Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2011 20:46 - Геноцидът над българите в Османската империя 1396-1913
Автор: dolsineq Категория: История   
Прочетен: 49211 Коментари: 154 Гласове:
12

Последна промяна: 09.03.2011 21:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Нека назоваваме историята с истинските й имена, а и няма как да скрием фактите от миналото,  когато те са потвърдени с писмени документи... По-добре да знаем истината, отколкото да градим живота си върху пясъчни кули!  

Геноцидът по смисъла на международното право означава унищажение на исторически формирани човешки общности – родове, племена, етноси, народи, нации. Понятието е съставено в ново време от гръцката дума генос /род/ и латинската цедо /убивам/. Унищожението не означава непременно физическо убийство, а всички действия, които водят към изчезването на общността от определена територия, включително икономическо и културно разорение, смяната на идентичността и етническото прочистване. Ние отделяме останалите субекти /гърци, сърби, румънци/ в геноцида над българите след унищожаването на средновековната българска държава от османските турци, защото те се отнасят за сблъсък между равнопоставени в историята общности и са отделна тема. Акцентът върху държавата и обществото на османските турци идва от тяхната роля и отговорност за съдбата на Югоизточна Европа през втората половина на миналото хилядолетие.
Завоеванието
През 1352 г. османските турци завладяват крепостта Цимпе на полуостров Галиполи и от тази година започва тяхното разселение по територията на Югоизточна Европа. По това време тези земи населяват народи, чиято култура от близо 1000 години принадлежи на християнската цивилизация. Турското нашествие въвежда нова обществена структура, дело на идеологията на исляма, според която хората от всички други религии имат ограничено право на съществуване и са потенциални мюсюлмани. В доктрината на исляма е отчетливо указано, че за неговото приемане се прилагат всички средства, включително насилие до заплахата от смърт и практикуването на смъртно наказание без съд и присъда. Самата философия на тази религия предписва геноцид над всички, които не я изповядват, при което самото означение включва: смяна на религията /ценностната система/, респективно смяна на етническата принадлежност, изтощаване на генофонда на завладените народи чрез така наречения кръвен данък, физическо унищожаване /масови убийства/.
През цялата втора половина на 14 век османските турци воюват срещу гърци, българи и сърби, завладяват техните земи с големи кръвопролития, далече превъзхождащи всичко познато за насилието в средновековната история на Европа. Многобройни писмени извори свидетелстват за повсеместното разорение на селища в плодородната Тракийска равнина, при което са избити множество мирни жители, а отвличанията на деца и млади жени като стока за робските пазари в Мала Азия е масова практика.
През 1393 г. пада столицата на Търновското, а през 1396 г. и столицата на Видинското царство на българите. От превземането на Царевград Търнов е останало писменото сведение на Григорий Цамблак за избиването на най-висшия слой на българската аристокрация пред катедралната църква „Света Богородица“. Този документ в определен смисъл символизира съдбата на българите през следващия 15 век, в който те се оказват на границата на своето физическо съществуване като етнокултурна общност. Цялото столетие преминава във войни на завоевателите османци с кръстоносните походи на унгарските крале Владислав 4 и Сигизмунд, на трансилванския воевода Янош Хуниади, на влашките князе. Сраженията се развиват на територията, населена с естнически българи, което само по себе си води до тяхното изтребване. Победоносните турски войски, след като разбият и изтласкат противниковите войски, винаги изсипват гнева си върху българското население. Десетки турски документи свидетелстват за поголовни кланета в превзетите градовеи крепости, и след което останалите живи се продават в робство по малоазийските пазари или масово се преселват пак в Мала Азия, където загубват своята етнокултурна идентичност. Анализът на турските данъчни регистри и отчети от първото столетие на завоеванието показва, че „преформулирането“ на обществото в новообразуваната държава се отразява на българите по следния начин: Изчезват 2600 населени места, от селата изчезват 560000 души от градовете изчезват 90000 души. Следователно в края на 15 век българският етнос се лишава от 680000 души. В същото време според анализа на отчетните ведомости за данъка джизие към 1490 г. българите в Османската империя са общо 890000 души. Проста сметка показка: унищожени са 43,5% от българската общност населявала Югоизточна Европа към края на 14 и началото на 15 век. Колкото и да са относителни тези цифли, извлечени от турските държавни документи, става ясно, че живите българи били на ръба на физическото и етнокултурно оцеляване.
През 15 век започва административното организиране на турската държава в бъдеща империя на Османидите. Всички документи показват, че завоевателите са малцинство в разширяващата се държава и по тази причина ислямизират, което значи потурчват, просветените и производящите слоеве от населението на завоюваните земи, най-вече българи, а също и гърци, арменци, грузинци и т.н.
istoriabg.com/

    

image








Гласувай:
12



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Имаше един филм който се чудя как го ...
08.03.2011 21:35
Имаше един филм който се чудя как го пуснаха, та в него се казваше, че предаването на Търново става от еврейн (това го знаех) и, че избиването на българската аристокрация се извършва след като за управляващ е назначен пак някакъв еврейн с висок пост при турците, който до преди е бил ако не греша в Италия. Не защитавам османците, само споделям нещо интересно!
цитирай
2. dolsineq - Избиването на болярите е описано от ...
08.03.2011 21:38
Избиването на болярите е описано от Цамблак. Имам книгата и ще го прочета оттам.
цитирай
3. tryn - Ужасяващи факти!
08.03.2011 22:03
Поздравявам те за познанията, Долсинея!
И благодаря!

Пожелавам ти добро настроение в празничната вечер! :)))
цитирай
4. dolsineq - Похвално слово за св. Евтимий от Григорий Цамблак http://www.pravoslavieto.com/life/01.20_sv_patr_Evtimij_Camblak.htm
08.03.2011 22:18
"...Военачалникът — турчин, който беше поставен от турския цар да управлява града — повика при себе си божиите хора, които превъзхождаха другите по име, по добродетел и по благородство, за да се посъветва за някои общополезни дела. И те вървяха, следвайки вестителите, в неведение, както овцете вървят след тези, които ще ги колят, и всички, носейки своята кръв, бързаха да се доверят на убийствените десници. Щом ги видя в ръцете си, кръвожадният звяр посред църква ги изкла и, по-точно казано, ги освети, без да се засрами от белите коси, без да пощади младостта, а в забава на ножа превърна гърлата им. Жертви одушевени, словесни жертви, изгорени изцяло, кръстили се повторно в своята кръв; пролели посред църква кръвта си към кръвта на пророк Захарий, та заедно с Авел да се провикнат от земята към Господа; те, които са изпили чашата на мъчението, достойна да бъде изпита от любимците на Бога, които със своята кръв удавиха всички вражи пълчища, както тристатите* на гордия фараон! О, свято опълчение! Не един по-напред, а друг по-после, но всички вкупом застанаха пред мъчителя, оплюха го и като се представиха на Христа, ведвага се увенчаха! Мъчителят хвърли техните трупове за храна на птиците небесни, а Господ причисли духовете им към най-кротките ангели. О, воини, които вярата опазихте и броя си не намалихте! Чуйте и броя им: сто и десет бяха те, чиято кръв обагри църквата. И макар че бяха толкова много, не се разкъса мрежата на вероизповеданието."
цитирай
5. dolsineq - Поздравявам те за познанията, Д...
08.03.2011 22:23
tryn написа:
Поздравявам те за познанията, Долсинея!
И благодаря!

Пожелавам ти добро настроение в празничната вечер! :)))

.........................................
Такива са фактите, Ели... 110 висшепоставени мъже са били изклани без съд. Като животни. Смразяващо и страшно!
цитирай
6. анонимен - Този пост е някакъв цитат и надявам ...
08.03.2011 22:31
Този пост е някакъв цитат и надявам се не го представяш с претенция за вярност и исторично, защото ако не беше толкова некадърен щеше да само смешен. Най-обичам постове на тема история, които се позовават на "много извори", а няма цитиран нито един. Правят обобщения, за насилие спрямо предходни периоди без такова да е документирано никъде, докато обратното да е документирано ясно и от много източници, развиват неверни тези, а за капак и финала е повече от безумен. Нито доктрината на Османската империя е била да ислямизира местното население, нито да го обезкървява, нито да го подлага на каквато и форма на геноцид. Ако имаше такива намерения, днес този разговор нямаше да го водим.
Тракия е обезлюдена много преди да се появят османлиите. Калоян унищожава Пловдив и изселва оцелелите му граждани (само един пример за осъществяван от българи, ромеи и латини доста по-страшни неща от най-страшните извършени от османлиите в периода на завоюване). Българската аристокрация чудесно се интегрира в османската без да се променя предмета и на дейност, а т.н. кръвен данък хич няма за цел да "обезкърви" ама то трябва да се помисли малко, преди да се пише! АБЕ БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ НЕ ЧЕТЕТЕ ЛИ? ЕДИНСТВЕНИЯ ЖИД, КОЙТО МОЖЕ ДА ПРЕДАДЕ НЕПРЕВЗЕМАЕМОТО ТЪРНОВО Е ЖИДА КОЙТО Е НА ТРОНА И КОЙТО МИСТЕРИОЗНО ИЗЧЕЗВА ОТ ГРАДА. Убитите боляри и заточения Патриарх са тези, които са били вероятно на Трапезица и са отказали да се предадат след предаването на основния град и Царевец. Затова са били наказани болярите, а Патриарха заточен, но не и убит. Откачена работа. Търново е в пъти по-защитен, заселен и непревземамем град от Константинопол в този момент.
Та не зная що ги пускаш постовете, които са лишени от смисъл и историческа стойност, ако целта е да получиш повече коментари в блога.... няма как, става прозрачно, а вече не толкова полемично! Да не говорим , че трети март мина, а тази тема поради естеството на българския "патриотизъм" е актуална около такива дати само!
цитирай
7. dolsineq - 6. анонимен - Този пост е някакъв цитат и надявам ...
08.03.2011 22:37
Какво правиш тук, след като знаеш всичко? Когато се убедя в правотата на думите ти и аз, тогава ще спра! А, колкото до темата, тя почна много преди 03.03. Така че закъсня със зак;ючението си.
цитирай
8. анонимен - Ан6 Турчино,
09.03.2011 09:14
Ако не ти понася истината, запали си една цигара, и си ходи в Турция.
Колкото и да драпате, няма да преиначим историята!Никой не ви мрази, ревльовци, уважение е към жертвите които сме дали по време на турското робство!
Сбогом.
цитирай
9. анонимен - Да, то връзката с обесването на Л...
09.03.2011 10:23
Да, то връзката с обесването на Левски и трети март е смисловата, след това ще се появи пак темата при Априлското въстание, евентуално около Ботев и след това почивка до следващия февруари, за да се почне отново.
Убеждението в правотата на моите думи не е необходимо. Историята, колкото и да им се иска на някои не е политическа наука, въпреки че се ползва активно за правене на политика. Науката история от Херодот насам е реконструиране на миналото на база на лични свидетелства, изворов материал за тях и вече създадени интерпретативни разкази за тях. В основата на всяка историческа реконструкция е негово величество ФАКТЪТ! Второ ниво в йерархията е за преките свидетелства за съответния факт (от участници, свидетели, наблюдатели) като изрично трябва да се подчертае и да се каже, че това са субективни свидетелства (историята обективира на база на субективното свидетелство и за това изворите винаги се цитират!), третото ниво е съответната авторова интерпретация на факта, към която освен изворовия материал той следва и може да обогати с други свидетелства свързани с факта, археологически данни, етнографски, антроположки, други по-късни интерпретации на този факт и т.н. целият инструментариум от помощни за историята науки, със съответното позоваване на източника и анализ на неговата стойност. Едва накрая идва и философско-етичната оценка на автора, която той може да направи на база на собственото си съвремие и неговите ценности - но тя изрично трябва да бъде маркирана като такава и да не ангажира коректността на историческата реконструкция!
цитирай
10. анонимен - Сега да погледнем предложения пост ...
09.03.2011 10:37
Сега да погледнем предложения пост от гледна точка на тази йерархия и исторически подход (не мислех, че е нужно), защото несъстоятелността му е очевидна, но все пак:
1. Както е казано в увода и геноцид е модерно понятие с модерно измерение и то преди всичко свързан с насилствено и физическо унищожаване на големи национални и етнически групи (пример геноцидът над арменците, геноцидът над евреите и циганите, геноцидът над народите от Съветска Русия при Сталин и т.н. Към историческите периоди в по предно време и към процеси, които не са свързани с такава политика коректния термин е асимислация (тя може да бъде насилствена или доброволна) примери също много, последният от тях е "Възродителният процес" в България, която едва ли ползвайки посоченото определение бихте нарекли "геноцид", но е типичен пример за опит за насилствена асимилация (при това не първия и все неуспешен) над част от населението на България.
Това по отношение на понятията, за да сме коректни!
Всеки средно грамотен османист или човек с интереси към историята като наука може да ви каже, покаже и убедително докаже, че Османската империя в идеологическата си рамка не е продукт на "ислямската идеология", също не особено смислено използвано понятие, тъй като както и християнството и ислямът не е хомогенен и има много и най-различни "идеологии" в него, като и официални и неофициални разделения, които проповядват коренно различни доктрини. Но да се върнем на Осмнаската империя - идеологическата и рамка е изработена от християнски ренегати в двора на султан Орхан и продължена и развита от следващи такива, които представляват интелектуалния и управленския елит на Империята. Ня е компилация от класическите разбирания за универсална теократична монархия от християнски тип, каквато е Източната римска империя дълго време, подплатена с някои концепции на исляма. За османлиите в ранния период на империята се знае, че все още са първично ислямизирани и са далеч от интелектуалните и концептуални разбирания за исляма
цитирай
11. анонимен - които ще се появят едва след завл...
09.03.2011 10:47
които ще се появят едва след завладяването на арабския свят и най-вече на Египет и присвояването на "халифата" от султан Селим в началото на 16 век. Не случайно повечето изследователи на Османската империя я наричат наследник на Византийската такава.
Какви са разликите обаче! Най-съществената е, че Християнсктата теократична монархия на първо място е нетолерантна към иноверците. Появата им на територията на дадена християнска държава, независимо от това дали изповядват друга религия или друг клон на християнството се преследва жестоко и безкомпромисно! За разлика от този основен фундамент за християнските средновековни държваи - без изключение, доктрината на Османската империя казва, че да ислямът е официална религия в империята, но тя е толерантна и дава право на всички народи изповядващи религията на "Книгата" да продължат да я изповядват без да загубят своите религиозни организации и култови центрове. Естествено рангът е свален и естествено, за да се развиваш в управленската и военнта йерархия на Империята следва да приемеш исляма! Точно обратно - Османската империя нарушава друго правило на исляма, че мюсюлманин не може да воюва с мюсюлманин и в резултат на това нарушение тя е наказана и унищожена от Тамерлан по един много категоричен начин. Възстановяването и става на Балканите с пряката подкрепа на християнските князове и християните. Малоазийскатие владения на империята се свеждат до ранните размери на бейлика от времето на Орхан.
цитирай
12. анонимен - Сега малко по фактите. От битката ...
09.03.2011 11:24
Сега малко по фактите. От битката при Черномен до битката при Никопол, които са през втората половина на 14 век, османската империя води всичко на всичко четири битки с християниските държави - Черномен, Ключ, Косово поле, Никопол. Безлюдната Тракия е завладяна с лекота поради липса на каквито и да е съпротивителни сили и без никакви свидетелства за проливане на кръв (то няма и чия). Малкото останали градове се предават след слаба съпротива или директно! Сериозна съпротива е засвидетелствана при завладяването на Средец, където имаме три месечна обсада и т.н. Завладяването става на етапи - формален васалитет, фактически васалитет, военно присъствие, присъединяване на територията към Империята. В нито един от тези етапи не е засвидетелствано "масово избиване на хора" по-страшно от всичко преди или пък сериозна и съществена съпротива от страна на завладяваните. По сериозна съпротива е оказана в днешна Гърция, където ахейските и латински княжества се опитват по-организирано да се бранят срещу нашествието и подкрепата, която получават от запад е малко по-осезаема, а и това все пак е периферията на завладяването към този момент.
България (да кажем нещо и за нея) или по-точно българските държави към момента са единствените на Балканите, които не оказват никаква организирана съпротива (да не бъркаме първите два сина на Иван Александър и Момчил, те не са се били срещу османлиите). Владетелите постоянно и все по-унизително потвърждават своя васалитет и се отказват от сувернитет и територии, като най-страшното падение е предаването на Търново (не случайно фолклорът за Шишман е в Софийско, което е апанаж на двамата големи синове на Иван Александър, загинали в битка, а от самото Търново идва сподавеното мълчание за мястото и ролята на царя по време на обсадата и легендата за "жида" предал града - жид, който може да предаде града е единствено и само Иван Шишман, структурата на търновската отбранителна система не позволява града да бъде превзет дори да се влезе от една порта)
цитирай
13. анонимен - Няма свидетелство за пряко участие ...
09.03.2011 11:40
Няма свидетелство за пряко участие на български войници в битката при Никопол, а поведението на Иван Страцимир е всичко друго на не и героично, подобно на това на по-малкия му брат през целия период на завовевание с акценти влаченето на колене пред султана в Ямбол, падането на Търново и падането на Никопол и безславната му гибел след битката при Ровине).
Българската аристокрация - служебна и военна в по-голямата си част приема исляма и по този начин продължава своят статус на служебни или военни хора в империята. Демографските загуби от войните през 15 век, които се водят на българска територия са факт! Но, винаги има едно но:) Те са резултат не само на действията на Османската империя и армия - като цяло тя е бранела мирното население, а е извършвала репресии само над това, което се е биело срещу тях. Не е така, обаче с поведението на християнските армии, където засвидетелстваните случаи на "покатоличване" на населението са повече от тези на "помохамеданчване), а масовите насилствени изселвания на мирно население в посока на север от Дунав са доста по-насилствени и масови в сравнение с тези в посока Мала Азия - най-малкото Влад Цепеш е достатъчно популярен персонаж, за да сте информирани какво е правил той в Северна България и защо не е бил при Варна, за да се бие с османлиите!
Загубването на етнокултурната идентичност на българите в Мала Азия е невярно твърдение, те си стоят там като компактни общност до гръко-турската война през 20 век, когато заедно с гърците от Смирна (към 2 милиона) са изселени на Балканите, посоката на загуба на етнокултурна идентичност на българите през целия османски период е "гърчеене", не турцизиране!
С изключение на Родопския случай, който остава изолиран, свидетелства за масово помохамеданчване няма. Ислямизирането на българи върви по няколко линии - ислямизиране на аристокрацията, естествен процес, за да може тези хора да си запазат статута и да се развиват в рамките на империята (аналогичен с този при Василий Втори)!
цитирай
14. анонимен - Случаи на насилствена ислямизация ...
09.03.2011 11:47
Случаи на насилствена ислямизация при завоюване на някое населено място - индивидуална или по-масова, в зависимост от степента на съпротива от една страна и фанатизиран военачалник или духовник в Османската армия от друга!
Доброволна икономическа ислямизация - основно на мъже, които искат да станат войни, да променят статута си на рая и т.н.
Девширме - частен случай на ислямизация, който в по-голямата част от засвидетелстваните случаи е желан и от двете страни, поради перспективата, която дава, естествено има и насилствени случаи, които пораждат и съответния фолклор по темата!
Да се слага равенство между помохамеданчване и потурчване е не просто глупост ами е национално предателство. Българите мохамедани да не би да са турци????????????Тези хора са запазили своя етносен вид повече от 500 години, а с такова некадърно и непохватно боравене с термините с един жест ги харизахте при това на чужда МОДЕРНА нация! Босняците и албанците да не би да са турци! Но ако така ги определяте и ги тикате в тази посока бъдете сигурни, че модерна Турция няма да ви откаже подаръка!
цитирай
15. анонимен - Данните за джизието и транспонт...
09.03.2011 11:56
Данните за джизието и транспонтирането им към демографията е манипулативно и неверно (вероятно и злонамерено, защото обслужва определена политическа теза). Джизие не се плаща от раите със специално предназначение и българите в султанските хасове! Те са освободени от този данък. Паралелно с броя на изчезналите селища, сложете броя на нововъзникналите и картината ще стане доста по-различна и като демография и като жилища.
През 14 век няма свидетелства за компактна българска диаспора в Тракия и никакви свидетелства за такава в прилежащата на Константинопол Тракия. Българското демографско присъствие там е резултат от Османската империя. Точно затова Източна Румелия не става гръцка след Берлинския договор, когато се гласува какъв да е езика на областта - гръцкото население винаги е доминирало в градовете на юг от Балкана, селата обаче, благодарение на специалните раи - оризари, коняри, соколари, войнуци и т.н. и заселването на българи в султанските хасове са български! Същото се отнася с още по-голяма сила за населението в Одринско и на юг където в никой период от време не е имало българска диаспора, а тя се появява изведнъж и е равна с турската в края на 19 век!
цитирай
16. анонимен - И така да обобщим след загубването ...
09.03.2011 12:07
И така да обобщим след загубването на собствената си държавност българите запазват църковната си институция и религията си, запазват книжовния си език, продължават да съществуват и да се развиват манастирските центрове като средище на християнството и на българщината, с превръщането на българските земи във вътрешна територия българската народност получава шанс за демографско разширение в рамките на целия полуостров, шанс от който се възползва пълноценно, запазва се самоуправлението в българските селища, българите остават икономически активното население на територията на Османската империя, създават се редица нови селища, особено в пред и подбалкана, които по-късно ще станат люлка на Възраждането и национално-освободителното движение. Българи не са убивани без съд и присъда, освен в някакви индивидуални актове на насилие, които трябва да се разглеждат индивидуално и в контекст. Това е фактологията, тя е лесно проверима и в българските извори, и в чуждите извори и в Османските извори за периода!!!
19 век е съвсем друго нещо! Терминът "турско робство" се появява тогава, тогава се появяват и много други неща, но това е друга тема за разговор. Нещо повече в процеса на завоевание българите са смятали османлиите за "Бич божий", за наказание наложено ни от нашия християнски бог за греховете направени от християнските светски и духовни владетели - това е една от причините да няма масова съпротива срещу завладяването. В съзнанието на хората от този период я е имало конструкцията - грехопадение - наказание - изкупление и както се вижда от факта, че днес ни има (ако е искала Османската империя нямаше да ни има), тези българи, които някои с гордост наричат "роби" бъдейки слепци са изтърпели и наказанието си и са достигнали и до изкуплението!
цитирай
17. анонимен - Ако искате за цвят да направим ан...
09.03.2011 12:13
Ако искате за цвят да направим анализ и да съпоставим спрямо историческите факти и твърдението, че "завладяват техните земи с големи кръвопролития, далече превъзхождащи всичко познато за насилието в средновековната история на Европа." Средновековната история на Европа познава такива насилия, вкл. и българската такава при това системни, спрямо които приложеното насилие към завладяваните народи в Османската империя изглежда като пикник! Отново безпочвено твърдение, както и твърдението че им променя "етническия" характер на народите. Как една империя която е неетническа ще променя етнически характер на когото и да е било. То в национални държави, където се провежда системна политика става трудно и трябват поколения и поколения, а за Османската империя - кой етнос точно са му променяли характеристиките и към кой етнос са го принаждали. Та такива ми ти работи, ама трябва да се чете и да се познава фактологията, а не да се обслужват политически доктрини на съвремието с ползването на исторически клишета, разчитайки на "неграмотността" и незапознатостта на населението с темата и същността на историческите ФАКТИ!!!
цитирай
18. анонимен - Казах ти, турчино!
09.03.2011 13:34
Сбогом и не се връщай!
цитирай
19. анонимен - Геноцид
09.03.2011 13:41
Вероятността 130 години след Освобождението от Османско владичество българският народ да изчезне е по голяма отколкото през изминалите 500 години. Последните 20 - 2 000 000 .
цитирай
20. анонимен - Нъпълно си прав, като добавим към ...
09.03.2011 14:02
Нъпълно си прав, като добавим към това и факта, че по отношение на турците и циганите не произтичат никакви смислени асимилационни процеси, а с такава лекота харизваме българомохамеданите на Турция, щото те били "етнически променени". И към това добавим статистическия факт, че над 40% от родените сега деца са небългарски майчин език, наистина афтогеноцида ни е в пъти по тежък от най-тежките анти български действия предприемани от османците!
цитирай
21. анонимен - An19=an20 Разбираеми са напъ...
09.03.2011 14:55
An19=an20
Разбираеми са напъните ви да изчистите името на Турция, но забравете!
Кой каквото си е дробил - ще си го сърба, и това е !
Турция трябв да признае официално геноцида, и да ЗАПЛАТИ 25-30 млд долара на България за имущества, и нанесени вреди!!!
И, откажи се, анонимен (Зав)!Няма никой да те последва в туркомиялната!
цитирай
22. анонимен - Нещо силно си се объркал и това по...
09.03.2011 15:40
Нещо силно си се объркал и това показва цялата сбърканост на този тип коментари и некадърното политизиране на темата. Турция е модерна държава, създадена след Първата световна война! Нито темата е за Турция, нито коментарите са за Турция. Турция е светска република - Османската империя теократична мултинационална империя! В Турция официалния език е турски азбуката латиница. В Османската империя официалния език и азбука са арабски.
Турция се управлява от пряко избран президент и излъчен от партията получила мнозинство в турския парламент министерски съвет, начело с министър председател - Османската империя се управлява от халиф (султан, падишах), наследствен и от определени от него хора. Турците изживяват своето национално възраждане от средата на 19 век (последни от народите включени в османската империя) и до края на ПСВ се борят с Османската империя за своя национална държава. Постигат го след свалянето на последния османски султан от страна на Кемал Ататюрк! Турция е член на НАТО и кандидат член на ЕС, османската империя до 17 век е владяла половината Европа, Черно море и е било вътрешно, Северна Африка и Близкия Изток също са под нейно владение. През 18 и 19 век, когато индустриална европа се развива и реформира Османската империя става "болния човек на Европа", заложник на политически интереси и влияния от страна на Франция, Англия, Австрия, Русия и Германия.
Ако разликите не ти се виждат съществени.... то няма какво съществено повече да се каже.
цитирай
23. анонимен - Република Турция (не Османската ...
09.03.2011 15:47
Република Турция (не Османската империя) сключва през 1925 г. с България Ангорския договор. Той е подписан от страна на Симеон Радев за България и Тевфик Кемил от страна на Турция. С него Република Турция признава имуществените права на българите изселени от Османската империя и намиращи се на територията на Република Турция. Изселените Българи са от същата тази Тракия, където вместо да изчезнат етнически станали доста и от същата тази Мала Азия, където също взели та оцелели, а не изчезнали в чуждата етническа среда цццц отиде хубави яргумент даже по международен договор!
Така че, точно Турция признава правата, които българите са загубили в резултат от междусъюзническата война като изселници от Османската империя.
Договорът не е изпълнен и е предмет на дипломатически дискусии и в момента. По сегашна оценка, т.е. еквивалента на договорените суми, по днешния им курс, Турция дължи между 10 и 15 милиарда на наследниците на тези българи.
Дали и как ще бъде намерено дипломатическо решение по този все още действащ международен договор е въпрос на умения на българската дипломация! Ще поживеем ще видим!
цитирай
24. dolsineq - @17. анонимен
09.03.2011 17:08
Анонимен, хубаво редиш думите, но ще ти е трудно да ми докажеш, че е нямало геноцид към българите в най-новта ни история. Голяма част от родовете в нашето село са от Вайсал /турско село на границата с България./ Имали са само два часа на разположение да си приготвят багажа и да излязат от "чуждата" територия. Турски войски са стреляли след всеки, който не е успял да се приготви навреме. Цялата им покъщнина остава в Турция. Ако си спомняш Санстефанския договор, там турските жители на България имаха право на няколко месеца отсрочка да се изнесат от страната за да си продадът имота. Старата ни къща е черкезка, купена законно от стопанина си. Няма равнопоставеност в закона за българи и турци.
цитирай
25. dolsineq - "Варварският цар*, възго...
09.03.2011 17:41
"Варварският цар*, възгордян от победите си и от завладяването на много народи, понеже беше слушал за Търново, за голямото му величие, за твърдостта на стените му, за красотата му и за самото му местоположение — извънредно труден за превземане, защото освен стени притежаваше достатъчно и естествени крепости, а освен това — големи богатства и многобройно население с велика слава както в църковните, така и в царските дела, пожела доброненавистният да го разори. Затова, като вдигна всичките си източни войски, започвайки от персийските предели, от Ликаония и Асия, премина Хелеспонт и завари западните си войски, както беше заповядал; събрани всички заедно, те превъзхождаха не само войските на Дарий, царя на персите и мидийците, но и тези на Александър Македонски. С тях пристигна и ненадейно нападна града — не от една или две страни, но като го обгради целия отвсякъде с човешки тълпи. И на голямо пространство бяха свирепите. Разяреният варварин заплашваше, че с огън ще гори, обещаваше, че на късове ще сече и на друга мъчителна смърт ще предаде тези, които продължават да са непокорни. И най-после превзе града, но не със своята сила, а като замлъкна Божието предопределение."
..............................................
Търново е превзет, "но не със сила, а като замлъкна Божието предопределение." Навярно градът е предаден от същите тези 110 избити боляри в църквата "Св. 40-ет мъченика". Никой не обича предателите, нали така?
цитирай
26. анонимен - Както казах и горе Търново е непр...
09.03.2011 18:13
Както казах и горе Търново е непревземамем чрез обсада град през 14 век. Той е необсадим, за да бъде превзет. Сегашната ни представа за средновековно Търново като Царевец и Трапезица е съвсем различна от реалните данни на археологията.
На всичкото отгоре Търново в този период, за разлика от Константинопол е плътно заселен град, с жив и жизнен хитерланд, в който влизат също така мощни крепости като Ловешката и не само, а както знаем и Ловечката крепост е от труднопревземаемите. Значи Османците повече от век се пънат да завземат обезлюдения Константинопол, с отворени врати и воюващи в него генуезци, венецианци и разни гръцки императорчета. На всичкото отгоре в прилежаща Тракия с трън да минеш няма какво да закачиш, а Търново пада за няколко месеца и то при непредназначен за неговата обсада поход. Просто Баязид отива да демонстирара сила пред един васал, за да получи нещо - я плата, я некоя крепостчица, а нова булка за харема. Вместо това той получава супер-гифт цялото и целокупно Търново с всичките му богатства, прилежащия хитерланд и каквото още не си е мечтал даже да получи.
Въпросните 110 първенци са убити от османлиите, а в житието на патриарх Ефтимий пише, че той е ръководел отбраната, след което е бил заточен (дори късметлията Сюлейман Челеби, водач на обсадата и първороден син на Баязид не смее да убие патриарха, за да не ядоса населението на преснозавладения град и околностите му, щото е щял да се види в чудо по старопланинските проходи и чукари).
Версиите са две, че патриарха щото го няма царя, се притеснил за населението и като добър пастир предал града. Версия втора предадена от някакъв Жид.
Въпрос на избор (всъшност Сюлейман даже не е имал обсадна техника).
цитирай
27. анонимен - Моето мнение, на база на изворовия ...
09.03.2011 18:26
Моето мнение, на база на изворовия материал, поведението на Шишман, отношението на Търновчани към него и майка му и логиката на нещата е следната:
1. Сюлейман идва с войската, за да сплаши палавия васал и прави нещо като блокада на Търново.
2. Палавият васал подобно на поведението си в Никопол при похода на Али паша и при Никопол при връщането на Баязид от Ровине първо се прави на мъж и ущипан, след което влиза в договорки за подновявавне на васалитета и личното си оцеляване като царче!
3. Населението и част от аристокрацията, както и патриарха са против това съглашателство.
4. По тази причина царят договаря личното си оцеляване, предава контролираната от него част на града и забягва тихо и тайно към Никопол.
5. Османлиите влизат във външния град и вероятно в "царския" хълм, а част от аристокрацията и патриарха продължават да се съпротивляват, напълно е възможно да се бранят ефективно в една от вътрешните крепости много дълго време.
6. Понеже населението е в ръцета на османлиите и те могат да плашат с репресии се разиграва онзи епизод с предаването на града от Патриарха, гаранциите за мира и последвалото избиване на несъгласните аристократи, за да не мътят водата!
Една от възможните реконструкции, за мен най-логичната и издържана от гледна точка и на наличния материал. Иван Шишман е жид, защото майка му е еврейка, затова и в Търново не щат дори да му споменават иметои се говори за "жида" предал града.
Към коментар 24. Ами 1000 пъти в постовете по тези теми повтарям, че времето от средата на 19 век насам е съвсем различно от времето преди това, пък времето от началото на 20 век до края на Османската империя пък още по-по-най (между другото забравяте, че българи и османлии са съюзници в ПСВ и заедно бият руси, ингилизи и французи, доста добре!).

