Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2011 20:10 - В памет на Георги Китов: Сакралната архитектура на траките
Автор: dolsineq Категория: История   
Прочетен: 8976 Коментари: 12 Гласове:
16

Последна промяна: 26.05.2011 21:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                              image
Бог и съдбата чуват археолога Георги Китов Поколения археолози упорито и добросъвестно ровят през целия си живот без да изпълнят мечтите си. Китов и неговите хора за три години намират втора златна маска на тракиец.

image"Археологическите находки в България са сред най-сензационните през последните години, а Георги Китов прави някои от най-вълнуващите открития с надеждата да добави нещо към оскъдното знание на учените за траките" - писа през май 2005 г. сп. "Тайм" за работата на почти легендарния вече археолог и неговия екип.

"Те копаят от 12 години, четири месеца на година, 18 часа на ден" - така американското издание описа работата на археолозите в Долината на тракийските царе и типично по американски нарече Китов "българският Индиана Джоунс".

В други публикации с претенция за сензационност са го наричали и "българският Шлиман". Археологът обаче демонстрира пълен непукизъм към подобни фойерверки.

Не показва да се интересува и от многобройните завистници в родното академично пространство. Той просто си гледа работата.

А тя го направи световна знаменитост

Откритите от екипа на Китов стотици великолепни бижута, оръжия и ритуални предмети показват, че тракийската култура е засенчвала дори гръцката, изхвърлиха се в "Тайм".

Но авторите всъщност цитират безспорния авторитет - проф. Александър Фол: "Тези находки доказват, че траките не са били "общество на варвари". Те са имали ценностна система, към която съзнателно са се придържали. Това е било аристократично общество със сложна йерархия."

imageГеорги Китов, посветил живота си на тази идея, разказваше преди 2004 г.: "Тракийските храмове се били осквернявани и ограбвани в древността, така че едва ли могат да бъдат намерени археологически материали с художествена и музейна стойност, но ние се радваме и на трохите.

В други такива случаи в Долината на тракийските царе сме намирали и малки златни фрагментчета, листа от златни венци, златни и сребърни украшения мънички, които грабителите в бързината си са изтървали, така че мисля, че и тук няма да е изключение и че и тук ще намерим нещо. Да даде Бог пък и да не са ограбили всичко, това ще бъде чудесно."

И съдбата ли, Бог ли го чуват.

В събота това - като по поръчка - се случи пред камерите на две телeвизии. БНТ и "Дискавъри ченъл" (Discovery Channel).

imageПоколения археолози добросъвестно ровят през целия си живот без да изпълнят мечтите си. Китов и неговите хора за три години намират втора златна маска на тракиец.

Когато го питат как успява да разбере къде точно трябва да се копае и какви предварителни измервания правят колегите му от екипа,

Китов винаги е загадъчен

"До известна степен това е въпрос на професионална тайна. Има елемент и на интуиция, както и на риск - в повечето случаи оправдан. Ние сме длъжни да се съобразяваме с иманярите, да спасяваме това, което е останало от тяхното варварство, да ги изпреварваме или да ги елиминираме."

Археологът разказва, че геофизичните измервания на италиански екип от средата на 60-те години на могилата Светица през 2004-та не са му свършили работа. А за могилата Голяма Косматка не са били правени никакви предварителни измервания.

imageА точно там беше намерен тракийски храм отпреди 25 века с фасада широка 7 и висока 5 метра. Точно там екипът на Китов откри и първата знаменита златна маска.

"Откриването на храма е резултат на анализ на формата на могилата, съпроводен с огромен риск и доза авантюризъм. А хората в нашия екип твърдят, че тракийските богове ни обичат, поощряват, подкрепят и закрилят. Ние им се отблагодаряваме с излияние на вино в тяхна чест", съвършено сериозно казва Китов.

Той твърди, че през седмицата копае по работа, а през уикенда - за удоволствие. Истината е , че през лятото дните си приличат: ставане в 6,15 ч., закуска и копаене пет часа; обяд - домати, хляб и сирене; ако не попаднат на поредната находка и няма какво толкова да ровят, приключват в 5 следобяд. Тогава започва вечерята в бара, съчетана с "песни и танци на народите".

Вечерята е на смешни цени, а за пиенето се плаща надценка, с която се купува чай за закуска на следващия ден. "Аз лично пия чай с нещо, другите - също. Никого не санкционираме за това, че пие. Наказваме го само, ако не може да се появи на работа на следващия ден", разказа Китов преди време в "Стандарт".

