Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2011 22:49 - Достоевски за руската завист към българите
Автор: dolsineq Категория: История   
Прочетен: 47371 Коментари: 110 Гласове:
58


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Достоевски за руската завист към българите

by timber on Tuesday, 27 May, 2008 · 39 comments

in България,История,Русия

Спомняте ли си, господа, как още през лятото, още дълго преди Плевен, изведнъж навлязохме в България, появихме се на Балканите и онемяхме от негодувание. Е, не всички, дори не и половината, а много по-малко, нека веднага си признаем — но все пак възнегодуваха доста хора и се надигнаха гласове.

Първо на кореспондентите от армията и веднага след тях гласове в нашата преса, най-вече в петербургската. Това бяха пламенни гласове искрени, пълна с най-добродетелно негодувание…

Така стана, понеже притежателите на тия гласове бяха тръгнали, както се знае в цял свят и особено у нас, да спасяват угнетените, унизените, смазаните и изтерзаните. Помня, че още преди обявяването на войната бях чел в наши най-сериозни вестници предвиждания за шансовете в предстоящата воина и за необходимите разходи и излизаше, че безспорно, „навлизайки в България, ще бъдем принудени да изхранваме не само нашата армия, но и умиращото от глад българско население”. Лично съм го чел и мога дори да посоча къде съм го чел; та с така изградена представа за българите ние тръгнахме от бреговете на Фниския залив и на всички руски реки да проливаме кръвта си за тях – поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя,’ плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия — и ще се бием за вярата на поробените! „Как смеят!” — кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!…”

 

И се надигна врява. Чуйте, господа, как смятате: получавате ненадейно невярна или неправилно разбрана от вас телеграма, че някой ваш близък, ваш приятел или брат лежи болен, ограбен е или влак го е прегазил или нещо от тоя род. Зарязвате всичко и хуквате при горкия си брат и изведнъж срещате човек, по-здрав и от вас, седи си на масата, обядва, с радостен вик ви кани да седнете и се смее на вашата фалшива тревога, на станалото qui рго quo. Не е толкова важно дали обичате или не особено тоя човек, но нима ще му се разсърдите, задето не е бил ограбен или сгазен от влака? Ще му се разсърдите за червените му бузи и за това, че той с такъв апетит яде и пие вино? Естествено, няма. Напротив, би трябвало дори да се зарадвате, че той е жив и по-здрав от вас. Разбира се, човешко е да се ядосате малко — но не за това, че влакът не му е отрязал краката! Та нима ще станете от масата и ще тръгнете да пишете дописки и анекдоти за него, да петните неговия характер и да вадите наяве недостатъците му…А с българите се постъпи тъкмо така. „Ха, та у нас и заможните мужици не се хранят така, както тоя поробен българин.” А други по-късно направо стигнаха до извода, че именно русите са причината за всички български бедствия: ако не бяхме почнали да държим сметка на турците заради поробените българи, без да знаем как стоят нещата, и не беше се наложило след това да освобождаваме тия „ограбени” богаташи, българинът и досега щеше да си живее безгрижно. И продължават да го твърдят.

image

Ф. М. Достоевски

Technorati Tags: достоевски,завист,руска,българи,русия,българия

    

Tagged as: българи, България, достоевски, завист, Русия, руска

www.extremecentrepoint.com/



Гласувай:
58



Спечели и ти от своя блог!
1. tili - от "Дневник на писателя"
27.02.2011 23:31
Ако знаеш на колко русофили съм го чела това...
Ама 150 годишна пропаганда промива здраво прости мозъци!
цитирай
2. dolsineq - Ако знаеш на колко русофили съм го ...
28.02.2011 00:02
tili написа:
Ако знаеш на колко русофили съм го чела това...
Ама 150 годишна пропаганда промива здраво прости мозъци!

..................................
Защо да ни го казва Достоевски? Достатъчно е да видим Мелник, стария Пловдив - богати селища. Едва ли ще си развалят рахатлъка и да се юрнат да гонят османлиите...
цитирай
3. анонимен - От колко форуми ме прогониха, за...
28.02.2011 07:13
От колко форуми ме прогониха,заради това....
В момента,м който пишеш против русия,ставаш нежелан и задържително фен на "тъпите американци",следователно тъп,като тях..
Хубав ден!
цитирай
4. анонимен - Ами аз като в другия ти пост по повод ...
28.02.2011 09:48
Ами аз като в другия ти пост по повод т.н. "робство" ги писах тези работи ти ми не вярваше:))) Радвам се, че има развитие, но там все пак разглеждахме термина "робство" за Русия:
Описаното от Достоевски не е първият шок изживян от руснаците, когато стъпват по българските земи. Още от Суворов насам тех ги тресе все тази изненада, че най-бедните българи в Османската империя имат повече права от собствените им крепостни и са по-богати от доста "свободни и на служба" руснаци. На всичкото отгоре нито българите разбират, че тия диви бандити дет им обират реколтата и им вземат стоката идват да ги освобождават, а и те нямат за цел това. Да не говорим, че българите системно крият турци жестокостите на руснаците. Прочете възванията на Софроний, който трябва да обяснява какви са тия руснаци на българите.
цитирай
5. анонимен - Второ, това че България няма да е ...
28.02.2011 09:49
Второ, това че България няма да е свободна без Русия е глупост. Цариградската конференция ясно начертава границите на две автономни княжества в рамките на българската Екзархия, разделени по меридиана. В това начертание няма предвидено да се дава Северна Добруджа на Румъния, Нишко на Сърбия, Македония и Тракия да останат в Османско. Именно желанието на Русия да се докопа до проливите и нежеланието на Англия да допусне това е причината този план да не се случи!
Трето, съгласно Сан Стефанския договор Русия практически окупира заетите през войната земи и си осигурява лелеяния достъп до проливите, като за наша сметка дава територии на Румъния и Сърбия, като от Румъния си взима Южна Бесарабия, без румънците да искат да им се случи това, ама кой ги пита. Берлинският конгрес и неговите решения не са срещу българите, а срещу явния мерак на руснаците да не се махнат от тук. Така, че в резултат на руската политика българите са тройно прецакани:
1. Не им се дава автономия в рамките на Екзархията
2. Изконни български територии стават неделима част от други национални държави и са загубени завинаги
3. Българската територия е разпокъсана и националното обединение на българите така или иначе си остава фикция, като ни докарва три национални катастрофи!!!
цитирай
6. анонимен - Съветския съюз ни бил освободил от ...
28.02.2011 09:50
Съветския съюз ни бил освободил от Хитлер.... Ама моля ви се!!! Първо ние сме били съюзник на Хитлер и от него не е било необходимо никой да ни освобождава, защото не ни е завоювал.
Второ, СССР окупира България (с предателство и на българските комунисти), въпреки, че правителството се е сменило и е обявило излизането от войната и в момент, в който българските дипломати преговарят с Великобритания и САЩ за капитулация - държавите, с които сме във война. България не е във война със СССР (формално сме съюзници по пакта Рибентроп-Молотов) и окупацията на България от Червената армия е незаконен акт, който не е санкциониран, но по обясними причини е оставен без последствия от съюзниците.
Трето -СССР не позволява на България и българското правителство да предприеме нужните действия за излизане от войната. Така България хем е във война със САЩ и Великобритания, хем български войници са пратени да се бият срещу Хитлер. Придобиваме статут на окупирана държава, воюваща с всички, благодарение на съветските другари! Точно по тази причина приноса на България във войната срещу Германия не е признат и тя е третирана като вражеска държава с всичките тежки последствия от това! По същата причина не е приета в ООН и това става доста късно поради добра външна конюнктура.
цитирай
7. анонимен - Да не говорим, че в резултат на фа...
28.02.2011 09:52
Да не говорим, че в резултат на фактическата окупация от СССР на България са и отнети завинаги териториите по беломорието, а чрез "генно инженерство" на Сталин, Тито и Димитров е създадена "македонската нация" с основна задача - да бъдат откъснати българите във Вардарско от собственото си тяло и да го намразят силно!!! Същото е щяло да стане с българите в Пиринска Македония, с българите в Тракия, с българомохамеданите в Родопите и Североизточна България и т.н. Планът на "бащата на народите", който българските комунистически предатели са следвали стриктно е да се изпробва за пореден път България като място за експерименти и да се нацепи българската нация, за да се тества идеята за "комунистическите" нации, която да се приложи към народи и държави останали извън социалистическия блок след това.
Да не говорим за по-дребните "прегрешения" на Русия спрямо България като разни руски министър председатели, позицията им срещу Съединението и оставянето българската армия да се бие срещу Сърбия без генералитет, арбитрирането в полза на Сърбия след Балканската война, благословията Румъния да ни нападне по време на Междусъюзническата и да вземе и Южна Добруджа и окончателното присъждане на Македония и Беломорието на Сърбия и Гърция. Все дреболии, да кажем, на фона на останалото "освободително", а с по-ранна дата насилственото изселване на българи от Тракия след кампанията на Дибич, за да облагородят пустеещи райони на Матушка Рус и прецаканите хора от Видинско през 50-те, които уж трябваше да получат земя, а се оказаха крепостни и предпочетоха да се върнат в Османската империя, вместо да останат в Русия. Това не бива да се пропуска!!!
За Русия, България винаги е била средство и инструмент за постигане на техните цели и никога партньор, защото сме точно на това място, на което те искат да бъдат трайно. Затова и Русия е винаги приятел със Сърбия и Гърция, а се стреми да ни държи нас в неравностойно и подчинено положение, както и с каквото може!!!
цитирай
8. sande - Поздравлявам авторката на постинга, да го пуска веднъж седмично!
28.02.2011 11:52
Спомняте си каква вълна се надигна когато обсъждахме термина "турско робство".
Искат си турското робство и това е.

Но не заради това, за което пише Достоевски, световният писател, а че робството е било робство. Не робство, а робство и половина. Макар, че термина турско робство в България е внесен от литературата. Литературен термин.
Учените говорят едно, ама робите си искат робството. И това си е.

Да не пламне и сега някоя подобна дискусия. Който си иска робството, да си го има.
цитирай
9. yotovava - Има го този момент на изненада, когато руските войски идват в България,
28.02.2011 13:36
а в Русия все още вилнее крепостничеството. А селякът в България има нивица, колиба, волове, кокошчици....
Но трябва още вода да изтече.
Поздрав
Валя
цитирай
10. raders - Има нещо друго, което трябва да се ...
28.02.2011 18:48
Има нещо друго, което трябва да се проумее. Естествено Русия тогава е била, меко казано, феодална държава и съвсем понятно, руските селяни са все още крепостници. Зле са били, дори много зле. Но това не означава, че България не би трябвало да получи политическа независимост и собствена държава. Алтернативата, приятели, е тази че сега България едва ли щеше да я има. Ами помислете малко, джанъм! А, че руснаците са били бедни, вярно е...
цитирай
11. nagodi62 - И Батак не е имало! И Ботев и Левски са ...
28.02.2011 19:13
И Батак не е имало! И Ботев и Левски са измислени!
цитирай
12. kaizer - KAIZER
28.02.2011 19:47
"Александър II е известен с либералните реформи, които извършва в руското общество. Най-значима сред тях е отмяната на крепостничеството през 1861 г."
Чети yotovava кога е отменено крепостничеството.Но на теб ти е по-лесно да слушаш господарите си в ДПС.
А Ботев И Левски са искали българите да сме свободни,защото са били балъци сигурно.
ВЪЗПОМИНАНИЯ ОТ БАТАК
(Разказ от едно дете)

--------------------------------------------------------------------------------

От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак ?
Хе, там зад горите…много е далече,
нямам татко, майка: ази съм сирак,
и треперя малко, зима дойде вече.
Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:
помня го клането и страшното време.
Бяхме девет братя, а останах сам.
Ако ти разкажа, страх ще те съвземе.
Като ги изклаха, чичо, аз видях…
С топор ги сечеха, ей тъй…на дръвника;
А пък ази плачех, па ме беше страх.
Само бачо Пеню с голям глас извика…
И издъхна бачо… А един хайдук
баба ми закла я под вехтата стряха
и кръвта протече из наший капчук…
А ази бях малък и мен не заклаха.