Ако искаш да фокусираш поста върху този исторически момент направи го! И там не е точно така както популярно обичаме да говорим за него, но там са Априлското, Креснеското, Илинденското, Балканската и там е различно!
цитирай
28. dolsineq - @26. анонимен -
09.03.2011 18:29
При всички положения Търново е предаден без бой на Баязид, защото дори и най-малкото геройство или съпротивление от страна на българите, щеше да бъде описано съвсем добросъвестно от Цамблак.
"...Българският цар Иван Шишман влиза в преговори с унгарския крал Сигизмунд (1387-1437). Това силно разярява Баязид и през пролетта на 1393 г. голяма османска войска преминава Стара планина и се насочва към Търново.



3. Падането на Търново и Видин. Съдбата на Добруджанското деспотство

По това време цар Иван Шишман е в Никопол. Героичната отбрана на столицата се ръководи от Патриарх Евтимий (3). Според някои сведения обсадата на Търново продължава около три месеца. Сръбски и руски летописи съобщават, че Търново пада на 17 юли 1393 г. при неясни обстоятелства. [9] Градът вероятно е предаден. Една от легендите гласи, че една от вратите на Царевец е оставена отворена. Според друга предателят е стара жена, а според трета той е евреин. Най-видните жители на града – общо около 110 души, са изклани в патриаршеската църква. [10] Голям брой български семейства и родове са преселени в Мала Азия. Патриарх Евтимий е заточен вероятно в Бачковския манастир. Падането на Търново остава като изключително събитие в народната памет. [11] " http://212.39.92.39/e/prosveta/istoria_11/20.html
цитирай
29. dolsineq - @27. анонимен -
09.03.2011 18:34
И за мен най-логична е версията, че Иван Шишман е нарушил договора си с Баязид1, търсейки съдействие от унгарския крал Сигизмунд, като едновремнно с това е напуснал и Търново. На практика Търново е без своя цар и няма кой да поеме отговорност. Тогава тези 110 боляри или висши мъже са се нагърбили с предаването на Търново, без да се противопоставят на Баязид І.
цитирай
30. анонимен - Хайде срещу 12-те милиарда дълг, Турция да си прибере турците от България
09.03.2011 20:17
Не е ли време срещу 12 милиарда долара, които имат да ни дават Турция, всички турци в България да се изселят в Турция. Ама до един, включително и турчеещите се помаци, които не признават Българския си род. Веднъж завинаги да се изчистим от всичко турско. Да си живеят, както си искат в собствената си Родина, каквато те считат Турция. Доброволно, със сключен мирен договор между Турция и България. Без да се караме, мирничко и тихичко, с уважение. Така както Борис Трети сключи договор с Румъния - Крайовския. мирно и тихо Румъни и Българи си размениха местоживеенето си. Така и турците в България срещу задължението на Турция спрямо България, веднъж завинаги ще си уредят приятелски взаимоотношенията си.
цитирай
31. dolsineq - @30. анонимен
09.03.2011 20:37
Анонимен, не го мислиш сериозно, нали? Аз съм половин туркиня. В Турция ли ще ме пратиш или в България да си остана?
цитирай
32. анонимен - Отново цитираш преразказ - възм...
09.03.2011 21:58
Отново цитираш преразказ - възможна реконструкция оневиняваща Шишман и опазваща го като национален герой. Сведение за преговори между Сегизмунд и Шишман няма. Сведение, че по време на цялата обсада е бил в Никопол няма. Дори да е бил в Никопол пътят между Търново и Никопол даже пеша с припълзяване е по-малко от 3 месеца. За цар и царската му дружина, за гарнизона на Никопол, за гарнизоните и мирното население което може да се въоръжи в защита на СТОЛИЦАТА, ТРЕТИЯТ РИМ, за васалните влашки княжества, за съюзниците от Сърбия и Босна също (да махнем Иван Страцимир и Добротица и Иванко). Да ти лъщат и трещат тези липси, много лъщят и много трещят. Да не говорим, че въпросният Шишман никока и никъде битка не е водил, най-много с брат си нещо да се поскара. Уж съюзник на братовчед си Лазар и Твърдко, ама ни при Плочник ни при Косово поле се появява, армия не праща даже. Когато Силистра отказва да се предаде, защото я харизва на Али паша, пашата му скръцва със зъби и той намира начин да я предаде. Това са реалните факти от биографията на Шишман. Случаен и некадърен владетел поставен на престола заради слабостите по "тънката" част на един застаряващ мъж. Не е първия български владетел появил се на българския престол по същата причина, а е общо правило, че мнозинството и най-силните български владетели български в това число са били със "слаби ангели" по женсаката част. Явно национална черта.

Първенците изклани в черквата са изклани от османците. Обясни ми логиката на твърдението, че те ще изколят тези дето са предали града, а ще пратят на готини постове и перспективна работа из другите краища на империята тези, които са им се съпротивлявали..... Тия първенци са баш защитниците на града или това, което е останало след предаването. ОСманлиите са принципно толерантни към тези дето им се предават и безмилостно кръвожадни към тия дето им се съпротивляват. Концепцията им е такава те първо се пазарят и предлагат мир и като някой го отхвърли го наказват!
цитирай
33. dolsineq - За тайната уговорка на Иван Шишман и ...
09.03.2011 22:13
За тайната уговорка на Иван Шишман и Сигизмунд, пише Иречек.... Имаш много лошо мнение за българските мъже. ;) Май и в това отношение султанът е в по-изгодни позиции, че без да дразни общественото мнение, има най-хубавите жени в харема си.
"Първенците изклани в черквата са изклани от османците. Обясни ми логиката на твърдението, че те ще изколят тези дето са предали града, а ще пратят на готини постове и перспективна работа из другите краища на империята тези, които са им се съпротивлявали....." - изобщо няма логика, като знаем какво е направил Баязид І, след убийството на Мурад І, е съвсем реално да се предположи, че това са истински българи, защитници на Търново.
Анонимен, не е ли страно - 110 умни мъже са били против Иван Шишман и не се намира един, който да го убие. Болярските заговори не са нещо чуждо за България. Едва ли страхът е бил причината?
цитирай
34. анонимен - Точно това имах предвид - имаме р...
10.03.2011 01:31
Точно това имах предвид - имаме разсъждение на интерпретатор - Иречек, а не извор, който да потвърди за наличие на подобна уговорка. Такова уговаряне или договаряне в този период винаги има една единствена цена - за да помогнат (дори само морално), а камо ли с оръжие помагащия православен владетел трябва да стане униат и да признае върховенството на папата. Това е цената за помощта за Константинопол, такава е и цената за Видинската акция на Сегизмунд, която трябва да плати Страцимир. За нищо подобно няма подадтки при Шишман, а и ако имаше патриарха щеше да го отлъчи на мига.
За съжаление нямаме яснота, кои са точно тия 110 мъже и какъв е статута им и достъпа до царя, за да могат да го убият. Още повече, че конфликта между тях и царя е станал именно поради желанието му да предаде Търново. А той изчезва мистериозно от него. Т.е. очевидно се е страхувал да не го сполети гнева на несъгласните с предателството на столицата. Да не говорим за това, че изворите доста често го засичат при Никопол и преди да падне Търново, явно това му е била някаква втора резиденция, в която се е чувствал по-спокоен в сравнение с Търново.
И пак да кажем, ако висеше наивно да чака в Никопол Сигизмунд - три месеца, толкова ли е бил тъп или не е можел да прати някой и друг войник, да организира набег в тила, да палне обоз, все действия които ще помогнат на обсадените и могат да се извършат и от по-малко от 1000 души дружина. И откъде го е чакал да се появи Сигизмунд в Никопол - с лодки по Дунав ли??? За да дойде в Никопол трябва да мине през Видинското царство и пре Влашките васали. Такова разрешение за движение нито е искано нито е давано. А и каква е логиката дойде ли Сегизмунд на юг от Дунав да ходи при Никопол да се среща с чакащия го самотен цар, а да не ходи директно към Търново, за да се срази с османлиите.
Образът на "фолклорния" цар борец срещу османлиите е причината на историците да лъскат имиджа на Шишман, а не обективната историческа реалност и изворов материал за него!
цитирай
35. dolsineq - Ако Иван Шишман беше организирал ...
10.03.2011 07:03
Ако Иван Шишман беше организирал отпор стещу османците е невъзмонжно да не бъде описан от Цамблак. Точно обратното! Той подчертава, че не със сила, а с божията намеса е превзето Търново. Значи се е случило нещо твърде "необикновено", което да отвори царските порти. В житието на Цамблак, четох за инициативата му да се свърже с папата и да се организира кръстоносен поход, в отпор на османската империя. За същата си дейност, Цамблак е отстранен от Киевската църква и наречен еретик... Излиза, че православната църква не е била много заинтерисована от съдбините на християнските народи под чуждото владичество.
цитирай
36. анонимен - Точно това казвам и аз - като стиг...
10.03.2011 09:40
Точно това казвам и аз - като стигнахме до изворите се оказа, че ни Шишман го има, ни Сегизмунд нищо, нито обяснение за това къде е бил и какво е правил няма. Че не е организирал отпор срещу османците е видно от цялата му "царска" биография. Занимавал се е с лично оцеляване, борба с брат си и дребни итнрижки от типа ще ви подкрепя срещу османците, айде да се бием, ама като дойде време да се бие го няма никъде, а само задълбочава васалитета и отстъпките към османците. Той е жалък дори в отношението си към османците, защото Константин Драгаш и Марко Мърнячевич, а и княз Лазар след това директно си стават васали и ходят с османлиите и се бият с тях. Нашият и това даже не може да направи, само се скатава и крие и пазари и моли докато му рязват главицата.
За православната църква "схизматиците" са далеч по-големи врагове от османците, както и обратното! Това също е исторически факт със своите измерения от първия кръстоносен поход до походите на Сегизмунд, Хуниади и Ягело на балканите. За православните схизматиците са по лоши от езичниците, а както казахме османлиите са приемани като "бич божий" - т.е. наказание от бога за греховете на християните - те са инструмент! Един от най-големите грехове е влизането в преговори и подписване на разни унии със "схизматиците". Езичникът може да му просветне са Словото, той е далеч по приемлив от "схизматика", който си е еретик по логиката на определящия, било той православен или католик, т.е. той извращава Словото и заблуждава паството. С него един православен (и ортодокс и католикос всъшност значат православен) не може да общува, освен за да го приобщи (да стане "православен и да се отрече от ерестта си) или пречисти (т.е. убие)!
цитирай
37. dolsineq - @36. анонимен
10.03.2011 11:28
Анонимен, прочетох нещо много интересно. През втората половина на 14 в от територията на България отпада цяла Македония и Тракия. Имаш ли информация за коя Тракия става на въпрос?
цитирай
38. анонимен - така си е - за фактите и спекулациите
10.03.2011 12:26
който се разрови в световната литература, пък и в българската, ще открие, че Осм империя представя доста по-различна картина от политиканстванията на хора, дето държат да са роби или 500 години все насилвани. Просто не е било така. Да не говорим, че от сляпост, хората не могат да видят, че българският етнос през 19 век (погледнете Боуе, Шафарик и т.н.) е населен на територия около 240 000 кв. км (повече от 2 пъти от днешна България). Т.е. 500 години геноцид ни правят да заемаме такава територия. Благодарение на братските християни (гърци, сърби, румънци), в днешно време етнографските карти дават 2 пъти по-малко територия заселена от българи на Балканите. А сега задачата е - кой е правил геноцид над българите.

