Прочетен: 1919 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 28.01.2011 13:55
Втора част на материала
Антиоксиданти и свободни радикали
Свободните радикали са основната причина за стареенето. За да се справим с тях, трябва да осигуряваме на организма си достатъчно антиоксиданти, както и флавоноиди, каротеноиди, глутатион, коензим Q10. Трите основни антиоксиданта са витамин A, витамин C и витамин E.
Храните, богати на антиоксиданти са боровинки, броколи, спанак, червени чушки, червено грозде, домати, чесън, моркови, зелен чай.
Кейт Кук препоръчва да готвим с мащерка, джинджифил, розмарин, чесън, червен пипер и куркума.
Водата също има особено важно значение. Един човек с тегло от 75 килограма е съставен от 45 литра вода. Две трети от това количество се намира в клетките и поддържа химичните реакции, които се осъществяват в тях.
Водата е абсолютно необходима за отделяне на токсините и за предотвратяване на запека. Ако тялото ни не може да премахне токсините ефективно, това може да навреди на кожата и да ускори процеса на стареене. Рязкото обезводняване може да доведе до проблеми с концентрацията.
За намаляване влиянието на свободните радикали, е нужно и да се наспиваме добре.
Черен дроб - нужда от детоксикация?
Да помогнем на черния си дроб да изчисти тялото от токсини. Нарушената му функция може да се прояви в проблеми с храносмилането, проблеми с кожата, липса на енергия, повишаване на теглото, промени в настроението, предменструлен синдром, безсъние.
Целулитът например се причинява от натрупани токсини в клетките и хормонален дисбаланс. Здравословната диета помага за балансиране на хормоните и намалява отравянето на черния дроб. Пийте повече вода, яжте храни, богати на витамин C, E и бета каротин (провитамин А). Редовно се упражнявайте и масажирайте кожата си.
Добрите мазнини – есенциалните
Това са Омега-3 и Омега-6. Действат противовъзпалително и са важни за структурата на кожата, а също така подпомагат и процеса на детоксикация. Намират се в ядки и семена, мазни риби, ленено семе, масла от семена.
Лошите мазнини са хидрогенираните и наситени мазнини. Те следва да се избягват.
Хидрогенирани мазнини се свързват със сърдечно-съдови заболявания, стерилитет, затлъстяване и диабет. А високата консумация на наситени мазнини повишава риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулти.
Правилно да използваме растителните масла...
Не употребявайте полиненаситени мазнини, като олио, например – топлинната обработка води до отделяне на свободни радикали. Добавяйте ги в края на готвенето и ги съхранявайте в тъмни бутилки в хладилник. Използвайте „студено пресовани“ масла.
Зехтинът пък е мононенаситен и трябва да се нагрява на слаб огън. А за готвене и печене Кейт препоръчва да използваме кокосово масло.
Така, като обръщаме малко повече внимание на себе си, бихме могли да забавим външните белези от времето и да се чувстваме добре в кожата си.
www.puls.bg/health/beauty/news_6037.html
.........................................
Някой се раждат със златна звездичка на чело, а други природата е ощетила. От едни взема, а на други дава, но това не значи, че трябва да мразим умните и красивите, а да положим максимално знание и труд за да приличаме на тях, но в никакъв случай да подражаваме...:)
2. Любим линк
3. Любим линк
4. Любим линк
5. Любим линк
6. Любим линк
7. Любим линк
8. Любим линк
9. Любим линк
10. Любим линк
11. Любим линк