Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2011 16:25 - "Човекът, открил уникална сребърна плочка, умира само на 39 години. Краят му е обвит в куп легенди..."
Автор: dolsineq Категория: История   
Прочетен: 6533 Коментари: 12 Гласове:
24

Последна промяна: 04.06.2011 00:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Родопите крият много тайни и загадки. Най-голям интерес представлява големият култов център на бесите, описан от древни автори като светилище на Дионис, Либер, Сабазий. Плячкосван от завоеватели, ограбван от иманяри, разрушаван и анатемосван, мистериозният скален комплекс потъва в забвение чак до началото на 70-те години на ХХ век.

На 25 март 2001 г. петнадесет топуфолози от Пловдив и Асеновград, и трима спецове от Българската асоциация по "Астро-палеоконтакти" и "Феномени" посещават скалното плато Белинташ над асеновградското село Мостово. Екстрасенсите влизат в контакт с духа на древната цивилизация и стигат до извода, че става въпрос за послания от други галактики. Определят Белинташ като междинна космическа площадка на НЛО, а координатната мрежа, изсечена в скалата, служела за ориентир на пилотите.

Човекът, който "открива" за науката уникалното оброчище, не е археологът Николай Овчаров, нито неговият прочут колега - покойният Иван Венедиков. Това е асеновградският икономист и запален планинар Никола Боев. 78-годишният мъж има средно класическо образование и от съвсем млад се запалва по историята на родния си край. В периода 1953-1960 г. е ангажиран служебно и лично е участвал в създаването на Асеновградския исторически музей. Според Боев Белинташ е играл ролята на своеобразна слънчева обсерватория. Пред изданието на народа краеведът икономист осветли много от най-тъмните прокоби, свързани със загадъчното светилище.

- Как от първоначалната идея, че това е обикновена тракийска крепост, все повече надделява мнението, че Белинташ е място със световно значение?

- Първо, наистина мислеха, че това е крепост. Никой тогава не говореше за светилище. В средата на 50-те стана първата регистрация на паметниците на културата. Учителите от Асеновградско още тогава предлагат Белинташ да влезе в списъка.

Тогава естествените паметници като това светилище не бяха включени в списъка. Минаха годините и Белинташ ставаше в очите ни нещо все по-голямо и странно. Бяха открити гигантски халковидни дупки в скалата. До мен достигна библейската легенда за Великия потоп и Ноевия ковчег, който може би е бил привързан там.

- Можем ли да кажем, че вече имаме "българския Стоунхендж"?
- Оставете го тоя Стоунхендж! И двете места са астрономически обсерватории, но нашето е напълно естествен феномен, а онова, в Англия, е изкуствена работа. За мен Белинташ е като някакъв естествен радиотелескоп от древността. Група учени от БАН го изследваха и се доказа, че това е древно светилище на тракийските богове Сабазий и Дионис.

Не се знае от Максовата общественост какво е значението на Сабазий за древността. Египетският бог Озирис и гръцкият Дионис произхождат от божеството Сабазий, чиято сребърна оброчна плочка бе намерена от местен жител, прикована под отломък от скалата на светилището. Този бог се свързва с еврейския Саваот. Траките подаряват на света култа към Сабазий.

- Има ли друго такова място в България?

- Друго подобно има в западната час на Родопите - връх Козия камък, който е близо до горското стопанство Беслет. То е свързано с долнославския комплекс. Долу е било място за посещение на жреците, а тук - за цялото племе на бесите.

Александър Велики е идвал по древен планински път. Гадали са му бъдещето и явно тракийските жреци не са го излъгали.

През 60 г. пр. н. е. в Белинташ идва Гай Октавиан - бащата на бъдещия римски император Октавиан Август. Той научава от жреците, че малкият му син ще има велико бъдеще.

- Какво откриха уфолозите на Белинташ?

- Парапсихологът Христо Нанев откри сред руините няколко силни енергийни полета. Марин Найденов пък смята, че там е имало междинна космическа станция за кацане на НЛО. Решил е да покаже Белинташ на известния уфолог Ерих фон Деникен.