Татко ми излезе из къщи тогаз
с брадвата в ръцете и нещо продума…
Но те бяха много; пушнаха завчас
и той падна възнак, уби го куршума.
А мама изскочи, откъде не знам,
и над татка фана да вика, да плаче…
Но нея скълцаха с един нож голям,
затова съм, чичо, аз сега сираче.

А бе много страшно там да бъдеш ти.
Не знам що не щяха и мен да заколят:
но плевнята пламна и взе да пращи,
и страшно мучеха и кравата и волът.
Тогава побегнах плачешком навън.
Но после, когато страшното замина-
казаха , че в оня големи огън
изгорял и вуйчо, и дядо, и стрина.

И черквата наша , чичо, изгоря,
и школото пламна, и девойки двесте
станаха на въглен - някой ги запря…
Та и много още дяца и невести.
А кака и леля , и други жени
мъчиха ги два дни, та па ги затриха.
Още слушам , чичо, как пискат они!
И детенца много на маждрак набиха.

Всичкий свят затриха ! Как не бе ги грях?
Само дядо Ангел оживя, сюрмаха.
Той пари с котела сбираше за тях;
но поп Трендафила с гвоздеи коваха!
И уж беше страшно , пък не бе ме страх,
аз треперех само, но не плачех веки.
Мен и други дяца отведоха с тях
и гъжви съдрани увиха на всеки.

Във помашко село, не знам кое бе,
мене ме запряха нейде под земята.
Аз из дупка гледах синьото небе
и всеки ден плачех за мама , за тата.
Но поганска вяра да чуя не щях!
По-добре умирвах , но не ставах турка!
Като ни пуснаха , пак в Батак живях…
Подир две години посрещнахме Гурка !

Тогаз лошо време и за тях наста:
клахме ги и ние , както те ни клаха;
но нашето село , чичо, запустя,
и татко и мама веки не станаха.
Ти , чичо, не си чул заради Батак?
А аз съм от тамо…много е далече…
Два дни тук гладувам, щото съм сирак,
и треперя малко ; зима дойде вече.

ИВАН ВАЗОВ

И вАЗОВ Е БИЛ ЖЕРТВА НА ПРОМИВАНЕТО НА МОЗЪЦИ СИГУРНО.

Марш в коптора продажна анадолска сган.ПРОКЛЕТА ДА СИ.

цитирай
13. drakulla - дали
28.02.2011 19:49
аз не разбрах нещо, или си искате фесовете и шалварите?!
Чета и не вярвам на очите си! Какво се случи с народа ни, Господи?
цитирай
14. dolsineq - Спомняте си каква вълна се надигна ...
28.02.2011 19:51
sande написа:
Спомняте си каква вълна се надигна когато обсъждахме термина "турско робство".
Искат си турскато робство и това е.

Но не заради това, за което пише Достоевски, световният писател, а че робството е било робство. Не робство, а робство и половина. Макар, че термина турско робство в България е внесен от литературата. Литературен термин.
Учените говорят едно, ама робите си искат робството. И това си е.

Да не пламне и сега някоя подобна дискусия. Който си иска робството, да си го има.

...................................................
„Ха, та у нас и заможните мужици не се хранят така, както тоя поробен българин.” - възкликнал освободителят. Ако прочетът тази статия: http://www.historybg.com/projects/bgvuzrajdane/kult.htm, опонентите ти може и да си променят мнението.
цитирай
15. kaizer - Kaizer
28.02.2011 19:59
Е то е ясно,че за теб най-важно е плюскането.А не това дали турчин насилва дъщеря ти.
цитирай
16. dolsineq - От колко форуми ме прогониха, за...
28.02.2011 20:07
sevt9 написа:
От колко форуми ме прогониха,заради това....
В момента,м който пишеш против русия,ставаш нежелан и задържително фен на "тъпите американци",следователно тъп,като тях..
Хубав ден!

........................................
Бих искала Стамболов да беше успял с предложението си пред султана за дуалистично управление. Историята ни навярно щеше да има друго развитие сега.
цитирай
17. dolsineq - Е то е ясно, че за теб най-важно е п...
28.02.2011 20:09
kaizer написа:
Е то е ясно,че за теб най-важно е плюскането.А не това дали турчин насилва дъщеря ти.

..........................................
И това е факт, kaizer! И то съвсем реален от историята ни. И харемите с насилствено крадени момичета, и еничарите.
цитирай
18. kaizer - Не намесвай Стамбулов. Ако Русия не ...
28.02.2011 20:16
Не намесвай Стамбулов.
Ако Русия не бе воювала за импреските си интереси и не бе освободила България,Стамбулов щеше да бъде поданник на султана.

Aз бих искал да знам мнението ти,зако твойте деди насила векове наред са били потурчвани,щото " не сме били роби",както мойте.
Турска изтривалка. МРИ
цитирай
19. dolsineq - И Батак не е имало! И Ботев и Левски са ...
28.02.2011 20:18
nagodi62 написа:
И Батак не е имало! И Ботев и Левски са измислени!

........................................
На надгробната мраморна плоча на Яне Сандански се четат думите му: "Да живееш, значи да се бориш. Робът — за свобода, а свободният — за съвършенство."
Хората не са еднакви в своето интелектуално развитие. Ботев и Левски са надрастнали своето поколение и са осъзнали, че материалната свобода не е достатъчна за да е свободен човек.
цитирай
20. kaizer - kaizer
28.02.2011 20:18
Я посочи от къде черпиш "достоверните си факти"?
цитирай
21. kaizer - kaizer
28.02.2011 20:21
Точно така.Но ти не си надраснала духовната си свобода.И за това твърдиш,че ако руснаците не са ни били освободили от турците сме щели да си живеем сито и охолно.
Абе важното за теб е да се намааш с баклави и локуми.
Я кажи колко ти плащат от ДПС?
цитирай
22. dolsineq - Не намесвай Стамбулов. Ако Русия не ...
28.02.2011 20:23
kaizer написа:
Не намесвай Стамбулов.
Ако Русия не бе воювала за импреските си интереси и не бе освободила България,Стамбулов щеше да бъде поданник на султана.

Aз бих искал да знам мнението ти,зако твойте деди насила векове наред са били потурчвани,щото " не сме били роби",както мойте.
Турска изтривалка. МРИ

.............................
kaizer, единият от прадядовците ми е попаднал в същата ситуация. Изнасилили са негова близка и той убива насилника, а после хваща гората и става войвода в Странджа планина.
цитирай
23. dolsineq - Точно така. Но ти не си надраснала ...
28.02.2011 20:27
kaizer написа:
Точно така.Но ти не си надраснала духовната си свобода.И за това твърдиш,че ако руснаците не са ни били освободили от турците сме щели да си живеем сито и охолно.
Абе важното за теб е да се намааш с баклави и локуми.
Я кажи колко ти плащат от ДПС?

..................................
Оценявам онова, което са направили руснаците, но е имало шанс, макар и съвсем минимален да е, всичко да се развие по мирен път с една силна дипломация и тогава едва ли щеше да е разпокъсна страната ни.
цитирай
24. kaizer - kaizer
28.02.2011 20:28
И ако не са се намесили руснаците,кой знае още колко твой роднини не биха били изнасилени и колко мъже от рода ти не биха хванали гората.
Изнаслилвали са българки.Щото сме били равноправни.......
цитирай
25. kaizer - kaizer
28.02.2011 20:32
Да бе имало е шанс...След Батак и перущица...
Кой ти каза за този шанс.
Имали са шанс сърби и гърци,защото са борбен народ.Виж гърците-за най-малкото нещо се надигат.А ние живеем в мизерия спрямо тях и пак си траем.Недоволни сме само по форумите.
Ние сме по мирния начин...и за това ни ебат вече толкова години.
Робски ни е генаааааааа робски.
И ти го доказваш...
цитирай
26. dolsineq - аз не разбрах нещо, или си искате ...
28.02.2011 20:36
drakulla написа:
аз не разбрах нещо, или си искате фесовете и шалварите?!
Чета и не вярвам на очите си! Какво се случи с народа ни, Господи?

................................
Знаеш ли, че прабългарките са дошли на Балканите с шалвари, поради което Борис 1 с писмена заповед ги забранява. Така че шалварите не са ни чужди, казвам го само за информация.
цитирай
27. dolsineq - Да бе имало е шанс. . . След Батак и ...
28.02.2011 20:39
kaizer написа:
Да бе имало е шанс...След Батак и перущица...
Кой ти каза за този шанс.
Имали са шанс сърби и гърци,защото са борбен народ.Виж гърците-за най-малкото нещо се надигат.А ние живеем в мизерия спрямо тях и пак си траем.Недоволни сме само по форумите.
Ние сме по мирния начин...и за това ни ебат вече толкова години.
Робски ни е генаааааааа робски.
И ти го доказваш...

...............................
Ако сега ти дам оръжие и ти кажа: "Убий виновника, за да се оправи държавата ни", кого ще застреляш?
цитирай
28. dolsineq - @ 12. kaizer - KAIZER 19:47 &...
28.02.2011 20:45
@ 12. kaizer - KAIZER
19:47
"Александър II е известен с либералните реформи, които извършва в руското общество. Най-значима сред тях е отмяната на крепостничеството през 1861 г."
Чети yotovava кога е отменено крепостничеството.Но на теб ти е по-лесно да слушаш господарите си в ДПС.
А Ботев И Левски са искали българите да сме свободни,защото са били балъци сигурно.
ВЪЗПОМИНАНИЯ ОТ БАТАК
.................................
Ако 1861 г е извършена реформата, то до 1877 г са само 16 г, което е съвсем недостатъчно за да се почувстват промените. Дори и през 1917 г нищо не се е променило - бедността и гладът са били водещите причини за революцията.
цитирай
29. kaizer - KAIZER
28.02.2011 20:46
Такива турски подлоги като теб,които въпреки изнасилените българки,въпреки харемите,въпреки еничарите,въпреки батак и перущица твърдят, че не сме били роби,заради това,че сме живели сито.НО БЪЛГАРСКИТЕ МОМИЧЕТА СА БИЛИ ОТВЛИЧАНИ.
Заради това,че гледаш на историята от страна на плюскането бих ти отрязал главата гювендио турска.
цитирай
30. анонимен - do kaizer
28.02.2011 20:49
Самото ти име кайзер показва графомания и желание да доминираш виж кво драги да ти кажа само ако не знаеш последните думи на масона Гаврил Хлътев по известен като Бернковски са "Русия нека тя заповяда " отделно сао ми кажи какво правят повечето от роднините на ръководителите на въстанието при английския консул в пловдив и престани вече с тая простотия турци та турци КЛАНЕТАТА В БАТАК И ПЕРУЩИЦА СА ДЕЛО НА АХМЕД ОТ БАТУТИН И АХМЕД ОТ ТЪРМЪШ помашки села до последния човек няма грам турска кръм ако си чел макло история ще разбереш че най жестотко сме воювали българи срешшу българи а пардон и старозагорското клане е извършено по заповед на Сюлейман Паша известен като Самуел Леви Явиш преподавател в сорбоната френски евреин серафад никой ама никой освен нас самите не ние виновен а колкото до теб със сигурност си от ония русофили дето и те не знаят че са такива между другото дядо ти вазов след сръбско българската война почва да припява друга песен за "братушките" ако искаш дда ти пратя негови изказвания
цитирай
31. kaizer - kaizer
28.02.2011 20:50
Не се извъртай като турска кючекиня.През 1917ма в Русия е имало глад заради войната.Но руските момичета не са вкарвани насила в хареми,нали?
Ти като каква би се определила,ако дъщеря ти я отвлече бея?Като свободна ли.А дъщеря ти кава би била в харема?Свободна жена или робиня?
цитирай
32. kaizer - kaizer do 30
28.02.2011 20:54
Сега става дума не за сръбско българската война,а за рудко-турската.
Съгласен съм,че най-големите зверства са извършени от потурчени българи.Но биха ли били те такива,ако бяхме свободен народ.Не биха,защото нямаше кой да им опира ножа в гърлото.
Или те доброволно са се потурчили?Може,имао е такива като теб предатели на рода български,за това.
цитирай
33. dolsineq - Сега става дума не за сръбско бъл...
28.02.2011 20:59
kaizer написа:
Сега става дума не за сръбско българската война,а за рудко-турската.
Съгласен съм,че най-големите зверства са извършени от потурчени българи.Но биха ли били те такива,ако бяхме свободен народ.Не биха,защото нямаше кой да им опира ножа в гърлото.
Или те доброволно са се потурчили?Може,имао е такива като теб предатели на рода български,за това.

