себе си и Титана ще се окаже един пренадут балон, много повече отколкото материала му позволява. Скоро прегледах стари книги, К. Керам, К. Кларк, Ъруинг Стоун и т.н. Много архивно ми звучат, много надъхани предположения на гръцката гениалност, с една дума, едно възрожденско евро мислене, което се основава на повсеместните хвалебствията за гърците, а не на точното разпознаване на гръцката идентичност, на фона на микенската, критската, които може да са точно тракийска култура - името нищо не значи.
Поздрави.

..............................................
Боцмане, иди доказвай сега, че нямаш гадателските способности на старите траки? ...:) Отгатваш мислите ми. Нека видим какво ни е оставила и гръцката култура, след което съпоставим по време и с тракийската...:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3177556
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930