Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2011 23:44 - "Златната книга" - създадена 600 г преди Христа
Автор: dolsineq Категория: История   
Прочетен: 42062 Коментари: 61 Гласове:
44

Последна промяна: 24.06.2011 15:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
       Явно някой много се страхува от тази книга, щом й е отредено толкова малко внимание. Вместо  в самостоятелна зала с фотографирани страници, а те са само 6-ст  и  поставени за общ достъп за  разглеждане, книгата е сбутана и й е отредено съвсем  незабелижимо  място.
   Питам се, защо за тленните останки на св. Йоан, Божидар  Димитров беше така ревностен защитник за общодостъпен показ. Помните, колко много се шумя миналата година, а при този артефакт е направено всичко възможно, тя да остане забулена в тайнственост. Все пак книгата си е самодостатъчна да предизвика интереса и без неговата "защита", но и малкото, което би могло да се направи не е сторено... Кой е против "Златната книга" и защо? Аз поне не открих в нета никакви илюстрации или каквато и да е друга  информация за нея.


  Излела ми стара майка

Излела ми утъ сарае,
Фъ десна хи рока ясна борница
Ясна борница ясенъ огънь,
Фъ лева хи рока бела книга 5
Бела книга царну писму,
Рукнала са подрукнала,
Гласумъ рука песна пее
Песна пее бела книга
Бела книга царну писму...
       
               image
                                     златната книга

През май 2003 година в Националния исторически музей в София е изложена древна книга, състояща се от 6 страници, изработени от 24-каратово злато, с размери 5 см на 4,5 см, свързани със златни пръстени.
Върху плочите е издълбан текст с етруски букви и рисунки на кон, конник, сирена, лира и войници. Според археолозите това е най-старата съхранила се книга на света, създадена 600 години преди Христа.
Съдържанието на книгата подсказва, че тя е направена във връзка с погребението на аристократ, изповядващ култа на Орфей. Гръцкият философ Питагор е популяризирал този култ, произхождащ от Тракия, в Южна Италия и сред съседните племена. Досега са открити около 30 отделни страници от етруски книги, но само в България е открита цяла книга, чиито страници са съединени със златни пръстени.
Книгата, която е изложена в залите на НИМ, е била намерена преди около 60 години от войник, работил при прокопаването на канал около р. Струма, но скрита и дарена анонимно от 87-годишния й собственик.

...............................................................................
 
      
           Ето и малко частна  информация за самата книга:

„В Националния исторически музей в София е изложена древна книга, състояща се от 6 страници, изработени от 23,82-каратово злато, с размери 5 см на 4,5 см, свързани със златни пръстени.
……………….
Вие спокойно можете да я поместите върху дланта си. Мистериозната книга, която се състои от шест пластини, направени от 23.82 карата злато с размер само 4.5 на 5 см. Рисунки на кон, конник, лира и войни могат да се "прочетат" на страниците й. Двама експерти потвърдиха, че реликвата датира от 5 или 4 век преди н.е.
В просторния и почти безлюден национален исторически музей, разположен в официалната държавна резиденция в Бояна в покрайнините на София, книгата е поставена върху малка поставка до тракийска фреска, която изобразява войн с шлем.
Това е първата напълно съхранена книга от този род, достъпна както за специалисти така и за широката публика. По света има около 30 страници от такива етруски "книги", смята Елка Пенкова, която оглавява археологичния отдел на музея.
Обикновено златните пластини са били слагани върху гърдите на починалите, за да представляват "пътна карта" за душата в нейното пътешествие във вечността, в търсенето на божествата. Счита се, че книгата в София е била използвана за погребението на етруски аристократ, който е владеел Учението на легендарния тракийски магьосник и певец Орфей.
Философът Питагор е разпространил учението на Орфей в гръцките градове в Южна Италия. В крайна сметка идеите на Орфей са достигнали до съседните етруски племена, които са били известни с артистичното си майсторство. Учените се надяват, че книгата в София може да помогне за разкриване на загадката на етруската писменост, която още не е разчетена.
Друга мистерия представлява начина, по който книгата е попаднала в националния исторически музей. Тя е била предадена на изкуствоведите от 87-годишен мъж, който е казал, че я намерил преди 60 години, когато е бил войник. По време на строежа на път покрай река Струма на юг, той се е натъкнал на тракийска гробница и е намерил златната книга. Той е съхранявал съкровището заедно с фреска от гробницата.”
www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php
...............................................................................

          „Размисли на един небезразличен посетител
До д-р Божидар Димитров,
директор на НИМ

Драги господин Димитров,
……….
Най-шокиращ за мен обаче е начинът, по който е изложена златната орфическа книга. Поставката й е в коридор, сбутана между две по-големи, извън всякакъв обозрим контекст, което я прави незабележима. Тази находка, която би трябвало да заема централно място и да е обградена от обяснителни материали, носи енигматичния етикет "Златна орфическа книга, дарена от родолюбив българин..." Няма дори приблизителна датировка. Няма и помен от обяснение какво е вероятното й предназначение или дори какво изобразяват 6-те й златни листа. Намирам това за скандално. В други музеи такава находка би имала поне увеличително стъкло и пана с факсимилета на останалите страници, които не са видими от витрината. За дигитално устройство за обстойно оглеждане и повече подробности относно орфическите вярвания и мистерии явно не бива и да отварям дума.
……..
С уважение,

Мария Спирова

Магистър по Криминология и Криминално право (Оксфорд) „
..................................................................................

"Подкрепям написаното от Мария Спирова. Сбутването на тази книга е неудобство от Истината. Обикновено така се процедира. Още повече, че Златната книга има "археологически паспорт". Мисля, че мъжът, който я е предал е указал и точното място на намирането. Бях го чел някъде.
Фотоси от нея в интернет почти няма, мисля,че тези дето сме публикували, са първите два. Информация за нея няма. Още повече, не знаем какво точно е съдържанието на 6-те листа. Никой не ги е заснел и представил пред нас. Нека отговорните институции не излизат с твърденията, че сега се "изучава от специалистите", все едно, че ние сме говеда и не можем да преценим, това, което виждаме и сами.
Искаме да видим съдържанието й!
Защото безотговорно и престъпно е да се поставят квалификации "етруска", без това да бъде обяснено и разработено аргументирано в една студия, придружена със съответния онагледяващ фотосен материал, за да видим кое е "етруското". Макар, че самия етноним "етруски", не е обиден за нас, ние пак можем да си го прочетем като "древнобългарски". Въпроса е принципен."  -   коментар на Йордан 13.
    
Присъединявам се към неговият коментар. Това за мен е също  скандално.
    Защо тази книга без да е изследвана е представена за "етруска", а е намерена в тракийска гробница?  Защо са тези  опити за омаловажаване на тракийската култура?




Гласувай:
44



Спечели и ти от своя блог!
1. panazea - Ха ха , артефактите излизат наяве !
23.06.2011 00:14
Химни на Орфей ,конник , лира , етруски букви , Питагор и питагорейците !
Поздравления , Долси !
цитирай
2. dolsineq - @ 1. panazea - Ха ха , артефактите излизат наяве !
23.06.2011 06:58
panazea написа:
Химни на Орфей ,конник , лира , етруски букви , Питагор и питагорейците !
Поздравления , Долси !