В книгата си "Долината на тракийските владетели" археологът обяснява: "По-малко от 100 са тракийските подмогилни зидани постройки в България, които обикновено наричат гробници. 13 са построени в Казанлъшката котловина.

Съсредоточени в ограничен географски район, те са многократно повече, отколкото другаде в България. Това, заедно с обстоятелството, че само на десетина километра от Казанлък преди 50-ина години беше открит и проучен единственият тракийски град Севтополис - столица в края на IV и началото на III в. пр. Хр. на цар Севт III, е основание Казанлъшката котловина да получи и името Долина на тракийските владетели.

Гробниците, за които нашият екип установи, че са всъщност подмогилни храмове, са необикновено разнообразни според плановото и пространственото си решение."

Георги Павлов Китов

е роден е на 1 март 1943 г. в Дупница. Завършва история в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1966 г. и има възможност да специализира история на изкуството в Ленинград през 70-те години. Oт 1971 г. работи като уредник в Археологическия музей и институт към БАН.

След 1975 г. направи най-големите открития, свързани с културата на траките: гробниците в Жаба могила край Стрелча, религиозният комплекс - хероон край с. Старосел, 673-грамовата златна маска на тракийски владетел, гробницата на цар Севт ІІІ в могилата Голямата Косматка близо до Шипка, Александровската гробница до Хасково, украсена с уникални стенописи от средата на ІV век пр. Хр., и много други.

Той е доктор на историческите науки от 1977 и старши научен сътрудник от 1990 г. Преподава в Нов български университет. През 1972 г. основа и неизменно ръководи археологическата експедиция "ТЕМП".

imageПовечето от откритията на този екип са с много висока научна стойност. Те са много и Китов обяснява това така: "Експедицията работи с необикновено бързи темпове, използва геофизична и земекопна техника и има много квалифицирани кадри - археолози, архитекти, геофизици, художници, реставратори и др.

Китов е автор на над 200 публикации върху историята, археологията и религията на траките, сред които: "Тракийските могили край Стрелча", "Траките в Ловешки окръг", "Тракийското съкровище от Вълчитрън", "Богатствата на тракийските владетели", "Тракийски култов комплекс в Старосел", "Долината на тракийските царе", "Въведение в тракийската археология" (заедно с Даниела Агре), "Могила Светица проговори", "Гробницата на Севт ІІІ" и т.н.
www.vesti.bg/









       



Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. sparotok - Китов
26.05.2011 21:06
Китов бе човек с особен характер, с неговата кончина загубихме много!
цитирай
2. dolsineq - Китов бе човек с особен характер, с ...
26.05.2011 21:28
sparotok написа:
Китов бе човек с особен характер, с неговата кончина загубихме много!

.........................................
Казват, Бог обичал смелите, а Г. Китов е бил точно такъв... Има за какво да съжаляваме, Павел! Можеше още много да даде...
цитирай
3. анонимен - Поздравления!
26.05.2011 23:50
Поздравления!
цитирай
4. dolsineq - Поздравления!. . . . . . . . . . . . . . . . . ...
27.05.2011 16:08
sevt9 написа:
Поздравления!

...........................................................
Има за какво да скърбим. Един човек, който не се щадеше си замина, занесъл със себе си много тайни от тракийското ни минало.
цитирай
5. d3bep - За мъртвите само добро или нищо. ...
30.05.2011 22:47
За мъртвите само добро или нищо.
Така че, нищо...
Като човек не го познавам, но по "следите" му съм ходил.

Поздрави на всички! В момента мисля излезе книга - албум в негова памет.
цитирай
6. dolsineq - За мъртвите само добро или нищо. ...
31.05.2011 22:19
d3bep написа:
За мъртвите само добро или нищо.
Така че, нищо...
Като човек не го познавам, но по "следите" му съм ходил.

Поздрави на всички! В момента мисля излезе книга - албум в негова памет.

..................................
Коя съм аз, та да съдя Китов, d3bep?... Той даде всичко от себе си, направи и невъзможното възможно, за да ги имаме днес тези исторически находки.
цитирай
7. d3bep - Всичко от себе си даде Васил Божков, ...
01.06.2011 11:34
Всичко от себе си даде Васил Божков, черепа.
И находките ги имаме не ние, а той.
Каот е спорно колко и кои от тях са истински.