Апропо, спекулативните данни 680000 са на едни "патриотичен" труд на Гиндев, чудесно опроверган в студии на Стр. Димитров и В. Мутафчиева.

Отоманската империя е с много кусури, особености и насилия (каквито, впрочем е имало и в Германия, Франция, Англия и къде ли не), но да се хвърлят бомби за геноцид и безправие е смешно и тъпо. Да не говорим, че е имало и не малко богати българи, които ... са били охранявани от войската по време на търговията им. Да не говорим за въоръжаването на българите по време на кърджалийството или в територии на отцепници на империята. Странна ми е манията да сме били роби на всяка цена - при това от върли националисти. Обективната картина на историята (с наличните насилия и зверства, но и с наличните и мирни периоди и реализиран труд на българите) е много по-приемлива от здравия разум от останалите чертани само с тъмни бои картини.
цитирай
39. анонимен - То през целият 14 век въпросът с б...
10.03.2011 12:44
То през целият 14 век въпросът с българските владения там е доста плаващ. Сигурно е, че при Иван Александър, след битката при Русокастро български са Ямбол, Боруй, черноморските крепости. Пловдив му е даден през 1344 от Йоан Кантакузин, но колко време остава в българските предели не е ясно. Някои крепости в родопите също са признавали търновския цар, но там е била голяма мешавица. През 1364 г. отпадат и отиват в ИРИ черноморските крепости, след последната война между двете държави. Така че може да се каже, че Търново е имало някакъв контрол върху части от югоизточна Тракия до Ямбол и черноморието и Западна Тракия, която заедно със софийско вероятно е апанаж на престолонаследника Михаил Асен, а след смъртта му и на брат му и някои части в подножието на родопите, около Асеновград например. След 1352 г. когато османлиите трайно стъпват на полуострова, завземат ОДрин и местят столицата там се променя и стратегическия им план за действие. Още преди битката при Черномен са завзети Ямбол и Пловдив, т.е. тази Тракия е загубена, а набези има и до кюстендил чак. След 1371 г. може да приемем, че с Тракия и въобще с каквито и да е български владения на юг от Стара планина е приключено!
Македония отпада от България много преди това, като очевидно между Иван Александър и Стефан Душан е имало уговорка, която позволява безпроблемното разширяване на душановата държава към Македония. Това е по линия на Елена, сестрата на Иван АЛександър, която май е била силния човек в двете семейства!
цитирай
40. анонимен - 39 - въпросът с
10.03.2011 13:13
Македония е по-особен, щото като име, то не се е ползвало чак до 17-18 век за територията, която имаме предвид днес. Коледаров има прекрасен труд и сочи, че през средновековието, Македония се е наричала областта около Одрин (сети се за византийски император ;) ) и така е било до 17 век някъде (книгата не е пред мен, та да не бъркам с 1 век или подобно). А и няма никакви сериозни източници за това колко са били българите на Балканите - някой пътешественик хвърли някакво число, но чак след описванията по данъчните регистри на османците може да придобием някаква представа за истинската бройка по градове и села (до колкото и там има обективност, но все пак ...). Все пак си мисля, че е имало българи и на юг от Стара планина, защото се пише за избиването на 20 000 българи от руския княз Светослав преди завладяването на Източна България от визнатийците. Което пък никъде не се учи и споменава (нито пък се правят екстраполации за това колко милионен щеше да е Пловдив в днешни дни!) в нашите учебници и по време на дискусии за историята ни!
цитирай
41. анонимен - Отговорих на въпроса на домакина на ...
10.03.2011 14:21
Отговорих на въпроса на домакина на блога за отпадането на Тракия и Македония, в което тя вляга съвременните географски понятия. Иначе е факт, че Македония през средновековието се е намирала в Тракия:))).
Българи е имало естествено на юг от Балкана по много и най-различни причини. Въпросът е каква е ситуацията в 14 век и докъде са стигали плътните български заселвания.
В 14 век ситуацията е, че Тракия, днешното географско понятие, така както е описана от изворите е обезлюдена и опустошена, тя е място на постоянни битки и набези от страна на татари, българи, ромеи, каталани, латини, савойци, селджуки, айдънци и караманци, накрая и османци. Те много ясно си казват изворите, че е била пустош и тук там някой град, който постоянно сменя владетелите си, в зависимост от появилата се войска. То и затова османлиите толкова лесно и бързо я завладяват и затова градовете им се предават. Като нямат хитерланд за съпротива и помощ от държавата, на която се броят прилежащи към момента, какво да правят! Друга е вече работата с Българските държавици на Шишман, Страцимир и Добротица (Иванко), там е имало ресурс за съпротива и хора и градове и крепости и добра икономика, ама пусто всичките се оказват некадърни безхаберници и така и една битка няма проведена на българите срещу османлиите. Нито една даже за цвят. Добре, че е не съвсем ясния случай с Михаил Асен и брат му след това в софийско, че да се роди някакъв героичен епос и да може да кажем, че евентуално е имало съпротива. Но и там нещата са повече пожелателни, отколкото реални!
Ето и едно любопитно съждение от чужд автор през 19 век за нашият Шишман:
“Шишман е бил, доколкото забелязвам от историята, доста сладострастен и ленив и изглежда е главната причина за падане на България.” (Венелин 1942:114-120)
цитирай
42. анонимен - и да не е бил ленив
10.03.2011 14:30
надали е щял да опази България :) Освен опустошените земи, разделени царства и противоречия между тях, на Балканите не са считали отоманците за друго, освен за поредния фактор дето може да им помогне срещу Византия - както се е случвало години наред преди това. Имаше една забавна преписка (или писмо) дето Йоан (ако не се лъжа) праща пратеници за помощ от османците при сърби и българи и ... пратениците получават псувни на майка!

Другият фактор, който не бива да забравяме е състоянието на християнството по земите ни - не случайно мнозина са приемали доброволно исляма - освен по чисто икономически причини, разложенията, сектите (имаше и адамити май - шляели се голи и проповядвали и другите да го правят) също не са помагали за запазване на християнската идентичност и държава. Струва ми се, че по онова време има много фактори в една посока - лесно (сравнително) завоюване на Балканите от османците.

Мерси за цитата от Венелин - любопитен е ;)
цитирай
43. анонимен - Йоан Кантакузин, след като става ...
10.03.2011 15:15
Йоан Кантакузин, след като става император прави това и описва провала си, който е съвсем нормален. Все пак точно той ги домъква на балканите като наемници и точно той, понеже не може да им плати ги праща на грабеж към българско и сръбско и точно от тогава са "трите синджира роби"!
Преекспонираш ролята и смисъла на противопоставянето с ИРИ. В този исторически период нашите повече гледат и злорадстват, отколкото да се месят в нещата, а и ИРИ не е никаква заплаха за никого.
Но ако излезем от сферата на чистата фактология и поразсъждаваме върхо други фактори, безспорни са няколко неща:
1. Католико-православоното противопоставяне на Балканите обърква ценностната система и всичко, което е правело преди това християните монолитни и фанатизирани. Падането на авторитета на църквата и държавата води до разпространение на ереси и очакване за края на света или наказание.
2. Подценяването на османлиите вероятно също го е имало, като се има предвид, че балканските държави през втората половина на 13 век са системно татарски васали, то е нормално. И татарите са мюсюлмани и татарите идват и са силни, но с времето нещата се оправят.
3. Очакването за наказание и бич божий и дезинтеграцията между население духовен и държавен елит също са фактор.
цитирай
44. анонимен - мда, по-точно казано
10.03.2011 15:34
като се замисля - и аз мисля в тези категории/области. Май само позабравих (може би и ти) чумата като важен фактор...

А, да - и да припомня оня цитат, който също е непознат и непроумян от масовия бг мислител "по-добре турска чалма, отколкото папска тиара" ;)
цитирай
45. анонимен - акънджиите
10.03.2011 16:14
са нередовна турска войска в османската държава.Занимавали са се с грабеж и разоряване на вражеските територии.Ако нивите са изгорени, мъжете избити,,децата, жените и добитъка отвлечени,нито могъщите крепости,нито енергичните владетели могат да помогнат.
цитирай
46. анонимен - Акънжиите не са турска войска, з...
10.03.2011 16:47
Акънжиите не са турска войска, защото етническия им произход е смесен. Те са помощна войска в османската империя. Били са лошо въоръжени и командвани от собствените си бейове. В периода на османското завладяване са много ефективни, точно защото нито един енергичен владетел не им оказва съпротива (вижда се какво прави Момчил с подобни отряди). Поради лошото си въоръжение, липса на дисциплина и лошо командване и склонност да побегнат ако видят силен натиск или да се хвърлят да плячкосват преди да е свършила битката са били лесни за разбиване и гонене. Това не се случва по балканските земи, освен в случая с Момчил. Когато османлиите срещат организиран отпор и военна съпротива на поляци, унгарци, власи и т.н. аканджиите съвсем естествено отпадат като военна единица, защото нито могат да вършат ефективно това, което вършат най-добре (чрез грабеж и насилие да деморализират и обезсилят врага) нито вършат някаква полезна работа в истинска битка с организирана армия, а повече дори вредят.
Нещо пак обаче не може да се разберем за какво говорим. Всички завоевателни армии през средновековието са вършили същото (и не само през средновековието). Причината Тракия да е в състоянието, в което я заварват османците е точно тази. Т.е. да се дава подобен пример и да се приписва като вина или нещо особено обичайни действия за епохата, които и собствената ти държава и армии са осъществявали срещу противниците си (само дето не с акънджии, а с редовна армия или наемници) е профанизиране на дискусията. Значи за едните може щото са си наши, а за другите не може щото го правят срещу нас??? Каква е логиката на подобно съждение, историята мери с еднакви аршини!
цитирай
47. анонимен - И най-накрая почнете да правите ...
10.03.2011 17:02
И най-накрая почнете да правите разлика между периодите и съдържанието в тях, защото това също обяснява поведение и промените в него. Едно са турските нашествия и акънджиите преди идването на османлиите. Второ появата на османлиите на Балканите и трайното им настаняване там. Трето е завладяването на българските държавици след 1371 г., Четвърто е спасяването на Османската империя след Баязид с помощта на българските князе и войници и укрепването й след това. Пето е времето на Мехмед Фатих и падането на всички балкански държави под османска власт (до тогава само българските са под нея), седмо е класическия Османски период, осмо е положението на империята и народите в нея през 18 век, девето е възраждането на балканските народи и национално-освободителните им движения през 19 век. Съвсем пък 10 са отношенията и ситуацията между балканските национални държави и османската империя през 20 век.
Не може и няма как да гледаш и осмисляш период от 500 години през една призма, един ценностен, понятиен и категориен апарат! Нещата са различни, историческите факти са различни, мотивите и процесите са различни и така и така и така!
цитирай
48. dolsineq - Благодаря на всички коментирали. Чета с интерес написаното от вас. :)
10.03.2011 19:09
Изцяло споделям мнението ти ан.47. Никога едно историческо събитие не може да се разглежда изолирано без външните обстоятелства. И все пак Аспарух се пребори с Византия и изгради българска държава на Балканите, Калоян разби кръстоносците и Константинопол беше в краката му, а шишмановите отрочета се изпокараха кой е по-"велик" и подариха царството на османците.
цитирай
49. dolsineq - И все пак моята тема беше - има ли б...
10.03.2011 20:10
И все пак моята тема беше - има ли български геноцид в Османската империя 1396-1913 г? Съвсем случайно разбрах, че същият въпрос се е разглеждал и в Парламента, поставен от Волен Сидеров...
- Разбира се, че има геноцид - и срещу арменците, и срещу българите. Достатъчно е само да кажем, че 30 000 са избитите жени, деца и мъже след потушаване на Априлското въстание. Цяла Европа се надига в защита на балканския народ, дръзнал да иска политическа свобода и своя държава. А нашият многоуважаван Парламент излиза със следното заключение: "В становището на Комисията по правата на човека, която е отхвърлила идеята, се отбелязва мнението на външно министерство, според което одобряването на искането може да доведе до политически проблеми в отношенията ни с Турция."
Защо крием фактите и кой има полза от това?
цитирай
50. dolsineq - Кавга в парламента имало ли е осм...
10.03.2011 20:13
Кавга в парламента имало ли е османски геноцид
автор(и): Труд онлайн, прочитания: 5506, коментари: 38
Кавга в парламента имало ли е османски геноцид Волен Сидеров Снимка: Архив "Труд"

Народното събрание отхвърли искането на „Атака" в декларация да осъди геноцида над българите по време на Османската империя (1396 - 1913). Това стана след близо двучасова дискусия.

39 депутати гласуваха „за", 26 - против, 50 се въздържаха. 17 избраници от ГЕРБ и четирима от Синята коалиция подкрепиха идеята, останалите от управляващите и групата на сините гласуваха „въздържал се". ДПС и БСП бяха против.

В становището на Комисията по правата на човека, която е отхвърлила идеята, се отбелязва мнението на външно министерство, според което одобряването на искането може да доведе до политически проблеми в отношенията ни с Турция.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров възрази и призова министър Николай Младенов да уволни чиновниците, написали становището.

Волен Сидеров атакува от трибуната на парламента професор Андрей Пантев, обвинявайки го, че хора като него са причина днес да не се знае българската история. Той заяви още, че Комунистическата партия е извадила тежката си артилерия с професора.

„Проф. Пантев е казал, че съжалява, че българският народ не е избит до последно и че не е имало геноцид на българския народ", каза Сидеров. „Такива професори са причина студентите да не учат автентичната, истинската българска история", добави той.

„Съжалявам те, съжалявам те г-н Пантев", каза Сидеров.

„Патриотизмът не е партийна субсидия и не е хонорарна каса, не е предизборна кампания, още по-малко професия. Никой не отрича за безкрайните страдания на българите през това време. Никой не отрича геройските усилия, саможертви, мъченичества, но това ли е работа сега на българския парламент. Какво ще постигнем с това? Това ще бъде изява на един газиран национализъм, който няма нищо общо с патриотизма. Не е извършен геноцид върху население, което има Желязна църква на брега на Босфора. Не е извършен геноцид върху население, което има читалища и църкви. Робство може би е имало, но то е съвсем различно", отговори проф. Андрей Пантев от Коалиция за България.

В историческия спор по темата се включи и Павел Шопов от "Атака": „В този парламент за годините, в които съм бил, е имало мръсни изказвания, но това, което чух от проф. Пантев, беше умопомрачително. Българин ли си или си гагаузин? Чудя се. Това е човек, който когато се откри парламентът претендираше за морал. Представяте ли си колко сме прави в това, което правим с това предложение, което внасяме. Има спор по въпроса имало ли е геноцид в България тези 600 години".

Според Георги Пирински от ПГ на Коалиция за България целият контекст и мотивировката на това решение са дълбоко несъстоятелни и особено употребата на понятието геноцид. Той посочи, че аргументацията, че турското робство е нанесло непоправим удар на идентичността на българите изключва държавата на духа. По думите му българският народ е проявил невероятна устойчивост и не е допуснал това робство да бъде непоправимо. Според него жертвите на турското робство се отбелязват в България и то не е един път. Той посочи, че това не отговаря на възгледите на Левски, който е завещал, че българи и турци ще трябва да живеят равни пред един закон.

„Точно това е най-недопустимото отрицание на онази кауза, на която твърдите, че сте най-последователни изразители", заяви Пирински. „Вашето решение не служи на целите, които обявявате", каза още той.

"От името на ПГ на ДПС пледираме за недопустимост на проекта, който се предлага", заяви от парламентарната трибуна Лютви Местан.

"Разискването днес е недопустимо, защото противоречи на резолюция на Европейския парламент", посочи той. По думите му този проект налага определен тип мислене. Затова Европейският парламент казва, че историческите оценки не могат да се трансформират в правни актове. "Вашето мълчание ще противоречи на тази резолюция", заяви Местан.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=810308
цитирай
51. анонимен - акънджиите
10.03.2011 21:21
небили турска войска защото били от смесен произход,еничарите навярно са марсианска войска след като неса турци?Припомнянето на фактите не е вменяване на вина,но явно някой сечувства гузен.Престъпленията на Хитлер не оневиняват турските или кумунистическите.Периодите през които е минала Османската иТурската държава са ми добре известни.Общото е ограбването ,унижаването,помохамеданчването,изтреблението на христианските народи.Добавям в последно време спеквлации с "един ценностен,понятиен и категориен апарат".
цитирай
52. анонимен - За османлиите
10.03.2011 21:50
Няма по жестоки и по безжалостни убийци от османските турци през 13 - 17 век. Това , че някой ги нарича "завоеватели", "армия" или "империя" не променя същността на техния манталитет - завоюване чрез жестокост, печелене на покорство чрез убийства, масово потурчване, маскирано като "приемане на правата вяра". След себе си оставят само разрушения и трупове и не случайно жалките спомени от зловещото им вековно присъствие са някакви очукани джамии. Едва когато им пречупват гръбнака през 17 век и мрачната им империя започва да се разпада, се сещат да избият (колко благородно) еничарския си корпус - опората на цялата им власт. С това спират и грабителските набези на турците, наричани цинично от тях походи в името на исляма. Никога между българи и турци не се изграждат и няма да се изградят устойчиви социални или дори лични връзки - пряк резултат от азиатската жестокост и агресивност на османлиите, сравнима единствено с диващината на монголите. Да кажеш, че българите живели добре под турско - все едно да кажеш че сриването на Багдад от монголите е спомогнало за преуспяването на града.
цитирай
53. анонимен - ТОВА СА ГЛУПОСТИ
10.03.2011 22:03
ЗА ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО НА ХОРАТА ОТ НАБОЛЕЛИТЕ ПРОБЛЕМИ В ОБЩЕСТВОТО!