.........................................................
Да, Пан, излизат, но явно някой много се страхува от тази книга, щом й е отредено толкова малко внимание. Вместо в самостоятелна зала с фотографирани страници, а те са само 6 и поставени за общ достъп за разглеждане, книгата е сбутана и й е отредено съвсем незабелижимо място.
Питам се, защо за тленните останки на св. Йоан, Б. Димитров беше така ревностен защитник за общодостъпен показ. Помните коло много се шумя миналата година, а при този артефакт е направено всичко възможно, тя да остане забулена в тайнственост? Все пак книгата си е самодостатъчна да предизвика интереса и без неговата "защита", но и малкото, което би могло да се направи не е сторено. Кой е против "Златната книга" и защо? Аз поне не открих в нета никакви илюстрации или каквато и да е друга информация за нея.
цитирай
3. sparotok - етруска книга
23.06.2011 07:51
Кой знае, ако в книгата има написано нещо ( ние виждаме само първата страница), то текста може да е неудобен за нечии теории. Току виж станало ясно, че траките са говорили древен вариант на българския език:)

Книгата може да се датира само по стила на буквите, това също би довело до проблеми за някои хора защото има разлика между писменост от 8-ми век пр. Христа и такава от по-късен период. Ако етруския текст се окаже тракийски ще трябва с въздишка някои хора да признаят, че траките са имали писменост преди гърците.

По повод на това цитирам Алкидамант: "Тук траки положиха Орфей, жреца на музите, когото гръмовержеца Зевс уби, милият син на Оеагър, учителят на Херакъл, ОТКРИЛ НА ХОРАТА БУКВИТЕ И МЪДРОСТТА! "

Последния пасаж е много интересен нали :)
цитирай
4. mt46 - Поздравления, Долсинея!
23.06.2011 07:58
За пръв път чувам за такава книга... Явно доста ... се мълчи за нея...
цитирай
5. bojo12345 - Какво се крие в кигата?
23.06.2011 09:52
А какво още се крие във Ватикана.Тепърва истината ще излезе и за траки и за българи!!!
цитирай
6. karambol5 - Господин Димитров, държите се като ...
23.06.2011 11:36
Господин Димитров , държите се като абсолютен задник ! Без извинение !
Тази книга заслужава уважение ,което вие очевидно не ств е състояние да покажете .
Нали знаете ,че истината винаги излиза наяве..............,но греховете за нейното прикриване тежат на Вашата съвест .
Мисля ,че е излишно да обяснявам колко трудно се изкупуват ...
цитирай
7. dolsineq - Кой знае, ако в книгата има написано ...
23.06.2011 11:48
sparotok написа:
Кой знае, ако в книгата има написано нещо ( ние виждаме само първата страница), то текста може да е неудобен за нечии теории. Току виж станало ясно, че траките са говорили древен вариант на българския език:)

Книгата може да се датира само по стила на буквите, това също би довело до проблеми за някои хора защото има разлика между писменост от 8-ми век пр. Христа и такава от по-късен период. Ако етруския текст се окаже тракийски ще трябва с въздишка някои хора да признаят, че траките са имали писменост преди гърците.

По повод на това цитирам Алкидамант: "Тук траки положиха Орфей, жреца на музите, когото гръмовержеца Зевс уби, милият син на Оеагър, учителят на Херакъл, ОТКРИЛ НА ХОРАТА БУКВИТЕ И МЪДРОСТТА! "

Последния пасаж е много интересен нали :)

.....................................................
Преди доста години разговарях с един руснак и стана случайно въпрос и за
славянската азбука. Попитах го, защо нямат паметник на Кирил и Методий, нали ползват същата азбука и те. Серьога, така се казваше той, беше ни гид в Русия, абсолютно нищо не ми отговори. Просто се направи, че не чу въпросът ми. После ми попадна и една руска история и там нямаше нито помен за двамата братя. А днес попаднах на този материал, според който за основа на руската азбука е ползвана гръцката: http://www.sno.pro1.ru/lib/school/gaspar/3.htm
цитирай
8. dolsineq - За пръв път чувам за такава книга. . . ...
23.06.2011 12:00
mt46 написа:
За пръв път чувам за такава книга... Явно доста ... се мълчи за нея...

.....................................................
Да мълчат, Марине, но и без тях ще стигнем до Истината. Дано само на бат'Бойко не му се прииска да я раздава като трофеен подарък на малки парченца, както постъпиха и с кръстта на Исус...
цитирай
9. dolsineq - А какво още се крие във Ватикана. ...
23.06.2011 12:10
bojo12345 написа:
А какво още се крие във Ватикана.Тепърва истината ще излезе и за траки и за българи!!!

..........................................
Да, това е най-старата книга открита до момента в света. Напълно възможно е да се влезе и в конфликт с тази институция. А Ватикана не е от най-хуманите. Щом позволи избиването на евреите по време на Втората св. война, защо пък да не иска и премълчаването на някои истини.
цитирай
10. sreden - Е сега разгонената шуменка
23.06.2011 12:31
с високото мнение за низките академици,ще се намеси :)))
Никой няма право да "пипа" историята без нейно одобрение!Кои сте вие бе?!
цитирай
11. dolsineq - с високото мнение за низките ака...
23.06.2011 12:34
sreden написа:
с високото мнение за низките академици,ще се намеси :)))
Никой няма право да "пипа" историята без нейно одобрение!Кои сте вие бе?!

..................................................
Той и Сократ го е казал: "Аз знам, че нищо не знам!", а някой и без да го казват, си им личи...;)
цитирай
12. borjanmljakov - Прегледах книгата. Нищо особено:
23.06.2011 16:20
рецепта за малеби, четири игри белот и кур на последната страница.
цитирай
13. tarbo - Има
23.06.2011 16:27
Сериозни съмнения, че е фалшификат
цитирай
14. dolsineq - @ 12. borjanmljakov - Прегледах книгата. Нищо особено:
23.06.2011 16:29
borjanmljakov написа:
рецепта за малеби, четири игри белот и кур на последната страница.

............................................
Е, тогава що питаш, че имаш БАН? http://borjanmljakov.blog.bg/technology/2011/06/21/moderatori-zashto-imam-quot-ban-quot.769342
цитирай
15. dolsineq - Сериозни съмнения, че е фалшифи...
23.06.2011 16:31
tarbo написа:
Сериозни съмнения, че е фалшификат

........................................

Има начини и това да се докаже, дали е фалшификат или не... А и как за толкова години поне веднъж не излезе с подобно съобщение Б. Димитров.
цитирай
16. dolsineq - но има хора, дето и това не знаят. . . . ...
23.06.2011 16:33
анонимен написа:
но има хора,дето и това не знаят.....Сократ

..............................
Личи си, щом те е страх да си покажеш името, сам си се определил към кои спадаш...
цитирай
17. panazea - Да питаме и Аполон ,
23.06.2011 16:46
той може би знае , дали е фалшификат или на някой му се иска да е фалшификат .
И защо всичко в България е фалшиво , а всичко по другите страни е истинско ?
http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/06/09/zlatnata-orficheska-kniga-ot-nacionalniia-istoricheski-muzei.559267
цитирай
18. boristodorov56 - И защо не знаем за нея!
23.06.2011 17:00
Това е изумително!
Ако е фалшификат - няма да е там, пък и лесно би могло да се уточни това.
цитирай
19. dolsineq - той може би знае, дали е фалшификат ...
23.06.2011 17:03
panazea написа:
той може би знае , дали е фалшификат или на някой му се иска да е фалшификат .
И защо всичко в България е фалшиво , а всичко по другите страни е истинско ?
http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/06/09/zlatnata-orficheska-kniga-ot-nacionalniia-istoricheski-muzei.559267

........................................
Благодаря за информацията, Пан. Допълних темата с изображение на страницата от самата книга.
цитирай
20. dolsineq - Това е изумително! Ако е фалши...
23.06.2011 17:04
boristodorov56 написа:
Това е изумително!
Ако е фалшификат - няма да е там, пък и лесно би могло да се уточни това.