.......................
Ако разгледаш причините за падането ни под турска власт, ще разбереш, че и самите българи са съдействали на османците, защото целият 14 в е бил век на войни и бедност за българското царство.
цитирай
34. kaizer - kaizer
28.02.2011 21:03
Е Й?
Ами дай тогава да забравим за еничарите,за насилствените потурчвания,за отвличанията на български девойки от турците.
Не отговори на въпроса ми:
Как би се почувствала ти ако бея отвлече дъщеря ти.Свободна жена или робиня?
каква би била дъщеря ти в харема на бея-свободна или робиня?
цитирай
35. mglishev - Мда,
28.02.2011 21:08
русофилите наистина припадат от това :)

Но има и още нещо, което горките русофили не могат да преглътнат. В 1876 все пак избухва Априлското въстание. След него, в 1877, през България пътува Джеймс Бейкър и пише, че България тъне в разруха и изобщо не е каквото е била преди бунта.

Вижте разликата. За руснака България дори след въстание и по време на война е процъфтяваща. За англичанина е съсипана. Защо? Ами защото руснакът не живее като човек. Поне не и селянинът. Това пък защо? Ами защото не притежава земята, която работи, макар вече да не е крепостник.

Дори османският поданик, дори робът притежава нивата си. За английския селянин да не говорим. Само мужикът, уж освободен, е освободен без земя. Затова на мужика му харесва дори в османската провинция, преживяла въстание.

Нещо подобно разказваше покойната ми баба за 1944. Няколко руски войници били разквартирувани в къщата на баща й и, да им отдам дължимото, жената казваше, че се държали съвсем човешки.
Но били изумени. Бащата на баба ми притежавал къща и двор. Хранел себе си и семейството си с каквото изработи, спечели или купи. Без планово разпределение. И му било достатъчно (макар баба да твърдеше, че през войната все пак се чувствало обедняване).
Накрая войниците казали:
- Уж дойдохме да ви освобождаваме, а май комунизмът е настъпил при вас...
Не помнели такова нещо у дома не само от времето на войната, но и отпреди това. Помнели Гладомора. За тях дори бедна България е някакъв Рай.
Разбира се, "другарите" сетне отнемат земята и на нашите селяни по руско-съветски образец.
И въпреки това на руснаците тук продължава да им се вижда невероятно място. Очевидно трябва доста да мислим преди да приемаме каквото и да е от страна, която докарва поданиците/гражданите си до положение, при което дори нашата нескопосана оправия им се вижда разкошна.

Толкова за русофилите.
цитирай
36. dolsineq - Е Й? Ами дай тогава да забравим за ...
28.02.2011 21:18
kaizer написа:
Е Й?
Ами дай тогава да забравим за еничарите,за насилствените потурчвания,за отвличанията на български девойки от турците.
Не отговори на въпроса ми:
Как би се почувствала ти ако бея отвлече дъщеря ти.Свободна жена или робиня?
каква би била дъщеря ти в харема на бея-свободна или робиня?

............................................
Каква би, била?... Разбира се насилена, щом е станало против нейната воля.
цитирай
37. kaizer - kaizer
28.02.2011 21:23
mglishev Ти си глупак.
Ама от най-големите.
Естествено,че разрухата на българска територия преди 1876-та е била по-малка от тази през 1877-ма.Налвъстанието избухва през 1876-та и кланетата,опожаряванията продължават през 19877ма.И през 1878-ма.От турската армия.
И за земята си прав.На мужика.Но кое е по-важно за теб,плазмодий?Да имаш земя или турчин да изнасилва жена ти и дъщеря ти.
Хайде да теглим майната на Левски.За какво се е борил?Нали сме имали земя?
И не бъркай русофилството със съветофилство.Това е като да правиш еквивалент между германец и фашист.
цитирай
38. kaizer - kaizer
28.02.2011 21:26
Значи щом е могла да бъде насилена и отвлечена против нейната воля винаги няма как да не е била робиня.
Въпреки земята и плюскането на които ти толкова се радваш.
цитирай
39. dolsineq - Значи щом е могла да бъде насилена и ...
28.02.2011 21:55
kaizer написа:
Значи щом е могла да бъде насилена и отвлечена против нейната воля винаги няма как да не е била робиня.
Въпреки земята и плюскането на които ти толкова се радваш.

....................................................
Кайзер, нашето предимство е в това, че сме се родили доста по-късно след тези събития, та имаме възможност да сравним и преценим и чрез нашето съвремие. Сега не сме роби, но пак сме заплашени от изнасилване, наркотици, секти... Само плюскането не е достатъчно. Животните също го правят, но ние не сме животни, а разумни същества с чувства и емоции, разум и мъдрост. Много наши приятели живеят зад граница в законовоуредени страни, независимо от това, че не са нейни поданници, но те са щастливи там. Сигурно и ти би искал да си на тяхното място?
цитирай
40. анонимен - Робството си е робство - турско или руско...
28.02.2011 22:25
Когато учих история в прогимназията, ни учеха, че през 968 г. не щеш ли за първи път се срещнали българските и руските войски, които поставили началото на българо-руската бойна дружба...Всъщност, както сега "си спомнихме", през онази далечна 968 г. руският княз Светослав I напада България, която се отбранява от Византия при слабият ни цар Борис II, опожарява Преслав и дори си прави столица на Киевска Рус в Преславец - близко до Преслав! И така "освободил" Северна България до р. Искър за около 3 години! Докато не дошъл византийския император Йоан Цимисхи, който "освободил" пък тази част на България за себе си...
Родът ми по бащина и майчина линия е от бежанци от Източна Тракия - близо до Мраморно Море е живял единият ми дядо. Турците са ги подгонили след Междусъюзничестката война през 1913 г., когато Русия щедро подпомогнала морално Сърбия и Румъния в нападението им над България. Турците дали на българите (имало и няколко гръцки семейства) в селото 2 часа за да напуснат. Анадолците стояли тези 2 часа от южната страна на селото и чакали да заемат хубавите български къщи. Когото заварили в селото бил заклан, като след това продължили след кервана от бежанци и ги нападали нощем - 3 денонощия до българската граница! Двама мъже и една жена от рода на дядо ми са били застреляни тогава, но нашите също били въоръжени и са стреляли по турците, та не са ги изклали до крак.
Та, госпожи, госпожици и господа русофили, туркоофили, американофили евро-, германо-, и други -фили, учете истинската история и не се оставяйте на пропагандата да ви води за носа! Запомнете, че трябва да бъдем единствено БЪЛГАРОФИЛИ! Всичко друго е дупедавство!
цитирай
41. darktales - @
28.02.2011 22:43
Може ли?
Някой от вас да е чел целия "Дневник на писателя"?
Или поне всички части от него, които засягат България?
Дали знаете какво влияние е имал гласът на Достоевски за каузата на българското Освобождение - по време, когато в западните държави и особено в Англия съвсем официално се е говорело, че българите са се клали едни други по време на Априлското въстание? И че турската власт само се е опитвала да предотврати тези изстъпления?
Дали можете да си представите колко доброволци - интелигентни, образовани, сред тях и много жени и девойки - са тръгвали за България само под влияние на написаното от Достоевски?

Да, вярно, Достоевски е бил ортодоксален панславист и великоруски шовинист. На мен това може да не ми харесва, но се чувствам прекалено малък, за да го съдя. Който се чувства достатъчно голям, за да съди Достоевски заради политическите му пристрастия, да заповяда.

Вярно е и че руският император е искал да влезе в Константинопол, да върне камбаните върху "Света София" и да направи от него един славянски и православен Рим. Това може да е била една малко прекалена амбиция. Но и нашият Фердинанд е искал да влезе в Константинопол. Защо пък руският император да не иска?

Колкото до мненията, че би било по-добре България да се освободи постепенно, чрез дипломация и инфилтриране на българи в турската администрация - може да е така, а може и да не е. Арменците са имали подобни виждания, като при това в навечерието на ПСВ са били много по-инфилтрирани в турската администрация, отколкото българите в навечерието на Освобождението. Нали няма нужда да напомням как е завършило това.
цитирай
42. dolsineq - Може ли? Някой от вас да е чел целия ...
28.02.2011 23:03
darktales написа:
Може ли?
Някой от вас да е чел целия "Дневник на писателя"?
Или поне всички части от него, които засягат България?
Дали знаете какво влияние е имал гласът на Достоевски за каузата на българското Освобождение - по време, когато в западните държави и особено в Англия съвсем официално се е говорело, че българите са се клали едни други по време на Априлското въстание? И че турската власт само се е опитвала да предотврати тези изстъпления?
Дали можете да си представите колко доброволци - интелигентни, образовани, сред тях и много жени и девойки - са тръгвали за България само под влияние на написаното от Достоевски?

Да, вярно, Достоевски е бил ортодоксален панславист и великоруски шовинист. На мен това може да не ми харесва, но се чувствам прекалено малък, за да го съдя...

Вярно е и че руският император е искал да влезе в Константинопол, да върне камбаните върху "Света София" и да направи от него един славянски и православен Рим. Това може да е била една малко прекалена амбиция. Но и нашият Фердинанд е искал да влезе в Константинопол. Защо пък руският император да не иска?

Колкото до мненията, че би било по-добре България да се освободи постепенно, чрез дипломация и инфилтриране на българи в турската администрация - може да е така, а може и да не е. Арменците са имали подобни виждания, като при това в навечерието на ПСВ са били много по-инфилтрирани в турската администрация, отколкото българите в навечерието на Освобождението. Нали няма нужда да напомням как е завършило това.

................................
Kaлоян е стигнал до Константинопол и ако беше успял, сега Босфора щеше да е български...:) Нали не си забравил, че и "Най-лошият мир, е по-добър и от най-добрата война!". Много са причините, поради които тези земи никога не биха били отстъпени доброволно. Възможно е постепено да сме се претопили и изчезнем като нация, но то и сега не е по-розова съдбата ни.
цитирай
43. анонимен - Dostoevski A ?
28.02.2011 23:10
Kvo mi citira6 za Dostoevski za kitnite bulgarski selca edva li ne tyka sa bili v palati. Tva 4e na niakoi yltra bedni rysnaci im se e videlo hybavo ot pruv pogled ne zna4i 4e e bilo hybavo. Az imam edin priatel amerikanec deto kogato doide za 20 dena tyk v Bulgaria mi razpravia6e leleee The BEST country !!! Posle kato pozive godina i ne6to izbiaga s pisuci i prokliatia ot vsi4ko tyk mursotiata korypciata selianiata agresiata i tn i tn i tn.. Sega ne iska da doide i za den dori samo pi6e ot tam "ama vie o6te li ste zivi edva li ne kak yspiavate v tova bezymie nare4eno strana"' -citat. Taka 4e ne mi citirai nai vpe4atleniata na nai izby6enia ryski myzik deto my se vidialo hybavo tyk. "Pery6tica stara i novii Batak..."' zabravi li ?.. predaterlko..
цитирай
44. darktales - 42. dolsineq
28.02.2011 23:50
Съдбата ни сега зависи от самите нас. Това е, което сме получили през 1878. Понякога бива наричано и с думичката "свобода". Как сме го използвали, и как ще го използваме занапред, това е друг въпрос.