МНОГО МИ Е ЗОР---ЗА РАБОТИ....ОТ ПРЕДИ 5-ВЕКА!!!!
цитирай
54. dolsineq - ЗА ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО НА ХО...
10.03.2011 22:08
анонимен написа:
ЗА ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО НА ХОРАТА ОТ НАБОЛЕЛИТЕ ПРОБЛЕМИ В ОБЩЕСТВОТО!

МНОГО МИ Е ЗОР---ЗА РАБОТИ....ОТ ПРЕДИ 5-ВЕКА!!!!

...........................................
Вместо да си губиш времето в празнословие, пиши за тези проблеми...
цитирай
55. анонимен - patraxil
11.03.2011 07:24
mrasni turci,urodi !!!Smart za tiax!Smart!
цитирай
56. анонимен - BUSH до анонимен 6
11.03.2011 09:17
Ти си напълно готов за ново турско присъствие,което от сърце ти пожелавам! Добре че не си ми наблизо!
цитирай
57. анонимен - Точно този дебат в парламента по...
11.03.2011 09:41
Точно този дебат в парламента показва профанизацията и глупостите, които се получават при изкривеното ползване на исторически факти за политически тези!
Простичък въпрос - защо нито едно българско правителство от 1908 (когато обявяваме независимостта) до 1941, когато ставаме съюзници на Хитлер и след това сссрчета, не поставя този въпрос по този начин. Ами нали в тези правителства има хора, които са били и въстаници и опълченци и участници в трите войни (в третата сме съюзници с Османската империя) и т.н. Те ли са били глупави или неграмотни или е нямало кой да ги светне за "геноцида" при условие, че семейства, приятели, съратници са били жертва на този "геноцид". Ама не, правят Ангорски договор. А геноцид ли е към турското население и забележи пленените турски войници през балканската война, не просто че са им сменили имената (както във Възродителния процес), ами са ги и покръстили без питине и без право на обжалване - всички под строй и накуп!
Забравяш една важна характеристика на понятието "геноцид", което е модерно понятие - той се извършва над мирно население, което по никакъв начин не е провокирало насилието над себе си и цели унищожаването пълно на един народ(Хитлер с евреите и циганите е типичен пример, това което правят германците с разните славянски племена през средновековието също и т.н.). Насилието по време на Априлското въстание е систематично търсен резултат от Апостолите на 4 Революционен окръг. Не случайно въстанието протича по съвсем различен начин в другите окръзи като стратегически подход и там подобно насилие няма засвидетелствано, нито като тенденция нито като мащаби. А в случаите като Батак има и много повече от това, което виждаме, защото насилието е извършено от хора, които са в родовата си памет са свързани и натрупванията между тях са много, много дълги, като българите в Батак вероятно са гледали на братята си от другото село като на предатели на вярата и втора ръка хора, което нормално е озлобявало тези хора и веднага щом са можели....
цитирай
58. анонимен - Не случайно БПЦ, колкото и ретро...
11.03.2011 09:55
Не случайно БПЦ, колкото и ретроградна да е на моменти реши да канонизира имено Батачани и никой друг, защото те са мъченици на вярата! Насилието над българите след илинденското въстание отново е след такъв агресивен акт от страна на българите поданици на османската империя спрямо нея. И докато сме в модерно време - какво е насилието упражнено от Българите срещу българите по време на Войнишкото въстание. От българите над българите при земеделските бунтове след преврата през 23 г., от българите над българите по веме на Септемврийското въстание. Убитите невинни, убитите семейства, изнасилените жени и погубените деца геноцид ли е? ИЛи предизвикана реакция от страна на официалната държавна власт спрямо желаещи да я съборят! От гледна точка на османската империя бунтовете на разните народи (вкл. и на турците) какво са и защо някой някъде където и да било по света може да очаква друга реакция - във всяко историческо време! Потушаването на въстанието на жаковете във Франция какво е, на Уот Тейлър в Англия какво е, избиването на хуситите какво е? Кръстоносните походи в Лангедок и Южна Франция какво са? Потушаването на бунта Ника какво е? да не продължаваме нататък.
Значи Калоян може да има куманска конница, която опустошава Тракия като никой друг и завлича цялото оцеляло население на север от Дунав, а други не могат. Каква е разликата между кумани и акъндижии, освен че куманите са малко по-добре въоръжени, между татарските наемници и акънжиите, освен че татарите са малко по-добре въоръжени. И акънджиите и еничарите са създадени по предложение на Кьосе Михал Бей и отчитат всички постижения и стратегически познания, които един образован християнин и аристократ е имал за начина на воюване в ИРИ и Европа! Когато това се е случвало по-голямата част от османлиите дори не са били мюсюлмани, самата династия тамън е приела исляма.
цитирай
59. анонимен - Патриотичният прочит на истори...
11.03.2011 10:02
Патриотичният прочит на историята, когато се радваме и гордеем, че Аспарух е плачкосал Тракия, Крум е пил от черепа на Никифор, костите на гърците край Ахелой още се белеят, счупихме гръбнака на западното рицарство и т.н. от ендна страна и много се гневим на тия дето правят същото срещу нас е патриотично изживяване, което няма нито пряка връзка с историческите факти нито с обективното им разглеждане. Много ни е хубаво като Самуил опустушава Тесалия и изселва цялото население на север, ама ни е много лош Василий, че ослепил 11 000 войници.
И последно жестокостите, които европейските народи си причинили и кръвта, която са проляли и над едноверци и над еретици и над еднонародници и на други народи и конфесии е такава, каквато никой никъде и никак не може да повтори. То нали само да се сравни какво правят кръстоносците като взимат Йерусалим и какво прави Салах ал Дин като си го връща стига!
цитирай
60. анонимен - един прецедент
11.03.2011 11:06
Хитлер подлага евреите на преследване и геноцид 12години, Германия изплаща компенсации и се извинява.За подобни деяния спрямо христианските народи от страна на Османската империя и наследилата я Турция санкция няма.Изводът е христианската кръв не струва колкото еврейската или "братята" мюсюлмани имат индулгенция за извършените престъпления.
цитирай
61. анонимен - Стоян Михайловски
11.03.2011 12:32
Психофизиология на постоянното държавно разбойничество в България
Стоян Михайловски




В историята на българщината има работи, които поразяват съвестта и слисват разсъдъка. Българинът винаги е бил управляван от художниците на гнета, от теоретиците на злотворството, от протомайсторите на мамилото, от не знам какво властителско франкмасонство, безстидно в своите посегателства, безжалостно в своите светотатства.
У прабългари, у нови българи – се една песен: чернилото иде отгоре! Управникът е лекар на държавата; какво да се прави, когато тоя лекар е най-големият разпространител на зараза? На тези питания нито прабългаринът намираше, нито новобългаринът намира отговор. И охкаше първият, и охка вторият в съзнание, че техният повелител е винаги бил техен развратител и гонител.
И разоряваха и опустошаваха. Тогавашната рая – раята на православните сатрапи, раята на онези Асеновци и Шишмановци, които не бяха може би татари, но бяха втатарчени – тогавашната рая бе едно грозно сбирище от опросели и оголели клетници. И когато османлиецът нахлу в българско, тези клетници се съюзиха с него, помогнаха му да сгази тяхната българска управа, помогнаха му – често думаха: „Всяка друга власт, каквато и да бъде, ще бъде по-добра от нашата!”
И тогава се извърши едно дивно и безумно нещо: за да могат навеки да ездят простонародието, за да запазят своите привилегии, за да останат и под турско владичество официални грабачи, смукачи и дерачи – българските велможи и управници приеха мюсюлманството.
За агарянския хомот, за фанариотския ярем е излишно да говорим. Има една българска поговорка – многозвучаща в своя лаконизъм и болезнена в своята комичност, - коята гласи: „Турчин със сила и грък с книга – докараха ни до този хал!” В тези дванадесет думици четем историята на пет дълги столетия.
Па ето ви и друга, още по-характерна подумка: „Да кажа криво, не смея от бога, да кажа право, не смея от бея!” Каква горчивина в това подмятане, какъв плач в тая гавра!
Освободи се България... В кратко време епопеята се превърна във фарца. Освобождението на българина не бе друго нещо освен промяна на самара. Христогонителят агарянин бе заместен с християнстващ кесаджия: Захари Стоянов, тоя циничен родоначалник на свирчовщината, тоя прототип на всяка хищност и на всяко человеконенавистничество, се провикна еднъжки в Търново:
„Във всяка българска къща има бел хлеб, във всяка българска къща има тригодишно вино. Българският народ е много повилнел, защото е много заможен... Натоварете го с данъци – и ще го укротите! Той мирува само когато му бъркаме в пазвата! Не бойте се, котката има девет души, българинът – двадесет и девет; няма да го осмъртите тъй лесно! Берии и тегоби доказват тегло у другите народи: у нас те са цер против теглото!”
Свирчовци се придържат раболепно о тая програма! Те изгладяват българина, за да му дадат дохаки, осъждат го на банкрутство, за да го стреснат, за да го сплашат, за да го направят гъвкав и податлив, за да го направят лесноуправляем.
Българино, великий търпеливецо, камата на еничарина, пищовът на деребея не можаха да те изтребят, ще оставиш ли да те усмъртят козните на половин дузина дворцови лакеи?
Не, това няма да стане, влечугите не сгазват, а биват сгазени.
цитирай
62. анонимен - kljfdg;
11.03.2011 12:38
геноцид смешно аз сам турчин и да ви кажа значи след няколко години ще говорите за геноцид от европа то се вийда че бг винаги е поробена но ако става вапрос за геноцид то това се изваршва от управляващите т.е от самите българи
та дори левски е предаден от българин докато турците са го хранили и криели българин го предава а сега се вижте
цитирай
63. анонимен - Zdraveyte!
11.03.2011 16:08
a Asparuh i nego li shte sadim za genotsid nad romeite i knyaz Boris sigurno nad sobstveniya si narod ,nasilstveno pokrasten s ogan i me4 ot sobstvenniya si tsar .
Itova e istoriya
takava e bila epohata
kakav genotsid vi lovi bre hora?
dobre li ste?
цитирай
64. анонимен - АПОТЕОС
11.03.2011 16:15
сигурен ли си , че си турчин ? Защото , може да си пумак
цитирай
65. анонимен - Продължение на Геноцида
11.03.2011 16:29
За последните 4 години в Турция посред бял ден бяха убити 7 християни - отец Андреа Санторо (застрелян в гръб, докато се моли през февруари 2006 г. в Трабзон), арменският журналист Хрант Динк през януари 2007 г. в Истанбул, трима пастори - Тилман Геске, Неджати Айдън и Угур Юксел през април 2007 г. в Малатия, германският бизнесмен Грегор Керкелинг през юли 2009 г. в Истанбул (на излизане от църква) и папският викарий за Анатолия Луиджи Падовезе (на 3 юни 2010 г. в дома си в Искендерун).
С изключение на Санторо останалите са клани със сатанинска жестокост по една-единствена причина - че са християни.
Вместо извинение Анкара реши да закрие Цариградската патриаршия - седалището на патриарх Вартоломей, под претекст че в Турция "няма достатъчно изповядващи тази религия", което е връх на цинизма - последното масово клане на християни в Истанбул е от 1955 г. - време, в което Турция е била вече от 3 години "интегрирана" в западната цивилизация като член на НАТО и предполага се, трябва да е започнала да изповядва западните ценности.
Пита се, ако турците колят християни още преди да са влезли в ЕС, какво ли ни чака, когато започнат да пътуват на длъж и шир из континента? Опитите на Ердоган да припише някак си тези убийства на луди малолетни и/или на своите политически противници в делото "Ергенекон" предизвикват смях дори сред най-големите му поддръжници в Британия.
цитирай
66. анонимен - Ами турчин е, казал си го е и по нач...
11.03.2011 16:35
Ами турчин е, казал си го е и по начина, по който си го е казал личи липсата на емоцианална връзка с българите. Въпросът е каква е причината и до какво водят тези политичисеки и неверни от историческа гледна точка разговори - до сегрегация и насаждане на омраза. Кой има полза от това - всички други освен българите, това е простият извод! И другият извод, който много пъти го казвам и макар и малко извън темата, ама пак ще го повторя - такива писани ни правят РОБИ и насаждат робско съзнание в младите българи, насаждат омраза към съседите и желание за слугинаж и преклонение пред някакви "Велики сили", на които може всичко друго да правим, ама не и да благодарим! И всеки, който се опитва да ползва историята по този начин, за да сади омраза и разделение не е патриот, както може би си мисли или някой му внушава, а е гробокопач на последните остатъци от българщината, същата която са успели да опазят онези "роби" през 500 те години и да я отвоюват с кръвта си! Така носим тяхната памет - като ги наричаме роби, неграмотни, изостанали, прости и т.н. С какво право и с какво сме заслужили прес самооценката си ние днес въобще да им даваме оценка! С отношението си към българщината? С отношението си към мястото което жвеем? С отношението си към културата? С отношението си към ценностите, които те са изповядвали? Или най-вече със сравнимостта на наследството, което те са оставили и което ние оставяме след себе си? Те бидейки "роби" съхраниха езика си, родовата си памет, културата си, вярата си, ценностите си и най-вече перспективата да сме голям, силен, многоброен и цивилизован народ известен със своята чистота, трудолюбие, гостоприемство, щедрост и толерантост към различните! Коя от тези характеристики ние ще оставим в наследство? Някой замисля ли се като пише и бълва лозунги за тия работи замисля се ама цъ! А и да се замисля и да не се замисля, ако продължаваме да живеем и да се изживяваме по този начин след един век нас няма да ни има - турците, сърбите, гърците, макетата даже ще
цитирай
67. анонимен - Не е достатъчно само физическото унищожение
11.03.2011 16:36
Женева. Комитетът към ООН за ликвидиране на разделението по расов признак поиска етническите групи в Турция да бъдат представени в достатъчна степен в институциите в Турция и да бъдат осигурени възможности за изучаване на майчиния им език, пише турският вестник „Радикал”. На 74-то си заседание Комитетът към световната организация, чието седалище се намира в Женева, анализира положението на малцинствените групи в Турция и други страни. В доклада, изготвен от Женевския комитет, се приветстват някои стъпки от последните години по пътя на признаване на човешките права и активното участие на Турция в инициативата за съюз между цивилизациите. Посочва се обаче, че общности като кюрди и роми са в много по-трудна социално-икономическа ситуация. Докладът привлича вниманието върху случаите на заплахи и посегателство срещу кюрди, роми и немюсюлмански общности. Комитетът изразява притеснения за състоянието на гръцката общност в Турция и призовава да бъде отворено училището за православни свещеници, както и да бъдат взети законодателни мерки за премахване на разделението в Турция и различните групи да бъдат представени в институциите.
цитирай
68. анонимен - Прошката като изцеление
11.03.2011 16:41
Не трябва да робуваме на миналото, но и не трябва да го забравяме. Интеграцията и отварянето на границите е взаимен процес. Не може от едната страна упорито да се отричат фактите, а от другата страна да се иска да си загърби миналото. Има много примери вече как трябва да се постъпва за да се върви заедно напред. Въпреки огромната омраза и опустошения американците се извиниха на японците, японците се извиниха на китайците, американци и австралийци се извиниха на коренното индианско население на Америка и Авсралия, български президенти поднесоха извиненията си пред турския парламент за "възродителният процес".А какво има отсреща освен отричане на факти и неизпълнения на международни ангажименти. С тези имперски амбиции не може да се върви напред, още по-малко заедно. Не може заради неузрялостта на едната страна да се иска загърбване на миналото на другата.
цитирай
69. анонимен - ше са си тук и циганите и кой ли още не! ...
11.03.2011 16:44
ше са си тук и циганите и кой ли още не!
Това е пораженство по-страшно в пъти от предосманското усещане за необходимост от "бич божи", който да ни накаже за греховете ни
Това е падение по-страшно от предателствата на Шишман, Страцимир, Крали Марко и т.н., защото и след тях народът ни е оцелял и съумял да се запази и развие
Това е предателство по-страшно от желанието на боляри, павликиани, богомили, адамити или обикновени българи решили да приемат исляма, тогава, защото ние не просто предадохме християнските ценности и вярата си, която ни е спасила, а въобще вече нямаме вяра
Това е безродие по-страшно от богомислското желание за край на грешния земен свят, защото те са го проповядвали, за да станат хората по-духовни и по-богобоязливи, а ние наричаме дедите си роби и вместо да следваме техните завети погребваме паметта им под хиляди глупости, казани ни или подсказани от някой от глупост или злонамереност.
Това е геноцид в чистия вид и то най-страшния автогеноцид, какъвто не може да се сравни нито с жертвите в Батак, нито с убитите изселници през 20 век, защото и с тези дадени жертви - с определена цел и цена дедите ни са постигнали нещо и са оцелели, ама ние ......

А за Левски не си хич прав - крили са го и българи и турци и цигани даже. И не е предаден от никого! Отново има история и художествена литература! А дори да беше предаден, предателите си носят името и отговорността за действията си, както и Юда си носи своите последствия от стореното. Да слагаш етикет на цял народ, заради един предателел... Ще сбъркаш, няма народ, в който да няма предатели, престъпници, отстъпници и всякакви други лоши хора, за което не е виновен народа! Ако ходиш по тоя път лесно ще стигнеш до изразите "Циганите на ... сатурн, турците вън, евреите.....". Не е пътят това!!!
цитирай
70. анонимен - Забравата е страшна и никой не бива ...
11.03.2011 16:55
Забравата е страшна и никой не бива даже да си го помисля! Напълно съгласен съм с написаното, същото направиха и Франция и Англия и Франция и Германия и т.н.
Но това е национална политика, а за воденето на политика, ние сме гласували едни хора да ни представляват и тяхна е отговорността за това дали ще имат поведение на достойни държавници и пазители на българските национални интереси или ще са продажни мекерета, които са силни пред слабия и надупени пред силния!
Историческата наука с нищо не може да помогне нито на тях нито на нас във втората ситуация!
цитирай
71. dolsineq - http://money.bg/news/id_175713846
11.03.2011 18:10
В началото на октомври 1913 година турски войски избиват край Арда 2 хиляди българи, предимно жени и деца, при опита им да преминат от Турция на територията на България. Това е само един от страшните епизоди, свързан с прокуждането на стотици хиляди българи от техните родни земи в Тракия и Мала Азия в началото на XX век.

Въпросът с изплащането на обезщетения на тракийските българи е поставен още в първите години на демокрацията у нас, но все още остава „деликатен" и малко от политиците ни имат куража да го поставят на дневен ред пред южните ни съседи.

Варненското тракийско дружество „Капитан Петко войвода" е обединило потомците на от общо 30 хиляди бежанци от Одринска Тракия, а също и 10 хиляди българи, избягали от Мала Азия, през 1903 и след това 1913 г. Техните наследници във Варненска област днес може би са десетократно повече.

Председателят на варненското тракийско дружество Румяна Вълчева заявява: Разорението на тракийските българи е една от най-болезнените страници в историята ни, която още не е осветлена от историците.

"Разорението на българите от Одринска Тракия през 1913 година по наше мнение е геноцид, при това по-ранен от този над арменците, за който толкова се говори напоследък", посочва Вълчева. „Сега се опитваме да възстановим истината за тези събития, по-жестоки от клането в Батак".

Политиката на обезбългаряване на Тракия от страна на турските власти е била последователна. От 600 хиляди наши сънародници, живели там, в края на 1913-та остават само половината, а близо 30 хиляди са избити с особена жестокост.

Денят на тракийската памет, 4 октомври, по традиция се отбелязва с национално поклонение на река Арда при град Маджарово. На 19 и 20 октомври тракийско дружество „Капитан Петко войвода" чества паметта на загиналите в турските зверства българи.

За да съхранят тракийския корен, варненските тракийци и Териториалния държавен архив започват съвместна работа за издирване, обработване и систематизиране на документи, свързани със съдбата на бежанските родове.

Излизат нови и нови документи, които в момента се превеждат от турски и се предоставят в архива, където най-сетне започва тяхното изследване, казва Румяна Вълчева.

Една от основните цели на е да се създаде автоматизирана база данни към архива, която да послужи за предявяване на законни претенции пред Турция за изплащането на обезщетение за заграбените български имоти.

Има раздвижване по проблема със законните обезщетения, защото най-сетне е започнала работа създадената още през 1992 година международна комисия към външното ни министерство, която трябва да координира работата по въпроса.