..............................................
Подържам същото мнение и аз, Боре! При съвремените постижения, това изобщо не е трудно да се докаже.
цитирай
21. joysii - Може би. . . ако настояваш да подр...
23.06.2011 17:18
Може би...ако настояваш да подредят експозицията на Националния музей по твое усмотрение.....ще има някакъв ефект.
Там вероятно всички са недостатъчно компетентни и не знаят как се експонират находки.
Чудя се, защо досега не са се посъветвали с теб.
..........................
Моля те, публикувай коментарите ми.
цитирай
22. joysii - 3. sparotok
23.06.2011 17:27
А така - да довтаса Марлоу,че да разнищи загадката бързо и категорично!
И пак - изтърканата идея,че истината за някои била неудобна. Параноя,неуморно.
Господине, нека се докаже ,че всичко на тоя свят тръгва от траките, ама да е сигурно, тогава всички ще плеснем с ръце и ще се прегърнем.
Няма лошо те да са първохората на земята. Ще го приемем.
Засега ,обаче,няма такова нещо. Има...но в твоята фантазия, разбира се.
За съжаление,твоята история, не е Истинската българска история.
........................................................
Много благодаря,че публикуваш коментарите ми.
цитирай
23. kleopatrasv - Явно книгата съдържа неподозирана ...
23.06.2011 17:46
Явно книгата съдържа неподозирана нова информация, от която се страхуват нашите историци?
цитирай
24. dolsineq - Може би. . . ако настояваш да подр...
23.06.2011 17:47
joysii написа:
Може би...ако настояваш да подредят експозицията на Националния музей по твое усмотрение.....ще има някакъв ефект.
Там вероятно всички са недостатъчно компетентни и не знаят как се експонират находки.
Чудя се, защо досега не са се посъветвали с теб.
..........................
Моля те, публикувай коментарите ми.

............................................
Джойси, посетих реликвариума с мощите на св. Йоан Кръстител. Цяла църква му беше освободена в Созопол. Тази книга не е по-маловажна от тези мощи.
Напълно си права, че бих подредила по-съвсем друг начин експозицията на НИМ...:)
цитирай
25. sparotok - азбука
23.06.2011 18:04
dolsineq написа:
sparotok написа:
Кой знае, ако в книгата има написано нещо ( ние виждаме само първата страница), то текста може да е неудобен за нечии теории. Току виж станало ясно, че траките са говорили древен вариант на българския език:)

Книгата може да се датира само по стила на буквите, това също би довело до проблеми за някои хора защото има разлика между писменост от 8-ми век пр. Христа и такава от по-късен период. Ако етруския текст се окаже тракийски ще трябва с въздишка някои хора да признаят, че траките са имали писменост преди гърците.

По повод на това цитирам Алкидамант: "Тук траки положиха Орфей, жреца на музите, когото гръмовержеца Зевс уби, милият син на Оеагър, учителят на Херакъл, ОТКРИЛ НА ХОРАТА БУКВИТЕ И МЪДРОСТТА! "

Последния пасаж е много интересен нали :)

.....................................................
Преди доста години разговарях с един руснак и стана случайно въпрос и за
славянската азбука. Попитах го, защо нямат паметник на Кирил и Методий, нали ползват същата азбука и те. Серьога, така се казваше той, беше ни гид в Русия, абсолютно нищо не ми отговори. Просто се направи, че не чу въпросът ми. После ми попадна и една руска история и там нямаше нито помен за двамата братя. А днес попаднах на този материал, според който за основа на руската азбука е ползвана гръцката: http://www.sno.pro1.ru/lib/school/gaspar/3.htm


Пак добре, че не е казал нищо, някои в Русия все още мислят, че Ленин и сътворил азбуката...няма шега, вярват го...
цитирай
26. sparotok - експерти
23.06.2011 18:06
dolsineq написа:
tarbo написа:
Сериозни съмнения, че е фалшификат

........................................

Има начини и това да се докаже, дали е фалшификат или не... А и как за толкова години поне веднъж не излезе с подобно съобщение Б. Димитров.


Експерти от Британския Музей са установили автентичността на книгата, а и няма логика да е фалшификат. Кой може да си позволи да изработи книга от чисто злато...и да не извлече никаква облага, книгата е дарена, не продадена.
цитирай
27. dolsineq - Сериозни съмнения, че е фалшифи...
23.06.2011 18:11
sparotok написа:
dolsineq написа:
tarbo написа:
Сериозни съмнения, че е фалшификат

........................................

Има начини и това да се докаже, дали е фалшификат или не... А и как за толкова години поне веднъж не излезе с подобно съобщение Б. Димитров.


Експерти от Британския Музей са установили автентичността на книгата, а и няма логика да е фалшификат. Кой може да си позволи да изработи книга от чисто злато...и да не извлече никаква облага, книгата е дарена, не продадена.

.................................................
В такъв случай остава само да надзърнем в нея, но някой не иска да го правим. А, защо ли?...:)
цитирай
28. merlin68 - За костите на св. Йоан Кръстител, ...
23.06.2011 18:36
За костите на св. Йоан Кръстител, ами той Б. Димитров направо си каза човека, че в много страни ползват такива "реликви" (в кавички, защото доказването на кого са зъбите или реброто в някаква кутийка си е фантастика) за развитие на туризма, та ние защо да не го правим:) И си е прав човека, спор няма трябва да се използва, лошото е, че той като историк би трябвало повече да наблегне на историята, а не на туризма. Ето тази книга наистина изглежда е уникална, а информация няма, аз сега за пръв път чета за нея. Също оставам с впечатлението, че заради вътрешни дрязги сред историци и археолози не се говори достатъчно и не се популяризират Перперикон, Татул и други находки свързани с тракийското ни минало.
За Кирил, Методий и руснаците си права, някак им е все трудно да приемат, че малка България им е дала нещо голямо в миналото, а да го приемат не е лошо и за самите тях. През социализма още съм говорил с много руснаци и като спомена за българският произход на азбуката всички гледат изумено и невярващо и днес е така. Все пак добро впечатление прави, че днес в Русия има действия в правилна насока. Ето едно предаване излъчено по 1 канал на руската телевизия, в него историята на Кирил и Методи е разказана добре, дори по-български отколкото нашите историци я разказват:)
http://www.vbox7.com/play:7e863f7c
цитирай
29. joysii - В такъв случай остава само да над...
23.06.2011 18:55
В такъв случай остава само да надзърнем в нея, но някой не иска да го правим. А, защо ли?...:)[/quote]
...................................
Ама защо някой да не иска да го правите, бе хора!?
Нали всички искаме да се докоснем да истината!
Само,че не може куцо и сакато да взема книгата и да умува по нея.
Това правят специалистите.
Вие в Британския музей, например,ще идете ли така просто да искате експонат защото видите ли , имате по-специално виждане по отношение на него. Дали ще ви го предоставят?
То не е детска игра това да изследваш находка.
цитирай
30. dolsineq - В такъв случай остава само да над...
23.06.2011 18:58
joysii написа:
В такъв случай остава само да надзърнем в нея, но някой не иска да го правим. А, защо ли?...:)

...................................
Ама защо някой да не иска да го правите, бе хора!?
Нали всички искаме да се докоснем да истината!
Само,че не може куцо и сакато да взема книгата и да умува по нея.
Това правят специалистите.
Вие в Британския музей, например,ще идете ли така просто да искате експонат защото видите ли , имате по-специално виждане по отношение на него. Дали ще ви го предоставят?
То не е детска игра това да изследваш находка.[/quote]
.............................................
А, защо според теб няма фотокопия на страниците, Джойси! Има ли причини това да не се направи?
цитирай
31. dolsineq - Явно книгата съдържа неподозирана ...
23.06.2011 19:01
kleopatrasv написа:
Явно книгата съдържа неподозирана нова информация, от която се страхуват нашите историци?

................................................
По всичко изглежда, че е така Клео. Какво ли има вътре, което ги притеснява толкова, та и по една снимчица не са сложили на тези страници?
цитирай
32. joysii - 30. dolsineq
23.06.2011 19:51
Няма фотокопия , вероятно, поради мерки за сигурност. За да се избегне възможността за изработка на фалшификат.
Доколкото ми е известно, май не може и да се снима? Или бъркам?
цитирай
33. merlin68 - Няма фотокопия, вероятно, поради ...
23.06.2011 20:17
joysii написа:
Няма фотокопия , вероятно, поради мерки за сигурност. За да се избегне възможността за изработка на фалшификат.
Доколкото ми е известно, май не може и да се снима? Или бъркам?