Допреди това може да сме живели в хубави къщи върху богата земя, но всяка кирлива гъжва е можела само заради един поглед накриво или изобщо без причина да се разпорежда с времето, имуществото и дори живота ни. Не можем да си го представим напълно, ако не сме го преживели, но не пречи понякога да се опитваме.
цитирай
45. dolsineq - Съдбата ни сега зависи от самите ...
28.02.2011 23:58
darktales написа:
Съдбата ни сега зависи от самите нас. Това е, което сме получили през 1878. Понякога бива наричано и с думичката "свобода". Как сме го използвали, и как ще го използваме занапред, това е друг въпрос.

Допреди това може да сме живели в хубави къщи върху богата земя, но всяка кирлива гъжва е можела само заради един поглед накриво или изобщо без причина да се разпорежда с времето, имуществото и дори живота ни. Не можем да си го представим напълно, ако не сме го преживели, но не пречи понякога да се опитваме.

...............................................
Споделям изцяло казаното от теб. Кървав ни е подаръка, но по-лошото е, че все още не сме се научили да го ценим и пазим.
цитирай
46. анонимен - Прочетох изключително търпеливо всичко написано и се чудя
01.03.2011 00:28
не ви ли омръзна да повтаряте като бетонна глава :"акО","можеше", "щеше"? С това условно наклонение нали се сещате колко условни са и разсъжденията ви? Не се взирайте в бездната на миналото, а по-добре се настройте за действие в настоящето...
цитирай
47. анонимен - Ако знаеш на колко русофили съм го ...
01.03.2011 02:48
tili написа:
Ако знаеш на колко русофили съм го чела това...
Ама 150 годишна пропаганда промива здраво прости мозъци!

цитирай
48. анонимен - МИТКО
01.03.2011 02:51
[статията е непълна!!!...ЧЕТЕТЕ ВНЕМАТЕЛНО ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ И ТОГАВА ВЪОБЩЕ ЩЕ ПОГЛЕДНЕТЕ С ДРУГИ ОЧИ!...НЕ БЪДЕТЕ СЛЯПИ!!!]Ако знаеш на колко русофили съм го чела това...
Ама 150 годишна пропаганда промива здраво прости мозъци![/quote]
..................................
Защо да ни го казва Достоевски? Достатъчно е да видим Мелник, стария Пловдив - богати селища. Едва ли ще си развалят рахатлъка и да се юрнат да гонят османлиите...[/quote]
цитирай
49. анонимен - МИТКО
01.03.2011 02:53
http://az.lib.ru/d/dostoewskij_f_m/text_0500.shtml
ГЛАВА ІІ-РА ЧЕТЕТЕ!!!
цитирай
50. анонимен - мамка ви 4ифутска и идолопоклон...
01.03.2011 03:24
мамка ви 4ифутска и идолопоклонническа...който българин плюе Русия все едно плюе майка си...още с фесове да ходите,кучета наблагодарни...връща ви се сега,но за съжаление на всички
цитирай
51. анонимен - Малее, колко мъка има по този свят. . ...
01.03.2011 09:07
Малее, колко мъка има по този свят.... България и българи е имало преди да я е имало Русия, тези същите българи са съумели да запазят себе си (че и да облагородят същата тази Русия) въпреки превратностите на историческата съдба, успяли са да се превърнат в модерна нация и да направят необходимото, за да бъдат признати. Това, че създаването на модерната ни държавност става след поредната руско-турска война е технически факт, който на всичкото отгоре нанася непоправими щети върху българската нация, поради руските амбиции!!!
За зверствата по време на априлското въстание модерния свят научава не от Достоевски, а от Макгахан, Гладстон и т.н. западни журналисти, анкетьори, политици. Цариградската конференция е моралната победа израза на саможертвата на българите от Четвърти революционен окръг и на отгласа му в модерна Европа. Руско-турската война и резултатът от нея са пример за това, как една саможертва е използвана за чужд великодържавен интерес и във вреда на жертвите!!!
Руското самодържавие не се интересува особено от положението на българите, за него те са инструмент за постигане на имперски цели, а целите са реабилитация на Русия като Велика сила след краха и в Кримската война, трайно в това число и военно присъствие на Русия на Балканите и възможност за контрол на проливите и излаза към топли морета. Затова са клаузите в Сан Стефанския договор, които практически осигуряват перспектива на Русия за вечна окупация на България, затова княз става Александър Батенберг, затова в политическата концепция на Русия на Балканите България винаги си остава второстепенен и незначителен фактор за сметка на Сърбия, Гърция, Румъния и Турция след Кемал. Това е простичката истина.
цитирай
52. анонимен - Аман от печенеги предатели
01.03.2011 09:19
Защо не пишете за Тракия, колко население е загубила от набезите на еничари, бащибозук, развилнели се турски военни сили, разбити при сражение от западни държави, от разхайтени бейове и паши. Кой въоръжаваше тези"доброволци за правата вяра", клали и убивали Българите. Да не би някоя чужда държава, свен Османска Турция. Българите са били натикани по полубалканските райони, в бедни земи. Това че Българинът е работлив и прилжежен и на всяко, дори най-неплодородното място си е устройвал добре живота си, не означава че не е бил тормозен и избиван. Само прилежните слуги на турците са били по-добре. И защо пък Българинът да не иска да има собствена държава? А за Святослав - не Борис втори, а баща му е унищожил армията. Срещу Святослав излизат цифром и словом само 30 хиляди доброволци, не е имало армия. Святослав е син на Олга Българска. Нещо повече до Фьодор, бащата на Петър Първи, всички Руски князе са потомци на Бат Баян - син на Кубрат. Княжеската, по-късно царската руска династия е с Българска кръв. Защо не споменавате, че Българити заедно със Святослав са се биели срещу Византийския император? Святослав е имал намерение да обедени трите части на Българското наследство: Дунавска, Оногурска (Киевската) и Волжка България. Попречили са му Печенегите и собствената му май, запленена от Византийската Християнска идиотщина. Стремежът за възстановяване на Велика България, връзките между владетелите на трите Български наследници е бил до 860 година. Святослав е прогонил юдеите от Хазария чак в Полша, освобождавайки Хазарите от 270 годишно Юдейско робство. Русия може да се обвинява само заради първородноста и - това е Кубратова България и хилядолетното ни единството преди Кубратова България, от Азиатските ни държави до разпадането на "Велика България" - 860 год. след Христа. Това че Вие потомците на Печенегите пишете идиотщини, е ясно че трябва да бъдете изгонини от майка България, защото винаги сте били врагове на Българите. Затова сте си и били винаги предатели.
цитирай
53. анонимен - Не че си заслужава коментар подобно ...
01.03.2011 09:46
Не че си заслужава коментар подобно бълнуване, но за другите читатели:
1. Тракия е обезлюдена преди въобще османците да знаят, че съществува такава географска област на Балканите. Това е записано във всички хроники от 13 и 14 век. Това е място, в което се воюва, са воюва в най-мирните периоди, средно на две години там. Затова е толкова лесно на османлиите да завладеят тази територия и да я превърнат в плацдарм, защото има голо плодородно поле и тук там някой град, който е готов да се предаде на следващия по-силен само и само да оцелее!
2. Християните - ромеи, българи и сърби наемат разни бегове да им участват във войните дето си ги водят и понеже нямат плата ги пращат да плячкосат съседа, за да си изкарат парите. Това също няма връзка с османското нашествие след Галиполи!
3. България не е губила население от османското завоевание, нито пък е било опостушавана от еничари. Еничарите са редовна османска армия, ядрото на армията и не се занимават с плячкосване. С много малки изключения българските градове и територии след битката при Черномен се предават съвсем драговолно на османлиите и никой никъде не е натиквал - болярите и заможните са ставали спахии, по низшата военна аристокрация тимариоти и дори не са били задължавани да приемат исляма, това го правят техните наследници, лесно може да се види по запазените сиджили.
4. Няма сведения за български град подложен на тридневно плячкосване.
5. Българгарската етническа диаспора обхваща териториите на съвременна Румъния, Съвременна България, Македония и северна Сърбия в това число и Белград и Браничево. Загубите на население спрямо съвременната представа за България идват от разпокъсването на диаспората и влизането и в други етнически или национални масиви. Влад Цепеш прави далеч по-големи безчинства над българите и изселва хиляди население (вместо да помогне на Владислав Ягело) спрямо всяко османско нашествие!
цитирай
54. анонимен - 6. Всички български и не само ере...
01.03.2011 09:58
6.Всички български и не само еретици приемат масово исляма и това е следващата загуба на демографски групи (след аристокрацията на всички нива). Османлиите дори не убиват Патриарх Евтимий, нищо, че той продължава да брани Търново след като царят го е предал и избягал в Никопол.
7.Българи не са били тикани в никакви балкани и предбалкани. Напротив, като раи със специално предназначение са заселвани в най-плодородните области, за да могат да работят. Затова днешна Тракия става етнически българска та чак до стените на Истанбул българите християни са равни на османските колонисти мюсюлмани. В същата тази обезлюдена и небългарска през 14 век Тракия - как става това?
8. На други българи е възложено да бранят старопланински и други проходи, като в разрез с концепцията, че християните в империята не могат да носят оръжие! Така се раждат днешните градове люлка на българското Възраждане и нация каквито са тези от предбалкана и подбалкана!
9. Българите и не само те имат религиозна свобода на изповедание в рамките на империята и самоуправление в рамките на общността си.
10. Българското Възраждане не е срещу Османлиите, а срещу опасността от гръцко духовно и културно доминиране и грецизиране на българите.
11. Раковски, Левски и т.н. революционери се борят не просто за национално освобождение на българите, а за свалянето на ретроградния за 19 век режим на Султана и равенство на всички балкански народи - в това число и турците! Раковски го разбира като Балканска федерация, Левски като чиста и свята република. Патосът на Ботев е много повече срещу българските "чорбаджии изедници", отколкото срещу който и да е било турчин!
12. Първата фабрика в османската империя е направена от Българин! Най-големият "български" град в рамките на Османската империя е Истанбул! След гърците, българските търговци, предприемачи и занаятчии са най-богатите и уважавани в империята.
цитирай
55. анонимен - 13. В рамките на същата Империя б...
01.03.2011 10:08
13.В рамките на същата Империя българите без никакъв проблем създават собствена модерна книжнина, издават вестници, пишат учебници, приемат по-модерна от тази на запад система на образование, с която превръщат образованието от елитарна дейност, каквато до тогава е в стара Европа в народностна! Отварят читалища, създават модерна драматургия, произведения на духовното и материално изкуство, архитектура и т.н. Те още си стоят и им се радваме, очевидно и османлиите са им се радвали, след като нито са ги разрушили, нито са ги унищожили, а са можели!
14. Същите тия българи в рамките на империята си извоюват и отделянето на българската църква от вече "гръцката" вселенска патриаршия и тази институция става проводник на националното съзряване и обединение на българите. Тя продължава да ги брани и да работи в тяхна защита в Македония и Одринска Тракия в същата Османска империя и не може да направи нищо в тази посока в "модерните", християнски и братски държави, за чиято свобода са загинали хиляди българи - Сърбия, Румъния и Гърция.
Що се отнася до дивотиите за Светослав обединителя и Кубратов наследник и за Петър дето разпуснал армията (ама всички царе след него искали да се казват Петър и никой след Симеон и Борис Втори не иска да им повтори името) нали мястото на историческата фантастика и свободното мечтание не е в тема "История".
цитирай
56. анонимен - Не случихме на освободители
01.03.2011 16:08
Да бе, не случихме на освободители. Да бяха ни освободили я едни англичани или германци па да ни научат на ред и бизнес.
цитирай
57. анонимен - Може ли? Някой от вас да е чел целия ...
01.03.2011 23:32
darktales написа:
Може ли?
Някой от вас да е чел целия "Дневник на писателя"?