Радостно е, че за пръв път има и официална позиция на българското правителство, казват тракийците. Премиерът Сергей Станишев е заявил, че България ще търси обезщетение от Турция за заграбените имоти на предците ни.

Най-голямата надежда, че обезщетения все някога ще има идва от Европейската комисия, която специално следи решаването на проблема в докладите си за напредъка на Турция като кандидат-член на ЕС.

Това на практика задължава Турция да проведе преговори с България и да изплати необходимите обезщетения на тракийските българи. По предварителни изчисления, към днешна дата тяхната стойност се изчислява на около 15 милиарда долара.
цитирай
72. анонимен - Стегнете се!
11.03.2011 18:11
Всеки, който иска да се направи на патриот, заявява, че мрази турците, негрите или когото си изберете и нищо чудно, защото сигурно само българите казват "най-обичам да мразим"! Докато тука мразят до умопомрачение, хората по света работят и се образоват! Ако обичаш родината си, запретни се и работи! Излез на улицата и протестирай срещу най-безогледните грабители на родината си! Ама не ви стиска, защото за да сторите това е нужно достойнство, а явно го нямате! Само можете да цитирате легенди. Знаете ли колко са били българите при идването на турците и колко са били след тяхното оттегляне? Знаете ли поне една причина, поради която не са се намерили шепа смелчаци, които да си върнат Левски чрез засада по пътя към София??? Калпазани, стегнете се и марш на работа! Миналото трябва да се помни, но помнете, че легендите ни правят лесно манипулируеми, а в това време лудите се налудуват!!!
цитирай
73. dolsineq - Всеки, който иска да се направи на ...
11.03.2011 18:26
анонимен написа:
Всеки, който иска да се направи на патриот, заявява, че мрази турците, негрите или когото си изберете и нищо чудно, защото сигурно само българите казват "най-обичам да мразим"! Докато тука мразят до умопомрачение, хората по света работят и се образоват! Ако обичаш родината си, запретни се и работи! Излез на улицата и протестирай срещу най-безогледните грабители на родината си! Ама не ви стиска, защото за да сторите това е нужно достойнство, а явно го нямате! Само можете да цитирате легенди. Знаете ли колко са били българите при идването на турците и колко са били след тяхното оттегляне? Знаете ли поне една причина, поради която не са се намерили шепа смелчаци, които да си върнат Левски чрез засада по пътя към София??? Калпазани, стегнете се и марш на работа! Миналото трябва да се помни, но помнете, че легендите ни правят лесно манипулируеми, а в това време лудите се налудуват!!!

.................................................
И на кое казваш легенда, умнико? - Убити са повече от 30 000 човека - жени и деца в Одринска Тракия. Това какво е според теб? Покана за валс ли? И престани да изместваш въпросът. Баба ти е калпава! Родът на баща ми е от него край. Само 2-ва часа са имали на разположение за да се изнесат от Вайсал. След определеното време се е стреляло на месо. Стига си точи зъбите! Геноцид има, а защо не е бил досега коментиран, ли? Ами защото никога страната ни, не се управалявала от родолюбци. Имахме един Стамболов, но го убиха. Няма друг, който да защити така всеотдайно интересите на България.
цитирай
74. анонимен - Турция хвърля над 100 милиона до...
11.03.2011 18:36
Турция хвърля над 100 милиона долара за фалшифициране на историята

В Турция бе създадена специална държавна структура - "Тюрк Танътма фонду," в която всяка година се наливат над сто милиона долара за пропаганда, дезинформация и преиначаване на историята. Целта е да се "изчисти" неприятният образ на страната - включително и чрез груби фалшификати от типа "Митът Батак". С тези пари трябва и да се неутрализират антиосманските и антитурските прояви и настроения в балканските и западните държави. В изпълнението на тази стратегия са включени повече от дузина държавни ведомства и "научни" институти. Между тях са външното министерство, където са обособени специализирани звена за пропаганда и работа със "сънародниците" в чужбина. В тази компания е и Министерството на културата и туризма, чийто бивш шеф е специалистът по промиване на мозъци проф. Мустафа Исен, а сега - главен секретар на президента-ислямист Абдула Гюл. Тук участва и Генералната дирекция за реклама, контрапропаганда и презентация - ТАГМ, на която всяка година се предоставят 24 милиона долара за "културни" мероприятия в чужбина.
Важно звено за дезинформация и фабрикуване на исторически фалшификати, насочени срещу страни като България, е Агенцията за сътрудничество и развитие - ТИКА. Тя почти копира американската Агенция за международно развитие и дейността й е ограничена изключително само в държавите от най-близкото задгранично обкръжение, бивши вилаети на империята, а сега "братски републики".
Още няколко генерални агенции се занимават с пренаписване на историята, включително и българската: едната контролира политическите отношения в Балканския регион, друга осъществява връзките с организацията "Ислямска конференция, третата работи с т. нар. външни турци - петата колона на Анкара, каквато е и сепаратистката партия ДПС. Последната структура има особено значение за нас, защото тя на практика прилага турската експанзионистична стратегия срещу България (особено в областта на културата, образованието, историята). Пак тя осъществява и контролът върху дейността на ДПС. Не случайно през продължителен период от време начело на тази агенция стои кадровият служител на разузнавателната централа МИТ и бивш консул в Бургас - Селчук Инджесу.
цитирай
75. анонимен - Само няколко корекции - 1913 г. д...
11.03.2011 18:44
Само няколко корекции - 1913 г. държава Турция не е съществувала, т.е. тя нито би могла да упражни насилие или да извърши геноцид срещу българите (или арменците малко по-късно). Всъшност опитът на младотурците с преврата през 1908 г. да променят и модернизират Османската империя (подкрепен и от българите, чиито чети са шетали из Истамбул, а депутати в меджлиса) е неуспешен.
Светската република Турция сключва през 1925 г. Ангорския договор, той е същият по смисъл и съдържание като Крайовската спогодба и спогодбата ни с Гърция по която се обезбългарява беломорска Тракия.
За насилието през този период има много какво да се каже и във всички посоки.
Пак да кажа 1912 г. България покръства всички турци, вкл. и пленените турски войници (не зная каква е категорията в която можете да вкарате този акт от съвременна гледна точка, но няма да е от хуманните и лицеприятните).
Ходите сигурно често до Гърция. Малко на Серес има един много китен манастир женски.... Идете някой път в него и там попитайте монахините за историята на манастира през 20 век
цитирай
76. анонимен - Ако изнесените факти, за инстит...
11.03.2011 18:49
Ако изнесените факти, за институции и ресурси, ангажирани за подобряване на образа на Турция са факт, може само да ги поздравим за стореното и да попитаме, а къде са нашите.....
цитирай
77. анонимен - Анкара. Полицията в Измир потвъ...
11.03.2011 18:52
Анкара. Полицията в Измир потвърди, че е задържан нападателят на католическия свещеник Адриано Франчини. Свещеникът е хоспитализиран, след като е бил намушкан с нож в стомаха след края на неделната литургия в църквата “Свети Антоний” в Измир, съобщават турските медии. Италианският консул в града Симон Карта потвърди нападението и заяви, че няма опасност за живота на Франчини.
Днешният инцидент е част от поредица от нападения срещу християни в Турция. Нападението срещу свещеника отново повдига темата за това дали Турция, която кандидатства за членство в ЕС, може да защити своята християнска общност, коментира ДПА.

Работата на институциите по случая "Хрант Динк" повтаря убийството на отец Андреа Санторо. На 5 февруари 2006 г. той бе застрелян в гръб, докато се молеше на колене в църквата "Санта Мария" в Трабзон. Според официалните информации той също е убит от самотен малолетен стрелец - 16 годишният ученик Огюзхан Акдън. При стрелбата, както изисква Коранът, стрелецът крещял "Аллах-ху акбар!", разказаха очевидци. На делото майката на Акдън заяви: "Гордея се със сина си, защото той извърши нещо угодно на Аллах и направи подарък на нашата нация и държава. Той е вторият Мехмед Али Акджа".

Точно три месеца след убийството на Хрант Динк, на връх Великден, петима турци нападнаха офиса на едно издателство на Библията на турски език в гр. Малатия и след тричасови нечовешки изтезания, които записаха на видео, заклаха тримата издатели - един германец на име Тилман, и двама турци, приели християнството. Защото коранът повелява в случай на "вероотстъпничество" на мюсюлманин да бъде убит не само "вероотстъпникът", но и онзи, който го е отклонил от "правата вяра".

В Турция има около 700 000 християни (по-малко от 1% от населението), поне половината от които са турци, преминали от исляма в християнството. Репресиите срещу тях са ежедневни, но почти никога не достигат до европейските медии.

Шведският проф. Фуат Дениз бе убит с нож по политически причини, предаде ДПА. Той е турчин по произход, произлиза от семейство на имигранти, което е от християнска асирийска общност. Трудовете му са посветени на преследванията и избиването на асирийците в Турция през Първата световна война. "Застрашен е всеки, който се занимава с масовите убийства на асирийци в Отоманската империя", заяви за в. "Свенска дагбладет" проф. Давид Гонт от университета "Содерторн", който също пише за асирийците. Той каза, че са заплашвани и други колеги, занимаващи се с асирийската общност.
цитирай
78. анонимен - факти за покриване на други факти не ...
11.03.2011 18:55
факти за покриване на други факти не могат да бъдат добронамерени - меко казано.
цитирай
79. анонимен - Готин това какво общо има с темата - ...
11.03.2011 18:59
Готин това какво общо има с темата - проблемите на съвременна Турция и нейните дертове пък са съвсееем 16 тема, без никаква връзка с предишните. И нямаща нищо общо с историята като наука. Това, ще се изучава след 20-30 години, сега е работа на други науки, групи, процеси и т.н.
цитирай
80. анонимен - Много готин, който иска да вижда ...
11.03.2011 19:07
Много готин, който иска да вижда вижда. Който не иска да вижда, той се прави, че не съществуват. Аз не говоря за историята от учебниците, защото историята се пише всеки ден. Който не го мързи и иска да вижда общите и свързани неща, ще ги види и в днешно време. Прочети мъдрите мисли на турският външен министър Давитоглу.
цитирай
81. анонимен - "Джамиите са нашите казарми, ...
11.03.2011 19:09
"Джамиите са нашите казарми,
Техните кубета - наши шлемове
Минаретата им - наши щикове,
а правоверните - нашите войници.
Свещена армия, която бди над нашата вяра.
Аллах, това пътуване е нашата съдба,
В края му ни чака мъченичество!"

С този стих на поета Зия Гьокалп днешният турски премиер Реджеп Тайип Ердоган влезе в световните медии на 12 декември 1997 г.
цитирай
82. анонимен - Женева. Комитетът към ООН за лик...
11.03.2011 19:31
Женева. Комитетът към ООН за ликвидиране на разделението по расов признак поиска етническите групи в Турция да бъдат представени в достатъчна степен в институциите в Турция и да бъдат осигурени възможности за изучаване на майчиния им език, пише турският вестник „Радикал”. На 74-то си заседание Комитетът към световната организация, чието седалище се намира в Женева, анализира положението на малцинствените групи в Турция и други страни. В доклада, изготвен от Женевския комитет, се приветстват някои стъпки от последните години по пътя на признаване на човешките права и активното участие на Турция в инициативата за съюз между цивилизациите. Посочва се обаче, че общности като кюрди и роми са в много по-трудна социално-икономическа ситуация. Докладът привлича вниманието върху случаите на заплахи и посегателство срещу кюрди, роми и немюсюлмански общности. Комитетът изразява притеснения за състоянието на гръцката общност в Турция и призовава да бъде отворено училището за православни свещеници, както и да бъдат взети законодателни мерки за премахване на разделението в Турция и различните групи да бъдат представени в институциите.
цитирай
83. vmir - Не знам кой е авторът на материала, но аргументацията му е изключително слаба и противоречаща на множество факти.
11.03.2011 20:13
Как така от няколкостотин хиляди българи при падането ни под турско ставаме между 3 и 4 милиона (Левски ни е смятал за 7 милиона) в условията на геноцид? Не става. Мисля, че представите на българина за Османската империя олицетворяват българското безхаберие към държавата му и навика ни да си строим “история” за доказване колко лоши са всички, с които сме си имали работа.

Да правим мсичко възможно, за да докажем колко са лоши всички, които управляват или са ни управлявали, сме най-големите майстори на света. Може би безхаберието ни тръгва от анархията през целия 14-ти век, когато тук са нахлували и са правили каквото им се иска всякакви, което се предшества от огромни кумански, печенезки и татарски набези и заселвания на повече от 1 – 1.5 милиона от тях. Едно от обещанията на турците е било да ни пазят от вилнеещите разбойници, които са си събирали безнаказано и са си отвеждали цели колони от роби. Крали Марко става съюзник на турците, а реже глави на араби, които отвеждат синджири с роби.

Ако сме се бранили толкова героически и самоотвержено, ако ислямът е бил толкова враждебен към християнската ни вяра защо, когато ислямската империя на Тимур (която е в пъти по-мощна от Османската империя тогава, размазва турците и поставя султана им в клетка само 6 години след завладяването ни, ние продължаваме да си кротуваме, а сега да разправяме, колко страшни са били турците...

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=historical&Number=1945948807&page=0&view=collapsed&sb=9&part=
цитирай
84. dolsineq - Само няколко корекции - 1913 г. д...
11.03.2011 21:36
анонимен написа:
Само няколко корекции - 1913 г. държава Турция не е съществувала, т.е. тя нито би могла да упражни насилие или да извърши геноцид срещу българите (или арменците малко по-късно). Всъшност опитът на младотурците с преврата през 1908 г. да променят и модернизират Османската империя (подкрепен и от българите, чиито чети са шетали из Истамбул, а депутати в меджлиса) е неуспешен.
Светската република Турция сключва през 1925 г. Ангорския договор, той е същият по смисъл и съдържание като Крайовската спогодба и спогодбата ни с Гърция по която се обезбългарява беломорска Тракия.
За насилието през този период има много какво да се каже и във всички посоки.
Пак да кажа 1912 г. България покръства всички турци, вкл. и пленените турски войници (не зная каква е категорията в която можете да вкарате този акт от съвременна гледна точка, но няма да е от хуманните и лицеприятните).
Ходите сигурно често до Гърция. Малко на Серес има един много китен манастир женски.... Идете някой път в него и там попитайте монахините за историята на манастира през 20 век

................................
Да уточня - Църквата покръства помаците след обевяване на Балканската война. Тогава това се отчита като грешка, от която сега се възползва исляма... За покръстването на турските войници не открих нищо.
http://anamnesis.info/broi3/Plamena_Stoqnova.pdf
цитирай
85. dolsineq - Как така от няколкостотин хиляди ...
11.03.2011 23:19
vmir написа:
Как така от няколкостотин хиляди българи при падането ни под турско ставаме между 3 и 4 милиона (Левски ни е смятал за 7 милиона) в условията на геноцид? Не става. Мисля, че представите на българина за Османската империя олицетворяват българското безхаберие към държавата му и навика ни да си строим “история” за доказване колко лоши са всички, с които сме си имали работа.

Да правим мсичко възможно, за да докажем колко са лоши всички, които управляват или са ни управлявали, сме най-големите майстори на света. Може би безхаберието ни тръгва от анархията през целия 14-ти век, когато тук са нахлували и са правили каквото им се иска всякакви, което се предшества от огромни кумански, печенезки и татарски набези и заселвания на повече от 1 – 1.5 милиона от тях. Едно от обещанията на турците е било да ни пазят от вилнеещите разбойници, които са си събирали безнаказано и са си отвеждали цели колони от роби. Крали Марко става съюзник на турците, а реже глави на араби, които отвеждат синджири с роби.

Ако сме се бранили толкова героически и самоотвержено, ако ислямът е бил толкова враждебен към християнската ни вяра защо, когато ислямската империя на Тимур (която е в пъти по-мощна от Османската империя тогава, размазва турците и поставя султана им в клетка само 6 години след завладяването ни, ние продължаваме да си кротуваме, а сега да разправяме, колко страшни са били турците...

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=historical&Number=1945948807&page=0&view=collapsed&sb=9&part=