Хихи, ти този път надмина себе си, ами защо не вземем да скрием цялата си история, та да не я фалшифицират - о, ами то май вече са ни я скрили.
цитирай
34. dolsineq - Няма фотокопия, вероятно, поради ...
23.06.2011 21:17
merlin68 написа:
joysii написа:
Няма фотокопия , вероятно, поради мерки за сигурност. За да се избегне възможността за изработка на фалшификат.
Доколкото ми е известно, май не може и да се снима? Или бъркам?


Хихи, ти този път надмина себе си, ами защо не вземем да скрием цялата си история, та да не я фалшифицират - о, ами то май вече са ни я скрили.

..................................................
Едва ли бих ти дала по-добър отговот от merlin68 , за което му благодаря! Навярно и затова няма писмена информация за "Златната книга". Пак заради фалшификация. joysii, понякога е по-добре да замълчим, вместо да ръсим тъпотии.
цитирай
35. dolsineq - @ merlin68
23.06.2011 21:34
Относно азбуката, merlin68, съм с по-особенно мнение. Имам и постинг по този повод: http://dolsineq.blog.bg/history/2011/05/23/aa-bb-vv-iuiu-iaia.752410
Дали траките са носители на култура, тръгнала по цяла Европа и Азия е въпрос с много неизвестни. Факт са обаче гръцките легенди, в които измислицата е само привидна...
цитирай
36. merlin68 - Да, прочетох поста, чел съм и този на ...
23.06.2011 22:56
Да, прочетох поста, чел съм и този на Спароток. За това, че Кирилицата стъпва върху предхождаща я азбука няма съмнение. Гледах някакъв научно-популярен руски филм, там се говори за същото и отново за микенската цивилизация. Разликата е, че руснаците твърдят, че това е праславянска азбука и разселението върви от север на юг, но то е ясно, че всеки дърпа чергата към него:) Но кой знае може да им дойде акъла и на тях някой ден.
цитирай
37. dolsineq - @ 37. анонимен - от трибал
24.06.2011 12:29
анонимен написа:
хубаво правиш, че популяризираш тази книга, ако повече хора започнат да притискат "великите" ни учени, то и те ще вземат да коригират "напълно доказаните" си мнения. Подобна книга е и съкровището от Летница, но на него вече му обръщат внимание, Александър Фол преди време популяризира и отделни орфически плочки, така че полека лека се върви в правилна посока. В тази връзка, четохте ли последните "мъдри" заключения на Божо. Как 10 хиляди воиника на Ал. македонски се оженили за толкова бактрийки и от тях произлизали аспаруховите и куберовите българи. Това е обяснението му за многоброините писания на древните автори че българите са си върнали стара своя земя. Каква ли небивалица още са готови да измислят само и само да не признаят тракийския произход на българите, но пък от друга страна става ясно че благодарение на все по-многобройните и придобиващи публичност доказателства започва пропукване на статуквото, още някои от старите хиени на БАН да отиде на оня свят и ще се заговори сериозно за пренаписване на историята. Поздрави от мен и продължавайте труда си, той ще даде резултат, но след години

............................................
Да, попадна ми някъде подобна информация.
цитирай
38. dolsineq - dolsineq, древният текст, който си ...
24.06.2011 15:08
kansandilh написа:
dolsineq, древният текст, който си прикачила към темата, не е на етруски език, и ако този текст е извадено копие от книгата, то тя не е етруска.

........................................................
Tekстът е от постинга на Аполон:http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/06/09/zlatnata-orficheska-kniga-ot-nacionalniia-istoricheski-muzei.559267 и е на гръцки. Няма как да е от "Златната книга", поради малкият размер на страниците й, та ще го махна.
цитирай
39. dolsineq - dolsineq, древният текст, който си ...
24.06.2011 18:39
kansandilh написа:
dolsineq написа:
kansandilh написа:
dolsineq, древният текст, който си прикачила към темата, не е на етруски език, и ако този текст е извадено копие от книгата, то тя не е етруска.

........................................................
Tekстът е от постинга на Аполон:http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/06/09/zlatnata-orficheska-kniga-ot-nacionalniia-istoricheski-muzei.559267 и е на гръцки. Няма как да е от "Златната книга", поради малкият размер на страниците й, та ще го махна.


Това, вече е друго нещо...Ако някой от историците в НИМ си направи труда да публикува текстът, а не да си го държат да "прашулясва", ще имаме възможност да научим интересни неща за етруските. Но...

Поздрави!

................................................
Аватарът ти е етруски артефакт. Това случайно ли е, kansandilh?
цитирай
40. dolsineq - @ kansandilh Аватарът ти е етруски артефакт. Това случайно ли е, kansandilh?
24.06.2011 20:30
"
Не, не случайно е избран точно този етруски артефакт. Освен, че е етруски, втора причина да бъде избран е, че върху му е изобразен Бог IYI, който виждаме абсолютно същия, на обратната страна на Розетата от Плиска, от VIII век. Етруските не са предци на българите, но са близко родствени на трибалите(които са българи). Както едните, така и другите имат общ произход от Месопотамия; от там идва смисълът и значението на IYI. Докато трибалите са от първите заселници дошли като скотовъдци и земеделци на Балканите, то етруските остават в Анатолия и много по-късно се придвижват до Апенините. Аз съм потомък на трибали, и по майчина и по бащина линия-ето защо е избран точно този аватар.

Навярно, отговорът те шокира, но това е истината...
цитирай"
.......................................
Oткрих един много хубав коментар от един форум. Ето го:
"Дълбоко уважавам участниците в този форум заради стремежа им към търсене на истината. Какво означава древният символ IYI? От това, което е изнесено като информация по темата виждам, че удряте в десятката! Ще направя кратко обобщение: древните символи са схематично онагледени изображения, както на материални, така и на духовни обекти и образи, свързани с философско-религиозните схващания на древните хора за материалното и духовното, за Всемира и Бога. Наречени са СИМВОЛИ, точно защото СИМВОЛИЗИРАТ НЕЩО. Техният смисъл като цяло е ЕДНОЗНАЧЕН, т.е. ВСИЧКИ ТЕ ОЗНАЧАВАТ ЕДНО ЕДИНСТВЕНО НЕЩО - БОГА, НО ВСЕКИ ЕДИН СИМВОЛ ГО ПРЕДСТАВЯ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРЕВНИТЕ ОТ РАЗЛИЧЕН ЪГЪЛ, В РАЗЛИЧНИ НЮАНСИ ЗАЩОТО „...БОГ Е С МНОГО(безброй) ЛИЦА...». Поради тази същата причина ВСЕКИ ЕДИН СИМВОЛ поотделно Е СЪВКУПНОСТ ОТ ОБРАЗИТЕ НА МНОГОБРОЙНИ ОБЕКТИ И ЯВЛЕНИЯ В ЗАОБИКАЛЯЩИЯ ГИ МАТЕРИАЛЕН СВЯТ ПРЕВЪПЛАЩАВАЩИ БОГА. Така, че абсолютно вярно е, че древният символ IYI изобразява и ...богиня на подземния свят с двете сови(знанието и мъдростта), отстрани,...и половия женски орган(плодородието) на Богинята Майка, ,... и нещото, от което прои
цитирай
41. dolsineq - продължение на 43
24.06.2011 20:31
,... и нещото, от което произлиза живота,...и знак на върховния Бог,... и бичата глава като символ за Бог,... и божествен символ(герб) на рода Дуло, ,...и ВРЪЗКАТА на Царя с Бога,... и верни биха били и още много, много други тълкувания!
Древните символи се използват от хората още от зората на човешката цивилизация, още откакто хората дойдоха на тази Земя! Те са употребявани като такива и от древните философии(религии), и от днешните, защото всички религии на този свят произхождат от една единственна! Именно това е причината днес те да бъдат откривани изобразени по археологически артефакти по целия свят – в Еропа, Азия, Африка, включително и в Новия свят- двете Америки и Австралия. Особенно насищане с техните изображения има по тези земи, където местните цивилизации са имали най-тясна и най-продължителна връзка с тази най-древна изначална култура. Така, че днешните хора не бива да се щокират от факта, че древните символи са присъщи, както за древните култури на Изтока, така и за древните култури на Балканския п-в, Мала Азия, Апенините, и за което и да е кътче на днешна Европа.
Още повече, абсолютно вярно е изказаното предположение за родствената връзка между Троянците, Траките и Етруските и далечната им етническа родствена връзка с Пеласгите!
Древните народи са изключително религиозни. Техните названия в ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ не са имена на етноси (в днешния смисъл) а на религиозни общности, дадени им от съседните народи или от самите тях, т. е. в имената им е вложен религиозен символизъм. А това съм го казвал много пъти и умишленно ще го повтарям многократно - В ИМЕНАТА ИМ Е НАПИСАНО КОИ СА!!!... В ИМЕНАТА ИМ Е НАПИСАНО КОИ СА!!!... В ИМЕНАТА ИМ Е НАПИСАНО КОИ СА!!!...