Достоевски изобщо не се е ръководел от съчувствие към българите. Достоевски е бил фанатичен абсолютист и православен мистик. В главата му е била само мисълта за "белия цар" и Третия Рим и от тази позиция писанията му са най-хладнокръвна пропаганда на военната намеса на Балканите. Достоевски е бил попски син, заклет женкар и комарджия, от враг на царизма се превръща в болен монархист и идеолог на руския империализъм. Бил е много-много печен психолог и само много внимателен прочит може да разкрие манията му на тема "световно господство".
цитирай
58. анонимен - Арменците са имали подобни вижд...
01.03.2011 23:42
darktales написа:
Арменците са имали подобни виждания, като при това в навечерието на ПСВ са били много по-инфилтрирани в турската администрация, отколкото българите в навечерието на Освобождението. Нали няма нужда да напомням как е завършило това.


Арменските кланета са резултат пак от подстрекавания от страна на руснаците.
Кланетата са в отговор на въстание, инспирирано от руснаците точно в момент, когато Турция е била във война с Антантата. Руската политика винаги си е служила с малките народи като с дърва - тях хвърля в печката, на която пече враговете си. И в днешно време не е по-различно.
цитирай
59. анонимен - Нещастни палячовци !
02.03.2011 02:06
«По внутреннему убеждению моему, самому полному и непреодолимому, – не будет у России, и никогда не было, таких ненавистников и клеветников и даже явных врагов, как все эти славянские племена, чуть только их Россия освободит, а Европа согласится признать их освобожденными!.. Даже о турках станут говорить с большим уважением, чем о России; они будут заискивать перед европейскими государствами, будут клеветать на Россию, сплетничать на нее и интриговать на нее… Особенно приятно для освобожденных славян высказываться и трубить на вес свет, что они племена образованные, способные к самой высшей европейской культуре, тогда как Россия – страна варварская, мрачной северный колосс, даже не чисто славянской крови, гонитель и ненавистник европейской цивилизации…"
Ето го Достоевски,и за жалост е прав.
цитирай
60. анонимен - муспи
02.03.2011 04:33
Този блок е на чифутска издръжка, нова крачка в дезинформацията - след като е нямало робство а е било приятно присъствие, сега е наред че не е имало освобождение, а заробване от руснаците. Но турците като завладяват България също са живеели по бедно от българите че да ги освобождават (нашето поробване те наричат освобождение). Бутали са ги евреите в глобалните си игри. Сега пак ги бутат и затова си нямяме български правителства. Що се отнася до главния ви коз Достоевски, бихте ли публикували неговите възгледи по еврейския въпрос, и да ви спрат супсидиите и закрият блока?
цитирай
61. dolsineq - Този блок е на чифутска издръжка, ...
02.03.2011 06:51
анонимен написа:
Този блок е на чифутска издръжка, нова крачка в дезинформацията - след като е нямало робство а е било приятно присъствие, сега е наред че не е имало освобождение, а заробване от руснаците. Но турците като завладяват България също са живеели по бедно от българите че да ги освобождават (нашето поробване те наричат освобождение). Бутали са ги евреите в глобалните си игри. Сега пак ги бутат и затова си нямяме български правителства. Що се отнася до главния ви коз Достоевски, бихте ли публикували неговите възгледи по еврейския въпрос, и да ви спрат супсидиите и закрият блока?

.....................................
Казвай твоята оферта, за да преценя и избера по-добрата...
цитирай
62. анонимен - Какво може да пише един потомък на предатели
02.03.2011 09:19
Анонимнико 53, вие ако не сте от Тракия, аз съм. И зная къде са били натикани селата, кой е имал най-хубавата земя. И сега в тези плодородни земи се намират остатъци от счупени керемиди и тухли на бивши турски села. Така че не лъжи хората. Заради какво моите прадядовци са били в революционен комитет, а единия е бил опълченец. Заради хубавия си живот ли? Вие сте си туркофил и предател на собствения си народ , такива са били и дедите Ви. Предателя ражда предател, това е жестоката истина. Неможеш да избягаш от нея.
цитирай
63. анонимен - за свободата
02.03.2011 09:30
В годините на тоталитаризма една митологема е много усърдна подхранвана-трансформацията на окупацията в освобождение.
какво имам впредвид:Указ 1144 от 24 декември 1883 г. ,побликуван в бр 2 на ДВ от
10 януари 1884 г.
"Княжеското българско правителство припознава да дължи на Руското имперско правителство за разходи по ОКУПАЦИЯ на княжеството от Имперските руски войски,съгласно определенията на Берлинския договор ,сумата от 10 618 250
книжни рубли и 43 копейки"
преценете сами.
цитирай
64. анонимен - Особенно приятно для освобожде...
02.03.2011 10:16
анонимен написа:
Особенно приятно для освобожденных славян высказываться и трубить на вес свет, что они племена образованные, способные к самой высшей европейской культуре, тогда как Россия – страна варварская, мрачной северный колосс, даже не чисто славянской крови, гонитель и ненавистник европейской цивилизации…"
Ето го Достоевски,и за жалост е прав.


Естествено, че ще е прав, тези неща са си самата истина. Сам си е знаел какви диваци са руснаците и е знаел, че това не може да се скрие.
цитирай
65. анонимен - Да се мислии, че Руско - Турската ...
02.03.2011 10:17
Да се мислии, че Руско - Турската война 1877-1878 г. е била за освобождението на България е толкова наивно, колкото да се смята , че Първата световна война е водена за освобождението на Чехокловакия!
цитирай
66. анонимен - Българин
02.03.2011 10:47
Прави сте, трябваше да оставим братята турци в България! Защо ни бяха руснаците да идват?

Ако в момента бяхме част от държавата Турция щяхме да сме по-добре! Не се заблуждавайте - нямаше да има баклански войни, комунизъм и мутри...

Да живее братска Турция!
цитирай
67. анонимен - СРАМ!
02.03.2011 11:22
Чета и не вярвам.....че всичко това е писано от БЪЛГАРИ...Като бесни кучета някои тук са се запенили да обясняват колко не е "освободителна" тази война, колко страхотно са живели българите под турско РОБСТВО.....Да, сигурно е имало някакви амбиции на могъщата руска държава, сигурно и след това е имало и грешки от страна на нашите политици и дипломати....но да се твърди всичко това е АБСУРДНО!!! Държа да кажа, че съм от Стара Загора и достатъчно запозната с историята на моя град. И знам, че не от "хубавото" Колю Гачев увисна на бесилото и хиляди мирни жители бяха зверски избити по време на войната от турските главорези....И това ли е "манипулация" и неистина...Горда съм, че нося в сърцето си признателност към всички, които дадоха ЖИВОТА си за СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ и съм го предала и на децата си! И се надявам, че има и много други още като мен. Иначе сме загубени....
цитирай
68. анонимен - много емоции,много нещо
02.03.2011 12:35
Явно не сте разбрали постинга,но моментално давате мнение!И започва дежурното оплюване-турски мекерета...предатели...и т.н.,и т.н.!Едно напомняне!Когато се търси истината за определени събития,емоциите са последното нещо с което се ангажираш!Любете си "матушка Россия",нямате проблем,но ИСТИНАТА ПРЕДИ ВСИЧКО!А това,приятна или не,е друго нещо,което няма нищо общо с нея!Илюзиите са гнила патерица,която се чупи внезапно!Просто внимавайте повече,нищо лично!
цитирай
69. анонимен - пише се Стамболов
02.03.2011 18:25
пише се Стамболов
цитирай
70. анонимен - КОГА ЛИ ЩЕ СЕ СПРЕТЕ ДА СЕ ОГЛЕЖДАТЕ ...
02.03.2011 20:20
КОГА ЛИ ЩЕ СЕ СПРЕТЕ ДА СЕ ОГЛЕЖДАТЕ НАЗАД ???.....И КОГА ЛИ ВЕЧЕ ЩЕ Я НАДЖИВЕЕТЕ ТАЗИ РУСОФОБИЯ ??? ОТСТРАНИ ИЗГЛЕЖДАТЕ КАТО ДЕЦА ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА ....ВСИЧКО НАПУК ГОВОРИТЕ ... НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАКВО , САМО ДА Е СРЕЩУ РУСИЯ.... ВРЕМЕ Е ДА МИСЛИТЕ ПОЗИТИВНО !!!
цитирай
71. drakulla - ти
02.03.2011 20:50
дулсинейо, българка ли си?
Ако имаш и 2 % българска кръв го изтрий това мерзко нещо! Как не ви е срам в навечерието на празника. Отивай в Анадола и всичките ти анонимни кавали!
цитирай
72. анонимен - Ето това е резултата от лошото об...
03.03.2011 08:12
Ето това е резултата от лошото образование и комплексарския национализъм. Ти им пишеш истината с факти, те ти отговарят с обиди и ругатни. Все едно съм влязъл в някоя дискусия с "македонци". Ти им даваш факти от историята те викат Вие ни сакате интендитето, вие сте татари, вие сте фалшификатори....
Автор съм на всичките коментари, които показват фактите от българската история и отношението на РУсия към България в конкретния и не само момент.
Само няколко неща по-повод някои по-смислени, макар и емоционални коментари.
1. Не може да те изгонят от място, в което не си бил. Всички извори твърдят, че през 13-14 век Тракия е почти обезселена само някои градове се държат. Как така тогава османците са изгонили българските селяни от Тракия???? От къде се появиха българи в Одринска тракия и Истанбул, където никога преди това не е имало компактно българско население? Като е трудно да разсъждавате логично вземете прочетете някоя и друга книга за "Раите със специално предназнаение" и за демографията в Османската империя, ама не на Гандев, че там ще се замаете..
2. Никой не говори, че България не трябва да бъде свободна, но за това какво и как са го мислили пак вземете попроетете, Софроний, Раковски, Каравелов, Левски, Ботев и други велики българи, прочетете с какво, срещу какво, как са си го представяли и бъдещето също.
3. ЧЕтвърти революционен окръг е различен в Априлското въстание, целта му е различна, целта е постигната - чрез провокиране на насилие към българското население да се предизвика международна реакция, която да постави "българския въпрос" на дипломатическата сцена.
4. Разрушаването на Стара Загора е част от военна кампания - Плевен е практически разрушен от руснаците. Да, един комплексиран генерал допуска това да се случи и това е тежка трагедия. Само, че във война стават такива работи.
Русия нищо лошо за нея и народа й особено, тя си следва своя интерес и си го гони, на балканите винаги за сметка на българите - прост и леснодоказуем факт!!!
цитирай
73. анонимен - Пишеш щуротийки!!
03.03.2011 09:32
Най-малко: "благословията Румъния да ни нападне по време на Междусъюзническата и да вземе и Южна Добруджа и окончателното присъждане на Македония и Беломорието на Сърбия и Гърция."

Русия многократно предупреждава България да не влиза в капана на Гърция и Сърбия, а пакта между двата бивши съюзника на Българиа /Гърция и Сърбия/ е бил толкова таен, че всички са знаели за него.

По време на междусъюзническата война, Русия два пъти предлага на "Царя на българите" да се срещне с румънския глава и в замяна на Силистра да получим военна помощ и храна. Естествено Царя отказва и двата пъти и плащаме цена много по-висока от Силистра...

Та така драги ми смехурко, преиначавай историята колкото си искаш, американче късогледо!!
цитирай
74. анонимен - ..
03.03.2011 09:51
И это когда же, когда кровь целых
провинций Турции лилась рекою, когда открыт даже правильный заговор между
самими правителями Турции с целью истребить болгар всех до единого? Турки
воюют с нами, кормя и поддерживая свое войско такими реквизициями припасов,
лошадей и скота с болгар, которые не могут не разорить дотла эту богатейшую
провинцию Турция.