.............................................
Вмир, можем да корим, колкото искаш днешните управници, но Родината нямаме право да скверним, дори и в мислите си! Аспарух я отвоюва с кръв от Византия, а Иван Шишман с лека ръка я подари на Баязид І. За днешните политици няма да говоря! Те са позорът на най-новата ни история! Но нека не забравят /родните управници/, че истинските българи са навън и рано или късно, те ще напомнят за себе си!
цитирай
86. анонимен - Че нещо се отчита като грешка в по...
12.03.2011 01:17
Че нещо се отчита като грешка в последствие прави ли го неслучило се или оневинява ли тези, които го отчитат като грешка. Отчитането на насилието над българите, които са се изселвали ще върне ли 30000 убити. Има ли статистика за това колко хора са погинали при тази "боголюбива" акция? ОСвен това в нета не можеш да немериш всичко, особено пък за срамни страници от собствената ни история. Но възпитаниците на ИФ го учат това в 4 курс от много много години назад. Дори в тази мъглява студия дето си намерила пише:
"Покръстването също така засяга и част от други малцинствени групи, като циганите и турците, покръстени въпреки резервите на Светия Синод, че с последните трябва да се изчака". Т-е. дори тя опровергава твърдението, че за "Турци" нищо не си намерила. Е пише част - но каква, а че е част част е турците в делиормана не са пипани, ама в родопите и кърджалийско.....
Освен това има достатъчно налични документи, свидетелстващи и за покръстване на пленени войници, вкл. от корпуса на Явер паша. Но на въпроса - това геноцид ли е? и дори да приемем, че са само българо-мохамедани - какво е това спрямо тях и ще се види ли някога статистика и пълна информация за това, което тогава се случило, за "доброволността" на акта, за характера и измеренията на проявеното насилие, което е много лесно да определим като "инцидентен случай", същият инцидент се е случил на същите тия българи преди 350 години заради един хахав везир и уплашен султан и тази случка стои в основата на цялата "националистическа" митология за мъченията и ислямизацията, на които са поставени българите през османския период. А ся... осъзнато е като грешка. Те и следващия везир и султан са осъзнали помохамеданчването на Родопите като грешка и повече подобно нещо не се е случвало, ама..... иди го кажи на насилените и оправдай насилниците със задна дата???? ПАк да се върнем на аршина, като става въпрос за нашето националистическо разбиране е ок, като някой върши нещо срещу нас е кофти. Това не е история!!!!
цитирай
87. анонимен - a moga li?
12.03.2011 01:28
Dolsineq, az nqmam mnogo vreme no bih jelal da mi predava6 no6tni urotsi po istoriq...Mnogo sakam da vidim do kade si znae6 istoriata, pa i kolko si 4evrasta...
Lesno e da obvinqva6, no pogledni parvo 25 godini nazad za da vidi6 koi e izvar6itelqt na genotsida...A tozi deto sega jivee "v ka6tata na 4erkezina" znae li pri kakvi uslovia e napusnal doma si i kolko e plateno za ka6tata,za6toto prez 1989 godina v Deliormana enda krava i tele nad 450 kg. struva6e 50 (petdeset) leva,edna ovtsa 10 i t.n. Taka li sa platili dedite ti za ka6tata?
Bog zabavq no ne zabravq...Ide vremeto kogato 6te ste maltsinstvo ı Balkanite i Evropa 6te si poemat dah...Slava Bogu 6te iz4eznete...
цитирай
88. анонимен - А за това, което не пише в статията. . ...
12.03.2011 01:31
А за това, което не пише в статията... или е слабо загатното. Никой освен демократите и Такев в частност не е възразил за случването в момента, в който се случва! Правено е тайно, за да няма реакция на ЕВропейските сили и анкетни комисии и е правено повсеместно, за да не може никой да се оплаче след това! За всички е ясно, че веднъж приели християнството и покръстени - дори и турците се пречупват, вярата е нещо сериозно (затова и родопчани не се размохамеданчват след като свършва акцията и натиска към тях, а е можело да го направят). Разбиранията и ценностите са били други и отношението към вярата, а след едно две поколения вече всичко е щяло да е ок и забравено. Такива асимилаторски акции са ставали и в други европейски държави в предни периоди, той Фердинанд не си го измисля туко тъй.
Резилът е двоен и позорен. Причината да им се върнат имената и вярата е една и тя е много проста. Българските партии отказват да влязат в ПСВ на страната на Тройните сили. Пращат и анкетна комисия в Европа и тя изчислява, че Германия и Австро-унгария ще загубят войната, пишат петици, някои по-радикални като СТамболийски и в затвора са вкарани. ОТ всички политици само Радославов, виден германофил се съгласява да изпълни каприза на Фердинад и да набута България в ПСВ. Въпреки характерните за българските условия насилие и фалишфикации при парламентарните избори през 1913 г. Радославов не получава мнозинство в Народното събрание и не може да води тази политика. През 1914 г. се провеждат нови избори и какво измислят царя и Радославов... (заедно с бъдещия официален съюзник Османската империя, представяш ли си същия цар дето 2 години по рано заради лудостите си поръчва трон и церемония за коронация в Константинопол и прецаква двойно България и на негова сметка са и убитите български войници и изселниците от Тракия и Беломорието и загубената Македония и загубения национален идеал). Та същия този става съюзник на Султана.
цитирай
89. анонимен - ?
12.03.2011 01:34
http://www.izlesene.com/video/1989-zorunlu-balkan-gocu/974954
цитирай
90. анонимен - dolsineq?
12.03.2011 01:38
http://www.izlesene.com/video/1989-bulgar-zulmu-bulgaristan-gocmenleri/2817737
цитирай
91. анонимен - И султана се отзовава на желанието ...
12.03.2011 01:41
И султана се отзовава на желанието на новия си съюзник, от Истамбул са пратени имами (в българско вече е нямало), намерени са нужните средства и тия хора дето преди две години са яли калая и насилието да бъдат покръстени, отново са подложение на насилие да стана отново мюсюлмани. Е мнозина са си върнали собствената вяра с мерак, особено тия дето са се съпротивлявали принципно, но отново е имало насилие и то не малко! В резултат на успешната "акция" Родопите са реислямизирани след което на проведените избори в българския парламент за първи път се появяват депутати турци (не е ДПС) и с техните гласове правителството на Радославов получава нужното мнозинство, за да вкара България в следващата национална катастрофа. Сега упрекваме Доган, че не ходел в парламента - турските депутати тогава въобще не са били български граждани и са живели в Османската империя виж ти парадокс! И всеки път като нещо им било криво са заплашвали Радославов, че няма да дойдат на сесия, ако той не направи това, което те искат, от което той ще загуби мнозинството си и хайдее у ряката! Та какво ще кажеш за тези факти???
цитирай
92. анонимен - ?
12.03.2011 01:43
http://belgeselivideo.com/belgeselgoruntuleri.asp?id=297
цитирай
93. анонимен - Ето малко цитати да уплътним зна...
12.03.2011 01:44
Ето малко цитати да уплътним знанията, че си търсещо момиче:
След изборите турските водачи укрепиха своето положение. Като депутати в Народното събрание, те имаха по-големи възможности да упражняват влиянието си върху управлението на Гюмюрджински окръг. Редактираният от Ст. Н. Шишков в. „Нова България” с основание се възмущаваше: „Ако не са тези бееве, с малки изключения от тях, турското население отдавна би се умирило и заловило за своите мирни занимания. Сега то е под тяхното влияние: продължава мълчаливият бойкот и се вторачва на българските пари. Тук на турските сватби и сюнети разнасят турското републиканско знаме. Струва ми се, че това пак по вдъхновението на беевете — членове на младотурския комитет, за да се повдига националния дух на турското население.” [163] Полицията бездействуваше, въпреки че с въпросните прояви се провокираше националното чувство на българите, особено на бежанците, оголени и ограбени от башибозука през изминалата война. Обстановката се изостряше и криеше опасности от стълкновения и дори кървави разпри. Инцидентите не закъсняха. През втората половина на май 1914 г. в Гюмюрджинско беше убит български войник. Войската се залови „с голяма енергия да потуши вълненията на турците”. [164] Мюсюлманските депутати протестираха пред Радославов, който натовари Джемал бей да проведе анкета за случая и да му докладва.
......
През средата на септември 1914 г. в Гюмюрджина се събраха почти всички турски депутати. Телеграфически бяха повикани от Цариград дори и онези, които се намираха в Турция. На 17 септември те дълго разискваха различни варианти на „много остри и ултимативни телеграми” до В. Радославов. Накрая се спряха на една по-умерена, която изпратиха. В нея те предупреждаваха, а фактически и заплашваха, че ако до предстоящата сесия на Народното събрание Свинаров не бъде уволнен, те няма да дойдат в София. [167] Моментът за натиск беше добре избран.
цитирай
94. анонимен - ?
12.03.2011 01:46
http://belgeselivideo.com/belgeselgoruntuleri.asp?id=299
цитирай
95. анонимен - Ако турските депутати не дойдеха в ...
12.03.2011 01:52
Ако турските депутати не дойдеха в София, то либералната коалиция губеше мнозинството си в парламента в един решаващ за нейната политика момент. Правителството не пожела да рискува.
..........
Опозицията се възползува от безгрижието на българското правителство и му припомни добре познати истини. То бездействувало понеже се крепяло на власт благодарение на мюсюлманските депутати из Гюмюрджинския край. Правителството на България действително се опита в края на 1914 г. да обезоръжи турското население, но „от Стамбул му се намръщиха, посочиха му някакви клаузи от Цариградския договор и то забрави, че е българско правителство.”
......
Очевидно под влиянието на събитията в Гюмюрджинска околия и като желаеше да отслаби влиянието на турските ръководители върху управлението на Западна Тракия, правителството на България уволни градоначалника Мурад бей, а на негово място назначи Рашид бей Салиев (заменен наскоро от Шамих бей — б. а. Ст. Тр.). [165] Въпреки че важният административен пост се зае отново от мюсюлманин, турските първенци тряб- 107 ваше да почувствуват над себе си властта на българското правителство. Получи се обратен резултат. Три седмици след уволнението на Мурад бей беше отстранен от своя пост и окръжният управител Свинаров.
......
Да ти правят впечатление имената на тези хора, става въпрос не само за Депутати, но и за предаване на местната власт в региона на турски бейове. От българското правителство! Опасно е да се предпоставят тези, по всякакъв начин го казвам и показвам, когато не се познава собствената ни история, а се кара само на гол патриотизъм, клишета и лозунги!

цитирай
96. анонимен - ?
12.03.2011 01:56
http://belgeselivideo.com/belgeselgoruntuleri.asp?id=301
цитирай
97. анонимен - Ето ти и няколко именца от тези на ...
12.03.2011 02:15
Ето ти и няколко именца от тези на 17-те турски депутати в българския парламент,
Зюмрюзаде Шакир бей, Хафъз Садък, Исмаил Хаккъ, Салим Нури бей, Ибрахим Ефенди...... Само как звучат нали...
ЕХ тази история... колко удобно можеда се ползва за заблуда и манипулация на незнаещите и как започва да кънти, когато се покажат фактите....
цитирай
98. анонимен - ?
12.03.2011 02:18
http://belgeselivideo.com/belgeselgoruntuleri.asp?id=302
цитирай
99. dolsineq - Dolsineq, az nqmam mnogo vreme no ...
12.03.2011 08:54
анонимен написа:
Dolsineq, az nqmam mnogo vreme no bih jelal da mi predava6 no6tni urotsi po istoriq...Mnogo sakam da vidim do kade si znae6 istoriata, pa i kolko si 4evrasta...
Lesno e da obvinqva6, no pogledni parvo 25 godini nazad za da vidi6 koi e izvar6itelqt na genotsida...A tozi deto sega jivee "v ka6tata na 4erkezina" znae li pri kakvi uslovia e napusnal doma si i kolko e plateno za ka6tata,za6toto prez 1989 godina v Deliormana enda krava i tele nad 450 kg. struva6e 50 (petdeset) leva,edna ovtsa 10 i t.n. Taka li sa platili dedite ti za ka6tata?
Bog zabavq no ne zabravq...Ide vremeto kogato 6te ste maltsinstvo ı Balkanite i Evropa 6te si poemat dah...Slava Bogu 6te iz4eznete...

......................................
Къщата е купена при изтеглянето на черкезите, след подписването на Санстефанския договор. Прадядо ми е бил много находчив мъж, търговец и си е служил с перо и хартия. Кръстосвал е надлъж и шир Османската империя и е познавал законите за имуществена собственост. Предал е този си навик и на баба ми, която почина на 93 г, но държеше всички документи до края на живота й, да се издават на нейно име. Така, че губиш, господинчо. И не съм от Делиормана, а от морето. Тук хората и на гърба си имат очи. Не се опитвай да ме плашиш, щото изобщо не ме познаваш, "безстрашен" анонимнико! Колкото до нощите, откажи се! Мястото не е свободно! А ето историята и на моята баба: http://dolsineq.blog.bg/history/2011/03/10/kogato-senkite-progovoriat.703607
цитирай
100. анонимен - Неграмотността е резил, но не за турците
12.03.2011 09:19
до 87. анонимен - a moga li?
01:28
Човек се чуди да се смее ли на несресаните ти мисли или да те отмине с досада. Но с напъните си в последното си изречение да гадаеш в бъдещето ме развесели. По-добре помисли за 51 годишнити напъни на Турция да влезе в ЕС. Все още сте на изтривалката пред вратата и хленчите за да влезете. Колко хубаво си отива на това място - "Bog zabavq no ne zabravq...".
цитирай
101. анонимен - СТИГА С ТИЯ ПРОСТОТИЙ,БЕ....
12.03.2011 11:19
КВО СЕ ПРАВИТЕ НА ГЕРОИ.....??!
ДОБРЕ ЧЕ Е БИЛ СУЛТАНА ,ЗА ДА ИМА РЕД И ДИСЦИПЛИНА В ТАЯ ДЪРЖАВА!!!!!!
НА ТЪПАЦИ КАТО ВАС, САМО .....БОЙ ,ЕБАНЕ И.....ЯКА РАБОТА!

ОТ 20г., НЯМА КОЙ ДА ВИ БИЕ КАМШИКА И.....ЩЕ СЕ СКАПЕТЕ ОТ ГЛАД И МИЗЕРИЯ!!!!
НЕЩАСТНИ УСРОВЦИ!!!!!!!!!!!!!
цитирай
102. dolsineq - КВО СЕ ПРАВИТЕ НА ГЕРОИ. . . . . ??!...
12.03.2011 11:23
анонимен написа:
КВО СЕ ПРАВИТЕ НА ГЕРОИ.....??!
ДОБРЕ ЧЕ Е БИЛ СУЛТАНА ,ЗА ДА ИМА РЕД И ДИСЦИПЛИНА В ТАЯ ДЪРЖАВА!!!!!!
НА ТЪПАЦИ КАТО ВАС, САМО .....БОЙ ,ЕБАНЕ И.....ЯКА РАБОТА!

ОТ 20г., НЯМА КОЙ ДА ВИ БИЕ КАМШИКА И.....ЩЕ СЕ СКАПЕТЕ ОТ ГЛАД И МИЗЕРИЯ!!!!
НЕЩАСТНИ УСРОВЦИ!!!!!!!!!!!!!

....................................
Нормално. На някой не му издържаха нервите и си показа анонимната муцуна.
http://dolsineq.blog.bg/history/2011/03/11/obsadata-na-odrin-11-03-13-03-1913-g.704433
цитирай
103. анонимен - ГЕНОЦИДЪТ ПРОДЪЛЖАВА
12.03.2011 14:57
до 101. анонимен - СТИГА С ТИЯ ПРОСТОТИЙ,БЕ....
11:19

За последните 4 години в Турция посред бял ден бяха убити 7 християни - отец Андреа Санторо (застрелян в гръб, докато се моли през февруари 2006 г. в Трабзон), арменският журналист Хрант Динк през януари 2007 г. в Истанбул, трима пастори - Тилман Геске, Неджати Айдън и Угур Юксел през април 2007 г. в Малатия, германският бизнесмен Грегор Керкелинг през юли 2009 г. в Истанбул (на излизане от църква) и папският викарий за Анатолия Луиджи Падовезе (на 3 юни 2010 г. в дома си в Искендерун).
С изключение на Санторо останалите са клани със сатанинска жестокост по една-единствена причина - че са християни.
Вместо извинение Анкара реши да закрие Цариградската патриаршия - седалището на патриарх Вартоломей, под претекст че в Турция "няма достатъчно изповядващи тази религия", което е връх на цинизма - последното масово клане на християни в Истанбул е от 1955 г. - време, в което Турция е била вече от 3 години "интегрирана" в западната цивилизация като член на НАТО и предполага се, трябва да е започнала да изповядва западните ценности.
Пита се, ако турците колят християни още преди да са влезли в ЕС, какво ли ни чака, когато започнат да пътуват на длъж и шир из континента? Опитите на Ердоган да припише някак си тези убийства на луди малолетни и/или на своите политически противници в делото "Ергенекон" предизвикват смях дори сред най-големите му поддръжници в Британия.

Американските конгресмени отново разсърдиха Турция
Политика , Турция

Палатата на представителите на Конгреса на САЩ прие резолюция в защита на християнските храмове и исторически светини на територията на Северен Кипър.
Както съобщават турските СМИ, конгресмените призовават Турция да сложи край на превръщането на християнските църкви и манастири в мюсулмански мечети и да уважават свободата на вероизповедания. Също и да уважават приетите от ОБСЕ решения за съхранение на духовните и културни ценности от страна на държавите-членове на организацията. Освен това в документа се съдържа призив към президента на САЩ, Държавният Департамент, международната комисия за свобода на религиите да приемат съответни санкции към Турция.
цитирай
104. dolsineq - @86. анонимен -
12.03.2011 16:22
Вече става много горещо, анонимен. Тук се набъркваме в душата на човека, в неговите най-скрити представи за живота и света, затова каквато и намеса да се приложи, категорично я отхвърлям. По принцип не приемам религията. Тя е един много силен инструмент, чрез който управляващите манипулират масите. Християните славят своята религия като най-хуманна, правоверните - исляма и т.н. Във всички случай поддадени на каквото и да е внушение, хората се превръщат в едно лесно управляемо стадо. Вкл. и при падането на българското царство, като основна причина се е посочвало неуважението и незачитането на Бога, и затова народът ще трябва да си изтърпи наказанието си... Относно родопското помохамеданчване, което никак не е случайно : - "същият инцидент се е случил на същите тия българи преди 350 години заради един хахав везир и уплашен султан и тази случка стои в основата на цялата "националистическа" митология за мъченията и ислямизацията, на които са поставени българите през османския период. А ся... осъзнато е като грешка. Те и следващия везир и султан са осъзнали помохамеданчването на Родопите като грешка и повече подобно нещо не се е случвало, ама..... иди го кажи на насилените и оправдай насилниците със задна дата???? ПАк да се върнем на аршина, като става въпрос за нашето националистическо разбиране е ок, като някой върши нещо срещу нас е кофти. Това не е история!!!!" - Населението на Родопа води суров живот. То е незвисимо и брани свободата си. Трудно откриваемо из високите части на Родопа. А това не остава незабелязано от падишаха, който се е постреснал явно за трона си, затова и праща най-безкомпромисният и праволинеен еничарски корпус. Българи се изправят срещу българи за да защитят една чужда кауза. Не може да се отрече далновидността на създателя на еничарската войска. Отнемаш децата на един народ и ги превръщаш в оръжие, насочено пак срещу същия тоз народ. Страшно е...
цитирай
105. анонимен - СТИГА ПРОСТОТИЙ...
12.03.2011 16:30
НЯМА ЛОША РЕЛИГИЯ---ИМА ЛОШИ ПОМИСЛИ И ПОЛИТИЦИ!

500г., СУЛТАНСКА ВЛАСТ---НИЩО НЕ СА ПРЕД 50г.КОМУНИЗЪМ!!!!
Я ,СЕ ОГЛЕДАЙТЕ И ВИЖТЕ В КАКЪВ "ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКИ" "КЕНЕФ", ЖИВЕЕМ!!!
НЕ МИ ДРЪНКАЙТЕ ----ЛАКАРДИЙ ОТ МИНАЛИ ВЕКОВЕ!!!
ВИЖТЕ , РЕАЛНОСТТА!!!!!
СЛЕПИ ЛИ СТЕ ....ИЛИ МИСЛИТЕ ,ЧЕ ДРУГИТЕ СА.....???!!!
КРЕТЕНИ...!!!
цитирай
106. dolsineq - @89. анонимен - ?
12.03.2011 16:42
анонимен написа:
http://www.izlesene.com/video/1989-zorunlu-balkan-gocu/974954

..............................
Знаеш ли, така се стекоха обстоятелствата при мен, че бях пряк свидетел на събитията още през март 1985 г. Това е нещо, което не се забравя... Жени, мъже, деца пътуваха в товарни вагони, насядали върху багажа си... Не се намери виновника за тази гавра. А, може пък точно от този момент, да са почнали промените на "демокрацията"?
цитирай
107. dolsineq - @90. анонимен - dolsineq?
12.03.2011 16:53
анонимен написа:
http://www.izlesene.com/video/1989-bulgar-zulmu-bulgaristan-gocmenleri/2817737

.............................
И аз бих искала да знам кой предизвика тази национална катастрофа? На кого платиха за този кошмар?
цитирай
108. dolsineq - НЯМА ЛОША РЕЛИГИЯ---ИМА ЛОШИ ПО...
12.03.2011 16:54
анонимен написа:
НЯМА ЛОША РЕЛИГИЯ---ИМА ЛОШИ ПОМИСЛИ И ПОЛИТИЦИ!

500г., СУЛТАНСКА ВЛАСТ---НИЩО НЕ СА ПРЕД 50г.КОМУНИЗЪМ!!!!
Я ,СЕ ОГЛЕДАЙТЕ И ВИЖТЕ В КАКЪВ "ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКИ" "КЕНЕФ", ЖИВЕЕМ!!!
НЕ МИ ДРЪНКАЙТЕ ----ЛАКАРДИЙ ОТ МИНАЛИ ВЕКОВЕ!!!
ВИЖТЕ , РЕАЛНОСТТА!!!!!
СЛЕПИ ЛИ СТЕ ....ИЛИ МИСЛИТЕ ,ЧЕ ДРУГИТЕ СА.....???!!!
КРЕТЕНИ...!!!

.................................
Да ти видя гърба! Марш оттук, страхливецо!
цитирай
109. анонимен - НЕ МЕ ВПЕЧАТЛЯВАШ 108....
12.03.2011 17:15
НЕ МОЖЕШ И ...ДА МЕ МАНИПУЛИРАШ..!
ЕЛЕМЕНТАРНО И ТЪПО Е ТОВА.....КОЕТО СИ НАПИСАЛА!

НЕ МИ СЕ ПРАВИ НА ПАТРИОТ---ТИ СИ ОБИКНОВЕННО ЧЕРВЕНО ЛАЙНО!!!!
цитирай
110. dolsineq - @91. анонимен
12.03.2011 17:28
анонимен написа:
И султана се отзовава на желанието на новия си съюзник, от Истамбул са пратени имами (в българско вече е нямало), намерени са нужните средства и тия хора дето преди две години са яли калая и насилието да бъдат покръстени, отново са подложение на насилие да стана отново мюсюлмани. Е мнозина са си върнали собствената вяра с мерак, особено тия дето са се съпротивлявали принципно, но отново е имало насилие и то не малко! В резултат на успешната "акция" Родопите са реислямизирани след което на проведените избори в българския парламент за първи път се появяват депутати турци (не е ДПС) и с техните гласове правителството на Радославов получава нужното мнозинство, за да вкара България в следващата национална катастрофа. Сега упрекваме Доган, че не ходел в парламента - турските депутати тогава въобще не са били български граждани и са живели в Османската империя виж ти парадокс! И всеки път като нещо им било криво са заплашвали Радославов, че няма да дойдат на сесия, ако той не направи това, което те искат, от което той ще загуби мнозинството си и хайдее у ряката! Та какво ще кажеш за тези факти???

..............................................
Естествено, че трябва да бъдат осъдени: "Третият държавен съд е организиран съгласно Закона за наказание на виновниците за нац-ионалната катастрофа от 8.12.1919. На 12.1.1920 г. ХVІІІ НС подвежда под отговорност министрите от правителството на Васил Радославов (1913-1918) за участието им във въвличането на България в Първата световна война.

Съдът осъжда на доживотен затвор Васил Радославов, Димитър Тончев, Петър Пешев, Петър Динчев, Добри Петков и Христо И. Попов. На 15 г. затвор е осъден ген. Калин Найденов, на 10 - Христо Г. Попов, Никола Апостолов, Величко Кознички и ген. Никола Жеков, и на 5 г. - ген. Климент Бояджиев.

На 19.11.1922 г. се провежда референдум за съдене на министрите от правителствата на Иван Гешов (1911-1913), Стоян Данев (1913) и Александър Малинов (1918).

