Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2015 22:09 - Златният век на България ... по износ на електроенергия (поправена)
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 5605 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 25.06.2015 19:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Политико-енерГЕПИйната мафия иска да ни повиши цената на електроенергията след броени дни, за да спасила НЕК от фалит, но дали това е точно така? След броени минути ще се убедите, че нещата стоят точно 180° на обратно, на приказките на престъпната сган, тъпчеща територията България.
Започваме в хронологичен ред и първо си припомняме, че страната ни изживява Златен век в цялата си история, що се касае по износа на електроенергия към съседните страни. Нека си припомним:

image

2014-та г. бележим абсолютен рекорд, а през 2015-та той ще бъде подобрен. Нека видим, каква е картинката към днешна дата:

image

От началото на годината до сега Ръста в износа на електроенергията е над 36%, повече от предвидените от мен (виж най-горната графика) около 30%, на годишна база.

Какъв е делът на НЕК в този рекорден износ??? Да оценим това ще ни помогнат справките на Електроенергийният
системен оператор (ЕСО) на интернет страницата си Резултати за разпределяне и предоставяне на предлаганата преносна способност. Ето само два от общо само ЧЕТИРИТЕ спечелени от НЕК търга за износ на електроенергия:

image

Останалите два спечелени търга (през май и предстоящия юли) ще си ги намерите сами. Но въпреки че не ги показвам, за да не претрупвам страницата, ще ги включим в сметките си.
През май има спечелен търг от НЕК, пак за износ в Гърция, за мощност от 55 МВт (Мега-Вата = MW), но не за всички дни от месеца.
За предстоящия месец юли НЕК е спечелила търг за 80 МВт, за целият месец.

Сега ще проведем едно пресмятане, което ще бъде повече от консервативно, т.е. ще пресметнем общото количество изнесена и предстоящо да се изнесе електроенергия от НЕК, но то ще бъде повече от действителното изнесен, заради по големият брой дни, които ще бъдат включени в сметките. И така имаме:

Април 40 МВт + Май 55 МВт + Юли 80 МВт = 175 МВт

Сега получената мошност трябва да превърнем в електроенергия и това става така:

175 МВт * 24 часа * 31 денонощя = 130 200 МВт.ч (Мега-Ват-часа електроенергия)

Сега си припомняме общото количеството на електроенергия изнесено до края на миналата седмица, от началото на годината и то е (вижте таблицата по-горе) 4 935 925 МВт.ч .

Вече имаме всички налични данни, за да оценим приблизително (силно консервативно), какъв е делът на НЕК в този Златен век на българската енерГЕПИка. И това става така:

(130 200 МВт.ч / 4 935 925 МВт.ч) * 100 = 2.6% !!!

(ПОПРАВКА! Първоначално бях забравил да умножа резултата на 100, поради което се получаваше дял от 0.026%, за което се извинявам, НО даже с тази грешка картината не се променя съществено. В края на месец юлище направя уточняващо пресмятане.)

Реално този дял е много по-малък, защото в сметките са включени и количества, които предстоят да се реализират (през идния юли), а до тогава общото количество на изнесения ток също значително ще се е увеличило. Независимо от това полученият резултат ни дава прекрасна представа за истинското състояние по "спасяването" на НЕК от фалит, от политико-енерГЕПИйната мафия.
Точно това е една от водещите причини, поради които (из)родните изедници искат да ни вдигнат цените на тока и да ни доизтребят или доизгонят.

image

Ще завърша с едно напомняне. След като разкрих тук престъпното твърдение на па(т)ри(оти)чния лидер Валери Симеонов, председателстващ нарочна, временна, парламентарна комисия да разследва състоянието на енерГЕПИката, че "НЕК няма право да изнася ток" стенограмата от въпросното заседание беше скрита, а всички останали заседания - за-сек-ре-ти-ни!!! Забравилите да видат в "
Как принудих депутати да скрият стенограмите от престъпните си седянки???"

Георги Котев




Гласувай:
7



1. bogoizbrania - Привет
25.06.2015 19:35
Имамедин важен въпрос свързан с износът на ел. ен. Имайки предвид големият дял на екоенергията в производството, която се субсидира с високи изкупни цени и финансиране на строителството на "зелените" електроцентрали. Не се получава гадната ситуация, че плащаме и тока на съседите?
Благодаря за отговора.
цитирай
2. gikotev - Re: Привет
25.06.2015 19:52
Привет! Сигурно ситуацията е гадна, но аз не мисля, че ние плащаме тока на съседите. По-скоро плащаме печалбата на "честните" частници, които прибират радликата от евтината енергия, която купуват от родните производители и получават по-високи цени за същото от съседите.
Що се отнася до субсидиите. Смятам, че въпроса е резонен, най-вече за ВЕИ инсталациите, които са построени основно с евро-субсидии. Струва ми се по-коректно ако такива инсталации бъдат освободени от преференциите да продават продукцията си на по-високи, еко-цени. Та те не са дали нищо или почти нищо от джоба си. Но за да се случи това е нужна повече прозрачност от страна на съответните институции, които, обаче, не желаят никаква прозрачност. Най-вероятно, защото и техни служители са замесени в далаверата?
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9834122
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031