Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2011 23:19 - Беглик Таш - съоръжение на траките
Автор: dolsineq Категория: История   
Прочетен: 2680 Коментари: 5 Гласове:
16

Последна промяна: 13.07.2011 18:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                     На 4 км от приморско, в резервата Ропотамо се намира едно от най - тайнствените и грабващи дъха светилища, открито по нашите земи.

Беглик Таш е открит през 2003 г. и това е най - старото открито до сега тракийско мегалитно светилише по нашето Черноморие и Югоизточна Тракия. То е съществувало от края на бронзовата епоха (XIII век пр. Хр.) и според археологическите проучвания в него е кипял активен живот до идването на първите християни по тези земи.

До светилището се стига по черен път през гората, но си струва да повървиш 15 - 20 минути. Усещането е неповторимо, когато се озовеш изведъж на огромна зелена поляна и видиш огромните скални късове, огрени от слънцето.

Беглик Таш се разстила на площ 12 декара и представлява огромен кръг от камъни, положени върху скална повърхност. Големите скални късове, някои от които са с височина 9 метра, са частично обработени от човешка ръка и подредени в невероятни форми. Мястото е било обожествявано от древните траки. Тук те носели дарове за боговете и така постепенно го превърнали в светилище. С течение на времето построили жилища за жреците, които го обслужвали.

Светилището се свързва с култа към Богинята - Майка, плодородието, Орфическото посвещение и обезсмъртяването на Хероя. Има намерени полускъпоценни камъни, за които се смята, че са били принасяни на Богинята - Майка като дарове. Интересно е, че в запазения жертвеник няма следи от принесени жертвени животни, а са открити семена от смокини, сливи, жито и просо.

Самият олтар представлява огромен полуобработен камък, който е закрепен само на две опорни точки върху плоската скала. Наблизо до олтара се намира каменният трон, на който е седял владетелят или жрецът. Ако се вгледате малко повече, ще различите каменното брачно ложе на Бога - Слънце и Богинята - Майка, а около него са наредени каменни вани, в които са се слагали благовонни масла, както повелявал ритуалът.

Малко по - надолу от олтара се намира лабиринтът. В него можели да влизат само хора с чисти души - лошите се отдръпвали в ужас. Ако пък успеете да минете през тясната цепнатина, разкриваща се между два огромни скални къса - значи сте минали от „другия край” и сте пречистени.


Календарът представлява издълбани дупки в скалната повърхност, където в момента на слънцестоене и равноденствие преминават слънчевите лъчи и огряват тези точки.

Часовникът също заслужава да се види. Кръглите камъни са така умело подредени, че сянката на слънцето да пада от главния олтар върху шестте по-малки камъка на север от него и така се получава слънчев часовник, делящ деня на 6 части.

Малко по-встрани от часовника и календара се намира жилището на жреца. От него се вижда цялото светилище и се разкрива прекрасна гледка.

Археолозите предполагат, че освен всички тези чудеса, тук е имало и обсерватория, откъдето древните са гадаели по звездите и са посочвали пътя на волните души, жадни за пътешествия. Една легенда разказва, че през Беглик Таш е минал самият Язон, за да се допита до прорицателите, преди да тръгне да търси Златното руно.

          


          

          

         







Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. stela50 - Благодаря ти , dolsineq ...Не познавам този край
05.06.2011 12:17
и с интерес прочетох за това тайнствено светилище .
Много хубав постинг ,включая и клиповете като допълнение
към поднесеното от теб .
Поздравления !
цитирай
2. dolsineq - и с интерес прочетох за това тайн...
05.06.2011 13:20
stela50 написа:
и с интерес прочетох за това тайнствено светилище .
Много хубав постинг ,включая и клиповете като допълнение
към поднесеното от теб .
Поздравления !

........................................
Много пъти съм била в този край. А миналата есен стигнах и до Резовска река. Била съм и на Рупите, но усещането в Странджа е съвсем различно. Посети го, Стела. Няма да съжаляваш. :)
цитирай
3. hristo27 - При първа възможност ще отида на ...
05.06.2011 13:38
При първа възможност ще отида на това прекрасно место.
цитирай
4. dolsineq - При първа възможност ще отида на ...
05.06.2011 13:41
hristo27 написа:
При първа възможност ще отида на това прекрасно место.

.............................................................
Не се притеснявай, Ице. От това светилище на мафиотите ще им е трудно да отмъкнат големите вулканични камъни....;)
цитирай
5. анонимен - ZA FINALA NA 1to. KLIP4E
16.07.2011 23:16
;.....OWE POVE4E 4E TUK E NIAMALO, NALI4IE NA PITEINA VODA...?????....ALOOO BRATUWKI, VESELUWKI ....7 000gn. KAK POZNA 4E TUK E NIAMALO BODA PREDI TOLKOVA GODINI???.....7 000 ??? A MOZE I DA SE TALKUVA TAKA....OAZIZ NA PITEINA.....I DUHOVNA ;VODA; - ;HRANA;...- .....;PAK ISKAT DA NI HVARLIAT VAV DIADO BOWKOVITE TRANI;..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3180093
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930