Те са подведени под отговорнст за катастрофи на България от 1913 и 1918 г. За държавен обвинител е определен земеделецът Райко Даскалов. http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=226331
цитирай
111. анонимен - уф...
12.03.2011 17:30
dolsineq написа:

И на кое казваш легенда, умнико? - Убити са повече от 30 000 човека - жени и деца в Одринска Тракия. Това какво е според теб? Покана за валс ли? И престани да изместваш въпросът. Баба ти е калпава! Родът на баща ми е от него край. Само 2-ва часа са имали на разположение за да се изнесат от Вайсал. След определеното време се е стреляло на месо. Стига си точи зъбите! Геноцид има, а защо не е бил досега коментиран, ли? Ами защото никога страната ни, не се управалявала от родолюбци. Имахме един Стамболов, но го убиха. Няма друг, който да защити така всеотдайно интересите на България.


Ох, като почнем отново едно към гьотере да дрънкаме. Съжалявам за израза, но е точно така. Вземете прочетете Карнегиевата анкета за Балканските войни. Там има убийства не само от турци на българи (сигурно тези 30 000 са като измислените 680 000 на Гандев), но и от българи на турци - при това не малко за наше съжаление. Все пак това е война. Обаче, ако се загледате, най-големия геноцид над българите не е от турците, а от гърци и сърби - Батак бледнее пред зверствата на гърците- при това признания в техни собствени писма!!! Извращения, вадене на очи, изнасилвания, масови убийства. Защо учим Батак, а не учим за зверствата в Серес и цяла беломорска Македония? А? Защо не се учи за зверствата във Варварска Македония. Защото Батак и Перущица ще са бледо пускане на кръв и насилие... И отново никой не отговори на въпроса - защо след 500 години османско владичество е имало български етнос по 240 000 кв. км, а след 50 години сръбска, гръцка и румънска власт (апропо, защо никой не повдига въпроса за Северна Добруджа - там, където е основана България на Балканите) не остава никакъв български етнос? Защо? Не трябва да се крият зверствата на османците, но те бледнеят пред тези на "братята-християни". Защо те не се учат и защо не се знае, че ако е имало геноцид, то е от страна на гърци и сърби (айде, да допуснем, че с румънците с Крайовската спогодба нещо уж е разменен
цитирай
112. анонимен - да не говорим,
12.03.2011 17:42
че тотално се изпуска ролята на т.нар. Освободителка. И че тя е зад убийството на Стамболов! Доказано си е, че с руски пари са убити и Стамболов, и Вълкович и куп други родолюбиви българи, които не са искали България да стане Задунайска губения (според собствената кореспонденция на руските консули и тяхното външно министерство - после даже Димитров публикува сходни документи за да ... разобличи руския царизъм!!!). Защо се забравя и даването на Северна Добруджа на Румъния (няколко стотин милиона е струвала) и след това плащането на нашето "освобождение", но в официални документи си е казано - окупация - защо се забравят тези (равносилни на) 3 тона и нещо злато, което България изплаща години наред на Русия и въпреки това ам президент Теди Рузвелт казва, че България става Япония на Балканите? Много факти, неказани, но айде - турците ни виновни за всичко. Никой не отрича убийства, зверства и т.н., но това нито е само тяхна запазена територия (повечето историци сочат доста по-мрачна картина в Европа по времето на От. империя!!!, да не говорим изобщо за Русия - там пък който и да прочете З Стоянов и Д Петков ще остане без грам съмнение за какво се говори), нито е нещо необичайно за времето си по целия свят. Или може би Аспарух, Крум, Калоян, Иван Асен, Самуил са побеждавали с ... листовки и брошури? Крум избива цялото население около Цариград и взима всички жени в плен. Хенри 8-ми изколва толкова много католици, че ви е бедна фантазията, а тук манастирите са били с права и берати на султана и са оцелели (като цяло - и там е имало неспазване на заповедите на центъра) 500 години. Еничарството е било ужасен бич, но то на практика престава след 150 години - последните (при това в малки бройки) девширмета са края на 17 век и ако не се лъжа 1711, но като цяло то спира 1640-та някъде. Нещата са доста гадни, но кръв е имало навсякъде, неспрведливост - също и е тъпо да си търсим оправдания в миналото или кой ни бил виновен. А точно след 1890-та, въпреки 500те год имаме ВЪЗХОД!!!
цитирай
113. dolsineq - @http://belgeselivideo.com/belgeselgoruntuleri.asp?id=297
12.03.2011 17:47
анонимен написа:
http://belgeselivideo.com/belgeselgoruntuleri.asp?id=297

.................................
Благодаря ти за този линк. Трудно ще ми е с езика, но материала е хубав.
цитирай
114. dolsineq - "Ох, като почнем отново едно ...
12.03.2011 17:53
"Ох, като почнем отново едно към гьотере да дрънкаме. Съжалявам за израза, но е точно така. Вземете прочетете Карнегиевата анкета за Балканските войни. Там има убийства не само от турци на българи (сигурно тези 30 000 са като измислените 680 000 на Гандев), но и от българи на турци - при това не малко за наше съжаление. Все пак това е война. Обаче, ако се загледате, най-големия геноцид над българите не е от турците, а от гърци и сърби - Батак бледнее пред зверствата на гърците- при това признания в техни собствени писма!!! Извращения, вадене на очи, изнасилвания, масови убийства. Защо учим Батак, а не учим за зверствата в Серес и цяла беломорска Македония? А? Защо не се учи за зверствата във Варварска Македония. Защото Батак и Перущица ще са бледо пускане на кръв и насилие... И отново никой не отговори на въпроса - защо след 500 години османско владичество е имало български етнос по 240 000 кв. км, а след 50 години сръбска, гръцка и румънска власт (апропо, защо никой не повдига въпроса за Северна Добруджа - там, където е основана България на Балканите) не остава никакъв български етнос? Защо? Не трябва да се крият зверствата на османците, но те бледнеят пред тези на "братята-християни". Защо те не се учат и защо не се знае, че ако е имало геноцид, то е от страна на гърци и сърби (айде, да допуснем, че с румънците с Крайовската спогодба нещо уж е разменен."
...................................
Питаш - защо? Защото те са останали в сянка и са убегнали от погледа на хората, но си прав. Трагедията е по цялата българска земя. А, апетита на съседите никога не е стихвал към България. Дори и сега, румънците си точат зъбите за Добруджа.
цитирай
115. dolsineq - @112. анонимен
12.03.2011 18:05
А, можеш ли да ми кажеш, кое не е хубавото през тези 500 г, щото хубавите неща вече ги прочетох?
цитирай
116. dolsineq - @109. анонимен
12.03.2011 18:38
анонимен написа:
НЕ МОЖЕШ И ...ДА МЕ МАНИПУЛИРАШ..!
ЕЛЕМЕНТАРНО И ТЪПО Е ТОВА.....КОЕТО СИ НАПИСАЛА!

НЕ МИ СЕ ПРАВИ НА ПАТРИОТ---ТИ СИ ОБИКНОВЕННО ЧЕРВЕНО ЛАЙНО!!!!

.........................................
Играй тото, няма начин да не улучиш шестицата...:Р
цитирай
117. анонимен - до анонимен 111 и 112: Отговорът ...
12.03.2011 18:57
до анонимен 111 и 112:
Отговорът на всички защо, включително и за зверствата на нетурците, е, че турците унищожават ДЪРЖАВНОСТТА на България, докато другите - не. Надявам се разбирате какво означава държавност и не е необходимо надълго да се разяснява.
цитирай
118. анонимен - Да де, ама всичките тези са амнис...
12.03.2011 19:26
Да де, ама всичките тези са амнистирани, а Радославов е погребан в София с почести! И отново да питам, какво променя това осъждане фактите довели до него. Между другото Радославов, който е и най-младия български министър председател няколко пъти е бил съден и осъждан и амнистиран след това, заради действията си във властта.
Няма връзка помохамеданчването на Родопите със страх на падишаха от коравите родопчани. Родопите никога не са представлявали интересен и застрашителен от политическа гледна точка фактор за когото и да е било. Има няколко знакови родопски владетели, които са владели части от него. НО във въпросния случай подобно нещо няма. Даже Родопите са най-лесната част за извършване на тзи операция и вероятна затова са избрани, защото при компактно население каквото има в равнините много по-лесно може да възникне бунт. Работата е луда. Някои казват, че било поради ситуацият в Кипър, но не е ясно защо се случва това. Да не говорим, че родопчани са се ислямизирали мирно има го засвидетелствано по икономически причини. Съчетание на политически причини, религиозен фундаментализъм и достатъчно слаб султан и реакционен везир, които да допуснат извършването на този акт. След тях и преди тях подобно нещо няма, което още веднъж показва, че има ирационални причини в това действие.
Еничарският корпус не се е бил никога срещу българи, защото османлии не са се били с българи - такава битка официална няма! ЧУдя се как никой не иска да проумее простия исторически факт, че българските държави, за разлика от всички останали са паднали без съпротива. Имало е спорадични регионални и други актове на съпротива, но те са резултат от действия на някой боляр или кастелн или население, което е решило да се бие! Много ни се иска да е така, ама за разлика от сърби, гърци, босняци, албанци и т.н. ние такив случаи нямаме!
цитирай
119. анонимен - За каква държавност дето турците я ...
12.03.2011 20:10
За каква държавност дето турците я разваляли става дума??????
цитирай
120. анонимен - За българската държавност
12.03.2011 21:57
Не всички имат време да пишат надълго по блогове, особено ако им се плаща, затова прочетете следните книги:
1) "Държавност на старите българи и техните древни столици" от Боно Шкодров
2) Бахши Иман, Джагфар тарихи. Свод болгарских летописей, 3томник, 1997, Оренбург, Русия
3) В.М.Масон, Страна тисячи городов, 1966,М
4) Iscezle civilizaciye, 1964,L.
цитирай
121. анонимен - Къде мешаш българската държавност ...
12.03.2011 22:42
Къде мешаш българската държавност в темата и рекламираш едни не особено интересни книжки. Говорим за период те точно тази държавност я няма?
цитирай
122. dolsineq - @95. анонимен
12.03.2011 23:57
Нищо не се е променило от 1914 г. Същите проблеми в страната... Правителството ни отново зависи от играта на Турция. Май вместо да вървим напред, сме се върнали назад с цели 100 г.
http://www.promacedonia.org/giliev/st/st_2_4.html
цитирай
123. dolsineq - @117. анонимен
13.03.2011 00:15
анонимен написа:
до анонимен 111 и 112:
Отговорът на всички защо, включително и за зверствата на нетурците, е, че турците унищожават ДЪРЖАВНОСТТА на България, докато другите - не. Надявам се разбирате какво означава държавност и не е необходимо надълго да се разяснява.

...............................................
Да предположим, че не съществува Османската империя и България никога не е падала под нейното владение. Следва другият въпрос: "Какво щеше да стане с България след разделянето й на три царства в края на 14 в? Нямаше ли опасност Византия пак да я завладее или другите нейни съседи? И изобщо може ли да съществува самостоятелно тази страна? Изключвам Борис 1, който с кръв скрепи обединението й.
цитирай
124. анонимен - до 121. анонимен - Къде мешаш бъл...
13.03.2011 00:35
до 121. анонимен - Къде мешаш българската държавност ...
12.03 22:42
Тогава си говорете за периода без пътьом да се чудите защо турците са по-мразени от гърците или сърбите, които са били по-жестоки към българите.
цитирай
125. анонимен - до 123. dolsineq - @117. анонимен ...
13.03.2011 00:59
до 123. dolsineq - @117. анонимен
00:15
Трудно е да се гадае. Естествено, че има такава опасност от разпокъсаността на България. Но какво е можело да се случи, колко дълго може да продължи едно такова завладяване и дали би се намерил друг Борис I ???
цитирай
126. анонимен - Нали този блог е в тема "ИСТ...
13.03.2011 04:31
Нали този блог е в тема "ИСТОРИЯ", а не алтернативна история или научна фантастика. Явно съм пропуснал, ама си мислех, че е ясно от само себе си - историята не борави с категории "Ако". Коментира се това, което е и нищо повече. Ако може да се прилага само към най-късата перспектива и видима, но не и към цели епохи.
Така че положението е каквото е и фактите са каквито са и нищо повече.
Дали сме 100 години назад и дали днес политиката ни зависи от Турция, това са политически категории и сравнения и оценки, също нямат връзка и общо с историята. Нито това е ОСманската империя от 1914 за да я сравняваме с днешна Турция. Нито статута на днешна Турция е сравним с онзи на Османската империя от 1914. Нито пък положението на България спрямо Турция е сравнимо с нещо подобно, да не говорим за международните ни позиции.
Не зная за това кой повече мразим, но според историята и доколко има социология по темата националистическата омраза на българите през времето, турците са след гърците и сърбите по този показател.
Съвременната пропаганда се опитва да ни смрази с турците, но дори през революционните борби за национално освобождание неговите водачи ясно са правели разлика между Османска империя и турчин и никога не са разпалвали омраза към обикновените турци. Виж с гърците е съвсем друго, а пък със сърбите след 1885 г. е трето
цитирай
127. анонимен - По точно в близко време ще отговоря по разширено на тази провокативна тема...
13.03.2011 07:58
от привкуса на псевдопатриотизма....близка по съзнание на семейната партия Атака.Аз съм Тео и сега повечето пиша в Сербест форум.Много теми имам и в Помак форум.
Ами да кажа така,уважаемата госпожа Дулсинея(уж наполовина туркиня) и със странен псевдоним на Дулсинеята на Санчо Панса....вместо да търси диалога във блога си се спуска в абсолютна дилетанщина ....дори незнаейки какво е геноцид.
Понеже прадядо ми е черкезин...дошъл в Българските земи през 1850 година като малко бебе на което родителите са били заклани.Спасява го друг бягащ.2 000 000 са избитите черкези от Руската Империя .Именно това е геноцид!Нека сега да погледнем първо Балканите преди идването на Османците.Целокупна Българска държава не съществува.Има три малки държавици които са в недобри отношения.В това време .....затова е и история на това място са били Османците.Можеха да бъдат други известни ..даже още по жестоки ....това са Католическите държави.Нека да зададем и друг въпрос....защо тези държави навреме не са дошли и не са помогнали на тези малки държави?Османците идват със една коренна тактика различаваща се от Католическите.Те ти предлагат мир и условия които са приемливи,затова немощните държавици се съгласяват.В това време кога вече католическите държави са се спуснали в новите земи и подлагат народите им на масово унищовение.Тука говорим за милиони.За да се говори За Османската Импреия е необходимо да се въоръжиш със необходимата логика.Можете да посетите,Рилския манастир и да видите фермана на Султана от 1408 година коятро превъзгласява културната автономия на манастира.Османската Империя е известна преди всичко със толерантноста си културата и духовните ценности на даден народ.Ако беше ги отнел със геноцид или със жестоко наказание...народите щяха да са постоянно в бунт.Османската Империя успява именно със уравновесяването на мултиетническото си население.Населението на Османската Империя е и неговото богатство..
цитирай
128. dolsineq - @126. анонимен
13.03.2011 08:13
Ако Османската империя не съществуваше, каква щеше да е съдбата на България?
... Анонимен, историята не можем да игнорираме, защото фактите са си факти и са станали вече, но не пречи все пак да погадаем малко, нали?
Не уточнявай повече за Туция, по-лесно и бързо я изписвам...Каква е България сега?... Партии, колкото ти душа сака, надцакване и надлъгване до безскрай, Русия пак диктува правилата, борба за енергийни трасета, Западна Европа прехвърля проблема с ромите на Балканите, замърсено море, обезлесен планински масив, замърсени почви с биокултури, очертваваща се в скоро време житна криза, вкарани пари по Сапард, но необезпечен прием на продукцията с подходящи цени...
цитирай
129. анонимен - Ако Османската Империя е искала да унищожи един народ то това става .....
13.03.2011 08:27
за 20-30 години.Ще изпрати мъжете войници а останалата част ще ги изпрати по различни краища на Империята и те много лесно ще бъдат асимилирани.Нека да вземем ...бройката на българското население.По Османски данни не повече от 200 000.Тази земя преди идването на Османците е място на кръстопът за много народи.Малките държавици не са способни да варят народа си от нападения и грабежи.А именно Османската Империя предлага това,да им осигури охрана.Не защищавам една теократична система на ръководство.Никой не казва че, не е имало и истъпления и жестокости.Но трябва да се върнем край здравия разум и логика.Именно в това е истината за Общата ни Родина хубавата ни България.Засаждането на омраза е примитивно оръжие.То е острие със две страни и не се знае на кого ще е в полза.Искуственото засаждане на омраза днес ни създава всеобща несигурност.Това не е нужно на една Европейска Държава.Днес засаждате омраза и подценявате едната част от народа на България.Това не води към нищо добро.
500 години Под Османска власт,Българският народ не познава войната и опожаряване на нива.Първите опожарявания на български ниви и поля стават именно от така наречените "братя освободители".В тези 500 години,уж са "роби" българската къща гъмжи от народ...със 7-8 деца.Стада от стотици и хиляди овце и друг добитък.Къщите са именно като в Панагюрище,Копривщица.Не случайно днес туристи от цял свят им се възхищават.Докато българските мъже са при семействата си ....турските мъже ....са войници ...и то за 15-20 години.Османската Империя е именно инкубатора за българския народ.Това състояние което е имал Българина по време на Османската Империя никога не е постигнала.Именно Станболов е поискал от Султана да направят една федерация...но Султана от страх от западните сили отказал.Не вървете заднишком към съдбата си...та тя може да ви играе лоша шегичка!!Помислете само ...компактно българско население живее от Северна Добруджа..чак до Бяло море.Дори и по нататък!Това е благодарение на Османците!
цитирай
130. dolsineq - @127. анонимен -
13.03.2011 08:40
Анонимен, никът ми е " dOlsineq" и се изписва с "O". Обичам всички и всичко, но от всичко най-много обичам свободата си! :)
цитирай
131. анонимен - Съжалявам че, съм объркал името ви ...
13.03.2011 09:01
моля да ме извините!
цитирай
132. анонимен - Колкото до скалъпените
13.03.2011 10:12
обвинения на оранжевите гвардии (не случайно доста историци сочат големите сходства с тоталитарния комунистически режим на изпростелите и самозабравили се селяндури на Стамболийски, които взели власт газят всичко мислещо и можещо - подход, повтарян в многократно по-жестоки форми и мащаби след 1944), то това трудно може да се сочи като нещо от позитивната история на България. Скалъпените обвинения и смешния съд на развилнялата се оранжева пасмина не отстъпват на безпринципност и безчестие на т.нар. Народен съд (без каквито и да е квалифицирани съдии, а само с разни партизани и партайгеносета).

