Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2011 20:52 - Как да запазим младостта си за по-дълго? /2/
Автор: dolsineq Категория: Други   
Прочетен: 1919 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 28.01.2011 13:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как да запазим младостта си за по-дълго? image

 

Втора част на материала

 

Антиоксиданти и свободни радикали

Свободните радикали са основната причина за стареенето. За да се справим с тях, трябва да осигуряваме на организма си достатъчно антиоксиданти, както и флавоноиди, каротеноиди, глутатион, коензим Q10. Трите основни антиоксиданта са витамин A, витамин C и витамин E.  

 

Храните, богати на антиоксиданти са боровинки, броколи, спанак, червени чушки, червено грозде, домати, чесън, моркови, зелен чай.

 

Кейт Кук препоръчва да готвим с мащерка, джинджифил, розмарин, чесън, червен пипер и куркума.

 

Водата също има особено важно значение. Един човек с тегло от 75 килограма е съставен от 45 литра вода. Две трети от това количество се намира в клетките и поддържа химичните реакции, които се осъществяват в тях.

 

Водата е абсолютно необходима за отделяне на токсините и за предотвратяване на запека. Ако тялото ни не може да премахне токсините ефективно, това може да навреди на кожата и да ускори процеса на стареене. Рязкото обезводняване може да доведе до проблеми с концентрацията.

 

За намаляване влиянието на свободните радикали, е нужно и да се наспиваме добре.  

 

Черен дроб - нужда от детоксикация?

Да помогнем на черния си дроб да изчисти тялото от токсини. Нарушената му функция може да се прояви в проблеми с храносмилането, проблеми с кожата, липса на енергия, повишаване на теглото, промени в настроението, предменструлен синдром, безсъние.

 

Целулитът например се причинява от натрупани токсини в клетките и хормонален дисбаланс. Здравословната диета помага за балансиране на хормоните и намалява отравянето на черния дроб. Пийте повече вода, яжте храни, богати на витамин C, E и бета каротин (провитамин А). Редовно се упражнявайте и масажирайте кожата си.

 

Добрите мазнини – есенциалните

Това са Омега-3 и Омега-6. Действат противовъзпалително и са важни за структурата на кожата, а също така подпомагат и процеса на детоксикация. Намират се в ядки и семена, мазни риби, ленено семе, масла от семена.

 

Лошите мазнини са хидрогенираните и наситени мазнини. Те следва да се избягват.

 

Хидрогенирани мазнини се свързват със сърдечно-съдови заболявания, стерилитет, затлъстяване и диабет. А високата консумация на наситени мазнини повишава риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулти.

 

Правилно да използваме растителните масла...

Не употребявайте полиненаситени мазнини, като олио, например – топлинната обработка води до отделяне на свободни радикали. Добавяйте ги в края на готвенето и ги съхранявайте в тъмни бутилки в хладилник. Използвайте „студено пресовани“ масла.

 

Зехтинът пък е мононенаситен и трябва да се нагрява на слаб огън. А за готвене и печене Кейт препоръчва да използваме кокосово масло.

 

Така, като обръщаме малко повече внимание на себе си, бихме могли да забавим външните белези от времето и да се чувстваме добре в кожата си.
www.puls.bg/health/beauty/news_6037.html

                 

 




Гласувай:
8



Спечели и ти от своя блог!
1. tutankhamon661 - dolsineq
28.01.2011 12:13
Без добър ген ..... трудно. Фамилията Давидови до един са били пушачи и пиячи, но също и столетници. Bсе пак е важно и как живееш.
цитирай
2. dolsineq - Без добър ген. . . . . трудно. Фами...
28.01.2011 14:09
tutankhamon661 написа:
Без добър ген ..... трудно. Фамилията Давидови до един са били пушачи и пиячи, но също и столетници. Bсе пак е важно и как живееш.

.........................................
Някой се раждат със златна звездичка на чело, а други природата е ощетила. От едни взема, а на други дава, но това не значи, че трябва да мразим умните и красивите, а да положим максимално знание и труд за да приличаме на тях, но в никакъв случай да подражаваме...:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3180196
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930