Божков само копа с багерите ,с негово.. спомоществувателствуване....
Ами , обиколи обектите им.. Виж какво точно имаме. СЪздай си впечатление... Без да споменавам че при старосел за ме нединият храм е подчертано римски... просто поразгледай, създай си впечатление и така :)

Но иситнската сила не беше Китов, Китов за мен е слаб като учен.
Беше си божков и масояит напън за изравяне на тракийските могили силово и скоростно.

Както беше казал, струва ми се Фол(лека му пръст) в една книжка:
"За тракологията стана вече титулярно екипът на Китов всяка година по два пъти да я обръщат нагоре с краката".
ЧОвекът вероятно е мислел комплимент като го е казал това, но е доста... вярно?
цитирай
8. dolsineq - Всичко от себе си даде Васил Божков, ...
01.06.2011 15:02
d3bep написа:
Всичко от себе си даде Васил Божков, черепа.
И находките ги имаме не ние, а той.
Каот е спорно колко и кои от тях са истински.

Божков само копа с багерите ,с негово.. спомоществувателствуване....
Ами , обиколи обектите им.. Виж какво точно имаме. СЪздай си впечатление... Без да споменавам че при старосел за ме нединият храм е подчертано римски... просто поразгледай, създай си впечатление и така :)

Но иситнската сила не беше Китов, Китов за мен е слаб като учен.
Беше си божков и масояит напън за изравяне на тракийските могили силово и скоростно.

Както беше казал, струва ми се Фол(лека му пръст) в една книжка:
"За тракологията стана вече титулярно екипът на Китов всяка година по два пъти да я обръщат нагоре с краката".
ЧОвекът вероятно е мислел комплимент като го е казал това, но е доста... вярно?

....................................................
Да даде Бог и ти да откриеш две тракийски маски, пък тогава ще коментираме, d3bep. Била съм в Калиакра, Перперикон, Созопол /реликвария с мощите на св. Йоан/. В Старосел за съжаление не съм ходила, но живот и здраве и там ще отида. Не виждам нищо дразнещо във факта, че Васил Божков стои зад Китов. Съмнявам се обаче, ако се чакаше с държавна субсидия и защита, дали щеше да се стигне до тези находки.
цитирай
9. d3bep - Нито едно от тея, дето изреди, не ...
01.06.2011 19:14
Нито едно от тея ,дето изреди, не мисля че е лично откритие на Китов. Явно не познаваш дейността му, той е по - скоро Старосел, Стрелча ,Александрово, Голяма Косматка..
Перперикон е на Овчаров. По повечето от тея дето м иги редиш - не знам в кое предаване са ти ги разказали, но Китов може и да е работил като второстепенен герой или да е открил находки, до които няма как да отидеш.

Нема да ме разбереш за какво ти говоря, а и не искам, щото не ми се говори лошо по повод на мъртъв човек.
Но и без него щяха да са си там могилите да ти кажа(лъжа, смятам дори че щяха да са... По добре?).

А това кой ще "открива" могилите си е чисто политическо решение :)
цитирай
10. dolsineq - Прав си, d3bep, не познавам дейн...
01.06.2011 20:20
Прав си, d3bep, не познавам дейността му. И все пак Калиакра и Русалка са проучвани от него, а в Калиакра изграденият музей е изцяло негова дейност.
За останалите две имах предвид само, че съм ги посетила... d3bep, дори и да си прав, стореното е вече факт, поне да се възползваме от откритията му. По информация на Фол, Китов има открити над 7000 предмета. Това си е за завиждане.
цитирай
11. dolsineq - Д3вер, погледни този линк: http...
02.06.2011 15:23
Д3вер, погледни този линк: http://www.nasamnatam.com/patepis/Mogila_Golqma_Kosmatka_drevno_nasledstvo_ot_trakite-980.html
- Направи ли ти нещо впечатление?
цитирай
12. d3bep - Ми кво да ми прави, аз в косматката ...
03.06.2011 00:29
Ми кво да ми прави ,аз в косматката съм бил двукратно.

ПОървото което ми прави странно впечатление: тя е вградена в гранитен блок, ама се срутва! Е как става това? Ми на , става.
Второто дето ми рпави впечатление.
В нея има снаряжения от кон, части от статуя, въоръжение и прочие.

НО ПЪЛНО СНАРЯЖЕНИЕ, ПЪЛНА АМУНИЦИЯ и прочие отсъстват...
Кво да ми прави впечатлени...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3178271
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930