За Траките бях писал:

„...КОИ СА ТРАКИТЕ и откъде дойдоха, сега няма да се спирам подробно. Само ще ви кажа – НАПИСАНО Е В ИМЕТО ИМ! Името Траки(Trakoy) им е дадено от древните Елини. Но споменът за тях пази и друго име в СТАРИТЕ БЪЛГАРСКИ ЛЕТОПИСИ и в ТРУДОВЕТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ. Там се говори за ЯТРАЧКАТА(Тракийската, Троянската) война и за ЯТРАЧКИТЕ. Ако ЯТРОС от езика на древните Елини днес се превежда като лекар, то в антични времена е значело ГАДАТЕЛ, ЗАКЛИНАТЕЛ, МАГ, ЛЕЧИТЕЛ, МЪДРЕЦ, значело е ЗВЕЗДОБРОЕЦ-АСТРОЛОГ, УЧИТЕЛ, СВЕЩЕННИК. Древните Траки са племената, посветени в
цитирай
42. dolsineq - продължение 44
24.06.2011 20:32
...Древните Траки са племената, посветени в тайните на древното знание, дадено на хората от Боговете. Те са негови жреци-пазители, а тяхната орисия е да го разнасят навред по земята и да просвещават другите народите...”......” Не знам откъде, днес се внушава на днешните хора, че името ТРАКИ им е прикачено от Елините ОТ ОМРАЗА и означавало НЕВЕЖИ, ДИВАЦИ, НЕДОДЯЛАНИЦИ и прочее обидни епитети и определения. Най-много сведения за Траките са оставили именно древните Елински историци и философи.
Сведения за тях може да се намери в “География” на Страбон, в трудовете на Питагор,в „Историята“ на Херодот, в трудовете на Хезихий - лексикограф от V век от н.е, в диалогът „Хармид“ на Платон, в трудовете на Тукидит, Диодор и Диоген Лаерций. Макар в техните трудове понякога Траките да са наричани БЕЗКНИЖНИ(което не се припокрива с неграмотни!!) и понякога да се чувстват несъгласия на религиозна основа, в написаното от тях няма и намек за омраза и презрение, а напротив – писали са за тях като за равни, и в повечето случаи с почит и уважение. Именно древните Елини натрапват версията, че Траките са племена от древно ЖРЕЧЕСКО ПОТЕКЛО, призвани да бъдат МЕСИИ(Мизи) на тази Земя. Още поетът Омир в „Илиада” нарича предците им “СВЕЩЕННИ доячи на кобили, които пиели мляко, без живот и най-коректните хора”.Те са наречени “без живот” защото живели без жени(и без поколение [б.а.]) т.е. скитащи мисионери-монаси...”

Сега е ред да направя малко допълнения: КОИ СА ТРОЯНЦИТЕ? Направо ще ви кажа – НАПИСАНО Е В ИМЕТО ИМ! „...в СТАРИТЕ БЪЛГАРСКИ ЛЕТОПИСИ и в ТРУДОВЕТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ. Там се говори за ЯТРАЧКАТА(Тракийската, Троянската) война и за ЯТРАЧКИТЕ...”. Ще припомня още, че ТРОЯ ИМА И ДРУГИ ИМЕНА: Илион и ЯТРАЧ!
Тоест името само си казва, че градът-държава Троя е едно от НАЙ-ЗНАЧИМИТЕ РЕЛИГИОЗНИ СРЕДИЩА НА ТРАКИТЕ! Тоест – ТРАКИ И ТРОЯНЦИ СА ЕДИН И СЪЩ НАРОД, ЕДНА ВЯРА, ЕДНА ПЛЪТ!!!

„...А доколкото до Етруските – те са потомците на Трако-Пелесгите, които седемнадесет поколения преди Ятрачката/Троянската/ война се преселиха от бреговете на Мала Азия в Италия. Тяхната по-нататъшна история е пряко обвързана с тази на древните Римляни...” КОИ СА ЕТРУСКИТЕ? Направо ще ви кажа – НАПИСАНО Е В ИМЕТО ИМ! ЕТРУСКИ – ЯТРУСКИ – ЯТРАЧКИ – ТРАКИ – ТРОЯНЦИ!!! Тоест – ТРАКИ, ТРОЯНЦИ И ЕТРУСКИ СА ЕДИН И СЪЩ НАРОД, ЕДНА ВЯРА, ЕДНА ПЛЪТ!!! Не случайно Еней поведе разбитите Троянци към Италия, към земите на Етруските!
За Пелсгите бях писал:
„...КОИ СА ПЕЛАСГИТЕ? Направо ще ви кажа – НАПИСАНО Е В ИМЕТО ИМ! ПЕЛАСИТЕ - белите звезди (ПЕЛ - бел, бял; АС – астра, звезда). От ПЕЛ/бял/- от тук е останала думата у днешните Българи – ПЕЛЕНА/снежно бяла завивка, снежна покривка/, както и името на столицата на древното Македонско царство – ПЕЛА/Бяла, Бел Град/. ПЕЛАСГИТЕ са „предисторическият народ”, от който започва ПИСАНАТА ИСТОРИЯ НА СЪВРЕМЕННАТА ЧОВЕШКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ! Самите те се считат за потомци на загиналата цивилизация на митичните Атланти...”
ПЕЛАСИТЕ – БЕЛИТЕ ЗВЕЗДИ!!! Така ги наричат античните философи и хронисти - БЕЛИТЕ ЗВЕЗДИ – означава БОЖЕСТВЕНИ защото Боговете дойдоха от звездите и древните ги отъждествяват със
цитирай
43. dolsineq - продължение 45
24.06.2011 20:36
ПЕЛАСИТЕ – БЕЛИТЕ ЗВЕЗДИ!!! Така ги наричат античните философи и хронисти - БЕЛИТЕ ЗВЕЗДИ – означава БОЖЕСТВЕНИ защото Боговете дойдоха от звездите и древните ги отъждествяват със звездите. Означава и СЛЪНЧЕВИ, защото от дълбока древност е известно, че звезда и Слънце е едно и също. Означава и Царски (Господарски), защото Боговете са господари на Хората. А ПЕЛАСГИТЕ СА ТЕХНИТЕ МЕСИИ И НАМЕСНИЦИ НА ЗЕМЯТА!!!
„...Около 15хил.пр.Хр. в края на последния Ледников Период, при топенето на ледниковите шапки и последвалото повишаване нивото на Световния Океан, водите му разрушават „стената” деляща Атлантика от плодородните низини/депресии/, в които процъвтява ДРЕВНАТА СРЕДИЗЕМНОМОРСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ и милиарди тонове вода нахлуват през Ахилесовите стълбове. В резултат се образува Средиземно Море а ДРЕВНАТА СРЕДИЗЕМНОМОРСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ остава на дъното му... ...Тези от тях, които се установяват в земите на днешния Балкански полуостров и Черно море стават известни в трудовете на древните елински автори под името ПЕЛАСГИ.