Мистичният скален комплекс привлича като магнит иманярите с предания за фантастични богатства, скрити в пещери и белязани места.

Откърмени с преданията за посещенията на Александър Македонски по тия места, поколения малджии търсят подарена от него златна колесница на тракийските жреци, скрита в подземна пещера. Някои иманяри признават, че са ходили при Ванга, която им доверила, че за да открият заровените 800 кг злато, трябва да се дадат 8 жертви. Тази заплаха обаче не могла нито да ги разколебае, нито да ги спре. Говори се, че много търсачи на иманета са загинали, докато ръшкат скалните дупки в околността. Други умират мистериозно, покосени от болести и катастрофи.

Така или иначе, потвърждение за златото наистина има! Както пръв научи вестникът на народа, в село Тополово било открито златно съкровище с монети от времето на Филип и Александър Македонски. Възможно е да е част от разграбено богатство, подарено на светилището от най-великия пълководец на древния свят.

Но само тази находка прави района около Белинташ средоточие на мистерии. Дълъг и криволичещ е бил пътят на откритата през 1972 г. уникална сребърна плочка с изображение на тракийския бог на вечния кръговрат в природата Сабазий, обут във високи обувки, седнал на трон и заобиколен от т.нар. бузести змии. Първите описания на находката отричат, че става въпрос за Сабазий, и определят бога като Дионис - древногръцкия аналог на тракийското божество.

Знае се, че древните траки широко са прилагали церенето със змии. В близкото село Павелско например от незапомнени времена се практикува змиелечеинето. Хората се събират край крепостта Зареница около Еньовден. Тогава се берат и лечебните билки. Предварително се търси и улавя отровен смок, за предпочитане от специална порода. Това е т.нар. вдлъбнаточел смок. Отровопускащите му зъби обаче са много навътре в устата и практически не е опасен за човека и едрите животни.

Лечебната процедура се извършва в началото на слънчев ден. Болният се облива с изворна вода, която преди това е обмивала смока, поставен в решето над главата му. Така се церят психически болести и стресови състояния. При безплодие и други болести змията се провира под ризата на лекуваните.

За съжаление човекът, открил уникалната сребърна плочка, умира само на 39 години. Краят му е обвит в куп легенди. Близките също свързват смъртта му с находката и гледат да я махнат от къщата. Тя попада в ръцете на иманяр, откогото през 1981 г. я изземва МВР. "Со кротце, со благо и со малко кьотек", както процедираха антииманярите в ония години.
Вера Евтимова
www.bulpress.net/article/1071
www.sibir.bg/index.php


            




Гласувай:
24



Спечели и ти от своя блог!
1. dolsineq - " За съжаление човекът, ...
03.06.2011 17:24
"
За съжаление човекът, открил уникалната сребърна плочка, умира само на 39 години. Краят му е обвит в куп легенди. Близките също свързват смъртта му с находката и гледат да я махнат от къщата. Тя попада в ръцете на иманяр, откогото през 1981 г. я изземва МВР. "Со кротце, со благо и со малко кьотек", както процедираха антииманярите в ония години...."
цитирай
2. sparotok - !
03.06.2011 18:15
Кога златото и среброто не са донасяли нещастите! Като че ли в предметите от благородни метали е запечатано проклятието на старите притежатели...
цитирай
3. stela50 - И аз винаги съм мислила така ... златото и среброто не носят добро.
03.06.2011 20:15
Не случайно има много легенди за скрити съкровища и проклятия ,свързани с тях .
Интересни факти ,свързани с Белинташ...
Поздрави за постинга , dolsineq !
цитирай
4. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
03.06.2011 23:52
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - РОДОПИТЕ


С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
5. dolsineq - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
04.06.2011 00:11
yuliya2006 написа:
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - РОДОПИТЕ


С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ

..................................................
Радвам се, че харесвате постинга. Автор на текста е Вера Евтимова, им и насочващ линк. Моята заслуга е само в припомняне на стари факти. Успех, Юлия! :)
цитирай
6. hristo27 - Интересен избор си направила. П...
04.06.2011 09:09
Интересен избор си направила.