Историята наистина може да се гледа много едностранчиво, но за щастие за тези, които се интересуват се пазят документи и факти, които дават тотално различна картина от тази, рисувана ни десетилетия наред от учебниците на Димитров, Коларов, Червенков и Живков. Не че някой е забранил да се повтарят изтърканите фрази от тези учебници или да се вярва, че Жени Живкова е почнала своя бизнес само с кълбо прежда и 2 куки...
цитирай
133. анонимен - Bulgari
13.03.2011 10:16
Маршал Коньов
От пенсиониран учител в моето село съм чул една интересна хипотеза. Че пра-българите, дошли с Аспарух, не са се нито омешали, нито претопили със славяните. Те са се капулирали в източна България, потомците им са живи и до ден-днешен, като днес ги наричаме погрешно "турци".
Според него, днешните делиормански турци и зобщо тези, които живеят на север от Стара Планина, не са никакви турци, а са именно аспаруховите българи. Езеикът им е този, на които са говорели всички тюркски племена, включително и отоманските турци.
Точно по тази причина, по времето на нахлуването на турците по тези земи през 14 и 15 век, тези пра-бълари са били привилигировани, защото нашествениците бързо ги възприемат за свои, за едни от тях. Това обуславя и охотното им приемане на Исляма.
Според него, виден представител на тези пра-българи бил Асен, поставил началото на едноименната династия. Името било всъщност Хасан, изменило се в славянския говор като Асан, а после като Асен.Като аргумент посочва, че в нито един друг славянски език няма име, което дори малко да наподобява до Асен.
Днешните турци, които населват Южна България, поречието на Арда например, били преки потомци на нахлуващите още през 12 век селджукски турци или на по-късно появилите се османски турци. Макар и да говорели на един език с тези от Шуменско, на практика били от различни племена...
цитирай
134. анонимен - хубави-лоши...
13.03.2011 10:47
струва ми се, че историята трябва да се гледа не като филм с непременно добър и лош герой, а просто като една история - с всичките си страни. Ако ме питаш какво са загубили българите от тези 500 години - ами то е повече от ясно - нямат построени големи църкви, натрупани богатства на държавата, известни учени, архитекти, писатели и поети - всичко, което се развива в една независима държава. Но геноцид - абсурд - не е имало такъв. Убийства, неправди и какво ли не - имало е. Но се сетих нещо по-любопитно. За разлика от любимия на мнозина комунистически режим, когато не си спомням безпартийни да имаха права на партийни и да можеха да получават справедливост, когато се избира между тях и някой партиен член, сетих се, че в повечето случаи, когато българи отиват при кадията (съдията) за някакъв казус, според изворите - повечето случаи са печелени от българите. Е - явно казусите са били прекалено ясни, защото е също така ясно, че българи/християни са били 2-ра категория (спор няма), но въпреки тази по-ниска категория, много ясните съдебни случаи са завършвали в полза на нашите (пак повтарям - като цяло няма спор, че християните са били неравнопоставени с мюсюлманите).
цитирай
135. анонимен - до 127
13.03.2011 10:53
Колкото до черкезите дошли по българските земи в средата на 19 век - тяхното поведение е несравнимо с това на турците - те колят, бесят, грабят и изнасилват. Може да прочетете Иван Хаджийски (всъщност е добре всички българи да прочетат тази статия и да се замислят за "робството" - точно Хаджийски първи пледира да се махне тази терминология) Психология на Априлското възстание. Та - там като интервюира хората, участвали във възстанието и пита "Ако ги нямаше черкезите, щяхте ли да възстанете?", всички отговарят с "Не". Това не значи, че абсолютно всички черкези са золумствали, но голямата част преселена тук определено го е правила.
цитирай
136. dolsineq - струва ми се, че историята трябва да ...
13.03.2011 19:01
анонимен написа:
струва ми се, че историята трябва да се гледа не като филм с непременно добър и лош герой, а просто като една история - с всичките си страни. Ако ме питаш какво са загубили българите от тези 500 години - ами то е повече от ясно - нямат построени големи църкви, натрупани богатства на държавата, известни учени, архитекти, писатели и поети - всичко, което се развива в една независима държава. Но геноцид - абсурд - не е имало такъв. Убийства, неправди и какво ли не - имало е. Но се сетих нещо по-любопитно. За разлика от любимия на мнозина комунистически режим, когато не си спомням безпартийни да имаха права на партийни и да можеха да получават справедливост, когато се избира между тях и някой партиен член, сетих се, че в повечето случаи, когато българи отиват при кадията (съдията) за някакъв казус, според изворите - повечето случаи са печелени от българите. Е - явно казусите са били прекалено ясни, защото е също така ясно, че българи/християни са били 2-ра категория (спор няма), но въпреки тази по-ниска категория, много ясните съдебни случаи са завършвали в полза на нашите (пак повтарям - като цяло няма спор, че християните са били неравнопоставени с мюсюлманите).

...................................
Да, нямат дворци и църкви /имат манастири обаче/. Важното е, че са се запазили като народ с език, обичаи и традиции. Можеше и по-лош вариянт да има - да се претопят постепенно от съседните страни.
цитирай
137. анонимен - СЛожих този цитат и с други разни в ...
14.03.2011 18:07
СЛожих този цитат и с други разни в темата за Достоевски и т.н., но понеже тази тема е още актуална ще копирам това тук със следните въпроси:
1. Кой е авторът, турско мекере, продажник, платец на турското правителство, гаден русофоб и каквото още се сетите?
2. Какво е описаното от него действие - поробване, геноцид, разорение и опустошаване или мирна, братска и хуманна разходка?



руските войски, още по-свирепи и по-немилостиви от Турците, опустошавали са лозя, ниви, грабили овце, говеда и горили Българските градове и села! А кога са се връщали, или победоносци или победени, карали и отвличали са насила по няколко хиляди български домородства и заселвали са ги в обширните си пустини! От тях времена се нахождат чак в Харковската губерния множество заробени Българи, които още не са си изгубили съвсем езика; тия са днес крепостни роби, които ги продават притежателите им (спахии) един другиму си като овци и говеда!

цитирай
138. dolsineq - 137. анонимен
14.03.2011 22:32
Анонимен, това го чета за пръв път. След Априлското въстание много българи са напуснали домовете си, за да избегнат отмъщението, но след руската намеса това, което си написал не ми се вярва да е така...
цитирай
139. анонимен - Не съм го писал аз:) цитат е! В дру...
15.03.2011 08:50
Не съм го писал аз:) цитат е! В другата тема има още... Така става като не си познаваме историята, а говорим с утвърдени и политизирани клишета. А виж какво казват тези, които са правили събитията:))) Ще ми е интересно дали някой ще разпознае автора!
цитирай
140. анонимен - Ето ти друг автор (ще ги пренеса т...
15.03.2011 08:55
Ето ти друг автор (ще ги пренеса тук). Интересно какъв етикет ще лепнат и на него. И забележи какъв термин използа той "турско време"....


Но ще да кажат мнозина: “Русия беше, която ни освободи”. Да това е вярно, това е велико събитие, ние сме благодарни на покойний Александра II, името му ще бъде у нас священно до века, благодарни и признателни сме на целий руский народ. Но трябва ли да бъдем благодарни и за това, че Русия ни освободи, за да ни зароби отново – нещо, което тя доказа вече от 6-ий септемврий насам? Ние сме благодарни на руский народ, който никога не ни желае злото, защото е удушен повече от нас, както бяхме в турско време....
цитирай
141. анонимен - Ето и още нещичко от същия. . . . „… ако ...
15.03.2011 08:57
Ето и още нещичко от същия....
„… ако руският крак стъпи някога в нашите райски земи, то нашите полета и плодородни места няма да ги владеят български, но руски стопани. Тогава българският народ ще да опита какво значи робство, което той не е и сънувал даже и във времето на турците. Руското робство е нещо нечуто и невидяно. На зверовете турци никога в ума им даже не са минували тия зверства, които са били узаконени в Русия…“цитирай
цитирай
142. анонимен - Това от първия. . . В 1812 г., кога ...
15.03.2011 08:58
Това от първия...

В 1812 г., кога бяха минали руските войски в България и бяха достигли до Шумен, от една страна, Русия издаде прокламация на български език (печатана в Букурещ) и възбуждаше Българите да станат против Турчина, а от друга страна, гореше градищата и селата им и насила прекарваше няколко си хиляди челяди през Дунава!... В тех времена са изгорени от Русите Разград, Арбанашко велико село, Свищов, Русчук и други много градове и села, които развалини и разсипни още до днес се виждат!Много же старци помнят и проповядват с кървави сълзи тях времена.

цитирай
143. анонимен - ами това. . . . В 1828 г., когато Дибич ...
15.03.2011 08:59
ами това....
В 1828 г., когато Дибич премина Балкана и достигна до Одрин, пак същото последва. От една страна, подбудиха някои си Българи да вземат участие в боя и да се смразят с Турци, а от друга – немилостивите Руси си свършиха работата, опустошиха като скакалци тия места, отдето поминаха, отвлякоха пак няколко хиляди домородства Българи в пуста си Русия.! Множество от тях разорани села в Руманя* (Романя, Руманя – Тракия, Южна България, Румелия. Бел. ред.) и от тая страна на Стара планина се още и до днес се виждат в бурен и трънак обрасли!

В 1854 г., пак щом минаха Силистра, не забравиха да издадат прокламация, подписана от Паскевича, и искаха да побуждат Българите да се дигнат против Турчина, а от друга страна, бяха приготвили и закони, по които да владеят Българя, ако черна съдбина бе я покорила тям. Но щом се видяха победени, не забравиха да се ползуват от обичайния си лов и тъй отвлякоха пак със себе си тринайсет хиляди домородства в Бесарабия.

цитирай
144. анонимен - В царстването на Султана Абдул-...
15.03.2011 09:03
В царстването на Султана Абдул-Меджида от ден на ден се ублажава състоянието на раите и ако по негде си още са останали некои злоупотребления, тия не стават по царска воля, но тия полека-лека щат се изтреби и изглади. В кое же царство не се нахождат злоупотебления, чинени от чиновници? В Русия чиновниците най-големи свирепства и варварщини чинат над бедния народ и мислите ли че то сичко дохожда до царските уши? Никога!

А в Русия освен голите и дивите пустини, както казахме по-горе, чака ви онова тежко робство, от което никога не можете се веки отърва!

Брей... кой ли е този национален предател дето ги пише тези работи, пък освен че не му се привжда "турско робство" гледа, че раите се ублажват и говори за робство някъде другаде....

Всъшност това са исторически факти, които са документирани и лесно проверими, но се крият и изопъчават поради стремежа на Русия и определени среди в бг да има "дружба от векове за векове". Но понеже на всичко което написах нагоре все ще има някой дето да скочи и да вика Русия юберале и къв предател и турчин съм... приложих малко от писаното от едни хора, които ще ми е интересно да видя как някой ще ги обяви за "предатели и турски мекерета".

А сега... на база на казаното логически идва въпроса... има ли руски геноцид над българите????
цитирай
145. анонимен - Отвличане на вниманието
15.03.2011 14:34
Най-отвратителен е геноцида на българските управници над българския народ.
За това трябва да се говори, а не да се дрънкат тенекии за отвличане на вниманието.
цитирай
146. indiajane - темата ми е интересна НО
15.03.2011 14:59
не мога да прочета дълъг текст, заедно с коментарите към него, написан на черен фон с ярки букви. Моля те, приеми съвета на един професионален дизайнер и смени фона на блога си - ще стане много по-посещаем :)
цитирай
147. dolsineq - @144. анонимен След всичко казано от Раковски, май е излишно да се спори вече?
15.03.2011 20:58
“О, неблагодарни синове! Де оставихте нашите кости? Кой ще да ни прелива и посещава гробовете, като вие ни оставяте! Ние сме ви родили и отхранили, оставили сме ви домове, лозя, ниви и други домашни потребности, а вие, о, неблагодарни синове, оставяте сичко да запустей и отивате в оная пуста и омразна земя, за да си пъхнете вратовете в железен ярем! Каква нужда, какви насилия ви накарват на това скитничество? Знайте ли вие, че ние сме претърпели повече от четиристотин години, от Делии, от Кърджалии, от Капсъзи* (Капсъзин – безделник, нехранимайко, разбойник. Бел. ред.), от убийства и грабежи – и пак сме увардили бащино си свято огнище. А вие днес, кога веке сичко се преобърна в мир и тишина и настанаха добри времена, за голи само обещания, що ви прави Русия, бягате и се преселяте, ставате убийци на сами себе си, на жените и децата си! О! Вашите души и на онзи свят щат ся казни за това във вечните мъки и в пъкъла! А телата ви ще теглят на тойзи свят от руското робство и с кървави сълзи ще прекарате злочестий си живот”.

Не е ли срамота за вас, о видински Българи! Да ви заменят с Татарите и да правят с вас трампа, като с някои си коне или волове! Я! Вижте ги тех Татари в какво бедно състояние ги е докарала немилостива Русия! Те, мислите, от добрина ли са се преселили от тамо? Не можете ли, окаяни, да разсъдите дотолкова и да разберете, че и вас ще ви докарат още в по-жалостно и по-окаяно от тях състояние! Те, като ги гледате, просят и чакат други да ги прехранят и досега са измрели половината им! Не ще ли изпатите и вие същото? Но те се намериха между вас, народ земеделски и работлив, ами вие в руските диви и голи пустини, при кого ще прибегнете и от кого ще поищете нещо си?…

От каква неволя се преселявате? Я размислете, преди петнайсе години какво е било в България, а сега какво е. В царстването на Султана Абдул-Меджида от ден на ден се ублажава състоянието на раите и ако по негде си още са останали некои злоупотребления, тия не стават по царска воля, но тия полека-лека щат се изтреби и изглади. В кое же царство не се нахождат злоупотебления, чинени от чиновници? В Русия чиновниците най-големи свирепства и варварщини чинат над бедния народ и мислите ли че то сичко дохожда до царските уши? Никога!

А в Русия освен голите и дивите пустини, както казахме по-горе, чака ви онова тежко робство, от което никога не можете се веки отърва!

Можете да кажете, че ви заплашват и вие затова се преселяте: това е една ваша най-голяма слабост, ако вие с едно голо и просто заплашване оставите бащино си свято огнище, къщи и покъщнини, имане и добитък, такава плодовита и благоразтворена земя, която нашите онези храбри и славни праотци с толкова кърви са добили и бранили и преславно име оставили – да оставите сичко това блаженство и да идете на пусти места, дето ви чака най-голяма бедност и още вечното робство! Тая ваша постъпка, ако я направите, от всякого ще се укори и вие ще бъдете укорени и поругани от цял свят.

Никакво заплашване, никакво насилие не треба да ви поколебай от местата ви, на които сте се родили и отхранили, на които сте нашли толкова добрини от славните си прадеди и на които лежат и почиват нихните кости. Никой не може да ви насили да оставите имането си, но и ако такова нещо си се опитат да ви направят, което никога не вярваме да бъде, вие треба като юнаци да предпочетете да пролейте кръвта си над гробовете на дедите и бащите си, а не да бегате като жени и мършави человеци.

Треба да знайте още, че Н.В.Султана не допуща, а и европейските сили не оставят такива насилия да станат над християните; тия времена веке минаха, когато се допущаха такива беснила. Примерът нека бъде на това нам Сирия, дето щом се появи такова нещо, Султана и европейските сили тутакси изпратиха войски в помощ бедним Християнам, умириха сичко и наказаха с най-люта смърт убийците християнски. А що треба Сирия за пример, и вие сами, Видинските Българи, знайте и помните още, че преди няколко години, щом се появиха и между вас размирици, Н.В.Султана и другите сили не оставиха необузданите некои си Турци да ви изколят и мъчат, тутакси се сичко умири и оттогаз насам не можете го отказа, във ваша видинска област много по-добре стана и не ви веке тъй мъчат спахии и други Турци, както е било от по-преди.

Ние се надейме че ще дойдете в съзнание и щете послуша гласа на един ваш съотечественик, който ви казва и съветова сичко това от чиста българска душа, и ако сте се някои си записали да идете в пуста и варварска Русия, ще се откажете от тая лудост, която ще ви зароби с децата ви и жените ви вечно. А ония, които са ви на това излъгали и наклонили, ще ги изгоните из помежду си, като подкупени оръдия руски и като черни предатели милаго ни Отечества* (Както днес ония, които са получили звонковата монета от консулатото и ходят да лъжат простите хорица. З.С.).

С надежда, че щете послуша тия спасителни за вас речи и щете престане отсега нататък занапред да се селите или разбегвате по чужди земи, оставам ваш съотечественик, молитвующ ви здраве и вразумление от Бога.

Георги Раковски
цитирай
148. dolsineq - не мога да прочета дълъг текст, з...
15.03.2011 21:09
indiajane написа:
не мога да прочета дълъг текст, заедно с коментарите към него, написан на черен фон с ярки букви. Моля те, приеми съвета на един професионален дизайнер и смени фона на блога си - ще стане много по-посещаем :)

.................................................
Не виждам особена разлика, ако сменя фона с бял, а буквите станат черни.
цитирай
149. indiajane - Накратко...
16.03.2011 01:16
dolsineq написа:
indiajane написа:
не мога да прочета дълъг текст, заедно с коментарите към него, написан на черен фон с ярки букви. Моля те, приеми съвета на един професионален дизайнер и смени фона на блога си - ще стане много по-посещаем :)

.................................................
Не виждам особена разлика, ако сменя фона с бял, а буквите станат черни.


Нашироко четивността на сайтовете е разгледана тук - ако ти е любопитно, прочети.

Накратко - в повечето случаи белите темплейти съдържат тъмно сив, а не черен цвят за буквите. Ако държиш да запазиш тъмния фон, принципът е следния: между фона и цвета на шрифта не трябва да има прекалено голям контраст, иначе читателите рядко четат повече от един абзац. Тоест ако фонът е черен, буквите трябва да са в блед цвят, а не ярък и в никакъв случай бял. Всъщност можеш да слагаш и цвят на текста в твоя постинг от редактора, но проблемът с коментарите остава, понеже за тях няма коментар. Надявам се да съм ти била полезна, дори и да решиш да оставиш черния фон :)
цитирай
150. dolsineq - не мога да прочета дълъг текст, з...
16.03.2011 14:58
indiajane написа:
dolsineq написа:
indiajane написа:
не мога да прочета дълъг текст, заедно с коментарите към него, написан на черен фон с ярки букви. Моля те, приеми съвета на един професионален дизайнер и смени фона на блога си - ще стане много по-посещаем :)

.................................................
Не виждам особена разлика, ако сменя фона с бял, а буквите станат черни.


Нашироко четивността на сайтовете е разгледана тук - ако ти е любопитно, прочети.

Накратко - в повечето случаи белите темплейти съдържат тъмно сив, а не черен цвят за буквите. Ако държиш да запазиш тъмния фон, принципът е следния: между фона и цвета на шрифта не трябва да има прекалено голям контраст, иначе читателите рядко четат повече от един абзац. Тоест ако фонът е черен, буквите трябва да са в блед цвят, а не ярък и в никакъв случай бял. Всъщност можеш да слагаш и цвят на текста в твоя постинг от редактора, но проблемът с коментарите остава, понеже за тях няма коментар. Надявам се да съм ти била полезна, дори и да решиш да оставиш черния фон :)

............................
indiajane, това което казваш е така, но освен че понякога ползвам блога с форумна цел, то и се опитвам да създам естетичен постинг с картини, които най-добре изпъкват на черен фон. :)
цитирай
151. indiajane - --
16.03.2011 15:36
dolsineq написа:
indiajane написа:
dolsineq написа:
indiajane написа:
не мога да прочета дълъг текст, заедно с коментарите към него, написан на черен фон с ярки букви. Моля те, приеми съвета на един професионален дизайнер и смени фона на блога си - ще стане много по-посещаем :)

.................................................
Не виждам особена разлика, ако сменя фона с бял, а буквите станат черни.


Нашироко четивността на сайтовете е разгледана тук - ако ти е любопитно, прочети.

Накратко - в повечето случаи белите темплейти съдържат тъмно сив, а не черен цвят за буквите. Ако държиш да запазиш тъмния фон, принципът е следния: между фона и цвета на шрифта не трябва да има прекалено голям контраст, иначе читателите рядко четат повече от един абзац. Тоест ако фонът е черен, буквите трябва да са в блед цвят, а не ярък и в никакъв случай бял. Всъщност можеш да слагаш и цвят на текста в твоя постинг от редактора, но проблемът с коментарите остава, понеже за тях няма коментар. Надявам се да съм ти била полезна, дори и да решиш да оставиш черния фон :)

............................
indiajane, това което казваш е така, но освен че понякога ползвам блога с форумна цел, то и се опитвам да създам естетичен постинг с картини, които най-добре изпъкват на черен фон. :)


Щом е за и за снимки, подкрепям! Те наистина излизат по-добре на тъмен фон :) Хубав ден!
цитирай
152. анонимен - Нужен Ваш совет!
07.07.2011 23:33
Кто подскажет какой хороший копир купить в офис
Вот нашла :[url=http://www.filpan.ru] ксерокс Brother MFC-7320[/url] пишут,что очень удобные, экономичные, не требуют профилактики....
Кто сталкивался, что выбрать? Вот ксерокс Brother MFC-7320, можно ли заправлять? Дорогие -ли картриджи к Brother MFC-7320. Где лучше покупать, ксерокс Brother MFC-7320.
Мне больше понравился: ксерокс Brother MFC-7320....
цитирай
153. анонимен - Помогите разобраться!
11.07.2011 00:12
Кто подскажет какой экономичный копировальный аппарат купить на работу
Вот нашла :[url=http://www.filpan.ru] копировальный аппарат Canon MF 4410 [/url] пишут,что очень удобные, экономичные, не требуют профилактики....
Кто сталкивался, что выбрать? Вот копировальный аппарат Canon MF 4410 , можно ли заправлять? Дорогие -ли картриджи к Canon MF 4410 . Где лучше покупать, копировальный аппарат Canon MF 4410 .
Мне больше понравился: копировальный аппарат Canon MF 4410 ....
цитирай
154. анонимен - Где лучше купить картридж?
23.07.2011 11:41
Где купить картридж Brother TN 2085?

Лазерные картриджи Samsung. У нас Вы всегда можете купить недорогой лазерный картридж Brother TN 2085.

[url=http://www.filpan.ru]Дешевые лазерные картриджи Brother TN 2085 [/url] для лазерных принтеров и копиров.
Всегда в наличии : лазерные картриджи Xerox .
У нас Вы всегда найдете недорогие лазерные картриджи Brother TN 2085.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3180498
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930