През 5505 год.пр.Хр. при природни катаклизми по подобен начин водите на Средиземно Море разкъсват преградата на ПЕЛАСГИЙСКИЯ БОСФОР и заливат низините на мястото на днешното Черно Море и потапят СТАРАТА/черноморската/ ПЕЛАЗГИЙСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ... ...Част от оцелелите Пеласги остават да живеят на Балканския полуостров, но други предпочитат да напуснат опустошените земи и да търсят друга Родина за потомците си. Така те основаха царството на Шумерите.
В Асиро-Вавилонския вариант на епоса за Гилгамеш те описват новата Родина на предците си преди да се преселят в Месопотамия. Те твърдят, че са дошли от запад. На изток, от земите им било морето, от където с лодки те тръгнали на изток... към изгряващото слънце - Лугал Демер Енки . Тръгнали за да видят откъде изгрява слънцето.

Годината на ЧЕРНОМОРСКИЯ ПОТОП е документирана много точно – 5505 год.пр.Хр. От тогава за тези хора е започнала НОВА ЕРА/нов живот/ и затова ТАЗИ ГОДИНА Е ПЪРВАТА В КАЛЕНДАРА ИМ – ОТ ТОГАВА ОТЧИТА ВРЕМЕТО БЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР!

През 3761 год.пр.Хр. невиждан потоп залива земите на Двуречието и погубва Шумерското царство/БИБЛЕЙСКИЯ ПОТОП/... ...Вследствие на опустощенията и настъпилите размирици, голяма част от оцелялото население се изселва в търсене на нова Родина. Едни поемат към Централна Азия/Балкара, вследствие последват преселения в Сев. Индия/, други се преселват в Египет, трети достигат земите на Кавказ и Северно Черноморие, МАЛА АЗИЯ И БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ. От последните се роди народът на ТРАКИТЕ.

Годината на БИБЛЕЙСКИЯ ПОТОП също е документирана много точно – 3761 год.пр.Хр. - ОТ ТОГАВА ОТЧИТА ВРЕМЕТО ЕВРЕЙСКИЯТ КАЛЕНДАР!
Тоест – ТРАКИ, ТРОЯНЦИ И ЕТРУСКИ СА ЕДИН И СЪЩ НАРОД, ЕДНА ВЯРА, ЕДНА ПЛЪТ, А ПЕЛАСГИТЕ ТЕХНИ ФИЗИЧЕСКИ И ДУХОВНИ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ!!!

ВМЕСТО ПОСЛЕСЛОВ...

„...Тогава, след като Камбиз завладя земите им, голяма част от ПРЕДЦИТЕ на Гетит
цитирай
44. dolsineq - продължение 46
24.06.2011 20:37
...Тогава, след като Камбиз завладя земите им, голяма част от ПРЕДЦИТЕ на Гетите излязоха от ВЪТРЕШНА СКИТИЯ. Едни от тях се поселиха на Кавказ, в Мала Азия, други се преселиха в Северна Индия. Една немалка група се посели в земите на днешна Добруджа и Северното Черноморие. От тогава тези земи се наричат МАЛКА Скития. Сродиха се с Траките и Илирите , роди се смесен народ, който се нарече ГЕТИ(божествени). А местните Траки и Илири и ЕЛИНИТЕ и РИМЛЯНИТЕ ги наричаха и МЕСИ, МИЗИ и ГЕТИ. А земите, на която живееха тези сродени народи нарекоха МИЗИЯ, защото Гетите НАПРАВИХА МИЗИ и северните тракийски племена и Илирите. Духовно влияние на Гетите се разпростираше чак до Северните морета и Сканза(Велика Скандинавия). Техните ВЛЪХВИ шетаха из земите от Егея до Северно Море(балтийско море) и от Днестър до Реин и просвещаваха тамошните Скити в учението на ЗАЛМОКСИС. Те бяха учители и наставници на тези народи, те бяха АПОСТОЛИ и МЕСИИ защото проповядваха Божието слово! И в очите на Скитските народи от Егея до Северно Море(балтийско море) и от Днестър до Реин те бяха олицитворение на БОГОВЕТЕ! Затова простият Тракийски народ на юг от Дунава ги наричаше още БЛЪГАРЕ, Скитите на север от Дунав – БОЛГИ, БОГАРИ и БОЛГАРИ, а Германите започнаха да назовават Бога с думите – ГЕТ и ГОТ...”
Кулиян Блъгар
http://silverunicorn.org/forum/index.php?topic=16.0
цитирай
45. dolsineq - @ 48. kansandilh -
25.06.2011 15:16
За мен знакът IYI символизира и култа към слънцето. Буквата "Y" би могла да се определи на човек с вдигнати нагоре ръце, посрещащ сутрин слънцето и да означава "ден", а "I" да се тълкува като нощ" или IYI да значи "нощ - ден - нощ".
цитирай
46. dolsineq - @ 50. анонимен - ДОКТОР ДРЕ
25.06.2011 21:31
анонимен написа:
ГЪРЦИЯ СИ ИСКА ЕМЯТА....ООН ЩЕ ДАДЕ ОБРАТНО ТРАКО-МИЗИА НА ЕЛЛАДА....ВСИЧКИ ВУЛГАРИ ДА СЕ ИЗСЕЛЯТ В СИБИР

............................................................................
Докторе, от дисекция ли имаш нужда, та така си се размучал?
цитирай
47. apollon - Напълно разумни заключения е на...
26.06.2011 01:13
Напълно разумни заключения е направила Долсинея- някои дори имат наглостта да твърдят, че книгата е етруски фалшификат.

Ето какво още прави БД и НИМ - забранили са широкия достъп до книгата - и като културни екзекутори не дават достъп до нашата и чуждата общественост - защо - отново някой не си е свършил работата, пазят артефакта за нова и фалшива разработка на номенклатурен български учен и пренебрегват ценността на тази находка само защото имат власт да го правят. Правилна съпоставка в началото на статията.
цитирай
48. dolsineq - :)
26.06.2011 08:25
apollon написа:
Напълно разумни заключения е направила Долсинея- някои дори имат наглостта да твърдят, че книгата е етруски фалшификат.

Ето какво още прави БД и НИМ - забранили са широкия достъп до книгата - и като културни екзекутори не дават достъп до нашата и чуждата общественост - защо - отново някой не си е свършил работата, пазят артефакта за нова и фалшива разработка на номенклатурен български учен и пренебрегват ценността на тази находка само защото имат власт да го правят. Правилна съпоставка в началото на статията.

......................................................
Благодаря за хубавите думи, Аполон! И аз не проумявам, как една книга на 2600 г може да е опасна за сигурността на България? Преиграват управниците ни с параноята си. Ако тази книга беше попаднала в Македония, щеше не само да е преснета и изложена за показ в националният им музей, ами и вписана вече в учебниците на техните деца.
Срам и позор за Божидар Димитров и НИМ!
цитирай
49. demograph - Не вярвам в мантрата 4-5 век
28.06.2011 23:25
"..Двама експерти потвърдиха, че реликвата датира от 5 или 4 век преди н.е."
Кой ли са тия двамата?..Баничари мрънковци които щом видят тракийско му баят веднага -"...от 4-5 век е.." ЗАЩОТО времето преди 4-5 век ВС е запазената за гърците историческа територия, а след 4-5 век АС е отредената за русослвяните времева ниша. Най-ревностните пазачи на тези лъжи са еничарите от БАН и НИМ. Благодаря за този прекрасен постинг и родолюбивите коментари по повода.
цитирай
50. dolsineq - @ 53. demograph - Не вярвам в мантрата 4-5 век 28.06 23:25
29.06.2011 11:25
demograph написа:
"..Двама експерти потвърдиха, че реликвата датира от 5 или 4 век преди н.е."
Кой ли са тия двамата?..Баничари мрънковци които щом видят тракийско му баят веднага -"...от 4-5 век е.." ЗАЩОТО времето преди 4-5 век ВС е запазената за гърците историческа територия, а след 4-5 век АС е отредената за русослвяните времева ниша. Най-ревностните пазачи на тези лъжи са еничарите от БАН и НИМ. Благодаря за този прекрасен постинг и родолюбивите коментари по повода.