Поздрави.
цитирай
7. dolsineq - Интересен избор си направила. П...
04.06.2011 09:14
hristo27 написа:
Интересен избор си направила.

Поздрави.

........................................
С наближаването на лятото ще става и по- ... интересно, Ице...;)
цитирай
8. dolsineq - „Ще дойде времето на „чудесата” и ...
04.06.2011 13:51
„Ще дойде времето на „чудесата” и науката ще направи големи открития в областта на нематериалното. До 1990 година ще бъдем свидетели на изумителни археологически открития, които коренно ще променят познанията ни за света от древни времена. Всичкото скрито злато ще излезе на повърхността на земята, но ще се скрие водата. Това е определено!” Ванга
http://indigota.com/index.php?topic=157.0
цитирай
9. angar - Глупост
04.06.2011 21:06
Нали същото беше е и за Царичинската дупка, и там трябваше да има заровено някакво такова послание. Нали същото беше и за местността Градище край Малко Търново - и там някакви скрижали, някакви послания. А преди това - за други места по света, е писано за стотици такива места. Мълчи се, мълчи се, пък току отнякъде пак се появи такава глупост! Неуморими и неистощими сте - като човешката глупост!
цитирай
10. dolsineq - Нали същото беше е и за Царичинската ...
04.06.2011 21:59
angar написа:
Нали същото беше е и за Царичинската дупка, и там трябваше да има заровено някакво такова послание. Нали същото беше и за местността Градище край Малко Търново - и там някакви скрижали, някакви послания. А преди това - за други места по света, е писано за стотици такива места. Мълчи се, мълчи се, пък току отнякъде пак се появи такава глупост! Неуморими и неистощими сте - като човешката глупост!

...........................................................
Бих те посъветвала да отидеш в Перперикон, Аладжа манастир, Долината на Залмоксис и да разбереш, че древната история не е измислица. Тази земя е свята. Всеки камък е история. Само не знам, кога ще го осъзнаем... Погледни Гърция, Турция, Италия, Египет. И ние можем да бъдем като тях. Дори и това което са ни подарили, не го заслужаваме, заради своят нихилизъм да отричаме всичко, без да сме го опознали.
цитирай
11. angar - Дулцинея,
06.06.2011 14:22
не отричам древната история, нито съм против значението на древните ни исторически паметници. Но когато я омесят с екстрасенси, парапсихолози, нумеролози и пр. представители на псевдонауките, вече е и смешно, и тъжно. Специално тази тема е толкова експлоатирана, експлоатирана. А "Феномен" и подобните му са толкова недобросъвестни издания! Например фалшификатите - снимките на НЛО над Партийния дом в София и извънземните кукли в село Ключ отдавна са разобличени и признати. Но и до днес в музея на НЛО - бившата ВДНХ в Москва, те стоят като едни от доказателствата, че земята ни е посещавана от извънземни.
цитирай
12. dolsineq - не отричам древната история, нито ...
06.06.2011 18:46
angar написа:
не отричам древната история, нито съм против значението на древните ни исторически паметници. Но когато я омесят с екстрасенси, парапсихолози, нумеролози и пр. представители на псевдонауките, вече е и смешно, и тъжно. Специално тази тема е толкова експлоатирана, експлоатирана. А "Феномен" и подобните му са толкова недобросъвестни издания! Например фалшификатите - снимките на НЛО над Партийния дом в София и извънземните кукли в село Ключ отдавна са разобличени и признати. Но и до днес в музея на НЛО - бившата ВДНХ в Москва, те стоят като едни от доказателствата, че земята ни е посещавана от извънземни.

........................................
Така е angar. Искам само да отбележа, че кражбата на история не прощава на никой. Ненапразно и заглавието на постингът е : "Човекът, открил уникална сребърна плочка, умира само на 39 години. Краят му е обвит в куп легенди..." :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3170176
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031