Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2010 23:46 - Когато сенките проговорят
Автор: dolsineq Категория: Други   
Прочетен: 1810 Коментари: 7 Гласове:
9

Последна промяна: 24.05.2011 10:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                     От дълги години се канех да опиша историята на моята баба Съба Илиева Урумова и все не набирах кураж. Тя отдавна не е между живите, но споменът за нея е все така жив!
                                                           1

                   - Ставайте, бреее!... Идаааат!... Османлиите  идаааат... - крещеше някой отвън. Георги бързо нахлузи потурите, нави пояса около тях и грабна бохчата. Яна, млада невеста,  с пеленаче на ръце  нетърпеливо го изчакваше на сайванта  да се приготви.  Само след минута щяха да се слеят  с останалите и да побягнат към гората. "Трябваше по-рано да го направят" - мислеше си Яна, но все отлагаха. "Как да оставят дом и покъщнина? Всичко с труд и мъка са градили."...  А  беше време мътно и опасно.  По земите на падишаха се водеше битка на живот и смърт. Московецът този път бе  решил  да доведе докрай войната и да не отстъпи нито крачка назад. Печелеше победа  след победа  и   ей го на,  вече бе   пред портите на Цариграда.  Османлиите губеха,  а Великите сили сякаш се бяха спотаили  и  нещо  изчакваха.  
                - Ето гиии! ... писна женски глас в мрака. - Боже, запази  ни от тези изверги. - мълвеше Яна, като стискаше  здраво детето. Присъствието на мъжа й я правеше по-спокойна и  й даваше кураж. Оставаше им съвсем малко да стигнат до гората и да се скрият. И точно тогава мъжът й ненадейно  се олюля и падна  на земята. Случаен изстрел и  куршум, уцелил го  право в сърцето. Издъхна без да може и  думичка да й каже. Яна изпадна в несвяст   и  изпусна малкото. От удара детето се размърда и заплака. Гласът на момиченцето  върна младата майка към живота. Яна потърси с очи дъщеря си, но тъмнината  призори ставаше още по плътна и не й позволи да я открие. Ориентира се по гласа на детето. Усети  със сърцето си къде се намира, грабна го с две ръце и хукна към гората. Чу  конски тропот, упорито  да я  преследва. Нямаше време да се оглежда, целуна детето и го скри зад един храст, а после хукна в обратна посока. Беше почнало да се развиделява. Някой силно я блъсна в гърба, а после последва остър удар  със сабя по главата. Разпери ръце така сякаш ще полети, погледна за последно  към храста и   се строполи бездиханна.


                                                                       2
             Вървяха бързо, като оглеждаха подозрително местността. Вече  притъмняваше, а все още бяха далеч от селото. Внезапният пороен  дъжд ги изненада и принуди да се прислонят в изоставена  овчарска колиба. Ослепителни светкавици  кръстосваха  небето, последвани от силни гръмотевици.  Водни капки  преминаваха  през изтънелите   стени на колибата и падаха върху двамата пътника. Мъжете  губеха търпение, запалиха  лулите и поеха дълбоко острият тютюнев дим. Бяха размирни времена, а опасности дебнеха отвсякъде.  Не им се искаше да замръкват в такава пустош. Облаците бързо се разнесоха, а дъждът както неочаквано дойде, така и неочаквано си отиде. Доволни от бързата  развръзка, търговците    продължиха към селото. Вече виждаха големият орех и каменната чешма, а след тях щяха да се поевят и първите къщи.
          - Бай Танасе, чу ли някакъв глас? - обърна се Илия към по-възрастния мъж.  Бяха спрели   до един висок храст и напрегнато се заслушаха в тишината... Животът и на двамата мъже  премина по пътищата. От дълги години  се прехранваха  с търговия. Кръстосваха на длъж и шир  султанските земи.  Не един път се сблъскваха с озверени заптиета. А, колко пъти  бяха причаквани  от гладни разбойници? Нямаха чет,   но този звук, който чуха преди малко,  беше по-особен... Плач на дете  наруши внезапно тишината. Идваше някъде откъм страната на  Илия. Той  се наведе и бързо  разрови  високата трева, а после ахна уплашен. Пред очите му се показа един малък вързоп.  Вдигна го и с невярващи очи отметна крайчеца на плетената розова  пелена.  Подаде се бебешка главичка. Едното  ушенце се беше оголило и в мрачината  просветна златна обичка. Детето все още плачеше и  Илия майчински  го притисна към тялото си с треперещи ръце. Дали беше усетило, че е вече в безопасност, но мъничето изведнъж притихна.  Илия все още не знаеше, че само това беззащитно момиченце се беше спасило от страшното  клане. Прекръсти детето и рече:
           - Събка ще я кръстя, бай Танасе!...  Замълча. Сълзи напираха в очите му, а вълнението в гласа го караше да прекъсва мисълта си... - Нямахме късмета да имаме  деца с жената. Искахме много!... Къде ли не ходихме!  По врачки,  по манастири и все не ставаше. Бяхме се отказали вече. И сега -  бебе!  Сякаш сам  Бог ни   го  прати!...  "Боже, колко ще  се радва Райка!" - мислеше си щастливият млад баща. 