..................................................
У мен също се затвърждава убеждението, че ни е дадена по милост някакава историческа ниша. "Големите и силните" са решили вече предварително на кой какво място да се отреди в историята...
цитирай
51. rodolubec - Мои предположения
06.09.2011 08:11
За мен вече е известен факт, че именно тази територия около р.Струма в България и Гърция в тракийско време се е наричала Палестина. Вижте националните костюми на палестинците в google за снимки, вижте им фолклора в youtube за видео. По всичко личи, че произлизат от нас и са тракийци. Даже имат някакво название Гет(не помня на област или на народност), което е ясно, че е свързано с българското тракийско племе гети.
И се питам дали затова Б.Димитров толкова настоява, че в нашият етногенезис участват гОти, а не гети тракийци.А това е и безмислено, защото вече е известно, че гети и готи е едно исъщо- тракийци (българи).
Вече е ясно, че славяните са всъщност самите тракийски племена, наречени на обратно вместо балки (влахи, белаки, беласи, пеласги,българи) ->клаби (или склаби, славини), сиреч роби.
А пък самите тракийци са се наричали българи (белаки, беласи, балки, влахи). И всъщност българите са си само българи (белаки, беласи, влахи) от Древността досега. Но са били смятани за роби както в Древна Гърция (от пишещите наобратно гръцки семитски пришълци), така и в Древен Рим и Византия.
Подозирам, че тази книга разкрива нещо във връзка точно с тракийската Палестина или пък с нашето велико минало и затова е неудобна.
А защо не и нещо свързано с евреите. Например р.Марица, която е свързана с мита за тракиеца Орфей има старото име Хеброс, което е пак обърнатото от Орфей. Но самите евреи в цял свят са известни като hebrews- следователно от Хеброс и Орфей, а не от Авраам. Защо ли? И защо от гръцко време, за което свидетелства обърнатото тракийско название на реката, а не от Древността за която претендират? Дали пък тази книга не е опасна за цялата религиозна доктрина на евреите и на католиците ( Италия)?

А дали пък тя не разкрива други факти- например че Балканите наистина са били наричaни Горен Египет (някъде прочетох това) и че египетската книга на мъртвите произхожда оттук? Още повече че самите днешни палестинци смятат че са дошли от Египет, а се оказва от България.
цитирай
52. анонимен - Познанието на ис&
21.10.2012 09:33
Познанието на истината започва тук : http://okdoor.narod.ru
цитирай
53. bojinkata - +++++++++++++
21.02.2013 19:21
+++++++++++++
цитирай
54. aristotelis - Посолство на Република България в Атина, Кратка история на България ".......Прабългарите, народ от тюркски произход"
08.06.2013 19:43
http://www.mfa.bg/embassies/greece/bg/611/index.html

Република България
Министерство на външните работи
Посолство на Република България
Атина, Република Гърция
През втората половина на VІІ в. на територията на днешна Североизточна България се заселват и прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г. Начело на държавата застава водачът на прабългарите хан Аспарух, а за столица е обявена Плиска.
КОНТАКТИ
Посолство на Република България в Гърция
Адрес: Greece, 15452 Athens, 33-A Stratigou Kallari Str., Paleo Psychico
Teлефон:
+30 2106748 106
+30 2106748 105
+30 2106748 107
+30 2106748 108
Дежурни телефони в извънработно време:
+30 6937 096 220
Факс: +30 2106748130
Работно време: 09.00 - 16.00 ч.
E-mail: Embassy.Athens@mfa.bg

цитирай
55. aristotelis - Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етни
08.06.2013 19:45
Средновековие : Създаване и укрепване на

българската държава на Балканския полуостров

(681-803)

Автор RValtcheva
История
Тук ще откриете теми за кандидат - студентски изпит по История за СУ Св. Климент Охридски, изработени през 2003 г. под ръководството на научен ръководител, учебници по история и други помощни материали.

http://valtcheva.com/index.php?Itemid=26&id=19&option=com_content&task=view

Българи. Съществуват много мнения за произхода на българите. Тезите са най – разнообразни и варират от памиро-фергански и ирански, и от северноиндийски и западнокитайски до славянски. Най – дълъг исторически живот и най – много привърженици на Средновековието има тезата за хунски произход на българите ( или въобще тясната им връзка с хунските племена ).
Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група. Според нея първоначалните поселения на българите са земите на Западен Сибир, по долината на р. Иртиш.


Увод: В края на VI в. българските племена в Кавказ били покорени от могъщия Западнотюркски хаганат. През 30-те години на VII в. българите обаче, обединени под ръководството на хан Кубрат от рода Дуло, успели да се освободят. Така било създадено първото държавно обединение на българите -“Велика България”, за която пишат византийските историографи Теофан и патриарх Никифор. След смъртта на хан Кубрат (около 651г), синовете му ( Бат Баян, Котраг и Аспарух ) решили най-големият брат Бат Баян със своята част от ордата да остане в бащините земи и да задържи хазарите. Скоро обаче се появили противоречия и хазарите се възползвали от разединението на българското обединение и покорили владенията на Бат Баян. Вторият син Котраг заедно с една част прабългари се отправил към средното течение на реките Волга и Кама, а българите начело с третият брат – Аспарух потеглили на запад и заселили в местността Онглос ( Онгъл ) между реките Дунав, Прут и Днестър. Там хан Аспарух полага основите на Дунавска България. Настанявайки се близо до Византия, българите насочили главно интересите си към провинциите й на юг от р.Дунав. Сходството в намеренията и общите противници в лицето на Византия, Хазарския и Аварския хаганат превърнали славяните и българите в естествени съюзници. Така се стигнало до полагане на основите на нова държава на полуострова. Зачестилите нападения на арабите през 80 – те години на VII в. се явили като пречка за Византия и улеснило създаването на съюза. След неуспешен опит от страна на империята за изтласкване на българите от своите територии през 681г. бил подписан мирен договор, с който василевсът Константин IV Погонат се задължавал да изплаща данък на българите.
Годината на това споразумение се приема офицално за начало на новата българска държава. Това събитие е силно отразявано от византийските хронисти, тъй като в непосредствено съседство с Византия се появила нова сила, с която занапред императорите трябвало да се съобразяват.
цитирай
56. aristotelis - В чест на "24 май"- От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и.....
08.06.2013 19:45
Преобразяването на България от равноапостолите Кирил и Методий

Дневник, Последна промяна в 13:25 на 24 май 2013

Кирил Христов (1875 – 1944) е български поет, писател и преводач....откъст от книгата на поета Кирил Христов - "Бурни години. 1913-1916"