"Daily News", кончил тем, что высказал наконец всю
свою английскую правду откровенно. Он искренно признает, что турки имели
"полное право" истребить все болгарское население к северу от Балкан, в то
время, когда русская армия перешла через Дунай. Форбес почти жалеет
(политически, конечно), что этого не случилось, и выводит, что болгаре
должны быть обязаны вечною благодарностью туркам за то, что те их тогда не
прирезали всех поголовно, как баранов. Вспомнив наше русское мнение о
"болгарине как у Христа за пазухой" и сопоставив его с мнением Форбеса,
можно прямо обратиться к болгарину с таким увещанием:
"Как же ты после того не у Христа за пазухой, если тебя поголовно
всего не прирезали?" Но странно тут и еще одно, и в глаза бросается, и в
истории останется: "Неужели, в самом деле, такое право турков может так
спокойно и безмятежно признавать столь образованный, как Форбес, член столь
просвещенной и великой нации, как Англия? Неужели это последние цветы и
плоды английской цивилизации?" Но, заметьте себе, он, конечно, бы так не
выразился, если б вместо болгар дело шло о французах или об итальянцах. Он
потому только выразился так, что это были всего только славяне-болгары.
цитирай
75. dolsineq - @74. анонимен - ..
03.03.2011 10:03
Така е, целта на Турция е била да изчезне българската нация от лицето на Балканите.
цитирай
76. анонимен - Ако Османската империя е имала т...
03.03.2011 13:29
Ако Османската империя е имала такова намерение ... българи е нямало да има, нито гърци нито сърби и т.н. завладяни християнски народи! Стига с тия глупости.
Колега вземи почети малко повече по история. Защо се случва Междусъюзническата война, в чия полза арбитрира Русия и какво прави! Не говори небивалици, дано поне ти плащат за това!
цитирай
77. dolsineq - Ако Османската империя е имала т...
03.03.2011 13:40
анонимен написа:
Ако Османската империя е имала такова намерение ... българи е нямало да има, нито гърци нито сърби и т.н. завладяни християнски народи! Стига с тия глупости.
Колега вземи почети малко повече по история. Защо се случва Междусъюзническата война, в чия полза арбитрира Русия и какво прави! Не говори небивалици, дано поне ти плащат за това!

...................
Към останалите етноси може и да си прав, но към българският е имала по-специално отношение. Нещо като любов от пръв поглед... - русички, белички, кротки, работливи...
цитирай
78. анонимен - Прави ми впечатление, че отскоро ...
03.03.2011 15:56
Прави ми впечатление, че отскоро има изключително активна дейност да ни доказват колко добре сме живели по време на турското "присъствие" и колко са лоши руснаците. Освободили ни, заробили ни, ама ние не сме искали и т.н.
Може би ни подготвят за новия световен ред ?!
Какво е за нас България ще разберат някои, когато (ако) я загубим.
цитирай
79. анонимен - Ти си дулсинея, а детето ти Бихтер ли ...
03.03.2011 16:02
Ти си дулсинея, а детето ти Бихтер ли е или Рейчъл ? Какво се опитвате да докажете и на кого ?!
цитирай
80. анонимен - бежанците
03.03.2011 18:43
През шейсетте години на по-миналия век моят пра пра дядо е отделил главата от раменете на един турчин осквернил сестра му. Същата нощ натоварва покъщнината и семейството на волските каруци и се укриват в Балкана бягайки от село на село.И до днес носим изкуствената фамилия ,,бежанците,,
цитирай
81. анонимен - Неприятни истини
03.03.2011 22:21
Някой замислял ли се е, че това свое най-голямо етническо разширение - териториите на Санстефанска България, сме осъществили по османска власт? И че българи са живеели дори в Мала Азия? И че датата 3 Март 1878г. бележи края на общото съжителство на всички българи в една държава...
цитирай
82. анонимен - Моята малка статистика
03.03.2011 22:30
Чета и немея! Толкова от пишещите страдат по Османската империя! Нещастни, архинещастни късчета органика, без мозък, без чувство на дълг, на благодарност, на благородство! Знам защо сте такива - дечица на неблагодарни духовни пигмеи, правнучета на предатели. Вярно, една от причините е компенсаторна. Ако бяхме унгарци, щяхме да имаме Хуняди, с когото кадъните плашели децата си. Ако бяхме власи, щяхме да имаме Влад Цепеш - Дракула, набил на кол турчолята по целия път, по който следващите така и не посмели да минат. Ако бяхме поляци, щехме да се гордеем със Собйески, спасил Виена, а така и Европа от османлийте. Ако бяхме руснаци, щяхме да преброим 9 войни, спечелени срещу Турция, при една загубена - Кримската, където англичани, французи и Кралството на Двете Сардинии са се били заедно с османците. Щяхме да се гордеем със Суворов, Кутузов, Дибич, Ушаков, Чичагов и славните им победи. Но ние сме българи. Продукт на прецизна селекция, тук турците са ненадминати майстори! Всичко будно, красиво и храбро - под нож. Оцелелите качествени българи са оставили
цитирай
83. анонимен - "малка статистика - продължение"
03.03.2011 22:39
кости по гори и чукари. За мое спокойствие, моята малка статистика показва, че русофобите у нас са малцинство. И слава Богу, защото който е русофоб е и българофоб! Хора, четете да знаете, "то сляпото окато прави". Опитайте с Казандзакис. "Докато я има Москва, ще го има православието!", казва мъдрецът, който не "дължи никому, не се страхува от нищо и който е свободен човек".
цитирай
84. dolsineq - ". . . Но ние сме българи. Пр...
03.03.2011 22:50
"...Но ние сме българи. Продукт на прецизна селекция, тук турците са ненадминати майстори! Всичко будно, красиво и храбро - под нож. Оцелелите качествени българи са оставили." - съгласна съм с теб, анонимен. И клането в Родопите не беше случайно. И разселването на българите из цялата Османска империя...
цитирай
85. nibiru - И какво като го е казал Достоевск...
03.03.2011 23:05
И какво като го е казал Достоевски?
Къде пише, че той е Господ Бог и неговото слово е единствено вярно.
Питам се как тази майка ще научи детенцето на коленете си на благодарност. Но Исус излекувал 10 прокажени и само един се върнал да му благодари. Неблагодарността е заложена у човека. Жалко за хубавото детенце. Не можеш да посееш татул и да поникне здравец.
цитирай
86. анонимен - ПОЗДРАВЛЕНИЯ , АВТОРЕ.....
03.03.2011 23:21
ОТКЪСА Е СЪКРУШИТЕЛЕН И РЕАЛНО ИЗЯСНЯВА НЕЩАТА ---"-РОБ" ЛИ Е БЪЛГАРИНА ИЛИ , ..НЕ!!!
ЧЕТЕТЕ И ЗАПОМНЕТЕ :
БЪЛГАРИНА , НИКОГА , НЕ Е БИЛ РОБ!!!!
..."У НАС МУЖИЦИТЕ НЕ СЕ ХРАНЯТ ТАКА, КАКТО ТОЗИ..."ПОРОБЕН БЪЛГАРИН"!!!!!!
ЧУДЕСЕН ЦИТАТ....!
ПОРОБИХА НИ КОМУНИСТИТЕ , ПО РУСКИ И "СЪВЕТСКИ ОБРАЗЕЦ".....ЗАЩОТО НИ ВЗЕХА ВСИЧКО...ДОМА ,ЗЕМЯТА , ИМОТИТЕ , МАШИНИТЕ ,ПАРИТЕ ......САМО ВЯРАТА ,НЕ МОЖАХА ДА НИ ВЗЕМАТ-------ЧЕ, РАНО ИЛИ КЪСНО, ТАЗИ ЧЕРВЕНА РУСКА ПАПЛАЧ, ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ....И ЩЕ СЕ ИЗРИНЕ ОТ СТРАНАТА НИ!
ИСКАХА ДА НИ НАПРАВЯТ ..."РОБИ НА ТРУДА"---ЗА СЕ ПОЛЗВАТ ОТ НАШИЯ ТРУД, НО, НЕ УСПЯХА!

ТОВА Е ИСТИНАТА-----ТЕ НИКОГА ,НЯМА ДА УСПЕЯТ!!!!
БЪЛГАРИНА , НИКОГА , НЕ Е БИЛ" РОБ"-----ОБУЗДАН И НЕПОКОРЕН, ДА ....НО, РОБ,НЕ!
НИКОГА!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
87. анонимен - РОД -ДО 86
04.03.2011 02:13
РОДА МИ Е ОТ БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ.ДЯДО Е ОТ ДУГАН ХИСАР И Е РОДА НА КАПИТАН ПЕТКО ВОИВОДА.Така ,че сме се запазили като българи безпорно заслугата е на РУСИЯ.Ако бяхме останали в рамките на Турската държава всички щяхме да носим турски имена и да сме забравили за своя корен.ТОВА СЕ Е СЛУЧИЛО НА ВСИЧКИ КОИТО НЕ СА СЕ ОСВОБОДИЛИ.ТАКА ,БЛАГОДАРЯ НА РУСИЯ ЗА СВОБОДАТА.НО Е ПО ЛОШО,ЧЕ СЕГА НАРОДА ЖИВЕЕ ПО ЗЛЕ И ОТ ТУРСКО И ОТ ВРЕМЕТО НА БАЙ ТОШО.ИСТИНА Е ЧЕ БОЛШИНСТВОТО (90%) ОТ ПО ВЪЗРАСТНИТЕ С НОСТАЛГИЯ СИ ГОВОРЯТ ЗА ВРЕМЕТО ДО 90-те години на 20 в. и че тогава с една заплата са си построили къщи и изучили децата.НЕ ЗНАЯ ЗАЩО ПЛЮЕТЕ КОМУНИСТИТЕ НО НИКОГА ПРЕДИ ТОВА НАРОДА НЕ Е БИЛ ПО ЗАДОВОЛЕН МАТЕРИАЛНО.СЕГА СМЕ ПО РОБСТВО НА ЕС И НИ ПРОДАДОХА БЕЗ ДА НИ ПИТАТ.ЗА ВАШЕ СВЕДЕНИЕ ЗАКОНИТЕ НА ЕС СА НАД НАЦИОНАЛНИТЕ.ДОРИ И ПОД ТУРСКО СМЕ БИЛИ ПО СВОБОДНИ И СМЕ ЖИВЕЛИ ПО ДОБРЕ.ТАКА СТАНА ЧЕ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО СМЕ ВОДИЛИ 5 ВОИНИ И СМЕ ЗАГУБИЛИ 300 000 ДУШИ УБИТИ И ИЗЧЕЗНАЛИ,А СЪЩО И ТЕРИТОРИИ.НО СМЕ ЗАПАЗВАЛИ НЕЗАВИСИМОСТА СИ.А СЕГА БЕЗ ВОИНА ЗАГУБИХМЕ НЕЗАВИСИМОСТА СИ И 2 000 000 МИЛИОНА ОТ НАРОДА.И АКО НА ТОВА НЕ СЕ КАЗВА ПРЕДАТЕЛСТВО ЗДРАВЕ МУ КАЖИ.ДОРИ И КОМУНИСТИТЕ СА МИСЛИЛИ ЗА НАРОДА И БЪЛГАРИЯ ПОВЕЧЕ,ДОРИ ТОГАВА Е НЯМАЛО ЧУЖДИ БАЗИ И ВОИСКИ В БЪЛГАРИЯ.ДОРИ И РУСИЯ НЕ СИ Е ПОЗВОЛЯВАЛА ТОВА .НАШИ ВОИНИЦИ СА ПУШЕЧНО МЕСО В НАЙ РАЗЛИЧНИ ЧАСТИ НА СВЕТА. НО НИКОИ ОТ ВАС НЕ СЕ ЗАМИСЛЯ ЗАЩО?А ВСИЧКИ НАДИГАТ ВОИ ЧЕ 68 НАШИ ВОЙНИЦИ БИЛИ В ЧЕХОСЛОВАКИЯ.ТАМ СМЕ ЗАГУБИЛИ НЕКОЛЦИНА А СЕГА СА ДЕСЕТКИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ. И НИКОЙ НЕ КАЗВА ЧЕ СМЕ АГРЕСОРИ.КАКВО ПРАВИМ ТАМ И ЧИИ ИНТЕРЕСИ ЗАЩИТАВАМЕ.ТАКА СТАНА ЧЕ ЗА ДА ЗАПАЗИМ НАЦИОНАЛНАТА СИ ЕДЕНТИЧНОСТ ТРЯБВА ПАК ДА СЕ БОРИМ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ.НО СИ ПОМИСЛЕТЕ ОТ КОГО.И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ .ЧЕ НЕ НИ Е МЯСТОТО В ЕС.ВСИЧКИ НАРОДИ КОИТО СА ВЛЕЗНАЛИ В ТОВА ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАНИЕ НЕ ЖИВЕЯТ ДОБРЕ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА 10%.НА ВСЯКЪДЕ ТЕЗИ 10% ГИ НАРИЧАТ ПРЕДАТЕЛИ НА НАРОДА СИ.И ТЕ СЕ ОПИТВАТ ДА МИ ГОВОРЯТ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ.КОИ ЗАКОНИ СА ЗА НАРОДА ?ХАХАХА ДЕМОКРАЦИЯ.......
цитирай
88. yavorb - Опитайте с Казандзакис. "...
04.03.2011 02:47
Опитайте с Казандзакис. "Докато я има Москва, ще го има православието!", казва мъдрецът, който не "дължи никому, не се страхува от нищо и който е свободен човек".
-----------------
Да, именно, затова не искам да дължа нищо никому, за да съм свободен.
Нито съм молил някой да ме "освобождава", още повече, че с неумелите си действия е нанесъл и куп вреди.
цитирай
89. nibiru - Опитайте с Казандзакис. "...
04.03.2011 15:13
yavorb написа:
Опитайте с Казандзакис. "Докато я има Москва, ще го има православието!", казва мъдрецът, който не "дължи никому, не се страхува от нищо и който е свободен човек".
-----------------
Да, именно, затова не искам да дължа нищо никому, за да съм свободен.
Нито съм молил някой да ме "освобождава", още повече, че с неумелите си действия е нанесъл и куп вреди.