 

                                                          3

           Едно непознато дотогава чувство,  постепенно обзе  Илия. „Как е възможно – мислеше си той, та само до преди час, дори не предполагах, че ще го срещна. А, сега - вече и баща! Живота си съм готов да  дам за това момиченце!” Усмивка на умиление неусетно огря лицето му, а животът му  доби неочаквано  нов смисъл. Вече знаеше, че е необходим на това малко ангелче. Представи си как ще изненада Райка, която вече с нетърпение го очакваше да се прибере у дома им. Как ще й подаде малкия вързоп и тайно ще наблюдава радостта в очите й.   Рязък шум от счупен клон го накара да се върне към реалността. Огледа се за бай Танас, но  не го видя:
 

 

            -Бай, Танасе, бай Танасе! – тихо го извика по име. „Странна вечер!” – помисли си Илия. Нямаше го познатия лай на селските кучета. Не се чуваха да подрънкват и каруците на  окъснелите  от кърската работа стопани. Мълчаха  хлопатарите  по домашните животни. Най-после огромната луна разпръсна сребърната си светлина и освети  цялата местност.  Една сянка се раздвижи  в мрака и Илия насочи погледа си към нея.  Забеляза, че бай Танас се опитваше да вдигне нещо. Приближи го, като внимаваше да не се препъне в острите камъни, довлечени от тазвечершния порой.  Вече беше успял да  махне  мократа пелена на детето  и да го увие в  шаячната си аба.  

 

            - Какво правиш, бай Танасе?  -   но,  не успя да продължи. Огледа се.  Остра болка прониза сърцето му. Докъдето му поглед стигаше съзря трупове. Почти до себе си,  видя разчленен самотен крак, навярно на жена, малко по-встрани  обезглавено тяло на мъж, обърнато по корем.  Все още една жена пазеше главата си, като я закриваше с ръце,  а смъртоносният удар на сабята я беше улучил  право в сърцето. Очите й широко отворени, злобно светеха в нощта. До нея, свитичко на две,  цялото в кръв, лежеше малко момиченце.  Започна да му се повдига. Никога не бе виждал толкова много трупове на едно място. Погледна към бай Танас и разбра какво трябва да прави. Постави внимателно детето върху козия чул, като внимаваше да не го събуди, а после почна бързо да копае гробове.  Беше скалист терен и често удряше на камък. Нямаше време за губене, с последни сили  най-после  успяха с бай Танас да ги заровят всичките.  Сложиха на всеки гроб  по един кръст.  Не пишеха имена, защото не знаеха кои са. Не познаваха и никой от нещастниците. Взеха си последно сбогом и продължиха. Илия направи местенце върху едно от магаретата си, натоварени  със стока и положи момиченцето. Сдъвка хлебец, усука го в парче плат и го постави в устата на детето. Нямаха мляко, затова бързаха да стигнат до съседното село и от там да се снабдят. Чакаше ги дълъг път.

 

 


 



            


           




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. mileidi46 - Za mnogo godini!!
01.01.2011 13:40
Mnogo 6tastie i mnogo kusmet za teb...
Ot vsi4ko po mnogo...
цитирай
2. ckarlet - Покъртителна история! Прочетох с ...
01.01.2011 14:47
Покъртителна история! Прочетох с интерес!
Честита и Благословена 2011 година!
цитирай
3. анонимен - Какво е преживял тоя наш народ ((((
01.01.2011 15:12
А твоето описание е картинно и вънлуващо. Поздравления!
цитирай
4. dolsineq - Mnogo 6tastie i mnogo kusmet za teb. ...
01.01.2011 15:23
mileidi46 написа:
Mnogo 6tastie i mnogo kusmet za teb...
Ot vsi4ko po mnogo...

За много години, mileid! От здраве, късмет и берекет да не се отървеш! Честита Нова Година!
цитирай
5. dolsineq - Покъртителна история! Прочетох с ...
01.01.2011 15:35
ckarlet написа:
Покъртителна история! Прочетох с интерес!
Честита и Благословена 2011 година!

.........................
За много години, Скарлет! Здраве, късмет и сполука на теб и семейството ти!
Историята е много тъжна. Тогава бях малка и не възприемах така цялостно трагедията. Пред много въпроси ме изправи съдбата на моята баба - за късмета в живота, за характвра на човека и доколко той е важен за успеха ни. Все пак се касае за един голям период от време - повече от 130 г...
цитирай
6. dolsineq - А твоето описание е картинно и въ...
01.01.2011 15:41
parasol написа:
А твоето описание е картинно и вънлуващо. Поздравления!

......................................
За много години, парасол!
Непрекъснато променям думи, пасажи. Бих искала да се усети мъката и обречеността на един народ. Поклон пред нечовешките страдания на тези мъченици!
цитирай
7. pevetsa - ЩАСТЛИВА И БЛАГОСЛОВЕНА 2011г. И ...
01.01.2011 22:55
ЩАСТЛИВА И БЛАГОСЛОВЕНА 2011г. И ЖИВИ И ЗДРАВИ, ТИ И ТВОИТЕ БЛИЗКИ!

http://www.youtube.com/watch?v=dcLMH8pwusw
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolsineq
Категория: История
Прочетен: 3180182
Постинги: 542
Коментари: 5745
Гласове: 14109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930