На старите българи и изобщо на славяните липсваше тъкмо онова, което липсваше на хуните и на редица други варварски народи (кумани, печенеги, татари и пр.), които вършеха завоевания в Европа, без да бъдат в състояние да образуват трайно господарство: липсваха им широките морални хоризонти на християнската идеалистическа философия. От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и само в няколко десетилетия, във времето на цар Симеона, постига едно такова държавно и културно развитие в кръга на идеите на християнството, което развитие я поставя наред с най-напредналите тогавашни държави. И ако нашата земя не беше на прага на Азия и на пътя на толкова варварски нашествия; ако нам историята не беше предопределила тежката участ да загинем, спирайки с телата си тия нашествия, които застрашаваха да унищожат европейската просвета, нашето държавно и културно развитие щеше да продължава дори и днес, и ние сега бихме представлявали един от най-големите върхове на световната цивилизация.
Ако българската книга и възприетото от славянството чрез България християнство послужиха едвам да ни спасят от изчезване като народ, у другите славянски, па и неславянски земи, те дадоха безценни плодове.
С изобретената от Кирила и Методия славянска азбука и с книжовните трудове на българските равноапостоли започва културната история и на Русия, и на Моравия, и на Сърбия, а е известно, че и румънците до неотдавна са си служили с нашата азбука и с нашия църковен език.
цитирай
57. aristotelis - dolsineq, ето какъв е моят проблем. ...
08.06.2013 19:47
dolsineq , ето какъв е моят проблем. Сърбят ме ташаците! Ама много! И то само, когато съм на обществено място! Стоя си и си викам: леле, ами ако сега ме засърбят?! И те ме засърбяват на момента! И се почесвам, какво да правя. Срам ме е, ама няма как! Ходих на лекар, всичко ми е наред. Но ме сърбят! МНОГО! Какво да правя? Доктора ми каза че ше се лекувам ако прочета орфическите химни от 6 век преди Христа на български език!
цитирай
58. aristotelis - . Впоследствие, както добре е известно, сред тракийските племена се разпространили и се наложили гръцката азбука и език.
08.06.2013 19:51
ТРАКИТЕ ДО ПАДАНЕТО ИМ ПОД РИМСКА ВЛАСТ
Наред с липсата на здрава и трайна държава друго неблагоприятно обстоятелство, което пречело на траките да се обединят в една по-устойчива етническа общност, било и това, че те не притежавали собствена азбука и писменост. Впоследствие, както добре е известно, сред тракийските племена се разпространили и се наложили гръцката азбука и език. Не малка роля за разпространението на гръцката азбука изиграла и завоевателната политика на Филип II и Александър Велики, която била свързана изобщо с разширяване на териториалната база на елинската материална и духовна култура. Едновременно с възприемането на гръцката азбука сред тракийските племена започнал да печели почва и гръцкият език, особено в онези райони, където досегът между гърци и траки бил по-непосредствен (по черноморското и беломорското крайбрежие) и в областта южно от Стара планина. След образуването на Одриската държава гръцкият език станал официален и държавен. С него си служели одриските владетели при издаване на закони и договори при поставяне на надписи върху монети и пр. Популярността на гръцкия език като официцален и държавен нараснала още повече през елинистическата епоха (III—I в. пр. н. е.), непосредствено преди завладяването на Балканския полуостров от римляните. Силно разпространение добил гръцкият език и в религиозния култ (надписи върху оброчни плочки, върху надгробни паметници и пр.). Обстоятелството, че през доримския период тракийският език не могъл да се наложи като писмен, а вместо него тази роля изпълнявал гръцкият, се отразило твърде неблагоприятно върху съдбата на тракийския етнос който до много голяма степен се елинизирал. Доколкото съществувала образована прослойка (главно сред богатите и знатни среди в градовете), тя се възпитавала в елински традиции поради силното влияние на гръцката писменост и култура.
цитирай
59. aristotelis - . . . . . . . . . Братя горди пра-пра-...
08.06.2013 19:52
.........Братя горди пра-пра-пра-турак-вулгари. Престанете да си избивате комплексите! Напълно ви разбирам,не е леко за вас да преработите миналото си! 2 века под гръцко владичество(Ренесанса за България), 5 века мръсно османско робство. Ашладисване на вашите женки. Освобождение благодарение на братушките.Балканска,Междусъюзническа война,първата светона война.Втората световна война,лизахте до края гъзовете и ботушите на чичко Адолф и фашистите,като се надявахте че ще ви подари за лакейството Северна Беломорска Гръцка Тракия!После изведнъж,като фурнаджийски лопати си припомнихте за любовта към СССР и станахте всички ,активни борци против фашизма и капитализма и така...цели 45 години!От 22 години демокрация, правите свирки на класовия враг,хамериканските кравари!Цвета на нацията напусна България,търсейки препитание,жените и сестрите ви проституират в Гърция и Европа.За 20 години демокрация ви стопиха с 3 милиона от етноса, Планът "Ран Ът" е приложен с пълна сила, драги послушни опитни мишлета!Това се нарича ГЕНОЦИД! Циганизирането и радикално мюсюлманизиране на България се провежда с пълна пара!Страх ви е да погледнете трагичнострашното близко бъдеще което ви очаква, благодарение на новите си покровители!Сигурно сте виждали уплашения поглед на зайчето,преди да го погълне змията!
цитирай
60. aristotelis - Тракомания: "оргия от орално-канибалски и анално-садистични прозрения"
08.06.2013 21:21
"Ако случайно, подведени от порнографско любопитство, попаднете в някой автохтонистки форум или блог, ще се натъкнете на брутален историко-филологически сленг, който може да съсипе вярата ви в здравия разум. Кратка разходка из такъв виртуален сексшоп с езикови играчки за предизвикване на болка и разнообразни унижения може да даде решителен тласък на вашето историческо депрограмиране, ако по някаква причина сте заседнали в някаква последователна теория. Бедата е, че този инфернален кипеж от „научни” безумия, тази идиотска умствена сяра контролира позициите на дилетантската „съвест”. Авторите пишат и треперят пред страшния съд на електронната Жакерия. Готова е да ги линчува. При слабо отклонение от тракийския умствен канон получават мълниеносно квалификацията „комуноид” или "предател". Подсвирване за сбор на кучетата. Следва дълбинна „аналитична” оргия от орално-канибалски и анално-садистични прозрения, които трябва да ви довършат или да ви доведат до шок и орфическо просветление. Порнографският линч е патриотична инициация. Това, което „родолюбивото” електронно население практикува тук под кодовото име „да си върнем истинската - разбирай величавата - история”, е конспиративистко-уфологична метаморфоза в имбецилен вариант. Антипод на татароман, монголомн, аспарухоман и всякакъви подобни лизачи и аналноподатливи дендрокефали волгари, правещи пагански секс с коне, кучета и змии.Тракоман: ИРОНИЧНО назоваване на БЪЛГАРИТЕ – един от най-древните автохтонни европейски народи, от страна на дегенерати с неясно национално съзнание под влияние на злоупотреба с алкохол, наркотици и юдео-комунистически варваризъм. "Аз майка си ще наеба по-скоро, но тракоман няма да стана!" – изявление на уногондурски аспаруховски дегенерат след дрогиране и алкохолен 48-часов алкохолен запой!
цитирай
61. malkia72 - влезте в едно ТС. и разискваите заедно и после пишете :)
17.10.2014 11:40
Като цяло има верни и неверни неща в коментарите , поне според мен . Но спецялно исках да кажа на Джосли мисля че беше защо да не ги снимат текстовете за да се занимават колкото се може повече хора , след като поне половината от историческите откритиа са направени от лаици , а за произхода на хората на балканите не е толкова трудно да се определи , и не само на балканите де , едно обширно генетично иследване ще покаже всичко , а дали са дошли от азия или не само едно ще попитам , каде са отишли стотиците хиляди траки при идването на римляните през 1 век и дали след 500 год. те не са се варнали по родните си земи . за тази тема питам в кое генетично иследване сме близки с азиятските народи? А има дани за мисля беше 40 % съвместимост с шотландия !!! А имаме и един гръкоман , аристоелчо мисля , които дава подсказки от един от наи измислените народи измамници и негодяи прогонени от египет и почти съм сигорен с голяма връзка с така наречените ,, морски народи „ - грабители и унищойители на много градове по средиземноморието и това не го казвам аз казват го техните братовчеди евреите . че траките или пелазги или българи както и да ги наречем са един от древните народи това е ясно , но никога не забравяите че винаги историята се е писала и се пише от силните и победителите . Има три истини на този свят нашата , тяхната и самата истина - вие изберете сами на коя да вярвате.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3178022
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930