Очевадно и за теб неблагодарността е непознато чувство.
цитирай
90. анонимен - Никакво робство
05.03.2011 14:41
Жалка манипулация, на която би повярвал само кретен или невежа. Съвсем СЛУЧАЙНО е представена само малка част от размислите на този велик писател за българите по време на турското робство и също така случайно е пропусната частта, в която се обяснява какво представлява това "благосъстояние" на българите. А пък за турските зверства ? Не, Достоевски не е писал такива неща, моля ви се . И Гладстон, Юго, Толстой... - и те не са.

Само малък цитат от същия този дневник на Достоевски за добрите турци:

".... сладострастно садистични скотове, наричани турска нация, от които впоследствие толкова се възхитиха някои от нашите деликатни дами..."

Е и сега у нас има деликатни дами
цитирай
91. анонимен - Освобождение и свобода
05.03.2011 18:30
Когато Русия ни освобождаваше от турско, самата тя беше поробила половин Европа и Азия.
Отворете си очите, между освобождение и свобода има огромна разлика!
цитирай
92. dolsineq - Когато Русия ни освобождаваше от ...
05.03.2011 18:34
анонимен написа:
Когато Русия ни освобождаваше от турско, самата тя беше поробила половин Европа и Азия.
Отворете си очите, между освобождение и свобода има огромна разлика!

...................................
Ще ми я обясниш ли, че не схващам нещо...
цитирай
93. анонимен - Сменили сме едното робство за друго...
05.03.2011 22:40
Какво се пенявите не мога да разбера?!?!
- Да изключителни шибано е било времете в което сме били под турско робство.
- Да, също толкова шибано е времето в което сме били под руско робство.
- Да, също толкова шибано е времето в което сме под Американско/ЕС робство.
И едните, и другите и последните трябва да не ги обичаме - но не и да ги мразим! Обикновенно 99% от дадена нация нямат вина - те биват водени за носа точно като нас.
А кой точно ръчка света да е таква купчина л@йна - няма да кажа, че да не закрият блогчето :D :D :D И това не е от година, две, век, два... ;)
цитирай
94. dolsineq - Какво се пенявите не мога да разб...
05.03.2011 23:23
анонимен написа:
Какво се пенявите не мога да разбера?!?!
- Да изключителни шибано е било времете в което сме били под турско робство.
- Да, също толкова шибано е времето в което сме били под руско робство.
- Да, също толкова шибано е времето в което сме под Американско/ЕС робство.
И едните, и другите и последните трябва да не ги обичаме - но не и да ги мразим! Обикновенно 99% от дадена нация нямат вина - те биват водени за носа точно като нас.
А кой точно ръчка света да е таква купчина л@йна - няма да кажа, че да не закрият блогчето :D :D :D И това не е от година, две, век, два... ;)

........................................
Виж закриването му може и да стане. Вече имам едно предупреждение. :)
цитирай
95. анонимен - Казандзакис явно е препил с узото ...
06.03.2011 01:34
Казандзакис явно е препил с узото или руски консул му е дал парици да издаде някоя книга, за да каже подобно нещо. Православие по тези земи е имало и ще има и преди да я е имало Москва и ако вземе да се загуби някъде!
Русия няма никакво отношение към опазването на българщината в нито един исторически период, точно обратното! Първите руско-турски войни на Балканите са Екатерините, под командването на Суворов и въобще не са имали идея да освобождават когото и да е било или да пазят каквато и да е било българщина, въобще не са знаели за българите, а са взимали само продоволствие от тях.
В началото на 19 век българите пращат посолство в РУсия да каже какви сме, че искаме помощ да се освободим и т.н. Резултат - никакъв. Отново земите са ползвани за продоволствена база, а Софроний трябва да пише възвания да обясни какви са тия по-страшни от кърджалии освободители...
Българи, гърци, сърби и въобще християните на Балканите се обединяват във Филикиетерия - движение за освобождаване на християнските народи от османския гнет. Във Влашко и Молдова избухва възстание ръководено от княз АЛександър Ипсиланти, етеристите превземат Букурещ и се готвят за поход към Дунав. Ипсиланти е генерал от руската армия, герой. ВМесто помощ бива разжалван, армията му демотивирана от отказа на подкрепа, вътрешните спорове между власи и етеристи стават неудържими. Ипсиланти е разбит!
В последната битка, в която около 1000 оцелели се изтеглят към р. Прут са пресрещнати от руски корпус, който не им дава да преминат. До селцето Скулени в днешна Румъния тия хора, ръководени от разжалвания полковник от руската армия и втори мъж на жената на легендарния Кондо войвода, гъркът Йоргос Георгиакис и легендарния Стоян Индже войвода влизат в битка с към 10000 турци пред очите на руснаците. Битката е страховита, защото няма огнестрелно оръжие - за да не застреля някой случаен куршум "зяпащите" на другия бряг руснаци. Почти всички въстаници са избити! Като се опитват да бягат през Прут руснаците ги връщат!
цитирай
96. анонимен - Малкото оцелели са върнати на ос...
06.03.2011 01:46
Малкото оцелели са върнати на османлиите да бъдат "съдени", един от тях явно от дружината на Индже успява да избяга и за него Пушкин пише повестта "Кърджалия".
Капитан ГЕорги Мамарчев, офицер и герой от руската армия е предаден на османския съд и оставен да доизживява живота си в заточение, защото се опитва да работи за освобождението на България. Бил е губернатор на Силистра, тогава руска територия! Съратниците му от Велчовата завера нямат този късмет и са избити. АРмията на Дибич Задбалкански нищо, че завладява ОДрин дори не си помисля да освобождава и един българин, напротив десетки хиляди са насила изселени, за да облагородят пустите земи на Бесарабия. Същият Дибич подавя в кръв въстанието в Полша - поляците сега роби ли са били на руснаците или не?
Някой ви го каза много ясно, ама явно хич не разбирате и много искате да сте роби! Българите не са били роби, били са силен и отстояващ своята духовна и материална свобода в рамките на една империя! Живяли са и са доказали правото си да бъдат свободни. РОби са тези, дето твърдят, че има робство, защото даже не могат да разберат колко робска им е психиката.
В нашата история комунетата пишеха, че сме били под византийско, турско и фашистко робство. И понеже първото и последното отпаднаха от само себе си, сега продължават да проповядват робско съзнание и стремеж за слугинаж към Русия чрез най-емоционално зареденото, защото има и верска разлика с "поробителя". АМа всички дето ги слушате и повтаряте като папагали предавате и Раковски, и Паисий и Левски и Ботев и строителите на съвременна България!
НАсилието на деспотични режими няма нищо общо с робство - роби ли бяха българите през 1923 г. или унгарци, поляци, италианци, германци и т.н. през 1848 година. Я каже на някой унгарец или поляк, че бил роб!!! Ще ти извади сабята на дядо си да ти покаже, тук пазим сабите на дядовците си, ама вместо да се гордеем, че с тях са бранели и честа си и земята си им викаме че са били роби!!! Срам!
цитирай
97. dolsineq - Може би по-правилно ще е, да се казва ...
06.03.2011 08:37
Може би по-правилно ще е, да се казва примиренческа психика. Прекалено дълго е продължило това съвместно съжителство, Зав, през което време българите са имали възможност да опознаят коварството и жестокостта на османлиите за да предприемат по-сериозни решения.
цитирай
98. анонимен - Жестокостта на османлиите не се е ...
06.03.2011 12:41
Жестокостта на османлиите не се е отличавала по нищо с жестокостта на руснаците, австрийците, испанците и британците в отношението им към подчинените им народи в Европа или в Колониите. ОБразците на "Европейска" жестокост дори са в пъти по-тежки от тези в същата Османска империя.
Стремежът към самостоятелна държавност и създаване на модерни нации в Османската империя е напълно синхронен с този в останалия европейски свят и е белязан със същите характеристики - духовно и езиково обособяване, исторически национализъм, формиране на обща национална идея, култура и т.н.
Защо се опитвате да ни направите изключение от това и да ни изкарате различни с какво... с "робството". Имали италианците нам кво си, ами българите нямат ли??? Нямаме ли Паисий, Софроний, Иларион Макариополски, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, Раковски, Каравелов, Левски, Ботев, Васил Друмев, Добри Чинтулов, Васил Априлов, братя Миладинови, Добри Войников, Васил Априлов, Анастасия Димитрова, Петко Славейков, Кръстьо Пишурката, Петър Берон... Да продължавам ли??? Тия хора не са ли българи??? Роби ли са тия хора и не само те???? Съпоставими ли са с европейските образци на национално съзнание и култура - съпоставими са, някои даже ги надхвърлят! Носители ли са на идеите за модерна държава и национални ценности? С какво Гарибалди, Мацини, Бакунин са по-големи от Раковски... С нищо! А я ми покажете европейска държава, която през 19 век има средно ниво на образование, каквото създават същите тия "прости" българи и "роби"!!! Няма такава, с лупа да я търсите няма да я намерите, това е!
Става въпрос за общоевропейски процеси от които Балканите и България са част и на които нито една "стара" европейска държава не устоява! Като се започне от Нидерландия и Англия през 17 век, мине се през Франция през 18 век, Австрия, Италия, Германия и Османската империя през 19 век. Назад остават само Русия, която чак 20 век изживява нещо подобно и това е!!!! Роби....в робските ви русофилски назадничави глави!
цитирай
99. dolsineq - @98. анонимен
06.03.2011 13:59
Не се отказвам от дискусията с вас, но сега имам доста работа... Не омаловажавам дейността на Раковси, дори имам издание на "Горски пътник" от началото на миналия век. Моята баба беше пример за родолюбец и пазеше книгата като зеницата на окото си. И другите автори също. Не сме изключение, просто по-късно става това осъзнаване при нас. http://istoriabg.com/?tag=%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F
цитирай
100. dolsineq - Геноцидът по смисъла на междуна...
08.03.2011 21:04
Геноцидът по смисъла на международното право означава унищажение на исторически формирани човешки общности – родове, племена, етноси, народи, нации. Понятието е съставено в ново време от гръцката дума генос /род/ и латинската цедо /убивам/. Унищожението не означава непременно физическо убийство, а всички действия, които водят към изчезването на общността от определена територия, включително икономическо и културно разорение, смяната на идентичността и етническото прочистване. Ние отделяме останалите субекти /гърци, сърби, румънци/ в геноцида над българите след унищожаването на средновековната българска държава от османските турци, защото те се отнасят за сблъсък между равнопоставени в историята общности и са отделна тема. Акцентът върху държавата и обществото на османските турци идва от тяхната роля и отговорност за съдбата на Югоизточна Европа през втората половина на миналото хилядолетие.
Завоеванието
През 1352 г. османските турци завладяват крепостта Цимпе на полуостров Галиполи и от тази година започва тяхното разселение по територията на Югоизточна Европа. По това време тези земи населяват народи, чиято култура от близо 1000 години принадлежи на християнската цивилизация. Турското нашествие въвежда нова обществена структура, дело на идеологията на исляма, според която хората от всички други религии имат ограничено право на съществуване и са потенциални мюсюлмани. В доктрината на исляма е отчетливо указано, че за неговото приемане се прилагат всички средства, включително насилие до заплахата от смърт и практикуването на смъртно наказание без съд и присъда. Самата философия на тази религия предписва геноцид над всички, които не я изповядват, при което самото означение включва: смяна на религията /ценностната система/, респективно смяна на етническата принадлежност, изтощаване на генофонда на завладените народи чрез така наречения кръвен данък, физическо унищожаване /масови убийства/.
През цялата втора половина на 14 век османските турци воюват срещу гърци, българи и сърби, завладяват техните земи с големи кръвопролития, далече превъзхождащи всичко познато за насилието в средновековната история на Европа. Многобройни писмени извори свидетелстват за повсеместното разорение на селища в плодородната Тракийска равнина, при което са избити множество мирни жители, а отвличанията на деца и млади жени като стока за робските пазари в Мала Азия е масова практика.
През 1393 г. пада столицата на Търновското, а през 1396 г. и столицата на Видинското царство на българите. От превземането на Царевград Търнов е останало писменото сведение на Григорий Цамблак за избиването на най-висшия слой на българската аристокрация пред катедралната църква „Света Богородица“. Този документ в определен смисъл символизира съдбата на българите през следващия 15 век, в който те се оказват на границата на своето физическо съществуване като етнокултурна общност. Цялото столетие преминава във войни на завоевателите османци с кръстоносните походи на унгарските крале Владислав 4 и Сигизмунд, на трансилванския воевода Янош Хуниади, на влашките князе. Сраженията се развиват на територията, населена с естнически българи, което само по себе си води до тяхното изтребване. Победоносните турски войски, след като разбият и изтласкат противниковите войски, винаги изсипват гнева си върху българското население. Десетки турски документи свидетелстват за поголовни кланета в превзетите градовеи крепости, и след което останалите живи се продават в робство по малоазийските пазари или масово се преселват пак в Мала Азия, където загубват своята етнокултурна идентичност. Анализът на турските данъчни регистри и отчети от първото столетие на завоеванието показва, че „преформулирането“ на обществото в новообразуваната държава се отразява на българите по следния начин: Изчезват 2600 населени места, от селата изчезват 560000 души от градовете изчезват 90000 души. Следователно в края на 15 век българският етнос се лишава от 680000 души. В същото време според анализа на отчетните ведомости за данъка джизие към 1490 г. българите в Османската империя са общо 890000 души. Проста сметка показка: унищожени са 43,5% от българската общност населявала Югоизточна Европа към края на 14 и началото на 15 век. Колкото и да са относителни тези цифли, извлечени от турските държавни документи, става ясно, че живите българи били на ръба на физическото и етнокултурно оцеляване.
През 15 век започва административното организиране на турската държава в бъдеща империя на Османидите. Всички документи показват, че завоевателите са малцинство в разширяващата се държава и по тази причина ислямизират, което значи потурчват, просветените и производящите слоеве от населението на завоюваните земи, най-вече българи, а също и гърци, арменци, грузинци и т.н.
istoriabg.com/
цитирай
101. dolsineq - ". . . Анализът на турските ...
08.03.2011 21:06
"...Анализът на турските данъчни регистри и отчети от първото столетие на завоеванието показва, че „преформулирането“ на обществото в новообразуваната държава се отразява на българите по следния начин: Изчезват 2600 населени места, от селата изчезват 560000 души от градовете изчезват 90000 души. Следователно в края на 15 век българският етнос се лишава от 680000 души. В същото време според анализа на отчетните ведомости за данъка джизие към 1490 г. българите в Османската империя са общо 890000 души. Проста сметка показка: унищожени са 43,5% от българската общност населявала Югоизточна Европа към края на 14 и началото на 15 век. Колкото и да са относителни тези цифли, извлечени от турските държавни документи, става ясно, че живите българи били на ръба на физическото и етнокултурно оцеляване..." - как ще го поределиш това, ако не като робство?
цитирай
102. анонимен - Eто нещо към темата за размисъл още. ...
14.03.2011 17:30
Eто нещо към темата за размисъл още.... Бонус въпроси:
1. Кой е авторът на тези думи?
2. Продажник, платеник на турците, турско мекере, гаден русофоб или...?
3. Споменава ли се някъде във въпросния текст думата в някакъв вариант и контекст и към кого е адресирана?

Но ще да кажат мнозина: “Русия беше, която ни освободи”. Да това е вярно, това е велико събитие, ние сме благодарни на покойний Александра II, името му ще бъде у нас священно до века, благодарни и признателни сме на целий руский народ. Но трябва ли да бъдем благодарни и за това, че Русия ни освободи, за да ни зароби отново – нещо, което тя доказа вече от 6-ий септемврий насам? Ние сме благодарни на руский народ, който никога не ни желае злото, защото е удушен повече от нас, както бяхме в турско време....
цитирай
103. анонимен - Ето и още нещичко. . . . „… ако руският ...
14.03.2011 17:41
Ето и още нещичко....
„… ако руският крак стъпи някога в нашите райски земи, то нашите полета и плодородни места няма да ги владеят български, но руски стопани. Тогава българският народ ще да опита какво значи робство, което той не е и сънувал даже и във времето на турците. Руското робство е нещо нечуто и невидяно. На зверовете турци никога в ума им даже не са минували тия зверства, които са били узаконени в Русия…“
цитирай
104. анонимен - Същите три въпроса и към този текст и ...
14.03.2011 17:46
Същите три въпроса и към този текст и този автор???

руските войски, още по-свирепи и по-немилостиви от Турците, опустошавали са лозя, ниви, грабили овце, говеда и горили Българските градове и села! А кога са се връщали, или победоносци или победени, карали и отвличали са насила по няколко хиляди български домородства и заселвали са ги в обширните си пустини! От тях времена се нахождат чак в Харковската губерния множество заробени Българи, които още не са си изгубили съвсем езика; тия са днес крепостни роби, които ги продават притежателите им (спахии) един другиму си като овци и говеда!

цитирай
105. анонимен - . . . . . В 1812 г., кога бяха минали ...
14.03.2011 17:48
.....

В 1812 г., кога бяха минали руските войски в България и бяха достигли до Шумен, от една страна, Русия издаде прокламация на български език (печатана в Букурещ) и възбуждаше Българите да станат против Турчина, а от друга страна, гореше градищата и селата им и насила прекарваше няколко си хиляди челяди през Дунава!... В тех времена са изгорени от Русите Разград, Арбанашко велико село, Свищов, Русчук и други много градове и села, които развалини и разсипни още до днес се виждат!Много же старци помнят и проповядват с кървави сълзи тях времена.

цитирай
106. анонимен - ами това. . . . В 1828 г., когато Дибич ...
14.03.2011 17:49
ами това....
В 1828 г., когато Дибич премина Балкана и достигна до Одрин, пак същото последва. От една страна, подбудиха някои си Българи да вземат участие в боя и да се смразят с Турци, а от друга – немилостивите Руси си свършиха работата, опустошиха като скакалци тия места, отдето поминаха, отвлякоха пак няколко хиляди домородства Българи в пуста си Русия.! Множество от тях разорани села в Руманя* (Романя, Руманя – Тракия, Южна България, Румелия. Бел. ред.) и от тая страна на Стара планина се още и до днес се виждат в бурен и трънак обрасли!

В 1854 г., пак щом минаха Силистра, не забравиха да издадат прокламация, подписана от Паскевича, и искаха да побуждат Българите да се дигнат против Турчина, а от друга страна, бяха приготвили и закони, по които да владеят Българя, ако черна съдбина бе я покорила тям. Но щом се видяха победени, не забравиха да се ползуват от обичайния си лов и тъй отвлякоха пак със себе си тринайсет хиляди домородства в Бесарабия.

цитирай
107. анонимен - Всякога проклета Русия, когато е ...
14.03.2011 17:50
Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни Българи, че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите си. Нейната злобна политика се познава твърде отдавна и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е имала най-добри удобства за това. Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как по-добре да ги приложи в действие.
цитирай
108. анонимен - В царстването на Султана Абдул-...
14.03.2011 17:56
В царстването на Султана Абдул-Меджида от ден на ден се ублажава състоянието на раите и ако по негде си още са останали некои злоупотребления, тия не стават по царска воля, но тия полека-лека щат се изтреби и изглади. В кое же царство не се нахождат злоупотебления, чинени от чиновници? В Русия чиновниците най-големи свирепства и варварщини чинат над бедния народ и мислите ли че то сичко дохожда до царските уши? Никога!

А в Русия освен голите и дивите пустини, както казахме по-горе, чака ви онова тежко робство, от което никога не можете се веки отърва!

Брей... кой ли е този национален предател дето ги пише тези работи, пък освен че не му се привжда "турско робство" гледа, че раите се ублажват и говори за робство някъде другаде....
цитирай
109. demograph - Много актуално е всичко казано в този блог. Всичко.
17.03.2011 00:00
Ако не можем да подчиним българите ще ги изтребим...
цитирай
110. atila - Аман от анон имни дрискачи...
24.08.2012 18:46
Анонимния. Преди да излагаш някакви долнопробни проруски пропагандни "факти" първо се научи да си пишеш с името, а не от позицията на анонимен, защото така се вижда отлично кой в случаят е хейтъра, пишещ някакъв изключителен манипулативен материал, материал взет от църковните предимно русофилски среди, а не от сериозната историческа наука.

С талибанските си заплахи че който плюел Русия, значи бил плюел майка си, си наистина за съжаление относно умственото ти състояние в което сам се и се докарал благодарение на тези който постоянно те ограбват и гледат на теб враждебно, и постоянно те продават на този или онзи твой съсед, но инак са за такива като теб освободители.

Вярно е че руснаците са освободители.

Освободили са сте от разумът ти, от разсъдъкът ти, и на тази база никой на теб не ти е длъжен да ти става нужният ти психиатричен лекар който да те лекува.

Ти като искаш да си живееш с робският си комплекс за малоценност, живей си никой не ти пречи. Но не си и позволявай да заплашваш с рязане на глави, че така е било и през времето на Османската империя, предците ти са заплашвали постоянно с рязане на глави, и много ясно и логично е да ти се отговори на заплахата с реално действие.

Ела и ми посегни на мен или на мой близък, а очаквай мекере руско аз да ти стоя мирен и кротък. Ще те заколя, че няма да ти простя и най-малко.

Ей. Не надживяхте ли болната си русофилие, и не прогледнахте в каква заблуда живеете.

Че Лукойол руска монополистична мега корпорация ти определя цената на горивата, и ти увеличава цените не бензина, турците ти виновни, че хората си живеят живота, и не им пука за такива като теб ненормалници.

Къде го чукаш, къде се пука.

За това пак ти казвам. Първо се излекувай, а след това се покажи по лице кой си. Защото така казал рекъл от позицията на анонимен, никак не ми се струва на сериозно, че да ти отговаря човек на сериозно страхливецо...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3168923
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031